Σάββατο 6 Μάη 2023 - Κυριακή 7 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ορόσημο» και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού

Και φτάνουμε στα προαπαιτούμενα της τρίτης δόσης, που διεκδικεί τώρα η κυβέρνηση, έχοντας εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εδώ ξεχωρίζει αναμφισβήτητα η «έναρξη ισχύος νόμου για τη σύσταση και λειτουργία νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα». Τι σημαίνει αυτό;

Οτι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση, για τη θέσπιση ρυθμιστικής αρχής που θα εποπτεύει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και τον ανταγωνισμό στην αγορά, ήταν προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και συνδέεται με την εκταμίευση της τρίτης δόσης.

Με άλλα λόγια, το υπερμνημόνιο στο οποίο ομνύουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι το ...θαύμα του, αναδεικνύοντας και εδώ την υποκρισία κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη μια ζητάει στο πρόγραμμά του την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και από την άλλη κοροϊδεύει τον λαό ότι απ' αυτό έχει να ωφεληθεί και ο ίδιος! Αποδεικνύεται παράλληλα πόσο κάλπικη ήταν η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού, αφού και οι δύο συμφωνούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, που την προβλέπει!

Προαπαιτούμενο για τον λαό ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Μια ματιά στα προαπαιτούμενα των δόσεων μέχρι τώρα δείχνει ότι εμβληματικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο προωθούνται ή επιταχύνονται με «μοχλό» το Ταμείο Ανάκαμψης και δεσμεύουν την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει κανείς και τις προεκλογικές εξαγγελίες τους, που στηρίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα άλλα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι οι δεσμεύσεις τους στο κεφάλαιο περιγράφονται μέχρι και την τελευταία συλλαβή στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ όσα υπόσχονται στον λαό στο «παρά πέντε» της κάλπης είναι γενικολογίες, εξαγγελίες περί διαγραμμάτων σε ορίζοντα τετραετίας και αν, και βέβαια πάντα «κοστολογημένα», με κριτήριο τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τις «αντοχές της οικονομίας».

Γι' αυτό προσπαθούν και προεκλογικά να κρύψουν, κάτω από συνθήματα όπως «ανάπτυξη για όλους» και «δίκαιη ανάπτυξη», ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα καραμπινάτο υπερμνημόνιο, όπου τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες όχι μόνο δεν χωράνε, αλλά είναι και προαπαιτούμενο η διαρκής συντριβή τους, για να πιάνονται τα ορόσημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Γι' αυτό, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποια κυβέρνηση θα συνεχίσει να τσακίζει τον λαό από την επόμενη μέρα, με το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμά τους που είναι από τα πριν γνωστό, αλλά πόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του να αντιπαλέψει τη βάρβαρη πολιτική που περιγράφεται με λεπτομέρειες στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο προοπτικής, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ιστορικό» το Ταμείο Ανάκαμψης!

Η δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του ελληνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλη του 2021, με την «εποικοδομητική» στάση του ΣΥΡΙΖΑ (ψήφισε «παρών») και των άλλων κομμάτων. Τι έλεγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο υπερμνημόνιο; Ο μεν εισηγητής του, Αλ. Χαρίτσης, θριαμβολογούσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «προϊόν μιας ιστορικής μεταβολής» της ΕΕ, ο δε Γ. Δραγασάκης συμπλήρωνε ότι το «στοίχημα» είναι «αν οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να συμβάλουν στο να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο, να αποκτήσουμε μια οικονομία που δεν θα οδηγείται σε χρεοκοπίες και σε κρίσεις, να αποκτήσουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη»...

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Αντιλαϊκά «ορόσημα» στο υπερμνημόνιο των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2026, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, θα προωθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο κοινό τους πρόγραμμα

Τον χαρακτηρισμό «υπερμνημόνιο», όνομα και πράγμα, που του έδωσε ο λαός, δικαιολογεί και με το παραπάνω το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μόνο νέα δεινά φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα εκταμίευσης της τρίτης δόσης από τα κονδύλια του ταμείου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας ολοκληρώσει τα «προαπαιτούμενα - ορόσημα» (όπως ονομάζονται) για να δοθεί η έγκριση από την Κομισιόν. Αυτό ακριβώς γινόταν και με τα μνημόνια, όπου η εκταμίευση των δόσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία εγκρινόταν μόνο όταν οι κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) εκπλήρωναν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μέχρι σήμερα 11 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να γίνει αυτό, έχουν ψηφιστεί στη Βουλή μερικές δεκάδες προαπαιτούμενα (πάνω από 200 μέχρι σήμερα), πολλά από αυτά και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σπεύδει πριν τις εκλογές να ολοκληρώσει τη διαδικασία της τρίτης δόσης, επειδή οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την τέταρτη είναι πιο δύσκολες και δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση.


INTIME NEWS

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι περιμένει τον λαό από την επόμενη μέρα των εκλογών, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, στο όνομα του να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και στήριξη του κεφαλαίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολύ περισσότερο που το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 567 ορόσημα μέχρι το 2026, τα περισσότερα από τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2023 (140 από το σύνολο) και το 2025 (άλλα 210). Δηλαδή, μέσα στη θητεία της όποιας επόμενης κυβέρνησης.

Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενα το Ταμείο. Η συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνει διευκολύνσεις για το κεφάλαιο που πληρώνει ο λαός, ενώ ένα μεγάλο μέρος αφορά αντεργατικά μέτρα και νέα χαράτσια, στο όνομα του μετασχηματισμού της οικονομίας και της επιτάχυνσης των στόχων της «πράσινης ανάπτυξης».

Από «πράσινα» χαράτσια μέχρι νέες απαγορεύσεις στην απεργία

Προαπαιτούμενο για την πρώτη δόση ήταν να θεσπιστεί ο «φόρος υγειονομικής ταφής» που «αυξάνεται προοδευτικά έως το ανώτατο όριο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024». Πρόκειται για τη συνέχεια αντίστοιχου φόρου που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει χαράτσωμα του λαού από τους δήμους, στο όνομα τάχα του να αυξηθεί η ανακύκλωση!

Προαπαιτούμενο ήταν να εκσυγχρονιστούν «ο νόμος για τη συλλογική εργασία και ο συνδικαλιστικός νόμος», όπως και «το πλαίσιο για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, με την αντεργατική νομοθεσία που συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε επί ΝΔ, αλλά και με τα νέα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία. Οσο για την «εξισορρόπηση» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, πίσω από τέτοιες διακηρύξεις κρύβεται η παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας για τη διευκόλυνση τάχα των μητέρων να εργαστούν και τα μέτρα - κουρελού για τη φροντίδα τάχα των παιδιών για τον ίδιο λόγο.

Προαπαιτούμενο ήταν η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που προσάρμοσε αποτελεσματικότερα τη λειτουργία του στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Προαπαιτούμενο ήταν ο «εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης», με έμφαση στο φάρμακο, που φορτώνει με νέα βάρη την τσέπη των ασθενών. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών με τις μεγάλες ελλείψεις, που είναι η άλλη όψη των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, είναι αποκαλυπτικές.

Προαπαιτούμενο ήταν η θέσπιση «υπερ-έκπτωσης για φορολογικούς σκοπούς των επιλέξιμων δαπανών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για πράσινη οικονομία και επενδύσεις ψηφιοποίησης». Είναι η άλλη όψη της ίδιας «πράσινης» πολιτικής των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Φορομειώσεις και απαλλαγές στο κεφάλαιο, νέα χαράτσια στον λαό.

Προαπαιτούμενο ήταν ο σχεδιασμός νομοθεσίας «για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (...) βελτιώσεις του νομικού πλαισίου φορολογίας, χρηματοοικονομικής και αδειοδότησης, και κίνητρα για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές». Πίσω από εκεί κρύβονται μια πλειάδα νόμων που ψηφίστηκαν ή σχεδιάζονται και προβλέπουν ένα σωρό «κίνητρα» για επενδύσεις σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων.

Προαπαιτούμενο ήταν η «οργάνωση μεταρρύθμισης στον τομέα των σιδηροδρόμων» με την «προετοιμασία ενός χάρτη πορείας με τα βήματα για την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών OΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ». Το έγκλημα στα Τέμπη είναι τρανή απόδειξη αυτής της «αναδιοργάνωσης», στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Προαπαιτούμενο ήταν η «προσαρμογή του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων» με έμφαση στην «επιτάχυνση της έγκρισης και αδειοδότησης μιας επένδυσης» κυρίως στις ΑΠΕ, με στόχο «τη σημαντική προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο». Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Οδηγία για «φαστ τρακ» αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε.

Διευκολύνσεις και σίγουρα κέρδη για τα μονοπώλια

Από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης, που εκταμιεύθηκε στις αρχές του 2023, ξεχωρίζουν αυτά που έχουν σχέση με τη διευκόλυνση και τη στήριξη των μονοπωλίων της «πράσινης» Ενέργειας να κάνουν επενδύσεις.

Προβλέπονταν για παράδειγμα «ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης νέων έργων που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», με τζάμπα χρήμα στους ομίλους και «αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής αμοιβής» που θα «εγγυάται την οικονομική βιωσιμότητα». Δηλαδή, υψηλότερες τιμές αγοράς της παραγόμενης Ενέργειας, για σίγουρη κερδοφορία.

Στην ίδια «φουρνιά» περιλαμβάνονταν οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας «για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων, για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές», «για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων», καθιστώντας την Ελλάδα ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό για «εμβληματικές επενδύσεις μεγάλης σημασίας».

Η νομοθεσία εμπλουτίστηκε με νέες διατάξεις που επιταχύνουν «την έγκριση και την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων», καθώς και «την αδειοδότηση βοηθητικών και συνοδευτικών εξωτερικών έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για τη στήριξη των βασικών στρατηγικών επενδυτικών έργων», όπως για παράδειγμα δρόμοι και άλλες υποδομές στα βουνά για τη λειτουργία των πάρκων ΑΠΕ.

Προβλέπονταν επίσης νέα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για την «υπεραπόσβεση» δαπανών των επιχειρήσεων που επενδύουν σε εξοπλισμό «για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την ψηφιοποίηση». Δηλαδή, νέες «πράσινες» επιδοτήσεις που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός.

Αλλο «ορόσημο» προέβλεπε «την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νομικού πλαισίου για τους τουριστικούς λιμένες και τα χιονοδρομικά κέντρα» με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής με ΚΚΕ ισχυρό»! Με αυτό το σύνθημα να δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και ο χώρος να αντηχεί «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για τον λαό», η καρδιά του θεσσαλικού κάμπου φιλοξένησε το βράδυ της Παρασκευής την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των ΚΟ Πόλης και Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος (Μ) ε.α., υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας, και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος.

Εργαζόμενοι και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες, αγρότες από την ύπαιθρο του νομού Λάρισας, άνθρωποι που συμπορεύονται με τους κομμουνιστές στους αγώνες για την επιβίωση των αγροτών, για τα δικαιώματα των εργατών και των παιδιών τους, άνθρωποι που το προηγούμενο διάστημα πήραν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις οργής για το έγκλημα των Τεμπών απαιτώντας να μη συγκαλυφθεί και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθεί, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έφτασε όλες τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες χώρους δουλειάς, γειτονιές, λαϊκά σπίτια, σε χώρους όπου ζει και σπουδάζει η νεολαία, αντάμωσαν ξανά, συγκροτώντας μια μαχητική και γεμάτη ζωντάνια συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, και η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Τάσος Τσιαπλές, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους του νομού Λάρισας: Ο Πέτρος Κρίκης στον δήμο Λάρισας, ο Δημήτρης Αβρανάς στον δήμο Ελασσόνας, ο Στέλιος Τσικριτσής στον δήμο Τυρνάβου, ο Αποστόλης Αναγνώστου στον δήμο Φαρσάλων, η Μαρία Κωστή στον δήμο Τεμπών, ο Θανάσης Παπαποστόλου στον δήμο Αγιάς και ο Βασίλης Σταμουλάκης στον δήμο Κιλελέρ.

'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Με ισχυρό ΚΚΕ στον αγώνα για μισθούς και λαϊκές ανάγκες

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λάρισα

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απόψε από δω, από τη Λάρισα, από αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας, μήνυμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Ναι, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, όλα τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα αυτό λένε: Πως στις 21 Μάη, ο λαός μας μπορεί να κάνει την έκπληξη, φέρνοντας το ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά!

Ο λαός μας μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά διλήμματα, μπορεί να αχρηστεύσει τις παγίδες που του στήνουν, μπορεί να φτάσει στην κάλπη με κριτήριο τις δικές του ανάγκες.

Δεν χωράει άλλη αναβολή. Αυτό πρέπει να γίνει! Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ αυτό που τα προηγούμενα χρόνια μπορούσε να κρυφτεί ή να μη φαινόταν σε ορισμένους καθαρά, προβάλλει μπροστά σε όλους ολοκάθαρα...

Οι δικές μας ανάγκες δεν χωράνε στο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, που όλοι τους υπηρετούν. Κι αν ορισμένοι έτρεφαν κάποιες αυταπάτες, σήμερα δεν έχουν καμιά! Γιατί έζησαν, ζήσαμε και μια τραγωδία εδώ σ' αυτόν τον τόπο, ζήσαμε ένα μεγάλο έγκλημα, το έγκλημα στα Τέμπη.

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» φώναξαν χιλιάδες λαού, χιλιάδες νέα παιδιά, φοιτητές, μαθητές και δω στη Λάρισα, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο που αυτό το σύνθημα δεν δείχνει μόνο τους πραγματικούς ενόχους, τις αιτίες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους αλλά και την πραγματική αιτία για ό,τι ζούμε.

Αυτοί μετράνε κέρδη για το κεφάλαιο, εμείς μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για πραγματική ενίσχυση των μισθών


Ναι, η κυβέρνηση της ΝΔ, όλη αυτήν την τετραετία, μετρούσε κέρδη και ζημιές για το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, γι' αυτό και πέρναγε το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο, υλοποιώντας μία προς μία τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για μεγαλύτερη κερδοφορία, αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις»!

Κέρδη και ζημιές μετρούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό και στήριξαν, κατά 50% ο πρώτος και κατά 70% το δεύτερο, τα νομοσχέδια της ΝΔ.

Αν σήμερα ο Μητσοτάκης κοκορεύεται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερες επενδύσεις, κρύβει πως αυτοί πάτησαν πάνω στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα και στο ξεζούμισμα των εργαζομένων, ενώ δεν λέει κουβέντα για τα ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι μια νέα κρίση είναι προ των πυλών.

Και όλα αυτά που υπόσχεται για αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των φόρων, με την ίδια πάλι μεζούρα θα τα μετρήσει, αυτή των κερδών! Γι' αυτό προσθέτει: «Αν και όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, οι αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή...

Εμείς όμως μετράμε τις ανάγκες των εργαζομένων! Γι' αυτό και μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για πραγματική ενίσχυση των μισθών, την οποία μπορεί να επιβάλει μόνο το εργατικό κίνημα με την πάλη του και με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Να επιβάλουμε, δηλαδή, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υιοθετώντας τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις πάνω από 850 ευρώ και ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενους με μια τριετία θα δει τον μισθό του να αυξάνεται στα 935 ευρώ σήμερα και όχι το 2027 που υπόσχεται η ΝΔ.


Η πρότασή μας για αυξήσεις στους μισθούς είναι συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες προτάσεις του ΚΚΕ για σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και χωρίς απλήρωτες υπερωρίες, με την επαναφορά της Κυριακής - αργίας. Είναι συνδεδεμένη με την πρόταση για ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, για τους οποίους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα, και τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων. Με ισχυρό το ΚΚΕ και μαζικούς εργατικούς αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε την επαναφορά και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υποχρεωτικότητά τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αυξηθούν οι μισθοί σε όλες τις κλίμακες. Αυτή είναι η μόνη φιλολαϊκή απάντηση στα ψέματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν θα αυξηθεί ο μέσος μισθός, χωρίς να καταργηθούν οι νόμοι που έχουν υπονομεύσει τις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αυτοί μετρούσαν κέρδη και ζημιές για το κεφάλαιο, εμείς μετρούσαμε ανθρώπινες ζωές

Ναι, φίλες και φίλοι, κέρδη και ζημιές μετρούσε η ΝΔ στα χρόνια της πανδημίας. Γι' αυτό και άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως φάνηκε και δω στα νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ συνέχισε νόμο τον νόμο την παραπέρα πορεία εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας. Το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό έλεγε «θα λογαριαστούμε μετά» και ζητούσε μέχρι και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής...


Ναι, κέρδη και ζημιές μετρούσε η ΝΔ, προωθώντας και τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», γι' αυτό και οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, η οποία βέβαια δεν αντιμετωπίζεται με τα καλάθια και τα pass της κοροϊδίας.

Βέβαια, δεν διεκδικεί το προνόμιο της κοροϊδίας μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μοιράζονται την ίδια στρατηγική. Γι' αυτό και ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ τη μονιμοποίηση των φόρων στην Ενέργεια και στα καύσιμα. Κέρδη και ζημιές μετρούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης γι' αυτό και τα κυβερνητικά τους προγράμματα θα έλεγε κανείς πως έχουν γραφτεί από το ίδιο χέρι.

Μόνο τους τίτλους να διαβάσει κανείς καταλαβαίνει πως παρά τους καβγάδες, παρά τις διαφορές τους, μια χαρά μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση στις 22 του Μάη. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα εκβιαστικά διλήμματα περί ακυβερνησίας ο ένας, ο Μητσοτάκης, με την αυτοδυναμία, και ο άλλος, ο Τσίπρας, με τα περί δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης. Και έχει μάλιστα και το θράσος να εγκαλεί το ΚΚΕ «να αναλάβει τις ευθύνες του»! Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά αλλά δεν χρειάζεται...

Μόνο αυτό το οποίο ξέρουν καλά οι εργάτες και οι εργάτριες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, τα νέα παιδιά και οι γυναίκες και δω στη Λάρισα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ μετρούσε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κέρδη και ζημιές για το κεφάλαιο αυτά τα τέσσερα χρόνια, εμείς, το ΚΚΕ, μετρούσαμε ανθρώπινες ζωές. Γι' αυτό μπήκαμε μπροστά σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη και χωριό, στα σχολεία και τις σχολές για να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.


Αυτήν τη μεγάλη ευθύνη έχουμε αναλάβει και σ' αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πείσμα και μαχητικότητα. Γι' αυτό και σήμερα όλο και περισσότεροι σκέφτονται να στηρίξουν, να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Γιατί βλέπουν πια πως δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός ο λαός.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξέρουν ποιον είχαν δίπλα και ποιον απέναντι

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μιας και απόψε βρισκόμαστε εδώ στη Λάρισα, στον θεσσαλικό κάμπο, θέλουμε να απευθυνθούμε στον βιοπαλαιστή αγρότη και κτηνοτρόφο που δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Τον καλούμε να σκεφτεί ότι υπεύθυνη για τη συνεχή μείωση του εισοδήματός του είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε διαδοχικά από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις στη χώρα μας. Κυβερνήσεις που είχαν και έχουν για κοινό τους πρόγραμμα τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Να σκεφτεί πως ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μαζί υποστηρίζουν τον μονόπλευρο προσανατολισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, που ωφελεί τους εμποροβιομήχανους, την ώρα που οι αθρόες εισαγωγές προσθέτουν νέες δυσκολίες στη ζωή των αγροτών, υποβαθμίζουν την ποιότητα βασικών ειδών διατροφής του λαού. Μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους, απέναντι στο αίτημα για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, προτάσσουν τον μονόδρομο της ΚΑΠ, που εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αγροτών και με την τρέχουσα αναθεώρησή της (2023 - 2027) βάζει νέα εμπόδια στην επιβίωσή σας.


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μαζί έχουν διαμορφώσει έναν ΕΛΓΑ που χαρατσώνει και δύσκολα αποζημιώνει. Μαζί έχουν προσυπογράψει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία που τελικά την πληρώνουν οι αγρότες και όλος ο λαός.

Σ' αυτόν εδώ τον τόπο γνωριζόμαστε καλά. Και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ξέρουν πολύ καλά ποιος ήταν δίπλα τους και ποιος ήταν απέναντι και ενάντια στα συμφέροντά τους. Τώρα μπορεί να τα βάλει κάτω και να κάνει λογαριασμό. Μπορεί να δει πως ακριβώς επειδή το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων και την ΕΕ, μπορεί να πρωτοστατεί, να είναι μέσα στους αγώνες, να δίνει όλες του τις δυνάμεις μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.λπ., για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, το φυτικό/ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους, για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, για να δημιουργηθούν έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη.

Ολα αυτά θα τα διεκδικήσουμε ξανά μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από αυτήν, στον δρόμο, στο κίνημα, στους αγώνες, στα μπλόκα, με τους χιλιάδες φτωχούς αγρότες αλλά και τους χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, σωματεία και μαζικούς φορείς.

Και όπως δείχνει και η πείρα και εδώ στον νομό Λάρισας, η αγροτιά, αν κάτι κέρδισε, το κέρδισε με τον αγώνα της και δεν της το χάρισε καμιά κυβέρνηση, ούτε αυτή της ΝΔ ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Το κέρδισε με τους ανυποχώρητους αγώνες της.

Γυρίστε την πλάτη στα κόμματα που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Κέρδη για την ελληνική αστική τάξη θέλουν να μετρήσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και διαγκωνίζονται μεταξύ τους, ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτά ακριβώς τα ζητήματα απουσιάζουν από τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, συνολικά από την πολιτική συζήτηση. Τους είδατε να τσακώνονται για την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία;

Για τις δήθεν αμυντικές συμφωνίες, που είναι πέρα για πέρα επιθετικές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ ολοκλήρωσε με τις ΗΠΑ και φτάσαμε σήμερα να έχουμε γεμίσει με βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια κι άλλες υποδομές στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες ταυτόχρονα γίνονται στόχος αντιποίνων;

Τους είδατε να τσακώνονται σήμερα σε κανένα πάνελ για την είδηση της ημέρας, που ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης», δηλαδή τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το πέρασμα της πολεμικής βιομηχανίας των χωρών της ΕΕ - και της ελληνικής - σε λειτουργία «πολεμικής οικονομίας»;

Ούτε και πρόκειται να τους δείτε.

Εμείς όμως επιμένουμε να ιεραρχούμε αυτά τα ζητήματα και εμείς - κυριολεκτικά και μεταφορικά - μετράμε τις ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο μετράνε τις ζωές τους και οι εργαζόμενοι, οι νέοι της Λάρισας, όλης της Θεσσαλίας, που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, που αγωνιούν βλέποντας το μπαρούτι του πολέμου να συσσωρεύεται και την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία να κλιμακώνεται, και καταλαβαίνουν τους κινδύνους για τη χώρα μας.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε, που όχι μόνο δεν αντέχουν να βλέπουν κατεστραμμένους τους άλλους λαούς και τους τόπους τους, αλλά και ανησυχούν από την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σε όλους όσοι δεν ανέχονται να μετατρέπεται σιωπηλά η γη, ο αέρας και η θάλασσα της πατρίδας μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προγεφύρωμα για την κλιμάκωση των στρατιωτικών αναμετρήσεων στην Ουκρανία και αλλού.

Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία να στείλουν μήνυμα με την ψήφο τους. Να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να γυρίσουν την πλάτη σε εκείνες τις δυνάμεις που υποκριτικά μιλάνε για «ρήξη», όπως το ΜέΡΑ25, αλλά δημιουργούν μόνο αυταπάτες, ότι αυτοί που κάνουν τους πολέμους μπορούν να επιβάλουν και την ειρήνη. Να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που με συνέπεια λόγων και έργων πάλεψε ενάντια στον πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν, με ευθύνη των κυβερνήσεων, στο πλευρό των δολοφόνων του ΝΑΤΟ. Γεγονός που μετατρέπει τη Λάρισα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και κάθε γωνιά της χώρας μας σε στόχο της απέναντι πλευράς του πολέμου.

Ποιος άλλος αποκάλυψε στον λαό τα σχέδιά τους και πως αυτά υλοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας; Μόνο το ΚΚΕ!

Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει με τη δράση του πως η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, πολεμικό προγεφύρωμα για επιθέσεις σε βάρος άλλων λαών.

Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει πως ειδικότερα στη Λάρισα, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις, προχωρά η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης, προς όφελος των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ στην κόντρα τους με τη Ρωσία και την Κίνα.

Συγκεκριμένα, μαχητικά αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται εδώ και μήνες στη Λάρισα, με το προσωπικό υποστήριξής τους, για να κατασκοπεύουν μια ευρύτερη περιοχή - μεταξύ άλλων και αυτή στην οποία εκτυλίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόκειται για αεροσκάφη σαν αυτό που έπεσε μετά από εμπλοκή με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στην Κριμαία, γεγονός που προειδοποιεί για τις βαριές συνέπειες της εμπλοκής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει στον λαό της περιοχής πως παράλληλα οι Αμερικάνοι ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι συγκεκριμένα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού που συχνά σταθμεύουν εκεί.

Ολα αυτά σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο πόλεμος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και τους συμμάχους της στο έδαφος της Ουκρανίας, με πιθανό το ενδεχόμενο γενίκευσής του. Ηδη πολλαπλασιάζονται οι πολεμικές συγκρούσεις και οι εστίες έντασης σε όλο τον πλανήτη, ενισχύουν το γεγονός πως ολόκληρη η Θεσσαλία, ευρύτερα η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών και ταυτόχρονα κάνουν τον λαό μας θύμα και στόχο αντιποίνων, αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν χωρίζει τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα αποτελεί και τη συγκολλητική ουσία για να σχηματιστεί η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι πρώτος στις εκλογές, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συναντιούνται στον στόχο για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της άρχουσας τάξης της χώρας, για μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» στην ευρύτερη περιοχή, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των λίγων δηλαδή, και δημιουργεί νέους κινδύνους.

Από αυτόν τον στόχο δεν κερδίζουν βέβαια όλοι. Οπωσδήποτε κερδίζουν οι εφοπλιστές, οι ενεργειακοί όμιλοι και άλλοι που βλέπουν να αυξάνονται τα κέρδη τους από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG και την υλοποίηση νέων «πράσινων» επενδύσεων, στο όνομα της «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο. Ενώ την ίδια ώρα ο λαός χάνει, όχι μόνο γιατί καλείται να πληρώσει το τίμημα με ακριβότερη Ενέργεια και βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και γιατί όλα αυτά τα σχέδια σημαίνουν επιπλέον δισεκατομμύρια από την τσέπη του για νέους εξοπλισμούς, που δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας. Απόδειξη τα «Πάτριοτ» που πήγαν στη Σαουδική Αραβία και τα «Λέοπαρντ» που συζητάνε να στείλουν στην Ουκρανία.

Ξέρουμε πως ο λαός της Λάρισας, της Θεσσαλίας, μπορεί να δει ότι τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν «εγγύηση» και «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Οπως δεν αποτέλεσαν εγγύηση οι ΝΑΤΟικές βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Ο θεσσαλικός λαός μπορεί να απορρίψει τα επιχειρήματα για δήθεν «ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» λόγω της ύπαρξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων! Μιλάμε πρώτα απ' όλα για λεφτά που είναι βαμμένα με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν σκοτώσει όλα αυτά τα χρόνια σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία και σε άλλες τόσες πολεμικές επεμβάσεις.

Μιλάμε επίσης για μια «ανάπτυξη» που είναι συνώνυμη της σαπίλας, της διαφθοράς και της παρακμής, που οδηγεί περιοχές να μετατρέπονται σε Τρούμπες της δεκαετίας του 1960. Οπως σκέφτηκαν για τα Τέμπη, έτσι πρέπει να σκεφτούν και στο ζήτημα της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και να τους απορρίψουν. Γιατί ναι, εμείς μετράμε τις ανθρώπινες ζωές!

Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη

Θέλουμε από εδώ, από τη Λάρισα, που έγινε το επίκεντρο της ανείπωτης τραγωδίας με την εκατόμβη των νεανικών θυμάτων στα Τέμπη, από την πόλη που ο λαός και η νεολαία της τίμησαν τα θύματα με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο, βουλιάζοντας για δύο βδομάδες δρόμους και πλατείες, να στείλουμε ξανά το μήνυμα ότι αυτός ο λαός, αυτή η νεολαία δεν ξεχνά το έγκλημα στα Τέμπη.

Μετά το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», που φώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, σήμερα όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει κρίσιμους τομείς για τη ζωή των ανθρώπων, όπως είναι και οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, σαν πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάθε, μα κάθε φορά, αποδεικνύεται ότι το κέρδος και οι κοινωνικές ανάγκες δεν συμβιβάζονται. `Η το πρώτο θα υπηρετείται ή το δεύτερο.

Μήπως, όμως, αυτά είναι εμμονές του ΚΚΕ, που ό,τι και να συμβεί θα λέει τα ίδια, όπως έγραψαν και γράφουν κάποια παπαγαλάκια;

Κανείς τους όμως δεν μπορεί να κρυφτεί: Η ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους σιδηροδρόμους που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» μιλούσε για καθυστέρηση στην εισαγωγή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, σε όλες τις χώρες της ΕΕ! Μάλιστα έλεγε πως αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην απροθυμία των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε εξοπλισμό, λόγω των δαπανών που αυτός συνεπάγεται.

Με ωμό τρόπο ομολογούν πως η εισαγωγή αυτών των συστημάτων «συνεπάγεται δαπανηρές επενδύσεις χωρίς να αποφέρει, γενικά, άμεσα οφέλη σε εκείνους που καλούνται να επωμιστούν το κόστος», αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διόρισε η κυβέρνηση λέει πάνω - κάτω τα ίδια.

Οσο κριτήριο είναι η κερδοφορία των ομίλων, η ζωή των εργαζομένων, του λαού θα συνεχίσει να παίζεται στα «ζάρια». Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση αυτού του Πορίσματος. Γράφει: «Πρέπει να επισημανθεί ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί ένα βαρύ σύστημα, που απαιτεί υψηλές επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει πολύ χαμηλές αποδόσεις των επενδυμένων κεφαλαίων, που είναι ανεπαρκείς για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα»!

Το καταλάβαμε: Η τραγωδία στα Τέμπη έχει αιτία και ενόχους! Είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» των μεταφορών, για σιδηροδρομικές μεταφορές - εμπόρευμα, για λογαριασμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτήν την αντιλαϊκή κατεύθυνση, που καθορίζουν η πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ και η στρατηγική του κεφαλαίου, συμφωνούν σήμερα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, όλα τα κόμματα του συστήματος. Γι' αυτό λέμε: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες! Κανείς δεν πρέπει να παγιδευτεί ξανά από την προσφορά κάλπικων λύσεων σωτηρίας, από μία δήθεν «πιο προοδευτική κυβέρνηση» την επόμενη μέρα.

Δεν θα μας σώσει ούτε μία καλύτερη ιδιωτικοποίηση, ούτε ένας δήθεν πιο αυστηρός δημόσιος έλεγχος, ούτε μία «επανακρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση»! Οσο οι μεταφορές αποτελούν εμπόρευμα και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα στην καπιταλιστική οικονομία, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, ουσιαστικά.

Η αιτία που οδήγησε στα Τέμπη στρώνει το έδαφος για τις επόμενες τραγωδίες

Την αιτία που οδήγησε στα Τέμπη την βρίσκει καθημερινά ο λαός μπροστά του. Την βρίσκουν χιλιάδες μαθητές που στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στον δήμο Λάρισας. Συνολικά, στον δήμο Λάρισας, 57 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται γερασμένα, αφού έχουν χτιστεί χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές ή με ελάχιστες.

Αντίστοιχα, στην πόλη της Λάρισας οι ανισόπεδες διαβάσεις έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες, στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων, όπως η διάβαση στην οδό Κάρλας δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ, η διάβαση στο ΑΤΑ, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο, όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε 15χρονος μαθητής, στα «νταμάρια» της Ν. Σμύρνης, όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του. Την αιτία την βρίσκουν εκατοντάδες σεισμόπληκτοι που μένουν σε κοντέινερ, δύο χρόνια μετά τον σεισμό της 3ης Μάρτη του 2021. Την βρίσκουν χιλιάδες άνθρωποι που τρέμει το φυλλοκάρδι τους μήπως και αρρωστήσουν, αφού τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Τη βρίσκουν εκατοντάδες εργάτες που δεν έχουν ουσιαστικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Μόνο στη Θεσσαλία γίνονται κατά μέσο όρο 200 εργατικά «ατυχήματα» τον χρόνο. Τελικά, αυτό που συνέβη στα Τέμπη, συμβαίνει στη ζωή όλων μας, στην καθημερινότητά μας. Ενα σύστημα, ένα κράτος, μια πολιτική, που για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, εγκληματεί διαρκώς ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό. Αλλοτε θυσιάζοντας τους όρους επιβίωσής μας και το εισόδημα, τα δικαιώματά μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας, άλλοτε θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια μας τη ζωή, όπως συνέβη σε δεκάδες περιπτώσεις.

Ο παρονομαστής κοινός: Τα κέρδη τους! Ετσι στρώνεται το έδαφος για τις επόμενες τραγωδίες, για τα επόμενα Τέμπη.

Το σύστημά τους φοβάται την αντισυστημική ψήφο στο ΚΚΕ, η νέα γενιά μπούχτισε με το σύστημά τους!

Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε όμως και ένα μικρό κομμάτι, από αυτό που φοβούνται όλοι όσοι προβάλλονται ως «πανίσχυροι»: Την τεράστια δύναμη που έχει τελικά ο λαός μας! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Και αυτό το σύνθημα αποδείχθηκε ξανά απ' άκρη σ' άκρη της χώρας!

Ανέδειξε και την ορμή, την εφευρετικότητα, τη δύναμη της θέλησης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κυρίως νέων σε όλη την Ελλάδα, που βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν δικαίωση για τους νεκρούς τους, για να κάνουν πράξη και δική τους υπόθεση το «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», αλλά και για να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν για όλα εκείνα που αργά και βασανιστικά γέμιζαν το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης εδώ και τόσα χρόνια.

Το «Ποτέ ξανά» που βροντοφώναξε ο λαός και η νεολαία της Λάρισας, με τη συμμετοχή στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις με τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτές είχαν, στην κάλπη έχει ένα ψηφοδέλτιο: Το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο της περηφάνιας και της ανυπακοής. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στον δρόμο, το κριτήριο με το οποίο αγωνιστήκαμε ή το κριτήριο με το οποίο συσπειρωθήκαμε σε Συνδικάτα, Σωματεία, μπορούν να εκφραστούν και στην κάλπη των βουλευτικών στις 21 Μάη, για να υπάρξει πολιτική τιμωρία για όσους, με το να υπερασπίζονται το σύστημα της σήψης και της εκμετάλλευσης, δολοφονούν τα όνειρα και τα δικαιώματα της νεολαίας, των λαϊκών οικογενειών.

Απευθυνόμαστε ειδικά στη νεολαία και σε αυτούς που ψηφίζουν για πρώτη φορά και τους λέμε να θυμηθούν: Οταν κατεβαίνατε κατά χιλιάδες στους δρόμους, ο ΣΥΡΙΖΑ σάς έλεγε ότι «δεν είναι ώρα για ευθύνες». Από κοντά και το ΜέΡΑ25, που, μέσω του κ. Βαρουφάκη, την κρίσιμη στιγμή έλεγε «ούτε οργή, ούτε διαμαρτυρία, καταδίκη στις κάλπες», μόνο τα ψηφαλάκια μέτραγαν γι' αυτούς δηλαδή. Το ΚΚΕ, αντίθετα, τον λαό και τη νεολαία τούς έχει για πολλά παραπάνω από απλούς θεατές των εξελίξεων ή απλούς ψηφοφόρους ανά τετραετία.

Τους έχει για πρωταγωνιστές, για αυτούς που θα διαμορφώσουν και θα καθορίσουν τις εξελίξεις στη χώρα μας. Για αυτούς που θα πάρουν την εξουσία και, με το ΚΚΕ μπροστά, θα ασκήσουν τη διακυβέρνηση σε μια νέα Ελλάδα, διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα, απαλλαγμένη από τα αφεντικά, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το κέρδος.

Ε, λοιπόν, αυτόν τον φόβο τους ας τον κάνουμε εφιάλτη τους! Και τον εφιάλτη τους πραγματικότητα! Να είναι πανίσχυρος ο λαός, με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, και αυτοί αδύναμοι, ζαλισμένοι, τρομαγμένοι απέναντί του!

Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες μέρες για τη νέα γενιά, για τον λαό μας. Το σύστημά τους φοβάται την αντισυστημική ψήφο στο ΚΚΕ, η νέα γενιά όμως μπούχτισε με το σύστημά τους! Γι' αυτό, τώρα, πολλές νεανικές κόκκινες ψήφοι! Οσοι νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, να ψηφίσουν αντισυστημικά, απέναντι στο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, να ψηφίσουν ΚΚΕ.

Ο λαός μας και ειδικά η νέα γενιά έχει φέτος μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτήν τη φορά, μετά τις εκλογές να μετρηθούν αυτοί και να βγουν λιγότεροι! Να μετρηθούμε εμείς και να βγούμε περισσότεροι. Γιατί είναι ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ και είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

ΚΚΕ δυνατό λοιπόν, και στη Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία, σε όλη την Ελλάδα!

Με τον σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο

Στο περιθώριο της μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης στη Λάρισα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Κώστα Τσιάνο, σκηνοθέτη και διευθυντή για πολλά χρόνια στο Θεσσαλικό Θέατρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Η ανάπτυξή τους θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής του λαού

«Είναι η ώρα να σημαδέψουμε τον πραγματικό μας αντίπαλο, τον πραγματικό ένοχο για τα βάσανά μας, το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που υπηρετούν, και να πάρουμε τη θέση μας στη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Στη συνέχεια στάθηκε σε κάποια από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες του νομού Λάρισας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ας μας πούνε, πώς είναι δυνατόν, και έχοντας ακούσει μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή μας, εκατοντάδες άνθρωποι να μένουν ακόμα στα κοντέινερ σε Δαμάσι, Μεσοχώρι κ.α., ή τα παιδιά στο σχολειό της Φαλάνης να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, αφού κωλυσιεργούν με την ανέγερση του νέου σχολείου;

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να δείξει κανείς εμπιστοσύνη στα κόμματα που κυβέρνησαν και άφησαν πρακτικά ανύπαρκτη την ΠΦΥ, τα νοσοκομεία της πόλης μας να στενάζουν από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σήμερα να παραπαίει; Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι χρειάζεται να λειτουργούν σύγχρονα ΚΥ, πλήρως στελεχωμένα, και όχι αποδυναμωμένες ΤΟΜΥ, που ουσιαστικά υπολειτουργούν;

Ζητήματα που επιβεβαιώνουν πως η Υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι συνάρτηση της λογικής κόστους - οφέλους, να αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Γιατί, όπως όλοι καλά καταλαβαίνετε, την περίοδο της πανδημίας αναδείχθηκε περίτρανα πως τους επιχειρηματίες της Υγείας δεν τους έπιασε ο πόνος για την υγεία του λαού. Ισα ίσα, "ρέφαραν" μια χαρά και εδώ στην περιοχή μας, μετατρέποντας την οξυμένη ανάγκη του λάου μας σε ευκαιρία για κέρδη. Να γιατί πρέπει να μαυρίσουν τα κόμματα εκείνα που μιλούν, με τις ίδιες ακριβώς λέξεις, για "αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας".

Οταν μιλάνε για ανάπτυξη, σίγουρα δεν αναφέρονται στην ουσιαστική αναβάθμιση, στην κατασκευή περισσότερων ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων για τα παιδιά μας, πλήρως στελεχωμένων με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, για να μη μιλήσουμε για προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα σχολεία, δημόσια κτίρια που έπρεπε να γίνουν χθες.

Ολα αυτά και αλλά πολλά αποτελούν τρανταχτή απόδειξη πως η ανάπτυξή τους θεωρεί αδικαιολόγητο κόστος έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής του λαού.

Αλλη είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα αστικά κόμματα, και άλλη η ανάπτυξη που συμφέρει τον λαό και τη νεολαία.

Γι' αυτό και δεν μπορούμε να δεχτούμε σήμερα, εν έτει 2023, να θεωρείται κανονικότητα η ζωή με τα λίγα, ότι ρεαλιστικό σήμερα είναι να συγκρίνουμε τα λίγα με τα λιγότερα.

Πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης που έχει στόχο την ανάπτυξη υπέρ του λαού καταθέτει μόνο το ΚΚΕ.

Γι' αυτό και θα είναι μεγάλη υπόθεση το ΚΚΕ να βγει όσο γίνεται πιο ενισχυμένο από την εκλογική μάχη. Αλλωστε, μόνο μαζί με το ΚΚΕ και κόντρα στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις κατέκτησαν ό,τι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι έως σήμερα.

Προχωράμε, συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση, τόλμη, με πρωτοβουλία, μεταφέροντας το μήνυμα και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παντού».

Το ψηφοδέλτιο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Η εκδήλωση έκλεισε με όλους τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στην εξέδρα, καταχειροκροτούμενους:

Τον Δημήτρη Αβρανά, οδοντίατρο, Γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας, τον Θανάση Αθανασιάδη, συνταξιούχο γιατρό - ογκολόγο, τον Περικλή Καζαντζίδη, έμπορο, αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, την Κική Καρυώτη, εκπαιδευτικό στην ιδιωτική Εκπαίδευση, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Λάρισας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, την Μαρία Κωστή, συνταξιούχο τραπεζικό, τον Γιώργο Λαμπρούλη, εκλεγμένο βουλευτή του ΚΚΕ από το 2012, πνευμονολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, την Μαρία Μπαρμπούτη, αυτοαπασχολούμενη στον κλάδο της εστίασης, εκλεγμένη στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων του 30ού Δημοτικού και του 1ου Γυμνασίου, τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, την Αγγέλα Τσιάτσιου, τελειόφοιτη μεταπτυχιακή, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, τον Στέλιο Τσικριτσή, αυτοαπασχολούμενο αγρότη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τον Ανδρέα Φώσκολο, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τον Ρίζο Μαρούδα, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων σε άδικους πολέμους

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην παρέμβασή του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι Ελληνες φαντάροι, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί εκπαιδεύονται για να υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και όχι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών σε αποστολές εκτός χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν βαριές ευθύνες για τη μέχρι σήμερα εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πρόσφατα σε αυτόν της Ουκρανίας. Εχουν βαριές ευθύνες για την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας, ειδικά εδώ στη Λάρισα, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Σούδα, στο πεδίο βολής Ψηλός Σταλός στο Διδυμότειχο κ.λπ. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αποθηκευμένες πυρηνικές κεφαλές στον Αραξο στην 116 Πτέρυγα Μάχης, όπου όμως διατηρούν πάντα τις αποθήκες τους σε ετοιμότητα για χρήση.

Εχουν βαριές ευθύνες γιατί η εμπλοκή αυτή έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, σε ενδεχόμενη, αλλά πιθανή, εξάπλωση της πολεμικής σύγκρουσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού, με την απόδοση ευθύνης μονομερώς στη Ρωσία για την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία, ενώ "ξεπλένει" εντελώς τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Εχει εξασθενήσει η άμυνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την απομάκρυνση των τεθωρακισμένων BMP-1 και την αποστολή τους στην Ουκρανία, όπως και την αποστολή όπλων και πυρομαχικών. Συζητάνε δε και για αποστολή S-300, "Leopard", "Stinger" και TOR M1. Αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα οπλικά συστήματα έχουν προμηθευτεί από τον ελληνικό λαό για την άμυνα της χώρας και όχι για να τα διαθέτει η κυβέρνηση για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών και του κεφαλαίου. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι λείπει από την άμυνα της χώρας και μια μοίρα «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.

Τελευταία ένας καινούργιος όρος χρησιμοποιείται στη φρασεολογία του ΝΑΤΟ, "ΝΑΤΟικό έδαφος", "ΝΑΤΟικά εδάφη". Κανένας δεν πρέπει να αποδεχτεί τέτοιο πράγμα. Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία. Τι πάει να πει "ΝΑΤΟικό έδαφος"; Τον όρο αυτόν χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στην Αλεξανδρούπολη. Η δε κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της έχει πει ότι η Τουρκία έχει ατέλειωτες ακρογιαλιές στο Αιγαίο, άρα έχει και δικαιώματα και σε άλλη ότι δεν έχει ταμπού για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Με λίγα λόγια, φαίνεται ότι προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών στο Αιγαίο, όπως την προσδιορίζουν κιόλας κάποιοι. Από τη μια αφαιρώντας οπλισμό από τα νησιά, αντικειμενικά συμμορφώνονται με την τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίησή τους. Αφετέρου κόμματα εξουσίας, μεγαλύτερα και μικρότερα, είναι έτοιμα και προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό να δεχτεί συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, που όμως σημαίνει έναν συμβιβασμό χωρίς αρχές και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για έναν οδυνηρό συμβιβασμό, με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επομένως κανένας πατριώτης να μη δείξει εμπιστοσύνη στα αστικά κόμματα ούτε για τα λεγόμενα "εθνικά θέματα".

Συνάδελφοι των Ενόπλων Δυνάμεων,

Οδεύοντας προς τις κάλπες οφείλουμε να θυμόμαστε όλοι ότι, εκτός από τις πατριωτικές του θέσεις γενικότερα και για τα Ελληνοτουρκικά, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον και νοιάζεται για το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και τους στρατεύσιμους, με πλήθος Ερωτήσεων και Επερωτήσεων στη Βουλή για θέματα που τους αφορούν. Στελέχη του Κόμματος συναντιούνται με συνδικαλιστικούς φορείς εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών και άλλα επισκέπτονται στρατιωτικές μονάδες σε ακριτικές περιοχές. Τέλος, το ΚΚΕ έχει συμπεριλάβει 11 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στα ψηφοδέλτια ανά τη χώρα.

Η ψήφος είναι το όπλο μας και ας το χρησιμοποιήσουμε ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τη ρίζα και να κάνουμε την ανατροπή».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει και να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Θερμή υποδοχή στον ΓΓ της ΚΕ στην Αγιά Λάρισας

RIZOSPASTIS

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Δημήτρη Κουτσούμπα κάτοικοι της Αγιάς Λάρισας, την οποία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Παρασκευή, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στον νομό Λάρισας, άλλοι υποψήφιοι βουλευτές Λάρισας του Κόμματος και ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το «παρών» έδωσαν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του δήμου Αγιάς, σε μια έκφραση έμπρακτης αναγνώρισης και εκτίμησης της στήριξης του Κόμματος στους αγώνες των αγροτών.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκε στην κεντρική πλατεία ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, ο οποίος του πρόσφερε εκδόσεις για το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, έναν οικοτουριστικό οδηγό της περιοχής, λεύκωμα του δήμου για τον Ι. Καποδίστρια και ένα καλάθι τοπικά προϊόντα. Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, καλωσόρισε τον Δ. Κουτσούμπα σημειώνοντας πως η μεγάλη συγκέντρωση «αποδεικνύει ότι οι αγώνες του ΚΚΕ για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας έχουν μεγάλη απήχηση στην περιοχή μας. Απήχηση και επιρροή που φαίνεται στην καθημερινή μάχη των δυνάμεων της κοινωνίας απέναντι σε ένα αντιδραστικό σύστημα εκμετάλλευσής της, που όμοιο δεν αντιμετωπίσαμε ίσως ποτέ. Η αγωνιστικότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, οι ενωτικές πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, η συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τους συλλόγους πανελλαδικά, καθιέρωσαν την Αγιά ως το σημείο συνάντησης και το ορμητήριο για τον μεγάλο αγώνα των διεκδικήσεων, των δίκαιων διεκδικήσεων!


RIZOSPASTIS

Και μέσα απ' αυτόν τον αγώνα κερδίσαμε πολλά. Οχι όλα, όχι όσα θέλαμε. Εχουμε δρόμο μπροστά μας και μάχες, μεγάλες μάχες να δώσουμε... Κερδίσαμε όμως την ενότητά μας, που μας δυναμώνει και μας κάνει ισχυρούς απέναντι στις καθημερινές αδικίες». Σημείωσε ακόμα ότι «αποτελεί δικαίωση για όλους τους αγρότες της χώρας, όπως και ιδιαίτερη τιμή για την επαρχία μας, η συμμετοχή του Ρίζου Μαρούδα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ» και «αναγνώριση των αγώνων των αγροτών η παρουσία» του Δ. Κουτσούμπα στην Αγιά.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ρίζος Μαρούδας, τονίζοντας πως «είναι ιδιαίτερη τιμή για μας που βρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αγιά, μια περιοχή με μεγάλη συμβολή σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στο πέρασμα όλων των χρόνων, ξεκινώντας από τις μεγάλες κινητοποιήσεις με το κίνημα παλιών πολεμιστών ενάντια στα τσιφλίκια, από το 1924 ακόμα, μετά στην Εθνική Αντίσταση, φτάνοντας στο σήμερα, όπου η Αγιά το προηγούμενο διάστημα ήταν το επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων (...) Είναι κοινή ομολογία και παραδοχή τουλάχιστον των αγροτών και των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων ότι το ΚΚΕ στάθηκε μπροστά σε όλους τους αγώνες και τα προβλήματά τους (...) Το ΚΚΕ στήριξε τα αγροτικά αιτήματα αλλά και τις μορφές πάλης (...) Πρέπει να θυμίσουμε ότι κατέθεσε και τροπολογία στη Βουλή για ελάφρυνση των νοικοκυριών, αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, μείωση της τιμής του ρεύματος, οικιακού και αγροτικού, να υπάρχει κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, στα μέσα και τα εφόδια. Τα υπόλοιπα κόμματα την απέρριψαν κι αυτό δείχνει τις προθέσεις τους». Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η Αγιά μπορεί να κάνει την έκπληξη (...) με ένα ισχυρό ΚΚΕ».

Το «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» βρίσκει ουσιαστικό αντίκρισμα στον αγώνα στην Αγιά

Με τον δήμαρχο Αγιάς, Αντ. Γκουντάρα

RIZOSPASTIS

Με τον δήμαρχο Αγιάς, Αντ. Γκουντάρα
Παίρνοντας τον λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Συναντιόμαστε ξανά μετά από μεγάλους αγώνες, είμαστε πάντα εδώ, μαζί σας.

Φίλες και φίλοι, στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ και να πέσει τη μέρα των εκλογών το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.

Και σ' αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη, αυτό που κρίνεται για τον λαό είναι ποια δύναμη μπορεί να σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Γιατί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ:

 • Υποστηρίζουν τον μονόπλευρο προσανατολισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων (εξωστρέφεια), που ωφελεί τους εμποροβιομήχανους, την ώρα που οι αθρόες εισαγωγές προσθέτουν νέες δυσκολίες στη ζωή των αγροτών, υποβαθμίζουν την ποιότητα βασικών ειδών διατροφής του λαού.
 • Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.
 • Προτάσσουν τον μονόδρομο της ΚΑΠ, που εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών αγροτών και με την τρέχουσα αναθεώρησή της βάζει νέα εμπόδια στην επιβίωσή σας.
 • Εχουν διαμορφώσει έναν ΕΛΓΑ που σας χαρατσώνει και δύσκολα σας αποζημιώνει.
 • Εχουν προσυπογράψει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, που τελικά την πληρώνει ο λαός, αλλά και εσείς, που από το 2014, και με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά απορροφούσε μεγάλες ποσότητες μήλου, είδατε το εισόδημά σας να συρρικνώνεται, με τα μήλα να μένουν αδιάθετα ή να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους.

Κάθε στρατηγική τους επιλογή καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό, από κοινού με την ενεργειακή τους πολιτική, για παράδειγμα, ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο πληρώνετε δυο και τρεις φορές παραπάνω το ηλεκτρικό ρεύμα. Το θεσμικό πλαίσιο που με τους πλειστηριασμούς βγάζει στο σφυρί την κύρια κατοικία, χωράφια και αποθήκες.

Δεν υποστήριξαν τις προτάσεις νόμου και τροπολογίες του ΚΚΕ με μέτρα στήριξής σας, όπως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Αυτόν τον δρόμο υπηρετούν και οι προτάσεις τόσο της Ελληνικής Λύσης όσο και του ΜέΡΑ25.

Μόνο το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από τα συμφέροντα μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, της ΕΕ

Ποια δύναμη λοιπόν μπορεί να σταθεί στο πλάι των αγροτών, του εργαζόμενου λαού, να παλεύει με συνέπεια και μαχητικότητα και μέσα στη Βουλή, με προτάσεις νόμου και τροπολογίες, αλλά και έξω από αυτήν, μέσα στο κίνημα, στους αγώνες;

Ποια δύναμη μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει την πάλη για να μην ξεγράψει ο λαός όλα όσα έχασε, αλλά και να σκεφτεί, να αποφασίσει ότι αξίζει να πάρει τη θέση του στους αγώνες για να μπορέσει να απολαύσει τη ζωή που του αξίζει, κόντρα στην υποταγή και τη μοιρολατρία;

Αυτή η συνεπής, μαχητική, αταλάντευτη δύναμη ήταν και είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Γι' αυτό, στις εκλογές της 21ης Μάη αυτό που κρίνεται είναι πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, γιατί αυτή θα είναι η δύναμη του λαού την επόμενη μέρα.

Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων και την ΕΕ. Είναι μέσα στην πάλη, δίνοντας με όλες του τις δυνάμεις μαζί σας τη μάχη για:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα, εξασφάλιση φτηνών μέσων και εφοδίων, όπως λιπασμάτων, ζωοτροφών κ.λπ.

-- Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα σας, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, το φυτικό - ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους. Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

-- Εργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής, χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη.

Το ΚΚΕ στήριξε κάθε δίκαιο αίτημά σας στη Βουλή, με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις, προτάσεις νόμου, τροπολογίες.

Το ΚΚΕ δεν θα δώσει στήριξη, δεν θα ανεχτεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση που γονατίζει τον αγρότη και τον εργάτη. Και αυτό είναι στάση ευθύνης απέναντι στον λαό. Γιατί όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, θα σας ζητήσει:

-- "Υπομονή", γιατί η ακρίβεια δεν είναι παροδική όπως λένε.

-- Να κρυώνει το σπίτι σου γιατί "πράσινη μετάβαση" σημαίνει πανάκριβη Ενέργεια.

-- Να μη διαταραχθούν οι δεσμεύσεις σε ΚΑΠ - ΕΕ.

-- Νέες θυσίες για να εξασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Οπου ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του, είχε μικρές και μεγαλύτερες νίκες

Οπου ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του, όπου ξεπέρασε τις λογικές των λύσεων "από τα πάνω", είχε μικρές και μεγαλύτερες νίκες.

Αυτό το γνωρίζετε καλά εσείς εδώ στην Αγιά, που από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα δώσατε μάχες για την υπεράσπιση του εισοδήματός σας, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία της Λάρισας.

Μέσα στο τελευταίο 7μηνο έγιναν 7 μαζικότατα συλλαλητήρια, μαζική κάθοδος αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μηχανοκίνητες πορείες δεκάδων αυτοκινήτων και εκατοντάδων αγροτών στην Περιφέρεια. Εγινε κινητοποίηση καστανοπαραγωγών στον Κόμβο Γυρτώνης, έγιναν τρεις πανελλαδικές συσκέψεις, πολλές τοπικές συσκέψεις, επανειλημμένες συναντήσεις με τον υπουργό και δύο φορές με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα, ασκώντας μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση, καταφέρατε να αποσπάσετε 250 ευρώ το στρέμμα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και 150 ευρώ το στρέμμα για τα κάστανα. Να δοθεί μια ανάσα τόσο στους αγρότες όσο και στην οικονομική ζωή της Αγιάς. Χρήματα που δεν έφταναν ποτέ στα χέρια σας, δεν τα χάρισε κανείς αλλά τα κατακτήσατε με τη μαζική συμμετοχή στους αγώνες, την ενότητα και την αποφασιστικότητά σας.

Ουσιαστικά το σύνθημα που προβάλλει το ΚΚΕ, να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας και ότι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βρήκε ουσιαστικό αντίκρισμα και υλοποίηση στον αγώνα που δόθηκε και δίνεται με επίκεντρο την Αγιά το τελευταίο 7μηνο. Το ΚΚΕ στήριξε ουσιαστικά τον δίκαιο αυτό αγώνα, με Ερωτήσεις και Επερωτήσεις στη Βουλή. Γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν κι άλλες δεσμεύσεις που έχετε αποσπάσει από την κυβέρνηση, που δεν τις έχει υλοποιήσει, και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υλοποιηθούν.

Σε αυτούς τους αγώνες το ΚΚΕ ήταν πάντα μπροστά. Με ανιδιοτέλεια, μαχητικότητα. Γιατί σημαία μας έχουμε το δίκιο του λαού. Γιατί σε κρίσιμες στιγμές δεν τα διπλώνουμε, γιατί το ΚΚΕ έχει αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις κάτω από το σύνθημα "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής", για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής.

Στις 21 του Μάη δυνατό ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο λαός».

Ο κάλπικος διαγωνισμός υποσχέσεων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς

Προεκλογικά, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, έχουν προχωρήσει σε πολλαπλές υποσχέσεις για τις επερχόμενες αυξήσεις στους μισθούς, στις οποίες θα προχωρήσουν μετεκλογικά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950, ενώ ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε αύξηση στα 880 ευρώ την επομένη των εκλογών, προσπαθώντας ίσως να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά τη γνωστή παροιμία (κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει).

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών είναι επισφαλής. Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2023 - 2024 σε σχέση με το 2022, η νέα διεθνής οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών και οι δεσμεύσεις της ΕΕ για ματωμένα πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε νέα οικονομικά μέτρα, σε βαθύτερη επιδείνωση. Ομως, ακόμα και αν υλοποιηθούν πλήρως οι προεκλογικές εξαγγελίες των αστικών κομμάτων, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων.

Γιατί οι αυξήσεις που υπόσχονται είναι «ψίχουλα»

Στην πραγματικότητα οι ονομαστικές «αυξήσεις» στους μισθούς που υπόσχονται τα αστικά κόμματα οδηγούν σε πραγματικές μειώσεις:

 • Οι «κυβερνητικές» αυξήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αποδοχή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, της συνολικότερης κατάργησης των ΣΣΕ και της δυνατότητας του εργατικού κινήματος να διαπραγματευτεί τον μισθό. Τα αστικά κόμματα «υπόσχονται» διαιώνιση της σημερινής κατάστασης που οι μισθοί ουσιαστικά θα καθορίζονται με κυβερνητικές αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα αστικά κόμματα θέλουν ένα υποταγμένο εργατικό κίνημα, στερώντας απ' τους εργαζόμενους ένα απ' τα βασικά όπλα τους σήμερα, την οργανωμένη πάλη για βελτίωση των συνθηκών πώλησης της εργατικής τους δύναμης.
 • Η επικέντρωση μόνο στον «κατώτατο» μισθό συγκαλύπτει τη μεγάλη μείωση του μέσου μισθού, που έχει σημειώσει ραγδαία πτώση που σε ονομαστικούς όρους ξεπερνά το 25% απ' το 2009. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «ξεπάγωμα» των τριετιών παραπέμπει και αυτή στο μέλλον τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς που είναι πάνω απ' τον κατώτατο.
 • Οι υποσχέσεις για «αυξήσεις» στους μισθούς, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβουν πως η αγοραστική δύναμη, το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν κατά 25% μόνο λόγω του πληθωρισμού. Αναφέρονται στον γενικό δείκτη πληθωρισμού και όχι στον πληθωρισμό που αφορά τα τρόφιμα και την Ενέργεια. Οι τιμές σε τρόφιμα, Ενέργεια, στέγαση είναι σχεδόν 25% παραπάνω σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Μια άμεση αύξηση κατά 25% των μισθών θα επανέφερε την - ήδη κουτσουρεμένη σε σχέση με 10 χρόνια πριν - αγοραστική δύναμη στα επίπεδα του 2021. Ετσι, Μητσοτάκης και Τσίπρας προσπαθούν να εμφανίσουν ως αύξηση... την επαναφορά της ισχνής αγοραστικής δύναμης στα επίπεδα του 2021, το 2027 1.
 • Η εστίαση μόνο στον μισθό «ξεχνά» με βολικό τρόπο την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος απ' τους φόρους, έμμεσους και άμεσους, την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων σε Υγεία, Παιδεία κ.α. που «κατατρώγουν» το λαϊκό εισόδημα. Κρύβει την εκτίναξη των έμμεσων φόρων με συνενόχους το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
 • Η ενεργειακή φτώχεια και η αύξηση του κόστους των μεταφορών είναι σημαντική πλευρά της φτώχειας του λαού. Ομως, οι δεσμεύσεις της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ και η επιμονή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και των συμπαρομαρτούντων στην προώθησή της μεταφράζονται σε διατήρηση της πανάκριβης Ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
 • Κρύβουν επίσης τον χρόνο εργασίας στον οποίο αναφέρεται ο κάθε μισθός. Κρύβουν την τάση αύξησης του χρόνου εργασίας, επιδείνωσης των όρων και των συνθηκών εργασίας, ενώ οι παραγωγικές δυνατότητες πλέον «κραυγάζουν» για ανάγκη δραστικής μείωσής του. Εχει διαμορφωθεί το καθεστώς κατάργησης του 8ωρου, απλήρωτων υπερωριών, εργασίας - «λάστιχο», διευθέτησης του χρόνου εργασίας κ.ά. Οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν χρόνο με τον χρόνο. Είναι προφανές ότι όταν κάποιος δουλεύει δεκάωρο και αμείβεται με τον ονομαστικό μισθό που αντιστοιχεί στο 8ωρο, στην ουσία παίρνει μικρότερο μισθό.
Η πιθανότητα εκδήλωσης νέας κρίσης και η στροφή της ΕΕ

Οπως είδαμε παραπάνω, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν. Οι «αυξήσεις» που υπόσχονται δεν είναι τίποτα άλλο παρά ορισμένες μικροπροσαρμογές του μισθού που αν συνυπολογίσει κανείς α) την ονομαστική μείωσή του, β) τη μείωση λόγω φόρων, γ) τη μείωση λόγω πληθωρισμού, έχει καταβαραθρωθεί τόσο που απειλεί την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Οι εξαγγελίες τους κινούνται μέσα στα όρια της στρατηγικής του κεφαλαίου, για την οποία οι ζωές μας είναι κόστος για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι νέες ρυθμίσεις που εξαγγέλλουν στοχεύουν τελικά στη διασφάλιση της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης στα όρια που απαιτούν το κεφάλαιο και η κερδοφορία του, στα όρια διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της λεγόμενης «κοινωνικής ειρήνης».

Ομως, ακόμα και αυτές οι ισχνές προσαρμογές είναι αμφίβολες.

 • Η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση. Σε ολόκληρο τον κόσμο πληθαίνουν οι ενδείξεις για μια μεγάλη επερχόμενη κρίση. Οι τραπεζικές καταρρεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη, το κρατικό χρέος κλιμακώνεται και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολα διαχειρίσιμο. Οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης προεξοφλούν την επιβράδυνση στην Ελλάδα και στην ΕΕ, ενώ το κόστος δανεισμού αυξάνεται με την αύξηση των επιτοκίων. Μια διεθνής καπιταλιστική κρίση θα έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικό αποτέλεσμα στην εγχώρια οικονομία, λόγω της μεγάλης βαρύτητας του τουρισμού και της ναυτιλίας και της εξωστρέφειας εν γένει. Η εκδήλωση μιας κρίσης το επόμενο διάστημα θα αλλάξει το κλίμα. Θα απαιτηθούν «θυσίες» για την αντιμετώπισή της - αυτή θα είναι πάλι η κυρίαρχη ατζέντα. Ετσι, ακόμα και οι ισχνές εξαγγελίες θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Κάθε αστική κυβέρνηση έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου ως στόχο της, απ' την ίδια της τη φύση. Γι' αυτό και η κρίση συνδέεται πάντα με νέα μέτρα κατά των εργαζομένων, για να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Η αυξανόμενη πιθανότητα απειλής των εγχώριων τραπεζών και τα μέτρα που θα απαιτηθούν επίσης θα βαρύνουν τους εργαζόμενους.
 • Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ περιέχει ταβάνι στις δαπάνες και προβλέψεις για νέα ματωμένα πλεονάσματα και επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία. Τα αστικά κόμματα πρέπει να τηρήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όρια στις δαπάνες, πλεονάσματα. Οι διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα όρια που θα τεθούν ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το δεδομένο όμως είναι ότι τα δύσκολα έρχονται, μετά τις εκλογές. Ο προϋπολογισμός του 2024 θα απαιτήσει νέα, σκληρά μέτρα που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ακόμα και αν δεν προκύψει νέα κρίση, τα ματωμένα πλεονάσματα σημαίνουν ότι η όποια κυβέρνηση μπορεί να δώσει ένα απ' τη μία τσέπη και θα πάρει δύο απ' την άλλη.
Μονόδρομος η πρόταση του ΚΚΕ

Οι εξαγγελίες των αστικών κομμάτων δεν απαντούν στα προβλήματα των εργαζομένων, δεν συνιστούν ούτε καν μια στοιχειώδη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Ο πραγματικός μισθός των εργαζομένων μειώνεται με πολλούς, συνδυαστικούς τρόπους: Με τη μείωση του ονομαστικού μισθού, τον πληθωρισμό, τους φόρους, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση της συμμετοχής σε Παιδεία, Υγεία και άλλα. Πέραν αυτού, το μερίδιο του κοινωνικού πλούτου που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι μειώνεται ακόμα και αν ο μισθός είναι σταθερός σε αποπληθωρισμένους όρους, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, η γνωστή σχετική εξαθλίωση των μισθωτών. Η οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί νέες ανάγκες, τις οποίες ο εργαζόμενος λαός, που παράγει τον κοινωνικό πλούτο, δικαιούται και πρέπει να καλύψει.

Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να αποτελέσει βήμα στην κατεύθυνση βελτίωσης της ζωής του λαού και κυρίως οργάνωσης της αντεπίθεσης, και συνίσταται μεταξύ άλλων στην επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, που έχει καταργηθεί στην ουσία, με αφετηρία τον κατώτατο μισθό στα 850 ευρώ και με επαναφορά των τριετιών, και ταυτόχρονα την κατάργηση του συνόλου της αντεργατικής νομοθεσίας, των εμβληματικών νόμων Βρούτση - Αχτσιόγλου και του νόμου Χατζηδάκη, την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, την κατάργηση του αντιλαϊκού φορολογικού πλαισίου και την ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και μια σειρά άλλων μέτρων.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και μαχητικά στην εμπροσθοφυλακή των αγώνων των εργαζομένων, ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ και σε κάθε κυβέρνηση που την προωθεί, για την απόκρουση της νέας επιδείνωσης, τη διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων και κυρίως την οργάνωση των μαζών με κατεύθυνση την οργάνωση της αντεπίθεσης. Με αυτό το κριτήριο, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές θα δώσει δυνατότητα στους εργαζόμενους να παλέψουν από καλύτερες θέσεις, να αναδείξουν μια πολύ πιο ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή του συστήματος της μισθωτής δουλείας.

Σημείωση

1. Αναλυτικά στοιχεία βρίσκονται σε σχετικό άρθρο στην τρέχουσα έκδοση της ΚΟΜΕΠ.


Του
Γρηγόρη ΛΙΟΝΗ*
* Ο Γρ. Λιονής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ
Στα «ψιλά» κρύβει τη «χοντρή» αντιλαϊκή ουσία

Eurokinissi

Κάτι από τις συμβάσεις που υπογράφουν οι τράπεζες για να «δαγκώσουν» τους δανειολήπτες θυμίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες. Ως γνωστόν, αυτές οι συμβάσεις παρουσιάζονται ως ελκυστικό προϊόν, εξ ου και ο τίτλος «συμβόλαιο αλλαγής». Ομως, οι παγίδες κρύβονται στα «ψιλά» γράμματα που κανείς δεν διαβάζει αλλά που τελικά είναι εκείνα που διαμορφώνουν έναν εφιάλτη για τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά...

Ετσι, λοιπόν, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μακρά λίστα προεκλογικών υποσχέσεων, πολλές από τις οποίες επαναλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από εκλογές σε εκλογές. Αλλες πάλι είναι τόσο γενικόλογες και διακηρυκτικές, που φανερώνουν από μόνες τους τον δημαγωγικό και ψηφοθηρικό τους χαρακτήρα, ξαναζεσταίνοντας αυταπάτες που έχουν διαψευστεί και στο παρελθόν.

Το κυριότερο όμως είναι το εξής: Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παρουσιάσει το σχέδιό του ως «τομή», που θα βάλει τάχα «stop» στην πολιτική της ΝΔ και θα βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή του λαού, στην πραγματικότητα παραμένουν άθικτοι όχι μόνο οι χιλιάδες αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι που ψηφίστηκαν την περίοδο των μνημονίων και μετέπειτα, αλλά και οι περίπου 400 νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία τετραετία, πολλούς απ' αυτούς (τουλάχιστον τους μισούς) με τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που - όπως λέει - «δεν δεσμευόταν από μνημόνια». Νόμοι που θυσιάζουν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Είναι αυτοί οι νόμοι τους που έχουν φέρει τον κατώτατο μισθό σήμερα λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2011 (και με τον πληθωρισμό να καλπάζει). Εχουν ρίξει τον μέσο μισθό 25% σε σχέση με αυτόν που υπήρχε πριν από 10 χρόνια. Εχουν οδηγήσει μόλις το 17,5% των εργαζομένων να καλύπτεται από ΣΣΕ. Εχουν γενικεύσει το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και της ευέλικτης εργασίας, δηλαδή χιλιάδες εργαζόμενοι δεν παίρνουν καν τον κατώτατο μισθό.

Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζεται σε εξαγγελίες τη ΝΔ για το ποιος - δήθεν - θα επαναφέρει στο τέλος της τετραετίας τους μέσους μισθούς στα επίπεδα που ήταν πριν από 16 χρόνια, δηλαδή το 2011 (!), πριν δηλαδή τους κατακρεουργήσουν οι ίδιοι με τους νόμους τους.

Τα ψιλά γράμματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα ψιλά γράμματα του ...«συμβολαίου» του λέει πως ως κυβέρνηση:

-- Θα προτείνει στην ΕΕ «τη μονιμοποίηση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης», μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος δηλαδή, αφού τα «πακέτα» του Ταμείου προϋποθέτουν την υλοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων, με χρονοδιαγράμματα και έλεγχο από την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

-- Θα επιτύχει τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, κρύβοντας ότι οι αξιολογήσεις γίνονται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (επέκταση αντεργατικής νομοθεσίας, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί, ματωμένα πλεονάσματα κ.λπ.).

-- Θα προωθήσει «την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Που θα φέρει εγγυημένα κέρδη στο κεφάλαιο και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα σε Ενέργεια, μεταφορές, σπίτια, διατροφή για τον λαό.

-- Θα προωθήσει «παραγωγικό μοντέλο σύμφυτο με τη στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση στο νέο περιβάλλον της κρίσης», σύμφυτο δηλαδή με την πολιτική της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια και των «πράσινων» μπίζνες που πληρώνει ο λαός ματώνοντας.

-- Θα προωθήσει επίσης «την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που έρχεται να σαρώσει και άλλα εργατικά δικαιώματα, όπως και δικαιώματα σε Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, στο όνομα της «κατοχύρωσής» τους.

Τα παραπάνω είναι η «μεγάλη εικόνα» που θα καθορίσει το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ότι οι όποιες προεκλογικές διακηρύξεις είτε είναι απλώς κοροϊδία (όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν) είτε το άλλοθι και το συμπλήρωμα στη συνέχεια της αντιλαϊκής επίθεσης, όπου ο λαός θα κληθεί να πληρώσει με άλλον τρόπο.

Ενδεικτικά παραδείγματα για τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

- Για τις Συλλογικές Συμβάσεις και διαπραγματεύσεις εξαντλείται σκόπιμα σε θολές γενικόλογες διακηρύξεις και ευχές, όπως έκανε και στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για επαναφορά των ΣΣΕ, τουλάχιστον όπως αυτές ίσχυαν με τον γνωστό νόμο 1876/90. Οταν μάλιστα το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση νόμου που είχαν επεξεργαστεί τα συνδικάτα, ο ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα ψήφισε νόμους της ΝΔ (π.χ. για Ναυπηγεία Ελευσίνας) που μετατρέπουν εργασιακούς χώρους σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

- Μιλάει για στήριξη των συνταξιούχων, χωρίς καμία δέσμευση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που πετσόκοψε τις συντάξεις, και αρκείται στην επαναφορά του επιδόματος που βάφτισε «13η σύνταξη». Οπως έκανε και ο Μητσοτάκης που προεκλογικά μιλούσε για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και τελικά τον διατήρησε και τον επέκτεινε.

- Ακόμη και για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (που σημειωτέον ψήφισε τον νόμο της ΝΔ - ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη μονιμοποίησή τους), μιλάει για μείωση του ΕΦΚ στο όριο που επιτρέπει η ΕΕ, όταν σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ενεργειακή ακρίβεια σπάει κόκαλα.

- Για τα «κόκκινα» δάνεια υπόσχεται μια περίοδο χάριτος για σπίτια έως 300.000 ευρώ μέχρι να φέρει καινούριο νόμο - βγαλμένο από τα όνειρα τραπεζιτών και funds (βλέπε σχετικό θέμα), δηλώνοντας παράλληλα ότι «σε κανένα ευνομούμενο κράτος δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί» και απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ
Ούτε παραγγελία να έκαναν τραπεζίτες και funds

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια για να καταλάβουμε τι κρύβουν τα «ψιλά» γράμματα πίσω από κάθε εξαγγελία. Εν προκειμένω από την εξαγγελία: «Προστασία της πρώτης κατοικίας».

Για να ενταχθεί λοιπόν κάποιος στις ρυθμίσεις του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει «το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%». Θα πρέπει ακόμα να είναι «σε μόνιμη και γενική αδυναμία να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, περιγράφεται πιο κομψά ο περιβόητος όρος «ευάλωτα νοικοκυριά», που σημαίνει στα όρια της εξαθλίωσης, με βάση τα κριτήρια που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό ΔΕΝ θεωρείται «ευάλωτο», αν μπαίνει ένας μισθός στο σπίτι και ένα επίδομα αναπηρίας. Για τόση προστασία μιλάμε...

Προβλέπεται μάλιστα και η λεγόμενη «υποχρέωση ειλικρίνειας», που σημαίνει έλεγχος μέσω της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Δηλαδή, θα ξεψαχνίζουν ακόμα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών, θα παίρνουν ό,τι έχουν μέσα και στη συνέχεια θα εντάσσεται στις ρυθμίσεις.

Τέλος, η αντικειμενική αξία τού υπό προστασία ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια. Κάτι που αφήνει εκτός δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά μετά τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

...και οι εναλλακτικές

Οταν καταφέρει κάποιος να μπει στη ρύθμιση, αφού δεν έχει πλέον τίποτα στην κατοχή του ή έχει εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία, έχει δύο δρόμους.

 • Ο πρώτος είναι να υπάρξει μεγάλη διαγραφή του χρέους 40% - 60%, αλλά σύντομη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (5 - 10 χρόνια) με κρατική επιδότηση στο 50%. Μόνο που το fund έχει αγοράσει το δάνειο στο 10% ή 20% του αρχικού ποσού από την τράπεζα... Ετσι, το νοικοκυριό θα πρέπει μέσα σε 5 με 10 χρόνια να δώσει στο fund ένα «καπέλο» έως και 50% του αρχικού δανείου και προφανώς με επιτόκια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θηλιά στον λαιμό, με όλη τη σημασία της φράσης! Σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, τη μισή δόση θα πληρώνει το νοικοκυριό και την υπόλοιπη συνολικά ο λαός, μέσα από τη φορολογία, αφού προβλέπεται κρατική επιδότηση στο 50% της δόσης με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Θα μπορούσε να το έχει γράψει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά τελικά το σκέφτηκε και το ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ...
 • Ο δεύτερος δρόμος είναι η μακροχρόνια αποπληρωμή, με επιτόκιο 2%, αλλά - προσέξτε - στο 100% της αξίας του δανείου και μάλιστα στο ποσό που θα έπαιρνε η τράπεζα ή το fund εάν πουλούσε το ακίνητο. Εδώ, λοιπόν, χιλιάδες νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι κεραίας το ποσό, για να μη χάσει η τράπεζα ούτε ένα ευρώ σε σχέση με όσα θα κέρδιζε εάν πουλούσε το ακίνητο. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει όμως το εξής: Το ύψος της οφειλής ορίζεται «το 100% της αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου». Δηλαδή, για να υπάρξει ρύθμιση σε μακροχρόνια βάση, με σταθερές δόσεις, πρέπει το νοικοκυριό να αποδεχτεί ότι οφείλει στο fund την αντικειμενική αξία του σπιτιού! Και μάλιστα για ένα δάνειο που το fund μπορεί να απέκτησε στο 5% ή 10% της αξίας... Ας αποκωδικοποιήσουμε και αυτήν τη ρύθμιση. Για ένα δάνειο ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ το χρεωμένο νοικοκυριό αποδέχεται ότι οφείλει στο fund το 100% της αξίας, ενώ μπορεί να έχει αποπληρώσει ακόμα και το 50% του δανείου! Κι επειδή πραγματικά αυτό είναι τόσο εξόφθαλμα υπέρ των funds, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «όσον αφορά τις δόσεις, η μηνιαία δόση υπολογισμένη με βάση το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, να μην ξεπερνά τα 3/10 του εισοδήματος». Ομως, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά κυριολεκτικά το μαρτύριο της σταγόνας για τα νοικοκυριά και βέβαια εξασφαλισμένα κέρδη για τα «κοράκια» και τις τράπεζες.
Υποσχέσεις για «αυξήσεις»: Η επιστροφή των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στον τόπο του «εγκλήματος»

Τα «έργα και οι ημέρες» τους ή πώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει όσον αφορά μισθούς και εργασιακά δικαιώματα
Τα «έργα και οι ημέρες» τους ή πώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει όσον αφορά μισθούς και εργασιακά δικαιώματα
Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μπει σε μια προεκλογική πλειοδοσία με εξαγγελίες για αυξήσεις των μισθών, κάτω από τη μεγάλη κατακραυγή των εργαζομένων που εδώ και 11 χρόνια συνεχίζουν να βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Τα κόμματα του κεφαλαίου, που ο λαός μας τα έχει καταδικάσει για τη σκληρή τους αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να απολογηθούν και όχι να δίνουν ξανά υποσχέσεις γραμμένες στο χιόνι, για να εξασφαλίσουν ψήφους. Η ΝΔ προτείνει ονομαστικό κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027 και λέει ότι μέχρι τότε θα φτάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 880 ευρώ ονομαστικό κατώτατο μισθό άμεσα και επαναφορά των συλλογικών δικαιωμάτων, πολλά από τα οποία είχε υποσχεθεί με το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» το 2015.

Καλά, γιατί δεν τα έκαναν τόσα χρόνια; Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση λέει ότι είχε «θηλιά στο λαιμό», γιατί δεν στήριξε τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ ως αντιπολίτευση; Οχι μόνο δεν τις στήριξε αλλά ψήφισε και τον μισό νόμο Χατζηδάκη όπως και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, με πιο χαρακτηριστική την ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει ακόμα και μειώσεις των κατώτατων μισθών αν η καπιταλιστική οικονομία μπει σε κρίση. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, κρύβουν ότι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η εξάμηνη εποπτεία και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια νέα «θηλιά», μια νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων για τους εργαζόμενους, ένα νέο υπερμνημόνιο. Το μόνο που κάνουν είναι να κοροϊδεύουν!

Οι δεσμεύσεις όλων των κομμάτων του κεφαλαίου τσακίζουν τις ΣΣΕ και τους μισθούς

Πριν από την καπιταλιστική κρίση του 2008 και τα τρία μνημόνια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφονταν πάνω από 100 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τον χρόνο, διατηρώντας ένα ανώτερο επίπεδο μισθών στις κλαδικές ΣΣΕ σε σχέση με τον κατώτατο, από 20% έως 100%. Φτάσαμε το 2022 να έχουν υπογραφεί μόλις τρεις πανελλαδικές κλαδικές. Επιπλέον, κάποιες τοπικές κλαδικές ΣΣΕ δεν έγιναν υποχρεωτικές από την κυβέρνηση, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Χανιά, αξιοποιώντας φυσικά το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως άλλωστε είχε κάνει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχε κάνει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Τα σχετικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, με πρόσφατες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι στην Ελλάδα σήμερα καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις κάτω από το 25% των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μπορούν να κρύψουν τα κόμματα του κεφαλαίου.

Αυτό που κρύβουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι, σύμφωνα με τους νόμους τους, για να υπάρχουν μικρές ονομαστικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό προϋπόθεση είναι να υπάρχουν σταθερά ανοδικοί δείκτες στην καπιταλιστική «ανάπτυξη», δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων ώστε να μη θίγεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα καθήλωσαν τον ονομαστικό κατώτατο μισθό οριακά πάνω από το 2011, ο μέσος μισθός παραμένει 25% μειωμένος σε σχέση με το 2010, ενώ οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα - με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022 - είναι μειωμένοι κατά 7,6%. Και αυτά σε συνδυασμό με το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση του 8ωρου.

Ομως, οι προβλέψεις της ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων και διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών για το ξέσπασμα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης μετατρέπουν αυτές τις υποσχέσεις σε λόγια του αέρα. Οι προβλέψεις αυτές επιβάλλουν τα πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και του Ταμείου Ανάκαμψης, την επιβολή μιας πιο σκληρής περιοριστικής πολιτικής. Πρακτικά, νέες, ακόμα πιο επώδυνες θυσίες για τους εργαζόμενους, ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία», εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση των πραγματικών μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Σε αυτήν την πορεία είναι δεσμευμένα όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, γι' αυτό όχι μόνο αφήνουν ανέγγιχτο το θεσμικό πλαίσιο που τσακίζει Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, με πιο εμβληματικούς έως τώρα τους νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη αλλά δεσμεύονται να το θωρακίσουν και με νέους αντιλαϊκούς νόμους. Εχουν κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα. Γι' αυτό, για παράδειγμα, κανένα από αυτά τα κόμματα, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να παρουσιάζονται ως πιο φιλεργατικά, δεν αναφέρει στο πρόγραμμά του την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, παρά μόνο «κάποιων», χωρίς να διευκρινίζουν «ποιους»!

Σίγουρα πάντως όχι του μισού νόμου Χατζηδάκη που ψήφισαν, της Υπουργικής Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε υποχρεωτική την αντιπροσώπευση των εργοδοτών στην Ενωσή τους κατά 51% για να είναι έγκυρη μια ΣΣΕ, του νόμου Βρούτση για τις κλαδικές ΣΣΕ που τα συνδικάτα πρέπει να παρουσιάζουν οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν θίγεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενός κλάδου, του νόμου για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, του νόμου για την «ευελιξία» και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μείωση των αμοιβών των υπερωριών, νόμων που είχαν ως αποτέλεσμα την 9ήμερη συνεχόμενη εργασία στους σιδηροδρομικούς, στους γιατρούς, σε πολλούς άλλους κλάδους, τη δουλειά χωρίς ρεπό για μήνες στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Μισθοί του 2010 το ...2027!

Πρακτικά μιλάνε για μισθούς που συνδέονται με 10ωρα και 12ωρα, με έξι και επτά μέρες δουλειάς, χωρίς ρεπό και με δεκάδες απλήρωτες υπερωρίες για κάθε εργαζόμενο. Η άσχημη κατάσταση των εργαζομένων σε κλάδους όπως του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών εν γένει, σε κλάδους της βιομηχανίας όπως τα τρόφιμα - ποτά, το επιβεβαιώνει. Ο πρόσφατος θάνατος ενός 50χρονου εργάτη πάνω στη μηχανή που δούλευε, σε μεγάλη βιομηχανία, αφού εργαζόταν 15 συνεχόμενα 12ωρα για να συμπληρώσει το εισόδημα της οικογένειάς του αφού ο μισθός του ήταν μόλις 1.000 ευρώ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με τους πραγματικούς όρους της «ελαστικής» απασχόλησης και της «ευελιξίας» που ρίχνουν ακόμα περισσότερο τον πραγματικό μισθό. Δύο μόνο στοιχεία: Πρώτο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση, από 305.685 το 2011, εκτοξεύτηκε στους 735.125 το 2021 και, δεύτερο, ότι οι απολύσεις - αποχωρήσεις το 2022 έφτασαν το αστρονομικό νούμερο των 2.838.458! Φτάσαμε, δηλαδή στο σημείο ο απόλυτος αριθμός των αποχωρήσεων - απολύσεων μέσα σε έναν χρόνο να αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των μισθωτών, σαν κάθε εργαζόμενος να απολύεται τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια ενός έτους και σε κάθε πρόσληψη να αντιστοιχεί σχεδόν μία απόλυση.

Εκεί που η αθλιότητα και τα ψέματα σπάνε κάθε ρεκόρ για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα επαναφέρουν τους κλαδικούς και τον μέσο μισθό το 2027 στο επίπεδο του 2010, όχι γιατί θα κάνουν υποχρεωτικές τις κλαδικές Συλλογικές Εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις αλλά μέσα από τις επενδύσεις!!! Μα οι επενδύσεις από τους καπιταλιστές προϋποθέτουν τον ενταφιασμό των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «ειδικές οικονομικές ζώνες» όπου οργιάζουν η εργοδοτική αυθαιρεσία και η άγρια εκμετάλλευση. Αυτό το βλέπει ο καθένας σε όλες τις εμβληματικές επενδύσεις των τελευταίων ετών: Στο λιμάνι της COSCO, στα αεροδρόμια της «Fraport», στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και της Σύρου, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ, στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, το είδαμε όλοι με το τραγικό σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.

Οπλο για τον λαό η πρόταση του ΚΚΕ

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ και στην αναμέτρηση του κινήματος της εργατικής τάξης με την αντιλαϊκή πολιτική και τους αντιδραστικούς νόμους που σμπαραλιάζουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με ισχυρό το ΚΚΕ και μαζικούς εργατικούς αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υιοθετώντας τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις πάνω από 850 ευρώ και ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Πρακτικά, με την πρόταση του ΚΚΕ, ένας εργαζόμενους με μία τριετία θα δει τον μισθό του να αυξάνεται πάνω από 935 ευρώ σήμερα και όχι το 2027 που υπόσχεται η ΝΔ.

Αυτή η πρόταση είναι συνδεδεμένη με τις προτάσεις του ΚΚΕ για σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών και με την επαναφορά της κυριακάτικης αργίας.

Προτείνουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, ανεξάρτητα από την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως ουσιαστικό μέτρο της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ, όπως η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και η κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης και την Ενέργεια. Γενναία αύξηση στην επιδότηση ενοικίου για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Στο Δημόσιο υιοθετούμε την πρόταση των συνδικάτων για αυξήσεις 20%, τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για τους οποίους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν λένε κουβέντα.

Προτείνουμε την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υποχρεωτικότητά τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αυξηθούν οι μισθοί σε όλες τις κλίμακες. Να επανέλθουν επίσης η μετενέργεια και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Αυτή είναι η μόνη φιλολαϊκή απάντηση στα ψέματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τα αγωνιστικά παραδείγματα των οικοδόμων, των μεταλλεργατών της Ζώνης, των λιμενεργατών της COSCO, των διανομέων της «e-food», με τα στελέχη του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, το επιβεβαιώνουν.

Γι' αυτό, λοιπόν, το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και στις 21 Μάη με την καταψήφιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να δυναμώσει η διεκδίκηση, για να βρεθεί στο στόχαστρο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχτισαν με τους νόμους τους όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να περιφρουρήσουν το εισόδημά τους.


Του
Νίκου ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ*
* Ο Ν. Μαυροκέφαλος είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος τουΤμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά

ΠΡΟ-ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Ψηφίζεις ΚΚΕ, βγαίνει ΚΚΕ!

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Πέραμα...

«Προοδευτική κοινωνική πολιτική στην πράξη» οι «ειδικές οικονομικές ζώνες» που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς; Παραδίδοντας τα ναυπηγεία «καθαρά» από εργασιακά δικαιώματα...

με δεδουλευμένα «γραμμένα στο χιόνι» και επισκευαστήρια για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Φτάνει, «γκώσαμε»... Οχι άλλη «πρόοδο».

* * *

Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της ΝΔ λένε πως το πρόγραμμά του είναι «μη κοστολογημένο»!

Αν είναι δυνατόν!

Προεκλογικό χτύπημα ...κάτω από τη μέση.

Πόντο - πόντο το έχουν ράψει το «κουστουμάκι» στον λαό (όπως άλλωστε και η ΝΔ).

Παλιοί στο κουρμπέτι...

Απ' όταν πέρναγαν δέκα δέκα τους μνημονιακούς νόμους κι έλεγαν ότι δίνουν «ισοδύναμα»...

Αλλά τι να πεις...

Τα είπε όλα η αγανακτισμένη «Αυγή»:«Αν τα βάλεις δίπλα δίπλα, με μια ματιά καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να κοστίζει δεκαπλάσιο από της ΝΔ». Τέλος.

* * *

Και για όποιον δεν κατάλαβε, το έκανε λιανά ο Τζουμάκας...

«Το σύστημα αυτό έχει ως βασική αρχή το κέρδος, το αναγνωρίζουμε. Οχι όμως την κερδοσκοπία».

Το παν είναι να έχεις αρχές: Κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμείλικτος στην ...«κερδοσκοπία».


Γι' αυτό θα ...ξετρυπώσει τα «υπερκέρδη» των ενεργειακών κολοσσών και θα τα φορολογήσει.

Στο κάτω - κάτω, είναι άδικο για τους άλλους που βγάζουν τίμια το ψωμάκι τους.

Οπως οι 150 εισηγμένες, που τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 303% το 2022.

Αλλά είπαμε, αξίες... «(αντιλαϊκός) νόμος και ηθική (της εκμετάλλευσης)»

* * *

Τι καημός κι αυτός για τα «ορφανά» του Κασιδιάρη;

«Κολλάνε μ' όλα» τα αντιλαϊκά σενάρια, γι' αυτό...

«Πολυεργαλείο» του συστήματος οι φασίστες, σε όλες τις περιστάσεις.

* * *

Κάτι ξέρουν εκεί στη ΝΔ...

που την επομένη της απόφασης του Αρείου Πάγου, αμόλησαν Κρικέτους και Κυρανάκηδες να αναρωτιούνται τάχα «αθώα» αν το ΚΚΕ είναι «δημοκρατικό» κόμμα...

Γιατί δεν ρωτούν κατευθείαν τον Τζήμερο;

* * *

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο καλάμι.

Μυρίστηκε ακροδεξιά ψαριά και πέταξε την πετονιά στο βούρκο.

Τόσο «ενάντια στον φασισμό» είναι όλοι τους...

Αλλά πώς αλλιώς;

Αφού είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος, που όλοι μαζί υπηρετούν.

Κι αυτός ο Βαρουφάκης; Να μην μπορεί να ...ορίσει τι είναι φασισμός;

* * *

Πολλές «γλάστρες» ποτίζονται αυτές τις μέρες.

Πολυσέλιδα δημοσιεύματα - ρεκλάμες από μεγάλα συγκροτήματα σε ακροδεξιά απολειφάδια.

Και μια ...στενοχώρια που δεν έχουμε ακόμα στη χώρα μας μια «σοβαρή ακροδεξιά».

Παλιό σενάριο, που το ωριμάζουν...

* * *

Παρεμπιπτόντως...

...αφού τα πράγματα στην Υγεία πάνε τόσο καλά, γιατί διοικητές νοσοκομείων αρνούνται την είσοδο σε υποψήφιους του ΚΚΕ...

και μάλιστα υγειονομικούς συνδικαλιστές;

Αφού οι εργαζόμενοι στους ομίλους της Ενέργειας «έχουν λαμβάνειν» από τα κέρδη που σπάνε ρεκόρ...

προς τι οι απαγορεύσεις σε υποψήφιους του ΚΚΕ να περιοδεύσουν;

Και οι μεγαλοξενοδόχοι;

Αφού μπροστά τους έχουν «την καλύτερη των καλύτερων σεζόν»,

τι φοβούνται και καλούν σε «έγγραφη απολογία για σοβαρό παράπτωμα» (!) εργαζόμενους που παραβρέθηκαν σε ομιλία του ΚΚΕ;

* * *

Ρητορικά τα ερωτήματα.

Ξέρουν καλά ότι τα φύκια της «ανάπτυξης για όλους» δεν γίνονται μεταξωτές κορδέλες, όσο κι αν προσπαθείς.

Οπότε, μακριά οι εργαζόμενοι από το ΚΚΕ!

Μην μας βρει κανά κακό (προεκλογικές) μέρες που 'ναι.

Μ' αυτό το πλευρό να κοιμούνται...

* * *

Αλλά κι όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος...

Οπως με εκείνον τον CEO της λογιστικής εταιρείας, που έλεγε πως δεν είναι και τόσο ...δημοκράτης.

Με τον Αδωνι να ξεπλένει τους εργοδοτικούς εκβιασμούς!

Κακώς αυτομαστιγώνεται πάντως ο CEO.

«Δημοκράτης» και με το παραπάνω είναι...

Μόνο που δείχνει το αληθινό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους.

Δηλαδή της δικτατορίας του κεφαλαίου.

* * *

Στα ζεστά τις πήρε τις φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ και προετοιμάζεται πυρετωδώς...

Πώς; Με μετεγγραφές «γαλάζιων» φοιτητών της τελευταίας ώρας!

Οπως στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ανακάλυψαν ξαφνικά την κηπουρική και πάνε να ...φυτέψουν ψηφοφόρους τους στους καταλόγους των τμημάτων.

* * *

Κάποιοι άλλοι «φοιτητές» αποφάσισαν στα 40 τους να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις!

Οχι, μην πάει ο νους σας στο κακό... Απλά, κάτι οδοντίατροι κάνουν στροφή στην καριέρα τους. Τους τη βάρεσε ξαφνικά να πάρουν δεύτερο πτυχίο ...γεωπόνου.νοσηλευτή.

* * *

«Πιάστηκε» και στέλεχος της ΔΑΠ να κυκλοφορεί με τρία φοιτητικά πάσο από διαφορετικές σχολές!

Πολυπράγμων ο κύριος. Τρία πτυχία ταυτόχρονα. Και προφανώς, τη μέρα των εκλογών δεν θα ξέρει ποιο από τα τρία πάσο να χρησιμοποιήσει.

Οπότε, και τα τρία για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Κι ακόμα καλύτερα, σε μια από τις 40 κάλπες που η ΔΑΠ σχεδιάζει να στήσει χωριστά και φέτος, με μοναδικό ψηφοδέλτιο το δικό της...

* * *

Επιστήμονες στη νοθεία και στον εκφυλισμό των συλλόγων, για να «τρέχει» ανεμπόδιστα η πολιτική του «Πανεπιστημίου ΑΕ».

Κούνια που τους κούναγε!

Στις 10 Μάη «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη ξανά! Αυτή είναι η απάντηση...

* * *

Φορτωμένο πρόγραμμα έχουν τα στελέχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Τσιπουρομεζέδες στην Πάτρα για να μην ξαναβγεί ο Πελετίδης του ΚΚΕ.

Παρεΐτσα στην Καισαριανή για να μην βγει δήμαρχος ΚΚΕ.

Κομπρεμί στη ΓΣΕΕ για να ξαναβγεί πρόεδρος ο εργατοπατέρας.

Δίπλα δίπλα με τον χρυσαυγίτη στον Πύργο, σε εκδήλωση για την ...Πρωτομαγιά!

Επόμενο ραντεβού, σε εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τον Μάη του '36.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν πολλά να πουν...

Οπως για την κατάργηση του 8ωρου που έγινε με τους νόμους τους...

και της Κυριακής αργίας.

`Η για τον νόμο Χατζηδάκη, που τον ψήφισαν μισό - μισό.

* * *

Δυο βδομάδες μείνανε μέχρι τις εκλογές, και η στήλη κλείνει με έναν απολαυστικό διάλογο.

Πρωταγωνιστούν ο Γαϊτάνης της ΝΔ και ο γνωστός Αντώναρος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

- Γαϊτάνης (ΝΔ): Μη μου κουνάτε το δάκτυλο εσείς ο νεόκοπος ΣΥΡΙΖΑίος, δεν ντρέπεστε...

- Αντώναρος (ΣΥΡΙΖΑ): Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Είστε νεόκοπος νεοδημοκράτης εσείς.

- Γαϊτάνης (ΝΔ): Τι λέτε; Εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία από τότε που γεννήθηκα!

- Αντώναρος (ΣΥΡΙΖΑ): Κι εγώ το ίδιο!

Το σποτ του ΚΚΕ «όλα τα λεφτά».

«Ψηφίζεις ΝΔ, βγαίνει ΝΔ από τότε που γεννήθηκε.

Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει πάλι ΝΔ από τότε που γεννήθηκε.

Ψηφίζεις ΚΚΕ, βγαίνει ΚΚΕ που τους πολεμάει από τότε που γεννήθηκε!»

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Nα μη χαθεί ούτε μία ψήφος

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές και εντείνονται οι προσπάθειες των Κομματικών Οργανώσεων για να φτάσει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται, να αξιοποιηθούν οι υπαρκτές δυνατότητες για την αποφασιστική ενίσχυσή του. Σημαντικό για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από τους ετεροδημότες. Χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι η «κόκκινη» ψήφος τους θα πέσει στην κάλπη. Γι' αυτό, το ΚΚΕ τούς καλεί να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να φτάσουν μέχρι το εκλογικό κέντρο και να στηρίξουν το Κόμμα.

Για κάθε πληροφορία και βοήθεια οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241) καθημερινά στα τηλέφωνα 2105282527 και 2105282535, ώρες 9 π.μ. με 2 μ.μ. και 5 μ.μ. με 9 μ.μ.

Θυμίζουμε ότι για να μην υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες (ή να διαγραφούν από ετεροδημότες) θα πρέπει να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

Στο Αιγάλεω

-- Το Σάββατο 6 Μάη στις 19.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΤΟ Νοτιοδυτικής Αθήνας - Περιστερίου στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Σε εκδήλωση για τη λαϊκή και σχολική στέγη

-- Την Κυριακή 7 Μάη στις 11.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής με θέμα «Λαϊκή στέγη, αντισεισμική προστασία, σχολικές υποδομές vs Κέρδη για funds - τράπεζες, εχθρικό κράτος των κορακιών».

Η εκδήλωση θα γίνει στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Αμφιθέατρο Δ2 «Μ. Εβερτ»).

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

 • Γιάννη Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αττικής, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθήνας.
 • Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, περιφερειακή σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθήνας.
 • Αντώνη Καββαδία, τραπεζοϋπάλληλο, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική.
 • Δημήτρη Κουτζή, πολιτικό μηχανικό και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
 • Δανάη Κυλάκου, πρόεδρο του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Στην Καλλιθέα

-- Την Τρίτη 9 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης Νότιου Τομέα Αθήνας του ΚΚΕ στην πλατεία Δαβάκη, στην Καλλιθέα, με κεντρικό σύνθημα: «Μόνοι τους και όλοι μας - ΤΩΡΑ ΚΚΕ - Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!».

Στη συγκέντρωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι υποψήφιες βουλευτές Νότιου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, Ρούλα Ελευθεριάδου και Σεμίνα Διγενή.

Στη Λαμία

Την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 21:00, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Φθιώτιδας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούν την 9η Μάη

Εκδηλώσεις για την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ:

Το Σάββατο 6 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Κύμης και Αλιβερίου στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στο Κακολύρι (Ταξιάρχες). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας.

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εορδαίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση αφιερωμένη στην 9η Μάη, στην Πτολεμαΐδα στο οικογενειακό κέντρο «Rose Garden» (πρώην «Ευρώπη»). Θα μιλήσει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, υποψήφιος βουλευτής νομού Κοζάνης με το ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή 7 Μάη:

Στις 12 μ. οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν εκδήλωση στο Γεντί Κουλέ, τόπο φυλακής και εκτελέσεων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Θα χαιρετίσει η Νικολέττα Θεογνώστου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης. Θα προηγηθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Βασίλη Κασούρα.

Νωρίτερα, στις 11 π.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον τάφο της Κούλας Ελευθεριάδου, η οποία εκτελέστηκε στις 6/5/1947, στο νεκροταφείο του Αγίου Παύλου.

Την Τρίτη 9 Μάη:

Στις 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη (πάρκο Φιλαρέτου & Μυκηνών, Ανδρέα Συγγρού 310) στην Καλλιθέα από την ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και από το ΤΣ Νότιου Τομέα της ΚΝΕ. Επίσης από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Αντιφασιστική συναυλία στο Κερατσίνι

Την Τρίτη 9 Μάη

Στις 7.30 μ.μ. οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας διοργανώνουν μεγάλη αντιφασιστική συναυλία - συγκέντρωση, στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Θα μιλήσουν: Ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά, και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στη Β' Πειραιά.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους (αλφαβητικά): Ξένια Γαργάλη, Δημήτρη Κανέλλο, Πολυξένη Καράκογλου, Γιώργο Μεράντζα, Περικλή Μπισκίνη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Απόστολο Ρίζο, Διονύση Τσακνή, Drugitiz, Iezekil, RETRO, Tiny Jackal.

Συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συναυλία με έργα από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 6 Μάη στις 6.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας τον Μάη του '36.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:

Νάσια Αγοραστού, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Στέλλα Καινουργιάκη, υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, εργαζόμενη.

Ειρήνη Καραμήτρου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Τετάρτη 17 Μάη στο Σύνταγμα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μάη, στις 20.00, στο Σύνταγμα. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις

Σάββατο 6 Μάη

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΤΟ Ημαθίας καλεί στη Νάουσα, στην πλατεία Καρατάσου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος από την πόλη της Νάουσας.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας στη Νέα Ιωνία, στον πεζόδρομο Π. Π. Γερμανού. Θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, και ο Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 7.30 μ.μ. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας.

Κυριακή 7 Μάη

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Ηλιούπολης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αττικής. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Στις 7.30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Εβρου καλεί στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Φάρου. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, υποψήφιος βουλευτής στη Δυτική Αττική.

Πέμπτη 11 Μάη

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Εύβοιας στην παραλία Χαλκίδας, στο Κόκκινο Σπίτι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας.

Παρασκευή 12 Μάη

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Χανίων στην πλατεία δίπλα στα Νεώρια στο Παλιό Λιμάνι Χανίων. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ. η ΤΕ Λευκάδας στην κεντρική πλατεία με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάββατο 13 Μάη

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ στην παραλία Πρέβεζας με ομιλητή τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας.

Τρίτη 16 Μάη

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Αργολίδας στο Ναύπλιο στην πλατεία Καποδίστρια. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Γερμανία

Σε πόλεις της Γερμανίας θα περιοδεύει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Το Σάββατο 6 Μάη, στο Μόναχο:

-- Στις 9.30 π.μ., συνάντηση με εκπαιδευτικούς φορείς της Βαυαρίας στο καφέ του ξενοδοχείου «Rubi Rosi Hotel & Bar», Bayerstr. 21, 80335 Munchen.

-- Στις 12.30 μ.μ., προεκλογική εκδήλωση - σύσκεψη με μετανάστες από την Ελλάδα στο cafe «Ola-ta-Kala», Kapuzinerstr. 31, 80337 Munchen.

-- Στις 3.30 μ.μ., επίσκεψη στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Θα γίνουν κατάθεση στεφανιών στην αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και επίσκεψη στο σκοπευτήριο των SS του Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν 5.000 Σοβιετικοί στρατιώτες.

Την Κυριακή 7 Μάη, στο Ντίσελντορφ:

-- Στις 10 π.μ., συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Ντίσελντορφ και εθνοτοπικών συλλόγων της πόλης, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας (Ackerstr. 11, 40233 Dusseldorf).

-- Στις 11 π.μ., συνάντηση με φορείς της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην περιοχή, στον ίδιο χώρο.

-- Στις 3 μ.μ., προεκλογική εκδήλωση στο Ενοριακό Κέντρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα (Am Schonenkamp 1, 40599 Dusseldorf). Θα χαιρετίσει η Αννα Γρηγοριάδου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, μετανάστρια στη Γερμανία. Θα ακολουθήσει γλέντι, ενώ στον χώρο θα διεξάγονται και παιδικές δραστηριότητες.

Στην Ιρλανδία

Εκδήλωση με θέμα «Κάψε τα αντιλαϊκά σενάρια... Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με δυνατό ΚΚΕ» οργανώνει το ΚΚΕ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 6 Μάη στις 12.30 μ.μ., στο Teachers Club (36 Parnell Sqaure W, Rotunda, Dublin) και θα μιλήσει ο Παναγιώτης Ρεντζελάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Λονδίνο, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Η θέση του καθένα μας είναι δίπλα στο ΚΚΕ!

Φέτος η 9η Μάη, η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, θα γιορταστεί στη χώρα μας εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η στάση βέβαια των αστικών δυνάμεων είναι δεδομένη, αν πάρει κανείς υπόψη ότι ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ που ηγήθηκε του αγώνα ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, τα επιτελεία του ιμπεριαλισμού με τη μαύρη προπαγάνδα της ψευτιάς, επιδιώκουν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη των λαών τον αντιφασιστικό χαρακτήρα αυτής της επετείου.

Πρωταγωνιστής η ΕΕ, η οποία έχει ονομάσει την 9η Μάη «Μέρα της Ευρώπης», έχει ως επίσημη πολιτική και ιδεολογία της τη ρωσοφοβία και τον αντικομμουνισμό, και προτιμά να αγνοεί τις νεοναζιστικές παρελάσεις και τα σύμβολά τους όχι μόνο στην Ουκρανία. Να αγνοεί ότι στην Εσθονία καταστρέφουν τα μνημεία του Κόκκινου Στρατού και ψάχνουν να βρουν έναν τόπο για μνημείο της μεραρχίας Ες-Ες.

Απόδειξη ότι φοβούνται την παρακαταθήκη που άφησε στους λαούς η ΕΣΣΔ, φοβούνται την Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού και των λαϊκών κινημάτων της Ευρώπης, που σάρωσαν το γέννημα - θρέμμα του συστήματος, τον φασισμό - ναζισμό.

Οσο όμως και να συκοφαντούν, οι λαοί γνωρίζουν και οι νέοι μαθαίνουν τα επιτεύγματα του σοβιετικού λαού, που ακόμα και σήμερα παραμένουν άπιαστο όνειρο για τους λαούς που βιώνουν τα δεινά του καπιταλισμού. Οσο και να διαστρεβλώνουν την Ιστορία, όσα αισχρά ψέματα και να γράφουν στα βιβλία τους, δεν θα τα καταφέρουν.

Μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που αγάπησε τη σοσιαλιστική Ρωσία και σήμερα συνεχίζει να αγαπά τον λαό της, όπως κάνει και για τους λαούς όλου του κόσμου, μπορεί και πρέπει να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας, που πρώτη στην Ευρώπη το 1940 νίκησε τον φασισμό, στηρίζω το ΚΚΕ, το κόμμα που μάχεται οποιαδήποτε εκδήλωση της φασιστικής ιδεολογίας.

Το κόμμα του πατέρα μου, Νίκου Ζαχαριάδη, που όπως έλεγε και ο ίδιος, «το κουκουέδικο (...) να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε γιατί αφτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο το λαό».

Παραμένουν επίκαιρα τα λόγια του Νίκου Ζαχαριάδη, στην επιστολή του μετά την επίθεση του Μουσολίνι στην Ελλάδα «ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!»

Η θέση λοιπόν του καθένα μας είναι δίπλα στο ΚΚΕ.


Του
Σήφη ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Ψηλά την κόκκινη σημαία

Και σε αυτές τις εκλογές, ας κρατήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι ψηλά το ταξικό αγωνιστικό λάβαρο του μπαρουτοκαπνισμένου, αλύγιστου, συνεπούς, αποφασιστικού ΚΚΕ, ωριμότερου από ποτέ, το οποίο έχει πίσω του, στην υπερεκατοντάχρονη ηρωική Ιστορία του, αγώνες με θυσίες και αίμα:

Α) Για τη «χιλιάκριβη τη λευτεριά» και την εθνική μας ανεξαρτησία

Β) Για την κοινωνική δικαιοσύνη, απελευθέρωση και την ισότητα

Γ) Για την ειρήνη, τη φιλία των λαών, την κατάργηση των εξοπλισμών και των πολεμικών δαπανών

Δ) Για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Με παντοτινή συνέπεια στις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του, το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό όλων των αδικημένων και εκμεταλλευόμενων, κατεβάζει φιλεργατικά και φιλολαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή (και ας μην ψηφίζονται από τις αστικές δυνάμεις), οργανώνει απεργίες, πορείες και συλλαλητήρια, αγωνιστικές δράσεις για κάθε αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο ή αντικοινωνική και απάνθρωπη εφαρμογή του νόμου, που ψηφίζεται από τις αστικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις, με εντολή της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των μνημονίων που συνυπέγραψαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν το θράσος να ζητάνε ψήφο, οι θύτες από τα θύματά τους (...)

Χωρίς γνώση της επαναστατικής θεωρίας, χωρίς όραμα, έμπνευση και ελπίδα, χωρίς οργάνωση, επαναστατική δράση και χωρίς μαζικούς ταξικούς αγώνες, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε (...) Το ιστορικό ΚΚΕ κρατάει ψηλά την αιματοβαμμένη κατακόκκινη σημαία του με το σφυρί της εργατιάς και το δρεπάνι της αγροτιάς, σύμβολα ενωτικού, μαζικού, ταξικού αγώνα της εργατικής και αγροτικής τάξης και όλων των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές θα ανεβάσει τη δύναμή του μέσα στη Βουλή, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και θα σκορπίσει ενθουσιασμό στους εργαζόμενους.

Εφτασε ο καιρός κάποιες «μουδιασμένες» από αβεβαιότητα, φόβο, αμφιβολία κοινωνικές ομάδες να ψηφίσουν για πρώτη φορά ΚΚΕ, ιδίως νέες και νέοι, που μπορούν να ριζοσπαστικοποιηθούν ευκολότερα, για διάφορους λόγους, να ασπαστούν δε ταξικού χαρακτήρα καινοτόμες, ρηξικέλευθες και επαναστατικές ιδέες και προτάσεις.

(...) Το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές βαδίζει με αυτοπεποίθηση για μια επιτυχή έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, που δημιουργούν οργανωμένα και μεθοδικά όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με συμμάχους τους τα ΜΜΕ, με τους πουλημένους κονδυλοφόρους τους, την ελεγχόμενη από την αστική τάξη Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, με την Εκκλησία και το αντιδραστικό ρασοφόρο ιερατείο της, τον στρατό και την όποια αυταρχική στάση που εμφιλοχωρεί σε μεγάλο μέρος των τάξεών του, ακόμη και των σωμάτων της Αστυνομίας, ιδίως των τμημάτων καταστολής κ.ο.κ.

Το ΚΚΕ θα αυξήσει τις δυνάμεις του γιατί αυτό είναι νομοτέλεια, με τη σημαντική ενίσχυσή του από μεριάς των λαϊκών στρωμάτων.

Ψηλά, λοιπόν, την κόκκινη σημαία του αγώνα και της επανάστασης!

(Ολόκληρη η δήλωση στήριξης δημοσιεύεται στον «902.gr»)


Θανάσης Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Δρ. Επιστημών της Αγωγής -Ερευνητής/Μελετητής/ Κριτικός του Θεάτρου - Συγγραφέας

Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας στηρίζοντας το ΚΚΕ

Κείμενο στήριξης από πρώην συνδικαλιστικά στελέχη στο κίνημα των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δίνουν την ευκαιρία σε εμάς που θητεύσαμε σε συνδικαλιστικούς, επιμελητηριακούς και άλλους φορείς των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων να συστρατευθούμε και να ενώσουμε τη φωνή μας στηρίζοντας το κόμμα του λαού, το ΚΚΕ», αναφέρουν σε κείμενό τους πρώην συνδικαλιστές στο κίνημα των ΕΒΕ και προσθέτουν:

«Στην Ελλάδα συνεχίζεται η εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων, που υπηρετώντας στην ίδια ρότα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου είναι όλες βουτηγμένες στα αντιλαϊκά μέτρα κατά του ελληνικού λαού.

Ακρίβεια, αφαίρεση δικαιωμάτων, μείωση λαϊκών εισοδημάτων και συντάξεων πάνε μαζί με την πολιτική αφανισμού των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και (μικρο)Εμπόρων από το οικονομικό προσκήνιο. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι ρίχνονται μαζί με τις οικονομίες τους στην άβυσσο ενός καταστροφικού ανταγωνισμού και στην εξάρτηση από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο λαός υποφέρει και τα κέρδη του κεφαλαίου μετρώνται σε δισεκατομμύρια. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κανένα από τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα και παρουσιάζονται εναλλάξ ως νέοι σωτήρες. Αυτήν τη στιγμή υπερβαίνουμε κάθε άλλη σκέψη και ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας στηρίζοντας το ΚΚΕ στην εκλογική μάχη (...) Τασσόμαστε με το ΚΚΕ γιατί κατανοούμε ότι μόνο έτσι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Το κάλεσμα υπογράφουν: Βασιλείου Στέργιος, πρώην γγ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Βουλαμάκης Στράτος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων, Γιαννακάκης Αλέκος, πρώην μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων, Κακαράντζας Κώστας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, Καυκαλέτος Τάσος, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κορφιάτης Διονύσης, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Λιανός Γιώργος, πρώην μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ανελκ/ρων (ΠΟΒΕΣΑ), Μαντζουράτος Δημήτρης, πρώην μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Μαντζώρος Κώστας, πρώην μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Υδραυλικών, Παπαδόπουλος Κώστας, βιοτέχνης δέρματος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη, Παστίδης Κώστας, πρώην μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕ Αθήνας, Πυλαρινός Σταμάτης, μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Σταυρακόπουλος Γιάννης, πρώην πρόεδρος του ΣΙΣΕΜΑ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΒΕΑΜ (επισκευαστές αυτοκινήτου), Τσαρουχάς Βάιος, πρώην μέλος του προεδρείου του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων.

Κείμενο στήριξης από αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς

Με κείμενο που συνυπογράφουν, αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί από περιοχές της Αττικής δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ και καταγγέλλουν τις συνέπειες από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν: «Το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων επανήλθε το τελευταίο διάστημα με οξύτητα στην επικαιρότητα (...) Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι φαρμακοβιομήχανοι προβάλλουν ως αιτία των ελλείψεων τη χαμηλή (κατ' αυτούς) τιμή των φαρμάκων και ισχυρίζονται ότι η αύξησή της θα βελτιώσει την κατάσταση. Θεωρούν ως δεδομένο το φάρμακο - εμπόρευμα, αποδέχονται ότι θα διατίθεται με βάση τους νόμους της αγοράς και του ανταγωνισμού.

(...) Αυτή η πολιτική ευθύνεται για: Τις νομιμότατες και επιβραβευόμενες, με επιστροφή ΦΠΑ και άλλους τρόπους, παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες. Τις απευθείας εξαγωγές από τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ μεγάλες πολυεθνικές εισάγουν στην Ελλάδα ποσότητες φαρμάκων μικρότερες από τις ανάγκες γιατί δεν θέλουν να χάνουν κέρδη λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

(...) Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς και εμείς, οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί παίρνουμε θέση και διαλέγουμε την πλευρά των εργαζομένων και του λαού και όχι των μονοπωλίων του φαρμάκου (...)

Στις εκλογές στηρίζουμε το ΚΚΕ και καλούμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς που βιώνουν καθημερινά αυτήν την κατάσταση, να δυναμώσουμε με την ψήφο μας το μόνο κόμμα που θεωρεί ότι το φάρμακο δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα και εμβόλια, με το πολυάριθμο και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό του κλάδου.

Για να αποτελεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθολικό δημόσιο και δωρεάν αγαθό αντίστοιχο με τις κάθε φορά λαϊκές ανάγκες. Γιατί το ΚΚΕ δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, δεν ξεπληρώνει γραμμάτια στην εγχώρια και διεθνή ελίτ. #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ».

Το κείμενο υπογράφουν:

Βέργου Κατερίνα (Ανω Πατήσια), Γαρδούνης Δημήτρης (Καισαριανή), Γρημανέλης Κώστας (Ανω Πατήσια), Δουμουλάκη Θεώνη (Αιγάλεω), Ζήρου Βασιλική (Αγ. Παρασκευή), Ζούλα Νεκταρία (Ιλιον), Ιωαννίδης Τάκης (Νέο Ηράκλειο), Καβαλάρης Γιάννης (Πατήσια), Καράκωστας Χρήστος (Γαλάτσι), Κιούλος Γιάννης (Γαλάτσι), Κορομπίλη Λιάνα (Αλιμος), Κόχυλα Ξένη (Μενίδι), Λαμπριανίδης Μάκης (Πατήσια), Λομβαρδά Ελπίδα (Περιστέρι), Μάγγου Ιωάννα (Ιλιον), Μάμιδας Γιώργος (Μαρούσι), Μαυρομάτης Μάνος (Μενίδι), Μαρούδα Ευγενία (Γέρακας), Μουτεβέλης Χρήστος (Βριλήσσια), Μπακάκος Θοδωρής (κέντρο Αθήνας), Μπακαλούμης Αργύρης (Παγκράτι), Μπακογιάννη Τζένη (Αλιμος), Μωυσιάδης Περικλής (Αγία Βαρβάρα), Νικηφορίδη Σοφία (Βάρκιζα), Ντόντος Στάθης (Ιλιον), Ραβανής Νίκος (Νέα Ερυθραία), Σαρρή Νίτσα (Χαϊδάρι), Σελέκου Χρύσα (Χαϊδάρι), Σεφέρης Χρήστος (Πετρούπολη), Σπανός Αντώνης (Αργυρούπολη).

Γιατί με το ΚΚΕ;

Στηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γιατί υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ενδιαφέρεται για τους φτωχούς, προστατεύει τους αδύναμους, νοιάζεται για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σήμερα με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μεγάλα προβλήματα.

Μέσα από τη συνδικαλιστική μου εμπειρία καταλαβαίνω ότι με τον τρόπο που δρα, το ΚΚΕ ενισχύει τα συνδικάτα και τους αγώνες των εργαζομένων. Δίνει μάχη για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς αδικία και ανισότητες, με αλληλεγγύη και ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει η Ελλάδα να απεμπλακεί από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία προστατεύοντας τον λαό στην πράξη.

Το ΚΚΕ είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο κόμμα, έχει πολλές και ωφέλιμες για τον λαό δραστηριότητες, πάντα δίπλα του, επιδεικνύοντας πάνω από όλα το ήθος των εργατών. Παλεύει ακούραστα για τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα, το οποίο για μας τους εργαζόμενους είναι το βασικό.

Ετρεφα εκτίμηση για το ΚΚΕ και από πιο παλιά, για παράδειγμα, από τότε που ήμουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Τότε, κυρίως, το διάστημα 2014 με 2019, παρατήρησα πώς λειτουργεί το Κόμμα και ότι εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Επίσης, με βοήθησαν πολύ οι συνδικαλιστές κομμουνιστές του ΗΣΑΠ και παλέψαμε μαζί για τα δικαιώματα των καθαριστριών σε αυτόν τον χώρο, ενώ με υπερασπίστηκαν απέναντι στην απειλητική συμπεριφορά του εργοδότη.

Πιστεύω ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας που βρίσκεται στο πλάι και παίρνει θέση καθαρά υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών ανθρώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δουλεύει προς όφελος της εργατικής τάξης. Μέχρι πριν γίνει κυβέρνηση υποσχόταν πολλά στον λαό αλλά με τη διακυβέρνησή του διαψεύστηκαν όλα. Για παράδειγμα: Οταν πάλεψα με μια έτοιμη πρόταση για να ρυθμιστεί τουλάχιστον ο εργασιακός χώρος των καθαριστριών, το 2016 - 2017, η κυβέρνηση δεν την κατέθεσε ποτέ στη Βουλή, πρόβαλε τείχος και δεν προχώρησε το νομοσχέδιο. Ετσι η εργασιακή ζούγκλα σε βάρος των καθαριστριών συνεχίστηκε με όλες τις κυβερνήσεις και με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Το ίδιο έγινε και με την πρότασή μου για τα δικαιώματα του οικιακού προσωπικού, όπου παρότι έδωσα μάχη για να περάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ακούσει καν ούτε να δώσει σημασία.

Αλλά και η εμπειρία από τη ζωή μου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει σχέση με τη σημερινή στήριξή μου στο ΚΚΕ. Εκτιμώ τον τρόπο που συλλογίζονται τα μέλη του, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία που έχουν. Την εργατικότητα και τη συνέπεια που διακρίνουν τους κομμουνιστές. Αυτά τα χαρακτηριστικά μάς αρμόζουν. Για παράδειγμα, στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τα παιδιά είχαν πάει από νωρίς, η συγκέντρωση ήταν οργανωμένη, με τα πανό, με τις σημαίες, οι διαδηλωτές είχαν βρει τρόπο να φτάσουν στο Σύνταγμα από νωρίς, να είναι στις θέσεις τους. Και βέβαια είχε πάρα πολύ κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, βλέπω ότι υπάρχει ισότητα όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες - μέλη του Κόμματος, εννοώ σε ό,τι αφορά τις συμπεριφορές μεταξύ τους και την ανάληψη ευθυνών. Ας σημειωθεί ότι το 1944 οι πρώτες 16 γυναίκες βουλευτές εκλέχτηκαν στη Βουλή της ΛΔ Βουλγαρίας, κάτι το οποίο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα από την Ιστορία.

Ενα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ θα είναι επίσης ασπίδα απέναντι στα πολλά προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων που οι περισσότεροι ζουν στην ακραία φτώχεια. Δυστυχώς οι ανάπηροι ταλαιπωρούνται οδυνηρά από τις περικοπές που γίνονται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, από την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και του εξοπλισμού που χρειάζονται. Ολα αυτά σε πολλούς από αυτούς στοιχίζουν και όλη τους τη σύνταξη κάθε μήνα. Και αυτές οι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προξενούν προβλήματα υγείας και μπορούν να επιφέρουν ακόμη και θάνατο.

Οι οικογένειες των αναπήρων εξαντλούνται οικονομικά, βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο. Το δε επίδομα αναπηρίας είναι πολύ χαμηλό και κρατάει τους αναπήρους κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι' αυτό και οι σύντροφοι από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με μπροστάρηδες τα μέλη του ΚΚΕ, είναι κάθε μέρα στους δρόμους του αγώνα για τα δικαιώματά τους. Ενα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί από ακόμα καλύτερες θέσεις να μάχεται αταλάντευτα για την υπεράσπιση των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων.

Το ΚΚΕ είναι ένα πολύ οργανωμένο κόμμα, που δείχνει την έγνοια και την αλληλεγγύη του για τον λαό και τα προβλήματά του. Ο αλληλοσεβασμός και η ενότητα στην κουλτούρα των κομμουνιστών αποτελούν ανεξάντλητο κίνητρο γι' αυτό και δεν κουράζονται να παλεύουν για τον λαό, μαζί με τον λαό γιατί τα μέτωπα είναι πολλά και αλληλοεξαρτώμενα...

Είναι το μέτωπο κατά της οικονομικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο και τα κέντρα εξουσίας που το στηρίζουν, κατά της κοινωνικής αδικίας, κατά του φασισμού και του ρατσισμού, κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, κατά της αλλοτρίωσης που επιχειρούν σε βάρος των ανθρώπων και ειδικά των νέων για να μην έχουν ιδανικά και να ζουν μέσα στα αδιέξοδα...

Γι' αυτό στηρίζω το ΚΚΕ και είναι τιμή μου που ενώνω τις δυνάμεις μου μαζί του με το ψηφοδέλτιό του της Α' Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη 2023.


Tης
Κωνσταντίνας ΚΟΥΝΕΒΑ*
* Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Τώρα ΚΚΕ» από δεκάδες εκλεγμένους συνδικαλιστές

«Συμπορευόμαστε, παλεύουμε, ψηφίζουμε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για να βγει απ' τις εκλογές ισχυρός ο λαός», τονίζουν 40 εκλεγμένοι Κερκυραίοι συνδικαλιστές, που καλούν σε εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς οι εκλεγμένοι στο εργατικό κίνημα, καθώς και οι εργαζόμενοι που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα με το ΚΚΕ, πιστεύουμε ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη στην οποία μπορεί να βρει στήριγμα η εργατική τάξη, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ψηφίσουν με ωριμότητα, θέτοντας ως μοναδικό κριτήριο ψήφου τις ανάγκες της εργατικής τάξης, ενισχύοντας το μόνο κόμμα που επί έναν αιώνα στέκεται όρθιο και με συνέπεια αγωνίζεται για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Καμία εργατική ψήφος να μην πάει στα κόμματα που κυβερνούν διαχρονικά εφαρμόζοντας όλες τις αντεργατικές πολιτικές. Καμία εργατική ψήφος να μη σκορπίσει στα κατασκευασμένα από το σύστημα μορφώματα που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και του λαού. Καμία εργατική ψήφος να μη χαθεί στη δίνη της μοιρολατρίας και της παραίτησης με αποχή, άκυρο ή λευκό. Ψηφίζουμε για να δυναμώσουμε τη θέση των εργαζομένων, για να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας, για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες στη ζωή μας».

Το κάλεσμα υπογράφουν: Πελάης Γιάννης, γγ Τοπικού Παραρτήματος ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπαλλήλων), πρ. πρόεδρος Ενωσης Συλλόγων Γονέων, υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΚΕ (συμπορευόμενος). Ανδριώτης Γιώργος, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, γγ Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Γκόρος Φώτης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Ζερβός Νικηφόρος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, δημοτικός σύμβουλος Δ. Νότιας Κέρκυρας. Γαβριηλίδης Δανιήλ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και μέλος ΔΣ Σωματείου ΔΕΥΑΚ. Μυρίλλα Ελένη, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sandy Beach». Γαστεράτος Σπύρος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Louis». Μπάλλα Μαρία, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «IKOS DASSIA». Στεφάνου Λουίζα, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Pelekas Monastery». Μουζακίτης Θανάσης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της «Bolentaco». Ραρής Περικλής, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Mediterraneo». Πελάης Σταμάτης, πρόεδρος ΕΚ Κέρκυρας, πρόεδρος Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Κορακιανίτης Σπύρος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων Επισιτισμού -Τουρισμού. Καββαδίας Κωνσταντίνος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Παπούτσης Λεωνίδας, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Ανδριώτης Ανδρέας, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Σούκερας Γιώργος, γγ Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «IKOS DASSIA». Παγιατάκη Αλεξάνδρα, γγ Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «IKOS DASSIA». Χυτήρη Ισμήνη, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Mediterraneo». Βλάχου Κλεάνθη, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της «Bolentaco». Παρίσης Κωνσταντίνος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων «Ο Ποπολάρος». Μουζακίτη Μαρία, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της «Bolentaco». Κόντης Κωνσταντίνος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Pelekas Monastery». Κανταρέλη Χρυσάνθη, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της «Bolentaco». Μάνδυλας Γιώργος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων «Ο Ποπολάρος». Πανδή Ειρήνη, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sandy Beach». Bani Rovena, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sandy Beach». Βάρελη Κατερίνα, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Mediterraneo». Κομματά Σπυριδούλα, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Mediterraneo». Αρμενιάκος Θανάσης, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sandy Beach». Βλαχοπούλου Ελευθερία, γγ του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sandy Beach». Κοντομάρης Παύλος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων «Ο Ποπολάρος». Γκιόκα Μαργαρίτα, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sandy Beach». Μπίζης Ευθύμιος, αντιπρόσωπος στο ΕΚ Κέρκυρας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Δημητριάδης Προκόπης, αντιπρόσωπος στο ΕΚ Κέρκυρας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Μητσιάλης Κωνσταντίνος, αντιπρόσωπος στο ΕΚ Κέρκυρας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Μάμαλος Σπύρος, μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Μίαρη Ανθούλα, αντιπρόσωπος στο ΕΚ Κέρκυρας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Κουλούρη Κατερίνα, αντιπρόσωπος στο ΕΚ Κέρκυρας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Μυρίλλα Μαρία, αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΕΤ του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sandy Beach».

Πατριδογνωμόνιο
Αντικομμουνιστικά Αντίμετρα

Σ' αυτές τις εκλογές το ευρωNATOικό αστικό σύστημα έχει κατεβάσει το βαρύ του πυροβολικό, όχι σε επίπεδο προσώπων ή κομμάτων, αλλά ιδεολογικών παραπλανητικών βλημάτων. Το θέμα είναι περίπλοκο, πολιτικά ευαίσθητο και εξαιρετικά επικίνδυνο επικοινωνιακά. Δεν τους νοιάζει ποιος θα βγει, με ποια σύνθεση, αλλά ποιος θα υπηρετεί καλύτερα τα σχέδιά τους, και δεν δυσκολεύεται όπως αν έχει απέναντί του έναν ισχυρό κομμουνιστή. Ετσι με σεξ, μαχαιρώματα από πιτσιρικάδες, επικίνδυνα παιχνίδια με τις καινοτομίες του ίντερνετ, θέλουν τους γονείς να θεωρούν κακό ο νέος να μπλέκει με τα πορνό, αλλά καλό να βγάζει λεφτά απ' τα κρυπτονομίσματα, και να μη δυσαρεστεί το αφεντικό που του χάρισε μια θέση στο μπαρ το εξωτικό, οπότε και χαλάλι του που δεν θα ψηφίσει.

Ερχονται φοβεροί και τρομεροί αντιλαϊκοί πύραυλοι εναντίον μας στους επόμενους μήνες ή μέσα σε κανά - δυο χρόνια. Απειλούν τα παιδιά, τα σπίτια, τη δουλειά, την ειρήνη, την ίδια μας την επιβίωση. Η χώρα μας, που έχει γίνει κυριολεκτικά προκεχωρημένη γιγάντια στρατιωτική βάση δυτικών συμφερόντων, έχει μεγάλη σημασία να είναι επαρκώς υποτακτική και βολική, εφόσον αποτελεί και στόχο πρώτης επιλογής στον προετοιμαζόμενο γενικευμένο πόλεμο σ' όλα του τα στάδια, ενεργειακό, οικονομικό, διαμετακομιστικό, κι εντέλει με όπλα στο πεδίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το ΝΑΤΟ ανοίγει γραφείο στην Ιαπωνία, και Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζουν την κατάργηση του βέτο στο επίπεδο της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, εν μέσω ψηφιακής λαίλαπας, με υπερόπλο την τεχνητή νοημοσύνη, εμείς εδώ ασχολούμαστε, στην προεκλογική διαλεκτική, με ερωτήματα και διλήμματα επιπέδου τηλεοπτικού παιχνιδιού ή σταυρόλεξου για αρχάριους από το περίπτερο.

Για παράδειγμα, προβάλλεται από τα «κυβερνητικά» κόμματα πότε η ψηφιακή αναβάθμιση απ' τη μια, πότε τα κακόβουλα λογισμικά από την άλλη, πότε βάλτοι, πότε ζούγκλες, σαν μια διαμάχη για την επικράτηση ή των ποδηλάτων ή των ηλεκτρικών πατινιών, και την ίδια ώρα, που όλοι την πέφτουν στο «Τικ Τοκ», και κινητοποιούν στρατούς τρολ, ουδείς ανοίγει τη συζήτηση επιστημονικά και ουσιαστικά πολιτικά περί την τεχνητή νοημοσύνη. Κι έτσι λοιπόν η απαίτηση του ΚΚΕ να ψηφίζουν οι νέοι που δουλεύουν το καλοκαίρι στον τόπο της δουλειάς τους παρουσιάζεται ως τεχνολογικά ανέφικτη, δύσκολη και ακριβή. Γιατί αν ψηφίσει ΚΚΕ το παιδί, η πολιτική τους δεν θα βγει. Την ίδια ώρα διαβάζουμε για τη σύλληψη ενός δεκαπεντάχρονου που γδύνει κορίτσια της ηλικίας του και διακινεί φωτογραφίες τους γυμνές στο διαδίκτυο, κατασκευασμένες με το προσιτό κατάλληλο πρόγραμμα της ΤΝ στο κινητό του.

Λίγο η πορνοβόσκηση του προηγούμενου καιρού, λίγο η ψυχοπονιάρικη φοβία για το πού θα πάνε οι ψήφοι της μεταπανδημικής εφηβείας, και οι μάζες των νέων γίνονται το πιο φθηνό και εύκολα χειραγωγήσιμο εργατικό δυναμικό για όποιον θα κατέχει το υπερκεφάλαιο που λέγεται τεχνητή νοημοσύνη. Οι δε μεγαλύτεροι θα χαίρονται που τηλεψωνίζουν και που στέλνουν μέιλ στον γιατρό κι έχουν και e-pass για το μπακάλη και τον γιατρό, ώστε ν' αργήσουν να πάρουν πρέφα, είτε την ψεύτικη είδηση, είτε την απόλυση του γείτονα, του γαμπρού, του εγγονού.

Κι όλοι μαζί αισθάνονται πετυχημένοι και μοντέρνοι και θα βρίσκουν φυσικό σε μια χώρα που δεν κατασκευάζει ούτε σφαίρα για την πάρτη της, άθλια αποβιομηχανοποιημένη, που εισάγει φθηνά εργατικά χέρια απ' την Ασία και τη Νότια Αμερική για τα χωράφια και τον τουρισμό, να ανοίγει στο λεκανοπέδιο εργοστάσιο παρασκευής βλημάτων για ενίσχυση των Ουκρανών. Μάθε λοιπόν να ανησυχείς μόνο μη σου γδύνουν ηλεκτρονικά το παιδί, ώστε να μη δεις ποτέ πόσο γυμνή είναι η εξουσία από πραγματική αγάπη για το τι έχει ανάγκη και θέλει το παιδί.

Ολη η προεκλογική συζήτηση στην Ελλάδα γίνεται μ' αυτό που οι στρατιωτικοί λένε αντίμετρα. Είναι κάτι πύραυλοι και βόμβες διασποράς που εκτοξεύονται όταν επιτίθεται ο εχθρός, για να παραπλανήσουν με το θερμικό ίχνος, την τροχιά τους κ.λπ., τα βλήματα του αντιπάλου. Ουδείς απ' αυτούς που νοιάζονται για το πόσο κοστίζει η μετακίνηση για να πας να ψηφίσεις και συνάμα στηλιτεύουν την αποχή, θέλει να αποκαλύψει πόσο τον συμφέρει να ψηφίζουν ολοένα και λιγότεροι. Κι έτσι κανείς δεν παίρνει πρέφα πως στην πολιτισμένη Δύση, εκεί που καταφεύγουν οι δικοί μας νέοι άνεργοι για ένα κομμάτι ψωμί, η ψήφος είναι πολύ πιο ακριβή. Ειδικά η ομογενειακή. Ξέρετε ότι όσοι έχουν εγγραφεί π.χ. στην Αλβανία και μένουν Τίρανα ή Αργυρόκαστρο πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στη Σόφια; Οι ομογενείς στο Βελιγράδι πρέπει να πάνε στα Σκόπια ή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη! Οι Ελληνες ομογενείς στην Ουκρανία πρέπει να πάνε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα πάνε κι αυτοί από τη Μόσχα και το Νοβοροσίσκ! Μην πάμε παρακάτω, Ελληνες από το Μεξικό, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, την Αργεντινή κ.λπ. θα ψηφίσουν στο Τέξας των ΗΠΑ. Τέλος, οι δικοί μας απ' το Τόκιο πρέπει να πάνε στη Σεούλ, μαζί μ' αυτούς απ' το Πεκίνο, τη Σαγκάη, κι αν συνεχίσω δεν με φτάνουν όλα τα ΝΑΤΟικά βλήματα - ψηφοδέλτια.

Σύντροφοι, έως τις εκλογές πρέπει να προστατέψουμε όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούμε από την εξαπάτηση των φανταχτερών και βαρύγδουπων αντίμετρων που εκτοξεύονται εναντίον της νοημοσύνης του λαού και πολλαπλασιάζονται στο ύπουλα ανεβασμένο επίπεδο του αντικομμουνισμού. Βλέπουν πως δεν θολώνει πια εύκολα ούτε η αγάπη του ΚΚΕ για τον λαό, ούτε η αντίσταση που καλά οργανωμένα καιρό τώρα χτίζει στους κόλπους της σύγχρονης εργατικής τάξης το ΚΚΕ, ούτε το φως μας που απειλεί τα σκοτάδια τους σβήνει. Και πάει πολύ, και τους πήραν πρέφα οι πολλοί, να καθιστάς υπεύθυνο το ΚΚΕ μπας κι έρθει η δεξιά, επειδή εξαιτίας του φαίνεται πια ξεκάθαρο πως όλοι τους την χαϊδεύουν, την προσεταιρίζονται, συγκυβερνούν μαζί της και την κανακεύουν, κι εμείς μόνοι μας την αντιμαχόμαστε, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ - ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ
Συγκοινωνούντα δοχεία, με «απολήξεις» σε όλο το αστικό πολιτικό σύστημα

Απ' όλα έχει ο μπαξές των προεκλογικών (και όχι μόνο) διεργασιών που πυροδότησε ο αποκλεισμός του φασιστικού μορφώματος «Εθνικό Κόμμα Ελληνες», του καταδικασμένου ναζιστή Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μάη.

Και «αντισυστημικό» «ξέπλυμα» στα καλύτερα μαντρόσκυλα του συστήματος, και «καλοπιάσματα» προς άγρα ψήφων στα «ορφανά» του Κασιδιάρη, όπως και άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, και «προβληματισμοί» για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ένα «σοβαρό» ακροδεξιό κόμμα, άμεσα και στο μέλλον ως εφεδρεία, ακόμα και σε μετεκλογικά παζάρια.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, είναι πως όλα αυτά τα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Οτι σ' αυτή τη βάση τα στελέχη τους μετακινούνται από το ένα στο άλλο, φτιάχνουν και διαλύουν σχήματα, συνεργάζονται και «τα σπάνε» με μεγάλη ευκολία. Και ότι «απολήξεις» τους φτάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, απολαμβάνουν την ανοχή τους, επιβεβαιώνοντας ότι είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος που όλοι μαζί υπηρετούν. Ποιος ξεχνάει άλλωστε την πολύχρονη καθυστέρηση της διεξαγωγής και ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ένας στο «μαγαζί» του άλλου

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα και πώς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, με «άκρες» σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος.

- ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: Το κόμμα του ναζί εγκληματία επιχείρησε να κατέβει στις εκλογές με «μπροστινό» τον Κανελλόπουλο του «ΕΑΝ», αντεισαγγελέα και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, ο οποίος υπήρξε για λίγες μέρες και αρχηγός του, ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντρώος». Είναι τέτοια η «αντισυστημικότητα» του Κασιδιάρη που με τεράστια άνεση επιλέγει για επικεφαλής του ανθρώπους από τα πιο πάνω ...ράφια του συστήματος, όπως ένας ανώτατος δικαστικός του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, όταν ο Κανελλόπουλος είπε ότι αποχωρεί, ο Κασιδιάρης όρισε άλλον «μπροστινό», έναν ακόμα ακροδεξιό του βαθέος συστήματος, ταξίαρχο εν αποστρατεία, τον Χατζηλιάδη.

- ΚΟΜΜΑ «ΕΑΝ»: Μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ο «μπροστινός» του Κανελλόπουλος λοιπόν συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές με το δικό του κόμμα, το «ΕΑΝ». Σε αυτό το μόρφωμα συμμετέχουν κατά βάση πρώην στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., όπως ο Αϊβαλιώτης και ο Ροντούλης. Αυτοί δηλαδή που κυβέρνησαν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2011, ψήφισαν μνημόνια και χαντάκωσαν τον λαό. Μία άλλη μεταγραφή είναι η Αλεξοπούλου, που πρόσφατα αποχώρησε από την Ελληνική Λύση.

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ο αρχηγός της, Κυρ. Βελόπουλος, ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε στον ακροδεξιό - εθνικιστικό ΛΑ.Ο.Σ., όταν κυβερνούσε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μετά πέρασε και από τη ΝΔ, απ' όπου αποχώρησε για να φτιάξει το συγκεκριμένο κόμμα. Εχει υποψήφιο στις εκλογές τον Σπίνο, γνωστό ακροδεξιό, μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το 2017 είχε ανακοινώσει συνεργασία και με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μίχο και καταδικασμένο στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Μετά τον αποκλεισμό άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων από τις επικείμενες εκλογές, απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης στον ακροδεξιό - φασιστικό χώρο. Από τους πρώτους που έδειξαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπογδάνος, πρώην βουλευτής της ΝΔ.

- ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ: Στέλεχος και βουλευτής της ΝΔ, από την οποία αποχώρησε. Εστησε το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συμφωνία και συνεργάστηκε με τους γνωστούς αντικομμουνιστές Τζήμερο και Κρανιδώτη. Στη συνέχεια τα κόμματά τους συγχωνεύτηκαν και φτιάχτηκε η Εθνική Δημιουργία. Μπογδάνος, Τζήμερος και Κρανιδιώτης συμμετείχαν στις αντικομμουνιστικές γιορτές μίσους σε Γράμμο και Βίτσι, που οργανώνει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Μετά τη διαγραφή του κι από αυτό το κόμμα, συμπορεύτηκε για λίγο καιρό με την Λατινοπούλου, πρώην στέλεχος της ΝΔ και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το κόμμα Εμφιετζόγλου.

- ΚΟΜΜΑ ΤΖΗΜΕΡΟΥ - ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ: Αντικομμουνιστές και φανατικοί ακροδεξιοί, ζητούν την απαγόρευση του ΚΚΕ, επικαλούμενοι και την αντικομμουνιστική νομοθεσία της ΕΕ. Ο Κρανιδιώτης υπήρξε σημαίνον στέλεχος της ΝΔ. Ο Τζήμερος είχε συνεργαστεί παλιότερα με τον Στέφανο Μάνο της ΝΔ, ενώ τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο - αν εκπροσωπηθεί στη Βουλή - να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της ΝΔ. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνεργάζεται στενά με τον Πατούλη της ΝΔ και με τους εκλεγμένους της Χρυσής Αυγής.

Ψάχνει «κρίκους»

Για κερασάκι στην τούρτα, μόνο απαρατήρητη δεν περνάει προεκλογικά η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει γέφυρες με το εκλογικό ακροατήριο τέτοιων μορφωμάτων, αξιοποιώντας «κρίκους» από τον χώρο τους, που δεν έχουν βέβαια κανένα πρόβλημα (κάθε άλλο) να χαριεντίζονται με στελέχη, βουλευτές, ακόμα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Στην Καστοριά, ο Αλ. Τσίπρας «συναντήθηκε» με τον αντικομμουνιστή πρόεδρο του τοπικού παρατήματος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Στο Μενίδι με τον πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. και της Ελληνικής Λύσης και νυν υποψήφιο δήμαρχο Ηλιάδη. Ο συγκεκριμένος είχε φιλοξενήσει στην εφημερίδα της παράταξής του τον Κασιδιάρη, ενώ εκπρόσωπός του συμμετείχε επίσημα σε εκδηλώσεις του κόμματος Κασιδιάρη στο Μενίδι. Στον Πύργο, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπράττει με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή, σε κοινό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου. Και στην Κοζάνη κατεβάζει ως υποψήφιο γνωστό πλυντήριο της ακροδεξιάς.

* * *

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η αντιμετώπιση των φασιστικών μορφωμάτων δεν μπορεί να ανατεθεί από τον λαό στο σύστημα του οποίου αποτελούν «ακοίμητους φρουρούς», αλλά είναι υπόθεση της οργανωμένης συλλογικής πάλης, με την απομόνωσή τους παντού, να μη βρίσκουν τόπο για να χύσουν το δηλητήριό τους. Ο αγώνας αυτός περνάει και από τις κάλπες, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στέκεται με συνέπεια και αδιάλλακτα απέναντι στους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»

Το Σάββατο 6 Μάη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή», μια ειδική προεκλογική έκδοση που θα διακινηθεί από τα μέλη της ΚΝΕ, με στόχο να φτάσει στα χέρια χιλιάδων νέων τις μέρες που απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Στο εξώφυλλό του, το σύνθημα «Μόνοι τους και όλοι μας. 21 Μαΐου #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ» δίνει τον τόνο για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Στην αρθρογραφία του περιοδικού, οι αναγνώστες μπορούν να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν για τις θέσεις του ΚΚΕ. Μέσα από τις σελίδες του, ο «Οδηγητής» καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν το βήμα που έκαναν στους Συλλόγους τους, να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η αρθρογραφία του «Οδηγητή» περιλαμβάνει:

 • Ισχυρό ΚΚΕ για δυνατό χαστούκι στο σύστημα.
 • Στις βουλευτικές εκλογές οι φοιτητές ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε: ΤΩΡΑ ΚΚΕ!
 • Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τις θέσεις του ΚΚΕ.
 • Μήπως είσαι και εσύ ΚΚΕ;
 • Μόνοι τους με τις δεσμεύσεις που σπέρνουν φτώχεια και θάνατο.
 • Το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.
 • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύτες και υποκριτές.
 • ΜέΡΑ25: «Ρήξη»... καπαμά και αντίδραση βαθιά.
«Αντισυστημικά» κόμματα στην υπηρεσία του συστήματος

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτήν την προεκλογική περίοδο για το ποιος είναι «αντισυστημικός» και ποιος όχι. Δεν υπάρχει κόμμα που να μη διεκδικεί κάποιο είδος «αντισυστημικότητας», ή αντίστροφα να μην τη χρησιμοποιεί ως φόβητρο για να μαζέψει ψήφους.

Φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο μέχρι και το ΠΑΣΟΚ, που έχει ταυτιστεί με το σύστημα και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής τα τελευταία 40 χρόνια, να αυτοαποκαλείται «κόμμα του αντισυστημικού ρεαλισμού». Που σημαίνει με λίγα λόγια, όπως και η «ρεαλιστική ανυπακοή» του ΜέΡΑ25, «ανυπακοή» μέχρι εκεί που επιτρέπει το σύστημα!

Δεν είναι παράξενη βέβαια αυτή η προπαγανδιστική επίκληση της λέξης «αντισυστημικός», όταν το 30% του λαού εκφράζει αποστροφή για τα κόμματα που κυβέρνησαν. Πέρα όμως από τον προφανή ψηφοθηρικό στόχο ενόψει εκλογών, επιχειρείται κάτι βαθύτερο από τα κόμματα του συστήματος που επικαλούνται ποικιλοτρόπως την «αντισυστημική ψήφο».

Επιχειρείται ο εγκλωβισμός του λαού και των εργαζομένων σε ένα ψεύτικο δίπολο, που όποια πλευρά κι αν επιλέξει κανείς θα οδηγείται από διαφορετικά κανάλια στη μη αμφισβήτηση του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Ενα δίπολο που ενισχύεται τόσο με τις κάλπικες «αντισυστημικές» διακηρύξεις όπως των πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρουφάκη και Δ. Στρατούλη (τώρα ΜέΡΑ25), όσο και από την προπαγάνδα της ΝΔ, που ξιφουλκεί με αυτόν τον βολικό και κάλπικο «αντισυστημισμό», διακηρύσσει τη σωφροσύνη και την υπευθυνότητα για να συνεχιστεί η «καλή πορεία της χώρας». Πρόσφατο παράδειγμα η προσπάθεια να προβληθούν με το φωτοστέφανο του «αντισυστημικού» τα μαντρόσκυλα του συστήματος, η εγκληματική οργάνωση του Κασιδιάρη.

Και οι δύο φυσικά είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος, γιατί βρίσκονται στην υπηρεσία του καπιταλιστικού συστήματος, των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και της «επενδυτικής βαθμίδας», που συνοδεύονται από διαρκές τσάκισμα δικαιωμάτων, και των επικινδύνων για τους λαούς ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία να προσδιορίσουμε για ποιο σύστημα μιλάμε, ώστε να καθορίσουμε ποιοι είναι οι φίλοι του, τα στηρίγματά του και πώς μπορούν ο λαός και οι εργαζόμενοι να το αντιμετωπίσουν πραγματικά. Γιατί ο πραγματικός αντίπαλος είναι το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά συνέχεια ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, πολέμους, που στη λογική του κόστους - οφέλους βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και του λαού, οδηγεί σε προμελετημένα εγκλήματα όπως εκείνο στα Τέμπη. Ενάντια σε αυτό το σύστημα το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί η αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

«Φταίει το σύστημα Μητσοτάκη...»

«Η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι αυτή που θα πλήξει το καθεστώς Μητσοτάκη», είχε δηλώσει ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τον πυρήνα της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ: Για την αντιλαϊκή πολιτική φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα ώστε η δικαιολογημένη οργή του λαού να μη στραφεί στον πραγματικό αντίπαλο που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, και στα αντιλαϊκά μέτρα του επόμενου διαστήματος που επιβάλλουν η καπιταλιστική οικονομία, οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και η διεθνής όξυνση του ενεργειακού και εμπορικού πολέμου. Αυτά τα μέτρα, που αποτελούν το κοινό τους πρόγραμμα με τη ΝΔ, όπως έδειξε και η προηγούμενη 4ετία του ως αντιπολίτευση, όπου ψήφισε πάνω από τα μισά νομοσχέδιά της, θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα περάσει πιο εύκολα στον λαό, με ψευτο-φιλολαϊκή γαρνιτούρα.

«Αντισυστημική ψήφος» στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει επομένως αλλαγή της κυβέρνησης που θα προωθήσει τις επιλογές του συστήματος, θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική και θα τα πετύχει όλα αυτά με τις λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Αυτή ήταν και η πολύτιμη προσφορά του στο σύστημα ως κυβέρνηση το 2015 - 2019: Δεν ψήφισε και εφάρμοσε απλά το 3ο μνημόνιο, αλλά φρόντισε ο νέος κυκεώνας αντιλαϊκών μέτρων να μη συναντήσει την ίδια αντίσταση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Αυτό είναι εξάλλου και το πραγματικό περιεχόμενο των «αντισυστημικών» θέσεων που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με το περίφημο «Συμβόλαιο Αλλαγής», ένα συμβόλαιο καλής πίστης στο σύστημα της εκμετάλλευσης ότι θα μείνουν άθικτοι οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι, ότι στόχοι θα συνεχίσουν να είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και η δημοσιονομική σταθερότητα, ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός και ενεργητική προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των ματωμένων προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ένταξη και προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Ο «αντισυστημικός» λαγός του συστήματος

Στο επίκεντρο της κάλπικης αντιπαράθεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε το ΜέΡΑ25, το οποίο παρουσιάστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν μια «ακραιφνής αντισυστημική» δύναμη που με τις προτάσεις της θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας και του συστήματος γενικότερα.

Στην πραγματικότητα το ΜέΡΑ25 δεν στέκεται απέναντι από το σύστημα, αλλά τρέχει σαν λαγός μπροστά του, στρώνοντας το έδαφος για το επόμενο μείγμα αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Οι θέσεις του ως σημαιοφόρου της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ είναι τόσο προωθημένες, που τις ζηλεύουν για την αντιλαϊκή τους τόλμη μέχρι και τα επιτελεία της Κομισιόν. Ζητά το πλήρες «σταμάτημα των εξορύξεων», δηλαδή ταχύτερη προώθηση της απολιγνιτοποίησης και διατήρηση της ενεργειακής ακρίβειας, χιλιάδες απολύσεις, αύξηση των εισαγωγών και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Οι θέσεις του για τη διάσωση των τραπεζών ζητούν να αναλάβουν πλήρως το κόστος των «κόκκινων» δανείων οι φορολογούμενοι, μέσω μιας κρατικής «κακής τράπεζας».

Σε όλα αυτά το ΜέΡΑ25 θέλει οι εργαζόμενοι όχι απλά να μην αντιδράσουν, αλλά επιπλέον να συναινούν, να αποδέχονται την αντιλαϊκή πολιτική, συναποφασίζοντας και χειροκροτώντας, και γι' αυτό διατύπωσε τον πιο ευφάνταστο μηχανισμό ταξικής συνεργασίας και ενσωμάτωσης, με τα περίφημα «Διαβουλευτικά Συμβούλια» (ΔΙΑΣΚΕΠ), που τάχα μπορούν να μεταβάλλουν σε φιλολαϊκό το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Επικοινωνιακά έχουν βελτιωθεί απ' όταν ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 συμφωνούσε με το 70% των μνημονίων και υπερασπιζόταν τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς σήμερα έχουν αναλάβει να παρουσιάζουν τους αντιλαϊκούς νόμους της ΕΕ ως «αντισυστημικές» προτάσεις.

Οταν ο φασισμός βαφτίζεται «αντισυστημικός»....

Τις τελευταίες βδομάδες πήρε επίσης μεγάλη έκταση η παρουσίαση κομμάτων της ακροδεξιάς, ακόμα και ναζιστικών μορφωμάτων, ως δήθεν κομμάτων όπου θα στραφεί η αντισυστημική ψήφος. Πρόκειται για μια προπαγάνδα με πολλαπλή στόχευση.

Από τη μια μεριά κρατιούνται ζωντανές εφεδρείες με μεταλλάξεις και μεταμφιέσεις εγκληματικών ναζιστικών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή, για το χτύπημα του εργατικού κινήματος όποτε και εφόσον χρειαστεί. Δεν είναι τυχαία η μεγάλη προσπάθεια αναμόρφωσης του συγκεκριμένου χώρου, με αλλεπάλληλες διεργασίες, συγκολλήσεις και διασπάσεις εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία ήταν και είναι πρόθυμα να δώσουν πολιτική στέγη σε φανερά ή αθέατα μορφώματα που πριν συγκροτούσαν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η δε προβολή τους από το σύστημα ως «αντισυστημικών» δυνάμεων τους δίνει μια έμμεση κάθαρση στα μάτια μιας μερίδας κόσμου, για να παίξουν τον ρόλο τους και στον εγκλωβισμό του και στην αντιδραστική του οργάνωση.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο ξεπλένονται ως «αντισυστημικές» και οι γνωστές θέσεις άλλων εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και των διαφόρων ναζιστικών οργανώσεων, που δίνουν όρκους πίστης στα τμήματα του κεφαλαίου, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, παρά την όποια φραστική ψευδεπίγραφη καταγγελία τους, την ίδια στιγμή που χύνουν το εθνικιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο και ωμό - εμετικό αντικομμουνισμό στην εργατική τάξη.

Τέλος, η αναγόρευση του εθνικισμού και του ναζισμού ως δυνάμεων «αντισυστημικών» βολεύει το ίδιο το σύστημα να προβάλλει την αισχρή θεωρία των «δύο άκρων», ταυτίζοντας με τον φασισμό την πραγματική εναντίωση στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που είναι η ψήφος και η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Με το ΚΚΕ για την πραγματική σύγκρουση με το σύστημα

Η μόνη πραγματικά αντισυστημική ψήφος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, και αυτό το έχει αποδείξει στην πράξη το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων σε κάθε χώρο δουλειάς, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Ηταν και είναι η ψυχή και το στήριγμα της πάλης ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, για την απόσπαση κατακτήσεων. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος, γιατί το ΚΚΕ δεσμεύεται και καταθέτει σταθερά τη δύναμή του στη μεγάλη υπόθεση της οργάνωσης της αντεπίθεσης ενάντια σ' αυτό το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, στην οργάνωση της αντεπίθεσης για τη ζωή που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Αυτό το έχει αποδείξει ήδη το ΚΚΕ με τις θέσεις και τη δράση του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους επικίνδυνους για την περιοχή σχεδιασμούς του.

Αντισυστημική είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που θα βρει απέναντί της και η επόμενη κυβέρνηση, που ανεξαρτήτως σύνθεσης έχει δεδομένο αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Αντισυστημική είναι η ψήφος στο ΚΚΕ γιατί έχει Πρόγραμμα εξουσίας που βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, γιατί οργανώνει τον αγώνα ώστε να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός.


Του
Λουκά ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Λ. Αναστασόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εκεί που «τα πάνε καλά» για το κεφάλαιο, τσακίζοντας τους λαούς

Το παράδειγμα των σκανδιναβικών κρατών

Απεργοί οικοδόμοι στη Δανία
Απεργοί οικοδόμοι στη Δανία
Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στις 24 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι το σύγχρονο στοιχείο της Ευρώπης. Και καλά πάνε, δεν πάνε άσχημα!».Οι κυβερνήσεις όμως σε όλο τον κόσμο, είτε αυτοδύναμες, είτε συνεργασίας, στηρίζουν το κεφάλαιο και τα κέρδη του, γι' αυτό τσακίζουν τον λαό και τις ανάγκες του. Αυτό αποδεικνύουν και τα παραδείγματα από τις σκανδιναβικές χώρες, όπου στην κυβέρνηση βρίσκονται περισσότερα από ένα κόμματα και, όπως φαίνεται, αποτελούν «πρότυπο» για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΑΝΙΑ

Τον περασμένο Νοέμβρη εκλέχτηκε τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων και «μετριοπαθών», η οποία διαδέχτηκε την κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλδημοκρατών και «κοκινοπράσινων» («αδερφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ).

Από τα πρώτα μέτρα ήταν η αφαίρεση μιας δημόσιας αργίας για λογαριασμό των ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις - πάνω από 70% του λαού είναι ενάντια στην απόφαση. Η δικαιολογία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο το κράτος εξασφαλίζει επιπλέον 425 εκατ. ευρώ από την εργάσιμη μέρα, για δαπάνες σχετικές με το ΝΑΤΟ.

Από τη ΝΑΤΟική άσκηση «Aurora 23» στη Σουηδία
Από τη ΝΑΤΟική άσκηση «Aurora 23» στη Σουηδία
Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, επικαλούμενη κι αυτή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, διπλασίασε την εισφορά στο ΝΑΤΟ και πραγματοποίησε εκβιαστικό δημοψήφισμα τον Ιούνη του 2022, για να αρθεί η εξαίρεση της Δανίας από τη συμμετοχή της στην Κοινή Αμυντική Πολιτική της ΕΕ.

Σε συνέχεια όλων αυτών, η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας ανακοίνωσε ότι τον Γενάρη θα παραχωρήσει συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, μετά από σχετικό αίτημα του Κιέβου και ακόμα ότι σε συνεργασία με την Ολλανδία θα αποστείλει σύντομα 14 άρματα μάχης «Leopard 2». Μάλιστα με... υπερηφάνεια ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση του «Ταμείου για την Ουκρανία», με αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. ευρώ.

Αμύθητα κέρδη από την «πράσινη μετάβαση»

Σε μια περίοδο που ο λαός κρυώνει και πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της δανέζικης οικονομικής εφημερίδας «Finans», η εταιρεία προμήθειας Ενέργειας «Energi Danmark» κατέγραψε το 2022 καθαρά κέρδη 8,9 δισεκατομμύρια κορόνες (1,2 δισ. ευρώ), ρεκόρ 50 φορές υψηλότερο από το προηγούμενό της το 2019.

Ενας ακόμη όμιλος, η «Norlys», βγήκε από το 2022 με κέρδη προ φόρων 4,2 δισ. DKK (560 εκατ. ευρώ), δεκαπλάσια από το προηγούμενο έτος. Τα εκτιναγμένα κέρδη των προμηθευτών Ενέργειας που ανέρχονται συνολικά σε 20 δισ. (3 δισ. ευρώ) αποδίδονται στις φουσκωμένες τιμές στο Σκανδιναβικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Και δεν είναι μόνο οι εταιρείες στην Ενέργεια που είχαν μεγάλα κέρδη: H γνωστή εφοπλιστική εταιρεία «MARSK» κέρδισε 200 δισ. κορόνες (30 δισ. ευρώ) το 2022 και σε συμφωνία με την κυβέρνηση συνεργασίας θα πληρώσει μόνο 3% φόρο για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική! Επίσης, η «Danish Crown», ο γιγαντιαίος όμιλος του τυποποιημένου κρέατος, με κέρδη 2,2 δισ. κορόνες (300 εκατ. ευρώ) ανακοίνωσε στις 20 Απρίλη ότι θα προβεί σε 800 απολύσεις.

Προϋπολογισμός σε βάρος των πολλών

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Δανίας, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 80 χρόνων. Το υπ. Οικονομικών όμως ισχυρίζεται προκλητικά ότι η οικονομία «πάει πολύ καλά» και πανηγυρίζει για 13 δισ. ευρώ πλεόνασμα, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει ως «μαξιλάρι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους από τους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και του πληθωρισμού.

Ακόμα και σε τομείς όπως η Υγεία, όπου οι σκανδιναβικές χώρες είχαν τη φήμη ότι διατηρούν σχετικά καλύτερο επίπεδο, καταγράφεται τώρα ραγδαία υποβάθμιση σε βάρος του λαού. Για παράδειγμα, 250 ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο περίμεναν πάνω από δυόμισι μήνες να εγχειριστούν, ενώ το όριο ήταν δυο βδομάδες, με αποτέλεσμα να είναι αργά για τους περισσότερους και να μειώνονται οι πιθανότητες μιας καλύτερης πρόγνωσης.

Για απλές εξετάσεις και διαγνώσεις, αν κάποιος κλείσει ραντεβού τον Μάη θα εξεταστεί καλώς εχόντων των πραγμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη! Οι δε επιδοτήσεις των φοιτητών και των ανέργων περικόπτονται, προχωρά η ιδιωτικοποίηση της σύνταξης κ.ά.

«Κόμβος» υποκλοπών των ΗΠΑ

Τον περασμένο χρόνο συνελήφθη και φυλακίστηκε για 6 μήνες ο αρχηγός της Δανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Λαρς Φίντσεν, χωρίς να δοθεί καμιά επίσημη εξήγηση.

Αλλά και τον περασμένο Φλεβάρη, ασκήθηκε δίωξη κατά του πρώην υπ. Αμυνας, Κ.Γ. Φρέντρικσεν, επειδή αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως υπήρχε μυστική συμφωνία μεταξύ της Δανίας και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, με βάση την οποία η NSA χρησιμοποιούσε, τουλάχιστον μέχρι το 2014, το υποθαλάσσιο δίκτυο καλωδίων της Δανίας για να παρακολουθεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία), μεταξύ των οποίων ήταν και η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Η συμφωνία είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τον πρώην σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Δανίας, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Στη Σουηδία υπάρχει από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη κυβέρνηση συνεργασίας συντηρητικών και ακροδεξιών. Προηγουμένως, συγκυβερνούσαν οι σοσιαλδημοκράτες με το αποκαλούμενο Αριστερό Κόμμα («αδελφό» κι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ).

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια από τις πρώτες δηλώσεις της ήταν ότι η Σουηδία θα παραδώσει νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 3 δισεκατομμυρίων κορονών (300 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, συνεχίζοντας στη «γραμμή» της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, που είχε συμφωνήσει να στέλνει αρκετές δόσεις «βοήθειας» προς την Ουκρανία, αξίας πάνω από 1 δισ. κορόνες (100 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, οι σουηδικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη άσκηση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, την «Aurora 23», μέχρι και τις 11 Μάη. Οι πολίτες έχουν ειδοποιηθεί από την κυβέρνηση ότι στο διάστημα της άσκησης «το στρατιωτικό προσωπικό μέσα στις πόλεις θα είναι πιο ορατό από το συνηθισμένο»... Κατά τη διάρκεια των τριών περίπου εβδομάδων που λαμβάνει χώρα η άσκηση, συμμετέχουν πάνω από 26.000 στρατιωτικοί από τη Σουηδία και 14 άλλες χώρες.

Εκτός από την εκπαίδευση σε στρατόπεδα και πεδία βολής, πολλοί Σουηδοί πολίτες έχουν λάβει προειδοποίηση να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο μέρος και να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, όταν σε μια καθορισμένη ημερομηνία ακούσουν στο ραδιόφωνο τη σχετική κλήση! Σύμφωνα με τους αρμόδιους, στόχος είναι να δοκιμαστούν όλα τα στάδια μιας τέτοιας ευρείας κλίμακας άσκησης κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Μιλάμε δηλαδή για κανονικές πρόβες πολέμου!

Πληθωρισμός, ακρίβεια, φτώχεια

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στη Σουηδία καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση σε καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης από το 1992 (-9,4%) και η ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα από τη δεκαετία του 1950.

Το ποσοστό ανεργίας κοντεύει το 8% και όλες οι προβλέψεις λένε ότι θα αυξηθεί κι άλλο στο επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων οδηγούν όλο και περισσότερες οικογένειες σε απόγνωση, καθώς αδυνατούν να αποπληρώνουν τα στεγαστικά δάνεια. Στοιχεία της σουηδικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι σχεδόν το 15% των Σουηδών κινδυνεύουν με φτωχοποίηση.

Στις αρχές Απρίλη, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας ανακοίνωσε ζημιές 2 δισ. δολαρίων, που αποδόθηκαν στην τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ. Οι Σουηδοί συνταξιούχοι θα πληρώσουν τα σπασμένα της αντιλαϊκής στρατηγικής που μετατρέπει τη σύνταξη σε ατομικό επενδυτικό προϊόν με «διαβαθμίσεις ρίσκου». Αποκαλυπτικότατη για τον κυνισμό των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους είναι και η εξαγγελία ότι καταργείται κάθε μορφή «πρόωρης» σύνταξης, ακόμα και για τους ανάπηρους!

Κι όχι μόνο αυτό: Οι αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία για μια εξέταση και ένα χειρουργείο είναι πλέον πολύμηνες και βασανιστικές, με τον λαό να πληρώνει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στην Υγεία. Αλλά και στους σιδηρόδρομους, απολύεται κρίσιμο προσωπικό ασφαλείας στο όνομα της εξοικονόμησης, απόφαση που οδήγησε τους εργαζόμενους στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Στοκχόλμης σε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η Φινλανδία, που μόλις έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, αφού η προηγούμενη με πρωθυπουργό την προβεβλημένη σοσιαλδημοκράτισσα Μαρίν ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Κύριο θέμα στις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η αύξηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, με πρώτο σκαλί το 2% και το κούρεμα των δημόσιων οικονομικών δαπανών, με επίκεντρο την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Προβλέπονται ακόμα ραγδαίες περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στον δε τομέα της Παιδείας προγραμματίζονται περικοπές και συντόμευση της διάρκειας ακόμα και για την επαγγελματική κατάρτιση. Ολα αυτά, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10% και η πραγματική αξία των μισθών έχει μειωθεί κατά 4,4%.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος στην ΕΕ, αλλά και εκεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας ακολουθεί την ίδια πολιτική. Αλλωστε, ο γγ του ΝΑΤΟ είναι Νορβηγός.

Στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, επωφελούμενη ταυτόχρονα από την άνοδο των τιμών, που έφτασαν το καλοκαίρι σε ύψος ρεκόρ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει 75 δισ. κορόνες (6,8 δισ. ευρώ) σε πολιτική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για τα επόμενα πέντε χρόνια (2023-2027), δηλαδή 15 δισ. κορόνες ετησίως, που θα πληρώσει φυσικά ο λαός.

Μάλιστα, οι αρχηγοί των αεροπορικών δυνάμεων στις τέσσερις μεγάλες σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία) υπέγραψαν συμφωνία με βάση την οποία τα μαχητικά αεροσκάφη τους θα ενεργούν ως μια κοινή σκανδιναβική Πολεμική Αεροπορία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση, με κοινό μηχανισμό υποστήριξης. Με μια συνδυασμένη δύναμη, οι τέσσερις χώρες θα έχουν τελικά περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου ο ίδιος με ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ - ΨΑΡΑΔΕΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο

Eurokinissi

Πριν μπει στο παραβάν και ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς ας σκεφτεί δύο πράγματα:

Πρώτον, ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι, παρά τη σκληρή δουλειά του, δεν μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημα που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του και, μάλιστα, κινδυνεύει να πεταχτεί έξω από την παραγωγική δραστηριότητα, να περάσει στην ανεργία και την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Δεύτερον, πώς με την ψήφο του θα μπορέσει να στείλει μήνυμα στους υπεύθυνους πως δεν είναι διατεθειμένος ν' αποδεχτεί μοιρολατρικά την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την καταστροφή του.

Υπεύθυνη η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου

Δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ για να καταλήξει στο συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται. Από την πολύχρονη πείρα του έχει αντιληφθεί πως υπεύθυνη για τη συνεχή μείωση του εισοδήματός του, που επιδρά δραματικά στη ζωή του, είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας. Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, ευθύνεται για:

-- Τις πολύ υψηλές τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων - σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα, αρδευτικό νερό, αγροτικό ρεύμα, καύσιμα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά. - που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές προκειμένου να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη.

-- Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι - τα οποία, στη συνέχεια, μεταπωλούνται πανάκριβα στους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων - προκειμένου να διασφαλίσουν υψηλή κερδοφορία.

-- Την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώνει κανονικά τον παραγωγό για τις καταστροφές που υπόκειται η παραγωγή του, ή το παραγωγικό του κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι πληρώνει πολύ υψηλά ασφάλιστρα.

-- Την αρπαχτή των τραπεζών που επιβάλλουν απαράδεκτους όρους δανεισμού στους παραγωγούς, χρεώνοντάς τους μέχρι τον λαιμό κι απειλώντας να κατασχέσουν τα χωράφια και τα σπίτια τους.

-- Τη ληστρική επιδρομή του κράτους που φορτώνει τον παραγωγό με φόρους και άλλα χαράτσια, προκειμένου να μαζεύει χρήματα τα οποία διαθέτει για την εξυπηρέτηση των «επενδυτικών» σχεδίων και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Τώρα, πλέον, ξέρει καλά ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς ότι αυτήν την πολιτική εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις - δεξιές, κεντρώες, «αριστερές» - και στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα. Την εφάρμοσαν όλες οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κι όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Γιατί όλες αυτές οι κυβερνήσεις ήταν ταγμένες να υπηρετούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στοιχισμένα τα αστικά κόμματα ενάντια στους βιοπαλαιστές αγρότες

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε συγκυριακό το γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν επί της ουσίας και πολλές φορές ψηφίζουν μαζί μέτρα που παίρνονται σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, είτε στη χώρα μας είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν την ίδια αρνητική θέση έναντι των αιτημάτων επιβίωσης της αγροτιάς και την ίδια κατασταλτική αντιμετώπιση των δίκαιων αγώνων της.

Για παράδειγμα, μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ:

-- Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

-- Προώθησαν με τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ την «απελευθέρωση του γάλακτος», που μείωσε την τιμή παραγωγού, την «αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού», που χαντάκωσε τις αγροτικές συντάξεις.

-- Προσυπέγραψαν την απόφαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία που τ' αποτελέσματά της τα πληρώνουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί φρούτων και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος, ο ελληνικός λαός.

-- Αρνούνται το αγροτικό αγωνιστικό αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, προτάσσοντας τον μονόδρομο της ΚΑΠ της ΕΕ.

Και, βεβαίως, όλες οι κυβερνήσεις - και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - αντιμετώπισαν με την καταστολή των ροπαλοφόρων των ΜΑΤ και τις ποινές των «αγροτοδικείων» τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οχι μόνο στον τομέα της αγροτικής πολιτικής αλλά γενικότερα και συνολικά η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και μαζί:

-- Ψήφισαν το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα νέο υπερμνημόνιο, μέσω του οποίου θα μπουκώνουν με χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες και πάλι θα το πληρώσει ο λαός.

-- Προωθούν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «πράσινη ανάπτυξη» που μετατρέπουν την Ενέργεια σε πανάκριβο και απρόσιτο για τον λαό εμπόρευμα, εκτινάσσοντας στα ύψη τα κέρδη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.

-- Διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών για να κερδοσκοπούν ασύστολα οι τραπεζίτες και τα funds.

Ολα μαζί τα αστικά κόμματα τα κάνουν κι ας ισχυρίζονται πως έχουν «μεγάλες διαφορές» μεταξύ τους κι ας τσακώνονται στα λόγια για κάποια ασήμαντα και παραπλανητικά. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%, ενώ από κοινού απέρριψαν όλες τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για στήριξη των λαϊκών αναγκών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, κόμματα που θέλουν να εμφανίζονται διαφορετικά από εκείνα που κυβέρνησαν, αλλά δεν απορρίπτουν καθαρά τη συμμετοχή τους σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, ενώ οι επικεφαλής τους έχουν στηρίξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντίστοιχα.

Μήνυμα στέλνει μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς δεν έχει κανέναν λόγο να ψηφίσει στις εκλογές ένα από τα αστικά κόμματα, τα οποία υπηρετούν και στηρίζουν την πολιτική που ευθύνεται για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και δυσκολεύουν διαρκώς τη ζωή του. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να στείλει μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και, ταυτόχρονα, ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ.

Ψήφο στο ΚΚΕ, λοιπόν, διότι:

-- Είναι το κόμμα που στάθηκε πάντα και παντού στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ψαράδων και μελισσοκόμων. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του δουλευτή της γης και της θάλασσας, του κτηνοτρόφου, έναν αγωνιστή του μεροκάματου και της ζωής, που δίνει μάχη για την επιβίωση, δουλεύοντας μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας. Και ταυτόχρονα, έναν παραγωγό που με τα προϊόντα που παράγει μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των εργαζομένων, του λαού μας.

-- Είναι το κόμμα που παλεύει μαζί με τον αγρότη στα μπλόκα και στις άλλες κινητοποιήσεις, όπως και μέσα στη Βουλή, για την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων του. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τις αγροτικές διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής και όλες τις άλλες που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της αγροτιάς.

-- Είναι το κόμμα που δηλώνει καθαρά και ξάστερα ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη ή ανοχή σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ εξηγεί ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις ερχόμενες εκλογές θα συνεχίσει την πολιτική η οποία οδηγεί στη μεγάλη ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, σε νέες λαϊκές θυσίες για να εξασφαλιστούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα και να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ, σε βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ειρηνική ζωή του λαού μας.

-- Είναι το κόμμα που μπορεί να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική. Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί εντολή αγωνιστικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια, το κεφάλαιο. Είναι εντολή έντασης των προσπαθειών για δυνάμωμα των αγώνων ώστε να μπει φρένο στα νέα και χειρότερα που έρχονται και ν' ανοίξει ο δρόμος για τα καλύτερα που ελπίζει ο λαός. Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις κάτω από το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής». Κι όσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ στον λαό και στη Βουλή, τόσο πιο μεγάλοι θα είναι οι αγώνες και τόσο πιο ισχυρές οι λαϊκές αντιστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερες οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

-- Είναι το κόμμα που με το Πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης που προβάλλει δίνει προοπτική ενός καλύτερου αύριο στην αγροτιά, όπως και σε όλο τον λαό.


Π. Ρ.

Δυνατό ΚΚΕ, δυνατοί αγώνες για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων
Αυτοί υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Από τις φετινές εκδηλώσεις των εργατών γης στη Μανωλάδα για την Πρωτομαγιά, μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία
Από τις φετινές εκδηλώσεις των εργατών γης στη Μανωλάδα για την Πρωτομαγιά, μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία
Το παραστατικό σύνθημα του ΚΚΕ «Μόνοι τους και όλοι μας» επιβεβαιώνεται και στο ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, στην άδικη πολιτική σε βάρος των χιλιάδων κατατρεγμένων από την εξαθλίωση και τον πόλεμο.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αντιμετωπίζουμε μια μεταναστευτική εισβολή».

Αλ. Τσίπρας: «Δεν θα κάθεστε να σας δίνουμε επιδόματα».

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο φράχτης ήταν έργο του ΠΑΣΟΚ. Σαφώς και πρέπει να επεκταθεί».

Γ. Βαρουφάκης: «Υπάρχουν κάποια χρήματα για να γίνουν κάποια έργα, αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα κάνουν... Το πολύ πέντε οικογένειες σε κάθε τοπική κοινωνία σε κάθε μικρό χωριό».

Κυρ. Βελόπουλος: «Είναι λαθροεισβολείς (...) Να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το push-back (...) Υπάρχουν 1.200 ακατοίκητα νησιά όπου μπορούμε να κάνουμε δομές».

Από τη μια πλευρά, «μόνοι τους» είναι όσοι υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είτε με εθνικιστικό είτε με κοσμοπολίτικο μανδύα, όσοι μιλούν για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων σαν «φυσικό φαινόμενο» και «εργαλειοποιούν» τους ξεριζωμένους, πότε στα γεωπολιτικά παζάρια και πότε ως φτηνά εργατικά χέρια για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι αυτοί που:

- Στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τον πόλεμο και τη βάρβαρη καταλήστευση χωρών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα καραβάνια των ξεριζωμένων.

- Για να κρύψουν τους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού από τα γεωπολιτικά παζάρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, μιλούν υποκριτικά για τη δήθεν ασφάλεια των συνόρων από την «παράνομη μετανάστευση», σκορπώντας το ρατσιστικό και ξενοφοβικό δηλητήριο.

- Δεσμεύονται στον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ και γι' αυτό καταπατούν τα δικαιώματα των ξεριζωμένων, με τη στρατιωτική κατασταλτική δύναμη της Frontex στην Ελλάδα και τους «αόρατους» ή ορατούς φράχτες, με τον εγκλωβισμό σε hot spots διαλογής, πότε στην ντροπή της Μόριας και πότε στην αγριότητα των νέων υπερδομών - φυλακών, διαμορφώνοντας έτσι το έδαφος για τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και μετατρέποντας τον Εβρο και το Αιγαίο σε απέραντο τάφο ψυχών.

- Σκορπούν αυταπάτες για την «αλληλεγγύη» της ΕΕ, τις συμφωνίες για Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και «αναδιανομή» των κατατρεγμένων στα κράτη - μέλη, όπως κάνει κατ' εξοχήν το ΜέΡΑ25. Ομως είναι η ΕΕ που κατακρεουργεί τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και διαμορφώνει συμφωνίες για το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου στα κράτη - μέλη, όπως π.χ. η κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΝΔ, ή το προωθούμενο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

- Υπηρετούν τις επιδιώξεις των αφεντικών για την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης και «εργαλειοποιούν» τους ξεριζωμένους ως τα πιο φτηνά εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα, είτε διαιωνίζοντας την ομηρία των χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς χαρτιά, είτε ψηφίζοντας συμφωνίες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου για την εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού, π.χ. με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Μπαγκλαντές, την οποία ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

- Κρατούν σε διαρκή ομηρία τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και αναπαράγουν άδικες διακρίσεις σε βάρος τους, με τις δεκάδες διαφορετικές άδειες διαμονής, τα δεκάδες εμπόδια και υπέρογκα παράβολα για την απόκτηση ή ανανέωσή τους. Ταυτόχρονα, διαιωνίζουν ένα άδικο σύστημα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, με τα εξωπραγματικά εισοδηματικά κριτήρια, τις γραπτές εξετάσεις που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις απαράδεκτες ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ, τα εμπόδια σε βάρος των παιδιών μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

- Μετατρέπουν την προστασία των μεταναστών και προσφύγων σε πεδίο κερδοφορίας, μέσα από τα διάφορα πακέτα και τις παχυλές χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ και ιδιώτες, την ίδια ώρα που οι κρατικές υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται στη μόνιμη ανασφάλεια των ελαστικών μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των απολύσεων, της εντατικοποίησης.

Εμείς με την κοινή πάλη των εργατών

Αλβανός οικοδόμος, 1998: «Με τους Ελληνες συναδέλφους τα πάμε πάρα πολύ καλά. Στο συνδικάτο μάς βοηθούν πολύ. Πολεμάνε για μας, όπως και για τον εαυτό τους. Κοίτα να δεις τι γίνεται. Εμάς οι εργοδότες μάς απειλούν: Αν θέλεις με αυτό το μεροκάματο, αλλιώς δρόμο. Στους Ελληνες εργάτες, αν παραπονεθούν για τις συνθήκες εργασίας, τους λένε: Αν θέλετε, αλλιώς βρωμάνε οι Αλβανοί. Πρέπει λοιπόν να είμαστε μαζί για να κερδίσουμε όλοι. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι εδώ στο εργοτάξιο δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε όλοι μαζί, γιατί πολεμάμε για το ψωμί μας».

Από την άλλη πλευρά είμαστε εμείς «όλοι μας», οι εργάτες, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, που ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνική καταγωγή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλα προσωπικά γνωρίσματα, παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο και δικαιούμαστε μια καλύτερη ζωή με δουλειά και δικαιώματα. Ολοι εμείς που:

- Γιορτάσαμε πριν από λίγες μέρες την Εργατική Πρωτομαγιά, όπως κάθε χρόνο, τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης και δίνοντας υπόσχεση πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ξεριζωμό.

Σφίξαμε τα χέρια με τους Γάλλους πρωτοπόρους εργάτες που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, με τα αδέρφια μας στη Νέα Μανωλάδα, τους μετανάστες εργάτες γης, που βιώνουν την πιο άγρια και βάρβαρη εκμετάλλευση, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα στην ασφαλή διαβίωση και σε ένα καθεστώς ανείπωτης τρομοκρατίας και απειλών, στην αιχμαλωσία της «παράτυπης» παραμονής στη χώρα χωρίς χαρτιά, για να κερδίζουν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες.

- Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου και να μην υπάρχει καμία αποστολή όπλων ή ενόπλων δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας.

- Εχουμε αληθινό μέτωπο με τον φασισμό, την ξενοφοβία και κάθε είδους ρατσιστικές συμπεριφορές στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές. Αντιπαλεύουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, που εκδηλώνεται πολλαπλάσια σε βάρος των μεταναστών εργατών.

- Διεκδικούμε την προστασία των δικαιωμάτων των ξεριζωμένων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, που διαμορφώθηκε στις συνθήκες ενός καλύτερου για τους λαούς συσχετισμού δυνάμεων, με την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ. Για να μην είναι η χώρα και τα νησιά μας αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, φυλακισμένων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που σκορπούν τον τρόμο σε όλο τον λαό. Για να μην είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος ένας απέραντος υγρός τάφος.

- Απλώνουμε το χέρι της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, όπως όταν διεκδικούσαμε τον εμβολιασμό και την προστασία της υγείας των «αόρατων» ανθρώπων χωρίς χαρτιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα λαϊκά φροντιστήρια και τα στέκια μεταναστών, στους συλλόγους γυναικών για την αλληλεγγύη σε μετανάστριες και γυναίκες πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν τη βία και διάφορες αναχρονιστικές προκαταλήψεις.

- Αγωνιζόμαστε μαζί με τους ξένους εργάτες δίπλα δίπλα, μέσα στα ίδια σωματεία, χωρίς να ζητάμε «χαρτιά» ή άλλα διαπιστευτήρια. Αντλούμε πείρα από τη δράση των συνδικάτων και την κοινή πάλη μαζί με τους Αλβανούς μετανάστες, όταν όλοι μαζί οι εργάτες έχτιζαν το «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων και τα μεγάλα έργα, και διεκδικούσαν μεροκάματα και δικαιώματα, κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία των μεγάλων αφεντικών. Για να επιβληθεί τελικά η χορήγηση αδειών διαμονής στους μετανάστες εργάτες, η απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά τους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ετσι και τώρα, διεκδικούμε την κατάργηση όλων των εμποδίων και των διακρίσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για χρόνια.

Γιατί εμείς έχουμε στην προμετωπίδα της πάλης μας το σύνθημα:

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.


Της
Κατερίνας ΓΕΡΑΚΗ*
*Η Κατερίνα Γεράκη είναι υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η «πράσινη ανάπτυξη» των προγραμμάτων των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ καταστρέφει χωριά, κοινότητες και το ίδιο το περιβάλλον

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» σε χωριά της περιοχής που περικυκλώνονται από τα «πράσινα» αρπακτικά

Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να παλέψουν ενάντια στο έγκλημα
Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να παλέψουν ενάντια στο έγκλημα
Αν υπάρχει μια Περιφέρεια που ο λαός της βιώνει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της «πράσινης ανάπτυξης», ένα από τα «αγκωνάρια» δηλαδή των κυβερνητικών προγραμμάτων των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η Δυτική Μακεδονία.

Η λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση» και η απολιγνιτοποίηση της περιοχής, που τις στήριξαν και δεσμεύονται να τις στηρίξουν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έφεραν έναν οδοστρωτήρα για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Ομως οι επιπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Οι «πράσινες» επενδύσεις των ΑΠΕ, με την άναρχη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και με όχημα τις παχυλές επιδοτήσεις κρατικού και ευρωενωσιακού χρήματος, είναι πράσινες μόνο στα λόγια, όπως αποδεικνύεται και στη Δυτική Μακεδονία, το ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο «Ριζοσπάστης» στην περιοχή την περασμένη Τρίτη. Βρεθήκαμε σε δύο χωριά της Κοζάνης, την Καλαμιά και τη Γαλατινή, οι κάτοικοι των οποίων δίνουν μεγάλο αγώνα απέναντι σε έναν πρωτόγνωρο κίνδυνο: Να κυκλωθούν κυριολεκτικά από γιγάντια φωτοβολταϊκά πάρκα.

Βρεθήκαμε επίσης στη Σιάτιστα, όπου το τοπικό Συντονιστικό Φορέων δίνει και πάλι τη μάχη ενάντια στα «πράσινα» αρπακτικά για την προστασία του όρους Μπούρινος.

«Δεν παραδίδουμε το χωριό μας στις εταιρείες!»

Καλαμιά Κοζάνης: Ένα χωριό «πνιγμένο» στα φωτοβολταϊκά. Σκιασμένες φαίνονται οι εκτάσεις που δεσμεύονται για τις «πράσινες μπίζνες»
Καλαμιά Κοζάνης: Ένα χωριό «πνιγμένο» στα φωτοβολταϊκά. Σκιασμένες φαίνονται οι εκτάσεις που δεσμεύονται για τις «πράσινες μπίζνες»
Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού ήταν η Καλαμιά, εκεί που μόλις φτάσαμε οι κάτοικοι ήταν ήδη συγκεντρωμένοι σε μια πλαγιά πάνω από το μικρό χωριό. Στον δρόμο πριν την πλαγιά, ένα περιπολικό της αστυνομίας συνόδευε δύο εκσκαφείς. Ηταν η πρώτη απόπειρα έναρξης των χωματουργικών εργασιών για την εγκατάσταση ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου, έκτασης περίπου 750 στρεμμάτων.

Οπως αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Αντωνία Κυρατσού - Δαγιόγλου, κάτοικος του χωριού, το πάρκο που σκοπεύει να κατασκευάσει η εταιρεία «Kiefer» θα φτάνει κυριολεκτικά μέχρι τις αυλές των σπιτιών των κατοίκων και θα καλύπτει μια έκταση τριπλάσια του χωριού.

Αλλος κάτοικος του χωριού, ο Αντώνης Τσαλίδης, μας λέει ότι οι κάτοικοι βιώνουν έναν απίστευτο κυνισμό: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έλαβε αποφάσεις κατά παραγγελία των εταιρειών, για να υπάρξει μια βιομηχανική εγκατάσταση δίπλα στις αυλές μας». «Δεν θα υποκύψουμε στους εκφοβισμούς», λέει με τη σειρά του ο Πολύκαρπος Σεμερτζίδης, αναφερόμενος στην παρουσία της αστυνομίας και ανδρών της Ασφάλειας, ενώ ο Χρήστος Κουσίδης τονίζει ότι σε περίπτωση που το έργο προχωρήσει θα είναι η αρχή του τέλους για πολλές ακόμα κοινότητες, που θα τις «καταπιούν» οι άναρχες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Σε μια συμβολική κίνηση, οι κάτοικοι έχουν στήσει σκηνές στην πλαγιά μαζί με πανό και παραμένουν εκεί, έτοιμοι να εμποδίσουν τις εργασίες κατασκευής του γιγάντιου φωτοβολταϊκού, ενώ έχουν πραγματοποιήσει ήδη κινητοποιήσεις. Ωστόσο καταγγέλλουν ότι γύρω από το ζήτημα και τις κινητοποιήσεις τους υπάρχει μια «ομερτά», από τα κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση, και προφανώς από τα ΜΜΕ. Αναφέρουν μάλιστα με οργή, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περίπτωση βουλευτή που ανήκει σε αστικό κόμμα και ο οποίος είχε ετοιμάσει Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα, τη συζήτησε με τους κατοίκους αλλά τελικά δεν την κατέθεσε ποτέ. Προφανώς ήταν Ερώτηση που κόπηκε από τα ...αποδυτήρια, αφού το πρόγραμμα των «πράσινων κερδών» δεν επιτρέπει παραφωνίες, ούτε καν για ψηφοθηρικούς λόγους.

Το χωριό θα σβήσει, δεν θέλουμε τα δήθεν ανταποδοτικά τους!

Αντίστοιχο αγώνα δίνουν οι κάτοικοι της Γαλατινής, ενός ορεινού χωριού που επίσης σχεδιάζεται να περικυκλωθεί από ένα γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο 1.000 MW σε μια έκταση 27.000 στρεμμάτων. Για τη σύγκριση, ο ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα 5», η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα, έχει δυναμικότητα 660 MW.

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Λαζόγκας, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλατινής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, πριν τρία χρόνια οι κάτοικοι έλαβαν την απόφαση να μην μπουν σε διαβουλεύσεις για τα δήθεν «ανταποδοτικά» και να αγωνιστούν: «Ηδη έχουμε 70 ανεμογεννήτριες γύρω από το χωριό. Αν γίνουν τα φωτοβολταϊκά το χωριό θα σβήσει, γιατί θα χαθεί ο βοσκότοπος των κτηνοτρόφων. Η κτηνοτροφία είναι το μόνο που απέμεινε στο χωριό μετά τη γούνα, που έχει σβήσει».

Προσθέτει ότι πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Από τη μία το κράτος με όλες τις κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχει στρώσει το έδαφος, αποσπώντας την κυριότητα της γης από τις τοπικές κοινότητες και παράλληλα επιταχύνοντας - με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ - τις διαδικασίες άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ, προσπερνώντας τις αντιδράσεις τοπικών κοινοτήτων, συμβουλίων αλλά και φορέων.

Από την άλλη, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό. «"Μην ανησυχείτε, ούτε τα μισά δεν θα γίνουν από αυτά που αδειοδοτούνται", μας λένε», αποκαλύπτει ο Δ. Λαζόγκας, συμπληρώνοντας ότι οι κάτοικοι πέρα από τις απόπειρες εφησυχασμού έχουν απέναντί τους αδίστακτους επιχειρηματικούς ομίλους, που πασχίζουν να τους εξαγοράσουν μέσα από διάφορα τερτίπια, ακόμα και με «χορηγίες» σε πανεπιστήμια, όπως έκαναν με το Πανεπιστήμιο Πατρών, παραγγέλνοντας την τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής.

Παρακαταθήκη ο αγώνας για τη διάσωση μιας περιοχής μοναδικής οικολογικής αξίας από τα «πράσινα» αρπακτικά

Πολύχρονο αγώνα ενάντια σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται δίνουν επίσης οι κάτοικοι και οι φορείς της Σιάτιστας. Στο όρος Μπούρινος στην περιοχή σχεδιάζεται ένα αιολικό πάρκο 7 ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων στην υψηλότερη κορυφή του, στα 1.866 μέτρα.

Πρόκειται για μια περιοχή μοναδικής οικολογικής αξίας, που αναδεικνύεται εδώ και δεκαετίες από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας, στη Βοτανική του Συλλογή αλλά και στην έκθεση παλαιοντολογικών ευρημάτων, που διαθέτει μεταξύ άλλων το μοναδικό εύρημα στεγόδοντα της Ευρώπης.

Στην κοιλάδα του Μεσιού Νερού, όπου ενώνονται η αφρικανική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα, βρίσκεται μια περιοχή μοναδικής αξίας για επιστήμονες πολλών τομέων - της βοτανολογίας, της βιολογίας, αλλά και της γεωλογίας - που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη φυτών, ορισμένα απ' αυτά ενδημικά.

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου, Αθανάσιος Μπούρτσος, η «πράσινη επένδυση» των αιολικών θα αποτελέσει ένα έγκλημα για την περιοχή, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και είναι χαρακτηρισμένη ζώνη ειδικής προστασίας.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, δημοτικός σύμβουλος Βοΐου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα Αιολικά στον Μπούρινο, τονίζει ότι ο αγώνας των κατοίκων και των φορέων έχει αρχίσει από το 2011, όταν κατάφεραν με τον αγώνα τους να αποτρέψουν ένα έργο 60 ανεμογεννητριών στον Μπούρινο. Η σημαντική παρακαταθήκη αυτού του νικηφόρου αγώνα αποτελεί «φάρο» για τους κατοίκους τόσο της Σιάτιστας όσο και της Γαλατινής και της Καλαμιάς, που συντονίζονται και συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη δήθεν «πράσινη ανάπτυξη», η οποία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν διστάζει να καταστρέψει το περιβάλλον, αλλά και τις ζωές ολόκληρων χωριών και κωμοπόλεων.

Ο λαός της περιοχής να πάρει θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ

Αν κάτι αναδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις με τη στάση των αστικών κομμάτων και των εκλεγμένων τους στην Τοπική Διοίκηση, είναι ότι η υποκρισία περισσεύει, ειδικά τώρα στην προεκλογική περίοδο. Μπροστά στις συνέπειες που άρχισαν να εκδηλώνονται από την εκτεταμένη και άναρχη τοποθέτηση ΑΠΕ, και στην αντίδραση εργαζομένων και λαού, προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 κρύβουν τη συμφωνία τους στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης», και υποκριτικά εμφανίζονται «αλληλέγγυοι» στον αγώνα των κατοίκων. Στήριξαν την πολιτική που αφαιρούσε τον χαρακτήρα των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων, μετατρέποντάς τα σε γνωμοδοτικά, με στόχο να φύγουν από μπροστά τους τα όποια εμπόδια για τις επενδύσεις τους.

Υποκριτικά «χτυπήματα στην πλάτη» στην Τοπική Διοίκηση και στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Σε Δημοτικά Συμβούλια όπου κυριαρχούν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το προηγούμενο διάστημα αποφάσιζαν και ψήφιζαν θετικά στο να δημοπρατηθούν δημοτικές εκτάσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, σήμερα, αφού έχουν ολοκληρώσει τη μοιρασιά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στηρίζουν προχωράνε στις επενδύσεις τους, αλλάζουν στάση και γνωμοδοτούν αρνητικά. Προσπαθούν να πιάσουν «με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια», καθώς βάζουν εμπόδια σε ανταγωνιστικά επενδυτικά σχέδια αλλά με την «ευκαιρία» πλασάρουν και ένα φιλολαϊκό προφίλ. Παράλληλα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε δημοτικές παρατάξεις στο ζήτημα αυτό, με σκοπό να αποποιηθούν ορισμένοι το πολιτικό κόστος στήριξης των καταστροφικών σχεδίων, προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής, αντιδήμαρχος, ενώ εισηγούνταν θετική γνωμοδότηση για φωτοβολταϊκό πάρκο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η παρουσία κατοίκων της κοινότητας που πλήττονταν από το φωτοβολταϊκό ...άλλαξε την εισήγησή του σε αρνητική. Σε άλλη περίπτωση απέφυγαν να συμμετάσχουν έγκαιρα στη διαβούλευση ώστε να γνωμοδοτήσουν για φωτοβολταϊκό πάρκο.

Παράλληλα, χωρίς ντροπή, βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, στελέχη κομμάτων, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δεν χάνουν κινητοποίηση του λαού ενάντια στις ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ΑΠΕ, για τις απαραίτητες προεκλογικές φωτογραφίες. Αυτοί που τα κόμματά τους στην Ευρωβουλή στήριξαν την Οδηγία που μετατρέπει βουνά, δάση, λαγκάδια σε μια μεγάλη «Ειδική Οικονομική Ζώνη», που στον βωμό του «εθνικού συμφέροντος» μετατρέπουν τις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ σε «ιδιώνυμο» αδίκημα, εμφανίζονται στις κινητοποιήσεις να χτυπάνε υποκριτικά την πλάτη στον λαό. Αντίστοιχα υποκριτική είναι και η παρουσία των εκπροσώπων του Γ. Βαρουφάκη, που και στο προεκλογικό του πρόγραμμα βγαίνει περήφανος ως «σημαιοφόρος» της «πράσινης ανάπτυξης» και του σταματήματος «κάθε εξόρυξης».

Εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, στελέχη κομμάτων, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, με την ανακοίνωση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης έσπευσαν με τις προτάσεις τους, με τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και επιτροπάτα για το πώς θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, με στόχο την προώθηση συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων και τον περιορισμό των λαϊκών αντιδράσεων. Οι κυβερνητικοί αναδείκνυαν τα οφέλη από τα ανταποδοτικά που μπορεί να κερδίσει ο λαός της περιοχής από την καταστροφή του τόπου του, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι το αφήγημα της «ενεργειακής δημοκρατίας» και τις ενεργειακές κοινότητες, που τις παρουσίαζαν ως «λύση» για να βγουν τάχα κερδισμένοι και ο λαός και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αστικά κόμματα και οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση, οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, πέρα από το αν και πού θα στηθεί ένα φωτοβολταϊκό ή ένα αιολικό πάρκο, όλοι τους, ανεξαρτήτως χρώματος, δεν έχουν πει κουβέντα για το εργασιακό Ελντοράντο που έχει στηθεί κάτω από την περιβόητη «πράσινη μετάβαση». Μισθοί στα όρια της εξαθλίωσης, χωρίς ΣΣΕ, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς κ.λπ. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι μπορεί να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιο επενδυτικό σχέδιο θα προκριθεί, όμως για τα δικαιώματα των εργαζομένων συμφωνούν ότι πρέπει να σμπαραλιαστούν, για να έχουν την απαραίτητη κερδοφορία οι επενδυτές που στηρίζουν.

Με ενισχυμένο ΚΚΕ θα δυναμώσει ο αγώνας κόντρα στα «πράσινα» αρπακτικά και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ

Οι προεκλογικές τους μεταμορφώσεις δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής πρέπει να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους από τη στάση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης. Να μην παρασυρθούν από τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν για τις συνέπειες της πολιτικής που στήριξαν και στηρίζουν ποικιλοτρόπως, να τους καταδικάσουν ως συνένοχους.

Να πάρουν θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των κατοίκων που οργανώνονται και παλεύουν απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τον λαό να εξορίζεται από τον τόπο του και να καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια.

Γι' αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ. Να δυναμώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού, με την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων, κόντρα στα σχέδια των «πράσινων» αρπακτικών, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ.


Της
Τίνας ΚΟΥΖΙΑΚΗ*
*Η Τ. Κουζιάκη είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής ΚοζάνηςΟ καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ