Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Βροντοφωνάζουμε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Πάρκο Ελευθερίας για να βροντοφωνάξουμε ξανά "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"! Να σταματήσει τώρα το μακελειό, η γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που είναι κατακτητής των παλαιστινιακών εδαφών. Να μη στείλει η ελληνική κυβέρνηση φρεγάτα ελληνική στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπάρχει κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που αυτή η φωτιά που θα ανάψει θα αγκαλιάσει δυστυχώς και τη χώρα μας. Θα κάψει και τον δικό μας λαό».

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη γενοκτονία

Με την απαίτηση να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στο σφαγείο του Παλαιστινιακού λαού, διαδήλωσαν εργαζόμενοι και νεολαία το μεσημέρι του Σαββάτου, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και συνεχίστηκε με πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. «Να κλείσουνε οι βάσεις και τα στρατηγεία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φώναξαν οι διαδηλωτές, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας μεγάλες παλαιστινιακές σημαίες. «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», ήταν το μήνυμα που έστειλαν.

Ξεχωριστό ρυθμό έδωσε στα μπλοκ το σύνολο κρουστών «Quilombo» με τα τύμπανά του.

Στο κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν δεκάδες σωματεία και φορείς, που συγκεντρώθηκαν με τα πανό, τις σημαίες και τις πικέτες τους. Μαζί με τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους άλλους φορείς διαδήλωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, μήνυμα της οποίας διαβάστηκε στη συγκέντρωση. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στην κινητοποίηση η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οψεις του ίδιου νομίσματος η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η αντιλαϊκή πολιτική


«Είμαστε εδώ και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να εκφραστεί ακόμη πιο αποφασιστικά η αντίθεση του ελληνικού λαού στη γενοκτονία και στον ξεριζωμό του Παλαιστινιακού λαού που μαίνεται εδώ και περισσότερες από 100 μέρες, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και φυσικά με την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. «Η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, οι επιθέσεις στη Δυτική Οχθη και η αναζωπύρωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Υεμένη, στον Λίβανο, στη Συρία, συνολικά στη Μέση Ανατολή προειδοποιούν για τεράστιους κινδύνους, φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη τη γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ότι οι ζωές των λαών αλέθονται στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών και στα παζάρια για το ποιος θα κάνει κουμάντο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, στις ζώνες επιρροής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας τις υποτιθέμενες δημοκρατικές ευαισθησίες της ΕΕ, κατήγγειλε το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι που διαδηλώνουν ενάντια στη σφαγή και στην ισραηλινή κατοχή χαρακτηρίζονται με απαράδεκτο και συκοφαντικό τρόπο «φιλοτρομοκράτες», «αντισημίτες», ξυλοκοπούνται και συλλαμβάνονται. Ενώ την ώρα που το ισραηλινό κράτος μεθοδεύει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, «προωθείται το νέο αντιδραστικό "Σύμφωνο Μετανάστευσης", με τα κράτη - μέλη της ΕΕ να παγώνουν το άσυλο στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, να χτίζουν "δομές - φυλακές" σε τρίτες χώρες, να παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων - μεταναστών κλιμακώνοντας την καταστολή».

Οσον αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, επισήμανε ότι φέρουν εγκληματικές ευθύνες καθώς «βάζουν πλάτη και προωθούν επικίνδυνους σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού». «Η διαρκής αναβάθμιση των οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών συμφωνιών της Ελλάδας με το Ισραήλ, η πλήρης στοίχιση με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής αποτελούν κρίκους στη μακρά αλυσίδα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βάζοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες», τόνισε.

«Το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που καταδικάζει τον λαό στη φτώχεια και στην αβάσταχτη ακρίβεια, που εντείνει την καταστολή, που ξεσπιτώνει ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, που εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, για να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι», υπογράμμισε, ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών και μαθητών από την κυβέρνηση. «Μπροστά στη φρίκη της φτώχειας, των ανταγωνισμών, των πολέμων, της προσφυγιάς, οι λαοί μπορούμε και πρέπει να βαδίσουμε τον δικό μας δρόμο, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Για να γίνουμε νοικοκύρηδες στον τόπο μας. Για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς!», κατέληξε.

Να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα

Την αντίθεση των φαντάρων στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ματωμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή μετέφερε ο Θοδωρής Μαλαφούρης, νέος στρατευμένος. «Είναι απαράδεκτο να δίνονται με βάση τον προϋπολογισμό του 2024 περισσότερα από 6 δισ. για εξοπλιστικά προγράμματα και ανάγκες του ΝΑΤΟ όταν την ίδια ώρα εμείς ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι μέσα στα στρατόπεδά μας με άθλιες συνθήκες διαβίωσης ακόμα και στα στοιχειώδη, όπως η σίτισή μας», κατήγγειλε. Αναφέρθηκε στην παρουσία φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας ότι «οι αποστολές αυτές, χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αφορούν ξεκάθαρα την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΝΑΤΟικής συμμαχίας αδιαφορώντας για άλλη μια φορά για τους κινδύνους όπου μπλέκουν τον λαό μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μοχάμεντ Αμπουασάμπε, εκπρόσωπος των μαζικών φορέων των Παλαιστινίων στην Ελλάδα. «Ευχαριστώ καθέναν και καθεμία από εσάς», τόνισε και χαιρέτισε την αλληλεγγύη που εκφράζεται σε όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ανέδειξε το γεγονός ότι το κράτος του Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο αγώνας στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού είναι αγώνας για την ελευθερία, την ανεξαρτησία», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι αγώνας «όλων των λαών του κόσμου».

«Οι Παλαιστίνιοι είναι το ζωντανό σύμβολο του μεγαλύτερου εγκλήματος της εποχής μας, αλλά και σύμβολο ελπίδας και αγώνα», ο σημείωσε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο ήταν η επέτειος της απελευθέρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και της αποκάλυψης των φρικαλεοτήτων που είχαν συντελεστεί από τους ναζί, απαίτησε «να μπει τέρμα στη σύγχρονη γενοκτονία». «Τώρα πρέπει με κάθε τρόπο και παντού να εκφραστεί η εναντίωσή μας στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αυτή θα είναι και η μεγάλη προσφορά των εργαζομένων στην Ελλάδα για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα», υπογράμμισε. Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλία των συνδικάτων για τη συγκέντρωση φαρμάκων και βρεφικών ειδών προκειμένου να σταλεί βοήθεια στη μαρτυρική Γάζα.

Σχολίασε ακόμα τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ενώ οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί πληρώνονται «χρυσάφι» από τον ελληνικό λαό, τα κρατικά ταμεία «είναι "άδεια" όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες». Τέλος, αναφέρθηκε στην εδραίωση ισχυρής ναυτικής δύναμης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι τον Κόλπο του Αντεν «με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», αλλά και στο μέτωπο της Ουκρανίας που παραμένει ανοιχτό και εκθέτει επίσης σε μεγάλους κινδύνους τους ναυτεργάτες, απαιτώντας «να αναγνωριστούν οι θαλάσσιες περιοχές του Περσικού Κόλπου, της Ερυθράς και της Μαύρης Θάλασσας ως εμπόλεμες περιοχές και ο επαναπατρισμός των ναυτικών να γίνεται με έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών».

Μήνυμα από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών

Από το βήμα της κινητοποίησης διαβάστηκε μήνυμα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, με το οποίο χαιρέτισε το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα για τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι «η έμπρακτη αλληλεγγύη σας μας δίνει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα για να σταματήσουμε την επίθεση και να τερματίσουμε την πολιορκία του λαού μας στη Γάζα».

Εξω η Ελλάδα από το σφαγείο!

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία ενάντια στη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στον Βόλο, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης και με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής. Ο βολιώτικος λαός εξέφρασε δυναμικά την αμέριστη συμπαράστασή του στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό, απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία του από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, να τερματιστεί η κατοχή του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη και να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δυναμικές παρεμβάσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, απέναντι στη γενοκτονία που βιώνει από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ, έστειλαν το πρωί του Σαββάτου εργατικά σωματεία και η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας και στον Πύργο. Με γιγαντοπανό που ανάρτησαν στο κτίριο των υπηρεσιών του δήμου Πύργου, στο κέντρο της πόλης, απαίτησαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Εξω η Ελλάδα από το σφαγείο!». Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των εργατικών σωματείων ο Νίκος Λοχοβήτης και από την Επιτροπή Ειρήνης ο Αγης Μαραγκουδάκης, που κάλεσαν, μεταξύ άλλων, να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η έκφραση αλληλεγγύης στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Στην Ξάνθη, το μεσημέρι του Σαββάτου, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ένωσαν τη φωνή τους και απαίτησαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», καμιά εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» εντείνουν τον στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού

Σαν έτοιμοι από καιρό, αξιοποιώντας καταγγελίες της ισραηλινής προπαγάνδας, ΗΠΑ και πολλά κράτη του ευρωατλαντικού μπλοκ αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Την ίδια ώρα που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει επί 115 μέρες τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας και σακατεύοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας από τα σπίτια τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, πολλές χώρες της ΕΕ και άλλοι σύμμαχοί τους εντείνουν συντονισμένα τον στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού, αναστέλλοντας τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), του κύριου παρόχου ανθρωπιστικής βοήθειας στα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη δραματικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα που ο ισραηλινός στρατός, με πυρομαχικά των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, συνεχίζει επί σχεδόν 4 μήνες το μακελειό στη Γάζα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί σύμμαχοί τους αξιοποίησαν καταγγελίες των ισραηλινών προπαγανδιστικών επιτελείων και μυστικών υπηρεσιών περί φερόμενης εμπλοκής 12 εργαζομένων της UNRWA σε επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, για να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας ακόμα μια φορά ως όπλο την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων και του απάνθρωπου αποκλεισμού.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εφημερίδες «New York Times» και «Wall Street Journal» και στη συνέχεια τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Associated Press» και «Reuters» αναπαρήγαγαν πρόθυμα τις σχετικές «πληροφορίες» της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Mossad, περί εμπλοκής μιας χούφτας εργαζομένων της UNRWA στις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με εξασέλιδο «φάκελο» της Mossad που επικαλέστηκε χτες το «Reuters», οι αρχικοί 12 εργαζόμενοι που φέρονται να έχουν εμπλοκή, γίνονται 190 ή και παραπάνω, που επιχειρείται να παρουσιαστούν σαν... «τρομοκρατικοί πράκτορες της Χαμάς και του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που υπηρετούν ως υπάλληλοι της UNRWA».

Αμεσα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και ο ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς ζήτησαν να σταματήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες τη χρηματοδότηση της UNRWA. Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι ελπίζει να «τερματιστούν» όλες οι δραστηριότητες της UNRWA, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί η υπηρεσία να διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Νετανιάχου και ο Κατς μάλιστα απαίτησαν και την παραίτηση του επικεφαλής της οργάνωσης, UNRWA, Φ. Λαζαρινί.

Σαν έτοιμοι από καιρό, αμέσως μετά τις καταγγελίες του κράτους - δολοφόνου, την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ έσπευσαν να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Η ΕΕ, που ήταν το 2022 ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού, ανακοίνωσε επίσης πως μελετά την αναστολή χρηματοδότησης της UNRWA.

Η Νορβηγία (που επιδιώκει ρόλο διπλωματικού μεσολαβητή στο παρασκήνιο) ήταν από τις ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Η UNRWA είναι η κύρια ανθρωπιστική υπηρεσία στη Γάζα, με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από αυτήν για την απόλυτη επιβίωσή τους», τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φ. Λαζαρινί, ενώ πρόσθεσε πως η UNRWA «λειτουργεί καταφύγια για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και παρέχει τρόφιμα και πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA, τονίζοντας πως «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους». Ο ίδιος ανέφερε πως από τους 12 εργαζόμενους της υπηρεσίας που κατηγορούνται από το Ισραήλ, οι 9 απολύθηκαν, ένας πέθανε, ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.

Βομβαρδισμοί σχολείων - καταφυγίων αμάχων και δολοφονίες εργαζομένων του ΟΗΕ

Η νέα εξέλιξη αποτελεί βέβαια κλιμάκωση στη συνολικότερη στοχοποίηση της UNRWA από το Ισραήλ, ως πτυχή των δολοφονικών επιθέσεων του κράτους - δολοφόνου στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Οκτωβρίου σχολεία και άλλες δομές της UNRWA έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο για 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και παρ' όλα αυτά βομβαρδίζονται συνεχώς από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Πάνω από 350 άνθρωποι που βρίσκονταν σε δομές της UNRWA έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στις 115 μέρες του μακελειού από τον κατοχικό στρατό, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργαζομένων του ΟΗΕ μέσα σε τέτοιο διάστημα σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση σε όλο τον πλανήτη...

Κι όλα αυτά ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβάλλει στην ανθρωπιστική βοήθεια να ρέει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας, έως καθόλου σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Γάζα.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε πως από την αρχή του Ιανουαρίου έγιναν μόλις 8 αποστολές φορτηγών του ΟΗΕ με βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και πως αντίθετα, άλλα 29 κομβόι δεν έφυγαν ποτέ λόγω «προβλημάτων» που επικαλέστηκαν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Το «μπλόκο» στην ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται από τον ισραηλινό στρατό, μαζί με διάφορους Ισραηλινούς «διαδηλωτές». Την Κυριακή διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστικό υλικό στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, κοντά στη Ράφα, αξιώνοντας να μην φτάσει η βοήθεια στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Εντείνονται οι σφαγές αμάχων στη Γάζα

Παράλληλα με τις εξελίξεις γύρω από την ανθρωπιστική βοήθεια, συνεχίστηκαν και χτες οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, ενώ ανάφλεξη συγκρούσεων αναφέρθηκε και στη βόρεια Γάζα, που υποτίθεται πως ελέγχει «πλήρως» ο στρατός.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 26.636 και οι τραυματίες τους 65.387.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, «αντιμετώπισαν και σκότωσαν δεκάδες οπλισμένους τρομοκράτες σε μάχες στο κέντρο της Γάζας», ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις πως οι μάχες διεξήχθησαν ιδίως γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Αμαλ της Χαν Γιούνις, τα οποία λειτουργούν πλέον μόνο εν μέρει και φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει εκεί.

Στο μεταξύ, παρά τις «πανηγυρικές» ισραηλινές ανακοινώσεις για τις επιχειρήσεις στη Γάζα, χτες μετά από πολλές βδομάδες, ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες ακόμη και στο κέντρο του Τελ Αβίβ, εξαιτίας βροχής ρουκετών από τη Χαμάς. Εκτοξεύσεις ρουκετών έγιναν και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ.

Συνδιάσκεψη στην Ιερουσαλήμ για επανεποικισμό της Γάζας

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ συνδιάσκεψη οργανώσεων εποίκων με στόχο την επανίδρυση εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού το 2005.

Παρότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απέφυγε να εμφανιστεί στη συνάντηση, ισχυριζόμενος πως ο εποικισμός της Γάζας δεν είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης, στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν 11 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης και 15 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ και άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, συμμετέχοντας στη συνδιάσκεψη προέβλεψε με βεβαιότητα πως θα φτιαχτούν στη Γάζα νέοι εποικισμοί και ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ μπεν Γκβιρ, είπε πως ήρθε η ώρα της επιστροφής στο «Γκας Κατίφ», όπως είναι το όνομα ενός από τους εβραϊκούς εποικισμούς που διαλύθηκαν το 2005.

Οι δύο υπουργοί και έξι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού υπέγραψαν το «Σύμφωνο Νίκης και Ανανέωσης των Εποικισμών» στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τον υπουργό Τηλεπικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, από το κόμμα Λικούντ που ...ενθάρρυναν την «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων της Γάζας (αναφερόμενοι στα σχέδια διωγμού του παλαιστινιακού πληθυσμού).

Η συνδιάσκεψη για τον εποικισμό της Γάζας διοργανώθηκε από την οργάνωση εποίκων Nachala και το Περιφερειακό Συμβούλιο Σαμάρειας, στη Δυτική Οχθη.

Εως το 2005 στη Λωρίδα της Γάζας υπήρχαν 21 εβραϊκοί εποικισμοί με περίπου 8.000 εποίκους που αναγκάστηκαν να αποσυρθούν «μονομερώς» το 2005. Δύο χρόνια μετά, και έπειτα από εκλογές, η Χαμάς βγήκε πρώτη δύναμη και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας. Η εξέλιξη έδωσε το πρόσχημα στο Ισραήλ να επιβάλει από το 2007 ασφυκτικό οικονομικό, εμπορικό αποκλεισμό σε όλη τη Γάζα.

Μπαράζ εισβολών και συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις τρομοκρατικές εισβολές σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Χτες, στη διάρκεια εισβολής του στρατού στο χωριό Τούκου (κοντά στη Βηθλεέμ) Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο με αφορμή ότι κρατούσε μαχαίρι. Ο έφηβος αφέθηκε (κατά την πάγια τακτική των κατοχικών δυνάμεων) αβοήθητος να αιμορραγεί για ώρα ώσπου κατέληξε.

Ολο το Σαββατοκύριακο έως χτες το μεσημέρι καταγράφηκαν νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς πολιτών και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τζενίν και η Ναμπλούς αλλά και συνέχιση καταστροφής του οδικού δικτύου στην Τουλκαρέμ και στην Καλαντίγια.

Παζάρια για νέα εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων

Τα παζάρια για την απελευθέρωση των περίπου 136 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα συνεχίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με συνάντηση στο Παρίσι των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Κατάρ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», αν και «υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές απόψεων», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες με «κατ' ιδίαν επαφές».

Το δίκτυο της ισραηλινής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ μετέδωσε πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο δίμηνης εκεχειρίας, στη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει 100 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως «καταφέραμε κάποια πρόοδο».

Η Χαμάς πάντως δεν συμμερίστηκε την εκτίμηση περί «εποικοδομητικών» συνομιλιών. Ανώτερο στέλεχός της ξεκαθάρισε χτες μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» πως η επιτυχία της συνάντησης στο Παρίσι εξαρτάται από τη συμφωνία των κατοχικών δυνάμεων για τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα και την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που πρόσκειται στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές και ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, είπε επίσης πως για να υπογράψει η Χαμάς μια συμφωνία πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και να αποσυρθεί από τη Γάζα. Η συμφωνία θα έπρεπε (σε αυτή την περίπτωση) να εγκριθεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αργότερα, χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι ανακοίνωσε πως θα διαβιβαστεί στη Χαμάς το προσεχές διάστημα ένα πλαίσιο για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Τέλος, σύμφωνα με το αμερικανικό «Axios», πριν από 10 μέρες έγινε μυστική συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας στο Ριάντ, όπου συζητήθηκε η πιθανότητα διαχείρισης της Λωρίδας της Γάζας από μία «ανανεωμένη» διοίκηση υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αποκατάσταση των σχέσεων Πακιστάν - Ιράν

Με αφορμή τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφός τους, οι ΥΠΕΞ Πακιστάν και Ιράν συναντήθηκαν χτες στο Ισλαμαμπάντ, απ' όπου ανακοίνωσαν πως σέβονται τα διμερή δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Δήλωσαν επίσης πως είναι αποφασισμένοι να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι η Κίνα θα αναλάμβανε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, με δεδομένη τη σημασία που έχουν οι δυο χώρες για τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είπε ότι οι δύο γείτονες μπορούν να επιλύσουν τις παρεξηγήσεις αρκετά γρήγορα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σύντομα θα επισκεφθεί το Πακιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

ΣΥΡΙΑ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ - ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πρώτη θανατηφόρα επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Αντίποινα προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ, «δείχνοντας» το Ιράν

Η αμερικανική βάση Tower 22 στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας

Planet Labs PBC

Η αμερικανική βάση Tower 22 στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας
Το μακελειό από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα και η πολύμορφη στήριξη που παρέχουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τροφοδοτούν διαρκώς άλλες περιφερειακές εστίες έντασης και συγκρούσεων, αυξάνοντας τις ανησυχίες γενικευμένης σύρραξης.

Σε ένα ακόμα επεισόδιο κλιμάκωσης, 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση σε θέση αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα βορειοδυτικής Ιορδανίας - Συρίας. Την ευθύνη για το πλήγμα ανέλαβαν χτες δυνάμεις της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ».

Βάσεις που «φιλοξενούν» Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις μετά τις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο η επίθεση, που έγινε στον «Πύργο 22», που είναι βάση επιμελητειακής υποστήριξης στην ιορδανική έρημο, ήταν η πρώτη θανατηφόρα κατά αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του ισραηλινού μακελειού στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει ότι η επίθεση έγινε από «μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ» και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Κυριακή πως θα προβεί σε αντίποινα «με τον τρόπο και τον τόπο της επιλογής μας».

Στο φόντο της αντίδρασης Μπάιντεν, ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης, πρότεινε με άρθρο του στο δίκτυο «Bloomberg» να κλείσει το συντομότερο ο πόλεμος στη Γάζα ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων, προκειμένου στη συνέχεια να κλιμακώσουν οι ΗΠΑ τα αντίποινα απέναντι στο Ιράν. Τόσο βραχυπρόθεσμα, με κυβερνοεπιθέσεις και άλλα μέσα, όσο και μεσοπρόθεσμα, αφενός με χτύπημα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των αποθηκών φυσικού αερίου και αφετέρου με τη δημιουργία «αντιπροσώπων» (proxies) που θα αναλάβουν (με τη συνεργασία εταίρων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή) επιθέσεις ενάντια στις ιρανικές αρχές, αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη χώρα...

Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους έναντι του Ιράν. Οπως είπε, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν στην περιοχή, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει πως ένα μεμονωμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στοχοποίησε στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ιορδανία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στην επίθεση στη μεθόριο Ιορδανίας - Συρίας, δηλώνοντας ότι «οι ομάδες αντίστασης στην περιοχή απαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία. Δεν παίρνουν εντολές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Αυτές οι ομάδες αποφασίζουν και δρουν με βάση τις δικές τους αρχές και συμφέροντα».

Ισραήλ: Νέα αιματηρή επίθεση στη Δαμασκό

Χτες το μεσημέρι, πιθανώς ισραηλινό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση κοντά στο τέμενος Σαγέντα Ζεϊνάμπ, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και πολλούς τραυματίες.

Νωρίτερα ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Sham FΜ είχε μεταδώσει ότι εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο συγκρότημα του τεμένους, με Ιρανό αξιωματούχο υπό το καθεστώς ανωνυμίας να δηλώνει στο Reuters ότι το πλήγμα είχε στόχο θέση που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης».

Η συριακή δημόσια ραδιοτηλεόραση μετέδωσε πως κατά την επίθεση της Δευτέρας σκοτώθηκε «ένας αριθμός Ιρανών συμβούλων» σε νότια συνοικία της Δαμασκού, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από Ιρανούς αξιωματούχους. Ανακοινώθηκε πως επίσης υπήρξαν θύματα και από τη μεριά του συριακού στρατού δίχως να δοθούν άλλες πληροφορίες.

Το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet» ανέφερε χτες το απόγευμα πως από την επίθεση του Ισραήλ στη νότια Δαμασκό χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα.

Στο φόντο αυτής της επίθεσης, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως εκτέλεσαν τέσσερα άτομα που καταδικάστηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Επίθεση σε αμερικανικό σκάφος ανακοινώνουν οι Χούθι

Το Σαββατοκύριακο, ΗΠΑ και Βρετανία επανέλαβαν τις επιδρομές εναντίον της Υεμένης, σε θέσεις των Χούθι.

Τη Δευτέρα οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν πύραυλο σε αμερικανικό πολεμικό σκάφος στον Κόλπο του Αντεν.Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, υποστήριξε πως η επίθεση έγινε κατά του σκάφους «USS Lewis B. Puller»,αλλά δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο οποίος δήλωσε άγνοια για ένα τέτοιο περιστατικό.

Την Παρασκευή προηγήθηκε επίθεση των Χούθι στο πετρελαιοφόρο «Marlin Luanda»,που έπλεε υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, προκαλώντας φωτιά σε μία από τις δεξαμενές του. Βοήθεια προσέφεραν πλοία από ΗΠΑ, Γαλλία και Ινδία, τα οποία έπλεαν στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε την επίθεση «μη ανεκτή και παράνομη». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ πρόσθεσε: «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, και παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτόν τον σκοπό όσο ποτέ».

Στο μεταξύ, χθες ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβανζήτησε χωρίς περιστροφές από την Κίνανα ασκήσει την «επιρροή» της στο Ιράν προκειμένου να «σταματήσουν» οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης. Ειδικότερα, συναντώντας στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι, του ζήτησε να ασκήσει την επιρροή της χώρας του για να βοηθήσει να σταματήσει η υποστήριξη του Ιράν προς τους Χούθι, που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το Πεκίνο μάς λέει ότι θίγει το θέμα με το Ιράν, αλλά εμείς βλέπουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, και αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να συνεχίζονται», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον περιμένει να δει αν η Κίνα το κάνει αυτό και πόσο αποτελεσματική θα είναι.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε πως η Κίνα άσκησε πιέσεις στην Τεχεράνη για να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Ν. Καναάνιείπε πως οι ισχυρισμοί αυτοί «είναι εξ ολοκλήρου λάθος» και πως το θέμα έχει διαψευστεί και από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Μπαράζ εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Συνεχίζονται το ίδιο διάστημα και οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου.

Το Σάββατο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν σπίτι στην κοινότητα Μπέιτ Λιφ του νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 5. Οι τέσσερις νεκροί φέρεται πως ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Αργότερα, το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε πως ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν συνολικά έξι επιδρομές σε 6 παραμεθόριες κοινότητες του νοτίου Λιβάνου με 28 πυραύλους και άλλες 18 επιθέσεις έγιναν από μονάδες του ισραηλινού πυροβολικού με τη χρήση περίπου 80 οβίδων.

Χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χτύπησε «στρατιωτικούς στόχους» στο νότιο Λίβανο που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στην περιοχή Γιαρούν.

Το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για θέματα Ενέργειας και μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου, Ειμος Χοκστάιν, μιλώντας στο CBS News δήλωσε πως θα επιστρέψει πιθανώς σύντομα το επόμενο διάστημα σε Ισραήλ και Λίβανο για να καταβάλλει νέες προσπάθειες αποτροπής μίας μεγαλύτερης κλιμάκωσης στη μεθόριο των δύο χωρών.

Ο Χοκστάιν διέψευσε πως το Ισραήλ έχει θέσει ανεπίσημα «τελεσίγραφο» στη Χεζμπολάχ να αποχωρήσει σε βάθος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισράηλ, λέγοντας πως «δεν γνωρίζει για τέτοια σκληρά τελεσίγραφα». Διέκρινε ωστόσο με σιγουριά «ανοικτό παράθυρο για διπλωματία». Ο Χοκστάιν έθεσε ως στόχους δύο πράγματα: Το ένα είναι η παύση των εχθροπραξιών και από τις δύο πλευρές «ώστε να επιστρέψουν περίπου 100.000 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων» και το δεύτερο είναι να ζήσουν και οι δύο λαοί «με ασφάλεια». Πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει με «διπλωματική απόφαση» και όχι με απλή «εκεχειρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ