Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Κούφιες» απειλές για τους ΕΒΕ

Φόβο και τρόμο ξερνάει η δύσοσμη αστική προπαγάνδα που επιχειρεί να ταυτίσει τη φτώχεια, την καταστροφή και την απόλυτη ένδεια με την υποψία έστω απόρριψης του ευρωμονόδρομου! Τα συγκροτήματα των αστικών ΜΜΕ αλυχτούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, στοχεύοντας πρώτα και κύρια στους φτωχούς, στους κατεστραμμένους, αυτούς που έχουν καταδικαστεί στην απόλυτη ένδεια, αλλά και σε όσους βρίσκονται μια «ανάσα» πριν από αυτά τα στάδια. Γιατί θέλουν να τρομάξουν τον εξαθλιωμένο ότι το μέλλον μπορεί να του επιφυλάξει ακόμη χειρότερα εάν σηκώσει ανάστημα, αλλά και να ξεγελάσουν αυτόν που ακόμη δεν έχει πέσει στη χειρότερη μοίρα ότι μπορεί και να γλιτώσει. Μιλάνε στον αυτοαπασχολούμενο με τον μηδενικό τζίρο για τον κίνδυνο της ανεργίας. Μιλάνε για καταστροφή στον ήδη κατεστραμμένο επαγγελματία και τον μικρό έμπορο, που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και τους πνίγουν τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελαματιών), τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες. Μιλάνε για την απόλυτη ένδεια στο μικροβιοτέχνη, το μικρέμπορο, τον άνθρωπο με την οικογενειακή επιχείρηση, που το «λουκέτο» της παρέσυρε όλη την οικογένεια στην ανέχεια.

Ολοι αυτοί, τα κόμματα που στηρίζουν τα αφεντικά, τις φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου - ό,τι «απόχρωση» κι αν έχουν - όπως και τα ΜΜΕ, που υλοποιούν την προπαγάνδα τους, απευθύνονται στα θύματα της ευρωνωσιακής πολιτικής όπως ο «προστάτης» στους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων: «Εάν δεν υποταχθείς, εάν δεν πληρώσεις όσα ζητάμε, τότε μπορεί κάποιος να έρθει να σου σπάσει το μαγαζί». Και φυσικά εννοούν - και το εννοούν χωρίς να ντρέπονται - τα μέτρα που θα πάρουν οι ίδιοι οι «εταίροι» τους ως απάντηση σε κάθε σενάριο μη συμμόρφωσης με τις επιλογές τους. Μόνο που είναι πια γνωστό. Οσο περισσότερο υποτάσσεσαι στον εκμεταλλευτή, στο αφεντικό, στον «προστάτη», τόσα περισσότερα ζητάει αυτός, μέχρι και την τελική εξόντωση του θύματος. Κι αν φαίνεται παράλογο, δεν είναι. Μόλις κλείσει αυτό το «μαγαζί», κάποιος άλλος θα ανοίξει, ένα νέο θύμα θα πάρει τη θέση του προηγούμενου. Δυστυχώς, η αντιστοιχία με τη χώρα, προβλέπει ότι το νέο θύμα θα είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που θα παίρνουν στην «παραγωγή» τη θέση των γονιών τους.

Είναι αρκετές οι μελέτες, τα τελευταία 2 χρόνια, που κάνουν λόγο για κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και ένα τεράστιο κύμα απολύσεων. Η πραγματικότητα ξεπερνάει τις προβλέψεις. Οι άνεργοι ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο, πολλοί εργάζονται ευκαιριακά και φυσικά με άθλιες συνθήκες. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με χρέη προς τον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τις 400.000! Προσοχή, χρέος προς τον ΟΑΕΕ σημαίνει ότι ο ΕΒΕ μένει ανασφάλιστος, δε δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ίδιο ισχύει φυσικά για την οικογένειά του. Αυτός ο αριθμός είναι και ο πραγματικός δείκτης αυτού που συμβαίνει και αυτού που θα συνεχίσει να συμβαίνει. Μόνο που γι' αυτή την καταστροφή, την απτή, τη δεδομένη και όχι αυτή που προβλέπεται, υπεύθυνη δεν είναι η απόρριψη της ΕΕ και της πολιτικής των μονοπωλίων, αλλά, αντιθέτως, η απόλυτη υιοθέτησή τους.

Είναι λάθος να αναζητούν στις επιλογές τους τα αίτια και να κατηγορούν τους εαυτούς τους, γιατί αυτό κάνουν χιλιάδες ΕΒΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Η ΕΕ, οι πολιτικές του ευρωμονόδρομου, το ίδιο το σύστημα που υπάρχει για να κερδίζουν όλο και περισσότερο εκείνοι που έχουν τα μεγάλα κεφάλαια, εκεί βρίσκεται η απάντηση για τα όσα τραβάνε. Γιατί η ΕΕ είναι των μονοπωλίων, του ανταγωνισμού, δηλαδή των αιτιών που ξεκληρίζουν χιλιάδες ΕΒΕ. Και με την ευκαιρία, καιρός είναι να πάνε ακόμη πιο πέρα. Να αναζητήσουν την πραγματική διέξοδο, στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, στην ενίσχυση του ΚΚΕ, στο δυνάμωμα των προτάσεών του για κλαδικές πολιτικές, για υποστήριξη της εγχώριας βιοτεχνίας, για ορθολογική αξιοποίηση της εργασίας των αυτοαπασχολουμένων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Αλλά, πολύ περισσότερο, να στηρίξουν την αταλάντευτη θέση του ΚΚΕ ότι κανένας δε θα μείνει χωρίς μεροκάματο και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στο νέο κόσμο που θα οδηγήσουν η λαϊκή οικονομία και η λαϊκή εξουσία. Κανένας, είτε εργάτης, είτε ΕΒΕ, είτε αγρότης δε θα μείνει χωρίς λαϊκή στέγη, χωρίς γιατρό και ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, χωρίς αποκλειστικά Δημόσια Παιδεία για τα παιδιά, χωρίς συνεχείς δυνατότητες για την πιο ολοκληρωμένη ικανοποίηση των κοινωνικών και ατομικών αναγκών. Υπάρχει τρόπος, ίσως δύσκολος στην αρχή, μα σίγουρος και αποτελεσματικός. Με το να περάσει ο λαϊκός πλούτος στα χέρια των δημιουργών του. Με λαϊκή συμμαχία για την οργάνωση της αντίστασης, της αντεπίθεσης για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Να γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Γι' αυτό τώρα ψήφο στο ΚΚΕ.


Γ. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ