ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αντίθετοι στο σ/ν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ

Εκπρόσωποί τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, χτες, στην επιτροπή της Βουλής

Τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο για το νέο Μουσείο Ακρόπολης και την απόσυρσή του ζήτησαν χτες εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, στη διάρκεια ακρόασης φορέων, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΣΕΑ, Δ. Αθανασούλης, μετέφερε ομόφωνη απόφαση των αρχαιολόγων κατά του νομοσχεδίου, που αποκόπτει το νέο μουσείο από το βράχο της Ακρόπολης. Είπε ότι τα σύγχρονα μουσεία πρέπει να είναι ανοιχτά στο λαό και όχι στους κοσμικούς, που ορέγονται τους χώρους των μουσείων. Με το νομοσχέδιο, τόνισε, εκχωρείται στο νέο οργανισμό «πολιτιστικό κεφάλαιο», το οποίο θα το διαχειρίζεται κατά το δοκούν, ενώ πρέπει να είναι ενιαία η διαχείριση του κάθε μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου του. Ο εκπρόσωπος των αρχαιολόγων επισήμανε ότι το νέο μουσείο, ουσιαστικά, θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και κατήγγειλε την εκχώρηση πόρων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) «σε αλλότριους σκοπούς». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ, Δ. Ρερές, δε βλέπει «κανένα πρόβλημα», με την τροπολογία που εκχωρεί τους πόρους του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, Γ. Παπαγεωργόπουλος, ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου, διάλογο, συνολικά για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, και λειτουργία του νέου μουσείου Ακρόπολης με τα πρότυπα των άλλων μεγάλων μουσείων της χώρας. Μετέφερε την αντίθεση των εργαζομένων για την πρόβλεψη ότι στο νέο μουσείο θα απασχολούνται υπάλληλοι «με κάθε επιτρεπόμενη σχέση εργασίας», αντί μόνιμης εργασίας τους, και την πρόβλεψη για πώληση έργων τέχνης, διοργάνωση συνεδρίων και συναυλιών, αναφέροντας σαν ανησυχητικό παράδειγμα την άδεια για φωτογράφιση της Τ. Λόπεζ στην Ακρόπολη.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Χρώματα» Ηπείρου, μνήμη Σεφέρη

Αφιερωμένο στην Ηπειρο είναι το μουσικοχορευτικό πολιτιστικό διήμερο, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (27,28/9, 9μμ, είσοδος ελεύθερη), στο «Κατράκειο» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει (27/9): Ηπειρωτική ζυγιά του Πετρολούκα Χαλκιά, συνοδευόμενη από τον γιο του Χαράλαμπο Χαλκιά, τον εγγονό του Πέτρο Χαλκιά (κλαρίνα), Αχιλλέα Χαλκιά (βιολί), Χριστόδουλο Ζούμπα και Θεόδωρο Μπαλντούμα (ντέφι). Συμμετέχουν η παραδοσιακή χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και Ηπειρώτες τραγουδιστές του έντεχνου ρεπερτορίου που θα ερμηνεύσουν γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια. Τραγουδούν: Ελένη Δήμου, Κώστας Λεοντίδης, Κώστας Μάντζιος, Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Υφαντής.

Κυριακή (28/9): Η ζυγιά του Πετρολούκα Χαλκιά συνοδεύει γνωστούς Ηπειρώτες τραγουδιστές του δημοτικού ρεπερτορίου (Δάφνη Νικολάου, Αντώνης Κυρίτσης, Στέλιος Μπέλλος, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Ηλίας Κόντης, Βαγγέλης Κώτσου, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κώστας Μήτσης). Συμμετέχει η Παραδοσιακή Χορωδία της Πανηπειρωτικής, το πολυφωνικό σχήμα Αετόπετρας και Λίθινου Ιωαννίνων, τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Νίκαιας, του Συνδέσμου Ηπειρωτών Πειραιά, του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριάσιου Πεδίου και Χαϊδαρίου. Το διήμερο θα λειτουργούν περίπτερα με ηπειρώτικα προϊόντα και ταβέρνα με παραδοσιακούς μεζέδες. Στο τέλος κάθε μέρας θ' ακολουθεί ηπειρωτικό γλέντι με την ορχήστρα του Πετρολούκα Χαλκιά.

  • Ο Δήμος Νίκαιας και το Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μικρασιατικής Μνήμης, διοργανώνουν αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη, τη Δευτέρα (7.30μμ), στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργής. Μελοποιημένα ποιήματα του Σεφέρη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και Δήμου Μούτση, ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς.
Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο του Κ. Γραμματόπουλου
Εργο του Κ. Γραμματόπουλου
Εκθεση ζωγραφικής του Κώστα Γραμματόπουλου (1916 - 2003), με τίτλο «Η αταραξία και το πάθος του φωτός», φιλοξενείται στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Ο Κ. Γραμματόπουλος, «χαράκτης και ζωγράφος του Αιγαίου», αποδίδει πρωτότυπα το ελληνικό τοπίο. Με αφηρημένες γραμμές, ρυθμούς και χρώματα, συνέθεσε ονειρικά πλάνα, με την «αταραξία και το πάθος του φωτός».

  • Εως 11/10 στο «Μήλο» (Αμύντα 11, πλ. Προσκόπων), παρουσιάζεται η έκθεση της Χαράς Παπαγιαννοπούλου «Χειμωνιάτικο ταξίδι». Εκτίθενται συνθέσεις, σειρές και μεμονωμένες φωτογραφίες, που διερευνούν ζητήματα ρυθμού, σύνθεσης, χρώματος, φωτός, σκιάς και ροής.
  • Την τελευταία του δουλειά παρουσιάζει ο Σάββας Χριστοδουλίδης (έως 8/11) στην γκαλερί «Α.Δ.» (Παλλάδος 3). Πρόκειται για την 4η ατομική έκθεση γλυπτών που εστιάζουν σε μικρά και μεγάλα πορσελάνινα διακοσμητικά.
  • Την καινούργια δουλειά της Λαμπρινής Μποβιάτσου με τίτλο «Ο,τι δεν αντανακλάται, δεν υπάρχει» παρουσιάζει (έως 8/11), η γκαλερί «Thanassis Frissiras» (Κριεζώτου 7).
  • Εκθεση φωτογραφίας της Αμαλίας Σωτηροπούλου, φιλοξενεί η αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Η φωτογράφος εμπνέεται από τη Ν. Υόρκη, ιδιαίτερα από την ατμόσφαιρα του Σόχο και αποτυπώνει σκηνές με κτίρια και ανθρώπους της μεγαλούπολης.
Μαντόνα και «αλυσίδες»...

Αποτελεί αναμφίβολα «βαρύ πυροβολικό» της βιομηχανίας του θεάματος. Με απίστευτη ενέργεια στη σκηνή, παρότι 50χρονη, χορεύει, τραγουδάει, ξεσηκώνει... Πετάγεται μέσα από καπνούς, με διαφορετικό «πρόσωπο» κάθε φορά - άλλοτε προκλητικά ημίγυμνη και άλλοτε με σχολικές ποδιές και σταυρούς. Πότε ως «αγία», πότε ως «κολασμένη», προκαλεί «θεούς» και «δαίμονες»...

Η Μαντόνα, «ιέρεια» ενός «ναού» που υψώνει απανταχού της Γης ο soft ιμπεριαλισμός, είναι εδώ! Το Σάββατο δίνει την πρώτη αθηναϊκή συναυλία της στο Ολυμπιακό Στάδιο - στο πλαίσιο της «Sticky & Sweet» περιοδείας της - μπροστά σε χιλιάδες νεοέλληνες που «τσίμπησαν» και ξεροστάλιασαν μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη για τα «μαγικά», πλην πανάκριβα, εισιτήρια για το ιλουστρασιόν υπερθέαμα (η τιμή πολλών ήταν 250 ευρώ).

Η τραγουδίστρια, που δε φημίζεται τόσο για τη φωνή της όσο για το σόου που παρουσιάζει, αποτελεί αυθεντική εικόνα ενός ψευδεπίγραφου «πολιτισμού», που πηγάζει από το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και την ιδεολογία του. Στο πρόσωπο της Μαντόνα αντικατοπτρίζονται η αισθητική, οι «αξίες» μιας κουλτούρας ξεγελασμένου πνεύματος και παραπλανημένης συνείδησης. Της ομογενοποιημένης μαζικής κουλτούρας, που με μαεστρία χτίζουν τα μονοπώλια του θεάματος, πολτοποιώντας πολιτισμούς, αλυσοδένοντας γούστα, υπνωτίζοντας κοινωνίες. Το θέαμα είναι το μέσον όχι μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους, αλλά και για να εντείνουν και να εμβαθύνουν τη μαζική πλύση εγκεφάλων, τη χειραγώγηση συνειδήσεων. Καλλιεργώντας συνείδηση αποδοχής μιας εικονικής πραγματικότητας που παρασάγγας απέχει από την αληθινή ζωή.


Ρ. Σ.

Αναβιωμένη «Μήδεια 2»

Πριν δεκαπέντε χρόνια, η «Μήδεια» του Δημήτρη Παπαϊωάννου από την «Ομάδα Εδάφους» (που ο ίδιος με την Αγγελική Στελλάτου ίδρυσαν), αποτέλεσε μια πρωτοποριακή δημιουργία που επηρέασε άρδην όλα τα δεδομένα - θεματολογικά και μορφολογικά - του σύγχρονου ελληνικού χορού. Εικαστικός αρχικά, με σπουδές χορού στη συνέχεια και θεατρικές χορογραφίες, ο Δ. Παπαϊωάννου, με τη βασισμένη στην ευριπιδική τραγωδία «Μήδειά» του, ουσιαστικά «εισηγήθηκε» στον τόπο μας όχι, απλώς, το είδος του χοροθεάτρου, αλλά την πλήρη σκηνική έκφραση της έννοιας «χοροθέατρο». Δηλαδή, τη δημιουργική συνύπαρξη όλων, σχεδόν, των Τεχνών. Η διεθνής φήμη της «Μήδειας» οδήγησε στην «αναβίωσή» της στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Μια «αναβίωση» αρκούντως διαφορετική αισθητικά από την παράσταση του 1993.

Η «Μήδεια 2», ξαναδουλεμένη μετά τις καλοκαιρινές παραστάσεις, θα παρουσιαστεί στο «Παλλάς», από τις 3/10 (τα εισιτήρια για τις 20 προγραμματισμένες παραστάσεις εξαντλήθηκαν και έτσι προστέθηκαν άλλες 20 παραστάσεις. Παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή 9μ.μ.). Συντελεστές της παράστασης είναι οι: Δ. Παπαϊωάννου - Νίκος Αλεξίου (σκηνικός χώρος, μουσική επιμέλεια με κολάζ από οκτώ όπερες του Μπελίνι). Αλέκος Γιάνναρος (φωτισμοί). Coti K (ήχοι), Θάνος Παπαστεργίου (κοστούμια). Χορεύουν: Ευαγγελία Ράντου (Μήδεια), Γιάννης Νικολαΐδης (Ιάσονας), Κατερίνα Λιόντου (Γλαύκη), Αρης Σερβετάλης (Σκύλος), Φοίβος Παπαδόπουλος (Ηλιος), Νίκος Δραγώνας, Νίκος Καλογεράκης, κ.ά. (Αργοναύτες).

«Εργαστήρι του Βιβλίου» διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το ΕΚΕΒΙ (6/10 - 12/12/2008). Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 26/9. Θα διδάξουν: Θανάσης Βαλτινός, Στρατής Χαβιαράς (μυθιστόρημα), Ανδρέας Μήτσου, Κώστας Κατσουλάρης (διήγημα), Στρατής Πασχάλης (ποίηση), Χρήστος Μπουλώτης, Ελένη Σβορώνου (παιδικό βιβλίο), Μισέλ Φάις (νουβέλα), Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (δημοσιογραφία - κριτική). Το εργαστήρι θα έχει περισσότερα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, σεμινάρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και «μικρής» συγγραφικής φόρμας, βιβλιοπαιχνίδια για μαθητές Δημοτικού (τάξεις Δ', Ε', ΣΤ') και Γυμνασίου, κόμικ, δωρεάν σεμινάρια για την πώληση δικαιωμάτων, επιμέλεια κειμένων, χρήση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ κλπ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ