Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Πυξίδα» τους η βαρβαρότητα

Η υποτιθέμενη «αντιναρκωτική» πολιτική της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Οι αντιεπιστημονικοί και βάρβαροι σχεδιασμοί της αποτελούν μαζικό έγκλημα που βάζει στο στόχαστρο τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, οι εξαγγελίες των τελευταίων ημερών προσανατολίζονται στην εξάπλωση των μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην πιστοποίηση φαρμακείων στις γειτονιές προκειμένου να χορηγούν υποκατάστατα σε χρήστες.

Ολα αυτά, στο όνομα της «μείωσης της λίστας αναμονής» που έχει δημιουργηθεί στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Για την υποκρισία του θέματος, υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός είναι ο επίσημος ...εθνικός συντονιστικός φορέας για τα ναρκωτικά, που θεωρητικά έχει «στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης», στην ουσία, όμως, έχει μετατραπεί σε κρατικό ντίλερ που μοιράζει νόμιμες δόσεις σε μόνιμους χρήστες. Εξω από τα προγράμματά του, δημιουργούνται πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, γεγονός που έχει ξεσηκώσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Η δημιουργία πιάτσας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκαλείται από τα άτομα που περιμένουν στη λίστα του ΟΚΑΝΑ. Η αλήθεια είναι ότι οι πιάτσες δημιουργούνται από τη φύση των προγραμμάτων υποκατάστασης που οδηγούν στη συντήρηση και όχι στην απεξάρτηση, χορηγούν οπιοειδείς ουσίες (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) προκαλώντας εξάρτηση. Τα συγκεκριμένα υποκατάστατα έχουν δράση μόνο απέναντι στη χρήση ηρωίνης και όχι της πολυτοξικομανίας, της παράλληλης, δηλαδή, χρήσης διαφόρων ουσιών, η οποία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συντριπτικής πλειοψηφίας των χρηστών (πάνω από το 70%, στοιχεία «ΚΕΘΕΑ», «18 ΑΝΩ»).

Ετσι οι χρήστες υποκατάστατων καταφεύγουν στην πιάτσα για να προμηθευτούν τα επιπλέον παράνομα ναρκωτικά. Να σημειωθεί ότι σήμερα το παράνομο εμπόριο μεθαδόνης εξαπλώνεται διαρκώς. Οσα λέγονται για μείωση της εγκληματικότητας μέσω χορήγησης υποκατάστατων, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία, όπου γιατροί και φαρμακοποιοί καλούνται να μετατραπούν σε «βαποράκια» κρατικής πρέζας.

Υπόβαθρο αυτών των εγκληματικών σχεδιασμών αποτελεί η ιατρικοποίηση του προβλήματος. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. παρουσιάζουν την τοξικοεξάρτηση ως «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο», μετατοπίζοντας το πρόβλημα στο ιατρικό επίπεδο, στρεβλώνοντας και συσκοτίζοντας τις κοινωνικο-οικονομικές αιτίες που το παράγουν και το αναπαράγουν. Με το παραπάνω αντιεπιστημονικό και αντιδραστικό ιδεολόγημα καταργείται το δικαίωμα χιλιάδων νέων στη ζωή, στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, που αποτελεσματικά προσφέρουν τα «στεγνά» προγράμματα. Επιτυγχάνεται η εγκαθίδρυση και ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου σε στρατιές εξαρτημένων νέων, καθώς η χρήση και η εξάρτηση ακρωτηριάζει τη δυνατότητά τους να γνωρίσουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία και να δράσουν συνειδητά, αγωνιστικά για τη ζωή, να γίνουν κομμάτι της Ιστορίας στην πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη, χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ