Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Να εντείνει ο λαός οργανωμένα την παρέμβασή του στις εξελίξεις

Στην εκδήλωση του 45ου Φεστιβάλ μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Τηλέμαχος Δημουλάς

Στο Ανοιχτό Θέατρο, στη Λευκάδα, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, έγινε το περασμένο Σάββατο εκδήλωση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου μίλησε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Φεστιβάλ περιέλαβε ακόμα αφιέρωμα στον παλαίμαχο κομμουνιστή Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ), που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, χαιρετισμό από την Βιβή Σταματέλου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, μουσικό πρόγραμμα από τους Στάθη Δρογώση, Μανώλη Φάμελλο, Βαγγέλη Μαρκαντώνη και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Υπήρχε επίσης έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με επίκεντρο τη δράση του Κόμματος στο νησί της Λευκάδας και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην ομιλία του, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Δεν χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποδειχτεί πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ, στην εκτίμησή του ότι η κυβερνητική εναλλαγή που έγινε στις 7 Ιούλη δεν θα σημάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ φάνηκε από την αρχή καλά προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, για νέα, πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και εφαρμογής του σκληρού προγράμματος των περιβόητων "θεσμών".

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς τρέχει όλο το αντιλαϊκό της πακέτο, στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας συχνά - πυκνά ότι "δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά" της προηγούμενης κυβέρνησης. Ετσι θα συνεχιστεί το παιχνίδι συνοδευόμενο βέβαια με κάποιες απαραίτητες κοκορομαχίες που στήνονται συνήθως "για ξεκάρφωμα" και αποπροσανατολισμό του λαού.

Γιατί, μπορεί να κάθισε άλλος στην κυβερνητική καρέκλα, αλλά όσα οδηγούν το λαό σε παραπέρα χρεοκοπία είναι εδώ, "ζουν και βασιλεύουν" όπως λέει ο λαός μας».


(...) «Ολα αυτά τα χρόνια της κρίσης, της αναιμικής ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και πριν από αυτή, βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα. Το καπιταλιστικό σύστημα σάπισε, το κράτος του κακοφόρμισε. Οποιος και αν βρίσκεται στο τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας για να διαχειριστεί την αστική εξουσία, όπως και να αυτοαποκαλείται, αριστερός, δεξιός, προοδευτικός, σοσιαλιστής, συντηρητικός, αυτήν τη σαπίλα θα διαχειριστεί, στον ίδιο δρόμο θα κινείται, αυτόν της άγριας ταξικής εκμετάλλευσης.

Η αναγκαιότητα και ο ρεαλισμός της πρότασης του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται από χίλιες μεριές και με δεκάδες επίκαιρα παραδείγματα. Το δείχνουν οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα αυτή στην Εύβοια, όπου καταστράφηκαν ξανά περιουσίες, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και συντελέστηκε μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που δεν χάθηκαν άνθρωποι, αλλά η πολιτική που αφήνει εκτεθειμένη ακόμα και την ανθρώπινη ζωή σε φυσικές καταστροφές και επικίνδυνα φαινόμενα είναι εδώ και θα είναι εδώ και του χρόνου, όπως ήταν και πέρσι στο Μάτι».

(...) «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το "Στρατηγικό Διάλογο" με τις ΗΠΑ από εκεί που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε καινούρια κατορθώματα. Συμφώνησε για την αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο, συμμετέχοντας στη "ναυτική δύναμη" των προθύμων για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, σε μια κίνηση επιθετική προς το Ιράν. Προκειμένου να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, ετοιμάζεται να στείλει Ελληνες στρατευμένους χιλιάδες μίλια μακριά από την ελληνική επικράτεια, να τους εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο και μαζί τους ολόκληρο το λαό, που μπαίνει σε νέες περιπέτειες, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο να οξυνθεί το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν και των συμμάχων τους.


Στην εξωτερική πολιτική ελέγχει την εφαρμογή της πολιτικής σημαιοφόρου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις παγκοσμίως προμηνύουν νέα κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων. Τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Παλιές συμφωνίες και συμμαχίες σπάνε, ένας νέος κύκλος εξοπλισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται και με τα όπλα σε πολλές γωνιές του πλανήτη. (...)

Είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της δεν επαναπαύονται στις "δάφνες" τους, στην υποχώρηση δηλαδή του κινήματος και στον αρνητικό για τους λαούς συσχετισμό. Ξέρουν καλά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι ακίνητο και σταθερό, ότι μπροστά στις εξελίξεις ελλοχεύει ο "κίνδυνος" της πολιτικής αστάθειας και μιας νέας ανόδου της ταξικής πάλης. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους και κλιμακώνουν με όλα τα μέσα την αντιλαϊκή επίθεση.

Αυτή η κατάσταση όσο δύσκολη και αν είναι μπορεί να αλλάξει. Με δυνατό ΚΚΕ και τον λαό πρωταγωνιστή. Αυτό που επείγει σήμερα είναι να εντείνει ο λαός οργανωμένα την παρέμβασή του στις εξελίξεις. Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις στο κίνημα, θα πρωτοστατήσει για να αναδειχθεί ο λαός πρωταγωνιστής, στην πάλη για τα πραγματικά του συμφέροντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΝΕΟΛΑΙΑ»

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ενδιαφέροντα αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες θα γίνουν στο 45 Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε διάφορες πόλεις.

-- Μπροσούρα της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ θα κυκλοφορήσει με τον «Οδηγητή» του Σεπτέμβρη.

-- Το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp της ΚΝΕ στην Αθήνα.

-- Ανταποκρίσεις και προγραμματισμός για τις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει με τον «Οδηγητή» του Σεπτέμβρη

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Με ένθετο την ειδική έκδοση της Επιτροπής Kατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη ο «Οδηγητής»!

Σήμερα, που από παντού διαφημίζονται οι «ευεργετικές ιδιότητες» των ναρκωτικών και καλλιεργείται η ανοχή στη χρήση, σήμερα που υποστελεχώνονται δραματικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, σήμερα που στήνονται χώροι «ανακύκλωσης και αποκομιδής των χρηστών» από το κέντρο της Αθήνας, για να θριαμβεύσουν η περιθωριοποίηση και ο κανιβαλισμός, η ΚΝΕ ανοίγει πλατιά τις θέσεις της και λέει ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

Στόχος μας είναι η ζωή που μας αξίζει! Δεν βάζουμε τη ζωή μας στο στόχαστρο, δεν θέλουμε το μυαλό μας ναρκωμένο! Θέλουμε ελεύθερη σκέψη και συνειδητή δράση! Γιατί... «τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ' τη ζωή δεν είναι...» (Ν. Χικμέτ).

Μέσα από τις σελίδες της μπροσούρας αποδεικνύεται πως η εξάρτηση από ουσίες είναι κοινωνικό - πολυπαραγοντικό φαινόμενο και μόνο έτσι αντιμετωπίζεται. Πλήθος στοιχείων, ερωτήσεων - απαντήσεων, ερευνών, ζωντανών περιγραφών, αποδομούν τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που βομβαρδίζουν τη νεολαία γύρω από τη χρήση ουσιών. Μέσα από την έκδοση φανερώνεται πως ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά είναι συμβιβασμός με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το σάπιο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο Στέκι Κατά των ναρκωτικών στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση. Οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό υλικό και την ψηφιακή έκθεση - παρουσίαση που τo συνοδεύει.

Αφιερώματα που ετοιμάζονται με μεράκι

Από παλιότερο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη
Ενα από τα πολλά στοιχεία που ξεχωρίζουν στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι η προσπάθεια που κάνουν οι Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα για να δημιουργήσουν δικές τους πρωτότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αφιερώματα.

Μια προσπάθεια που βοηθά τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με κείμενα και προοδευτικούς καλλιτέχνες. Και μέσα από την Τέχνη ενισχύουν το κριτήριό τους, βαθαίνουν στην κοσμοθεωρία μας, αναπτύσσουν το αισθητικό τους κριτήριο. Παράλληλα, μέσα από αυτήν την προσπάθεια, οι Οργανώσεις έρχονται σε επαφή και με πολλούς νέους καλλιτέχνες, με νέους ανθρώπους που έχουν τέτοια ενδιαφέροντα και μεράκι, που πιέζονται από την υπάρχουσα κατάσταση και προσπαθούν να δουλέψουν με την Τέχνη τους.

Ας δούμε τι προετοιμάζεται...

Στιγμές της ταξικής πάλης στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα με τίτλο «Στιγμές από την ταξική πάλη στην πόλη της Θεσσαλονίκης» από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Μέσα από αφήγηση, εικόνες, θέατρο και μουσική το κοινό θα ταξιδέψει στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην πόλη της εργατιάς, του μόχθου και του αγώνα. Η ίδρυση της «Φεντερασιόν», οι ηρωικοί αγώνες του ματωμένου Μάη του 1936, το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, η ίδρυση του ΔΣΕ, οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες της δεκαετίας του 1960, η δράση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είναι μερικές από τις δεκάδες στιγμές της αγωνιστικής ιστορίας της πόλης. Ενδοξες, ηρωικές στιγμές που εμπνέουν και διδάσκουν ότι με τη γνώση του παρελθόντος και τα καθήκοντα του παρόντος θα χτίσουμε την κοινωνία του αύριο.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πολιτικά τραγούδια των Μάνου Λοΐζου, Μίκη Θεοδωράκη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Θάνου Μικρούτσικου καθώς και ποιήματα του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Τιμούν τον Ναζίμ Χικμέτ στη Θεσσαλία

Με ένα αφιέρωμα στον διεθνιστή κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ πλαισιώνονται τα Φεστιβάλ σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Στα Φεστιβάλ των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα «Ναζίμ Χικμέτ: Αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε (...) και θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!», εμπνευσμένο από το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ και τη συναρπαστική προσωπικότητα του ποιητή. Οι στίχοι του διαχρονικοί και αιχμηροί, αισιόδοξοι και μαχητικοί αγαπήθηκαν στη χώρα μας μέσα από τις πολλές μεταφράσεις του ποιητή και τη μελοποίηση ποιημάτων του.

Το αφιέρωμα προετοιμάζεται συλλογικά από μέλη, φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει προσαρμοστεί και διαμορφωθεί σε κάθε πόλη με βάση τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών, μουσικών, ηθοποιών, σκηνοθετών, τεχνικών, νέων ανθρώπων που με όρεξη και μεράκι έχουν ξεκινήσει τις πρόβες.

Οι θεατές θα παρακολουθούν την πρόβα μιας καλλιτεχνικής ομάδας... Τους αφηγητές τους παρασύρουν η ζωή και το έργο του Χικμέτ, ουσιαστικά μιλάνε γι' αυτόν στο κοινό και την ορχήστρα. Από τους μουσικούς ακούγονται τα μελοποιημένα ποιήματά του από τον Μάνο Λοΐζο και τον Θάνο Μικρούτσικο, ενώ προβάλλονται εικόνες από τη ζωή του και τις ιστορικές στιγμές που περιγράφει στο έργο του. Ενα από τα μουσικά κομμάτια που θα ακουστούν έχει μελοποιηθεί και ενορχηστρωθεί από την ορχήστρα, θα ακουστεί ζωντανά στο αφιέρωμα για πρώτη φορά. Το κείμενο βασίζεται στο πλούσιο ποιητικό έργο του Χικμέτ καθώς και στο Επιστημονικό Συνέδριο του Κόμματος για τον ποιητή. Ετσι, λίγο πριν από το τέλος της παράστασης ακούγονται τα παρακάτω:

«Ας τελειώσουμε αυτήν την πρόβα... Οι εικόνες και οι μουσικές συμβολίζουν κάτι τόσο καινούργιο... Γι' αυτό αντέχουν και συνεχίζουν να ομορφαίνουν... Θα ζήσουμε τις πιο όμορφες μέρες μας που δεν τις ζήσαμε ακόμα...».

Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο

Το συγκρότημα της ΚΝΕ στην Πάτρα θα παρουσιάσει την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Σκηνή αφιέρωμα στον αγαπημένο δημιουργό Αλκη Αλκαίο. Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες και τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από πολλές γενιές. Ο Αλκαίος «έφυγε» από τη ζωή το Δεκέμβρη του 2012, αλλά μένουν τα τραγούδια του, μιας και είναι ένας από τους λίγους στιχουργούς που σημάδεψαν το σύγχρονο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι.

Ο ευαίσθητος δημιουργός που αφουγκράζεται τον καιρό του και γράφει με βαθιά κοινωνική διάθεση. Ο λόγος του είναι αιχμηρός κι όχι πάντα εύκολα κατανοητός, χρειάζεται ο ακροατής να κάνει αναγωγές στην κοινωνία, στην Ιστορία, για να μπορέσει να κατανοήσει. Και από την άλλη, με τον πιο τρυφερό τρόπο γράφει για τις καθημερινές προσωπικές στιγμές που βιώνει ο καθένας μας, για τον έρωτα, τη μοναξιά, την αγάπη.

Με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Η Ελλάδα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών». Αυτός είναι ο τίτλος του αφιερώματος που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης και έρχεται να φωτίσει, μέσα από το διδακτικό παράδειγμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, σύγχρονα πολύτιμα συμπεράσματα για το κίνημα, για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της πάλης για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ερχεται να αποδείξει ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα, ότι οι αποφάσεις, η τακτική, οι συμμαχίες και οι σχεδιασμοί της άρχουσας τάξης δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του, πόσο μάλλον τα προσχήματα που κάθε φορά αξιοποιούνται.

Η κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας 100 χρόνια πριν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πού οδηγεί ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων και πόσο φερέγγυα είναι η ασφάλεια που πηγάζει από τις διαφόρων ειδών προσωρινές πάντα «συμμαχίες» που στήνει η αστική τάξη για να διασφαλίζει σε κάθε φάση τα κέρδη της.

Μέσα από τη ζωντανή αφήγηση, την παρουσίαση ιστορικών ντοκουμέντων αναδεικνύεται ταυτόχρονα ο πρωτοπόρος ρόλος των κομμουνιστών στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο μέτωπο και τα μετόπισθεν, στην πάλη για την ειρήνη και την ευημερία του λαού.

«Η μέρα εκείνη δεν θ' αργήσει...»

Η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσει συναυλία - αφιέρωμα στον αγαπημένο συνθέτη Μάνο Λοΐζο, με τίτλο: «Η μέρα εκείνη δεν θ' αργήσει». Μέλη και φίλοι της Οργάνωσης προετοιμάζουν με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον το αφιέρωμα στον συνθέτη, που έχει συνδεθεί τόσο πολύ με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από σημαντικούς σταθμούς στη δισκογραφία και στα μεγάλα έργα του Μάνου Λοΐζου.

Για 8η χρονιά Αθλητικό Camp στην Αθήνα

Στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, για 8η συνεχόμενη χρονιά το Αθλητικό Camp δίνει το καθιερωμένο του ραντεβού στο χώρο του Φεστιβάλ, στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον. Το πρόγραμμα του Camp αρχίζει από τις 14 Σεπτέμβρη και οι αθλητικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν και μέσα στο τριήμερο του Φεστιβάλ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Λαϊκός αγώνας δρόμου 4 χλμ. και 8 χλμ. στις 10 π.μ. στο χώρο του Πάρκου Τρίτση. Αφετηρία: Πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη και Σπύρου Μουστακλή).
 • Κυριακή 15 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με την αναρρίχηση, 9 π.μ - 2 μ.μ., αναρριχητικό πεδίο «Αχαρνείς», του ΕΟΣ Αχαρνών στο δήμο Φυλής.
 • Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: Πεζοπορία στην Πάρνηθα για τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Στο Στέκι Αθλητισμού μέσα στο Φεστιβάλ προγραμματίζονται επίσης:

 • Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων (πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία) και ξιφασκίας.
 • Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου, παρουσίαση του προγράμματος «kids athletics» του ΣΕΓΑΣ και παρουσίαση afro fitness, με σύγχρονη αφρικανική μουσική από την ομάδα «ANASA».
 • Σάββατο 21 Σεπτέμβρη: Τουρνουά πινγκ - πονγκ και σκακιού blitz παρτίδας 10 λεπτών.


Ακόμα, όλες τις μέρες του Φεστιβάλ στο Στέκι Αθλητισμού θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ποδόσφαιρο, ενώ θα προβάλλεται και βίντεο που επιμελήθηκε το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ θα υπάρχει αναρριχητικός τοίχος.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportskne@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6951.165.574, 6943.686.696.

Κινητοποιήσεις για τη στέγαση

Κινητοποίηση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., οργανώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους συλλόγους του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν συλλόγους φοιτητών και οικότροφων εστιών να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους εστιακούς φοιτητές και από κοινού να παλέψουν για το δικαίωμα στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν επίσης στην Κρήτη, αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ., στην Πρυτανεία, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Κρήτης, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών και υλοποίηση των αιτημάτων των πυρόπληκτων εστιακών.

Αθλητικό διήμερο από αύριο

Στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, η ΚΝΕ διοργανώνει αθλητικό διήμερο αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 6/9.

Το πρόγραμμα του αθλητικού διημέρου:

Αύριο Πέμπτη

Τουρνουά 5x5 στα γηπεδάκια στο Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί την Παρασκευή 13/9 στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ιστορικό αγώνα που έπαιξε η ομάδα FC Start με τους ναζί κατακτητές στο Κίεβο το 1942.

Συζήτηση με τίτλο «Ιστορίες ποδοσφαίρου και ...αγώνες που ανέδειξαν ήρωες!».

Παρασκευή 6/9

Αγώνας δρόμου 4 χιλιομέτρων μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οι 3 πρώτοι θα βραβευτούν την Παρασκευή 13/9 στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για το αθλητικό διήμερο της Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 6978178359 και 6944373408.

Επίσης, στο φετινό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει Περίπτερο Αθλητισμού με το εξής πρόγραμμα:

Πέμπτη 12/9: Τουρνουά σκακιού blitz 7 γύρων με χρόνο σκέψης 5 λεπτών για κάθε παίκτη, στις 20.00. Στους 3 πρώτους θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

Παρασκευή 13/9: Γνωριμία με τη θέση του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή.

Σάββατο 14/9: Μάθημα για τεχνικές πινγκ - πονγκ στις 19.30. Τουρνουά πινγκ - πονγκ στις 20.00.

Το πρόγραμμα στους χώρους του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει τις πύλες του στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι εκδηλώσεις θα έχουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις τρεις μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ, αλλά θα υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους χιλιάδες νέους και νέες επισκέπτες: Στο χώρο θα υπάρχουν Στέκι Νέων Εργαζομένων, Μαθητικό Στέκι, Στέκι Φοιτητών, Στέκι Αθλητισμού, Στέκι κατά των ναρκωτικών και το Κόκκινο Αερόστατο.

Ο «Ριζοσπάστης» ρίχνει σήμερα μια μικρή ματιά στο ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα έχει κάθε χώρος του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Στέκι Νέων Εργαζομένων

Στον χώρο αυτό θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα... σε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον Σοσιαλισμό», ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους Πάνο Ζάχαρη, δημιουργό του κόμικ «The Working Dead», και Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τίτλο: «Απλήρωτη εργασία, χαμηλοί μισθοί, εργασιακή περιπλάνηση: Μονόδρομος ή μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα;».

Μαθητικό Στέκι


Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές θα έχουν το δικό τους στέκι στο χώρο του Φεστιβάλ, στο οποίο θα λάβουν χώρα πειράματα Φυσικής, παιχνίδι ρόλων «Μάντεψε ποιος!» με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος για μαθητές Γυμνασίου. Επίσης, επιτραπέζιο παιχνίδι για το έτος μαθητείας για μαθητές των ΕΠΑΛ. Ξεχωριστή θέση στο χώρο θα έχει η διαδραστική ψηφιακή έκθεση με τίτλο: «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... Αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της»!

Τις μέρες προετοιμασίας του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί escape room με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στέκι Φοιτητών

Στο Στέκι Φοιτητών θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και γνωριμίας με τα πανεπιστήμια της πόλης. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Μύθοι και αλήθειες». Η έκθεση θα περιλαμβάνει την πορεία ανάπτυξης των μέσων παραγωγής από την εποχή που επικράτησε ο καπιταλισμός μέχρι το πέρασμα στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τον αναντικατάστατο ρόλο του ανθρώπου στην παραγωγική διαδικασία, τα σύγχρονα ιδεολογήματα και τον χαρακτήρα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, τους στόχους που θέτουν οι καπιταλιστές για κατακόρυφη αύξηση των κερδών τους και, τέλος, την πρόταση του ΚΚΕ για μια εκ βάθρων διαφορετική αξιοποίηση που θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την κοινωνική ευημερία. Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση, η οποία θα είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να ανατρέξει σε αυτήν για πληρέστερη επαφή με το εν λόγω αντικείμενο.


Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση σχετικά με την αλλαγή των κοινωνιών, ενώ θα γίνονται αναφορές σε γνωστές προσωπικότητες των επιστημών και των τεχνών.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση με τίτλο «Μπορεί το σημερινό πανεπιστήμιο να χωρέσει τις σύγχρονες ανάγκες μας; Η αντίληψη του ΚΚΕ για την ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», με ομιλήτρια την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στέκι Αθλητισμού

Μέσα από το Φεστιβάλ η ΚΝΕ προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη ενασχόλησης με τον αθλητισμό, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του ανθρώπου, τον βοηθά να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να βάζει στόχους και να παλεύει γι' αυτούς. Ομως, αντί ο αθλητισμός να θεωρείται βασικό δικαίωμα του λαού και της νεολαίας και να αντιμετωπίζεται έτσι, αποτελεί πλέον πανάκριβο εμπόρευμα.

Ετσι, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αθλητικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, ενώ δικό του πρόγραμμα θα έχει και το Περίπτερο του Αθλητισμού τις μέρες του Φεστιβάλ.

Στέκι Κατά των Ναρκωτικών

Οι επισκέπτες στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ για το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, την αντιπαράθεση με το διαχωρισμό σε «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά, μέσα από τη συζήτηση με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τη φαρμακευτική κάνναβη» και ομιλητές τους Βασίλη Καλαμπαλίκη, ψυχολόγο, υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, και Μιχάλη Μυλωνά, σύμβουλο εξαρτήσεων, εκλεγμένο στο ΔΣ του ΕΣΥΝ.

Στο χώρο θα υπάρχουν escape room ενάντια στα ναρκωτικά με τίτλο: «Μη φοβάσαι το "σκοτάδι"... Αντιμετώπισέ το!» για μαθητές και φοιτητές και έκθεση με τίτλο «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι... Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη! Οχι σε δόσεις!».

Και τις 3 μέρες στο Στέκι θα φιλοξενηθούν θεραπευτικά προγράμματα.

«Κόκκινο Αερόστατο»

Με ακόμη πιο αναβαθμισμένο περιεχόμενο θα υποδεχτεί τους μικρούς της φίλους η ΚΝΕ, στο χώρο «Κόκκινο Αερόστατο».

«Οι ανησυχίες μας και οι αγωνίες μας θα γίνουν συζήτηση, θα παίξουμε για να μάθουμε και θα γίνουμε μια γροθιά ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο!» είναι το κάλεσμα για τους μικρούς μας φίλους.

Οι δημιουργικές γωνιές στο χώρο θα λειτουργούν και τις 3 μέρες από τις 19.00 μέχρι τις 22.30 και είναι οι εξής: Escape room με θέμα το περιβάλλον, γωνιά νέων τεχνολογιών, γωνιά αθλητισμού με σκάκι, τοίχο αναρρίχησης και άλλα ομαδικά παιχνίδια, γωνιά - παιχνίδι με θέμα το σύνθημα του Φεστιβάλ. Επίσης, θα παραδοθούν μαθήματα σκακιού. Θα ακολουθήσουν τουρνουά σκακιού, επίδειξη tae kwon do, ποδοσφαίρου και stand up comedy.

Στο χώρο θα λειτουργεί και παιδότοπος με ξεχωριστό πρόγραμμα.

Εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις

Φεστιβαλικά ραντεβού κορύφωσης σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών προετοιμάζονται για την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα:

Κεντρική Μακεδονία

Βέροια: 6 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ελιάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κ. Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό και ποντιακό γλέντι.

Κιλκίς: 9 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κήπου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Κ. Μακεδονίας.

Δυτική Ελλάδα

Αγρίνιο: 7 Σεπτέμβρη, στο «Παπαστράτειο» Γυμνάσιο. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Πύργος: 7 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας. Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.

Θεσσαλία

Τρίκαλα: 6 Σεπτέμβρη, στον Μύλο Ματσόπουλου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας. Θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το οποίο θα επιμεληθούν Τρικαλινοί καλλιτέχνες μαζί με μαθητές της περιοχής. Θα ακολουθήσουν συναυλίες από τους Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Καρδίτσα: 6 Σεπτέμβρη, στο Παυσίλυπο (παλιό 1ο Λύκειο). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ και θα γίνει συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Κρήτη

Αγ. Νικόλαος: 7 Σεπτέμβρη, στη λίμνη Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη.

Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Καβάλα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Φαλήρου. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Την Παρασκευή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, θα χαιρετίσει ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους «Urban Pulse», «Opera Chaotique» και stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Δράμα: 6 Σεπτέμβρη, στην Αγ. Βαρβάρα. Θα μιλήσει ο Σωκράτης Αγγελακόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με χιπ χοπ μαθητικά συγκροτήματα. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Αιγαίο

Σύρος: Σήμερα, Τετάρτη, θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σάμος: 7 Σεπτέμβρη, στην Πορφυριάδα Σχολή, στο Καρλόβασι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Κάλυμνος: 8 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Χριστού. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ηπειρος

Γιάννενα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με τους «Εισβολέα», «Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ» κ.ά. Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Αρτα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σκουφά. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθούν συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα. Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Γιώτα Νέγκα και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι. Θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Μαθητικό Στέκι συζήτηση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Πελοπόννησος

Καλαμάτα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιμενικού. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο. Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

Δυτική Μακεδονία

Φλώρινα: 6 Σεπτέμβρη, στο Νέο Πάρκο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Καστοριά: 7 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Απόζαρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας. Συναυλία με την Μιρέλα Πάχου.

Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Θήβα: 6 Σεπτέμβρη, στο γήπεδο Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Λαμία: 7 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Τσαλτάκη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας. Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Σε Κόρινθο και Πρέβεζα

ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Με πετυχημένες εκδηλώσεις το 45ο Φεστιβάλ πέρασε το προηγούμενο Σάββατο και από άλλες πόλεις, ανάμεσά τους την Κόρινθο και την Πρέβεζα.

Ενα μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα σε μεγάλες στιγμές του εργατικού κινήματος που ενέπνευσαν την Τέχνη, άνοιξε τις εκδηλώσεις στην Κόρινθο. Ακολούθησε η ομιλία του Γιώργου Καραγιάννη, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Πελοποννήσου, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, τα καταστατικά των σωματείων, το φακέλωμα των εργαζομένων, τη θέσπιση νόμων που θα δυσκολεύουν την απεργία στους χώρους δουλειάς και κάλεσε σε ετοιμότητα με προκήρυξη απεργίας αν έρθει τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή. Ακολούθησε συναυλία με τον Χρήστο Νινιό και η βραδιά ολοκληρώθηκε με ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «Εκτός προγράμματος». Στο χώρο υπήρχε επίσης έκθεση για τον κίνδυνο μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Στην Πρέβεζα, το Φεστιβάλ έγινε στο Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» και άρχισε με συζήτηση για το hip hop και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια με τους «Rebellion Connexion». Στη συνέχεια, χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ απηύθυνε ο μαθητής Σάκης Μπάκος, που αναφέρθηκε στους μαθητικούς αγώνες της Πρέβεζας και πώς τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε σχολείο και σε όλη την πόλη πρωτοστατούν και παλεύουν για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών (υπήρχε και σχετική έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες στην πόλη). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, που μίλησε αναλυτικά για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, ενώ για το μουσικό πρόγραμμα στη σκηνή ανέβηκαν οι «Rebellion Connexion», μετά τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και τέλος οι «Latcho Drom» με διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών.


ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται αυτήν την περίοδο και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε γειτονιές μεγάλων πόλεων, μικρότερες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, ως εξής:

 • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στην πλατεία της Εδεσσας, θα πραγματοποιηθούν ομιλία και γλέντι.

-- Στην Περαία Θεσσαλονίκης, στα γηπεδάκια, θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3on3 με τίτλο «Βάζουμε γκολ στο φασισμό».

 • Αύριο, Πέμπτη:

-- Στα Σέρβια Κοζάνης, θα μιλήσει ο Νίκος Γεωργακόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, θα γίνουν τουρνουά ποδοσφαίρου και λαϊκό γλέντι.

-- Στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στην πλατεία του χωριού, θα προβληθεί ταινία και θα ακολουθήσει γλέντι.

-- Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του ΚΚΕ, θα προβληθεί ταινία.

 • Την Παρασκευή 6/9:

-- Στο Αλιβέρι Εύβοιας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου, μετά τις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, θα ακολουθήσουν συναυλία από τους «Κοινούς Θνητούς» και λαϊκό γλέντι.

-- Στον Αλμυρό Μαγνησίας, προβολή ταινίας και ομιλία από τον Κώστα Αγγελίνα, Γραμματέα του ΤΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

-- Στο Πολυτεχνείο Βόλου, εκδήλωση με συζήτηση για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τις θέσεις του ΚΚΕ και συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

-- Στην Αιανή Κοζάνης, θα μιλήσει η Δώρα Δημαράκη, στέλεχος του ΚΚΕ, θα γίνουν τουρνουά μπάσκετ, προβολή ταινίας και λαϊκό γλέντι.

 • Την Παρασκευή 6/9 και το Σάββατο 7/9:

Στον Βαρνάβα Αττικής, στο Δημοτικό Σχολείο. Την πρώτη μέρα, συναυλίες, χοροί, χαιρετισμός από την ΚΝΕ, ντοκιμαντέρ για τον αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ σε ένα χωριό της Τουρκίας και λαϊκό γλέντι. Τη δεύτερη μέρα χοροί, μουσικό αφιέρωμα στην προσφυγιά, ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

 • Την Κυριακή 8/9:

Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί διαδραστική συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ