Εκπρόσωποί τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, χτες, στην επιτροπή της Βουλής
Τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο για το νέο Μουσείο Ακρόπολης και την απόσυρσή του ζήτησαν χτες εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, στη διάρκεια ακρόασης φορέων, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο πρόεδρος του ΣΕΑ, Δ. Αθανασούλης, μετέφερε ομόφωνη απόφαση των αρχαιολόγων κατά του νομοσχεδίου, που αποκόπτει το νέο μουσείο από το βράχο της Ακρόπολης. Είπε ότι τα σύγχρονα μουσεία πρέπει να είναι ανοιχτά στο λαό και όχι στους κοσμικούς, που ορέγονται τους χώρους των μουσείων. Με το νομοσχέδιο, τόνισε, εκχωρείται στο νέο οργανισμό «πολιτιστικό κεφάλαιο», το οποίο θα το διαχειρίζεται κατά το δοκούν, ενώ πρέπει να είναι ενιαία η διαχείριση του κάθε μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου του. Ο εκπρόσωπος των αρχαιολόγων επισήμανε ότι το νέο μουσείο, ουσιαστικά, θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και κατήγγειλε την εκχώρηση πόρων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) «σε αλλότριους σκοπούς». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ, Δ. Ρερές, δε βλέπει «κανένα πρόβλημα», με την τροπολογία που εκχωρεί τους πόρους του Ταμείου.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, Γ. Παπαγεωργόπουλος, ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου, διάλογο, συνολικά για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, και λειτουργία του νέου μουσείου Ακρόπολης με τα πρότυπα των άλλων μεγάλων μουσείων της χώρας. Μετέφερε την αντίθεση των εργαζομένων για την πρόβλεψη ότι στο νέο μουσείο θα απασχολούνται υπάλληλοι «με κάθε επιτρεπόμενη σχέση εργασίας», αντί μόνιμης εργασίας τους, και την πρόβλεψη για πώληση έργων τέχνης, διοργάνωση συνεδρίων και συναυλιών, αναφέροντας σαν ανησυχητικό παράδειγμα την άδεια για φωτογράφιση της Τ. Λόπεζ στην Ακρόπολη.
Κυριακή (28/9): Η ζυγιά του Πετρολούκα Χαλκιά συνοδεύει γνωστούς Ηπειρώτες τραγουδιστές του δημοτικού ρεπερτορίου (Δάφνη Νικολάου, Αντώνης Κυρίτσης, Στέλιος Μπέλλος, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Ηλίας Κόντης, Βαγγέλης Κώτσου, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κώστας Μήτσης). Συμμετέχει η Παραδοσιακή Χορωδία της Πανηπειρωτικής, το πολυφωνικό σχήμα Αετόπετρας και Λίθινου Ιωαννίνων, τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Νίκαιας, του Συνδέσμου Ηπειρωτών Πειραιά, του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριάσιου Πεδίου και Χαϊδαρίου. Το διήμερο θα λειτουργούν περίπτερα με ηπειρώτικα προϊόντα και ταβέρνα με παραδοσιακούς μεζέδες. Στο τέλος κάθε μέρας θ' ακολουθεί ηπειρωτικό γλέντι με την ορχήστρα του Πετρολούκα Χαλκιά.
Εργο του Κ. Γραμματόπουλου |
Πριν δεκαπέντε χρόνια, η «Μήδεια» του Δημήτρη Παπαϊωάννου από την «Ομάδα Εδάφους» (που ο ίδιος με την Αγγελική Στελλάτου ίδρυσαν), αποτέλεσε μια πρωτοποριακή δημιουργία που επηρέασε άρδην όλα τα δεδομένα - θεματολογικά και μορφολογικά - του σύγχρονου ελληνικού χορού. Εικαστικός αρχικά, με σπουδές χορού στη συνέχεια και θεατρικές χορογραφίες, ο Δ. Παπαϊωάννου, με τη βασισμένη στην ευριπιδική τραγωδία «Μήδειά» του, ουσιαστικά «εισηγήθηκε» στον τόπο μας όχι, απλώς, το είδος του χοροθεάτρου, αλλά την πλήρη σκηνική έκφραση της έννοιας «χοροθέατρο». Δηλαδή, τη δημιουργική συνύπαρξη όλων, σχεδόν, των Τεχνών. Η διεθνής φήμη της «Μήδειας» οδήγησε στην «αναβίωσή» της στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Μια «αναβίωση» αρκούντως διαφορετική αισθητικά από την παράσταση του 1993.
Η «Μήδεια 2», ξαναδουλεμένη μετά τις καλοκαιρινές παραστάσεις, θα παρουσιαστεί στο «Παλλάς», από τις 3/10 (τα εισιτήρια για τις 20 προγραμματισμένες παραστάσεις εξαντλήθηκαν και έτσι προστέθηκαν άλλες 20 παραστάσεις. Παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή 9μ.μ.). Συντελεστές της παράστασης είναι οι: Δ. Παπαϊωάννου - Νίκος Αλεξίου (σκηνικός χώρος, μουσική επιμέλεια με κολάζ από οκτώ όπερες του Μπελίνι). Αλέκος Γιάνναρος (φωτισμοί). Coti K (ήχοι), Θάνος Παπαστεργίου (κοστούμια). Χορεύουν: Ευαγγελία Ράντου (Μήδεια), Γιάννης Νικολαΐδης (Ιάσονας), Κατερίνα Λιόντου (Γλαύκη), Αρης Σερβετάλης (Σκύλος), Φοίβος Παπαδόπουλος (Ηλιος), Νίκος Δραγώνας, Νίκος Καλογεράκης, κ.ά. (Αργοναύτες).
«Εργαστήρι του Βιβλίου» διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το ΕΚΕΒΙ (6/10 - 12/12/2008). Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 26/9. Θα διδάξουν: Θανάσης Βαλτινός, Στρατής Χαβιαράς (μυθιστόρημα), Ανδρέας Μήτσου, Κώστας Κατσουλάρης (διήγημα), Στρατής Πασχάλης (ποίηση), Χρήστος Μπουλώτης, Ελένη Σβορώνου (παιδικό βιβλίο), Μισέλ Φάις (νουβέλα), Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (δημοσιογραφία - κριτική). Το εργαστήρι θα έχει περισσότερα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, σεμινάρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και «μικρής» συγγραφικής φόρμας, βιβλιοπαιχνίδια για μαθητές Δημοτικού (τάξεις Δ', Ε', ΣΤ') και Γυμνασίου, κόμικ, δωρεάν σεμινάρια για την πώληση δικαιωμάτων, επιμέλεια κειμένων, χρήση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ κλπ.