Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τις ευλογίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα ταξίδια στις πρωτεύουσες των μεγάλων κρατών της ΕΕ του Α. Τσίπρα και οι συναντήσεις του με τους ομοϊδεάτες του σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι πιάνουν τόπο. Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα δηλώνει αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί, όπως λέει στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, διαπίστωσε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες δυνάμεις που προτείνουν δρόμους πιο κοντά στην πραγματικότητα». Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πρόσφατα ο Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία με τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» Γκρέγκορ Γκίζι, είχε ταχτεί υπέρ μιας συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ελλάδας» και μάλιστα είχε ανακοινώσει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. «Εάν θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να πούμε στον κ. Τσίπρα ότι τώρα θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σημείωσε. Ο ίδιος θεωρεί πως «μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα είναι διαλλακτικότερος». Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και στυλοβάτη του οικοδομήματος των μονοπωλίων, έχει ασφαλώς κάθε λόγο να περιβάλλει με εμπιστοσύνη την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους ο λαός δεν πρέπει να τον εμπιστεύεται.

Ουδεμία ευθύνη φέρουμε...

Είναι προφανές, κρίνοντας από το πόνημα της Λώρης Κέζα στο χτεσινό ηλεκτρονικό «Βήμα», ότι στον κόσμο της οι «αράπηδες», κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, χρησιμεύουν για να κάνουν αέρα στην τάξη υπέρ της οποίας αρθρογραφεί, χωρίς βέβαια να είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε και με απόλυτη ακρίβεια το υποσυνείδητό της για τον «αέρα του αράπη», αλλά μάλλον κάτι ξέρει και κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Σε κάθε περίπτωση, δεν μας ξενίζει ο τίτλος «Κι ένας αράπης να σας κάνει αέρα», ούτε το περιεχόμενο του πονήματός της που καταπιάνεται με τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη, που παρουσίασε η Αλ. Παπαρήγα. Γράφει η Λ. Κέζα ότι το ΚΚΕ λαϊκίζει με τις προτάσεις για μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του λαού, γιατί η Ελλάδα «παράγει ελάχιστα, έχει άδεια ταμεία και ζει με δανεικά». Πράγματι η Ελλάδα μπορεί να παράγει σχεδόν τα πάντα αλλά οι αστοί στους οποίους ανήκει η ίδια και το «Βήμα» κυνηγούν το κέρδος και δεν αναπτύσσουν βιομηχανία με βάση τις δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (π.χ. ορυκτός πλούτος, κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγεία κλπ), καταστρέφουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και τομείς της οικονομίας (π.χ. αγροτική παραγωγή πριν την ένταξη στην ΕΟΚ - ΕΕ η Ελλάδα έκανε εξαγωγές), για να εισάγουν και να κερδοσκοπούν τα μονοπώλια των τροφίμων και των άλλων κλάδων. Οσο για τα δανεικά του κράτους στις τσέπες των αστών πήγαν, ο λαός τα πληρώνει. Τους πονάει τους αστούς η πολιτική και οι προτάσεις του ΚΚΕ γιατί προβάλλει στο λαό τη διέξοδο να πληρώσει η πλουτοκρατία που έβγαζε και βγάζει κέρδη, που έχει στην Ελβετία 600 δισ. καταθέσεις κλεμμένες από τον ιδρώτα του λαού. Αντίθετα, οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ, που αφορούν στην ανακούφιση του λαού στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, παίρνουν υπόψη τους την παραγωγικότητα της εργασίας που αυξάνεται, την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ασύλληπτο πλούτο που παράγουν οι εργατοϋπάλληλοι, αλλά τον τσεπώνουν τα παράσιτα που ταΐζουν και την Κέζα.

... για το υποσυνείδητο της Κέζα

Γράφει ακόμα ότι όλα αυτά δεν είναι εφικτά, γιατί όποιος κυβερνά έχει το ΚΚΕ απέναντι να χτυπάει αλύπητα την παραγωγικότητα και φέρνει σαν «πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα» αυτά που «προέρχονται από τη χαλυβουργία και από τα λιμάνια». Κατηγορεί το ΚΚΕ ότι «κλείνει εργοστάσια», ότι σαμποτάρει τον νησιωτικό τουρισμό, αναγκάζοντας τα καράβια να δένουν κάβους και κρύβει ότι οι καπιταλιστές είναι αυτοί που ανοιγοκλείνουν τις επιχειρήσεις σαν τα λαμπιόνια, ανάλογα με το πού, πότε και πόσο κέρδος θα βγάλουν. Μόνο που τα εργοστάσια φεύγουν έξω από την Ελλάδα, για να βγάλουν οι καπιταλιστές μεγαλύτερα κέρδη εκεί που υπάρχουν μισθοί ψίχουλα, όπως Βουλγαρία και αλλού. Τα εργοστάσια τα κλείνει και η κρίση του καπιταλισμού. Τα νησιά έχουν καράβι μόνο όταν οι εφοπλιστές βγάζουν κέρδος. Το χειμώνα π.χ. οι νησιώτες δεινοπαθούν. Είναι προφανές ότι η Κέζα θα ήθελε τους χαλυβουργούς και τους ναυτεργάτες να κάνουν αέρα στην τάξη της, κατά προτίμηση πεσμένοι στα γόνατα. Δεν της κάθεται όμως ο «αράπης», γι' αυτό τα βάζει με το ΚΚΕ που πρωτοστατεί στην πάλη για να μη γίνουν οι εργάτες δούλοι του 21ου αιώνα. Οσο για τις αντιΚΚΕ χυδαιότητες, όπως ότι το ΚΚΕ «είναι ο χειρότερος δυνάστης», και ότι κάνει «μαζικές απολύσεις» στις επιχειρήσεις του, ήρθε δεύτερη η Κέζα. Μόλις προχτές, τα αφεντικά της είχαν αμολήσει τον Αϊβαλιώτη του ΛΑ.Ο.Σ. να υστερίζει για τα ίδια από το κανάλι του ΣΚΑΪ. Αν μη τι άλλο, η αστική τάξη δε στερείται υποχείρια στον πόλεμο ενάντια στο ΚΚΕ και το λαό.

Σφαγείο στο «βωμό του κέρδους»

«

Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πληρώσουν πια ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή τους, ενώ προαλείφεται σφαγείο συνολικά στις δαπάνες Υγείας με την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε λίγες βδομάδες, από την αρχή του 2011».

Τα παραπάνω έγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 8.11.2012 καθώς από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε εξηγήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ συγκροτείται για να λειτουργήσει ως μοχλός νέων περικοπών σε βάρος των λαϊκών αναγκών σε Υγεία και Πρόνοια και έντασης της εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας. Αλλωστε, η διαπλοκή του με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας ήταν ένα το κρατούμενο. Το κέρδος δηλαδή. Ηταν η ίδια περίοδος που οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, και της μετέπειτα συγκυβέρνησής του με τη ΝΔ, κομπορρημονούσαν για την επαναστατική αλλαγή που φέρνει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς για πρώτη φορά, όπως έλεγαν, η Ελλάδα θα αποκτούσε απ' την 1.1.2012 ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και πέντε μήνες μετά τα λαϊκά στρώματα φτάνουν στην απόγνωση την ώρα της ανάγκης. Να αποκλείονται απ' τις υπηρεσίες Υγείας, να μην μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους - ιδιαίτερα οι βαρέως πάσχοντες - ούτε στα νοσοκομεία ούτε στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς απ' τα νοσοκομεία και τους φαρμακοποιούς. Την ίδια ώρα οι συνέπειες από τις «συγχωνεύσεις» στα δημόσια νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τους ως «αυτόνομων μονάδων», εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αποκλεισμό των λαϊκών οικογενειών από τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Το κέρδος είναι συνώνυμο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και στο Φάρμακο. Η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό είναι ασύμβατη με το κέρδος και θα έπρεπε να παρέχεται μέσα από ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που δε θα επιτρέπει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που μόνο το ΚΚΕ διεκδικεί. Ολοι οι άλλοι στηρίζουν την επιχειρηματική δράση, καλλιεργώντας μάλιστα την επικίνδυνη αυταπάτη ότι μπορεί αυτή να συμφιλιωθεί με την προστασία της Υγείας, όπως κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα που έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο, πάλι μόνο το ΚΚΕ - πέρα από ψιθύρους για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και στα φάρμακα για τους αδύναμους - πήρε καθαρή θέση: Πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, ενόψει και των εκλογών, και να δηλώσουν - κάτι που δεν μπορεί να το κάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση - ότι θα διεκδικηθεί η άμεση, επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που «κουρεύτηκαν», να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας και να καλυφθούν υγειονομικά όσοι έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης. Να αναλάβει το κράτος να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα. Αυτή την καθαρή θέση ζητά το ΚΚΕ να την επιδοκιμάσει ο ελληνικός λαός και με την ψήφο του. Για να μπορεί την ώρα της ανάγκης να είναι ουσιαστικός συμπαραστάτης του. Ως άμεσο επείγον ζήτημα. Γιατί ο λαός πρέπει να έχει πλήρεις και δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας και δωρεάν φάρμακα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Βαθαίνουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΔΕΝ ΠΑΓΩΣΑΜΕ κι από έκπληξη που ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι... «πάει περίπατο» η ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Ετσι κι αλλιώς ακόμη και η Γερμανία, για ανάπτυξη της τάξης του... 1,5% πήγαινε.

Προφανώς η κρίση (τους) ολοένα και χειροτερεύει, αποκαλύπτοντας το πόσο πολύ μας κοροϊδεύουν οι κάθε λογής Ολάντ, καθώς και οι εγχώριοι θιασώτες των απόψεών τους για τις... μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές της κατευθύνσεις.

Είτε από «φιλελεύθερους» είτε από «σοσιαλδημοκρατικούς» δρόμους η ΕΕ ένα πράγμα ψάχνει: Το πώς θα ανταγωνιστεί καλύτερα τις λεγόμενες «αναδυόμενες» (πάντα όμως καπιταλιστικές) οικονομίες, κι ένας τρόπος μόνο υπάρχει να το επιτύχει.

Το ποιος είναι αυτός δεν χρειάζεται να έχει πάρει κανείς...νόμπελ στην οικονομία για να το καταλάβει: Μικρότερα μεροκάματα, καταστροφή του όποιου «κοινωνικού κράτους» έχει απομείνει, φτώχεια και εξαθλίωση.

Αυτά, συνδυασμένα με στρατιωτικές επεμβάσεις στους «δρόμους του πετρελαίου», όπως και όποτε τα χρειάζεται. Αλλωστε καθόλου δεν αποκλείεται μία ακόμη επέμβαση στη Συρία, όπως όλοι έχουμε καταλάβει.

Κατά τα άλλα, άπαντες οι υποστηρικτές του ευρω-μονόδρομου από τους «υπεύθυνους» μέχρι τους «εναλλακτικούς» κάθε είδους, μας παραμυθιάζουν για επαναδιαπραγματεύσεις, καταγγελίες, βελτιώσεις και αλλαγές χωρίς καμία ρήξη με τα κέντρα αποφάσεων.

Αραγε τους είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους ή μήπως μας δουλεύουν απολύτως συνειδητά; Το πράγμα «μιλάει από μόνο του».

ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ η διαφθορά στον ευρωπαϊκό νότο! Αυτό διαπίστωσε η οργάνωση της Διεθνούς Διαφάνειας, προκειμένου να μας διαφωτίσει για τα αίτια της οικονομικής κρίσης.

Σωστά, πολύ σωστά! Γιατί πού να ξέρει ο... ευρωπαϊκός βορράς από τέτοια πράγματα, από μίζες κι από «πανωπροίκια» και από μυστήριες διασυνδέσεις και επαφές. Γι' αυτό η οικονομία του «πετάει»...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας μας θυμίσει κάποιος, η SIEMENS ήταν ιταλική, ισπανική ή μήπως ελληνική εταιρεία;

Καθείς εφ' ω ετάχθη

Γρηγοριάδης Κώστας

Προχτές το δικαστήριο έκρινε την πολύμηνη απεργία των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» ως παράνομη. Χτες, κατά την παρουσίαση του σχετικού ρεπορτάζ στο πρωινό του ΑΝΤ1 ο Αλ. Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, και εργατολόγος στο επάγγελμα, σχολίασε τα εξής: «Τα παιδιά έκαναν έναν παλικαρίσιο αγώνα τόσους μήνες, όμως η απόφαση του δικαστηρίου... είναι απόφαση»! Οσο για το κατά πόσον «άργησε» η απόφαση του δικαστηρίου, όπως λένε εκείνοι που αντιπαλεύουν κάθε απεργία των εργαζομένων, ο Αλ. Μητρόπουλος απεφάνθη: «Δε φταίνε οι εργαζόμενοι, τότε μπορεί να προσέφυγε ο εργοδότης»!

Στην ερώτηση «ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει χωρίς περιστροφές: Υποταγή στο συμφέρον της αστικής τάξης και τις απαιτήσεις της και καλολογίες για τους εργάτες. Θέλουν εργαζόμενους προσκυνημένους στους αντιλαϊκούς νόμους και την άγρια εκμετάλλευσή τους. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ οι του ΣΥΡΙΖΑ...

Τροφή για συνειρμούς...

Ενθουσιασμένοι με την Λ. Κατσέλη δήλωναν οι Αμερικανοί, όταν αυτή ανέλαβε υπουργικό πόστο στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009. Μάλιστα, κατά τα ειωθότα, η αμερικάνικη πρεσβεία επεδίωξε και είχε συνάντηση μαζί της για να διερευνήσει τις προθέσεις της στο νευραλγικό τομέα της Οικονομίας και της Ανάπτυξης, όπου ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Στο σχετικό τηλεγράφημα του τότε Αμερικανού πρέσβη Ντ. Σπέρχαρντ προς τους προϊσταμένους του στις ΗΠΑ (διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks), μετά από συνάντηση με την Λ. Κατσέλη το Νοέμβρη του 2011, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η τότε υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λ. Κατσέλη είναι μια «έξυπνη γυναίκα, με εντυπωσιακά ακαδημαϊκά προσόντα, που φαίνεται να αντιλαμβάνεται ποιες διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται για να πάρει εμπρός η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη». Ο Σπέκχαρντ, ωστόσο, ανησυχεί για το κατά πόσο θα μπορέσει να ξεπεράσει «τις προηγούμενες δημόσιες εξαγγελίες της εναντίον των αποκρατικοποιήσεων». Παρόμοια είναι τα σχόλια για την Λ. Κατσέλη και σε άλλο τηλεγράφημα της πρεσβείας το 2009. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, από την υπουργική της θέση σημειώνεται ότι «η Λ. Κατσέλη θα επιβλέπει την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται ότι θα συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για τα θέματα του ελλείμματος και τη διαχείριση των εξωτερικών χρεών». Στο τηλεγράφημα γίνεται εκτενής αναφορά στις σπουδές της Κατσέλη στο πανεπιστήμιο του Γιέιλ και στη συμβολή της στις κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου που διακήρυξαν τον «τρίτο δρόμο προς το σοσιαλισμό». Προστίθεται ακόμα ότι «οι επικριτές της την περιγράφουν ως "λαϊκιστική" στην προσέγγισή της με την οικονομική πολιτική». Η αποδοχή που απολαμβάνει η Κατσέλη από τις ΗΠΑ είχε σχολιαστεί από τα ελληνικά ΜΜΕ την εποχή που δημοσιοποιήθηκαν τα απόρρητα τηλεγραφήματα από το Wikileaks. Δεν ξέρουμε αν αισθάνονται δικαιωμένοι από τη μετέπειτα πορεία της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μεταπήδησή της στον ΣΥΡΙΖΑ και ο θετικός τρόπος με τον οποίο τα αμερικανικά Μέσα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης της αριστεράς» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαμάχης ΗΠΑ - Γερμανίας, δίνει τροφή για πολλούς συνειρμούς...

Βλέπουν όποιον «εκπρόσωπο» θέλουν...

Για μια «εκπρόσωπο των εργαζομένων» που «κατήγγειλε στο ΣΚΑΪ ότι οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία» είναι αιχμάλωτοι του ΠΑΜΕ και ζήτησε την αποχώρηση των μελών από την είσοδο, ώστε να μπουν οι εργαζόμενοι» μιλούσε το «ρεπορτάζ» της ιστοσελίδας του γνωστού αστικού ΜΜΕ, που δεν μπορούσε να κρύψει τη λύπη του για τη συνέχιση της απεργίας παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών και μέσα από δικαστικές αποφάσεις. Ετσι, ο ΣΚΑΪ έδωσε βήμα σε γνωστούς απεργοσπάστες τους οποίους μάλιστα βάφτισε και «εκπροσώπους» των εργαζομένων. Μάλιστα το παραπάνω ρεπορτάζ αναφέρεται σε καταγγελία ατόμου του οποίου τα παπούτσια πρέπει να έχουν ...λιώσει από το σουλατσάρισμα σε αστικά ΜΜΕ και κόμματα όπου εδώ και μήνες τρέχει για να συκοφαντήσει τους απεργούς και να πλέξει το εγκώμιο της εργοδοσίας. Αποκορύφωμα ήταν η παρέμβαση αυτής της κυρίας σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ όπου εισέπραξε μάλιστα τους επαίνους του Αντώνη Σαμαρά επειδή υπερασπιζόταν την εταιρεία.

Ο ΣΚΑΪ πρωτοστατεί ακόμα μια φορά στη διαστρέβλωση της αλήθειας, αφού όχι μόνο παρουσιάζει ως «εκπρόσωπο» των εργαζομένων μια γνωστή απεργοσπάστρια που συστηματικά στέκεται όχι απλά απέναντι από τους εργαζόμενους αλλά και στο πλευρό των αντιπάλων των εργαζομένων, αλλά και εξαφανίζει την τοποθέτηση του αληθινού εκπροσώπου των εργαζομένων, δηλαδή του σωματείου τους. Το οποίο, σωματείο των Χαλυβουργών προχτές, έβγαλε ολόκληρη ανακοίνωση για τη συνέχεια της απεργίας, την απόφαση που πήραν οι απεργοί μετά από μυστική ψηφοφορία, αλλά και το κάλεσμα που απευθύνουν για να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Αλλά, όλα αυτά για το ΣΚΑΪ και κάθε ΣΚΑΪ, δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η ... «αντικειμενική δημοσιογραφία». Ο,τι δε συμφέρει τ' αφεντικά της, απλά... δεν υπάρχει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σκέψου την επόμενη μέρα

Ο νέος δικομματισμός σέρνει μαζί του τις δοκιμασμένες πρακτικές του παλιού, τα αποπροσανατολιστικά και κάλπικα διλήμματα με τα οποία επιχειρεί να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις. «Ευρώ ή δραχμή» προτάσσει η ΝΔ, «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» ανταπαντά ο έτερος διεκδικητής του κυβερνητικού θώκου. Για το λαό, όμως, το πραγματικό δίλημμα είναι άλλο, είναι η επόμενη μέρα των εκλογών και αν θα τον βρει πιο έτοιμο για την αντεπίθεσή του ή πιο ευάλωτο στην εξαθλίωση που του επιφυλάσσουν. Η καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη βαθαίνει, σφραγίζει τις εξελίξεις. Ενιαία επιχειρείται να ανοίξει δρόμος εξόδου απ' αυτήν για το κεφάλαιο στις πλάτες των λαών.

Την ώρα ακριβώς που τα σύννεφα της ανεξέλεγκτης ή ελεγχόμενης χρεοκοπίας μαζεύονται απειλητικά πάνω απ' την Ελλάδα, η μεν ΝΔ κινδυνολογεί για να σύρει το λαό στην κάλπη με το φόβο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί έναν εγκληματικό εφησυχασμό σέρνοντάς τον στην παραίτηση και τον αφοπλισμό. Και οι δύο μαζί υπερασπίζουν και εξωραΐζουν τον «ευρωμονόδρομο», αποσκοπώντας στο να τον θωρακίσουν απέναντι στη λαϊκή οργή. Οποιος απ' τους δύο κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι παραπάνω από βέβαιο ότι όχι μόνο δε θα προσφέρει στοιχειώδη ανακούφιση στο λαό, όχι μόνο δε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της θέσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα κλιμακώσει την επίθεση εναντίον τους, προτάσσοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Καμία κυβέρνηση, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, δεν πρόκειται να σώσει το λαό απ' το μαρτύριο που του επιφυλάσσει μια ανεξέλεγκτη πτώχευση ή ένα νέο «κούρεμα» με νέα μνημόνια. Σ' αυτή την περίπτωση ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος, να μην αιφνιδιαστεί, να μην επιτρέψει να ηττηθεί, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αφού θα χρειαστεί με τα χέρια του να διασφαλίσει ακόμα και το ψωμί του. Η θέση στην οποία θα βρεθεί την άλλη μέρα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απ' τη θέση στην οποία θα βρίσκεται το ΚΚΕ. Γι' αυτό από σήμερα πρέπει ο λαός να έχει στο νου του την επόμενη μέρα. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, η κρίση είναι βαθιά και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της ολοένα και θα μεγαλώνουν. Την επόμενη μέρα πρέπει να είναι δυνατός και έτοιμος να αποτελέσει το αντίπαλο δέος σε μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς.

Με οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, με ενότητα των εργατών, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, με την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει στην πράξη τη μαζική εξαθλίωση που σέρνει μαζί της μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα θέσει την ισχύ του στην υπηρεσία του λαού, για να μην εξαθλιωθεί, να μην ηττηθεί την κρίσιμη ώρα, αλλά να οργανωθεί και να παλέψει για τις σύγχρονες ανάγκες του. Το ΚΚΕ έχει την εμπειρία στην οργάνωση, έχει την ψυχραιμία, έχει το σθένος να αναμετρηθεί με τα δύσκολα. Και θα το κάνει. Οσο πιο δυνατό, τόσο πιο αποτελεσματικά για τα λαϊκά συμφέροντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ