Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στα όριά της η αντιλαϊκή πολιτική

Τις δύσκολες αυτές ώρες για χιλιάδες ανθρώπους, που χάνονται ζωές, περιουσίες και ελπίδες, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μία, κυρίως, δραστηριότητα: Να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Συμμορφώνεται πρόθυμα στις επιταγές της ανάγκης για πολιτικό εντυπωσιασμό και ανατροπή της δυσμενούς κρίσης, επιδιώκει να αντικρούσει επιχειρήματα σε βάρος της και να εμφανιστεί ισχυρή, αδιαφορεί για την έκταση και τη σοβαρότητα των καταστροφών, για τους κινδύνους. Στην περίπτωση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί στην «κόψη του ξυραφιού», με μόνιμη την απειλή του μπλακ άουτ, με εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκ περιτροπής, με το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης να «ξεβράζει» τη λογική της συντήρησης και ανάπτυξής του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προσπαθεί να εμφανίσει μία ακόμη «νίκη».

Το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι επιμέρους ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία φροντίζει να κρατήσει «πισινή», επαναλαμβάνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Εάν καταρρεύσει, θα φταίει ο καιρός. Εάν επιβιώσει, το καρπώνεται η κυβέρνηση που έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αλλά μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ένα σημαντικό και επίμονο «γιατί;», που αγγίζει πολλές πλευρές της υπόθεσης «ηλεκτροδότηση της χώρας». Γιατί δεν έχει η ΔΕΗ το παραγωγικό δυναμικό και την αναγκαία εφεδρεία, προκειμένου να μην εκβιάζεται από το φόβο ενός ενδεχόμενου μπλακ άουτ; Γιατί πριν από λίγες μέρες, με το πρώτο κύμα καύσωνα, το δίκτυο διανομής υπέστη χιλιάδες βλάβες; Γιατί εξαρτώμαστε από τις εισαγωγές και πόσο τις πληρώνει ο λαός, άμεσα ή έμμεσα; Γιατί θέλουμε τους ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή;

Οι απαντήσεις έχουν να κάνουν με την ταυτόσημη - για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας. Η παραγωγική ανάπτυξη της δημόσιας ΔΕΗ, τα τελευταία 15 χρόνια, θα είχε ένα άμεσο και ξεκάθαρο αποτέλεσμα: Η παρουσία ιδιωτών θα ήταν κάτι παραπάνω από περιττή. Η χρηματοδότησή τους ακόμη πιο σκανδαλώδης. Η κερδοσκοπία τους αδύνατη. Γι' αυτό και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ελαχιστοποίησαν τις παραγωγικές επενδύσεις της ΔΕΗ. Ακόμη περισσότερο, την ιδιωτικοποίησαν και έθεσαν σημαντικές βάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα. Η «πολυμετοχική» ΔΕΗ ΑΕ επιδιώκει κέρδος, χειροπιαστό και υπολογίσιμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε το αντιλαϊκό έργο και επιχαίρει γι' αυτό, πάνω από τις καμένες ασφάλειες των μετασχηματιστών και τα χαλασμένα προϊόντα των ψυγείων. Το μόνο που έχει να επικαλεστεί είναι ότι δεν έγινε ακόμη μπλακ άουτ, όπως στην ΠΓΔΜ ή στη ρημαγμένη Αλβανία. Και ευτυχώς δροσίζει.

Ολα αυτά, και άλλα που δε χωρούν σ' αυτές τις γραμμές, «βροντοφωνάζουν» ένα πράγμα: Η χώρα και ο λαός χρειάζονται, απαιτούν, θα έπρεπε να ελπίζουν, σε ένα ενιαίο, δημόσιο φορέα Ενέργειας - λαϊκή περιουσία με πολύ σαφείς στόχους: Την επάρκεια ενέργειας. Φτηνή και ποιοτική ενέργεια για το λαό. Ενεργειακή στρατηγική, που θα παίρνει υπόψη τις λαϊκές ανάγκες μακροπρόθεσμα. Την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων, την αποτελεσματική αξιοποίησή τους, χωρίς σπατάλες και κατακερματισμούς. Είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ, η μόνη προϋπόθεση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ