Κυριακή 30 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αμάρτησα για το λαό μου... »

Προχτές το βράδυ, σε εκπομπή της ΕΡΤ καλεσμένος ήταν ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Σε μια προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει για το γιατί πρέπει ο λαός να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, έκανε ανάμεσα σε πολλά και διάφορα μία ανάλυση που θύμιζε μια πιο σύγχρονη εκδοχή Μάρθας Βούρτση από παλιό ελληνικό κινηματογράφο, με μπόλικη συγκίνηση και κλάμα...

Το νόημα όσων είπε ο Ν. Φίλης ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν: Ο Αλέξης είναι νέος, έχει ιδέες, προσπάθησε πολύ, το πάλεψε, έδωσε μάχες, έκανε μια επιλογή για να μην καταστραφεί η χώρα, αλλά τον πολεμάνε οι δυνάμεις του παλιού. Πάλι καλά που δεν είπε ότι ο πρωθυπουργός, αφού συμφώνησε για το τρίτο μνημόνιο, είπε «αμάρτησα για το ...λαό μου» και υπέγραψε με δάκρυα στα μάτια. Πόση κοροϊδία μπορεί να ανεχτούν ακόμα εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα. Και τα λένε αυτά όταν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τη στηρίζουν τμήματα του κεφαλαίου, Ευρωπαίοι εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, Μέρκελ, Σόιμπλε, Ολάντ, Μοσκοβισί, Γιούνκερ, Ομπάμα. Καλό το μελό αλλά δεν πιάνει... Ολοι τους εκφράζουν το σάπιο και το παλιό.

Δεν σταματάει να εργάζεται...

Και για να μην υπάρχει ανησυχία ότι με τις εκλογές θα υπάρξει κενό στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, έρχεται να μας το κάνει πεντακάθαρο με τη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός (πλέον υπηρεσιακός...) Οικονομικών στον τομέα των εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης, λέγοντας: «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και στις φορολογικές δηλώσεις και στους φορολογικούς ελέγχους. Δεν σταματάει να εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών». Ο συγκεκριμένος νόμος όμως, σύμφωνα με το ΦΕΚ δημοσίευσής του, έχει περιεχόμενο συνταξιοδοτικές διατάξεις, κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και άλλοι υπηρεσιακοί υπουργοί, όπως ο Γ. Χουλιαράκης (Οικονομικών) κ.λπ. Είναι σαφές ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί μόνο με τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και τη συνέχιση της εφαρμογής των μνημονίων. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «η υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την προετοιμασία για να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν θέσει οι πιστωτές της, ώστε μια νέα κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόσει αμέσως τα επόμενα βήματα, προκειμένου να μη χάσουμε καθόλου χρόνο. Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας»... Και ο νοών νοείτω...

Ο Τράγκας ... λαφαζανικός

Ο γνωστός και ως «λιβανιστήρι των ναζιστών της Χρυσής Αυγής», Γιώργος Τράγκας (τον θυμάστε να έχει πάνελ στο ΣΚΑΪ με τέσσερις χρυσαυγίτες πριν καλά καλά στεγνώσει το αίμα του Παύλου Φύσσα), θυμήθηκε την περασμένη Παρασκευή να πιάσει ξανά στο στόμα του το ΚΚΕ.

Κάθε φορά που το κάνει είναι γεγονός ότι αυτοεξευτελίζεται, αν και αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο για τον συγκεκριμένο. Ούρλιαζε λοιπόν ότι «το ΚΚΕ είναι το πιο συστημικό κόμμα» επειδή «επιτίθεται στον Λαφαζάνη». Ωρυόταν ότι το ΚΚΕ στηρίζει το μνημόνιο, ότι από το '74 και μετά έχει μετατραπεί σε δεκανίκι του συστήματος, ότι ο Κουτσούμπας είναι ψεύτης.

Για όσους θυμούνται, ακριβώς την ίδια επίθεση έκανε στο ΚΚΕ πριν και μετά τις εκλογές του 2012, όταν τότε ήταν φανατικός ΣΥΡΙΖΑίος. Και τότε κατήγγελλε το ΚΚΕ ότι είναι μνημονιακό κόμμα, ότι θέλει να διασώσει τον δικομματισμό και άλλα τέτοια. Τότε ήταν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα λαφαζανικός, κρατώντας βέβαια πάντα τις επαφές με τους χρυσαυγίτες. Ανάλογα με από που θέλει ν' αρπάξει και τι... Είναι γνωστός στην πιάτσα άλλωστε.

ΥΓ1: Συμβουλή προς κ. Τράγκα: Καλή η λεμοναδίτσα, αλλά πρωί πρωί μάλλον σε χαλάει...

ΥΓ2: Συμβουλή προς το λαό: Οταν βλέπει «Τράγκες» να εκτελούν συμβόλαια στήριξης δήθεν αντισυστημικών (παλιότερα ΣΥΡΙΖΑίων, σήμερα Λαφαζάνηδων και πάντα των χρυσαυγιτών) και συκοφάντησης του ΚΚΕ, να σκέφτεται ότι στήνονται παιχνίδια εις βάρος του...

Προεκλογικές πονηριές...

Θυμάστε που πριν από μερικές βδομάδες, αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης παρουσίαζαν με δόξα και τιμή την υποτιθέμενη μείωση των διοδίων για κάποιες κατηγορίες πολιτών; Ε, γράψτε άκυρο. Χτες ανακοινώθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει ένα νέο αναδιαρθρωμένο μοντέλο για την πολιτική των διοδίων.

Βέβαια, όσα είχαν εξαγγελθεί τότε δεν αφορούσαν μείωση της τιμής των διοδίων ή κάτι τέτοιο. Απλά, είχε στηθεί μια μεγάλη προεκλογική - όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων - φιέστα για να μας πούνε ότι αν και εφόσον το αποφασίσουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι που διαχειρίζονται τους εθνικούς δρόμους, ίσως υπάρξουν μειώσεις στα διόδια.

Αυτό που έγραφε τότε ο «Ρ», το ομολόγησε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, που δήλωσε: «Εχει ξεκινήσει η αλληλογραφία με τους δύο αυτοκινητόδρομους, προκειμένου να ξεκινήσουν τις μελέτες για το αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης». Και δείτε την πολιτική απάτη που ακολουθεί. Λέει στη συνέχεια ο υπουργός για την εφαρμογή των μέτρων για τα διόδια: «Θα τα κάνει ο νέος υπουργός, εφόσον υπάρχει κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». Στην επιδίωξη να αρπάξουν την ψήφο του λαού δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1871 Γεννιέται ο νεοζηλανδικής καταγωγής Βρετανός φυσικός και χημικός Ερνεστ Ράδερφορντ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας.

1918 Πραγματοποιείται δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν, οργανωμένη από τους εσέρους. Ο ηγέτης της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης πυροβολείται και τραυματίζεται λίγο μετά την ομιλία του στους εργάτες του εργοστασίου «Σφυρί και Δρεπάνι» στη Μόσχα. Δράστης ήταν η Φάνι Κάπλαν.

1929 Η αστυνομία διενεργεί επιδρομή στα γραφεία και τυπογραφεία του «Ριζοσπάστη» και της «Νεολαίας» (εφημερίδας της ΟΚΝΕ), κάνει κατασχέσεις και προχωρά σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα απαγορεύει το φύλλο του «Ριζοσπάστη» της 1ης Σεπτέμβρη.

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Εως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης.

1944 Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια.

1960 Ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Τσάτσος απαγορεύει την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε ο Κάρολος Κουν στο θέατρο Ηρώδου Αττικού.

2006 Πεθαίνει ο Αιγύπτιος συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1988.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ