ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεδρίαση της Γραμματείας στη Λισαβόνα

Την πρώτη της συνεδρίαση μετά το Συνέδριο του Κάρακας πραγματοποιεί η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις 9-10 Σεπτέμβρη στην Λισαβόνα. Η σύνοδος του ΠΣΕ που φιλοξενείται από το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία πρόκειται να εξετάσει σημαντικά θέματα της δράσης και του σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα, ανάμεσα στα οποία οι πρωτοβουλίες του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στο ΝΑΤΟ (που συμπληρώνει το 2009 τα 60 χρόνια εγκλημάτων), τη δράση ενάντια στους πολέμους και την κατοχή αλλά και τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και τη Λατινική Αμερική. Στη συνεδρίαση της Γραμματείας έχουν δηλώσει συμμετοχή και τα 13 μέλη που την απαρτίζουν, και συγκεκριμένα τα κινήματα Ειρήνης από Βραζιλία, ΗΠΑ, Κούβα, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Ινδία, Παλαιστίνη, Συρία, Κονγκό, Νότια Αφρική, Γερμανία, Πορτογαλία και η ΕΕΔΥΕ από την Ελλάδα, την οποία θα εκπροσωπήσουν οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Γενικός Γραμματέας και Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ αντίστοιχα. Ως προσκεκλημένη οργάνωση, θα παραβρεθεί και το κίνημα ειρήνης της Βενεζουέλας, για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΠΣΕ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ολοι μαζί να στηρίξουμε το κεφάλαιο!

Να ενσωματώσει η κοινωνία στις θεμελιώδεις αξίες της την επιχειρηματική δράση αξιώνει ο πρωθυπουργός

Να γίνει θεμελιώδης αξία της κοινωνίας η επιχειρηματική δράση αξίωσε ο Κ. Καραμανλής, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθαγιασμό και τη «νομιμοποίηση» της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου.

«Αποκαλύπτοντας» το ιδεολογικό «πιστεύω» του ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη δήθεν κοινωνική αποστολή του κεφαλαίου, δηλώνοντας ότι η επιχειρηματικότητα είναι «ο κατεξοχήν μοχλός της ανάπτυξης και της προόδου», βελτιώνει τη ζωή όχι μόνο των καπιταλιστών αλλά και των άλλων ανθρώπων, ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η επιβίωση της κοινωνίας εξαρτάται από το βαθμό ελευθερίας των επιχειρηματιών! Απόλυτα συνεπής με τη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα δικαιώματα του λαού, ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες σε εκδήλωση της ΟΚΕ της ΕΕ με θέμα «επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο», έβαλε πλάτες στον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

«Για τη μεγάλη παράδοση πολιτικής σκέψης στην οποία ανήκω προσωπικά, η επιχειρηματικότητα είναι μια έννοια που ανοίγεται πολύ ευρύτερα από το καθαρά οικονομικό πεδίο δράσης. Είναι το γνώρισμα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες γνώσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητές του για να επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για να βελτιώνει τους όρους της ζωής του ίδιου και των συνανθρώπων του», είπε αναπέποντας ωδή στη θεάρεστη δράση του κεφαλαίου. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο αναγόρευσε την οικονομία της αγοράς ως όρο... για την επιβίωση της ανθρωπότητας και την αντιμετώπιση των πανανθρώπινων προβλημάτων, όπως η πείνα, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος(!). Είπε συγκεκριμένα: «Τα σημερινά παγκόσμια πιεστικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση, μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως ανθρωπότητα». Οι υπερεθνικοί οργανισμοί, συνέχισε, μπορούν να παίξουν υποβοηθητικό και συντονιστικό ρόλο, επειδή ακριβώς κυρίαρχος είναι ο ρόλος των δυνάμεων της αγοράς: «Ομως, είναι ακριβώς σ' αυτό το συντονισμό των επιμέρους προσπαθειών, που πετυχαίνει η οικονομία της αγοράς, όταν συνδυάζεται με την ανθρωπιστική θεμελίωση της δημοκρατίας, που εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για την επιβίωση της ανθρωπότητας στον πλανήτη». Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «η πρόοδος, αλλά και η επιβίωση, μιας κοινωνίας εξαρτάται από το βαθμό ελευθερίας και τα κίνητρα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, από τη γνώση που είναι διαθέσιμη στον καθένα ως κοινωνικό κεφάλαιο, από την ευκολία με την οποία το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης μπορεί να περάσει στην κοινωνία»(!).

Ζήτησε λοιπόν να ενισχυθεί «η δυνατότητα της κοινωνίας να ενσωματώνει στην επιχειρηματική δράση τις θεμελιώδεις αξίες της». Επιχειρώντας να περισώσει τα προσχήματα ζήτησε από τους επιχειρηματίες να μην είναι κοινωνικά ανάλγητοι: «Γίνεται ακόμη πιο πιεστική η ανάγκη να μην υποκύψουμε στις σειρήνες που οδηγούν στην κοινωνική αναλγησία, στη συμπίεση του μισθολογικού κόστους, στην ανασφάλιστη εργασία, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων», είπε περισσότερο για άλλοθι, αφού δεν είναι δυνατόν το κεφάλαιο να υπερβεί τη φύση του. Καταλήγοντας ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Ο Γ. Αλογοσκούφης

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του έκανε λόγο για «μια περιοχή που περιλαμβάνει 10 χώρες με περισσότερους από 140 εκατομμύρια κατοίκους και έχει τη δυνατότητα να γίνει το επόμενο οικονομικό θαύμα της Ευρώπης». Σημαντικό επομένως το διακύβευμα. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την πλευρά της ΕΕ για τις χώρες της Βαλκανικής, όπως η ατζέντα που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το 2010, με προφανή στόχο τη διευκόλυνση προσέλευσης του δυτικού κεφαλαίου σε μια σχετικά παρθένα αγορά, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών της χωρών (Σερβία, Τουρκία, Αλβανία, ΦΥΡΟΜ), ευελπιστώντας ότι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με μια σειρά όμορες χώρες, θα μπορέσουν να επιλυθούν εντός των πλαισίων του ευρωιμπεριαλιστικού οργανισμού.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Δικομματική «πόλωση»

Σκηνικό τεχνητής δικομματικής πόλωσης δημιουργούν οι μετά τη ΔΕΘ δημοσκοπήσεις, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά σε μια χρονική στιγμή που η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης δυναμώνει.

Οι νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Κ. Καραμανλή να εισπράττει αρνητικές εντυπώσεις και την «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κλείνει. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για τον «Αντέννα», το 66% των ερωτηθέντων απαντά ότι αποκόμισε αρνητική εντύπωση από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ το 29% θετική. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 62% του «δείγματος» άκουσε «κάτι» από την ομιλία. Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,9%, το ΠΑΣΟΚ 27,6%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,5%, ο ΛΑΟΣ 4,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται περίπου στο 13%. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, ποιος δηλαδή πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το 60,5% απαντά η ΝΔ και το 23,9% το ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκόπηση έγινε Κυριακή και Δευτέρα σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Σε άλλη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, το 54,2% είδε αρνητικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ το 65,7% εκτιμά ότι «κινείται σε λάθος δρόμο και θα έχει πολιτικό κόστος».

«Επεισόδιο» για το όνομα της ΠΓΔΜ

Την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Αποστολής που - με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο - συμμετέχει στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γαλλία, προκάλεσε προκάλεσε έγγραφο με τη λίστα των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, στο οποίο η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ήταν καταχωρημένη με την ονομασία «Republic of Macedonia».

Μετά τις πιέσεις της ελληνικής αποστολής, η Γαλλική Προεδρία εξέδωσε νέα λίστα συμμετεχόντων στην οποία οι εκπρόσωποι του γειτονικού κράτους φαίνονται - όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - ως εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ.

Τα κέρδη όσο υπάρχουν θα βγαίνουν απ' την εκμετάλλευση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού για την «Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Πρωθυπουργού για την «Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο»:

«Ο πρωθυπουργός δεν πρωτοτύπησε. Με την ομιλία του επανέλαβε τα γνωστά ιδεολογήματα, ότι μπορούν και τα κέρδη του κεφαλαίου να μεγεθύνονται και ταυτόχρονα να μη θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον. Η πολιτική της ΝΔ, όπως και των άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ, αυτό που αποδεικνύουν είναι ότι όσο υπάρχουν τα κέρδη του κεφαλαίου, θα βγαίνουν από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και την καταστροφή του περιβάλλοντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ