Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την ανακατανομή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λίον Πανέτα κατά τη διάρκεια της 11ης Συνόδου Ασφάλειας της Ασίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών που έγινε στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τον Πανέτα, μέχρι το 2020 το 60% του στόλου των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί στον Ειρηνικό και το 40% στον Ατλαντικό, ενώ μέχρι σήμερα οι ναυτικές δυνάμεις είναι μοιρασμένες.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η ομάδα των «6» - τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και η Γερμανία - κωλυσιεργούν και δεν έχουν προχωρήσει στις επαφές που είχαν προγραμματιστεί ενόψει της νέας συνόδου Ιράν και ομάδας των «6» στις 18 - 19 Ιουνίου στη Μόσχα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζει η ιρανική διπλωματία, εκτιμώντας ότι αυτό εκφράζει την απροθυμία τους για την εξεύρεση οριστικής λύσης. «Λάδι στη φωτιά» έριξε, για άλλη μια φορά, το Ισραήλ κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι διαρκώς καθυστερεί προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ρουκέτα εκτοξεύτηκε κατά του κτιρίου που στεγάζει στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, το αμερικανικό προξενείο, από αγνώστους. Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές δεν υπήρξαν θύματα και μόνο ελάχιστες ζημιές.

ΚΑΪΡΟ.-- Προθεσμία δύο μερών έδωσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στα πολιτικά κόμματα της Αιγύπτου να καταλήξουν στη σύνθεση της 100μελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο σύνταγμα της χώρας, διαδικασία που «πάγωσε» λόγω της αποχώρησης των κοσμικών πολιτικών δυνάμεων από την επιτροπή ως αντίδραση στην προσπάθεια των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» να την ελέγξουν πλήρως. Θεωρητικώς όλοι έχουν συμφωνήσει ότι η επιτροπή θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική των θρησκευτικών και πολιτικών αποχρώσεων της αιγυπτιακής κοινωνίας. Η εμπλοκή αυτή συνεισφέρει σε περαιτέρω ένταση ενόψει και του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στις 16 - 17 Ιουνίου.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στο Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε χτες τη ...«βαθιά ανησυχία» της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν που θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες». Πέντε στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν και τρεις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αυτή τη βδομάδα, ενώ χτες ανακοινώθηκε πως άλλος ένας Αρμένιος σκοτώθηκε στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις σημειώνονται λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών στις 18 Ιούνη στο Παρίσι.

MONΡΟΒΙΑ.-- Ενοπλες οργανώσεις στη Λιβερία που υποστήριξαν τον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκγκάγκμπο, στρατολογούν παιδιά από 14 ετών και τα αναγκάζουν να συμμετέχουν στις δολοφονίες τουλάχιστον 40 αμάχων από τον περασμένο Ιούλιο στη μεθόριο των δύο δυτικοαφρικανικών χωρών κατήγγειλε χτες το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στη Ν. Υόρκη.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χτες ότι αυξάνεται η αντίσταση της σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας, γονόρροια, στα αντιβιοτικά με κίνδυνο να μετατραπεί σύντομα σε μη ιάσιμη. Η γονόρροια είναι βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί μεταξύ άλλων να προκαλέσει στειρότητα, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και σε ορισμένες περιπτώσεις τυφλότητα και μητρική θνησιμότητα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκπρόσωπος της κογκολέζικης κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ότι ο στρατός σκότωσε περίπου 200 στασιαστές στρατιώτες υποστηριχτές του αποστάτη στρατηγού Μπόσκο Ενταγκάντα επειδή συμμετείχαν σε ανταρσία στα αντολικά της χώρας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ο Αμερικανός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι, δημιουργός των «Χρονικών του Αρη» και του «Φαρενάιτ 451», πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ