ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη για την απεργία

Καθήκον η συμμετοχή για κάθε συνδικαλιστή, κάθε αγωνιστή εργαζόμενο. Διαμαρτυρία για τα ΒΑΕ το πρωί (10 π.μ., υπουργείο Απασχόλησης), από τις ταξικές δυνάμεις Αθήνας και Πειραιά

Για την απεργία στις 21 του Οκτώβρη προετοιμάζονται οι ταξικές Ομοσπονδίες
Για την απεργία στις 21 του Οκτώβρη προετοιμάζονται οι ταξικές Ομοσπονδίες
Με το βλέμμα στραμμένο στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 21 του Οκτώβρη και με δεδομένη την αναγκαιότητα να εκφραστεί μαζικά και ταξικά η αντίδραση των εργαζομένων στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώσει σήμερα πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης. Η κρισιμότητα και η σημασία της επερχόμενης μάχης καθιστούν επιτακτική τη συμμετοχή κάθε συνδικαλιστή, κάθε αγωνιστή εργαζόμενου στη σημερινή σύσκεψη, που θα γίνει στις 6 μ.μ. στο θέατρο «Ακάδημος».

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 21 του Οκτώβρη, μέρα που θα απεργήσουν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, έχει καθοριστεί για τις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Με την κεντρική τους προκήρυξη, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους: «Να αντιπαλέψουμε αποφασιστικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Να μην περάσει το έκτρωμα που προβλέπει την κατάργηση των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Να αντιταχθούμε στην πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών, της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΣΕ και των άλλων επιχειρήσεων. Να δυναμώσουμε την πάλη κατά της ανεργίας και των απολύσεων, της λιτότητας και της ακρίβειας, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεων του ταξικού κινήματος μπροστά και στην απεργία, οι Γραμματείες Αθήνας και Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης για την επίθεση στα ΒΑΕ. Την Πέμπτη, στις 8 το βράδυ το Σωματείο Εργαζομένων Καζίνου - Ξενοδοχείου και Τελεφερίκ Πάρνηθας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, ενώ αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος), σε Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΒΓΑΛ
Εκλεισαν ξανά το εργοστάσιο

Απεργία το περασμένο Σάββατο για τη Σύμβαση και τις απολύσεις

Νέα απάντηση στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας έδωσαν οι εργατοϋπάλληλοι της ΜΕΒΓΑΛ - στο υποκατάστημα της Αθήνας - κατεβαίνοντας σε 24ωρη απεργία το περασμένο Σάββατο, με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους Αγγ. Τριανταφύλλου - αποκορύφωμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας - που είχε πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Εχοντας δίπλα τους εκπροσώπους από άλλα ταξικά συνδικάτα, έδωσαν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η εργοδοσία, με τη στήριξη και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Από την ώρα έναρξης της απεργίας - στις τρεις το πρωί του Σαββάτου - εργαζόμενοι από τη ΜΕΒΓΑΛ, μαζί με το Κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, αλλά και συνδικάτα από τον Επισιτισμό, Τουρισμό, Φάρμακο, Μέταλλο, Χαρτί, Λιθογράφους, Εμποροϋπάλληλους, Τηλεπικοινωνίες, τις ταξικές δυνάμεις από το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και άλλους κλάδους, βρέθηκαν στις πύλες της επιχείρησης έως αργά το πρωί.

Η εργοδοσία προσπάθησε να σπάσει την απεργία, βγάζοντας έξω τα φορτηγά για τη διανομή πολλές ώρες νωρίτερα από την έναρξη της απεργίας, ενώ η αστυνομία ήταν παρούσα σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΜΟΥ
Ενας υπάλληλος για 1.000 επιχειρήσεις!

Την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» και την ανυπαρξία ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς του νομού, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ), σε έγγραφό του προς το υπουργείο Απασχόλησης. Μόνο μέσα στο 2008, επισημαίνει, έχουν σημειωθεί επτά εργατικά «ατυχήματα», τα τρία από αυτά θανατηφόρα και τα άλλα τέσσερα με πολύ σοβαρά κατάγματα. Τα περισσότερα από αυτά σημειώθηκαν στο χώρο της οικοδομής και των τεχνικών έργων.

Το ΕΚΣ αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μόνο υπάλληλος στην Τεχνική Επιθεώρηση για ολόκληρο το νομό (περίπου 1.000 επιχειρήσεις και 6.000 εργαζόμενοι). Ακόμα τονίζει ότι παρά τις προειδοποιήσεις και τα αιτήματα που έχει κάνει για ενεργοποίηση των επιτροπών ελέγχου, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Το ΕΚΣ απαιτεί από το υπουργείο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Τα τρία θανατηφόρα «ατυχήματα» που καταγράφηκαν στο νομό είναι τα εξής: Τον περασμένο Μάη, ο 57χρονος Μανώλης Μεταξάς, οδηγός φορτηγού, καταπλακώθηκε από μπούμα πλοίου, τον περασμένο Ιούνη, ο 52χρονος Κάρλος Γιάννης, χειριστής μηχανήματος, χτυπήθηκε από εξάρτημα του οχήματος που χειριζόταν, και την περασμένη Τετάρτη ο 29χρονος Δημήτρης Γιουτλάκης, οικοδόμος, έπεσε από σκαλωσιά.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ανοιξαν οι κάλπες στα παραρτήματα

Μέχρι τις 31 Οκτώβρη οι εκλογές

Ξεκίνησαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτώβρη. «Με τη μαζική μας συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου, δυναμώνουμε το όπλο που έχουμε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που καθημερινά γεννά και αυξάνει τα προβλήματά μας» τόνισε στο «Ρ» ο πρόεδρος του συνδικάτου Γιάννης Τασιούλας. «Δίνουμε απάντηση στην απειλή της ανεργίας, στο μεροκάματο που δε φτάνει, στα ένσημα που μας κλέβουν. Παίρνουμε τα μέτρα μας για όσα χειρότερα έρχονται», επισημαίνει και καταλήγει: «Με τη συμμετοχή μας στις εκλογές, δυναμώνουμε το δεύτερο σπίτι μας, το συνδικάτο. Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες είναι πράξη ευθύνης και μάχης».

Οι εργάτες θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο στα κατά τόπους παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Κάλπες θα στηθούν και στους τόπους δουλειάς, όπως θα γίνει αύριο, στο εργοτάξιο του Μετρό, στο Περιστέρι.

ΔΑΣ
Καταγγέλλει αλλοίωση απόφασης στο ΕΚΑ

Για μαγείρεμα και αλλοίωση των αποφάσεων της Διοίκησης της περασμένης Παρασκευής καταγγέλλει την ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΑ η παράταξη της ΔΑΣ. Ενώ η απόφαση ήταν για προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8/10 για τις ΔΕΚΟ, «πρόσθεσαν στην απόφαση τη φράση "προκήρυξη κινητοποιήσεων κατ' αναλογία των αποφάσεων των Ομοσπονδιών και Σωματείων των ΔΕΚΟ", που επί της ουσίας ακυρώνει την απόφαση της διοίκησης», σημειώνει η ΔΑΣ και προσθέτει: «Η στάση αυτή καταδείχνει για μια ακόμη φορά το ρόλο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, τα εμπόδια που βάζουν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, την υπονόμευση και τη χειραγώγηση των διαθέσεών τους». Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και κάθε τίμιο αγωνιστή, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, να δώσει τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ., στο θέατρο «Ακάδημος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ