Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

 • Από τα τέλη Απρίλη ξεκινούν φέτος τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα απλωθούν σε όλη τη χώρα με σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο!»
 • Κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους φοιτητές και τους σπουδαστές για στήριξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές
 • Στοιχεία και συμπεράσματα που προκύπτουν από την ετήσια Εκθεση της UNICEF με θέμα «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2017 - Τα παιδιά της κρίσης»
 • Νεολαιίστικες εκδηλώσεις και δραστηριότητες
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση για το δίκιο μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Κάλεσμα ενίσχυσης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», για να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και πάλη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, απευθύνει η ΚΝΕ, οργανώνοντας τη δράση της μπροστά και στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν το Μάη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση προς τους φοιτητές και σπουδαστές έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα που

 • προσπαθείς να πάρεις πτυχίο και βλέπεις μπροστά σου ένα μέλλον μεταξύ ανεργίας και κακοπληρωμένης δουλειάς,
 • προσπαθείς να σπουδάσεις και αντιμετωπίζεις τόσες δυσκολίες,
 • αναγκάζεσαι να δουλέψεις για να ανταπεξέλθεις στις σπουδές σου,
 • βλέπεις τους γονείς σου να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα με το κόστος των σπουδών,
 • σκέφτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό όταν τελειώσεις, για να βρεις δουλειά.

...Είμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε κοινά όνειρα και ανάγκες.

Μπορούμε μαζί να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής

Το μόνο που μπορεί να ανοίξει αυτό το δρόμο είναι η πάλη ενάντια στο σύστημα της φτώχειας, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης. Σε συμπόρευση με αυτούς που έχουμε κοινά προβλήματα, τον εργαζόμενο λαό, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων που στηρίζουν κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ. Για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις την αντιλαϊκή πολιτική, για να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, να γίνει πράξη το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν".

Με αυτόν τον αγώνα μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

 • Για να βρίσκουμε δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.
 • Για να μαθαίνουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα, άρτια, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει.
 • Για να συμβάλλουμε με την επιστήμη και την έρευνά μας στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας.

Δεν μας ταιριάζουν η απογοήτευση, ο συμβιβασμός και η αποχή από τον οργανωμένο αγώνα. Είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης, για να περνά ανενόχλητη αντιλαϊκά μέτρα.

Μπορεί να είμαστε νέοι, έχουμε όμως θέληση και γνώση που μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς!

Μην ψάχνεις λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν... Τη λύση θα τη δώσουμε ΜΑΖΙ!

Στήνουμε τείχος απέναντι σε όλους αυτούς που με την πολιτική τους τσακίζουν το δικαίωμά μας στη δουλειά και τη μόρφωση. Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ τσακώνονται για το ποιος θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ΣΕΒ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να εφαρμόσει πιο γρήγορα την αντιλαϊκή πολιτική. Ολοι αυτοί έβαλαν το λαό να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση και το χρέος, για τα οποία δεν είχε καμία ευθύνη. Σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν να πληρώσουμε την ανάκαμψη κερδών του κεφαλαίου, από την οποία δεν θα κερδίσουμε τίποτα.

Ολοι μαζί προσπαθούν να μας πείσουν:

-- Να κάνουμε υπομονή για την ανάπτυξη που "θα φάμε όλοι"!

Η αλήθεια είναι:

Για να περπατήσει η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει ο λαός να γονατίζει από τα μνημόνια, να ματώνει για τα δικά τους πλεονάσματα. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων, πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να απαλλαγούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό ομολογεί και ο υπουργός Οικονομίας όταν λέει πως η χώρα έγινε πιο ανταγωνιστική αφού μείωσε το εργατικό κόστος, δηλαδή μισθούς και δικαιώματα.

-- Οτι η ΕΕ μπορεί να διορθωθεί υπέρ των λαών και ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στο σκληρό της πυρήνα.

Η αλήθεια είναι:

Στην ΕΕ τσακώνονται για το ποια τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου θα κερδίσουν και ποια θα χάσουν από την κρίση, αλλά είναι ενωμένοι στην προώθηση της επίθεσης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

-- Οτι "νοιάζονται για τις σπουδές μας και το μέλλον του αποφοίτου".

Η αλήθεια είναι:

Συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση στις σχολές μας, προωθούν την ονομαζόμενη "αυτονομία" και "αυτοδιοίκηση" των ιδρυμάτων, που απλά ενισχύει την ασφυκτική οικονομική τους λειτουργία, την εδραίωση επιχειρήσεων και εργολαβιών στις σχολές, τη γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα και έχει διαμορφώσει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στις σχολές μας. Προωθούν τον ενιαίο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θεριεύει την κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός δηλώνει ότι θα μειώσει τις κάρτες σίτισης και θα μεταφέρει τη στέγαση στα ήδη υπερχρεωμένα ιδρύματα, οι εργαζόμενοι φοιτητές αυξάνονται κάθε χρόνο και περισσότερο.

-- Οτι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μας προστατεύουν και ότι εξασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η αλήθεια είναι:

Το ΝΑΤΟ είναι η δολοφονική μηχανή που οργανώνει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ΕΕ ενισχύει την καταστολή, στηρίζει αντιδραστικές κυβερνήσεις, έχει ανοιχτές συμφωνίες με την Τουρκία.

Χαράσσουμε το δικό μας δρόμο έξω από τα όρια του συστήματος

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ρήγματα και τις αντιθέσεις μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για την αποδυνάμωσή τους. Η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μπορεί γίνει προς όφελος του λαού όταν συνδεθεί με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, που όσο υπάρχει, θα οδηγεί σε τέτοιες αντιδραστικές αντιλαϊκές συμμαχίες. Απαιτούμε καμία συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Δεν ξοδεύουμε τα χρόνια μας περιμένοντας τις συμφωνίες και τις διαπραγματεύσεις τους! Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!

Για να γίνουμε πιο δυνατοί, χρειάζεται να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της υποταγής και των αυταπατών στους συλλόγους μας. Τις δυνάμεις που κάνουν πολύ βολική κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφήνοντάς την ανενόχλητη να πραγματοποιεί το αντιλαϊκό της έργο, για το οποίο και επιλέχτηκε από το σύστημα. Αυτό που σήμερα μπορεί να φοβίσει την κάθε κυβέρνηση είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα που υπηρετεί, με τη λογική που προσπαθεί να καλλιεργήσει στο λαό ότι δεν έχει δύναμη ο ίδιος, αλλά πρέπει να αναζητά επίδοξους σωτήρες. Γι' αυτό και πρέπει να ηττηθεί μέσα κι έξω από τις σχολές η προπαγάνδα της κυβέρνησης, εκφραστής της οποίας δεν είναι μόνο η κυβερνητική παράταξη ΜΠΛΟΚΟ.

Η θέση ότι "η κυβέρνηση είναι ανίκανη" που λένε η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, κρύβει ότι είναι ικανότατη να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική και παράλληλα να ενσωματώνει το λαό. Η κριτική ότι "η κυβέρνηση συνθηκολόγησε" που κάνουν οι δυνάμεις ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ, κρύβει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί στο σημερινό σύστημα να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική.

Αυτές είναι και οι δυνάμεις που έχουν ευθύνες για την κατάσταση σήμερα στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ με τις θέσεις και τη δράση τους καλλιεργούν όλα αυτά τα χρόνια την υποταγή και το συμβιβασμό, αναπτύσσουν μηχανισμούς εξαγοράς και εξαπάτησης, διαλύουν τις διαδικασίες των συλλόγων. Οι ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ καλλιεργούν αυταπάτες, πρωτοστατούν στην ανοργανωσιά και τον εκφυλισμό.

ΔΑΠ: Πρώτη και καλύτερη στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Είπε "ναι" στα μνημόνια απ' όπου και εάν προέρχονται, στο τσάκισμα του Ασφαλιστικού, στο άδειασμα των ταμείων των ιδρυμάτων για τους επιχειρηματίες, οδηγώντας στη διαλυτική κατάσταση των σχολών μας. Κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προπαγανδίζει την ανάγκη να τσακιστούν τα δικαιώματά μας για το καλό των κερδών των επιχειρήσεων.

ΠΑΣΠ: Παλιά καραβάνα στην κοροϊδία και εξαπάτηση.

Κοροϊδεύουν χρόνια τώρα... Οταν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ χτύπαγαν 40άρια τότε "έπρεπε να πέσει η δεξιά και να έρθει το ΠΑΣΟΚ", όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε το 1ο μνημόνιο η ΠΑΣΠ πάλευε για να το διορθώσει "από τα μέσα", όταν κατέρρευσε τότε έγιναν "ανεξάρτητοι".

Τώρα που το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να γίνει τσόντα στη νέα διακυβέρνηση, μιλά για ανάγκη πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Είναι η πράσινη ΔΑΠ στις σχολές, που καμία φορά θυμάται να μιλάει στο όνομα του κινήματος.

ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ: Μαέστροι στις αυταπάτες, τον τυχοδιωκτισμό και την ενσωμάτωση.

Βάζουν το κίνημα εντός των τειχών του συστήματος. Συνεχίζουν το sequel της ταινίας "πρώτη φορά αριστερά", με πρωταγωνιστές τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑΕ), που ήταν στην κυβέρνηση που έφερε το 3ο μνημόνιο. Ταυτίζονται με δυνάμεις του συ συστήματος - ευρωσκεπτικιστές - που μιλούν για έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς πραγματική σύγκρουση με την εξουσία και την οικονομία των μονοπωλίων. `Η με άλλες που καλλιεργούν ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα μας σώσει, χωρίς πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση σε όφελος του λαού.

Να στηρίξουμε τη φωνή της σύγκρουσης και της ανατροπής, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στους συλλόγους μας

Δυναμώνουμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), τη μόνη πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και ετών. Που διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες για τις σπουδές και τη ζωή και τα βάζει με τις δυνάμεις του συστήματος κυβερνήσεις - ΕΕ - μονοπώλια.

-- Πρωτοστατεί στην πάλη για δημόσιες και δωρεάν σπουδές, συνδέοντας τους αγώνες των φοιτητών με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

-- Οργανώνει την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δίνοντας μάχη να απομονωθούν ο φασισμός και ο ρατσισμός. Συμμετέχει και οργανώνει λαϊκά φροντιστήρια σε μαθητές σε όλη τη χώρα.

-- Συμβάλλει στη συσπείρωση και τη ζωντάνια των συλλόγων, οργανώνοντας συσκέψεις συλλόγων, πανελλαδικά συλλαλητήρια, πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες.

Αυτή η φωνή μπορεί να δυναμώσει σε κάθε σύλλογο, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" στις φοιτητικές, σπουδαστικές εκλογές. Για να υπάρχουν περισσότεροι αγωνιστές εκπρόσωποι στα όργανα των συλλόγων μας. Τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" συγκροτούνται από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, από χιλιάδες αγωνιστές σε όλες τις σχολές, σ' όλη την Ελλάδα.

Ψηφίζουμε "Πανσπουδαστική ΚΣ"

Γιατί διεκδικούμε το δικαίωμά μας:

-- Για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας στο ύψος των πραγματικών σημερινών αναγκών.

-- Να έχουμε όλη τη γνώση στο πτυχίο και μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

-- Δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα.

Για να ζωντανέψει η λειτουργία των συλλόγων μας.

-- Με Διοικητικά Συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά, που συνεδριάζουν σταθερά, ενημερώνουν, κάνουν απολογισμό στο σύλλογο.

-- Με κέντρο οργάνωσης και της συλλογικής δράσης και συζήτησης το τμήμα και το έτος, που θα έχουν τις εκλεγμένες επιτροπές τους.

-- Με συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις, που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα, με σταθερή επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος.

Η ζωή μας δεν χωρά σε μνημόνια, συμφωνίες και διαπραγματεύσεις! Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά. Δεν μας έχουνε στο χέρι!

Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ψηφίζουμε "Πανσπουδαστική ΚΣ". Οργανώνουμε τον αγώνα μας για το δίκιο μας, τις ανάγκες μας, το μέλλον μας».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό Διήμερο στο Λαύριο

«Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε... εμείς που δεν έχουμε τίποτα, ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο». Με τους παραπάνω στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ καλεί στο Μαθητικό Διήμερο που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Απρίλη με κατασκήνωση και εκδηλώσεις στο Λαύριο και δηλώνει ότι «μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε» από την Ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Η διανυκτέρευση του Διημέρου θα γίνει σε κατασκήνωση στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο mail: propattikis@gmail.com. Οι αναχωρήσεις των Οργανώσεων για το Διήμερο έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 8 Απρίλη ως εξής: Στις 10 π.μ. από πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (για τις Οργανώσεις Α' Αθήνας, Δυτικού, Ανατολικών, Βορείου, Νοτίου) και στις 10 π.μ. από πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά (για τις Οργανώσεις Πειραιά, Θριασίου).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

 • Σάββατο 8 Απρίλη:

10.00: Αναχώρηση από την Αθήνα και τον Πειραιά.

12.00 - 14.00: Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.

18.30: Εκδήλωση της ΚΝΕ στην πόλη του Λαυρίου, αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες της πόλης. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Αττικής. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα από τους «The Worksongs Project».

22.45: Προβολή στην κατασκήνωση της ταινίας «Ουτοπία 1961», που είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες του Λαυρίου.

 • Κυριακή 9 Απρίλη:

11.00 - 13.00: Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.

16.30: Περίπατος στην πόλη του Λαυρίου.

18.30: Αναχώρηση.

Το Σάββατο η διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό

 • Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος
 • Θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι Οργανώσεων από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και Τουρκία

Διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό διοργανώνει η ΚΝΕ το Σάββατο 8 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ξένες Κομμουνιστικές Νεολαίες.

Η εκδήλωση, που έχει τίτλο «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά», θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις:

 • Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
 • Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία
 • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
 • Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία
 • Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Επίσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια της προσφυγιάς, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται σχολικά είδη που θα παραδοθούν σε προσφυγόπουλα.

Ακόμα, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η ζωή της νεολαίας στην Ισπανία και η πάλη των νέων κομμουνιστών», με ομιλήτρια την Μαρίνα Γκόμεζ, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία (CJC), που βρίσκεται στη χώρα μας με αντιπροσωπεία της Οργάνωσης, προκειμένου να συμμετάσχει και να χαιρετίσει στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Εκδηλώσεις στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών

Από τις συζητήσεις στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Από τις συζητήσεις στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ημερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Το μέλλον δεν θα έρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς!» της Τομεακής Οργάνωσης ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε στις 28, 29 και 30 Μάρτη στο χώρο του ΤΕΙ.

Το πρόγραμμα την πρώτη μέρα περιελάμβανε εκδήλωση με τίτλο «Και στα μαλακά να πέσεις θα χτυπήσεις... Μπλόκο σε όλα τα ναρκωτικά!» με ομιλήτρια την Αρτεμη Ανδρονικίδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στη συζήτηση αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη στάση των νέων απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, για το διαχωρισμό «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, αν η χρήση είναι ελεύθερη ατομική επιλογή του καθενός κ.ά.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το 50% του πλούτου της γης... Σε αυτόν τον κόσμο θα μείνουμε θεατές;» με ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και ακολούθησε παρουσίαση εργασίας της ΟΒ ΣΕΥΠ για την Υγεία στον καπιταλισμό και στον σοσιαλισμό.

Την τρίτη μέρα, έγινε η βράβευση των ομάδων που αναδείχθηκαν νικήτριες σε τουρνουά μπάσκετ που είχε προηγηθεί. Χαιρετισμό απηύθυνε η Δώρα Κατσιμίχα, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΤΕΙ της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Ακόμα, στη διάρκεια του τριημέρου παρουσιάστηκαν 2 εκθέσεις: Η πρώτη με θέμα την Εκπαίδευση στο σοσιαλισμό και η δεύτερη με τίτλο «Σοσιαλισμός vs καπιταλισμός».

Στις Σέρρες

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ έγιναν και στο ΤΕΙ Σερρών, την περασμένη Τετάρτη 29 Μάρτη, που ξεκίνησαν το μεσημέρι με τουρνουά μπάσκετ 3 on 3, στο οποίο συμμετείχαν 8 ομάδες και νικητές αναδείχθηκαν οι «Αγνωστοι».

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «το SURVIVOR της πραγματικής ζωής ενός ΤΕΙτζή», με ομιλήτρια τη Θεοδώρα Καραθάνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Αναδείχθηκαν πολλά από τα θέματα που αφορούν τους φοιτητές σήμερα, όπως το μεγάλο κόστος σπουδών, η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση κ.ά. Οι σπουδαστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον πόλεμο και άνοιξε η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτός να επεκταθεί και στη χώρα μας, για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτόν, καθώς και το αν μέσα από έναν πόλεμο μπορεί να προκύψει μια ριζική αλλαγή. Φωτίστηκε ποια είναι η λύση για όλα αυτά, τι χρειάζεται να κάνουν οι φοιτητές σήμερα για να σταματήσουν αυτήν την πολιτική, πώς μπορούν οι οργανωμένοι και μαζικοί αγώνες να φέρουν αλλαγές, αλλά και πώς μπορούν οι Σύλλογοι να ζωντανέψουν με τη δράση των σπουδαστών, να γίνουν όπλο αντίστασης και διεκδίκησης.

Στον χώρο επίσης υπήρχε έκθεση με θέμα τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των σπουδαστών και στάθηκε αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για το αν αυτό που ζει σήμερα η νεολαία και ο λαός είναι αντικειμενικό.

Οι εκδηλώσεις έριξαν αυλαία με τη συναυλία των φοιτητικών συγκροτημάτων «DatsoOn» και «Γιάννης & Νικολέτα».

Στο διαδίκτυο

Για περισσότερες πληροφορίες, η ΚΝΕ ανανέωσε την ιστοσελίδα των Μαθητικών της Φεστιβάλ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν όλα τα νέα, τις ημερομηνίες, τις δραστηριότητες που οργανώνονται, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό, σκίτσα, έξυπνες ατάκες κ.ά.

Το link της ιστοσελίδας είναι http://mathitikafestival.kne.gr/

Δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα

Με σύνθημα, δανεισμένο από τον Τάσο Λειβαδίτη, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο!», τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα ανοίξουν την αυλαία τους και φέτος από τις αρχές Απρίλη μέχρι και τις πρώτες μέρες του Μάη. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 88 Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και οι προετοιμασίες τους έχουν ήδη ξεκινήσει. Στόχος, το μήνυμα των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ να φτάσει παντού, οι μαθητές να συζητήσουν μαζικά για την αδικία και το σύστημα που τη γεννά.

Παρακάτω, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση για τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που διακινείται αυτό το διάστημα στα σχολεία όλης της χώρας.

«Ελα και εσύ στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο μεγάλο ραντεβού των μαθητών που προβληματίζονται, ονειρεύονται, τραγουδούν και δεν δέχονται την αδικία. Των μαθητών που από την αρχή της χρονιάς δεν έμειναν θεατές σε όσα ετοιμάζουν για μας, χωρίς εμάς, αλλά οργάνωσαν τον αγώνα τους για το σχολείο, τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει...

Ενώνουμε τη φωνή και τα χέρια μας γιατί τα όνειρα, οι ανάγκες και η ευτυχία των παιδιών όλου του κόσμου δεν χωράνε στα όρια του σημερινού άδικου συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά και φασισμό.

Ολο το προηγούμενο διάστημα οργανώσαμε τη συζήτηση και την αγωνιστική μας δραστηριότητα για όλα όσα αντιμετωπίζουμε εμείς και οι γονείς μας, κόντρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και μαζί με τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού κάνουν το σχολείο και τη ζωή μας χειρότερη. Αποδείξαμε πως δεν μας ταιριάζει η απάθεια και η υποταγή, πως είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα όνειρα και τις ανάγκες μας. Γι' αυτό χρειάζεται αγώνας με σχέδιο, πείσμα, διάρκεια και αντοχή, κόντρα στις αιτίες που γεννούν όσα ζούμε.

Το σημερινό σύστημα είναι άδικο για τους πολλούς, παράδεισος για τους λίγους!

Νόμος του είναι τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών που πλουτίζουν από τον ιδρώτα και τη δουλειά των εργαζομένων. Αντιμετωπίζει τη ζωή και τη μόρφωση του λαού και των παιδιών του ως κόστος, γιατί δεν δουλεύει με κριτήριο πώς οι λαοί όλου του κόσμου θα ζήσουν καλύτερα. Αυτό το σύστημα δουλεύει για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα κέρδη των λίγων είναι η φτώχεια και η δυστυχία των λαών.

Για τα συμφέροντα και τους τσακωμούς των εκμεταλλευτών γίνονται και οι πόλεμοι που δημιουργούν στρατιές προσφύγων.

Ο φασισμός δεν είναι κάτι πέρα και έξω από το σημερινό σύστημα, γεννιέται, θρέφεται και αναπαράγεται μέσα σε αυτό. Οι ναζιστές, εγκληματίες της Χρυσής Αυγής είναι παιδιά του συστήματος που εχθρεύονται το λαό και τα παιδιά του και παρακαλάνε για τα συμφέροντα των λίγων.

Προβάλλει τη ναρκωκουλτούρα, μας θέλει "κοιμισμένους", να ψάχνουμε τη λύση στη "φυγή" και στους "ψεύτικους κόσμους", για να αφήνουμε απείραχτες τις αιτίες που γεννούν όσα ζούμε.

Το σημερινό σχολείο είναι κομμάτι αυτής της άδικης κοινωνίας. Είναι το σχολείο που:

 • Μας κοιτάει στην τσέπη και μας διαχωρίζει.
 • Μας κρατάει μακριά από την ολόπλευρη μόρφωση και μας δίνει σκόρπιες και αποσπασματικές γνώσεις.
 • Ποδοπατά τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας όταν δεν τα χρειάζεται, ενώ τα αφήνει να αναπτυχθούν μέχρι εκεί που τα έχει ανάγκη.

Στοχεύουν και στο μυαλό μας...

Οι εκμεταλλευτές και οι συμμαχίες τους, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους προσπαθούν να μας πείσουν πως το σύστημά τους είναι ό,τι πιο δίκαιο και προοδευτικό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Μας λένε πως η αδικία είναι στο DNA του ανθρώπου, πως δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό που προσπαθούν να κρύψουν είναι πως η αδικία είναι στο DNA του συστήματός τους και πως θα καταργηθεί με την ανατροπή του.

Κανόνας στο σημερινό σύστημα είναι η λογική "ο θάνατός σου η ζωή μου"!

Αυτός ο κανόνας καθρεφτίζεται παντού, και μέσα στο σημερινό σχολείο. Προσπαθούν να βάλουν ανάμεσα στο λαό ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές για να μη βλέπουμε ποιος πραγματικά φταίει. Μας λένε πως πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί μεταξύ μας για να προοδεύσουμε. Συχνά ακούμε: "Κοίτα εσύ να τη βολέψεις", "να κοιτάς τη δουλειά σου και να μη σε νοιάζει τι κάνει ο διπλανός σου" κ.ά. Αξιοποιούν το ρατσισμό και το φασισμό για να μας φοβίζουν και να μας διαιρούν. Οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής παρουσιάζουν για εχθρό τον πρόσφυγα και τον μετανάστη, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους, για να αθωώνεται το σύστημα της αδικίας που θρέφει και αυτούς.

Ολοι εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας, ούτε με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες συμμαθητές μας. Δεν μας παίρνουν αυτοί το φαΐ, δεν φταίνε αυτοί για την άσχημη κατάσταση στα σχολεία μας. Ολοι εμείς έχουμε κοινές αγωνίες, ανάγκες και όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

Τα σάπια ιδανικά και οι αξίες αυτού του συστήματος δεν μας ταιριάζουν!

Εμείς παλεύουμε για να γίνει κανόνας "ο ένας για όλους και όλοι για έναν"!

(...)

Ο άδικος κόσμος τους δε διορθώνεται! Τον άδικο κόσμο τους μπορούμε να τον ανατρέψουμε!

Το πραγματικά "δίκαιο", "νέο" και "ελπιδοφόρο" βρίσκεται στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Αυτόν το δρόμο έχουμε επιλέξει να βαδίσουμε όλοι εμείς, τα μέλη της ΚΝΕ. Σε αυτό το δρόμο καλούμε και εσένα!

"Αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε, / θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάβολος. / Και θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ναζίμ Χικμέτ)

Παλεύουμε για τη νέα κοινωνία χωρίς κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά και φασισμό!

Για τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και των παιδιών του. Γι' αυτό αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής.

(...)

Η σοσιαλιστική κοινωνία είναι χτισμένη πάνω σε νέα θεμέλια, γι' αυτό χρειάζεται και ένα σχολείο τελείως διαφορετικό από το σημερινό.

Χρειάζεται ένα σχολείο που:

Θα μας διαπαιδαγωγεί με τις αρχές της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της προσφοράς για την πρόοδο της κοινωνίας.

Δεν θα μας διαχωρίζει. Μέσα σε αυτό όλοι θα είμαστε ίσοι, απ' όπου και αν κρατάει η σκούφια μας, ανεξάρτητα από θρησκεία και το χρώμα του δέρματός μας, θα μας μορφώνει όλους ολόπλευρα χωρίς διακρίσεις.

Θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά και θα μας ετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά τη ζωή, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουμε.

Θα μας δίνει το απαραίτητο υπόβαθρο για να μπορούμε να προσεγγίζουμε τον πλούτο της γνώσης που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα.

Θα μας διδάσκει την αλήθεια και θα μας βοηθάει να διαμορφώνουμε την προσωπικότητά μας αναπτύσσοντας τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας.

Για αυτό το σχολείο και αυτή την κοινωνία αξίζει να παλέψουμε μαζί!

Ελα στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου.

Ελα να μάθεις από πρώτο χέρι για τι παλεύει η ΚΝΕ.

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ τα χτίζουμε με το μεράκι και τη δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση, διασκέδαση.

Τα χτίζουμε εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Ελα μαζί μας γιατί έχουμε κοινό συμφέρον:

 • Να ανατρέψουμε το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης.
 • Να παλέψουμε για την κοινωνία, το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει»!
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ραγδαία αύξηση της παιδικής φτώχειας στα χρόνια της κρίσης

Το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 εκτινάχθηκε στο 55,1% το 2014

MotionTeam

Η ετήσια έκθεση της UNICEF με θέμα «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2017» μετράει συγκριτικά τα στατιστικά στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat) σχετικά με τη διακύμανση της παιδικής φτώχειας από το 2009 έως το 2015 και δείχνει ότι αυτή εκτινάχτηκε στα πρώτα πέντε χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα να μετράμε το 2015 μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα που ζουν σε φτωχές οικογένειες, με τάση περαιτέρω αύξησης τα επόμενα χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι πολιτικές στήριξης της στρατηγικής του κεφαλαίου για ανάκαμψη των κερδών του καταδικάζουν εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους να βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια, να μην μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Αν και τα στατιστικά στοιχεία έχουν πάντα μία σχετικότητα ως προς το εάν αντανακλούν ολοκληρωμένα την πραγματική εικόνα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε μερικά από αυτά.

Σύμφωνα με την έκθεση: «(...) τα παιδιά αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και αποστέρησης σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό». Εξηγείται ακόμα ότι «η βίωση της φτώχειας κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε συσσώρευση μειονεκτημάτων που θα επηρεάσουν αρνητικά τα μελλοντικά τους επιτεύγματα κατά την ενήλικη ζωή, συμβάλλοντας έτσι την αναπαραγωγή της φτώχειας και των ανισοτήτων». Ξεκαθαρίζεται δε ότι «σε χώρες όπως η Ελλάδα, η φτώχεια των παιδιών και των ενηλίκων αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος. Η φτώχεια των παιδιών αντανακλά τη φτώχεια των νοικοκυριών - οικογενειών που αυτά ανήκουν». Στην έκθεση επισημαίνεται, ακόμα, η ανυπαρξία μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τη φτώχεια.

Μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες


Το ποσοστό σχετικής παιδικής φτώχειας το 2014 φτάνει το 26,6%, από 23% που ήταν το 2009. Ομως, αυτός ο δείκτης της σχετικής φτώχειας δεν αποτυπώνει καθαρά την πραγματικότητα, καθώς η μείωση των εισοδημάτων από το 2009 μειώνει και το εκάστοτε όριο σχετικής φτώχειας (που ορίζεται ως το 60% του διάμεσου εισοδήματος των ατόμων της χώρας).

Ετσι, στην έκθεση γίνεται και μέτρηση με βάση ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας (αυτό του 2007), όπου αποτυπώνεται πως με βάση αυτό το όριο, το ποσοστό παιδικής φτώχειας από 20,7% το 2009, εκτινάσσεται στο 55,1% το 2014! «Αυτό σημαίνει ότι το 2014 το 55,1% των παιδιών της χώρας είχε συνθήκες διαβίωσης αντίστοιχες με αυτές που είχε το 20,7% των παιδιών το 2009», σημειώνεται εύλογα στην έκθεση.

Για να γίνουν πιο κατανοητές κάποιες πλευρές αυτών των συνθηκών διαβίωσης, παράλληλα με το δείκτη της φτώχειας, στην έκθεση χρησιμοποιείται και ο δείκτης της αποστέρησης. Συγκεκριμένα, «ένα παιδί βιώνει αποστέρηση αν ζει σε νοικοκυριό που αδυνατεί να ικανοποιήσει 3 από τις 9 βασικές ανάγκες (συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες) που θεωρούνται κρίσιμες για την ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης των ατόμων», ενώ σε ακραία αποστέρηση είναι τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ικανοποιήσουν 4 από τις 9 αυτές ανάγκες. Ανάμεσα στις ανάγκες που εξετάζονται ξεχωρίζουμε:

 • Αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών: Το 2009 το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να τους αποπληρώσουν ήταν 33,9%, ενώ το 2015 αυτό το ποσοστό έφτασε στο 58,5%.
 • Εξασφάλιση επαρκούς θέρμανσης στο σπίτι: Το 2009 το 17,3% των νοικοκυριών δεν μπορούσαν να την εξασφαλίσουν, ενώ το 2015 το 29,6% δεν μπορούσαν να την εξασφαλίσουν.
 • Αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών: Το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες ανάγκες, από 25,8% το 2009 εκτινάσσεται σε 54,4% το 2015.
 • Μία βδομάδα διακοπές το χρόνο: Από το 2009 ακόμα ήταν υψηλό το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μια βδομάδα διακοπών και έφτανε στο 43,6%, αλλά μέχρι το 2015 ανέβηκε κι άλλο κι έφτασε στο 55,8%.
 • Γεύμα με ψάρι ή κρέας κάθε δεύτερη μέρα: Εδώ το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε και από 8,8% που ήταν το 2009 το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να έχουν τέτοια γεύματα, έφτασε το 2015 να είναι 16,6%.

Οι υπόλοιπες από τις 9 ανάγκες που εξετάζονται για τη μέτρηση του δείκτη της αποστέρησης είναι η κατοχή τηλεφώνου, κατοχή έγχρωμης τηλεόρασης και κατοχή πλυντηρίου, όπου τα ποσοστά των νοικοκυριών που δεν έχουν ήταν και παραμένουν μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, καθώς και η κατοχή αυτοκινήτου, ανάγκη που το 2009 δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το 6,3% των νοικοκυριών και το 2015 δεν μπορούσε το 8,8% των νοικοκυριών.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι η παιδική αποστέρηση στην Ελλάδα φτάνει σε ποσοστό 45% και η ακραία αποστέρηση σε ποσοστό 22,2%. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος της παιδικής αποστέρησης είναι 17% και της ακραίας αποστέρησης 8,1%, ενώ τα ποσοστά που σημειώνει η Ιταλία (που έρχεται δεύτερη στην ΕΕ μετά την Ελλάδα σε αυτούς τους δείκτες) είναι 24,6% στην παιδική αποστέρηση και 11,5% στην ακραία αποστέρηση, δηλαδή σχεδόν μισά από τα ποσοστά της Ελλάδας.

Επιτακτική ανάγκη τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, προβάλλει ως άμεση και επιτακτική η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, μέτρων άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και κοινωνικών μέτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών σε μια σειρά αγαθά.

Για παράδειγμα, εδώ και πάνω από 5 χρόνια σημειώθηκαν οι πρώτες λιποθυμίες παιδιών σε σχολεία (φαινόμενο που συνεχίζεται με πρόσφατο νέο κρούσμα στην Πάτρα πριν ένα μήνα), από την πρώτη στιγμή διατυπώθηκε το στοιχειώδες αίτημα για έκτακτο κονδύλι προς τους δήμους για διανομή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, όμως τα γεύματα που δίνονται αφορούν μόνο λίγες χιλιάδες μαθητές και όχι για όλη τη χρονιά, ενώ στην Αττική ένα υποτυπώδες πρόγραμμα διανομής κολατσιού εφαρμόζεται μόνο στα δημοτικά σχολεία που δεν έχουν κυλικείο, λες και αυτό φταίει που τα παιδιά μένουν νηστικά κι όχι η φτώχεια τους...

Αντίστοιχα, στις λέσχες πανεπιστημίων και ΤΕΙ μειώνονται αντί να αυξηθούν οι δικαιούχοι δωρεάν σίτισης, ενώ δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος σε γενικότερα αναγκαία ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, όπως δωρεάν στέγαση, μετακινήσεις και εξασφάλιση όλων των υλικών (αναλώσιμα, σημειώσεις κ.ά.) που χρειάζονται οι φοιτητές για τις σπουδές τους, ώστε να μη χρειάζεται να βάζουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για αυτές.

Αντίθετα, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν ανάγκες των παιδιών τους που θα έπρεπε να καλύπτονται δωρεάν από το κράτος. Για παράδειγμα, είναι συχνό φαινόμενο στις σχολικές εκδρομές που πηγαίνουν οι μαθητές του Δημοτικού, να μη συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών για να παρακολουθήσουν π.χ. ένα θέατρο ή για να επισκεφτούν ένα κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων, όταν το αντίτιμο για αυτές τις εκδρομές φτάνει στα 8 και στα 10 ευρώ για κάθε μαθητή! Ακόμα περισσότερο, στο Γυμνάσια και στο Λύκειο, οι πολυήμερες εκδρομές φτάνουν στα 300 και στα 400 ευρώ ανά μαθητή! Αποτέλεσμα είναι να αποκλείονται και πάλι τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, που θα μπορούσαν έστω μέσω του σχολείου, αν ήταν δωρεάν οι σχολικές εκδρομές και επισκέψεις, να αποκτήσουν μια πρόσβαση στο θέατρο, τον κινηματογράφο, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γενικότερα στον πολιτισμό, στη γνωριμία με άλλους τόπους όπου δεν μπορούν αλλιώς να πάνε κ.ο.κ.

Αντίστοιχα, ένα εκτεταμένο δίκτυο δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων θα μπορούσε να ανακουφίσει τις πάνω από τις μισές οικογένειες της χώρας που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ούτε μια βδομάδα διακοπές το χρόνο.

Και φυσικά, όταν προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους, τα όποια αποσπασματικά μέτρα πάρθηκαν τα χρόνια της κρίσης δεν εξασφάλισαν ολοκληρωτικά ούτε καν τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών στα σχολεία...


Γ. Σ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ