ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Στο «κόκκινο» η ένταση

Η τεχνητή ένταση που προκαλεί η αντίδραση παίρνει αυτές τις μέρες βίαιη μορφή

Associated Press

Η τεχνητή ένταση που προκαλεί η αντίδραση παίρνει αυτές τις μέρες βίαιη μορφή
ΛΑ ΠΑΣ.--

«Τρομοκρατική απειλή», χαρακτήρισε ο επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Yacimientos Petroliferous Fiscales Bolivianos-YPFB, Σάντος Ραμίρες, την έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βραζιλία με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να μειωθούν κατά 10%.

Πρόκειται για μια έκρηξη, καλύτερα μάλλον επίθεση, που ο Ραμίρες την αποδίδει προφανώς στις ίδιες ομάδες που προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στη Σάντα Κρους όλη τη διάρκεια της Τρίτης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, και αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση των ενεργειών ανατροπής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, με πρωτοστάτες την ακροδεξιά οργάνωση Νεολαία της Σάντα Κρους -UJC όπου κραδαίνοντας ρόπαλα και πέτρες, εφόρμησαν σε δημόσια κτίρια όπως της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, φορολογικές υπηρεσίες, στο ινστιτούτο αναδιανομής της γης και τα τοπικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης στο ανατολικό τμήμα και τα κατέστρεψαν στην κυριολεξία, απαιτώντας από τον Πρόεδρο της χώρας Εβο Μοράλες να παραχωρήσει μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής στις αυτοδιοικήσεις των επαρχιών και να ακυρώσει το σχέδιό του να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την κύρωση νέου Συντάγματος.

«Η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει τη Σάντα Κρους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως εναλλακτική λύση, προκειμένου να επιστρέψει η ομαλότητα», δήλωσε σύμφωνα με το Τελεσούρ ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ραμόν Κιντάνα.

  • Αργά χτες το βράδυ ο Εβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απέλαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ τον οποίο χαρακτήρισε ανεπιθύμητο πρόσωπο κατηγορώντας τον για συνωμοσία με στόχο την διχοτόμηση της Βολιβίας.
ΧΙΛΗ
35 χρόνια από το «μαύρο Σεπτέμβρη»

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το «Μαύρο Σεπτέμβρη» που σημάδεψε τη Χιλή, όταν ο Αύγουστο Πινοτσέτ το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 ηγήθηκε πραξικοπήματος και τα τεθωρακισμένα εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο «Λα Μονέδα» και έθεσαν ένα τέλος στην κυβέρνηση του δημοκρατικού Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ενα πραξικόπημα που σήμανε την απαρχή της καταστολής του αριστερού και του κομμουνιστικού κινήματος, όχι μόνο στη Χιλή αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική, καθώς στη διαβόητη Επιχείρηση «Κόνδωρ» που έχει τις ευλογίες της CIA συμμετέχουν οι μυστικές υπηρεσίες έξι λατινοαμερικανικών χωρών.

Στην ίδια τη Χιλή, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν διαπιστωμένα ή είναι ακόμη αγνοούμενοι, περίπου 100 χιλιάδες πιστεύεται ότι υπέστησαν βασανιστήρια και 500 χιλιάδες ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι εξορισθέντες. Το παράδειγμα της Χιλής απέδειξε περίτρανα το γεγονός ότι μια λαϊκή εκλεγμένη κυβέρνηση αν δεν προχωρήσει γρήγορα σε ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής της, σύγκρουση με την αστική τάξη και εξοπλισμό του λαού, κινδυνεύει να ανατραπεί.

Για τη μαύρη επέτειο ετοιμάζεται πληθώρα εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί και θα ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο από μαζικές οργανώσεις και αποτελούν μέρος εκδηλώσεων που διοργανώνονται όλο το 2008 με αφορμή και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Περίπου 2.300 εκτάρια σερβικής γης παραμένουν «μολυσμένα» από εκατοντάδες ΝΑΤΟικές βόμβες διαφόρων τύπων - εκ των οποίων ορισμένες έχουν βάρος 930 κιλά - αν και έχουν περάσει εννιά χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο διευθυντής του Κέντρου Δράσης κατά Ναρκών, Πέταρ Μιχαΐλοβιτς.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν από χολέρα ενώ τουλάχιστον 90 επιπλέον κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο στην επαρχία Βαβυλώνα, νοτίως της πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας υποστήριξε ότι εκτιμάται πως έχουν μολυνθεί αρκετές ακόμη δεκάδες, ενώ η αποστολή βυτίων με αποστειρωμένο νερό από τη Βαγδάτη προς την επαρχία, δε φαίνεται προς το παρόν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες και ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη, το απόγευμα, στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο επιβαίνοντες. Οι ισραηλινές αρχές, κατ' αρχάς, εκτιμούν ότι πρόκειται είτε για τεχνικό πρόβλημα είτε για τραγικό ανθρώπινο λάθος. Αντίθετα, επισήμως δεν έγινε κανένα σχόλιο για την καταγγελία του αφρο-αμερικανού χορευτή Αμπντούλ Ραχίμ Τζάκσον, μέλους του χοροθεάτρου «Alvin Ailey», ότι υποχρεώθηκε από την ασφάλεια του αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν» να χορέψει για ν' αποδείξει την ιδιότητά του, παρά το ότι είχε φτάσει μαζί με το υπόλοιπο χοροθέατρο!.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στα 3,9 δισ. δολάρια ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο οι ζημίες της τέταρτης μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας «Lehman Brothers» και η τράπεζα αναζητά απεγνωσμένα κεφάλαια έως 6 δισ. δολάρια για να καλύψει τμήμα των μεγάλων ζημιών της από την πιστωτική κρίση.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαρτιού ανακοίνωσαν χτες χιλιάδες απολύσεις, το κλείσιμο πιεστηρίων εκτύπωσης και περικοπές στην παραγωγή για να γίνουν, όπως ισχυρίστηκαν, πιο ανταγωνιστικοί. Συγκεκριμένα, η «UPM - Kymmene Corp» και η «Stora Enso Oyj» ανακοίνωσαν πως θα απολύσουν 1.600 και 1.700 εργαζομένους αντίστοιχα.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Κυρώσεις και καταγγελίες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κυρώσεις επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στην ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία «IRISL» και τις 18 θυγατρικές της εταιρείες, με την κατηγορία ότι υποστηρίζει, με τις δραστηριότητες και τα έσοδά της, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν αργά χτες το απόγευμα και προβλέπουν μεταξύ άλλων το πάγωμα των λογαριασμών της εταιρείας καθώς και την απαγόρευση όλων των συναλλαγών της σε αμερικανικό έδαφος.

Η ιρανική κυβέρνηση δεν είχε σχολιάσει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι χτες βράδυ. Αντίθετα, από νωρίς το πρωί, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, με επιστολή του, κατήγγειλε στον ΓΓ του Οργανισμού τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ράφι Εϊτάν, ο οποίος πρότεινε την «απαγωγή» από τη Μοσάντ του Ιρανού Προέδρου και την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στην επιστολή, ο Ιρανός πρέσβης χαρακτηρίζει «εξωφρενικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις Εϊτάν, τονίζοντας ότι αποδεικνύουν την «τρομοκρατική και επιθετική φύση του Ισραήλ».

  • Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το ιρανικό γεωλογικό ινστιτούτο, σημειώθηκε, χτες το απόγευμα, 1.350 χιλιόμετρα νοτίως της ιρανικής πρωτεύουσας. Η δόνηση είχε ως επίκεντρο την πόλη Μπαντάρ Αμπάς, ένα από μεγαλύτερα λιμάνια του Ιράν όπου φιλοξενείται και ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά διυλιστήρια της χώρας, ενώ έγινε αισθητή σε όλο τον Περσικό Κόλπο. Οι ιρανικές αρχές, μέχρι αργά το βράδυ, είχαν ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, τραυματίστηκαν 26 ενώ καταγράφηκαν μικρές υλικές ζημιές.
ΠΓΔΜ
Θέτουν όρο για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα πρότεινε χτες στην Οχρίδα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. «Συμφέρον της Μακεδονίας είναι, κατ' αρχήν, να οριοθετηθεί πλήρως και εγκαίρως η συνοριακή γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και το Κοσσυφοπέδιο να αναγνωρίσει, να σεβαστεί και να χρησιμοποιεί τη συνταγματική μας ονομασία» είπε ο Τσερβένκοφσκι αναφερόμενος και στην προ δύο μηνών έναρξη της οριοθέτησης των συνόρων ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο, ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα στην Πρίστινα μετέδιδαν τις θέσεις του Προέδρου των Κοσσοβάρων Αλβανών Φάτμιρ Σεϊντίου και του πρωθυπουργού Χάσιμ Θάτσι, ότι «δεν πρέπει να τίθενται» όροι και προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Πρίστινας...

ΗΠΑ - 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Επτά χρόνια ολέθρου

Επτά χρόνια μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001, τα ερωτηματικά για το τι συνέβη πραγματικά αντί να έχουν απαντηθεί πολλαπλασιάζονται, ενώ ο πλανήτης δεν αγοράζει εύκολα πια το «χαρτί της τρομοκρατίας» που χτύπησε τους δίδυμους πύργους στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και έγινε το πρόσχημα για την επιβολή μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας τρομοκρατίας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αραγε τελικά η 11η Σεπτέμβρη ήταν το νέο Περλ Χάρμπορ; «Θα πρέπει να σημειωθεί ένα καταστροφικό συμβάν, όπως ένα νέο Περλ Χάρμπορ (...)» έριζαν οι θεωρητικοί του «Σχεδίου για ένα νέο Αμερικανικό Αιώνα» ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Και οποία σύμπτωση, έγινε... ενώ μετά το χτύπημα ο Πολ Γούλφοβιτς, πρώην υφυπουργός Αμύνης και πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε δηλώσει χωρίς αιδώ ότι «ακόμη και εάν δεν είχε συμβεί θα έπρεπε να το εφεύρουμε».

Τώρα η 11η Σεπτέμβρη έχει αποκαλυφθεί στην ολότητά της: Πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, προετοιμαζόμενοι πόλεμοι σε Πακιστάν και Ιράν και ποικίλες επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική και στον Καύκασο. Κολαστήρια όπως το Γκουαντανάμο, το Αμπού Γκράιμπ, και πληθώρα των μυστικών φυλακών της CIA. Καταστολή των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών. Με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» οι ιμπεριαλιστές έχουν εξαπολύσει τη δική τους κρατική τρομοκρατία κατά των λαών. Θυμίζουμε ότι την περίοδο του χτυπήματος στη χώρα μας μόνο το ΚΚΕ είχε προβλέψει το τι θα σήμαινε αυτή η εξέλιξη. Και φυσικά η ζωή το επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ