Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψήφος ενίσχυσης της λαϊκής πάλης η στήριξη στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας

-- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανικές περιοχές και εργοστάσια στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους της περιοχής, για την ανεργία, τους μισθούς τα εργασιακά δικαιώματα;

-- Στην περιοχή της Στερεάς, στη ΒΙΠΕ Χαλκίδας, Θήβας, Οινοφύτων, στη ΒΙΠΕ Λαμίας στην Αταλάντη και στα Ασπρα Σπίτια δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις όλων σχεδόν των κλάδων. Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, η «Αλουμίνιο Ελλάδας» με χιλιάδες εργαζόμενους τόσο από τη Στερεά όσο και από την Αττική.

Στα χρόνια που εξελισσόταν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, όπως άλλωστε και σήμερα, οι αρνητικές επιπτώσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα σοβαρές για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η ανεργία έφτασε στο 30% με το κλείσιμο σημαντικών βιομηχανικών μονάδων όπως της ΑΓΕΤ, της «Νeoset», της «Selman» κ.ά. Είχαμε δραστική μείωση μισθών σε αρκετές επιχειρήσεις και την κατακρεούργηση εργασιακών δικαιωμάτων όπως οι ΣΣΕ, ένταση της εκμετάλλευσης.

Σήμερα, και παρά το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις, που ακόμη και εν μέσω κρίσης είχαν κέρδη όπως π.χ. επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, αλλά συνεχίζεται η εφαρμογή όλου του αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου που διαμόρφωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόσφατα και παλιότερα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.


Οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατά βάση με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σύμβασης λίγων μηνών, θέσεις που καλύπτονται από τη μορφή δουλεμπορίου μέσω εργολάβων με κουτσουρεμένα τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει οδηγήσει σε συνεχή εργατικά «ατυχήματα», εγκλήματα που κάθε χρόνο αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη ΒΙΠΕ Χαλκίδας - Οινοφύτων τα εργατικά ατυχήματα που έχουν καταγραφεί (ενώ υπάρχουν στοιχεία μη καταγεγραμμένων εργατικών «ατυχημάτων») δείχνουν την αυξητική τάση από το 2016 έως το 2018. Τα στοιχεία είναι από την Τεχνική Επιθεώρηση Εύβοιας, που έχει στην ευθύνη της όλη την Εύβοια και τη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων. Το 2016 τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» ήταν 70 με 1 θανατηφόρο, 2017 ήταν 110 ενώ το 2018 εκτοξεύτηκαν στα 238 με 1 θανατηφόρο. Το 2019 ξέρουμε ήδη για 2 νεκρούς εργάτες μόλις σε λιγότερο από 3 μήνες!

Πάνω σε αυτά τα νούμερα της φρίκης χτίζεται λοιπόν η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη, που είναι ανάπτυξη για τους βιομήχανους και τα κέρδη τους.

Σε συνδυασμό με τις σκληρές συνθήκες εργασίας, αυξάνονται οι επαγγελματικές ασθένειες με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων την ίδια ώρα που το επίπεδο παροχής Υγείας σε όλη τη Στερεά είναι ανεπαρκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νοσοκομεία Θήβας, Χαλκίδας, Λαμίας, Λιβαδειάς λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ δεν υπάρχει σε όλη τη ΒΙΠΕ Θήβας ούτε ασθενοφόρο.

Στα παραπάνω προστίθεται η μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού που συνεχίζεται παρά τις πομπώδεις δηλώσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για προσπάθεια δήθεν αποκατάστασης και αποτροπής της μόλυνσης. Συμπέρασμα: Οσο κυρίαρχο στοιχείο θα είναι σε αυτήν την περιοχή το κέρδος των επιχειρηματιών η υγεία του λαού θα μπαίνει πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Ετσι αντιλαμβάνονται το μέλλον της εργατικής τάξης στη Στερεά το αστικό κράτος και τα κόμματα που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που αδιαφορεί για τη ζωή των εργαζομένων μπροστά στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τραγικές οι ελλείψεις σε έργα υποδομής

-- Η Περιφέρεια, και ειδικά η Εύβοια, τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί από απανωτές «φυσικές καταστροφές»: Πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα. Τι φταίει για τα τραγικά αποτελέσματά τους και ποιες είναι οι βασικές διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

-- Τα τελευταία χρόνια πραγματικά η Στερεά βρίσκεται στο επίκεντρο των λεγόμενων φυσικών καταστροφών, ωστόσο η αιτία τους δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν και πιο έντονο χαρακτήρα, αλλά το κατά πόσον οι περιοχές που πλήττονται και γενικότερα η Στερεά είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία του λαού. Στην Εύβοια, συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί θάνατοι από πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, γεγονότα που αναδεικνύουν τόσο το επίπεδο ανεπάρκειας στην προστασία αλλά και ετοιμότητας αντιμετώπισης φαινομένων από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, της Περιφέρειας και των δήμων.

Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελούν τα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για την περιοχή, μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες περιοχές παραμένουν για χρόνια απροστάτευτες, όπως για παράδειγμα η κοιλάδα του Σπερχειού, το Ληλάντιο Πεδίο, η περιοχή του Μαντουδίου όπως πρόσφατα αποδείχτηκε, που για χρόνια και εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σε κίνδυνο η ζωή και η περιουσία του λαού. Γνωρίζουμε την αναγκαιότητα για μέτρα αντιπυρικής προστασίας σε όλη την Β/Κ Εύβοια, των ορεινών όγκων της Οίτης, του Παρνασσού και άλλων που σήμερα ή είναι ανύπαρκτα ή πλημμελώς υλοποιούνται μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα έργα που θωρακίζουν σε κάθε περίπτωση από επικίνδυνα καιρικά και άλλα φαινόμενα και σε αυτήν την κατεύθυνση προτάσσουμε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα αντιπυρικής προστασίας και ιδιαίτερα της αντισεισμικής θωράκισης μιας και μιλάμε και για μια περιοχή σεισμογόνα εξαιτίας του ρήγματος της Αταλάντης.

Αυξημένο και επικίνδυνο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή

-- Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Στερεά Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης σε άλλη μια «επιθεώρηση» από αυτές που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα. Ποιοι κλάδοι φαίνεται να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων, που αντανακλούν και το «ενδιαφέρον» του πρέσβη και πώς τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση»;

-- Η επίσκεψη Τζ. Πάιατ στη Στερεά σηματοδοτεί την προσπάθεια που κάνει η αμερικανική πρεσβεία να αμβλύνει τα αντιαμερικανικά αισθήματα που υπάρχουν στον ελληνικό λαό, όπως άλλωστε το ομολογεί και η αντίστοιχη έκθεσή τους, και ταυτόχρονα να προωθηθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Πρόκειται για δραστηριότητα απευθείας συνδεδεμένη με τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στην επικίνδυνη στρατιωτική δράση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, ο Τζ. Πάιατ με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για τον Τουρισμό, την Ενέργεια και τις επιχειρήσεις αγροδιατροφής της περιοχής μας, φανερώνει πώς τα παραπάνω διαπλέκονται με τον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης που βάζει η αστική τάξη της χώρας μας - με δεδομένη βέβαια την αντιλαϊκή επίθεση - και χαρακτήρισε μάλιστα την επίσκεψή του σημαντική, καθώς, όπως είπε, του δίνεται η δυνατότητα «να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στα λαϊκά στρώματα στη χώρα και τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν μετά από μια 10ετία κρίσης».

Είναι δεδομένο ότι η Τοπική Διοίκηση με ευθύνη του κ. Μπακογιάννη προωθεί και διευκολύνει, όπως άλλωστε το ομολογεί, την προσέλκυση διαφόρων επιχειρηματιών στο όνομα της ανάπτυξης για επενδύσεις στην περιοχή της Στερεάς. Αλλωστε, για τη δημιουργία αυτού που ονομάζουν «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» ψηφίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σειρά νόμων, οι οποίοι διευκολύνουν την πρόσβαση επιχειρηματιών σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, παραχώρηση εκτάσεων για ΑΠΕ κ.λπ.

Παράδειγμα η πρόσφατη ψήφιση «απελευθέρωσης» της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων σε συνδυασμό με την τουριστική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που υπάρχουν σε Φθιώτιδα και Εύβοια.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανός πρέσβης βρέθηκε στην περιοχή, συνδυάζοντας την προσπάθεια να ξεπλύνει τα αμερικανοΝΑΤΟικά εγκλήματα στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα να προσεγγίσει τις δυνατότητες για επενδύσεις από αμερικανικά κεφάλαια με στόχο φυσικά τη μέγιστη κερδοφορία τους.

-- Τι δείγματα γραφής έχουν δώσει οι άλλοι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

-- Σε μία περιοχή όπου το κεφάλαιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ανάπτυξης σειράς κλάδων και επιχειρήσεων, με επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, σίγουρα η επιλογή υποψήφιων περιφερειαρχών για τη Στερεά από την πλευρά των αστικών κομμάτων αντικατοπτρίζει και τις προθέσεις του κεφαλαίου να έχουν τους «δικούς» τους ανθρώπους στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Ολοι τους έχουν δώσει διαπιστευτήρια αποτελεσματικής προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου από διάφορες θέσεις ευθύνης και αυτό θα επιδιώξουν και μέσα από το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι περιφερειάρχης, όπως άλλωστε φάνηκε και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου το σύνολο των παρατάξεων - εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - συντονιζόταν σχεδόν σε όλα τα ζητήματα με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας του Μπακογιάννη.

Ο Δ. Αναγνωστάκης, που διεκδικεί την Περιφέρεια, προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ηταν δήμαρχος με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκίδα και μετά τη χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ το 2012 πέρασε ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ από τη Βουλή για να καταλήξει τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου της Προστασίας Πολίτη, δείχνοντας τον αυταρχικό χαρακτήρα μιας κυβέρνησης η οποία θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου με κάθε τρόπο. Είναι γνωστή η αυταρχική στάση της κυβέρνησης και του κ. Αναγνωστάκη, ως άμεσα υπεύθυνου, στις κινητοποιήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, στην υπεράσπιση του αγάλματος Τρούμαν.

Από την άλλη, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Φ. Σπανός, αποτελεί συνέχεια του Μπακογιάννη, αφού ήταν ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας σε μία περιοχή δηλαδή όπου διευκολύνεται με κάθε τρόπο η παρέμβαση του κεφαλαίου από τις περιφερειακές δομές κι έχει δώσει δείγματα γραφής υπεράσπισης αυτών των συμφερόντων, φέροντας φυσικά την ευθύνη για τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής, που είναι αναγκαία για τον λαό της Εύβοιας (π.χ. οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά κ.λπ.).

Η υποψήφια από το ΠΑΣΟΚ, Κ. Μπατζελή, ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2009 - 2010, που με τη στάση της έδειξε πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου απέναντι στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις που έγιναν εκείνο το χρονικό διάστημα, προωθώντας σαφέστατα την εκδίωξη των μικρών και μεσαίων αγροτών από τη γη τους, ώστε να προωθηθεί η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Ο Απ. Γκλέτσος, που στηρίζεται από τους ΑΝΕΛ, επίσης έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, όπως για παράδειγμα των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Μαλιακού, αφού ως δήμαρχος Στυλίδας διευκόλυνε με κάθε τρόπο την επιχειρηματική δράση και την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην περιοχή.

-- Με βάση τα παραπάνω, με ποιο κριτήριο πρέπει να πάνε οι εργαζόμενοι στην κάλπη;

-- Καλούμε τους εργαζόμενους να φτάσουν μέχρι την κάλπη κρίνοντας με βάση αυτό που ζουν, αλλά και εκτιμώντας τη στάση του ΚΚΕ, των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπροστά σε κάθε λαϊκό πρόβλημα. Βλέποντας τη στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων, να αναλογιστούν ότι αυτό που σήμερα έχουν ανάγκη είναι να δυναμώσει με κάθε τρόπο η αντίσταση, η λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που υπηρετούν ΕΕ, κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση. Από αυτή την άποψη, αυτό που σήμερα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι εκλεγμένους που θα είναι σύμμαχοι και υποστηρικτές στον αγώνα τους και όχι υπονομευτές του. Οι κομμουνιστές, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν μαζί μας στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν λείψαμε και δεν λείπουμε από κανέναν μικρό και μεγάλο αγώνα: Στα εργοστάσια της περιοχής, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στη διεκδίκηση έργων υποδομής για να μην πνίγεται ο λαός το χειμώνα και να μην καίγεται το καλοκαίρι, στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου από τα μονοπώλια σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή η πάλη μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, και με την ψήφο μας στις επερχόμενες εκλογές.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την Τετάρτη 3 Απρίλη η παρουσίαση των υποψηφίων

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρους των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 3 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις υποψηφίων.

Σαν στο σπίτι τους...

Οι σεκιουριτάδες που ο ΕΣΔΝΑ έστειλε να ...εξηγήσουν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χωματερή
Οι σεκιουριτάδες που ο ΕΣΔΝΑ έστειλε να ...εξηγήσουν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χωματερή
Στις 8 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκλεγμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκαν τον ΧΥΤΑ στη Φυλή και ζήτησαν να δουν το χώρο. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τις «καθυστερήσεις» στην εναπόθεση των απορριμμάτων λόγω «προγραμματισμένων εργασιών», πίσω από τις οποίες κρύβεται ο υπερκορεσμός της. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο εκείνη τη μέρα η χωματερή είχε κλείσει για τα απορριμματοφόρα, που έκαναν «ουρά» έξω από την πύλη.

Η «υποδοχή» που επιφύλαξε ο ΕΔΣΝΑ στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ήταν προκλητική. Αντί για ενημέρωση, η αντιπροσωπεία βρέθηκε αντιμέτωπη με απειλές από ομάδα «σεκιουριτάδων» που εμφανίστηκε καταδρομικά στο χώρο, για να εμποδίσει την είσοδό της στη χωματερή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όταν ο Γ. Πρωτούλης κατήγγειλε δημόσια τη στάση του ΕΔΣΝΑ, ο φορέας, με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, μίλησε για «προεκλογικό σόου», χρεώνοντας μάλιστα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ «πρωτοφανή και αήθη συμπεριφορά» απέναντι στους «εργαζόμενους του ΧΥΤΑ», εννοώντας προφανώς τους «τετράγωνους» θυροφύλακες που «έσκασαν» από το πουθενά για να επιβάλουν την τάξη...

Οι χρυσαυγίτες με τον ξεναγό τους Γ. Δρίβα (στο κέντρο) κατά την επίσκεψή τους στη χωματερή
Οι χρυσαυγίτες με τον ξεναγό τους Γ. Δρίβα (στο κέντρο) κατά την επίσκεψή τους στη χωματερή
Η περασμένη Πέμπτη, όμως, ήταν μια άλλη μέρα για τη χωματερή, καθώς ο ΕΔΣΝΑ έστρωσε «κόκκινα χαλιά» για να υποδεχτεί την αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τους Παναγιώταρο - Παππά, ο πρώτος υποψήφιος περιφερειάρχης του ναζιστικού μορφώματος στην Αττική. Μάλιστα, ο ίδιος ο γγ του ΕΔΣΝΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δρίβας, ανέλαβε να ξεναγήσει τους δυο χρυσαυγίτες στη χωματερή. Θυμίζουμε ότι πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ είναι η περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. Να σημειωθεί επίσης ότι το σωματείο των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ ουδέποτε δέχτηκε να «εξυπηρετήσει» τους χρυσαυγίτες στο χώρο, όπως πρόθυμα έκανε η διοίκηση.

Οι χρυσαυγίτες είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους» στη χωματερή, γιατί εκεί είναι έτσι κι αλλιώς η θέση τους. Αυτό που έχει σημασία, όμως, να δει ο λαός, είναι η υποδοχή που τους επιφύλαξε η ΣΥΡΙΖΑίικη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, σε αντίθεση μάλιστα με τις απειλές, τις προειδοποιήσεις και τη συκοφαντία με την οποία αντιμετώπισε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο Δρίβας φωτογραφήθηκε μαζί τους χαμογελαστός, όπως έκανε ο Βίτσας με τους χρυσαυγίτες βουλευτές, όταν ήταν στο υπουργείο Αμυνας και επισκέφτηκε μαζί τους τα ακριτικά νησιά. Κι όπως έκαναν βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, που καμάρωναν σαν «γύφτικα σκεπάρνια» πλάι στους χρυσαυγίτες υπόδικους, στις εξέδρες που στήθηκαν για τον εορτασμό της 25 Μαρτίου.

Ο λαός δεν πρέπει να τους χαριστεί! Να μην πέσει στην παγίδα που του στήνουν με τα «προοδευτικά μέτωπα», που θα αποτελέσουν τάχα ανάχωμα στην ακροδεξιά, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να χαριεντίζονται μαζί της. Να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού. Να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ τα ψέματα της διοίκησης Δούρου, που κάθε τόσο κλείνει τον ΧΥΤΑ και ακόμα παραμένει ανοιχτός, δηλητηριάζοντας το λαό της Δυτικής Αττικής, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να σπείρει κι άλλες «Φυλές» στο Λεκανοπέδιο...

Μπροστά στις εκλογές του Μάη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τρεις νέους σε ηλικία υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους της Αττικής: Την Βιβή Δάγκα, υποψήφια δήμαρχο Αιγάλεω, τον Γιώργο Σιδέρη, υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου, και τον Νίκο Σταματόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι συνέπειες που έχει για τη ζωή και τα δικαιώματα της νέας γενιάς η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, όπως και η ανάγκη να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για να βγει πιο ισχυρό το ΚΚΕ από τις τρεις κάλπες, με τις ψήφους και της νεολαίας.

Η νεολαία με το ΚΚΕ, για να βγει στο προσκήνιο ό,τι πιο νέο και σύγχρονο υπάρχει!

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Αιγάλεω, Περιστέρι και Ιλιον

Η Βιβή Δάγκα
Η Βιβή Δάγκα
-- Οι συνδυασμοί των άλλων κομμάτων, ρίχνοντας βάρος στην ψήφο της νεολαίας, προσπαθούν μεταξύ άλλων να παρουσιάσουν τους νέους σε ηλικία υποψηφίους τους ως φορείς «φρέσκων» ιδεών κ.λπ. Εσείς, ως νέοι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τι λέτε στη νεολαία για την ψήφο στις δημοτικές εκλογές;

Βιβή Δάγκα: Από μόνη της η ηλικία δεν είναι κριτήριο για το ποια πολιτική υπηρετεί ο κάθε υποψήφιος. Ως «νέο» μάς παρουσίασαν τον σημερινό πρωθυπουργό, τον Τσίπρα, αλλά και άλλους εκπροσώπους του πιο σάπιου, του πιο παλιού και βάρβαρου συστήματος, που θυσιάζει και τα δικαιώματα της νεολαίας για τα κέρδη των λίγων. Για να δούμε, πόσο «φρέσκια» ιδέα είναι να λειτουργούν οι δήμοι ως αντιλαϊκοί μηχανισμοί με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων; Πόσο «φρέσκο» είναι η νεολαία να «τσακίζεται» από τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, να βρίσκει «κόφτες» διαρκώς στα δικαιώματά της, όπως στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, που αναγκάζεται να χρυσοπληρώσει; Αλλά και νέα ζευγάρια, που το δικαίωμά τους π.χ. να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην Προσχολική Αγωγή αντιμετωπίζεται με τη λογική του κόστους από το κράτος, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους;

Για να βγει στο προσκήνιο ό,τι πιο αληθινά «νέο» υπάρχει, για να δυναμώσει η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες της νεολαίας, το ζήτημα μπροστά στις εκλογές είναι να ισχυροποιηθούν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ και το ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος. Να δυναμώσει δηλαδή η διεκδίκηση για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει και μπορεί να έχει η νεολαία.

Νίκος Σταματόπουλος: Κι επειδή ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, είτε μιλάμε για μαθητές είτε για φοιτητές είτε για εργαζόμενους κ.τ.λ., οφείλονται στην πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, και εξειδικεύεται από τους δήμους και τις Περιφέρειες, το θέμα είναι τι στάση κρατάει μια δημοτική αρχή απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Και η στάση που κρατάει η «Λαϊκή Συσπείρωση», είτε διοικεί δήμους είτε ως αντιπολίτευση, είναι στάση αντιπαράθεσης με την πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα της νεολαίας, στάση διεκδίκησης και στήριξης των αιτημάτων που έχουν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι κ.λπ. Ολους τους άλλους τους βρίσκουν απέναντί τους, ουσιαστικά και πρακτικά.


Γιώργος Σιδέρης: Πράγματι, η ψήφος που θα πέσει στη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ΚΚΕ, στις εκλογές που έρχονται, θα επιστρέψει στη νεολαία με τη μορφή αγώνα, για να εμποδίσουμε αλλά και για να κερδίσουμε. Στους μαθητές αυτή η ψήφος θα επιστρέψει με τη μορφή ενός πιο δυναμικού αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για το Λύκειο, ενάντια στα κτιριακά προβλήματα που έχουμε σε κάθε δήμο κ.λπ. Στους σπουδαστές θα γυρίσει πίσω με τον αγώνα ενάντια στην ανεργία, στον ανορθολογισμό, στη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Στους νέους που βρίσκονται στην κατάρτιση θα γυρίσει πίσω με στήριξη του αγώνα κόντρα στην υποχρηματοδότηση, για τα αναλώσιμα που διεκδικούν, το εργασιακό τους μέλλον κ.λπ. Αντίστοιχα για τους νέους εργαζόμενους αυτή η ψήφος θα γυρίσει πίσω στον αγώνα τους ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, συνολικά για μια καλύτερη ζωή.

Κριτήριο ψήφου η «καθημερινότητα» των νέων

-- Πρέπει η καθημερινότητα των νέων να είναι κριτήριο απέναντι στην κάλπη;

Ν. Σ.: Ας δούμε πώς περιγράφεται η καθημερινότητα των νέων, ποια είναι τα ζητήματα που την καθορίζουν: Τα οξυμένα προβλήματα και οι ελλείψεις σε υποδομές στην Εκπαίδευση, οι ελλείψεις στα σχολεία, το «βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη» αν θες να αθληθείς, να έχεις πρόσβαση στον Πολιτισμό, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ελεύθερων χώρων, η εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, η εργασιακή ανασφάλεια, το φάσμα της ανεργίας.

Ο Νίκος Σταματόπουλος
Ο Νίκος Σταματόπουλος
Ολα αυτά είναι που συνθέτουν τη λεγόμενη καθημερινότητα. Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα πρέπει να είναι κριτήριο των νέων μπροστά στην κάλπη του Μάη. Γιατί για τη διαμόρφωση αυτής της βασανιστικής καθημερινότητας για τους νέους, συνεργάζονται αρμονικά όλοι οι κρίκοι υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που γίνονται κυβερνητική πολιτική απ' όλες τις κυβερνήσεις, μέχρι την εξειδίκευσή της σε κάθε Περιφέρεια και δήμο από τις δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις. Η καθημερινότητα της νεολαίας καθορίζεται από μικρές και μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που στο ζύγι δεν βάζουν τα συμφέροντα των νέων, την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά τα συμφέροντα και τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων. Αρα κριτήριο είναι η καθημερινότητα, οι αιτίες της και οι όροι για να αλλάξει. Με ένα δυνατό κι ελπιδοφόρο ΝΑΙ στο ΚΚΕ.

-- Το ζήτημα της ανεργίας και της εργασίας απασχολεί ιδιαίτερα τη νεολαία. Δεν πρέπει κριτήριο να αποτελεί ποιες δημοτικές αρχές θα στηρίξουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους;

Γ. Σ.: Κοιτάζοντας τα προγράμματα όλων των άλλων υποψηφίων, όπως βεβαίως και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, θα δούμε μεγαλόπνοες διακηρύξεις για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας. Σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρονται σε σχέδια που περιλαμβάνουν στόχους κερδοφορίας για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι στόχοι αυτοί δεν συμβαδίζουν πουθενά με την ανάγκη των νέων για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Γι' αυτό μιλάνε για «ευκαιρίες».

Στην πραγματικότητα, τα σχέδια αυτά αξιοποιούν όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων, που έχει ιδιαίτερα στο στόχαστρο τους νέους για το ξεζούμισμά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι «λευκές νύχτες», οι «ειδικές οικονομικές ζώνες», η καταστρατήγηση ωραρίων, η κατάργηση της Κυριακής αργίας κ.λπ., που προωθούνται με τη στήριξη και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ο Γιώργος Σιδέρης
Ο Γιώργος Σιδέρης
Ταυτόχρονα, οι δήμοι πρωτοστατούν στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, στη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης. Για παράδειγμα, τα 8μηνα των δήμων, στα οποία χιλιάδες νέοι προστρέχουν με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, αξιοποιούνται και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν στο δήμο Περιστερίου: Ακολουθώντας τις Οδηγίες της ΕΕ και της τρόικας για μηδαμινές προσλήψεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ «απαγορεύουν» τις προσλήψεις με σταθερές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Η διοίκηση Παχατουρίδη, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, στηρίζει φανατικά το αίσχος της μερικής απασχόλησης με πάνω από το 30% των δημοτικών υπαλλήλων να είναι με 8μηνες συμβάσεις, κοινωφελή εργασία, δηλαδή με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μισθούς πείνας και δουλειά που μέχρι να τη μάθεις έχεις απολυθεί για να έρθει ο επόμενος και να ανακυκλώσει την ανεργία.

Διεκδικήσεις για τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους

-- Ποια είναι τα προβλήματα και αντίστοιχα οι διεκδικήσεις που προβάλλει και στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα νέα ζευγάρια;

Β. Δ.: Για μας σύγχρονη πόλη είναι μία πόλη όπου τα νέα ζευγάρια μπορούν να απολαμβάνουν μια ζωή όπως τους αξίζει, με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο 21ος αιώνας. Γιατί για μας είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια να έχουν όλοι οι νέοι άνθρωποι καθολικά σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συντήρηση είναι να ζουν με «ευέλικτα» δικαιώματα και ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες να στερούνται ακόμα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού.

Για παράδειγμα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «ουσιαστική ισότητα των φύλων», αλλά η κυβέρνηση καταψήφισε την πρόταση να παίρνουν όλες οι εργαζόμενες, ανεξάρτητα από το πόσα ένσημα έχουν συγκεντρώσει, το επίδομα της άδειας μητρότητας, την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας που δίνεται από τον ΟΑΕΔ. Καταψήφισε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για να δίνεται το επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες που γεννούν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Σύγχρονο και νέο είναι, κατά τη γνώμη μας, να έχουν όλα τα παιδιά μια θέση στην Προσχολική Αγωγή και φροντίδα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με ανάπτυξη υποδομών, με δωρεάν σίτιση, γενναίες προσλήψεις παιδαγωγικού προσωπικού. Για να μπορεί και η οικογένεια να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της θα πρέπει να είναι ευθύνη της ίδιας της κοινωνίας η αγωγή των παιδιών.

Συντήρηση όμως είναι, για παράδειγμα, στον δήμο του Αιγάλεω από 14 παιδικούς σταθμούς που υπήρχαν το 2014, σήμερα να υπάρχουν 9, να αποκλείονται 96 βρέφη και δεκάδες ακόμα νήπια μόνο για το 2019, ενώ η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή ουσιαστικά θα υλοποιηθεί με κοντέινερ, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού σε νηπιαγωγούς κ.λπ.

Σ' αυτές τις κατευθύνσεις έχει βάλει τη σφραγίδα του και ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, που είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που μιλούν για «οικονομικά προσιτές υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών», αντί για το σύγχρονο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή.

Χρηματοδότηση και αναβάθμιση του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης»

-- Μιλώντας για τη Δυτική Αττική, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Ποια είναι σήμερα η κατάσταση και τι διεκδικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»;

Ν. Σ.: Το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Δυτικής Αθήνας, παρουσιάζει και σήμερα εικόνα εγκατάλειψης, παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν βγει κυβέρνηση ότι θα αλλάξει η κατάσταση. Και η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έχει δοθεί λύση στα δύο βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάρκο:

Παραμένει ανεπαρκής η κρατική χρηματοδότηση (το πάρκο ανήκει στο κράτος και το διαχειρίζεται δημόσιος φορέας), παρακρατείται ένα 0,01% από τον προϋπολογισμό κάθε δήμου της Αττικής και προκύπτει ένα ποσό που δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες. Και δεύτερον, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσής του, αφού όλοι κι όλοι οι υπάλληλοι είναι μόλις τρεις! Οσα λόγια και να λέγονται, όσες διακηρύξεις κι αν ακούγονται, αν δεν δοθεί λύση σε αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα, η εικόνα του πάρκου θα συνεχίσει να είναι ίδια.

Εκτός από την περίοδο που η ΚΝΕ κάνει το Φεστιβάλ της, που με πολύ εθελοντική δουλειά το πάρκο ομορφαίνει, ζωντανεύει, γίνεται αξιοποιήσιμο από το λαό, τους νέους της περιοχής κι όχι μόνο.

Ο δήμος Ιλίου διεκδικεί το πάρκο να περάσει στην ευθύνη του, κάτι που ανοίγει μια πολύ επικίνδυνη πόρτα, γιατί ο δήμος δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε το προσωπικό για να μπορέσει να το αναλάβει, με αποτέλεσμα πιθανότατα να οδηγηθεί σε αύξηση των εμπορικών χρήσεων και στη λογική της ανταποδοτικότητας προκειμένου να μπορέσει να το λειτουργήσει. Πρόσφατα επίσης δημοσιεύτηκε ο κανονισμός λειτουργίας του πάρκου, που κάνει εκτενείς αναφορές για εμπορικές χρήσεις και χρηματοδότηση μέσω χορηγιών, τα οποία ανοίγουν πόρτα για παραπέρα εμπορευματοποίηση, ανταποδοτική λειτουργία κ.λπ.

Επειδή ως ΚΚΕ συνολικά στην περιοχή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο έχουμε κάνει μεγάλους αγώνες, χρόνια τώρα, για την αναβάθμιση του πάρκου και την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του για το λαό όλης της περιοχής, νομίζουμε ότι η λύση βρίσκεται στην πάλη για να δοθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, χρηματοδότησης, προσωπικού, μακριά από εμπορικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, ανοιχτό για όλο τον κόσμο της περιοχής.

ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για να στοχεύσουμε σωστά!

-- Με βάση τα παραπάνω γιατί οι νέοι θα πρέπει να σταθούν με ενιαίο κριτήριο στις κάλπες του Μάη;

Β. Δ.: Αν θέλουν η ψήφος τους να στοχεύσει σωστά και αποτελεσματικά, τότε να αποδυναμώσουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική σε όλους τους κρίκους της. Να μην πατήσουν τις διάφορες μπανανόφλουδες που θα τους ρίξουν, είτε σπρώχνοντάς τους στην αποχή είτε καλώντας τους να ψηφίσουν με τα λεγόμενα «τοπικά κριτήρια», αλλιώς εδώ, αλλιώς εκεί. Αποτελεσματική στάση είναι αυτή που θα ενισχύσει τη λαϊκή αντιπολίτευση σε Ευρωκοινοβούλιο, Περιφέρειες και δήμους, στο Κοινοβούλιο, όποτε και αν αυτές γίνουν, με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού. Οσο πιο μαζικά και ενιαία γίνει αυτή η επιλογή τόσο μεγαλύτερη η δυναμική που θα αποκτήσει για την επόμενη μέρα παντού, για να τους βάλουμε περισσότερα εμπόδια, να κερδίσουμε ό,τι δικαιούμαστε, για να ανοίξουμε επιτέλους το δικό μας δρόμο, το δρόμο της ικανοποίησης των αναγκών μας.


Γ. Σ.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στην Ικαρία

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών: Την Τετάρτη 3 Απρίλη στον Χριστό Ραχών (αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου), στις 8 μ.μ. Την Πέμπτη 4 Απρίλη στον Εύδηλο (αίθουσα Κατσούλειο), στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Νίκος Λαρδάς, αντιδήμαρχος, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας. Θα παρουσιαστεί επίσης μέρος των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Ικαρίας και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ενώ προγραμματίζονται και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, καθώς και συσκέψεις με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, φορείς, σωματεία και συνδικάτα του νησιού.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Σέρνεται σε δίκη επειδή έφτιαξε πάρκο για το λαό!

Κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια καλεί τη Δευτέρα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή Πάτρας σέρνεται σε δίκη επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού της πόλης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή Πάτρας σέρνεται σε δίκη επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού της πόλης
Τη Δευτέρα 1η Απρίλη δικάζονται για μία ακόμα φορά ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης και η δημοτική αρχή, επειδή δημιούργησαν ένα υπέροχο πάρκο στη νότια πλευρά της πόλης, η οποία για χρόνια ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος, αλλά τώρα την απολαμβάνει όλος ο λαός. Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι για το «κατ' εξακολούθηση έγκλημα της μεταβολής του χώρου»!

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων της πόλης στη δημοτική αρχή γι' αυτή της την απόφαση, την ίδια μέρα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων, καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης, στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, για να στηρίξουν έμπρακτα και να υπερασπιστούν με τη μαζική, αγωνιστική παρουσία τους το δικαίωμα στην ξεκούραση και αναψυχή σε χώρους πρασίνου και πάρκα. Ανάλογα καλέσματα απευθύνουν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού.

Θυμίζουμε ότι το «έγκλημα» που διέπραξαν δήμαρχος και δημοτική αρχή, αυτό της δημιουργίας του Νότιου Πάρκου, ήταν η υλοποίηση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μιας σειράς μέτρων ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών, και στηρίχθηκε σε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 1η Απρίλη 2015, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Η λιμενική ζώνη, όπως και το παραλιακό μέτωπο, αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το υγρό στοιχείο του λαού και της νεολαίας. Αποτελεί το φυσικό περιβάλλον, που πρέπει να υπερασπιστούμε από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου και του ΤΑΙΠΕΔ (...) το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την οριστική παραχώρηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό (...) στηρίζει τη λειτουργία του νέου κοινόχρηστου πάρκου στην Ακτή Δυμαίων...».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και η κινητοποίηση μαζί με τον λαό της πόλης, έφεραν αποτελέσματα.

Ο χώρος αγκαλιάστηκε από το λαό της πόλης από την πρώτη στιγμή. Χιλιάδες Πατρινοί καθημερινά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο πάρκο. Εγιναν εκατοντάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, άλλες δράσεις. Ολόκληρες γειτονιές, ειδικά της Νότιας Πάτρας, που δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους, απέκτησαν τον δικό τους καθημερινό πολυχώρο. Βοηθούν γι' αυτό η λειτουργία των παιδικών χαρών, των ποδηλατοδρόμων, των υπαίθριων χώρων γυμναστικής, οι δενδροφυτεύσεις που έδωσαν μια άλλη όψη.

Ο λαός της πόλης υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο έργο της δημοτικής του αρχής. Δεκάδες ήταν τα εργατικά συνδικάτα, οι σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του Νότιου Πάρκου αλλά και για την υπεράσπιση της δημοτικής αρχής στη συνέχεια, ενώ συνολικός στόχος τίθεται από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους φορείς της Πάτρας η συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης προς όφελος του λαού της πόλης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΚΑΡΙΑΣ
Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου

Ο Νίκος Λαρδάς, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο Νίκος Λαρδάς, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου βρίσκεται σταθερά η διοίκηση του δήμου Ικαρίας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Την περασμένη Τρίτη 26 Μάρτη, η δημοτική αρχή, με επιστολή της στον πρόεδρο, υπερασπίστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο την αίτηση των συμβασιούχων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4479/17 που ψήφισε η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε απόλυση μετά την 30/3/2019. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν στο δήμο το 2015 με κριτήρια ΑΣΕΠ ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών και συνέχισαν να εργάζονται με τρεις διαδοχικές παρατάσεις των συμβάσεών τους, καλύπτοντας κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση του δήμου Ικαρίας έχει αναδείξει ήδη από το 2015 σε ζήτημα προτεραιότητας τις ανάγκες του δήμου σε προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών:

  • Απαίτησε ήδη από το 2015 την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα «παράθυρο», αλλά μέσα από τους δρόμους της ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
  • Εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων για όσο χρόνο έδινε δυνατότητα ο Ν. 4479/17.
  • Εισηγήθηκε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες κ.α.

Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση από την έλλειψη προσωπικού, αρκεί να αναφερθεί πως μετά την αποχώρηση των υπηρετούντων συμβασιούχων, δεν υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα να βγει πλήρες πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων, αφού υπάρχουν 10 οχήματα για συλλογή μεικτών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, δυο φορτηγά και ένα καλαθοφόρο όχημα, με 6 οδηγούς και τρεις εργάτες για όλα αυτά!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη λειτουργία των ιαματικών πηγών, που η λειτουργία τους αρχίζει τον Μάη και κλείνουν τέλος Δεκέμβρη. Φέτος μάλιστα γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει η λειτουργία τον Απρίλη, αλλά αν απολυθούν οι σημερινοί συμβασιούχοι, δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγει πρόγραμμα λειτουργίας.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η κωλυσιεργία του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν έχει μέχρι σήμερα νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας για την πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα, στην ύδρευση, στις ιαματικές πηγές, στους παιδικούς σταθμούς και οι κατεπείγουσες ανάγκες για το 2019.

Ολα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο δήμος να στελεχώσει στοιχειωδώς τις υπηρεσίες του, παίρνοντας υπόψη ότι από το 2011 έχουν αποχωρήσει 20 εργαζόμενοι χωρίς να αναπληρωθούν.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έγιναν από τον Βαγγέλη Σίμο, δήμαρχο Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Νίκο Ζαπάντη, υποψήφιο δήμαρχο Φυλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Θοδωρή Χαμαλίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, τον Λευτέρη Νικολάου, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ, τον Φραγκίσκο Κουτελιέρη, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πάτρας, και την Αγγελική Παπαδάτου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Δ. Αττικής και καρδιολόγο.

Ο Β. Σίμος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η δημοτική αρχή Πετρούπολης, όπως η κινητοποίηση στο ΧΥΤΑ Φυλής, με συμβολικό αποκλεισμό του (21 Ιούνη 2017), η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24 Οκτώβρη 2017 για να ενημερωθεί ο λαός για τις εξελίξεις με το Λατομείο Μουσαμά, η κινητοποίηση του δήμου στο υπουργείο Περιβάλλοντος (18 Δεκέμβρη 2017). Επίσης η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και πορείες σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής και στην ΚΕΔΕ, ζητώντας από τις άλλες δυνάμεις να πάρουν θέση. Σημείωσε ότι «το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο η διαδικασία για την επιλογή του Λατομείου Μουσαμά έχει "παγώσει", αναμφισβήτητα οφείλεται στην ισχυρή εναντίωση όλων μας, η οποία πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, καθώς το θέμα είναι κρίσιμο και οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν καίριες για τη ζωή των κατοίκων της Πετρούπολης».

Ο Ν. Ζαπάντης μίλησε για την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν οι δημότες της Φυλής, μια κατάσταση που πηγαίνει απ' το κακό στο χειρότερο, καθώς μεγαλώνει ο όγκος των σκουπιδιών που συσσωρεύονται. «Μαζί με αυτά πληθαίνουν και οι τοξικοί ρύποι, που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και τα επικίνδυνα στραγγίσματα που ρυπαίνουν υπόγεια και επιφανειακά νερά, μαζί και το έδαφος». Οπως είπε, «μπορεί να περισσεύουν τώρα τα λόγια συμπάθειας προς τον εργατόκοσμο της Φυλής και του Θριάσιου, οι όρκοι και οι υποσχέσεις για κλείσιμο της χωματερής και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Αλλά μόνο τα λόγια. Γιατί από την άλλη μεριά περισσεύουν και οι σχεδιασμοί και οι πράξεις εναντίον μας». Επισήμανε ότι η πάλη του λαού ενάντια σε αυτόν τον αντιδραστικό σχεδιασμό θα είναι πιο αποτελεσματική όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Θ. Χαμαλίδης αναφέρθηκε στα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», με θύματα εργαζομένους στους ΟΤΑ, και τόνισε ότι «ατυχήματα δημιουργεί πλέον και ο υπερκορεσμένος χώρος που καταλαμβάνει η χωματερή. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να θάβονται σκουπίδια πάνω σε τελειωμένα κύτταρα που έχουν σφραγιστεί σε αναμονή της περιβαλλοντικής τους αποκατάστασης... Ατυχήματα δημιουργούνται όταν δεν γίνεται η κατάλληλη εναπόθεση και διάστρωση, γι' αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε τις καταρρεύσεις πρανών, με τους κινδύνους ατυχημάτων προς τους εργαζόμενους οδηγούς και χειριστές των μηχανημάτων να είναι άμεσοι. (...) Την πάλη μας αυτή για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων, για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας, την άμεση απομάκρυνση της χωματερής από την περιοχή της Δυτικής Αττικής, δεν την ξεχωρίζουμε από τον συνεχή αγώνα μας για τη συνολική ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

Ο Λ. Νικολάου έφερε πληθώρα παραδειγμάτων από την ΕΕ, που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στην Αττική και την Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση, όπως από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, όπου επεκτάθηκαν (όπως στη Φυλή) χώροι υγειονομικής ταφής για τα οικιακά απόβλητα στο λάκκο ενός ακόμα λειτουργικού λατομείου (όπως στην Πετρούπολη)... Οπως είπε, εφόδιο στην ανυποχώρητη πάλη ενάντια στην πολιτική αυτή της ΕΕ, για να κλείσει μια και καλή η Φυλή και να μην ανοίξει ποτέ το Γραμματικό, «είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε όλες τις κάλπες, παντού. Με το πιο δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ και το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ και στα επικίνδυνα σχέδια αυτής, των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων...».

Ο Φρ. Κουτελιέρης ανέδειξε ότι η αρχή της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι φιλομονοπωλιακή ρύθμιση, ενώ εδραιώνει και την αντίληψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να επεμβαίνει ελεύθερα στο περιβάλλον, αρκεί να πληρώνει γι' αυτό. Ανέδειξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στις ρυπαίνουσες εταιρείες, οι οποίοι προφανώς εκτίθενται σε μεγαλύτερους και σοβαρότερους κινδύνους από την υπόλοιπη κοινωνία. Σημείωσε ότι τελικά, «το κριτήριο για την εφαρμογή της είναι το κέρδος και όχι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Τόνισε ότι «πρέπει να παλέψουμε για να ανατραπεί η αντίληψη πως το περιβάλλον δεν είναι τίποτα παραπάνω, παρά η πηγή άντλησης και καταλήστευσης φυσικών πόρων, ο φυσικός χώρος όπου το κεφάλαιο ασκεί ανεξέλεγκτη δραστηριότητα (...). Το περιβάλλον πρέπει να γίνει ο χώρος όπου οι άνθρωποι εργάζονται, δημιουργούν, ονειρεύονται και ξεκουράζονται. Και αυτός ο χώρος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Χρειάζεται να τον υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι, προκειμένου οι ίδιοι να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η Αγγ. Παπαδάτου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει για την υγεία του λαού η παρουσία της χωματερής στην περιοχή. Τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 3.500 χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών σε ακατάλληλες περιοχές, όπως ακτές, ρέματα, πάνω από τον υδροφόρο ορίζοντα κ.λπ., και από το σύνολο των οικιακών σκουπιδιών που υπολογίζεται σε 4 εκατ. τόνους το 10% καίγεται στις χωματερές. Οπως είπε, από την καύση παράγονται τοξικοί ρύποι και φέρνοντας ως παράδειγμα τις διοξίνες, ανέδειξε ότι παρατηρείται συσσώρευσή τους έως και 500 φορές πάνω από τα όρια στο χώρο της χωματερής, με την έκθεση σε αυτές να προκαλεί σοβαρές ασθένειες. Ως προς τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, ανέδειξε ότι πληθαίνουν τα κρούσματα λεμφωμάτων και λευχαιμίας, ενώ μετέφερε και το στοιχείο ότι στη Δυτική Αττική παρατηρείται αύξηση των νεοπλασιών κατά 31,6%, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Αττική αυτή η αύξηση είναι στο 10,01%.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη του λαού η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελός του

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή των Ανω Λιοσίων, για διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες έστειλε η μαζική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ», την περασμένη Τετάρτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φυλής, στην καρδιά δηλαδή μίας από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, που οι κάτοικοί της εδώ και χρόνια δεν μπορούν να ανασάνουν από τη συνεχή επέκταση της χωματερής.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολουθούν αποσπάσματα.

***

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, ο τομέας των στερεών αποβλήτων, πέρα από πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους, έχει αναδειχθεί και σε σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες. (...)

Με τη διαδικασία αυτή το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια χρυσός για τους λίγους, δηλαδή φτηνή για το κεφάλαιο πρώτη ύλη ή καύσιμο, φορτώνεται άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά «οικονομικά εργαλεία». Σε αυτά περιλαμβάνονται «αρχές», όπως το «ο ρυπαίνων πληρώνει». (...)

«Εργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων


Η πιο μεγάλη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τις περιβόητες ΣΔΙΤ. Με αυτές ο ενδιαφερόμενος μονοπωλιακός όμιλος αναλαμβάνει, μέσω της προσφοράς του στη διαγωνιστική διαδικασία, την εν λευκώ τροποποίηση και υλοποίηση του όποιου γενικότερου σχεδιασμού ή της επιμέρους εγκατάστασης και καθορίζει την τιμή ανά τόνο σκουπιδιού που δέχεται στις εγκαταστάσεις του, για 25 και πάνω χρόνια λειτουργίας. (...) Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε λάβρος τις επιθέσεις του κατά των συμπράξεων αυτών όταν ήταν αντιπολίτευση, όταν έγινε κυβέρνηση κατοχύρωσε στον Εθνικό Σχεδιασμό και αυγάτισε παραπέρα τις πέντε ΣΔΙΤ που προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. (...)

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή υποβαθμίζεται δραματικά, παρ' όλες τις κυβερνητικές φανφάρες, και είναι φυσικό, αφού το 50% των σκουπιδιών προβλέπεται να παραμένει σύμμεικτο ώστε να τροφοδοτεί τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) των ομίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την καρκινογόνα καύση των αποβλήτων με δύο τρόπους: Μέσω των ΜΕΑ, το βασικότερο προϊόν των οποίων είναι «καύσιμο σκουπίδι», το λεγόμενο RDF (...) και μέσω των μονάδων καύσης αποβλήτων βιομάζας (έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε όλη την επικράτεια) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παχυλά επιδοτούμενης ως ΑΠΕ. (...)

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη λύση και για το χαράτσι ταφής. Μετονομάζει σε «περιβαλλοντική εισφορά» το «ειδικό τέλος ταφής», το οποίο θα αρχίζει να καταβάλλεται από τον φετινό Ιούλη. (...)

Χωροθετήσεις με ταξικά κριτήρια

Να σταθούμε όμως λίγο παραπάνω σε αυτήν την περίφημη χωροθέτηση. Τι σημαίνει αυτό που ακούτε από την κα Δούρου «Θα χωροθετήσω εγώ»!

Τα κριτήρια καταλληλότητας και τελικής επιλογής των χώρων είναι «κινούμενη άμμος», μαγειρεύονται και στη συνέχεια εφαρμόζονται ώστε να οδηγούν σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις, όπου το ταξικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο, αν όχι καθοριστικό, όπως δείχνει π.χ. η περίπτωση της Αττικής. Αποφάσεις που καθόλου δεν παίρνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της εγκατάστασης.

Η πολιτική χρήσης γης της αστικής τάξης διαμορφώνεται και υλοποιείται με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι στο πρόβλημα αυτό, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στην απόπειρα χρηματικού εκμαυλισμού δημοτικών αρχών, τοπικών κοινοτήτων και οικισμών, με την κατάπτυστη μέθοδο των χρηματικών αντισταθμιστικών παροχών, όπως εδώ και 54 χρόνια το ζήσαμε εδώ στα Ανω Λιόσια. Αντισταθμιστικά που πέταγαν ένα μεροκάματο στους εργαζόμενους, θησαύριζαν λίγοι και όλοι ζούσαμε μέσα στον καρκίνο. Και αν αυτή η μέθοδος αποτύχει, αξιοποιείται η «χείρα βοηθείας» των ΜΑΤ.

«Εργα και ημέρες» της διοίκησης Δούρου

Την πολιτική αυτή ακολουθεί με συνέπεια και η διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Το εμβληματικότερο όλων είναι οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της ότι πρώτη δουλειά της ως περιφερειάρχης θα ήταν το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στα πρώτα κιόλας χρόνια της θητείας της. Τι έκανε όμως; Προχώρησε στην επέκτασή της, εκμεταλλευόμενη κάθε κυβικό μέτρο αέρα, ρίχνοντας σκουπίδια πάνω σε ολοκληρωμένα σφραγισμένα κύτταρα, που περίμεναν τις εργασίες τελικής αποκατάστασής τους.

Και το χειρότερο: Δηλώνει, τώρα, αποφασισμένη να παραμείνει γαντζωμένη στον ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι να υλοποιηθούν οι εγκαταστάσεις που προβλέπει ο αντιλαϊκός της σχεδιασμός, το ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Οσο για το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Ανω Λιοσίων, βασική συνιστώσα της ΟΕΔΑ Φυλής: Υστερα από τεσσεράμισι χρόνια, η ΟΕΔΑ παραμένει στη θέση της ενισχυμένη και μάλιστα διαιωνίζεται. Με το ΕΜΑΚ να αυξάνει την ετήσια παραγωγική δυναμικότητά του στους 400.000 τόνους, από 256.000 το 2017, και τον ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ τον ονομάζουν) να μετατοπίζεται, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς της, τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ επί το ακριβέστερο, μερικές εκατοντάδες μέτρα παραδίπλα, στο λατομείο Μουσαμά.

Το ίδιο έκανε και για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Από ορκισμένος εχθρός του εγκληματικού αυτού έργου έγινε θερμός υποστηρικτής του.

Η θέση του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της αστικής τάξης, το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη:

-- Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. (...)

-- Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (...)

β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. (...)

γ. Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων. (...)

δ. Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. (...)

ε. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί επίσης ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

στ. Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών, λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. (...)

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ προβάλλει ως στόχους διεκδίκησης για την Αττική:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ).
  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη.
  • Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις (παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο Οβριόκαστρο Κερατέας και την προφανή ακαταλληλότητα στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού) να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου, χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.
  • Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΑ, που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
  • Να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών, στην Αττική και γενικότερα.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αυταπάτες

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται.

Η φιλολαϊκή λύση προϋποθέτει εξουσία και οικονομία που καταργούν τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργούν τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. (...)

Η ελπίδα είναι εδώ, ο δρόμος είναι εδώ. Χώρος και χρόνος για αναμονή, για αυταπάτες, για μεσσίες δεν υπάρχει. Με τη λογική ότι «αυτά που λέτε δεν γίνονται» και «να δούμε κάτι εφικτό» μέσα στα τείχη της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων, φτάσαμε να έχουμε για 60 χρόνια το αίσχος της χωματερής των Ανω Λιοσίων - Φυλής.

Κάνουμε πιο δυνατό το ΚΚΕ, να έχουμε γερή δύναμη υπεράσπισης της ζωής μας, γερή δύναμη να στηρίξει τον αγώνα μας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org