Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»

-- Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας

-- Συνεχίζεται το πλατύ άνοιγμα των ΚΟ του ΚΚΕ σε τόπους δουλειάς, κλάδους και συνοικίες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το σύγχρονο και νέο είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας το Σάββατο 5 Μάη

MotionTeam

Σε συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ παρευρέθηκε και μίλησε, το βράδυ του Σαββάτου 5 Μάη, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από μέλη και φίλους του Κόμματος, ανθρώπους της δουλειάς που βρίσκονται μαζί με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή του αγώνα στα διάφορα μέτωπα πάλης. Σε μια ανάπαυλα της έντονης καθημερινής δράσης, αντάμωσαν σε μια όμορφη βραδιά και γλέντησαν με τον Αγάθωνα και την ορχήστρα του.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, απευθυνόμενος σε όσους βλέπουν ότι η επιλογή τού κάθε φορά δήθεν «μικρότερου κακού» τούς οδηγούσε πάντα στο μεγαλύτερο κακό, σε όσους, αν και νιώθουν απογοητευμένοι, μένουν εγκλωβισμένοι στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, τους κάλεσε να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που διεκδικούν τη σκυτάλη για να «τρέξουν» στο δρόμο της ίδιας αδιέξοδης πορείας, στην οποία η καπιταλιστική ανάκαμψη εναλλάσσεται με την καπιταλιστική κρίση.

Τους κάλεσε να πάρουν τη θέση τους δίπλα στους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να περάσουν στην επίθεση. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού, και στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές. Γιατί, όπως είπε, «το σύγχρονο, το νέο, δεν είναι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».


MotionTeam

Ακολουθεί η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας.

***

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας και έχουμε βάλει πραγματικά ψηλά τον πήχη.

Προς τιμήν των 100χρονων του Κόμματος θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσει το Κόμμα ακόμα πιο πλατιούς, ακόμα πιο γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, με το λαό μας.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στο βασικό καθήκον που θέσαμε στο 20ό Συνέδριό μας.

Το καθήκον της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

Κι αυτό σημαίνει το Κόμμα μας να γίνει ικανό να ηγηθεί της πάλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

Με όπλο τα διδάγματα που απορρέουν από την 100χρονη, γεμάτη αγώνες και θυσίες πορεία του Κόμματος, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ωστε με ισχυρές Κομματικές Οργανώσεις να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής εξουσίας, που φέρνει συνεχή αντιλαϊκά μέτρα και κάνει το λαό να υποφέρει.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι μπορεί να απογοητεύτηκαν, να έκαναν πίσω προσωρινά, κάτω από τις δυσκολίες της ζωής.


MotionTeam

Σε όσους και όσες, ακόμα κι αν θόλωσε προσωρινά μπροστά τους η σοσιαλιστική προοπτική, δεν πίστεψαν όμως ποτέ πως ο καπιταλισμός είναι το τέλος της Ιστορίας της ανθρωπότητας.

Τους καλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που παραμένει το πιο νέο κόμμα.

Γιατί είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό.

Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το νέο, που θα νικήσει το σάπιο και παλιό.

Σήμερα πρέπει ακόμα περισσότερο να ανοίξουμε παντού τη συζήτηση: Τι είναι πραγματικά το «σύγχρονο και νέο», ποιο είναι πραγματικά το παλιό και ξεπερασμένο;

Το πραγματικά σύγχρονο και νέο, λοιπόν, είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει.

Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με τη δουλειά της δημιουργεί, για να μπορεί να δουλεύει με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η εξουσία της εργατικής τάξης.

Γιατί μόνο η εργατική εξουσία κοινωνικοποιεί, δηλαδή μετατρέπει σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.


Αρα καταργεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία, που είναι και η πηγή της εκμετάλλευσης και του κέρδους και το βασικό εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Αυτήν τη συζήτηση μπορούμε να την ανοίξουμε παντού, και εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία.

Αποκαλύπτοντας καλύτερα πως το «αναπτυξιακό» σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την περιοχή, κάτω από το σύνθημα «Πόλος Ανάπτυξης - Πύλη Συνεργασίας», είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση παραμυθιάζει το λαό με τα περί «καθαρής εξόδου»

Με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του σερβίρει το γνωστό παραμύθι περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, και μάλιστα χωρίς νέες δεσμεύσεις», όπως διατυμπανίζει.

Το ίδιο παραμύθι επανέλαβε στα τέλη του Μάρτη, και εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, και σε όλες τις φιέστες - συνέδρια που διοργάνωσε, παραμυθιάζοντας το λαό, σε όλη τη χώρα.

Βέβαια ο πρωθυπουργός, και εδώ στη Θεσσαλονίκη, ξέχασε να πει ότι τον Αύγουστο οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων δεν καταργούνται.

Ξέχασε σκόπιμα να πει ότι ο λαός δεν πρόκειται να πάρει πίσω όλα όσα έχασε με τα μνημόνια, κατά τη διάρκεια της 8χρονης και βάλε οικονομικής κρίσης.


Ξέχασε να πει ότι η καπιταλιστική οικονομία πιάνει τους στόχους της και οδηγείται σε ανάκαμψη, γιατί ένας ολόκληρος λαός, και εδώ στην Κεντρική Μακεδονία, έχει γονατίσει από τη φορολογία, έχει γονατίσει από τη μείωση μισθών και συντάξεων, από την εκμετάλλευση!

Ξέχασε να πει ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που έχει ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων, αβάσταχτα μέτρα που θα ισχύσουν και μετά το 2018.

Και όσα βέβαια θυμήθηκε να πει, για τη στήριξη των αδύναμων και των πιο ευάλωτων, είναι η ομολογία του ότι το μόνο που έχει να κερδίσει η εργατική τάξη, ο λαός, από τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, είναι κάποια ψίχουλα που θα πέφτουν πού και πού από το τραπέζι της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, κι αυτά μόνο για την «ακραία φτώχεια», όπως τη λέει, ούτε καν δηλαδή για όλη τη φτώχεια.

Με το ίδιο θράσος ο κ. Τσίπρας, ανήμερα την Πρωτομαγιά, είπε στους εργαζόμενους ότι είχαν τις «λιγότερες δυνατές απώλειες», αφού «στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά απέκρουσε», όπως είπε, «τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Σε ποιον όμως τα λέει αυτά;

Στους εργαζόμενους που έχασαν το 13ο και 14ο μισθό;

Που οι μισθοί τους έπιασαν πάτο;

Που πρέπει να δουλεύουν σκληρά μέχρι τα βαθιά γεράματα με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;


Που οι συντάξεις τους έγιναν χειρότερες κι από επιδόματα πείνας;

Σε ποιον τα λέει αυτά;

Στα νέα παιδιά που δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ;

Που δεν ξέρουν τι θα πει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;

Που δεν θα μάθουν ποτέ τι θα πει Κοινωνική Ασφάλιση;

Ανήμερα την Πρωτομαγιά, βγήκε να περηφανευτεί και για τη μείωση της ανεργίας!

Πού ζει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του;

Δεν ξέρει ότι και μία ώρα τη βδομάδα να δουλέψει κάποιος, παύει να θεωρείται άνεργος;

Οτι οι νέες συμβάσεις είναι στην πλειοψηφία τους συμβάσεις μερικής απασχόλησης και συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας;

Είναι προσβολή στους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που θυσίασαν τη ζωή τους στους ταξικούς αγώνες να αναφωνεί ο πρωθυπουργός «Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά», όταν η κυβέρνησή του τόλμησε να κάνει αυτό που δεν τόλμησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Να χτυπήσει το δικαίωμα της απεργίας.

Είναι προσβολή να λέει ο κ. Τσίπρας ότι «σχεδιάζουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο...».

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», λέει ο λαός μας, κι έχει δίκιο.

Εμείς θα προσθέταμε ότι τα πολλά λόγια του πρωθυπουργού είναι και φτώχεια και κοροϊδία.

Αν η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Ας φέρει τώρα για ψήφιση στη Βουλή την πρόταση νόμου των 513 σωματείων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Πρόταση νόμου που προβλέπει και την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

«Επάνοδος στην κανονικότητα» σημαίνει διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας χωρίς εργατικά δικαιώματα

Θυμάστε ότι πριν ένα μήνα, εδώ από τη Θεσσαλονίκη, στη φιέστα του «αναπτυξιακού» συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας, η κυβέρνηση παρουσίασε τον αστικό σχεδιασμό για την περιοχή, ο οποίος υπηρετεί μόνο τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού της Θεσσαλονίκης.

Οταν τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «σχεδιάζουν την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», το μόνο που κάνουν είναι να «κλείνουν το μάτι» σε κάποιους μονοπωλιακούς ομίλους...

Γιατί, απλά, λέγοντας «επάνοδο στην κανονικότητα και την ανάπτυξη» εννοούν τη διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας για τους λίγους σφετεριστές του πλούτου του λαού και της χώρας.

Χωρίς εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις για τα λαϊκά στρώματα, αφού στα χρόνια της κρίσης αυτά βαφτίστηκαν «παθογένειες και στρεβλώσεις»! Δεν έχει παρά να δει και να ρωτήσει τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, που χρόνια τώρα αγωνίζονται χωρίς να επιλύονται τα προβλήματά τους, χωρίς να επιλύονται όλα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όπως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων.

Η επόμενη μέρα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στην Κεντρική Μακεδονία, ιεραρχεί μεταξύ άλλων τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της περιοχής.

Τη μετατροπή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, τη μεταποίηση προϊόντων, τον τουρισμό, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και πληροφορική, τη μεγαλύτερη διασύνδεση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού δυναμικού με τις επιχειρήσεις.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι:

Ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει από την υλοποίηση του σχεδιασμού της αστικής τάξης στην Κεντρική Μακεδονία;

Για να απαντήσει κανείς, φτάνει να δει τώρα ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, στη φάση αυτή.

Που υλοποιείται μέρος του σχεδιασμού, όπου μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σε διάφορους κλάδους στην περιοχή πετυχαίνουν ανάπτυξη και αύξηση των κερδών τους, εκεί δηλαδή που γίνονται ορισμένες επενδύσεις.

Οι επενδύσεις και η καπιταλιστική ανάπτυξη έχουν σαν βασική προϋπόθεση να ισχύουν εσαεί όλα τα μέτρα που τσάκισαν το λαό τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσα ακόμα έχουν στα συρτάρια τους.

Αυτά τα μέτρα δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα των δανειστών, της τρόικας, της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων που περιμένουν στη γωνία.

Εχουν και τη σφραγίδα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του ΣΕΒ, γιατί τους διασφαλίζουν προνόμια, κέρδη, τζάμπα εργατική δύναμη.

Μήπως οι μεγάλες επενδύσεις τύπου TAP, που πολυδιαφημίστηκαν, έλυσαν έστω κάπως μονιμότερα το ζήτημα της ανεργίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία φιγουράρει στη δεύτερη θέση στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία;

Μήπως δημιούργησαν θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα;

Οχι φυσικά, και το ξέρουμε όλοι αυτό.

Οι εργαζόμενοι αμείβονται με χαμηλούς μισθούς και δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια.

Μήπως εξασφάλισε φτηνή Ενέργεια στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που παγώνουν το χειμώνα γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για πετρέλαιο, φυσικό αέριο;

Από την άλλη μεριά, η επένδυση της «Eldorado» στη Χαλκιδική, για την οποία κονταροχτυπιούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, δίνει τη δυνατότητα σε έναν επιχειρηματικό όμιλο να εκμεταλλευτεί τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο ενώ στερεί από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτόν τον πλούτο προς όφελός του.

Για να μην αναφερθούμε και στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Και μιας και μιλάμε για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, έχει μια αξία να μιλήσουμε για τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί κλασικό παράδειγμα καπιταλιστικής ανάπτυξης από όλες τις κυβερνήσεις.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για την ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης στην Κεντρική Μακεδονία...

Για τις 15 νέες διεθνείς αεροπορικές απευθείας συνδέσεις με το Αεροδρόμιο «Μακεδονία»...

Για την αδειοδότηση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων και τις επεκτάσεις των υπαρχουσών...

Για τις 29 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις προϋπολογισμού 111 εκατομμυρίων ευρώ που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του «Αναπτυξιακού Νόμου» και πάει λέγοντας...

Κουβέντα δεν ακούσαμε για την εργασιακή ζούγκλα.

Για τους μισθούς πείνας, την εναλλαγή εποχιακής εργασίας με ανεργία.

Την εντατικοποίηση, τα ωράρια - λάστιχο.

Την τρομοκρατία απέναντι στην προσπάθεια να οργανωθούν οι εργαζόμενοι στα ταξικά τους σωματεία, τις απειλές ότι αν απεργήσουν θα απολυθούν.

Κουβέντα βέβαια και για τις λαϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν να πάνε διακοπές για ξεκούραση με τα παιδιά τους, έστω μερικές μέρες το χρόνο.

Παρόμοια βέβαια είναι η κατάσταση και στον κλάδο του Εμπορίου, στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών και στα διαλογητήρια - συσκευαστήρια, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αρκετοί εποχιακά, με χαμηλούς μισθούς.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», ενώ διαπιστώνονται ακόμα και λιποθυμίες τις μέρες του καύσωνα.

Και στην κρίση και στην ανάπτυξη ζημιωμένοι είναι οι εργαζόμενοι

Το κυβερνητικό αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί της «δίκαιης ανάπτυξης», ή «της ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω» που πλασάρει η ΝΔ, αποκαλύπτεται ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους βιομηχανικούς κλάδους όπως το Μέταλλο, όπου καταγράφεται υψηλή κερδοφορία.

Γιατί παρά τη μεγάλη κερδοφορία κουβέντα δεν γίνεται για επιστροφή κάποιων από τα κλεμμένα προς τους εργάτες και τους υπαλλήλους τους.

Αφού οι δήθεν σωτήρες - επιχειρηματίες χτύπησαν τους μισθούς και τα δικαιώματα την περίοδο της βαθιάς κρίσης, τώρα απαιτούν υπομονή από τους εργάτες και να μη ζητούν πολλά, για να σταθεροποιηθεί τώρα η ανάπτυξη, να μη χτυπηθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας!

Απύθμενο θράσος και προκλητικότητα!

Και στην κρίση και στην ανάπτυξη πάλι οι ίδιοι ζημιωμένοι: Οι εργάτες και υπάλληλοι, τα λαϊκά στρώματα!

Ακόμα και σε χώρους με υψηλή παραγωγικότητα, όπως τα ΕΛΠΕ, ο ΤΙΤΑΝ και οι μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής, που δεν χτυπήθηκαν τόσο από την κρίση, ακόμα και όταν οι μισθοί δεν μειώνονται ή αυξάνονται ελάχιστα, οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε πολλαπλές μορφές έντασης της εκμετάλλευσης.

Οπως η εντατικοποίηση και φυσικά η αντιασφαλιστική επίθεση, η φοροληστεία, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Σε χώρους όπου προχώρησε ή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ιδιωτικοποίηση, όπως είναι το Αεροδρόμιο, ο ΟΛΘ, η ΕΛΒΟ, η ΕΥΑΘ, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με χτύπημα μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το ίδιο συμβαίνει και στον ΟΑΣΘ, που αφού έφτασε σε αδιέξοδο, κρατικοποιήθηκε για να καθαριστεί από βαρίδια και να δοθεί στη συνέχεια για αξιοποίηση με κριτήριο το κέρδος, είτε του ιδιώτη μετόχου είτε του κρατικού καπιταλιστικού τομέα.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις καμία λύση δεν έδωσαν στην κατεύθυνση κάλυψης των μεγάλων αναγκών για ασφαλή, αξιοπρεπή, γρήγορη και φτηνή μεταφορά των εργαζομένων.

Το ίδιο ερώτημα για το ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει από την καπιταλιστική ανάπτυξη ισχύει και για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Που εισπράττουν εξευτελιστικές τιμές για τα προϊόντα τους, λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις.

Πληρώνουν πιο ακριβά τα αγροτικά μέσα και εφόδια, πνίγονται από τα τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ροδακινοπαραγωγοί, που πουλούν κοψοχρονιά τον κόπο τους σε βιομηχάνους και εμπόρους, ενώ απέναντί τους έχουν το κράτος και τους μηχανισμούς του, που εκτός των άλλων τους αφήνει απροστάτευτους από τις μεγάλες ζημιές.

Τα ίδια ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης που τσακίζονται από τα χρέη, τη φοροληστεία και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα συμπιέζονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η εργατική τάξη, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πρέπει να προσπεράσει τις παγίδες της «κοινωνικής συναίνεσης» και ανοχής.

Να βάλει μπρος το δικό της σχέδιο.

Να οργανώσει την πάλη της παντού, σε όλους τους τόπους δουλειάς.

Για Συλλογικές Συμβάσεις, για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης.

Και σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, αυτή η πάλη να κοιτάει μπροστά!

Στην κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η Β. Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Κομμάτι της ίδιας πολιτικής, δηλαδή της προσπάθειας κατοχύρωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του μόχθου του λαού, είναι και η λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, που υπηρετείται πιστά από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

Η προσπάθεια αυτή εξειδικεύεται στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία, με την «αναβάθμισή» της σε πύλη εισόδου των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και της εγχώριας αστικής τάξης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Την προσαρμογή της Ελλάδας στο ρόλο «γεωπολιτικού μεντεσέ» της περιοχής, για να θυμηθούμε το χαρακτηρισμό που έδωσε για τη χώρα μας ο Αμερικανός πρέσβης.

Εννοώντας σαφώς το ρόλο του οικονομικού - πολιτικού - στρατιωτικού κρίκου για την προώθηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση «τρέχει» την υλοποίηση των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλαμβάνει «αναβαθμισμένους» - τρομάρα της! - ρόλους, που μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις αντιδραστικές συμμαχίες τους.

Ολα τα παραπάνω είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και η κινητικότητα γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε μια συμφωνία άμεσα να διευκολύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μελλοντικά στην ΕΕ.

Συμφωνία που, βέβαια, δεν θα αποτελέσει την πραγματική λύση για τον ελληνικό λαό και το λαό της γειτονικής χώρας, διότι δεν θίγονται αλυτρωτισμοί και κίνδυνοι αμφισβήτησης των συνόρων που υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ενώ η ίδια η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας, παραπέρα αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών και προβλημάτων.

Συνολικά, στην περιοχή της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων, οξύνεται η διαπάλη ΗΠΑ - ΕΕ με Ρωσία και Κίνα, ενώ η ελληνική αστική τάξη θέλει να ανακαταλάβει μερίδια μετά τη σχετική υποχώρηση της διείσδυσης ελληνικών κεφαλαίων στην περίοδο της κρίσης.

Οξύνεται η διαπάλη και με την τουρκική αστική τάξη, που διεκδικεί και αυτή αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι προκλήσεις σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο.

Βέβαια, στους αντιδραστικούς αυτούς στόχους, εμπλοκής του λαού μας σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στην ευρύτερη περιοχή, συναντιούνται η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και τα άλλα αστικά κόμματα.

Συναντιούνται και στο στόχο της άρχουσας τάξης για την καπιταλιστική ανάκαμψη μετά την κρίση, όπως και αν την βαφτίζει ο καθένας τους, ακόμα κι αν τσακώνονται για το ποιος μιλάει και ποιος έχει πιο προνομιακές σχέσεις και με ποιον επιχειρηματία, ποιανού συμφέροντα θέλει ο καθένας τους να υπηρετήσει.

Το λέμε αυτό και με αφορμή τη γνωστή πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, με γνωστό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται και στα ΜΜΕ, που προσπαθεί να ελέγξει από τη σημερινή καρέκλα της εξουσίας που κάθεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ας παριστάνει την «μωρά παρθένα»... Τους έχουμε πάρει πλέον όλους χαμπάρι.

Οποιος προσπαθεί, με την αξιοποίηση ενός απαράδεκτου - έτσι κι αλλιώς - τηλεφωνήματος ενός επιχειρηματία, να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συνομιλεί - φανερά και κρυφά - με επιχειρηματίες ή με άλλους εκπροσώπους του ξένου παράγοντα, είτε είναι πολύ αφελής είτε κοροϊδεύει συνειδητά το λαό.

Είναι γνωστά, άλλωστε, τα αλισβερίσια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες, και στο παρελθόν και σήμερα.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν επιλεκτικές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίες ενίοτε αλλάζουν στις προτιμήσεις τους.

Ομως, σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή πολιτική, που υλοποιούν, υπηρετεί την τάξη των επιχειρηματιών - καπιταλιστών ως σύνολο και ξεχωριστά.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι πολιτεύονται όλοι τους - και η πρώτη φορά αριστερά - με βάση τα μεγάλα συμφέροντα συγκεκριμένων ομίλων, που υποδεικνύουν μάλιστα και τις προτάσεις νόμου και τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους και την ανταγωνιστικότητά τους.

Κι αυτό είναι ένα ακόμα βασικό κριτήριο με το οποίο πρέπει ο λαός να επιλέγει τα κόμματα και πού δίνει την ψήφο του.

Οι συμφωνίες, άλλωστε, όλων των εκάστοτε κυβερνήσεων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες βγαίνουν έτσι κι αλλιώς στο φως της δημοσιότητας, με βάση τους αντιλαϊκούς νόμους που φέρνουν και ψηφίζουν στη Βουλή, όπου φωτογραφίζονται συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα. Και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι λοιποί που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους.

Ετσι και ο κ. Τσίπρας και οι υπόλοιποι καρεκλοκένταυροι φαίνεται ότι υπηρετούν πότε τον έναν, πότε τον άλλο επιχειρηματία και συνολικά βέβαια την τάξη των επιχειρηματιών.

Ολοι τους συμφωνούν και στον αστικό σχεδιασμό για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση τον πλασάρει με το σύνθημα «πόλος ανάπτυξης - πύλη συνεργασίας» και οι δυνάμεις της ΝΔ στην Περιφέρεια ως «πρωτεύουσα εξωστρέφειας όλης της χώρας».

Και αυτό, ανεξάρτητα και από τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ τους, για διάφορα έργα και προτεραιότητες. Για να παίζεται καλύτερα το δικομματικό παιχνίδι παραπλάνησης του λαού.

Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εργατικής εξουσίας

Η Κεντρική Μακεδονία, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό.

Είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού.

Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

Πάνω απ' όλα, διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό τεχνικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων.

Στο πλαίσιο, βέβαια, του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι αδύνατο να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί αν απαλλαγεί απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι παράγεται καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.

Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή.

Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Αυτός ο σχεδιασμός θα αντικαταστήσει την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό και τον περιορισμένο σχεδιασμό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ομίλων.

Το επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο που καταθέτει το ΚΚΕ είναι γειωμένο στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, στις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να περάσουμε στην αντεπίθεση

Απευθυνόμαστε σε όσους σήμερα μπορούν να δουν ότι η επιλογή τού κάθε φορά δήθεν «μικρότερου κακού» τούς οδηγούσε κάθε φορά στο μεγαλύτερο κακό.

Σε όσους αν και νιώθουν απογοητευμένοι, εξαπατημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, μένουν εγκλωβισμένοι στην ίδια αδιέξοδη πολιτική.

Σε όσους, κατά βάθος, ξέρουν πως το δίκιο τους δεν χωράει σε ένα άδικο σύστημα.

Σε όσους αντί να βαδίσουν μπροστά, κοιτάνε πάλι πίσω, προηγούμενες επιλογές τους.

Τους λέμε καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ, που βρίσκει την ευκαιρία να συναγωνιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος μπορεί να γίνει ο εκλεκτός του κεφαλαίου, γι' αυτό προσπαθεί να τον προσπεράσει με ακόμα πιο αντιλαϊκές, αντεργατικές, αντιδραστικές θέσεις.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όλα τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Που διεκδικούν τη σκυτάλη για να τρέξουν στο δρόμο της ίδιας αδιέξοδης πορείας, στην οποία η καπιταλιστική ανάκαμψη εναλλάσσεται με την καπιταλιστική κρίση.

Που με τη σημαία του ΝΑΤΟ στα χέρια έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, μας γέμισαν με βάσεις θανάτου, που εμπλέκουν το λαό μας σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Απευθυνόμαστε σε όσους νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, σε όσους δεν ακολούθησαν τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ...

Απευθυνόμαστε σε όσους λένε: Ευτυχώς σ' αυτήν τη χώρα δεν θα υπάρξει σιγή νεκροταφείου γιατί υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί δυναμώνει συνεχώς το ΚΚΕ, γιατί υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ.

Γι' αυτό τώρα, όλοι και όλες πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές. Για να κάνουμε την επόμενη βδομάδα ακόμη πιο δυνατή την «Πανσπουδαστική», ώστε να βροντοφωνάξουμε σε όλες τις σχολές αυτήν τη φορά «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη.

Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ για να περάσουμε στην επίθεση και πάλι.

Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού και στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, και στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές.

Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, συμφωνείτε όμως ότι τα παιδιά μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από μας, θέλετε τα παιδιά σας να ζήσουν σε μια κοινωνία χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Γιατί το σύγχρονο, το νέο δεν είναι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός.

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που παραμένει το πιο νέο Κόμμα.

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ!

ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό!

ΚΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τα 100χρονα του Κόμματος

Το Σάββατο 12 Μάη, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Αργυρούπολης και Ελληνικού καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, με τίτλο «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε το νέο, το Σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η συγκέντρωση για τη νεολαία

Μετά την αναβολή λόγω των καιρικών συνθηκών, η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι η μεγάλη συγκέντρωση για τη νεολαία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) στη Νίκαια. Σύνθημα της συγκέντρωσης είναι: «Η νεολαία με το ΚΚΕ. Ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίση, πολέμους».

Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τον Δημήτρη Κανέλλο.

Τιμή στον Μάη του '36 και στον Γ. Τσαρουχά

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών εργατών του Μάη του '36, θα συμμετέχει την Τετάρτη 9 Μάη στις 11 π.μ. στην κατάθεση στεφάνων, στον τόπο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Γ. Τσαρουχά. Ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Σκαπέρας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Επίσης, εκδήλωση προς τιμήν του πρώτου νεκρού του ηρωικού Μάη του '36, Τάσου Τούση, διοργανώνει η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το Σάββατο 12 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στο Ασβεστοχώρι.

Συνάντηση για τον Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Μνημείων σε Μακρόνησο και Γυάρο

Η Επιτροπή Διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση Μνημείων, τα οποία θα τοποθετηθούν στους ιστορικούς - μαρτυρικούς τόπους εξορίας και φυλακών στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, διοργανώνει συνάντηση παρουσίασης των ιστορικών δεδομένων και άλλων σχετικών στοιχείων που αναφέρονται στους δύο αυτούς μαρτυρικούς τόπους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού καλεί στη συνάντηση όσους και όσες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σ' αυτόν. Η παρουσία στη συνάντηση δεν είναι δεσμευτική ως προς τη συμμετοχή ή όχι στον Διαγωνισμό.

ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας στη μεγάλη εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού» και ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μάη στην Καλλιθέα, στο πλαίσιο των «100 εκδηλώσεων σε 100 πόλεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ».

Ο χώρος στον κινηματογράφο «Καλυψώ» είχε γεμίσει από νωρίς με μέλη και φίλους του Κόμματος, με νεολαία και μεγαλύτερους να γίνονται «ένα», με παρόντες πολλούς από τους «βετεράνους» συντρόφους, που πήραν μέρος στις μεγαλύτερες ταξικές μάχες του περασμένου αιώνα στην Ελλάδα.

Στην ομιλία της, η Λ. Ράζου στάθηκε στην 100χρονη ηρωική Ιστορία του Κόμματος αλλά και ειδικά των Κομματικών Οργανώσεων της Καλλιθέας, όπου το ΚΚΕ «έπιασε ρίζες από νωρίς». Από την οργάνωση της πάλης των εργατών κατά τον Μεσοπόλεμο, μέχρι τη λειτουργία του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ και αργότερα τη λειτουργία του παράνομου ασύρματου του Κόμματος. Ολα τα παραπάνω, όπως και η φυλάκιση του Ν. Μπελογιάννη και άλλων κομμουνιστών στις φυλακές της οδού Θησέως, είναι γεγονότα που έχουν σφραγίσει την ιστορία της περιοχής.

Η Λ. Ράζου αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί «τέλους των μνημονίων». Οπως είπε, «η προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός πίσω από το νέο αφήγημα της "μεταμνημονιακής εποχής", που σηματοδοτεί η επερχόμενη έξοδος από το δημοσιονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο, είναι μια νέα επιχείρηση για να κρατήσει το λαό μακριά από κάθε διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες που πραγματικά υπάρχουν». Σημείωσε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αφορά στην ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και ότι «οι επενδύσεις προϋποθέτουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με χαμηλούς μισθούς και διαλυμένη τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση». Αναφερόμενη στις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, η ομιλήτρια ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης που εμπλέκει το λαό για λογαριασμό της αστικής τάξης σε αυτούς τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν στην περιοχή τον «καλύτερο σημαιοφόρο των συμφερόντων τους, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».


Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οποια στροφή και να πάρουν οι εξελίξεις, το ΚΚΕ θα είναι εδώ, θα σταθεί όπως πρέπει για να εκφράσει γνήσια τη γραμμή της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και πάλης, για την οικοδόμηση της πραγματικής κοινωνικής συμμαχίας των εργατών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Γιατί απέναντι στον πόλεμο, τις κρίσεις, την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση που γεννάει το σύστημά τους, μπορεί να αναδειχθεί το πραγματικό νέο, το πραγματικά ελπιδοφόρο μέλλον του νέου σοσιαλιστικού κόσμου».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε σε κλίμα συγκίνησης, με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» να ερμηνεύει τραγούδια συνδεδεμένα με το Κόμμα και τη δράση του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας, με μέλη της ΚΝΕ να περιγράφουν στις σύντομες παύσεις την ιστορία που κουβαλούν πίσω τους τα εργατικά τραγούδια.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή» και τους συγκεντρωμένους να υψώνουν τις γροθιές τους, φωνάζοντας το σύνθημα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»!


Για την Αντιφασιστική Νίκη

Εκδήλωση για την επέτειο των 73 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών διοργανώνουν οι ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, την Πέμπτη 10 Μάη, στις 8 μ.μ., στο θέατρο «Μερκούρη», στην Καλαμαριά. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα».

Επίσης, αύριο, Τετάρτη 9 Μάη, στις 11.30 π.μ., η ΚΟ Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει συγκέντρωση στο Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (17ο χιλιόμετρο Λ. Μαραθώνος, Παλλήνη), με θέμα «73 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη. Μόνο οι λαοί μπορούν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό που γεννάει το φασισμό, τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ελληνική εμπλοκή

Από τη συζήτηση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Μετάλλου Αττικής
Από τη συζήτηση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Μετάλλου Αττικής
Συνεχίζεται το πλατύ άνοιγμα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καλώντας τη νεολαία και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη δράση τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή 4 Μάη, εκδήλωση πραγματοποίησαν οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής, με θέμα «Η στάση των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Στην εκδήλωση μίλησε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος του ΚΕ του Κόμματος, που αναφέρθηκε στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, η οποία σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων, κάνει πιο ορατό τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς. Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σημειώθηκε ότι ο λαός δεν πρέπει να χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αλλά να «υπερασπιστεί την πατρίδα με στόχο να γίνει αφέντης στον τόπο του, αναπτύσσοντας τη συνεργασία και τη διεθνιστική αλληλεγγύη με τους γείτονες λαούς».

Η δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματος συνεχίζεται με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες:

Στην Αττική

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 9.30 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο Τύπου - Χάρτου ΜΟΡΦΗ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τα δικαστήρια της Ευελπίδων για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο 1ο ΚΑΠΗ (οδός Καλαντζάκου), με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Κηφισιάς και Ερυθραίας καλούν σε συγκέντρωση στο Ανοιχτό Θέατρο Εργατικών Πολυκατοικιών, με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Τρίτη:

-- Οι ΚΟ Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη.

-- Οι ΚΟ Μετάλλου στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με ομιλητή τον Ντίνο Βαγγέλη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟ Ενέργειας στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Ανω Πόλης, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Αύριο, Τετάρτη:

-- Η ΚΟΒ Πεύκων καλεί στις 7 μ.μ. σε σύσκεψη στα γραφεία της, με ομιλητές τον Κώστα Μπαρούτα, μέλος της ΤΕ Β/Δ Συνοικιών Θεσσαλονίκης, και τον Γιάννη Ζιώγα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Φαρμάκου καλεί στις 7 μ.μ. στην ΕΔΟΘ, με ομιλητή τον Στράτο Κουρτζανίδη, μέλος της ΕΠ.

-- Η ΚΟ Ιματισμού καλεί στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ, με ομιλητή τον Κυριαζή Ευαγγελίδη, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας.

Το Σάββατο 12 Μάη:

Η ΚΟ Τροφίμων - Ποτών καλεί στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με ομιλητή τον Χάρη Κυριαζίδη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ