Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
  • Κλέαρχος Θεοχάρους: «Αυγούστα Θεοδώρα»
  • Μαρίνα Αντωνίου: «Το δέντρο που περπάτησε» (ζωγραφιές Εύα Μελά)
  • Ελισσαίος Βαγενάς: «Η παιδική επιθετικότητα»
Πρεμιέρες του τριημέρου
  • Το Ινστιτούτο Κλασικών Τεχνών «APOLO» και το «Θέατρο της Ημέρας» ανεβάζουν την Κυριακή, το έργο του Γιώργου Μανιώτη «Το ματς», σε σκηνοθεσία του ίδιου, σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Γιώργος Κυριακίδης, Ντότυ Πριόνα, Γιάννης Γούνας, Μαρία Παπαστεφανάκη, Θάνος Παπαδόπουλος, Τζένη Στεφανάκου. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας, «η μητέρα στο έργο επιδιώκει το καλό του παιδιού της. Πολλές φορές φαίνεται σκληρή, διότι δε θέλει ο γιος της να έχει τη μαρτυρική τύχη του πατέρα του». Ομως η ιδεολογία, για την οποία «πλήρωσε» ο πατέρας κερδίζει την καρδιά μας. Το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι, που πρέπει να διαλέξει ο νέος άνθρωπος, σε μια εποχή που δεν αφήνει περιθώρια για γενναίες αποφάσεις.
  • Στον Κάτω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», ανεβαίνει τη Δευτέρα το έργο «Ούτος είναι ο αστήρ μου», που βασίζεται σε κείμενα των Δ. Βικέλα και Εμ. Ροΐδη. Παραστάσεις Πέμπτη έως Δευτέρα. Σκηνοθεσία Ελένη Γεωργοπούλου, κίνηση Πατρίτσια Λάζου, σκηνικά Τόνια Αβδελοπούλου. Παίζουν: Αιμιλία Βάλμη, Ρηνιώ Κυριαζή, Στέλλα Ράπτη.
  • Στο θέατρο «Πρόβα» της Μαίρης Ραζή ανεβαίνει αύριο το έργο του Πίτερ Σάφερ «Ασκηση πέντε δακτύλων», σε μετάφραση της Μαρλένας Γεωργιάδη, σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, σκηνικά Μιχάλης Σδούγκος, κοστούμια Νίκου Πεξομάτη, μουσική Σάκη Τσιλίκη. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Αντώνης Ταμβακάς, Ανατολή Αθανασιάδου, Σπύρος Ζουπάνος.
Μονοπάτια της μουσικής

Β. Παπακωνσταντίνου, Τ. Τσανακλίδου
Β. Παπακωνσταντίνου, Τ. Τσανακλίδου
Τελευταίες εμφανίσεις (μέχρι 9/2) του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Τάνιας Τσανακλίδου, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, 210. 9226.975).

Ο Μίμης Πλέσσας από σήμερα εμφανίζεται στο «Ζοοm» (Πλάκα). Τραγουδούν: Ελένη Δήμου, Πένυ Ξενάκη, Σπύρος Κλείσσας, Αγγελος Χρονάς, Γιώργος Περρής, Εφη Καραγιάννη, Ζωή Κουρούκλη. Παρασκευή, Σάββατο (11 μμ), Κυριακή (9 μμ).

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Αμβούργου δίνει τη Δευτέρα την πρώτη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Ινγκο Μέτσμαχερ και σολίστ τον Ματίας Γκέρνε, σε έργα Μάλερ, Μπραμς κ.ά. Στην αίθουσα «Μητρόπουλου» του ΜΜΑ εμφανίζεται το διακεκριμένο τρίο «Κούνκσμπακα», με έργα Χάιντν, Σμέτανα, Μπραμς.

Ο Μανώλης Φάμελλος ξεκινά τη Δευτέρα τις εμφανίσεις του, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, 210.9226.975), με τους Ροβένα Αλευρά και Στάθη Δρογώση.

Η Μαρίζα Κωχ παρουσιάζει σήμερα και αύριο, στην «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Ν. Φάληρο, 210.4813.605), τραγούδια της σε ποίηση της Σαπφούς και του Ν. Καββαδία, παραδοσιακά και μικρασιατικά.

Λατινοαμερικάνικες «διαδρομές» με τη Μάρθα Μορελεόν, σήμερα (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Είσοδος ελεύθερη.

Οι Χρήστος Θηβαίος και Εμίλια Οταβιάνο προσφέρουν - μέχρι 9/2 - τραγούδια τους και μουσικές της Μεσογείου, «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη, Αγ. Ανάργυροι).

Λατινοαμερικάνικους ρυθμούς παρουσιάζει αύριο η Καμεράτα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μαέστρος: Ενρίκε Ντιεμέκε. Σολίστ: Λίζα Ζώη, Ευάγγελος Ασημακόπουλος.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μία εκδήλωση

Με αφορμή την παρουσίαση της όπερας του Παύλου Καρέρ «Μαραθών - Σαλαμίς» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, αύριο (1μμ) στο φουαγιέ της ΕΛΣ, ο μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος θα αναφερθεί στο ιστορικό σύνθεσης, τα μουσικολογικά της στοιχεία και τον πόλεμο που αντιμετώπισε ο μουσουργός στην προσπάθειά του να την ανεβάσει.

Σήμερα (7μμ) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), θα μιλήσει ο Ελβετός αρχιτέκτονας C. Scharer με θέμα «Σύγχρονη Ελβετική Αρχιτεκτονική» και παράλληλη προβολή βίντεο.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ Συνθετών στο Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής, τη Δευτέρα (8.30μμ) στη «Λήδρα» (Ανδριανού και Κέκροπος 12), ο συνθέτης Κώστας Βαρότσης θα κάνει αναδρομική παρουσίαση του έργου του με ηχογραφημένα παραδείγματα και συζήτηση με το κοινό.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
μια παράσταση

Το μιούζικαλ, «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» των Γουάινχορν και Μπρικούζ παρουσιάζει το «Βέμπο», σε μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ενορχήστρωση Γιούρι Στούπελ, χορογραφίες Ντανιέλ Λομέλ, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα, φωτισμούς Νικ Ρίτσινγκς. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Καλατζόπουλος κ.ά. Το θρυλικό έργο του Ρόμπερτ Λ. Στίβενσον βρήκε πλατιά ανταπόκριση από τότε που πρωτοδημοσιεύτηκε, ενώ ο τίτλος έγινε παροιμιώδης φράση, γιατί το δράμα του πρωταγωνιστικού προσώπου ανταποκρίνεται στον ψυχικό κόσμο κάθε ανθρώπου. Η σύγκρουση του αξιοσέβαστου γιατρού Δόκτορα Τζέκιλ με τον άλλο εαυτό του, τον καταχθόνιο εγκληματία Χάιντ, μιλά για το καλό και το κακό, που φωλιάζουν σε κάθε άνθρωπο.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ένα πρόγραμμα

Ανατρεπτικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερες ερμηνείες και βήμα σε νέους δημιουργούς συνθέτουν το πρόγραμμα του φιλόξενου «Συρμού» του Μεταξουργείου (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), που προτείνει εναλλακτική, ουσιαστική μουσική επικοινωνία. Οι μουσικές παραστάσεις του Διονύση Τσακνή και της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου συνεχίζονται επιτυχώς κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μμ) και Κυριακή (9 μ.μ.). Μαζί τους, το φωνητικό σχήμα «ΣοΝάΜα» αποτελούμενο από τις Σοφία Μάλαμα, Ναταλία Κάντζια, Μαρία Γράμψα (φωτό). Ανατροπές, επεμβάσεις και πολύ χιούμορ είναι το στίγμα - κάθε Κυριακή (9μμ) - στο πρόγραμμα του Δ. Τσακνή με το συγκρότημα «ETSI DE». Τη Δευτέρα (10.30 μμ) στο «Συρμό» φιλοξενείται ο Βασίλης Λέκκας (φωνή) και ο Γιάννης Σπάθας (κιθάρα). Από αύριο (3μμ) και κάθε Σάββατο (3μμ) η μουσική σκηνή θα φιλοξενεί φρέσκα τραγούδια, μουσικές, νεανικό λόγο, δεξιοτεχνίες και ανησυχίες νέων δημιουργών και νεανικών συγκροτημάτων.

ένα ΒΙΒΛΙΟ
ένα βιβλίο

«Το σώμα του πνεύματος νοσεί. Νοσεί και όζει φοβερά. Κι είναι αδύνατο να κρυφτεί ή ν' αποσκεπαστεί η δυσοσμία του. Το αντίθετο. Διαχέεται παντού κι όχι μονάχα φέρνει αηδία κι αποστροφή σ' εκείνους που διαθέτουν οσφρητική ικανότητα, αλλά τείνει, με τις απόπνοιές του, να δηλητηριάσει κάθε, ακόμα, υγιώς σκεπτόμενο οργανισμό και να τον οδηγήσει στην αποσύνθεση. Κι είναι χρέος του καθενός μας, απομακρύνοντας από τη μύτη μας το μαντίλι της υποκρισίας, να επισημάνουμε τις εστίες της μόλυνσης και να δουλέψουμε με κάθε μέσο για την εξαφάνισή τους, πριν το όλο σώμα του πνεύματος διαβρωθεί και οδηγηθεί στο βέβαιο θάνατο(...)».

Ετσι κατηγορηματικά, με οργή, θλίψη, αλλά και συναίσθηση του δικού του χρέους, ως παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, εκπαιδευτικού και πολυγραφότατου συγγραφέα, αρχίζει ο Χάρης Σακελλαρίου το νέο βιβλίο του «Παθολογία της πνευματικής ζωής» (εκδόσεις «Δανιάς», Χαρ. Τρικούπη 4, 210-3637009). Βιβλίο, κοινωνικά χρησιμότατο, το οποίο με το επίκαιρο περιεχόμενό του, τις «σκληρές» αλήθειες, το υψηλόφρονο πνευματικό και κοινωνικό ήθος του συνεχίζει την «παράδοση» του μαχητικού έργου που κατέλιπε ο αξέχαστος Κυριάκος Σιμόπουλος. Παραπέμπει, μάλιστα, σ' αυτό, αντλώντας από αυτό, όπως και από έργα άλλων μαχητικών δημιουργών που υπηρέτησαν την ιστορική αλήθεια και την κοινωνική πρόοδο, το «κατηγορώ» του για τη σύγχρονη εξαθλίωση του πνεύματος και της κοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ