Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρότυπα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μιλώντας τις προάλλες στο Ηράκλειο, ο Αλ. Τσίπρας είπε - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - ότι το ΚΚΕ θα έπρεπε να κρατάει απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στάση που κρατούσε το 1981 απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Αφήνουμε κατά μέρος τη δημόσια ομολογία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η φιλοδοξία του είναι να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Στο διά ταύτα, τίποτα δεν παραμένει σήμερα ίδιο με την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο εσωτερικό της χώρας, ούτε στο εξωτερικό. Κάνει συνειδητά λαθροχειρία, νομίζοντας ότι έτσι θα στριμώξει το ΚΚΕ, αλλά στην πραγματικότητα αθωώνει το ΠΑΣΟΚ, που με αντι-ΕΕ και αντι-ΝΑΤΟ συνθήματα κατάφερε να ενσωματώσει το κίνημα στο σύστημα, που βρισκόταν τότε σε τροχιά ανάπτυξης και να το υποτάξει στη φιλομονοπωλιακή διαχείριση που άσκησε ως κυβέρνηση στη συνέχεια. Σ' αυτούς προσπαθεί να μοιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πρέπει να το πάρει σοβαρά υπόψη του ο λαός, κύρια οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Παρεμπιπτόντως, ατάκες όπως αυτή του Αλ. Τσίπρα φυτρώνουν πανομοιότυπες σε διάφορα «σάιτ» του διαδικτύου, μέσα από τα οποία διάφοροι καλοθελητές απαιτούν από το ΚΚΕ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιόμαστε δικαιολογημένα: Ποιος δίνει γραμμή σε ποιον; Ο ΣΥΡΙΖΑ στα «σάιτ», ή το αντίστροφο; Ρητορικό το ερώτημα...

Εκποίηση απ' το παράθυρο...

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από το παράθυρο κάτι που - για την ώρα και για διάφορους λόγους - δεν της χωράει από την πόρτα. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το πράγμα «βγάζει μάτι». Στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποσύρθηκε, ύστερα από αντιδράσεις, η τροπολογία που έδινε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕ) του Δημοσίου τη δυνατότητα να εκποιεί τα ακίνητα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Στο ίδιο νομοσχέδιο, όμως, διατηρήθηκε η ρύθμιση που δίνει αυτή τη δυνατότητα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τι είναι η ΕΤΑΔ; Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της είναι «ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, η οποία διαχειρίζεται, αναπτύσσει και αξιοποιεί τα ακίνητα του Δημοσίου - αστικά, τουριστικά, ολυμπιακά και ειδικά - σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας...».

Στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται πως με δύο υπογραφές, μία του υπουργού Οικονομικών και μία του αρμόδιου υπουργού, η ακίνητη περιουσία της πλειοψηφίας των φορέων του Δημοσίου μπορεί να «βγει στο σφυρί». Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει την αρμοδιότητα της καταγραφής «της ακίνητης περιουσίας φορέων του δημόσιου Τομέα και ειδικότερα των υπουργείων, των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου, των Δημόσιων Οργανισμών και των ΝΠΔΔ». Με την καταγραφή αυτή θα φτιαχτεί το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ).

Απ' αυτό το μητρώο όλα μπορούν να ξεπουληθούν μέσω της ΕΤΑΔ: «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας μπορεί να ανατίθεται στην ΕΤΑΔ ΑΕ η διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων εγγεγραμμένων στο ΜΑΠ επιπλέον των όσων ήδη έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητά της». Δηλαδή, η ακίνητη περιουσία των δημόσιων φορέων «στο σφυρί», για να κάνουν μπίζνες οι επιχειρηματίες, ακόμα και χωρίς να μεσολαβεί το ΤΑΙΠΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι λαθροχειρίες του και η πραγματικότητα

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε Ελληνες μετανάστες στη Δανία η προκλητική κίνηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ (ονόματι Φάνης Κατσανεβάκης και Δημήτρης Τσέκερης) να ανοίξουν σελίδα στο facebook κάνοντας κατάχρηση των στοιχείων και των ονομάτων που κατά καιρούς έχουν έρθει σε επαφή με τη σελίδα της ελληνικής κοινότητας στο facebook. Αφού τα αντέγραψαν, τα πρόβαλαν αυθαίρετα στη σελίδα τους ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Δανία χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενέργεια για την αποδοχή τους. Στη συγκεκριμένη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δανία εμφανίζονται ακόμα και ονόματα μελών άλλων κομμάτων καθώς και Ελλήνων που ανοιχτά έχουν δηλώσει ότι δε θέλουν να έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, εμφανίζονται και πολλά ονόματα Δανών που ούτε καν γνωρίζουν ελληνικά αλλά από περιέργεια βρέθηκαν κάποτε στη σελίδα στο facebook της ελληνικής κοινότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε μέσο και ανάλογες λαθροχειρίες προσπαθεί να εμφανίσει «συσπείρωση» ανάλογη του εκλογικού αποτελέσματός του και τον προδίδει η ίδια η πραγματικότητα. Οι μετανάστες γνωρίζουν καλά το παρελθόν τους και το ρόλο τους και μπορούν να τους δώσουν οργανωμένα την απάντηση που τους αρμόζει ως κόμμα που σπέρνει επικίνδυνες αυταπάτες και καλλιεργεί τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού.

Η παραπάνω ενέργεια είναι επίσης ένα ακόμα χειροπιαστό παράδειγμα για το πώς χρησιμοποιείται το facebook και τι συνέπειες μπορεί να έχει στους χρήστες του.

Ζητάει και τα ρέστα...

Παραπονούμενος εμφανίζεται ανά το διαδίκτυο ένας πολιτευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Γ. Βασσάλος), γιατί δεν του επιτράπηκε να παρακολουθήσει πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια ακόμα διαδικτυακή επιχείρηση επίθεσης ενάντια στο ΚΚΕ από το συγκεκριμένο στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο συγκεκριμένο σπορ, άλλωστε, ο ίδιος επιδίδεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια στο ΚΚΕ και στα στελέχη του.

O κύριος αυτός κάνει πως δεν καταλαβαίνει το εξής απλό: Οτι σε εκδήλωση ενός κόμματος, εκπρόσωπος άλλου κόμματος μπορεί να συμμετάσχει μόνο ως προσκεκλημένος.

Αυτήν την πρακτική ακολουθεί το ΚΚΕ δεκαετίες τώρα και απ' όσο γνωρίζουμε αυτήν την πρακτική ακολουθούν και τα άλλα κόμματα.

Τώρα, πώς ένας τέτοιος δηλωμένος πολέμιος του ΚΚΕ ...ζητάει και τα ρέστα, ας το εξηγήσουν καλύτερα οι φίλοι του από το κόμμα του...

Αλλιώς... τι να πούμε εμείς; Μόνο το «μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι...».

Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ιστορία της γέννησης ορισμένων θεών, αλλά θέλουν πριν απ' όλα να ξέρουν πώς και ποιες ήταν οι αιτίες που εμφανίστηκε η θρησκεία και πώς αναπτύχθηκε στους διάφορους λαούς. Πρωταρχικός σκοπός της εργασίας αυτής του Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι είναι να δείξει ότι όλες οι θρησκευτικές αντιλήψεις και παραστάσεις κι όλοι οι θεοί είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων. Αποδεικνύεται συγκριτικά ότι μέσα σε ταυτόσημες συνθήκες ζωής, εμφανίστηκαν στους διάφορους λαούς παρόμοιες θρησκευτικές δοξασίες και λατρείες, ότι οι λαοί, όταν έρχονται σ' επαφή, παίρνουν ο ένας απ' τον άλλον τις θρησκευτικές δοξασίες και ότι, συχνά, κάθε νέα θρησκεία είναι σε μεγάλο βαθμό, μια παραλλαγή των θρησκειών που υπήρχαν έως τότε. Ετσι, ο χριστιανισμός υιοθέτησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις δοξασίες και τη λατρεία των λεγόμενων ειδωλολατρικών θρησκειών της Ανατολής.

Οι εκμεταλλεύτριες τάξεις έχουν ανάγκη απ' αυτό το θρησκευτικό μυστήριο, που ο απλός θνητός δεν πρέπει καν να το θίγει, το ίδιο όπως στη βιβλική αφήγηση οι απόγονοι του «Αδάμ» δεν είχαν την άδεια να φάνε τα απαγορευμένα μήλα από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Χίλαρι Κλίντον

Την προετοιμασία της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης στο δυτικοαφρικανικό Μάλι και πιέσεις για πλήρη ευθυγράμμιση χωρών των δυτικών Βαλκανίων με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς απαίτησε την περασμένη βδομάδα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Με αφετηρία την περιοδεία στην Αλγερία, η Κλίντον προσπάθησε να εξουδετερώσει τις ανησυχίες του Αλγερινού Προέδρου Μπουτεφλίκα για πιθανή διάχυση της κρίσης στη χώρα του από το βόρειο Μάλι λόγω της δράσης ισλαμιστών. Τα ανταλλάγματα που πήρε η Αλγερία για να επιτρέψει ή και να υποστηρίξει έμπρακτα στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι δεν έγιναν άμεσα γνωστά, ωστόσο όλοι προεξοφλούν πως δόθηκαν.

Στη Βοσνία πάλι, η Κλίντον μαζί με την Κ. Αστον, εκπρόσωπο της ΕΕ, άσκησε έντονες πιέσεις για «σταθεροποίηση» της χώρας και «ενίσχυση» της ομοσπονδίας κατακεραυνώνοντας, απ' την άλλη, τις αποσχιστικές διαθέσεις των Σέρβων της Βοσνίας. Στη Σερβία «ξεκαθάρισε» ότι δε θα αποδεχτεί αλλαγές στο εδαφικό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου και ότι επιθυμεί «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Στο Κοσσυφοπέδιο, μοίρασε επαίνους και υποσχέσεις για «καλύτερο μέλλον» εντός ευρω-ατλαντικών θεσμών και στην Κροατία έδωσε εύσημα για την επικείμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Στην Αλβανία, τέλος, ενθάρρυνε απ' τη μια την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, επικρίνοντας, απ' την άλλη, την προβληματική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Η περιοδεία Κλίντον απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι τόσο η Αφρική όσο και τα Βαλκάνια είναι σταθερά στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι στη δράση των μονοπωλιακών ομίλων για την εκμετάλλευση λαών και φυσικών πόρων.


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ