Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 22 Οκτώβρη, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Σήμερα Πέμπτη: Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης. Κυριακή 11 Οκτώβρη: Το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ. Δευτέρα 12 Οκτώβρη: Η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Τετάρτη 14 Οκτώβρη: Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνει ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής του Διοίκησης, στα γραφεία του, στις 5 μ.μ. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου διοργανώνει Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Πέμπτη 15 Οκτώβρη: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής διοργανώνει Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Επίσης, στην προοπτική κλιμάκωσης με απεργία στις 12 Νοέμβρη, την Κυριακή 25 Οκτώβρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί την Ετήσια Γενική του Συνέλευση, στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανώνουμε την εργατική - λαϊκή απάντηση στη νέα επίθεση

Η κεντρική προκήρυξη - κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη

Στην κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Πέμπτη 22 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα (στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει:

«Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,

Οργανώνουμε την εργατική - λαϊκή απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης! Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να μη συνθηκολογήσουμε στο γκρέμισμα σε ό,τι έχει απομείνει. Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων!

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την εργατική - λαϊκή απάντηση, με στόχο την παρεμπόδιση της νέας επίθεσης σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας. Με στόχο την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, την κάλυψη των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης για τα κέρδη της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας. Με στόχο τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της ζωής που μας αξίζει.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε συνδικαλιστές που πιθανά έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις σε διάφορα ζητήματα, όμως δεν ανεχόμαστε Συνδικάτα και Ομοσπονδίες να βρίσκονται κάτω από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο. Μαζί να οργανώσουμε την πάλη!

Απευθύνουμε πρόταση αγωνιστικής απάντησης, κάλεσμα προς όλα τα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής και να προχωρήσουμε σε δυναμικά ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 22 Οκτώβρη, σε κάθε πόλη.

Να προετοιμαστούμε ταυτόχρονα για ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 Νοέμβρη!

Το συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 22 Οκτώβρη να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα. Να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας αιφνιδιάσει, να μας βρει απροετοίμαστους, ανήμπορους. Να μην περάσει η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια που ωφελεί τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση για να περάσει μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας χωρίς αντιδράσεις.

Διαλύουν και καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καταργούν αυτή τη μεγάλη κατάκτηση για τις νεότερες γενιές, πετσοκόβουν ξανά τις συντάξεις. Εξαπολύουν φοροεπιδρομή στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Ερχονται ιδιωτικοποιήσεις που θα τις πληρώσει πανάκριβα ο λαός με νέες απολύσεις, πανάκριβα τιμολόγια και υπηρεσίες, παράδοση δημόσιου πλούτου σε καπιταλιστές. Απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία! Οι άνεργοι εκβιάζονται, στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί ανασφάλιστοι! Πληρώνουμε, όσοι μπορούμε, πανάκριβα την Υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Εμείς έχουμε τη δύναμη!

Αν συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της δύναμής μας και η κατεύθυνση που πρέπει να τη στρέψουμε, μπορούν να ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τα συμφέροντά μας.

Βιομήχανοι, τραπεζίτες, τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, σκοπεύουν να τα σαρώσουν όλα. Θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα, στους μισθούς, στις συμβάσεις, στο Ασφαλιστικό. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηθεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων με πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και προστασία. Από αυτήν την ανάπτυξη δεν έχουν όφελος οι εργάτες και οι οικογένειές τους, οι νέοι και οι νέες που θα είναι τα μεγάλα θύματα. Φέρνουν μαύρο μέλλον για τα παιδιά μας.

Τα μέτρα δεν έχουν την έγκρισή μας! Δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση στο σφαγιασμό!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, ανεξάρτητα από την ψήφο και την επιλογή τους στις πρόσφατες εκλογές, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στα κόμματα του μνημονίου, της ΕΕ και στα επιτελεία τους να εμφανίζουν ότι υπάρχει συναίνεση στο νέο σφαγιασμό. Να μη δώσουν το δικαίωμα να θεωρούν πως ο νέος Αρμαγεδδώνας θα περάσει με σιωπή νεκροταφείου, αδιαμαρτύρητα, πως ο εργαζόμενος λαός θα βάλει τα χέρια του και θα βγάλει τα μάτια του! Απορρίπτουμε τη θεωρία της ονομαζόμενης πολιτικής σταθερότητας που σημαίνει άνευ όρων παράδοση των εργαζόμενων, ένταση της καταστολής, της εργοδοτικής και κρατικής βίας, συμβιβασμός με τη φτώχεια και την ανεργία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Ολοι στον αγώνα! Ξεσηκωμός!

Μέσα στον Οκτώβρη η κυβέρνηση θα φέρει το πρώτο πακέτο μέτρων. Μέσα σε αυτό βρίσκεται το νέο Ασφαλιστικό! Νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της Υγείας και της Πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του Ασφαλιστικού. Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά τους εργαζόμενους, κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, όλες τις ηλικίες. Αφορά τους ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Πλήττει βάναυσα τις γυναίκες. Καμιά κατηγορία, κανένας κλάδος δεν θα διασωθεί μόνος του.

Κανένας να μην ξεγελαστεί από την προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων, των επαγγελματικών κλάδων! Το "διαίρει και βασίλευε" είναι η δοκιμασμένη τους τακτική απέναντι στο λαό!

Τα μέτρα πρέπει να επιστραφούν από συνδικάτα και εργαζόμενους ως απαράδεκτα! Είναι μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.

Είναι ψέμα ότι ευθύνονται οι υψηλές συντάξεις και οι παροχές για την κατάσταση, ότι τα μέτρα θα αποδώσουν δικαιοσύνη και ισότητα. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων σήμερα παίρνει σύνταξη έως 500 - 600 ευρώ, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο είναι μηδαμινή.

Η αλήθεια είναι ότι ο αντιασφαλιστικός σχεδιασμός και η λεηλασία των Ταμείων αποτελούν ένα τεράστιο αντεργατικό έγκλημα, προμελετημένο και διαρκείας, για να παραδώσουν την ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τη νέα θεωρία "των ισοδύναμων και της ήπιας εφαρμογής"!

Στη φτώχεια, στην ανεργία, στην κατάργηση δικαιωμάτων δεν υπάρχει ήπια εφαρμογή! Ανακούφιση υπάρχει μόνο στον αγώνα για την ανατροπή.

Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,

Στην οργάνωση και στη συνολική απάντηση που πρέπει να δοθεί, μην απέχεις. Η αποχή είναι η σιωπηλή αποδοχή των μέτρων, βούτυρο στο ψωμί των εκμεταλλευτών μας. Μας θέλουν αμέτοχους, στον καναπέ, να σιχτιρίζουμε από μακριά.

Οργανώσου, πάρε μέρος στους αγώνες για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία.

Ολοι στον ΑΓΩΝΑ!

Ολοι και όλες στα συλλαλητήρια την Πέμπτη 22 Οκτώβρη».

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» θα βρείτε τα εξής θέματα:

-- Η κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους για τα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη, στην προοπτική κλιμάκωσης με απεργία στις 12 Νοέμβρη.

-- Ο χαρακτήρας και οι στόχοι των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο.

-- Αρθρο: Οι εργασιακές σχέσεις στην ΕΕ, ο Γιούνκερ και η «Αυγή».

-- Ρεπορτάζ από τη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Ειδική Αγωγή και τη συνάντησή τους με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή.

Λόγω πληθώρας ύλης από την επικαιρότητα, το ιστορικό με θέμα «Η μεγάλη καπνεργατική απεργία το 1914» μετατίθεται σε επόμενο τετρασέλιδο.

Οι βασικές ανατροπές που σχεδιάζουν

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, βασικά χαρακτηριστικά των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Δημόσιο, είναι τα εξής:

  • Εκ νέου μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Διοίκηση.
  • Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, για μετακίνηση των εργαζομένων από τη μια θέση εργασίας στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας θα γίνεται προκήρυξη για την πλήρωση κενών θέσεων δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Αν δεν συμπληρωθούν τα κενά «εθελοντικά», τότε οι υπάλληλοι θα υποχρεώνονται να αλλάξουν θέση εργασίας.
  • Δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, για το πόσες και ποιες θέσεις εργασίες απαιτούνται σε κάθε τομέα, και με περιγραφή των θέσεων αυτών. «Εργαλεία» για τις αλλαγές αυτές θα είναι η διαμόρφωση το Μητρώου Υπαλλήλων, στο οποίο θα καταγράφονται τα προσόντα, η ειδικότητα και τα καθήκοντα του υπαλλήλου και που θα διευκολύνει το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.
  • Αλλαγές προς το χειρότερο θα γίνουν και στους μισθούς των εργαζομένων με τη δημιουργία νέου μισθολογίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα συνδέει το μισθό με την «αξιολόγηση» και θα διατηρεί τις απανωτές μειώσεις των προηγούμενων ετών.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μεταρρύθμιση που υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ο πυρήνας των ανατροπών στοχεύει στη συγκρότηση ενός κράτους - επιτελείου, πιο αποδοτικού για το κεφάλαιο σε ανάπτυξη και κρίση

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημόσιο

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημόσιο
«Η Δημόσια Διοίκηση να επιτελέσει το ρόλο της», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συσκοτίζοντας βέβαια το ρόλο στον οποίο αναφέρεται και επιδιώκει, αυτόν της ολόπλευρης εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» είναι καθημερινές, εξειδικεύοντας τα συμφωνημένα και ψηφισμένα του 3ου μνημονίου και μάλιστα σηκώνοντας τη σκόνη των «επίορκων υπαλλήλων», θέλοντας να κρύψουν ότι οικοδομούν ένα κράτος πιο αντιλαϊκό, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να νομοθετήσει άμεσα όλες εκείνες τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να είναι «εργαλείο για την επίτευξη των στόχων» του αστικού κράτους... Εξάλλου, και σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης, και σε φάση καπιταλιστικής κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Δημόσια Διοίκηση έχουν ένα στόχο: Να είναι μια όσο γίνεται πιο καλοκουρδισμένη μηχανή, που θα υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο νέος «Καλλικράτης», τα νέα οργανογράμματα, η αξιολόγηση των δομών, η κινητικότητα, ο νέος νόμος για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, την επιλογή των στελεχών διοίκησης και το πειθαρχικό δίκαιο, αποτελούν για άλλη μια φορά τα μέσα για «μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση...», όπως την περιγράφει το 3ο μνημόνιο.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων

Ο νέος «Καλλικράτης», η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση αποτελούν βασικά στοιχεία της αναδιοργάνωσης των διοικητικών δομών, της «ριζικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης», όπως την προαγγέλλει η κυβέρνηση, με στόχο ένα επιτελικό κράτος, στόχο όλων των αστικών κυβερνήσεων, μόνιμη επιλογή τους σε κάθε φάση του οικονομικού κύκλου, ανεξάρτητα από το μέγεθος που παίρνει το αστικό κράτος.

Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί τη δυνατότητα του αστικού κράτους να παρεμβαίνει σταθερά στην οικονομία ως συλλογικός καπιταλιστής, να χαράζει το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να μοιράζει την πίτα, να προσπαθεί να εξομαλύνει τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Και βέβαια, θέλουν αυτή τη μεταρρύθμιση του κράτους να την συνδυάσουν και με τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, γι' αυτό μιλάνε στο 3ο μνημόνιο και για «αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας», που σημαίνει και νέα χαράτσια από τους ΟΤΑ στο όνομα της «αυτονομίας»!

Νέα οργανογράμματα και αξιολόγηση δομών

Νέα οργανογράμματα, «εξορθολογισμός» των παλιών, σημαίνει αποδοχή της κατάργησης όλων των κενών οργανικών θέσεων, που συστηματικά έγινε τα τελευταία χρόνια, είτε με το ν. 4024/2011 είτε με την «εφεδρεία» και τις «διαθεσιμότητες» είτε με τα προεδρικά διατάγματα των Οργανισμών.

Οργανογράμματα με θέσεις που δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες στην Παιδεία, στην Υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στους παιδικούς σταθμούς, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλες υπηρεσίες, που για να μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργούν συμπληρώνονται από ωρομίσθιους, αναπληρωτές, επικουρικούς, πενταμηνίτες και άλλους συμβασιούχους, πρακτικάριους και μαθητευόμενους. Οργανογράμματα που υπηρετούν τις επιχειρηματικές διαθέσεις και τα κουτσουρεμένα κονδύλια των κοινωνικών δαπανών.

Τα οργανογράμματα των 14 αεροδρομίων που ιδιωτικοποιούνται, θα είναι ή όχι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των νέων ιδιοκτητών - επιχειρηματιών; Κουτσουρεμένες θέσεις δεν θα περιλαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία που ενοποιούνται, οι δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.) που ιδιωτικοποιούνται κ.λπ.;

Και βέβαια, μαζί με την κατάργηση των οργανικών θέσεων εργασίας και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων κάθε μορφής, ξαναφέρνουν και την ουσιαστική απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (μιλάνε πάλι για επαναφορά της αναλογίας 1/5 ή 1/10).

Αξιολόγηση δομών σημαίνει κλείσιμο, κατάργηση υπηρεσιών, συγχωνεύσεις δομών. Σημαίνει ένταξή τους στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που μετά την προεκλογική «παραγγελία» του ΣΕΒ μεταφέρθηκε από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να μπορούν οι βιομήχανοι να «ξεκοκαλίσουν» πιο εύκολα τα δισ. του νέου ΕΣΠΑ...

Οπως και αυτή που αφορά στην ενίσχυση της «ικανότητας του υπουργείου Εργασίας» και την «αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ» στην προώθηση «των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας», στην επέκταση δηλαδή των ευέλικτων μορφών εργασίας και την ανακύκλωση της ανεργίας.

Κινητικότητα και νέο μισθολόγιο

Ο όρος «εσωτερική αγορά εργασίας» μάς είναι γνωστός και από τα προηγούμενα μνημόνια, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και βέβαια από τα κείμενα της ΕΕ. Τον συνδέανε και τον συνδέουνε με την «κινητικότητα», με τη συγχώνευση και την κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων (βλέπε και συγχωνεύσεις Τμημάτων ΤΕΙ, που έχουν ήδη προηγηθεί) και επομένως με νέο προσοντολόγιο και με τα «περιγράμματα θέσης» και τα «καθηκοντολόγια».

Η εσωτερική αγορά εργασίας προϋποθέτει «ηλεκτρονικό μητρώο» όλων των υπαλλήλων και δίνει τη δυνατότητα και στο Δημόσιο να λειτουργεί όπως ο καπιταλιστής, να πηγαίνει δηλαδή όποιον θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει...

Στα σχέδιά της η κυβέρνηση μιλάει για «εθελούσια κινητικότητα» προκειμένου να γλυκάνει το χάπι και να διασκεδάσει το αρνητικό φορτίο που φέρνει η κινητικότητα (διαθεσιμότητα). Δεν μας λέει, όμως, τι θα γίνεται όταν δεν υπάρχουν «εθελοντές», πώς θα βγαίνει το πλεονάζον προσωπικό, αν θα μετακομίζει σε άλλη πόλη, σε άλλη κατηγορία και μισθό...

Και βέβαια, έτσι εξηγείται γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προηγούμενή της θητεία αρνήθηκε να καταργήσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε την «κινητικότητα», τον «εξαναγκασμό» ενός εργαζόμενου να μεταφερθεί σε κατώτερη από τα προσόντα του θέση, ακόμα και σε άλλη σχέση εργασίας.

Το νέο μισθολόγιο, που έχει ήδη έτοιμο η κυβέρνηση, θα φέρει παραπέρα μισθολογικές μειώσεις (από το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει πάνω από 5 μισθούς) και θα συνδέεται με τη λεγόμενη αξιολόγηση, με τα «bonus» που θέλουν να δίνουν στους «εκλεκτούς» γενίτσαρους, με τα επιδόματα θέσης, που θα δίνουν σαν τυράκι σε όσους θέλουν να επιλεγούν ως στελέχη διοίκησης (εξάλλου, είναι ομολογημένη η επιθυμία τους να προσελκύσουν σε θέσεις γενικών διευθυντών και στελέχη του ιδιωτικού τομέα).

Και βέβαια, θα συνδέεται με το «ξεφόρτωμα» του δημόσιου τομέα από τους ΥΕ και ΔΕ υπαλλήλους (γυμνασίου και λυκείου) μέσα από την παράδοση στην επιχειρηματική δραστηριότητα των αντίστοιχων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

«Δεν θα είναι τιμωρητική η δική μας αξιολόγηση», λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση, θέλοντας να ξεγελάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που εκφράστηκαν ενάντια στο σχετικό νόμο του Μητσοτάκη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κρύβοντας επιμελώς πως επιβράβευση κάποιων σημαίνει τιμωρία των άλλων, από τους μισθούς των οποίων μάλιστα κόβεις για να δώσεις το όποιο αυξημένο επίδομα θέσης. Ετσι βέβαια μεταρρυθμίζεται το μισθολόγιο «με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο» και «αποσυμπιέζεται η μισθολογική δαπάνη», που λέει και το 3ο μνημόνιο.

Σε αυτό το τοπίο των επόμενων ημερών, που οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις θα πέφτουν βροχή, που η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα ισοπεδώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο, που ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία θα ενταθούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απαντήσουν. Να βγουν μπροστά με όλους τους εργαζόμενους, με τα άλλα λαϊκά στρώματα και να βάλουν την υπογραφή τους σε κάθε λαϊκή - εργατική αγωνιστική δράση παρεμπόδισης των μέτρων και διεκδίκησης της ζωής τους.


Βέτα ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που επιδρά η ευελιξία στην ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα όξυνσης του ανταγωνισμού με άλλες οικονομίες. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, οι δηλώσεις Γιούνκερ στο συνέδριο της ΣΕΣ σχολιάστηκαν στον Τύπο σε συνδυασμό με την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο της παραμονής της στην ΕΕ, με αιχμή και τους κανόνες που ισχύουν για τα Εργασιακά.

Θυμίζουμε εδώ ότι ένα από τα βασικά «αγκάθια» που υπήρχαν στην κατάληξη της οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ήταν η επιμονή της Μ. Βρετανίας να ισχύει η ρήτρα «opt out», που σημαίνει «αυτοεξαίρεση του εργαζόμενου από οποιοδήποτε τυπικό περιορισμό στη διαμόρφωση του ωραρίου εργασίας του».

Στη Μεγάλη Βρετανία, η ευελιξία στην απασχόληση είναι διαδεδομένη, με πιο γενικευμένη μορφή τις λεγόμενες «συμβάσεις μηδενικού ωραρίου». Εργαζόμενοι με αυτή τη σύμβαση προσλαμβάνονται μέσα από δουλεμπορικά γραφεία, η αμοιβή τους είναι ευθέως ανάλογη με τις ώρες που απασχολούνται και δε δικαιούνται καμιάς μορφής άδεια, ούτε αναρρωτική.

Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι εργάζονται με «συμβάσεις μηδενικού ωραρίου». Σε ορισμένες αλυσίδες καταστημάτων, μέχρι και το 90% των θέσεων εργασίας καλύπτονται από προσωπικό που συνάπτει τέτοιες ευέλικτες συμβάσεις, ενώ ακόμα και στην Εκπαίδευση, ένας στους τέσσερις εργάζεται με «σύμβαση μηδενικού ωραρίου». Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών, οι ευέλικτες συμβάσεις έχουν καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι εργασιακές σχέσεις στην ΕΕ, ο Γιούνκερ και η «Αυγή»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνεται στο Συνέδριο της ETUC

Anne_Bruel

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνεται στο Συνέδριο της ETUC
Από τις 29 Σεπτέμβρη έως τις 2 Οκτώβρη έγινε στο Παρίσι το 13ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), της γνωστής ETUC. Προσκεκλημένοι να μιλήσουν στο συνέδριο των Ευρωπαίων εργατοπατέρων ήταν, ανάμεσα σε άλλους, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

Η ομιλία που προβλήθηκε περισσότερο και στην Ελλάδα, ήταν αυτή του Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας».

Πρόσθεσε ότι θα προταθούν νέοι κανόνες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι δεν θα μπορούν στο εξής να «προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερον» για τους εργαζόμενους και «κατ' αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη».

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε μιλήσει σχεδόν ...επικριτικά για την τάση απομάκρυνσης από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, και μερικής απασχόλησης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει η νέα «ομαλότητα».

Οι εμπνευστές της «ευελφάλειας»

Τα λέει αυτά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, από το 2007 έχει αναγάγει τη λεγόμενη «ευελφάλεια» (ευελιξία με ασφάλεια - flexicurity) σε επίσημη στρατηγική της στον τομέα της απασχόλησης. Μάλιστα, από τη χρονιά εκείνη, η «ευελφάλεια» συμπεριλήφθηκε στις βασικές κατευθύνσεις της Κομισιόν προς τα κράτη - μέλη.

Συνοπτικά, η «ευελφάλεια» ενσαρκώνει το όραμα της μεγαλοεργοδοσίας για διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης όλων των ειδών, σε βάρος της σταθερής και μόνιμης δουλειάς και, επομένως, σε βάρος κατοχυρωμένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτό το όραμα δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από το κεφάλαιο. Αντίθετα, η πραγμάτωσή του έγινε πιο επιτακτική στις συνθήκες της κρίσης.

Η «ευελφάλεια», σε συνδυασμό με την κινητικότητα και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σημαίνει καλύτερη προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις ανάγκες των εργοδοτών για φτηνότερη δουλειά, όταν και για όσο χρόνο τούς είναι απαραίτητη για να αναπαραχθούν τα κέρδη τους.

Σε τελική ανάλυση, η «ευελφάλεια» ήταν και παραμένει το «κλειδί» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η «ευελφάλεια» υιοθετήθηκε ως επίσημη στρατηγική της ΕΕ λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ και ενώ υπήρχαν πρόδρομα σημάδια από τις ανεπτυγμένες οικονομίες σε άλλες ηπείρους.

Τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους

Τα αποτελέσματα από τη στρατηγική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων καταγράφηκαν σχεδόν ακαριαία στη στατιστική των κρατών - μελών της ΕΕ (και στην Ελλάδα), όπου οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παρουσιάζουν αυξητική τάση, με διάφορες μάλιστα μορφές (mini jobs, συμβάσεις μιας μέρας, «μηδενικών ωρών», εργαζόμενοι σε ετοιμότητα, εποχικότητα, κ.ά.).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας: Από τις 1.000.000 νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν το 2014 και το 2015, οι περισσότερες έχουν να κάνουν με επισφαλή απασχόληση, «δουλειές του ποδαριού» ή «trabajo basura» (που σημαίνει «δουλειά για τα σκουπίδια»). Με απλά λόγια, το 92% αφορά ημιαπασχόληση, δουλειά η οποία είναι προσωρινή - μπορεί να διαρκεί και μερικές μέρες μόνο - και είναι κακοπληρωμένη.

Σε επίπεδο ΕΕ, την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, τη δίνει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τέθηκε σε συζήτηση και ψηφοφορία το Νοέμβρη του 2014. Εκεί διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι όποιες αυξήσεις στα ποσοστά απασχόλησης «ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα επισφαλών μορφών απασχόλησης, όπως οι συμβάσεις ακαθόριστου ωραρίου, η ψευδοαυτοαπασχόληση και η ακούσια μερική απασχόληση».

Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν;

Αυτή η τάση δεν πρόκειται να ανασχεθεί ούτε να αντιστραφεί με όσα εξαγγέλλει τώρα η ΕΕ. Η «μεταρρύθμιση» για την οποία μιλάει ο Γιούνκερ, θα παγιώσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας, που είναι αναγκαία για το κεφάλαιο, και ταυτόχρονα θα επιβάλει ορισμένους επιπλέον κανόνες, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά έχουν στόχο να ρυθμίσουν ζητήματα ανταγωνισμού ανάμεσα σε ανισόμετρες οικονομίες.

Η ευελιξία είναι μέτρο που υπηρετεί τα γενικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, όμως, όπως και κάθε άλλο μέτρο (π.χ. φορολογία των επιχειρήσεων, επενδυτικοί νόμοι, απελευθέρωση της αγοράς κ.ά.), επιδρά στην όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αφού για διάφορους λόγους (διάρθρωση της οικονομίας, κατάσταση του κινήματος, «ωρίμανση» της νομοθεσίας) δεν εφαρμόζεται με τους ίδιους ρυθμούς και στο ίδιο εύρος από χώρα σε χώρα ούτε, βέβαια, σε όλους τους κλάδους μέσα στην ίδια οικονομία.

Επομένως, δεν ωφελούνται όλοι οι «παίχτες» με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό. Για παράδειγμα, οικονομίες που στηρίζονται κατά βάση στις υπηρεσίες είναι ευκολότερο να εφαρμόσουν σε μεγαλύτερο βάθος την ευελιξία, σε σύγκριση με οικονομίες όπου ο βιομηχανικός τομέας παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Ξεκινώντας από εκεί, η Κομισιόν θα επιδιώξει να επιβάλει πιο ενιαίους κανόνες σε ό,τι αφορά την ευελιξία, με αναλογική εφαρμογή από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, αφού μιλάμε για ανισόμετρες οικονομίες. Αυτό όμως θα γίνει στο έδαφος των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων, που δεν πρόκειται να βελτιωθούν. Αντίθετα, θα παγιωθούν και θα γίνουν ακόμα χειρότερες.

Αυτό απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, το οποίο θα συνεχίσει να βγαίνει συνολικά κερδισμένο από τη σύγκλιση όλων των εργαζομένων προς τα κάτω, αφού η ευελιξία στην αγορά εργασίας συμπαρασύρει τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ταυτόχρονα, όμως, τους απασχολεί και η διαχείριση της φτώχειας που μεγαλώνει, εξαιτίας και της γενικευμένης αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ετήσιες αποδοχές των ημιαπασχολούμενων στην Ισπανία φτάνουν σχεδόν τις 12.000 ευρώ, δηλαδή είναι το 50% των αμοιβών των πλήρως απασχολούμενων. Επίσης, μόλις την περασμένη Κυριακή γράφαμε στον «Ριζοσπάστη» ότι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ υπάρχουν μερικώς απασχολούμενοι με μισθό 170 ευρώ!

Να, λοιπόν, ποιο είναι το «όραμα» της ΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις. Από αυτή τη σκοπιά, μόνο αποστροφή μπορεί να προκαλούν στους εργαζόμενους οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής», με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ, ότι «στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο κατανοητό το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί ο νεοφιλελευθερισμός και στο χώρο της απασχόλησης» και ότι «τώρα πια ακόμη και συντηρητικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να σταθεί χωρίς κοινωνικό διάλογο και εργασιακά δικαιώματα».

Εξωραΐζουν την αντιλαϊκή ΕΕ, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι βασικός πυλώνας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό δεν έχει καταργήσει ούτε έναν αντεργατικό νόμο, από αυτούς που ψήφισαν οι προηγούμενοι. Γι' αυτό επεκτείνει τα προγράμματα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, που προωθούν την ευελιξία στην εργασία.

Γι' αυτό διατηρεί τη νομοθεσία για τα δουλεμπορικά γραφεία, την οποία απλά υπόσχεται να ρετουσάρει στο αόριστο μέλλον. Γι' αυτό έχει αφαιρέσει εντελώς από το λεξιλόγιό του την «αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων», ενώ μονοπωλεί τις εξαγγελίες του η θολή «αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», που δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει σε συμβάσεις με καθορισμένη ισχύ.

Το «όραμα» της ΕΕ για τα Εργασιακά είναι χωρίς αμφιβολία «όραμα» και του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή τα οράματά τους επιβάλλονται από τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να ξεκινάει με ελλιπές προσωπικό

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με φορείς από το χώρο της Ειδικής Αγωγής

Από τη συνάντηση των φορέων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή
Από τη συνάντηση των φορέων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟ στη Βουλή με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών φορέων, εκπαιδευτικών και γονιών από το χώρο της Ειδικής Αγωγής, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «ξέρουμε το πρόβλημά σας. Φέτος ξεκινούν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής με κλειστά σχολεία και αυτό το ζείτε με τραγικό τρόπο. Η Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να ξεκινάει με ελλιπές προσωπικό, έλλειψη κονδυλίων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά από και προς τα σχολεία. Είναι άμεσο το πρόβλημά σας και πρέπει να δοθεί λύση εδώ και τώρα».

Κάθε φέτος και χειρότερα, επισήμαναν οι φορείς, συνοψίζοντας ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων τους. Αμεσο αίτημα είναι να γίνουν μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί. Ηδη γίνονται καταλήψεις στα σχολεία από γονείς. Από τα 240 παιδιά πηγαίνουν σχολείο τα 40. Οι πιστώσεις που υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας είναι λιγότερες κι απ' αυτές που χρειάζονται. Εκπαιδευτικοί χωρίς αμοιβή. Εδώ και 14 χρόνια οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους. Οσο η εκπαίδευση αναπληρώνεται ως κάτι έκτακτο, με ΕΣΠΑ, αναπληρωτές, τόσο τα παιδιά θα είναι εκτός εκπαίδευσης. Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση οι κωφοί δεν έχουν καν πρόσβαση γιατί δεν υπάρχουν διερμηνείς. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δουλεύει με το 90% να είναι αναπληρωτές, δηλαδή πρακτικά τα σχολεία είναι κλειστά. Στις δομές ΝΠΙΔ η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη, πολλά ιδρύματα είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο, οι διοικήσεις επιβάλλουν τροφεία, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο. Την ίδια ώρα το 3ο μνημόνιο χτυπάει τις αναπηρικές συντάξεις.

Θα τα παλέψουμε όλα τα ζητήματα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισήμανε: «Χωρίς αγώνα δε θα επιλυθεί κανένα ζήτημα. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος αλλά θα το παλέψουμε. Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ειδικής Αγωγής δεν αφορά μόνο εσάς τους εργαζόμενους και τους γονείς. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλη την κοινωνία, την κάθε οικογένεια. Θα πιέσουμε στη Βουλή όσο γίνεται την κυβέρνηση, ιδιαίτερα για μόνιμες προσλήψεις, σ' όλα τα ειδικά σχολεία, να εξοικονομηθούν κονδύλια και να μπουν σε προτεραιότητα, να παρθούν μέτρα για ασφαλή μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία. Θα τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά ο αγώνας, η ενότητα, η λαϊκή συμμαχία θα κρίνει τα πάντα. Ασχετα με το τι ψήφισε ο καθένας, τι λάθος έκανε, αυτά διορθώνονται με την ταξική πάλη και την ενότητα των εργαζομένων».

Κινητοποίηση χτες για να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες Ειδικής Αγωγής

Γονείς, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστικοί φορείς - ανάμεσά τους το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων - καθώς και εκπαιδευτικοί Σύλλογοι συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στη Βουλή διεκδικώντας να ανοίξουν άμεσα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το 80% των δομών Ειδικής Αγωγής υπολειτουργεί λόγω των τεράστιων κενών σε προσωπικό ή είναι κλειστές, ενώ από τους 2.000 απόφοιτους των πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής δεν έχει γίνει ποτέ ούτε ένας μόνιμος διορισμός.Κάποιοι δε θα είναι για 14η χρονιά αναπληρωτές.

Ακόμα και σε ιδρύματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως είναι το Ιδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος» και το ΠΕΓΚΑΠ - ΝΥ (Νοητική Υστέρηση), επιβλήθηκαν στις οικογένειες, από τον περασμένο μήνα, τροφεία που φτάνουν και τα 300 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, παρά την καταβολή της α' δόσης από την Περιφέρεια, εξακολουθούν να δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες ενώ σε κάποιους χώρους δουλεύουν για πάνω από ένα χρόνο απλήρωτοι.

Στους συγκεντρωμένους, την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης. Αντιπροσωπεία των φορέων ζήτησε να συναντήσει εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή για να τους εκθέσει τα προβλήματα.

  • Νέα κινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., στο Υπουργείο Οικονομικών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ