Στις παρουσιάσεις που γίνονται για τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος ενόψει του Συνεδρίου και ειδικά στην ανάλυση που κάνουμε για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, πολλές φορές αναφερόμαστε σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και εμπορευμάτων. Μεταξύ αυτών πολλές φορές αναφερόμαστε στα «διαρκή καταναλωτικά αγαθά». Περί τίνος πρόκειται;
(Β΄ μέρος)
Σε επόμενο βήμα τμηματοποίησης των δύο υποδιαιρέσεων μπορούμε να διακρίνουμε: Στην υποδιαίρεση Ι, α) τα μέσα παραγωγής που παράχθηκαν για να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων κλάδων της και β) εκείνα που παράχθηκαν με στόχο να παράγουν τα ίδια, άλλα μέσα παραγωγής. Στην υποδιαίρεση ΙΙ μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα α) στα είδη πρώτης ανάγκης και β) στα είδη πολυτελείας.
Σύμφωνα με τις κατηγοριοποιήσεις που κάνει σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία (πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι μαρξιστές διατυπώνουν - και πολύ σωστά - μια σειρά από παρατηρήσεις και ενστάσεις και για τον τρόπο που η στατιστική των αστών υπολογίζει τα επιμέρους οικονομικά μεγέθη, αλλά και τις σχετικές ταξινομήσεις-κωδικοποιήσεις που κάνει), εκτός από την ταξινόμηση της οικονομικής δραστηριότητας σε γενικούς και επιμέρους κλάδους, υπάρχει και ο διαχωρισμός των αγαθών - εμπορευμάτων με βάση τον τρόπο κατανάλωσής τους.
Κεφαλαιουχικά αγαθά: Εδώ λόγος γίνεται για τα αγαθά κλάδων της παραγωγής που παράγουν μέσα παραγωγής, που μπορεί να ξεκινούν από την κατασκευή εργαλειομηχανών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων για διάφορους κλάδους της οικονομίας και φτάνουν (εντελώς ενδεικτικά) στην κατασκευή δομικών μεταλλικών προϊόντων, οργάνων και συσκευών μέτρησης, εξοπλισμού επικοινωνίας, όπλων και πυρομαχικών, ακτινολογικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων ιατρικής και θεραπευτικής χρήσης, κλπ.
Ενέργεια: Ως αγαθά που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία θεωρούνται (ενδεικτικά) ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, το ηλεκτρικό ρεύμα, κλπ.
Ενδιάμεσα αγαθά: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αποτελέσματα της παραγωγής που προορίζονται για παραπέρα επεξεργασία σε κλάδους, κυρίως, της μεταποίησης. Εδώ συναντάμε τα διάφορα μεταλλεύματα των ορυχείων και λατομείων, των αλευρόμυλων, την παραγωγή ζωοτροφών, τη νηματοποίηση υφαντικών ινών, την ύφανση κλωστοϋφαντουργικών υλών και το φινίρισμά τους, τη βιομηχανία ξύλου και φελλού, την παραγωγή βασικών χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, αζωτούχων ενώσεων, πλαστικών και συνθετικών υλών, κλπ.
Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: Ολα τα είδη που πωλούνται στην αγορά και τα οποία δεν είναι για μία χρήση. Διαρκή καταναλωτικά αγαθά θεωρούνται τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, οι οικιακές συσκευές, τα έπιπλα, τα μουσικά όργανα, κλπ.
Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: Ολα τα είδη διατροφής, τα ποτά, τα τσιγάρα, κάποια κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα είδη ρουχισμού και τα παπούτσια, τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά και τα είδη προσωπικής καθαριότητας, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία, τα φάρμακα, τα παιδικά παιχνίδια, κ.ο.κ.