Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σφαγείο στο «βωμό του κέρδους»

«

Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πληρώσουν πια ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή τους, ενώ προαλείφεται σφαγείο συνολικά στις δαπάνες Υγείας με την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε λίγες βδομάδες, από την αρχή του 2011».

Τα παραπάνω έγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 8.11.2012 καθώς από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε εξηγήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ συγκροτείται για να λειτουργήσει ως μοχλός νέων περικοπών σε βάρος των λαϊκών αναγκών σε Υγεία και Πρόνοια και έντασης της εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας. Αλλωστε, η διαπλοκή του με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας ήταν ένα το κρατούμενο. Το κέρδος δηλαδή. Ηταν η ίδια περίοδος που οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, και της μετέπειτα συγκυβέρνησής του με τη ΝΔ, κομπορρημονούσαν για την επαναστατική αλλαγή που φέρνει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς για πρώτη φορά, όπως έλεγαν, η Ελλάδα θα αποκτούσε απ' την 1.1.2012 ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και πέντε μήνες μετά τα λαϊκά στρώματα φτάνουν στην απόγνωση την ώρα της ανάγκης. Να αποκλείονται απ' τις υπηρεσίες Υγείας, να μην μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους - ιδιαίτερα οι βαρέως πάσχοντες - ούτε στα νοσοκομεία ούτε στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς απ' τα νοσοκομεία και τους φαρμακοποιούς. Την ίδια ώρα οι συνέπειες από τις «συγχωνεύσεις» στα δημόσια νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τους ως «αυτόνομων μονάδων», εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αποκλεισμό των λαϊκών οικογενειών από τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Το κέρδος είναι συνώνυμο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και στο Φάρμακο. Η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό είναι ασύμβατη με το κέρδος και θα έπρεπε να παρέχεται μέσα από ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που δε θα επιτρέπει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που μόνο το ΚΚΕ διεκδικεί. Ολοι οι άλλοι στηρίζουν την επιχειρηματική δράση, καλλιεργώντας μάλιστα την επικίνδυνη αυταπάτη ότι μπορεί αυτή να συμφιλιωθεί με την προστασία της Υγείας, όπως κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα που έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο, πάλι μόνο το ΚΚΕ - πέρα από ψιθύρους για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και στα φάρμακα για τους αδύναμους - πήρε καθαρή θέση: Πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, ενόψει και των εκλογών, και να δηλώσουν - κάτι που δεν μπορεί να το κάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση - ότι θα διεκδικηθεί η άμεση, επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που «κουρεύτηκαν», να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας και να καλυφθούν υγειονομικά όσοι έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης. Να αναλάβει το κράτος να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα. Αυτή την καθαρή θέση ζητά το ΚΚΕ να την επιδοκιμάσει ο ελληνικός λαός και με την ψήφο του. Για να μπορεί την ώρα της ανάγκης να είναι ουσιαστικός συμπαραστάτης του. Ως άμεσο επείγον ζήτημα. Γιατί ο λαός πρέπει να έχει πλήρεις και δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας και δωρεάν φάρμακα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ