Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας στη μεγάλη εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού» και ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μάη στην Καλλιθέα, στο πλαίσιο των «100 εκδηλώσεων σε 100 πόλεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ».

Ο χώρος στον κινηματογράφο «Καλυψώ» είχε γεμίσει από νωρίς με μέλη και φίλους του Κόμματος, με νεολαία και μεγαλύτερους να γίνονται «ένα», με παρόντες πολλούς από τους «βετεράνους» συντρόφους, που πήραν μέρος στις μεγαλύτερες ταξικές μάχες του περασμένου αιώνα στην Ελλάδα.

Στην ομιλία της, η Λ. Ράζου στάθηκε στην 100χρονη ηρωική Ιστορία του Κόμματος αλλά και ειδικά των Κομματικών Οργανώσεων της Καλλιθέας, όπου το ΚΚΕ «έπιασε ρίζες από νωρίς». Από την οργάνωση της πάλης των εργατών κατά τον Μεσοπόλεμο, μέχρι τη λειτουργία του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ και αργότερα τη λειτουργία του παράνομου ασύρματου του Κόμματος. Ολα τα παραπάνω, όπως και η φυλάκιση του Ν. Μπελογιάννη και άλλων κομμουνιστών στις φυλακές της οδού Θησέως, είναι γεγονότα που έχουν σφραγίσει την ιστορία της περιοχής.

Η Λ. Ράζου αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί «τέλους των μνημονίων». Οπως είπε, «η προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός πίσω από το νέο αφήγημα της "μεταμνημονιακής εποχής", που σηματοδοτεί η επερχόμενη έξοδος από το δημοσιονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο, είναι μια νέα επιχείρηση για να κρατήσει το λαό μακριά από κάθε διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες που πραγματικά υπάρχουν». Σημείωσε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αφορά στην ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και ότι «οι επενδύσεις προϋποθέτουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με χαμηλούς μισθούς και διαλυμένη τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση». Αναφερόμενη στις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, η ομιλήτρια ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης που εμπλέκει το λαό για λογαριασμό της αστικής τάξης σε αυτούς τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν στην περιοχή τον «καλύτερο σημαιοφόρο των συμφερόντων τους, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».


Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οποια στροφή και να πάρουν οι εξελίξεις, το ΚΚΕ θα είναι εδώ, θα σταθεί όπως πρέπει για να εκφράσει γνήσια τη γραμμή της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και πάλης, για την οικοδόμηση της πραγματικής κοινωνικής συμμαχίας των εργατών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Γιατί απέναντι στον πόλεμο, τις κρίσεις, την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση που γεννάει το σύστημά τους, μπορεί να αναδειχθεί το πραγματικό νέο, το πραγματικά ελπιδοφόρο μέλλον του νέου σοσιαλιστικού κόσμου».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε σε κλίμα συγκίνησης, με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» να ερμηνεύει τραγούδια συνδεδεμένα με το Κόμμα και τη δράση του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας, με μέλη της ΚΝΕ να περιγράφουν στις σύντομες παύσεις την ιστορία που κουβαλούν πίσω τους τα εργατικά τραγούδια.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή» και τους συγκεντρωμένους να υψώνουν τις γροθιές τους, φωνάζοντας το σύνθημα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»!Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org