Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εκποίηση απ' το παράθυρο...

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από το παράθυρο κάτι που - για την ώρα και για διάφορους λόγους - δεν της χωράει από την πόρτα. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το πράγμα «βγάζει μάτι». Στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποσύρθηκε, ύστερα από αντιδράσεις, η τροπολογία που έδινε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕ) του Δημοσίου τη δυνατότητα να εκποιεί τα ακίνητα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Στο ίδιο νομοσχέδιο, όμως, διατηρήθηκε η ρύθμιση που δίνει αυτή τη δυνατότητα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τι είναι η ΕΤΑΔ; Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της είναι «ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, η οποία διαχειρίζεται, αναπτύσσει και αξιοποιεί τα ακίνητα του Δημοσίου - αστικά, τουριστικά, ολυμπιακά και ειδικά - σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας...».

Στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται πως με δύο υπογραφές, μία του υπουργού Οικονομικών και μία του αρμόδιου υπουργού, η ακίνητη περιουσία της πλειοψηφίας των φορέων του Δημοσίου μπορεί να «βγει στο σφυρί». Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει την αρμοδιότητα της καταγραφής «της ακίνητης περιουσίας φορέων του δημόσιου Τομέα και ειδικότερα των υπουργείων, των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου, των Δημόσιων Οργανισμών και των ΝΠΔΔ». Με την καταγραφή αυτή θα φτιαχτεί το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ).

Απ' αυτό το μητρώο όλα μπορούν να ξεπουληθούν μέσω της ΕΤΑΔ: «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας μπορεί να ανατίθεται στην ΕΤΑΔ ΑΕ η διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων εγγεγραμμένων στο ΜΑΠ επιπλέον των όσων ήδη έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητά της». Δηλαδή, η ακίνητη περιουσία των δημόσιων φορέων «στο σφυρί», για να κάνουν μπίζνες οι επιχειρηματίες, ακόμα και χωρίς να μεσολαβεί το ΤΑΙΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ