Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση», μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ: Παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Πρώτα βήματα. Πρώτες μάχες. Το ΚΚΕ στον Πειραιά 1918 - 1936», που θα κυκλοφορήσει η Οργάνωση στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή.

-- ΤΟ Μενιδίου - Φυλής της ΚΟ Αττικής: Ανταπόκριση από την εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

-- Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ: Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο επίκεντρο πολύμορφων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

-- Τρίκαλα: Στο πλευρό των πλημμυροπαθών η Κομματική Οργάνωση.

Την Κυριακή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον Πειραιά

Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, μπροστά στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, με θέμα «Τα πρώτα βήματα. Οι πρώτες μάχες. Το ΚΚΕ στον Πειραιά 1918 - 1936», την Κυριακή 9/10, στις 11 π.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Παλιό Αμφιθέατρο - Καραολή & Δημητρίου και Δεληγιώργη).

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, επίσης, έκθεση ντοκουμέντων της περιόδου, προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Για τη μετάβαση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με συγκοινωνία: Με τη λεωφορειακή γραμμή 915 από τον Ηλεκτρικό του Πειραιά, στάση «Βενιζέλου».
  • Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσει στις 10 π.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ στο Πέραμα (Λ. Ειρήνης 73).
ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φωτίζουμε την Ιστορία της εργατικής τάξης και του Κόμματος

Λεύκωμα αφιερωμένο στα πρώτα βήματα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στον Πειραιά θα κυκλοφορήσει στην εκδήλωση της Κυριακής

Με την εκδήλωση που διοργανώνει, η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ την Κυριακή 9/10, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μπροστά στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, φωτίζει τα πρώτα ηρωικά βήματα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στον Πειραιά. Στόχος της είναι να δείξει στη νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, ότι οι πρόγονοί τους είχαν σπουδαία αγωνιστική και επαναστατική παράδοση και ότι σήμερα υπάρχει δρόμος να βαδίσει ο λαός για το δίκιο του.

Αυτές οι αγωνιστικές παραδόσεις γράφτηκαν από το λαό με την ανεξίτηλη υπογραφή του ΚΚΕ. Διότι οι κομμουνιστές είναι σάρκα από τη σάρκα της εργατιάς, συμβάλλουν από την ίδρυση του Κόμματος στην οργάνωση του αγώνα της, στο πώς ο λαός θα προτάξει το στήθος του απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Πάντα δείχνοντας ότι η διέξοδος είναι η πάλη και μάλιστα όχι εξαντλώντας την απέναντι στο τάδε ή το δείνα μέτρο, στην τάδε ή τη δείνα κυβέρνηση, αλλά με σκοπό το επαναστατικό τσάκισμα του καπιταλιστικού συστήματος. Ολη αυτή η περίοδος, αλλά και η συνέχεια, επιβεβαιώνουν ότι για να κάνει μπρος το εργατικό κίνημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Αυτές τις ηρωικές σελίδες, η ΤΕ Πειραιά επιδιώκει να τις παρουσιάσει με τη ζωντάνια που τους πρέπει. Ετσι, στην εκδήλωση θα κυκλοφορήσει πολυσέλιδο φωτογραφικό λεύκωμα, που μέσα από εικόνες και στιγμιότυπα, πληροφορίες και ιστορικές αναφορές, δίνει την πορεία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος από το 1918 έως το 1936 στον Πειραιά.


Στο Λεύκωμα ο αναγνώστης θα βρει 7 θεματικές ενότητες: Στην 1η παρουσιάζεται η συγκρότηση του Πειραιά σε βιομηχανικό κέντρο, με την ταυτόχρονη συγκέντρωση της εργατικής τάξης. Η 2η ενότητα είναι αφιερωμένη στην ίδρυση του Κόμματός μας (17-23/11/1918). Στην 3η ενότητα, αναδεικνύεται ο πόλεμος με τη δραματική κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και την πανομοιότυπη με την πρόσφατη εικόνα των προσφύγων στις προβλήτες του Πειραιά, που αποτέλεσαν μια τεράστια εργατική δύναμη που μπήκε στη «μηχανή» απόσπασης της υπεραξίας για την κερδοφορία της αστικής τάξης. Αυτή θα διακοπεί από το αναπόφευκτο φαινόμενο του καπιταλισμού, την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929-1933, που παρουσιάζεται στην 4η ενότητα. Η 5η ενότητα αναφέρεται στην κρατική καταστολή και τη δράση των φασιστικών οργανώσεων, στην προσπάθεια της αστικής τάξης να «αμβλύνει» την ταξική πάλη, στοχεύοντας πρώτα απ' όλα στο ΚΚΕ. Στην 6η ενότητα, ο αναγνώστης θα βρει πλευρές για τη δράση και τις μάχες του εργατικού κινήματος στον Πειραιά μέχρι το 1936.

Η παράθεση των ιστορικών γεγονότων γίνεται με τρόπο που φωτίζει το ζητούμενο για την εργατική τάξη, το οποίο δεν είναι η παρακολούθηση της δράσης των «επάνω», αλλά η ενεργητική στάση στην ιστορία των ίδιων των εργατών. Δηλαδή, το πώς οργανώνεται η δράση τους, το πώς και σε ποια κατεύθυνση δίνεται η μάχη. Το πώς η εργατική τάξη θα μείνει ακλόνητη στην πάλη της παρά την ασφυκτική πίεση που της ασκεί η αστική τάξη, είτε με το μαστίγιο, είτε με το καρότο.

Καρδιά η δράση των κομμουνιστών μέσα στους χώρους δουλειάς


Τέτοια στιγμιότυπα δίνονται, όπως με την απεργία των σιδηροδρομικών το Φλεβάρη του 1921: Σε συνθήκες πολέμου προχώρησαν σε απεργία, δίνοντας τελεσίγραφο στη ρεφορμιστική διοίκηση της Ομοσπονδίας τους, η οποία επιδίωκε να μην συντονιστεί ο απεργιακός τους αγώνας με αυτόν των ναυτεργατών και άλλων κλάδων. Τελικά, η έκβαση της μάχης μέτρησε 580 απεργούς που στάλθηκαν στο μικρασιατικό μέτωπο.

Επίσης μέσα στον πόλεμο, το Νοέμβρη του 1921, οι εργάτες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Ν. Φαλήρου έριξαν το διακόπτη που ηλεκτροδοτούσε την Αθήνα και τον Πειραιά επί διήμερο, δείχνοντας τη δύναμη της εργατικής τάξης.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η μεγαλύτερη χρονικά απεργιακή μάχη που δόθηκε σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στον Πειραιά, διάρκειας 27 ημερών, στην κλωστοϋφαντουργία Ρετσίνα, ένα κορυφαίο παράδειγμα δράσης των γυναικών εργατριών.

Τα γεγονότα αυτά, της δράσης της εργατικής τάξης, έχουν μια απαραίτητη προϋπόθεση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η καρδιά παραμένει να είναι η δράση των κομμουνιστών μέσα στα εργοστάσια, τα καράβια, τους χώρους εργασίας.

Ειδικά μετά το 1931, το Κόμμα και η Οργάνωση του Πειραιά προσανατολίζεται στο πώς θα δημιουργήσει κομμουνιστικούς πυρήνες μέσα στα εργοστάσια, συνδυάζοντας ανοικτή αλλά και συνωμοτική δράση, ώστε αυτοί να μην ξηλώνονται εύκολα από τις επιθέσεις της εργοδοσίας.


Απαραίτητο όπλο σε αυτήν τη δράση είναι ο «Ριζοσπάστης». Η τελευταία ενότητα του Λευκώματος είναι αφιερωμένη στον Επαναστατικό Τύπο: Το απαραίτητο όπλο των κομμουνιστών, που συνενώνει την καθημερινή πείρα των διάφορων εργατών και εργοστασίων, ώστε ο αγώνας συνεχώς να πολιτικοποιείται, δείχνοντας ότι η ρίζα της εκμετάλλευσης θα αρθεί με την ανατροπή του καπιταλισμού. Ετσι, η συνδυασμένη δράση μαζί με τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» αναδεικνύεται από τη συστράτευση μελών του Κόμματος, οπαδών και φίλων, που κατάφεραν να αυξήσουν την καθημερινή πανελλαδική διακίνησή του από 2.500 φύλλα το 1931, σε 15.000 το 1933 και ο στόχος για το Πρωτοχρονιάτικο φύλλο του 1934 έφτασε να είναι τα 25.000 φύλλα. Με συντρόφους που έφταναν να διακινούν ο καθένας μέσα σε 20 μέρες αθροιστικά 660 φύλλα!

Πλούσια πείρα καταγράφεται, επίσης, από το πώς οργανώθηκε η επαναστατική άμιλλα για τον «Ριζοσπάστη» τη δεκαετία του 1930, που εκτός από την αύξηση της διακίνησής του, επιδίωκε την οργάνωση εργατών ανταποκριτών, με στόχο να εμπλουτίζεται η ύλη του με ανταποκρίσεις από κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς. Οι εργάτες ανταποκριτές έστελναν ειδήσεις για τις συνθήκες εργασίας, τους αγώνες στο χώρο τους, με τις χαρακτηριστικές «ανώνυμες» υπογραφές: Είτε με κάποιον αριθμό, είτε με κάποιον προσδιοριστικό χαρακτηρισμό όπως «κόκκινος ναυτεργάτης». Τα χαρακτηριστικά αυτά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι ο «Ριζοσπάστης», αποτελώντας την εφημερίδα των εργατών, ήταν η μόνη που αναδείκνυε τους αγώνες τους με σκοπό να τους ενισχύσει, σε αντίθεση με όλο τον αστικό Τύπου, που έριχνε «χολή» ενάντια σε κάθε εργατική κινητοποίηση.

Ιωνας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο επίκεντρο πολύμορφων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης

Τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο με πλακάτ στα χέρια ύψωσαν τη δική τους φωνή

MotionTeam

Τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο με πλακάτ στα χέρια ύψωσαν τη δική τους φωνή
Το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης, είναι ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα που θέτουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο επίκεντρο των πολύμορφων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα, απέναντι και στο δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που επιχειρούν να χύσουν η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις.

Στη Δυτική Αθήνα

«Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στις γειτονιές μας. Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!».

Με το κάλεσμα αυτό η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ απευθύνεται στους κατοίκους της περιοχής, ενόψει της έναρξης σε δημοτικά σχολεία της περιοχής της λειτουργίας απογευματινών τμημάτων εκπαίδευσης προσφυγόπουλων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, το λαό της Δυτικής Αθήνας να υποδεχτούν στις γειτονιές μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους.

Από την κινητοποίηση στη Φιλιππιάδα
Από την κινητοποίηση στη Φιλιππιάδα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί στήριξε τις αποφάσεις της ΕΕ, που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων. Παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει:

-- Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία - κατά βάση - τις απογευματινές ώρες.

-- Καμία εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

-- Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια και ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί ούτε ένα προσφυγόπουλο από την εκπαιδευτική διαδικασία.

-- Να διασφαλισθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

-- Να διασφαλισθεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών.

Ελληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να δοκιμάσουν τη δύναμή τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που γεννάει πολέμους, φτώχεια, ανεργία και προσφυγιά».

Στο Ωραιόκαστρο

Στο έδαφος του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, από την αρχή του χρόνου, με διάφορες αφορμές (Ειδομένη, «κέντρα φιλοξενίας» κ.ά.), επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εικόνα «ξεσηκωμού» των κατοίκων και στο Ωραιόκαστρο.

Τώρα, με αφορμή το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, έγινε και πάλι προσπάθεια να χυθεί ρατσιστικό δηλητήριο στο λαό της περιοχής από γνωστά ακροδεξιά στοιχεία και με μεγάλες ευθύνες του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι πως ο εργαζόμενος λαός γύρισε την πλάτη στις κραυγές μίσους.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους ξεριζωμένους, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, στην οποία ανταποκρίθηκε μαζικά ο λαός της περιοχής, με καθημερινές παρεμβάσεις στα κέντρα φιλοξενίας στα Διαβατά και στο πρώην εργοστάσιο του «Φέσσα», με καταγγελία των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, με οργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων για τα προσφυγόπουλα.

Πρωτοστάτησαν, ταυτόχρονα, για να καταδικαστούν οι ακροδεξιές και ρατσιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο του ξεριζωμού, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Με εκδηλώσεις, μαζικές εξορμήσεις, πικετοφορίες, ενημέρωσαν το λαό για τον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.

Τη Δευτέρα 19/9 πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Ωραιοκάστρου που χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους, ενώ μαζική εξόρμηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε τις επόμενες μέρες και στο Μελισσοχώρι. Στην κινητοποίηση στο Ωραιόκαστρο συμμετείχαν και πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, μαζί με τα παιδιά τους, που ύψωσαν τη δική τους φωνή για το δικαίωμα στη μόρφωση και την αξιοπρεπή ζωή.

Τα προσφυγόπουλα κρατούσαν πλακάτ στα χέρια που έγραφαν στη γλώσσα τους και στα Ελληνικά: «Θέλουμε σχολείο», «Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», «Ολα τα παιδιά του κόσμου θέλουν ειρήνη και μόρφωση», «Δεν θέλουμε να μείνουμε αγράμματα». Ενώ και τα συνθήματα των διαδηλωτών διαδέχονταν το ένα το άλλο: «Δήμαρχε και άλλοι, ακούστε το καλά, δεν θα μας γυρίσετε στο μεσαίωνα», «Τότε Χίτες και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες», «Στους ιμπεριαλιστές καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Η ΚΟ Ωραιοκάστρου συνεχίζει τις δράσεις, καλώντας σε κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα, με κρατική ευθύνη, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία.

Στη Φιλιππιάδα

Κλίμα ξενοφοβίας επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί και στη Φιλιππιάδα, όπου το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, με υπόμνημά του, δήλωσε ότι δεν δέχεται συστέγαση «των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών» στο σχολείο.

Την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων καταδίκασε αμέσως η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους.

Οι Οργανώσεις Φιλιππιάδας, Πρέβεζας και Αρτας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων, στην κεντρική πλατεία την πόλης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Φτάνουν να σπέρνουν το μίσος ακόμα και στις παιδικές ψυχές, ρίχνοντας ύπουλα το φασιστικό τους δηλητήριο. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο. Καλούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους, που δηλητηριάζουν τη συνείδηση της νέας γενιάς».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της συγκυβέρνησης, τόνισε ότι «είναι δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων. Παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις».

Οπως τόνισε, το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη δράση του μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, τις πρωτοβουλίες του στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Καλώντας παράλληλα το λαό και το κίνημά του να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά τους απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας τους όρους για τη φιλοξενία τους και τα αναγκαία μέτρα για Υγεία, Εκπαίδευση κ.λπ., με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

ΤΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενταση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών

...για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου

Συγκρότημα Ινδών μεταναστών στη σκηνή της εκδήλωσης
Συγκρότημα Ινδών μεταναστών στη σκηνή της εκδήλωσης
Μήνυμα έντασης της κοινής πάλης, της οργάνωσης και της αλληλεγγύης έστειλε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες που διοργανώθηκε το Σάββατο 1/10. Στην περιοχή άλλωστε μένουν και εργάζονται πλήθος μεταναστών εργατών και η τοπική Οργάνωση του Κόμματος έχει σταθερά στον προσανατολισμό της την επαφή με αυτό το σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης.

Οπως είπε ο Νίκος Καλούτσης, Γραμματέας της ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του Κόμματος, στόχος τέτοιων πρωτοβουλιών είναι «να συζητάμε μαζί, να αποτυπώνουμε τη δράση μας, να χαράσσουμε το δρόμο μας, να προωθούμε την οργάνωση και τον αγώνα, να δυναμώνουμε την ταξική μας αλληλεγγύη, στην πορεία της πάλης για μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν. Για μια κοινωνία χωρίς κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το δικό μας μέλλον».

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε γλέντι με ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Με μπόλικη υποκρισία γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ταξική αλήθεια

Στην ομιλία του, ο Π. Μαρκομιχάλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Μέσα στο σημερινό σάπιο σύστημα οι Ελληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, της ζωής τους γενικότερα, για να γεμίζουν με πλούτη και κέρδη μια χούφτα εκμεταλλευτές. Μέσα σε αυτό το ίδιο σύστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τις βόμβες και τη φτώχεια, αφήνοντας πίσω την πατρίδα τους, τις οικογένειές τους.

Στο βήμα ο Π. Μαρκομιχάλης
Στο βήμα ο Π. Μαρκομιχάλης
Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει και ξαναλέει ότι εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, η αστική τάξη. Από αυτούς και γι' αυτούς ισοπεδώθηκαν η Συρία και μια σειρά άλλων χωρών, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες. Γι' αυτούς και τα κέρδη τους λιώνουν οι εργάτες μπροστά στις μηχανές, στις σκαλωσιές, στα διυλιστήρια, στις μεταλλουργίες, στους υπολογιστές, στις μεταφορές, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, παντού.

Πάνω σε αυτήν την ταξική αλήθεια σφυρηλατούμε την ενότητα της εργατικής τάξης, δουλεύοντας καθημερινά, ακούραστα για να δυναμώσουν η οργάνωση και η λαϊκή πάλη.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι υποκριτική και ύπουλη. Είναι σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των ντόπιων εργαζομένων.

Ολοι τους λένε ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα μεγαλώσει, αλλά κρύβουν τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Δεν απαντούν στο ερώτημα, γιατί όλος αυτός ο κόσμος άφησε τον τόπο του και περνά αυτά που περνάει, μην ξέροντας αν θα φτάσει στον προορισμό του;

Γιατί άφησαν τον τόπο τους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πλούσιος, έχει πετρέλαια, έχει διαμάντια, έχει ορυκτό πλούτο, έχει παραγωγή, έχουν όλες τις υλικές προϋποθέσεις και θα μπορούσαν να ζουν καλά;

Από την εκδήλωση στο πάρκο απέναντι από το Δημαρχείο Αχαρνών
Από την εκδήλωση στο πάρκο απέναντι από το Δημαρχείο Αχαρνών
Κρύβουν ότι τους έδιωξαν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και μια σειρά άλλων χωρών, οι οποίες σε συνεργασία με τους ντόπιους καπιταλιστές της κάθε χώρας εκμεταλλεύονται τον πλούτο των χωρών τους, ρίχνοντας τους λαούς στη φτώχεια και τη δυστυχία.

Οτι αυτοί προκάλεσαν εμφύλιες, θρησκευτικές διαμάχες, γιατί μέσα από το «διαίρει και βασίλευε» τους εκμεταλλεύονται πιο εύκολα. Οτι αυτοί έκαναν στρατιωτικές επεμβάσεις για να βάλουν κυβερνήσεις που θα τους εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να «διευκολύνει αυτούς τους πολέμους με τις στρατιωτικές βάσεις, με τη συμμετοχή στρατού σε αυτούς», για να «πάρει μερίδιο από τα λάφυρα του πολέμου», δηλαδή για να πάνε μετά την καταστροφή οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν, να βγάλουν κέρδη, να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις άλλων γειτονικών χωρών.

Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τη Συνθήκη Σένγκεν, που επιτρέπει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα», τις διώξεις, τις φυλακές, που οδηγεί στη συνεχή καταδίωξη των προσφύγων και των μεταναστών.

Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τον κανονισμό του Δουβλίνου και κρατάνε χιλιάδες μετανάστες ομήρους, εγκλωβισμένους, στην Ελλάδα, ενώ έχουν για προορισμό άλλες χώρες.

Χρησιμοποιούν πάντα τους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες τους

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφώνησε σε τίποτα από αυτά. Συμφωνεί με όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, έμπλεξε την Ελλάδα πιο βαθιά στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ και στις στρατιωτικές προετοιμασίες για νέες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Εφτασε στο σημείο να προσφέρει στους Αμερικανούς την Κάρπαθο για να φτιάξουν νέα στρατιωτική βάση, για να είναι πιο κοντά στις στρατιωτικές επεμβάσεις που ετοιμάζουν.

Ολοι αυτοί δεν άλλαξαν σήμερα στάση απέναντι στο σύστημα, στους πολέμους. Απλά τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα που προκάλεσαν, το οποίο πήρε μεγάλες διαστάσεις, προς όφελος της αστικής τάξης και σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και των ντόπιων εργαζομένων σε κάθε χώρα.

Τώρα προσπαθούν να το περιορίσουν όσο μπορούν με ένταση των στρατιωτικών μέτρων, να διαχωρίσουν τα θύματά τους, τους χιλιάδες ξεριζωμένους, σε «πρόσφυγες και μετανάστες», σε «καλούς και κακούς πρόσφυγες», σε «νόμιμους και παράνομους μετανάστες», σε αυτούς που τους χρειάζονται και θα κρατήσουν και σε αυτούς που δεν τους χρειάζονται και θα τους φυλακίσουν μέχρι να τους απελάσουν.

Καλλιεργούν το ρατσισμό και ανάμεσα στους μετανάστες και ανάμεσα στους ντόπιους και τους μετανάστες.

Ο καπιταλισμός πάντα χρησιμοποιεί τους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες του. Οταν τους χρειάζεται για να του βγάζουν κέρδη ανοίγει τις πόρτες να έρχονται, όταν δεν τους χρειάζεται, τους κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τους διώχνει, κλείνει τα σύνορα, τους σκοτώνει όταν αναγκάζονται να τα περάσουν. Στην εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, της ανάπτυξης, τους έφερε, στην εποχή της κρίσης, τους έδιωξε. Ετσι και τώρα, η ΕΕ δέχεται μετανάστες, επιλεγμένο εργατικό δυναμικό κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική στάση απέναντι στο Μεταναστευτικό

Εμείς αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα ως ταξικό πρόβλημα και όχι ως κάτι που προέκυψε τυχαία ή όπως οι άλλοι το ονομάζουν «εθνικό», «ευρωπαϊκό».

Εμείς τους εργάτες - μετανάστες, τους θεωρούμε κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, που πρέπει να έχουν ίδια εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τους αντιμετωπίζουμε όπως και τους Ελληνες εργάτες.

Καλούμε τους εργάτες μετανάστες, όπως και τους Ελληνες εργάτες, να οργανωθούν στα συνδικάτα τους και να παλεύουν ενωμένοι ενάντια στον κοινό εχθρό. Τους καλούμε να παλέψουν για να συγκροτήσουν μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία από τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, που θα οργανώνει την πάλη ενάντια στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στην εργοδοσία, με στόχο να ανατρέψει την εξουσία των καπιταλιστών και να έρθουν η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία.

Να πάρουμε από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τα καράβια, τα μέσα μεταφοράς, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια και να τα βάλουμε να δουλέψουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων και όχι όπως είναι τώρα που δουλεύουν για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Να παλέψουμε, δηλαδή, για το σοσιαλισμό, όπου εκεί όλοι οι εργαζόμενοι, άσχετα από εθνικότητα και χρώμα, θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, θα έχουν ελεύθερο χρόνο ξεκούρασης, θα μπορούν να ψυχαγωγούνται και να μορφώνονται, να ζουν ειρηνικά, όπως γινόταν στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες που υπήρξε ο σοσιαλισμός.

Το δυνάμωμα του ΚΚΕ είναι η βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η δολοφονική, φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής, που αξιοποιεί το μεταναστευτικό πρόβλημα για να χύνει το δηλητήριο του ρατσισμού. Αντιπαλεύουμε τη ναζιστική - δολοφονική δράση της ΧΑ, που δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους μετανάστες, αλλά γενικά ενάντια στους εργάτες. Γι' αυτό προμηθεύει τους εργοδότες με φτηνούς εργάτες, Ελληνες και μετανάστες. Η ΧΑ δεν συγκροτήθηκε για να χτυπάει μόνο τους μετανάστες, αλλά συνολικά όποιον εργάτη παλεύει για τα δικαιώματά του. Τους μετανάστες τους χρησιμοποίησε για να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Την ίδια ώρα, αξιοποιεί, αν δεν υποκινεί κιόλας, απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων συλλόγων γονέων, που λένε ότι δεν θα δεχτούν παιδιά προσφύγων στα σχολεία που πάνε τα παιδιά τους. Ακόμα και αν αυτά τα παιδιά είναι εμβολιασμένα, όπως πρέπει να είναι όλα τα παιδιά που πάνε στο σχολείο - κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει ούτε για τα Ελληνόπουλα. Το δηλητήριο, δηλαδή, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας κυλάει πολύ ύπουλα και γι' αυτό χρειάζεται Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι να απομονώσουν τη ΧΑ αλλά και τις λογικές που την τροφοδοτούν.

Ούτε «τσαπιά» έπεσε, ούτε ευρώ δόθηκε!

Με την Επιτροπή Αγώνα των πλημμυρόπληκτων συναντήθηκε στο Βαλομάνδρι ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης

Στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας με τους κατοίκους του Βαλομανδρίου και την Επιτροπή Αγώνα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, έκανε αναφορά στις ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση και, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε τώρα εδώ, ταλαιπωρούν πυκνά - συχνά κι άλλες περιοχές του νομού Τρικάλων, είναι έντονα σε πολλούς νομούς ανά την ελληνική επικράτεια. Αυτό συμβαίνει γιατί η προληπτική προστασία δεν είναι στις προτεραιότητες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης.

Η έλλειψη έργων πολιτικής προστασίας φαίνεται με τραγικό τρόπο κάθε φορά που εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα. Σήμερα η επιστήμη και η τεχνική έχουν τεράστιες δυνατότητες για μελέτες και κατασκευή έργων που θα προλαμβάνουν και θα προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες του λαού, όμως οι δαπάνες είτε πετσοκόβονται είτε δεν δίνονται καθόλου χρήματα.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το δικό σας. Ενώ έχει περάσει ένας μήνας από το πλημμύρισμα της περιοχής, δεν έχει πέσει ούτε "τσαπιά" και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ ως ενίσχυση στους πληγέντες, ούτε και αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει θέσει τόσο στη Βουλή όσο και στην Τοπική Διοίκηση το θέμα της προληπτικής προστασίας με συγκεκριμένες προτάσεις για να μην μετράμε κάθε φορά θύματα, καταστροφές και απώλειες, ενώ στις επόμενες μέρες θα επαναφέρει τα προβλήματα στη Βουλή με νέα Ερώτηση προς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης

Στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης που η Επιτροπή Αγώνα των πλημμυρόπληκτων παρέδωσε στον Γ. Λαμπρούλη και ο βουλευτής του ΚΚΕ το κατέθεσε στη Βουλή, καταγράφονται, ανάμεσα στα άλλα, και τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα από τον Πηνειό στην περιοχή, τα οποία είναι:

-- Θωράκιση των αναχωμάτων του Πηνειού που κατέρρευσαν, εντοπισμός των αδύναμων σημείων και άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυσή τους.

-- Επιθεώρηση - έλεγχος της κοίτης του ποταμού, απομάκρυνση όλων των φερτών υλών και διάνοιξη αυτής στα στενά σημεία όπου κριθεί αναγκαίο.

-- Κατασκευή μόνιμων έργων προστασίας των αναχωμάτων (ζαρζανέτια) και ανύψωσή τους επαρκώς.

Παράλληλα, καταδικάζεται η τακτική της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών και τοπικοδιοικητικών αρχών να τίθενται πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων, (έλεγχοι αν τα πληγέντα σπίτια και οι βοηθητικοί χώροι είναι δηλωμένα, εισοδηματικά κριτήρια, πληθώρα δικαιολογητικών κ.ά.) και τονίζεται: «Την ώρα που οι οικογένειές μας βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της καταστροφής που συντελέστηκε στην περιοχή μας, η Πολιτεία αντί να φανεί άμεσος αρωγός, εμφανίζεται σκληρός τιμωρός».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Με κάθε τρόπο στο πλευρό των πλημμυρόπληκτων το ΚΚΕ

Στο επίκεντρο η ανάδειξη της πραγματικής αιτίας των καταστροφών και η οργάνωση της λαϊκής πάλης

Από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε χωριά και σε χωράφια
Από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε χωριά και σε χωράφια
Στο πλευρό των πλημμυρόπληκτων των χωριών του νομού Τρικάλων, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, βρέθηκε, από την πρώτη στιγμή, αλλά και στη συνέχεια, το ΚΚΕ.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις 8 και 9 Σεπτέμβρη είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές τόσο μέσα σε χωριά στον κάμπο, όσο και σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων, καθώς και στα χωράφια. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι καταστροφές από τα νερά του Πηνειού ποταμού, ο οποίος ξεχείλισε και ξεχύθηκε στα παραπήνεια χωριά, πλημμυρίζοντας σπίτια, μαγαζιά και μικρές βιοτεχνίες, πνίγοντας ζώα σε στάβλους και μαντριά, καταστρέφοντας θερμοκήπια και μετατρέποντας σε λασπώδεις λίμνες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Πολύμορφη κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την παρέμβαση του Κόμματος, ο Αλέκος Νταούλας, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Την ώρα που το φαινόμενο των πλημμυρών ήταν σε εξέλιξη, κλιμάκια των τοπικών Οργανώσεων του ΚΚΕ έφταναν, επιτόπου, στα πλημμυρισμένα χωριά - Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Παραπόταμος, Διαλεκτό, Μεγάρχη, Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Νομή, Αρδάνι, Ρίζωμα, Πλάτανος, Διάβα, Κλεινοβός, Γλυκομηλιά κ.ά. - και είχαν συζητήσεις με τους κατοίκους, καταγράφοντας τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, βοηθώντας τους πληγέντες που προσπαθούσαν να γλυτώσουν ό,τι ήταν δυνατόν από την περιουσία τους, ενώ, ταυτόχρονα, προχωρούσαν σε παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ζητώντας την άμεση και ουσιαστική ενεργοποίησή τους.


Την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε, επίσης, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, είχε συνάντηση, στο χωριό Βαλομάνδρι, με την Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν οι πλημμυρόπληκτοι της περιοχής. Ο Γ. Λαμπρούλης κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης που του παρέδωσε η Επιτροπή, ενώ ήδη, από την επομένη των ζημιών από τις πλημμύρες, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας άμεσα μέτρα υπέρ των πλημμυρόπληκτων.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι έφεραν άμεσα το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Πύλης και Καλαμπάκας, καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, απαιτώντας από την Τοπική Διοίκηση ν' αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να προχωρήσει σε ενέργειες για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, και ο "Ριζοσπάστης", ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, βρέθηκε, μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του Κόμματος, σε πλημμυρόπληκτα χωριά της περιοχής μας και σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε, κατέγραψε το εύρος και το μέγεθος των ζημιών, την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των χωριών για την πολιτική των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης που αφήνει την ύπαιθρο χωρίς αντιπλημμυρική προστασία, στο έλεος του καιρού, καθώς και τα ζωτικά αιτήματα - διεκδικήσεις των πληγέντων.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ, εκτός όλων των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχτεί η πραγματική αιτία των καταστροφών. Διότι, όπως, χαρακτηριστικά σημειώνεται στην Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή, "οι μεγάλες καταστροφές δεν μπορούν ν' αποδοθούν στην πρωτοφανή, πράγματι, βροχόπτωση, δεν ήταν αναπόφευκτες. Η έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, όπως η έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων, των καναλιών, των ποταμιών, είναι παράγοντες που συνετέλεσαν στην καταστροφή. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλημμύρες, ειδικά στις παραπήνειες περιοχές. Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης, για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία".

Το ΚΚΕ καλεί τους πλημμυροπαθείς και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας από την κυβέρνηση:

-- Να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες για το σύνολο των ζημιών.

-- Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων, να απαλλαγούν από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και των άλλων τρεχουσών υποχρεώσεων προς το κράτος.

-- Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ