Κυριακή 30 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Με πείσμα και αποφασιστικότητα στη μάχη των εκλογών

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την περασμένη Πέμπτη

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την περασμένη Πέμπτη
Από την περασμένη Παρασκευή διανύουμε και επίσημα την προεκλογική περίοδο. Για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι τρεις βδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη δεν είναι αγώνας αντοχής, αλλά «κατοστάρι».

Πρέπει τα πόδια μας να πάρουν φωτιά, να φτάσουμε παντού με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να πείσουμε ακόμα περισσότερους να φτάσουν με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στην κάλπη.

Τα πρώτα μηνύματα από την επαφή με το λαό, που δεν διακόπηκε ούτε μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι ενθαρρυντικά. Το πείσμα και η μαχητικότητα των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και ενός ευρύτατου περίγυρου που παλεύει μαζί με το Κόμμα, είναι δεδομένα. Καταγράφηκαν άλλωστε και στη μεγάλη συγκέντρωση, που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Επομένως, ξεκινάμε με τους καλύτερους οιωνούς τη μάχη της ψήφου, με εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού, με εφόδιο την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, η αναγκαιότητα και ο ρεαλισμός της οποίας επιβεβαιώνονται καθημερινά από τις εξελίξεις.

Ολοι μίλησαν

Πριν ακόμα προκηρυχτούν οι εκλογές, όλα τα κόμματα άνοιξαν τα χαρτιά τους. Ολα τα δεδομένα που πρέπει να σταθμίσει ο λαός είναι πλέον πάνω στο τραπέζι. Κι αυτό μεγαλώνει τις ευθύνες του μπροστά στην κάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε. Είναι κόμμα της αστικής τάξης, με αναβαθμισμένο ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Πολιτική του είναι το μνημόνιο 3, που ψήφισε μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, το οποίο περιλαμβάνει τα άλλα δύο. Αν αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης θα προωθήσει όσα αντιλαϊκά συμφώνησε με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς και άλλα τόσα που κρύβονται στα «ψιλά γράμματα» του τρίτου μνημονίου.

Η ΝΔ διεκδικεί προεκλογικά το παράσημο της πλέον σίγουρης δύναμης στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αναξιοπιστία, που βάζει σε κίνδυνο την εφαρμογή του μνημονίου και στη βάση αυτή διεκδικεί να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης.

Το Ποτάμι διαφημίζεται ως το «10 το καλό» σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση σχηματιστεί μετεκλογικά. Ψήφισε το μνημόνιο και στηρίζει αναφανδόν την εφαρμογή του, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει επίσης διαθέσιμο να συνδράμει το έργο μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, που θα εφαρμόσει τις αντιλαϊκές προβλέψεις του μνημονίου.

Η φασιστική Χρυσή Αυγή τρέχει να το εφαρμόσει πριν καν ψηφιστούν οι αντίστοιχοι νόμοι. Στήνει δουλεμπορικά γραφεία για να βρίσκουν εφοπλιστές και εργολάβοι φτηνότερα εργατικά χέρια, επιτίθεται στο κίνημα πριν ακόμα γίνουν νόμος οι νέοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση, συμπαρατάσσεται με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στο όραμα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με προτεραιότητα όμως στην πριμοδότηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, συγκεκριμένων μάλιστα κλάδων.

Νέα αναχώματα με παλιά υλικά

Μέσα σ' όλους αυτούς υπάρχει και η «Λαϊκή Ενότητα», ο ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη και άλλων υπουργών της απελθούσας κυβέρνησης. Σαν να κατέβηκαν από τον ουρανό, σαν να μην μοιράζονται εφτά μήνες τώρα τη συλλογική ευθύνη μιας συγκυβέρνησης που ψήφισε μνημόνια, σαν να μην είχαν ρόλο και λόγο στην εξαπάτηση του λαού και στην καλλιέργεια κλίματος ανοχής και αναμονής απέναντι στην πολιτική της, εμφανίζονται τώρα σαν «λευκά περιστέρια» να ζητάνε την «αντιμνημονιακή» ψήφο του λαού.

Σερβίρουν ξαναζεσταμένες τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015 και μοιράζουν ακάλυπτες επιταγές στο λαό, υποσχόμενοι να υπηρετήσουν το συμφέρον του με σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ και, αν χρειαστεί, με έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Επαναφέρουν το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» αυτοί που στήριξαν ενεργητικά ή με τη σιωπή τους τα πρόδρομα κείμενα του μνημονίου, όπως ήταν η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ τον περασμένο Μάη.

Αυτοί που στήριξαν τη «μαχητική» διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς», στη βάση του σχεδίου των 47+8 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του 3ου μνημονίου. Αυτοί που υπέγραψαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το στράγγισμα των Ταμείων από τα διαθέσιμά τους σε ρευστό, τα οποία σήμερα δεν έχουν να πληρώσουν ούτε αυτές τις πενιχρές συντάξεις.

Αυτοί που άκουγαν τον αρμόδιο υπουργό να εξαγγέλλει νέες βάσεις και διευκολύνσεις για τους ιμπεριαλιστές, και έκαναν «μόκο» όταν σε μικρή απόσταση από τη χώρα μας ρέει ποτάμι το αίμα των αθώων, με την οσμή του να φτάνει ως εδώ, ποτισμένη στα ρούχα των προσφύγων.

Μίλησε και ο ΣΕΒ

Εκτός όμως από τα κόμματα, τα χαρτιά τους μπροστά στις εκλογές άνοιξαν και οι φυσικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται:

«Το ζητούμενο πλέον είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει να στοιχηθεί πλήρως πίσω από τις επιδιώξεις του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας». Δηλαδή, οι βιομήχανοι ζητούν την πλήρη εφαρμογή του 3ου και των προηγούμενων μνημονίων.

Στη βάση αυτή «ευελπιστούν» να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, αφού «τα μεγαλύτερα κόμματα πορεύονται πλέον εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς και ως εκ τούτου επιβάλλεται ένας ευρύς συνασπισμός δυνάμεων για το καλό του τόπου». Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΒ μαζί με τις άλλες μεγαλύτερες εργοδοτικές ενώσεις συνυπέγραψαν τον περασμένο Ιούνη επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία σημείωναν με νόημα:

«Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και, ιδίως, κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας στη δημόσια διοίκηση της χώρας, ώστε να υπερβούμε τα σημερινά αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης».

Και με νέα επιστολή τους, λίγο πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, σημείωναν: «Οι επιχειρήσεις της χώρας είναι έτοιμες να στηρίξουν και να συμμετάσχουν έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια για να σταθεί όρθια η χώρα μέσα στην Ευρωζώνη. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας με εθνική ομοψυχία, κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα».

Διέξοδος με ισχυρό ΚΚΕ

Να, λοιπόν, για τα συμφέροντα ποιων υπαγορεύτηκε το τρίτο και τα προηγούμενα μνημόνια. Να πώς διαμορφώνεται το μέτωπο που θα βρει απέναντί του ο λαός την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι θα είναι στην κυβέρνηση και ποια από τα αστικά κόμματα θα επωμιστούν το ρόλο της «κριτικής» αντιπολίτευσης.

Κοινός τους στόχος είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη και πίσω από εκεί θέλουν στοιχισμένο το λαό. Αλλά επειδή η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτει τη χρεοκοπία του λαού, με μέτρα όπως αυτά που περιγράφουν τα μνημόνια, θέλουν το κίνημα τσακισμένο, ή παράλυτο από τις αυταπάτες, υποταγμένο στη γραμμή που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι θέσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (βλέπε σελ. 13) επαληθεύουν αυτήν την εκτίμηση.

Επομένως, σωτηρία για το λαό χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο, τη στρατηγική και τα κόμματά του, δεν μπορεί να υπάρξει. Και δεν υπάρχει άλλη δύναμη που να μπορεί να οργανώσει, να πρωτοστατήσει σ' αυτόν τον αγώνα, εκτός από το ΚΚΕ, που δείχνει την ελπίδα και τη διέξοδο στο δρόμο της ανατροπής, της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Μέσα από αυτό το δρόμο, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, μπορεί σήμερα ο λαός να αποκρούσει και να καθυστερήσει μέτρα, να μπλοκάρει την εφαρμογή ανατροπών που περιέχονται στα μνημόνια. Παλεύοντας μέσα από αυτό το δρόμο μπορεί να αποσπάσει μέτρα ανακούφισης των πιο τσακισμένων από την κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση.

Μέσα από αυτό το δρόμο θα πείθεται ολοένα και περισσότερο για την ανάγκη, αλλά και τη δύναμη που έχει να απαλλαγεί από την εξουσία του κεφαλαίου. Να συγκροτήσει τη δική του εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην ΕΡΤ1

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα δώσει συνέντευξη αύριο Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 9 μ.μ. και τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.

Στην εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα χαιρετίσει την εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στην 71η επέτειο (1944 - 2015), σήμερα Κυριακή, στις 10 π.μ., στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη), που πραγματοποιούν η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Μετά τη συγκέντρωση και την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Γ' Νεκροταφείο (στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων).

Με το σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα, στις 12.30 το μεσημέρι, με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org