Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
8ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Πάνω απ' όλα είναι εργάτες και εργάτριες

Οταν εργάτες και εργάτριες από κάθε γωνιά της Γης σμίγουν, συζητούν, επικοινωνούν με τους χορούς και τα τραγούδια τους, είναι ένα ξεχωριστό θέαμα. Οταν τα παιδιά τους κάθονται δίπλα δίπλα και ζωγραφίζουν, παίζουν μαζί, γελούν κι ενθουσιάζονται με τα ίδια πράγματα, είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο σημάδι. Αρκεί να μην το δεις μόνο από τη σκοπιά του σεβασμού του πολιτισμού τους και της διαφορετικότητας.

Το 8ο Τριήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, που διοργάνωσε την προηγούμενη βδομάδα η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια, είναι ένα αντάμωμα. Αντάμωμα εργατικό, όχι απλά πολιτισμών και παραδόσεων. Και φέτος χιλιάδες μετανάστες και ντόπιοι εργαζόμενοι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ. Εκδηλώσεις που πρώτα και κύρια αναδεικνύουν την ενότητα της εργατικής τάξης στην πάλη της για την κατάκτηση της εξουσίας, για μια σοσιαλιστική κοινωνία, όπου οι εργάτες θα παράγουν για τον εαυτό τους και για όλους τους λαούς του κόσμου.

Από αυτή την προοπτική, από το στόχο πάλης που θέτει το ΚΚΕ, καθορίζεται και η στάση του στο σήμερα. Από αυτό το στόχο πηγάζει ο προλεταριακός διεθνισμός που χαρακτηρίζει εδώ και 90 χρόνια το ΚΚΕ, η αμέριστη ταξική αλληλεγγύη που εκφράζει σε κάθε ευκαιρία, με όλες του τις δυνάμεις. Σε αυτή την πάλη, δημιουργούνται δεσμοί φιλίας των λαών, δεσμοί αδελφοσύνης, δεσμοί αίματος. Ο πολυπαιγμένος «σεβασμός στη διαφορετικότητα» είναι τότε κάτι παραπάνω από δεδομένος.


Δεν ήταν λίγες οι φορές που το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στην πολλαπλή εκμετάλλευση των μεταναστών. Σε τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, σε σχολεία, σε υπηρεσίες, στο κάτεργο της «Lady Fashion», στα τσιφλίκια της Μανωλάδας Ηλείας. Ωστόσο, οι καιροί απαιτούν περισσότερες «Μανωλάδες», καθημερινές νίκες, όπως αυτή στη «Lady Fashion». Κι αυτή είναι και η υπόσχεση του Κόμματος, όσο περνάει από το χέρι του.

Σμιλεύοντας καθημερινά τέτοιους ταξικούς δεσμούς, το ΚΚΕ καλεί τους μετανάστες και τις μετανάστριες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ. Εκφραση αυτών των δεσμών ήταν και η συμμετοχή δεκάδων μεταναστών από το Μπαγκλαντές που δουλεύουν στη βιοτεχνία «Lady Fashion». Το Σάββατο το βράδυ κατέφτασαν μαζικά και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, ενώ στο περίπτερο της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγκλαντές είχαν κολλήσει δημοσιεύματα του «Ρ», με στιγμές από μάχες που έδωσαν και στις οποίες πρωτοστάτησε το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πάρκο ΦΙΞ γίνεται εδώ και 8 χρόνια μια όμορφη και ελπιδοφόρα γιορτή εργατών από όλο τον κόσμο. Ενα «μωσαϊκό» χρωμάτων, πολιτισμών και γλωσσών, που έχει σμιλευτεί μέσα «στη φωτιά» των κοινών αγώνων, κόντρα στο ρατσισμό, τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό, που θέλει τους εργάτες διχασμένους. Για να χορεύει ο Ινδός εργάτης με τις μουσικές από τη Μολδαβία, για να χειροκροτά ο Βούλγαρος τα αλβανικά και ρώσικα συγκροτήματα, για να κάθονται μαζί τα παιδιά τους και να μαθαίνουν στην πράξη για τη φιλία των λαών, αφού πρώτα έχουν βιώσει τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών.




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ