Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Εκτεθειμένοι εργαζόμενοι και καταναλωτές από τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Από τη χτεσινή νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Από τη χτεσινή νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου, με τα κρούσματα που καταγράφονται σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα να πληθαίνουν.

Υπόμνημα με επείγοντα αιτήματα για την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών στους χώρους δουλειάς έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία και τους αντίστοιχους φορείς ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας: Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ, με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων. Εξασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων. Οπως τονίζει, τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα μικρά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ «είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο».

Ωστόσο, ούτε η ανάγκη προστασίας της υγείας των εμποροϋπαλλήλων ούτε η εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο προσωπικό των επιχειρήσεων δεν αρκούν για να γίνουν πράξη τα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα. Σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου διαπιστώνουν πως τα περίφημα «υγειονομικά πρωτόκολλα» είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρήσεων, με την εργοδοσία, οχυρωμένη πίσω από αυτά, να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα κρούσματα, να συνεχίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς διακοπή για τις απαραίτητες απολυμάνσεις, χωρίς τη διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους για να διαπιστωθεί τυχόν μετάδοση του ιού κ.ο.κ.

Από το «κουκούλωμα» στο «δεν τρέχει τίποτα»

«Επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ», «εφαρμόζουμε όσα προβλέπονται», «ακολουθούμε τις οδηγίες»: Αυτές είναι οι πανομοιότυπες απαντήσεις που δίνουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας σε χώρους δουλειάς όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, στις παρεμβάσεις σωματείων αλλά και στα ερωτήματα των εμποροϋπαλλήλων που ζητούν να ενημερωθούν. Στην πράξη, η εργοδοσία διαχειρίζεται την κατάσταση κάθε φορά με το... «πρωτόκολλο» που τη βολεύει.

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το «πρωτόκολλο» της... απόκρυψης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με βάση αυτό, οι εργαζόμενοι δεν ενημερώνονται επίσημα, παρά τις φήμες που φτάνουν στα αυτιά τους και τα ερωτήματα που θέτουν στους προϊσταμένους τους, ενώ η δουλειά συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο. Χαρακτηριστικά, σε μεγάλο πολυκατάστημα η εμφάνιση κρούσματος «κουκουλώθηκε» για 10 ολόκληρες μέρες, πριν γίνει γνωστή από τη συζήτηση στόμα με στόμα και αναγκαστεί τελικά η εργοδοσία να παραδεχτεί την αλήθεια. Αντίστοιχα, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας, στους εργαζόμενους που ρώτησαν επανειλημμένα για την πολυήμερη απουσία συναδέλφου τους η εργοδοσία επικαλέστηκε ψευδώς άλλο πρόβλημα υγείας.

Οταν η πρακτική της απόκρυψης δεν μπορεί να εφαρμοστεί πια, το τροπάρι αλλάζει. Η εργοδοσία από το «δεν ξέρω» πηγαίνει στο «έχουμε ενημερώσει τον ΕΟΔΥ και ακολουθούμε τις οδηγίες». Οι εν λόγω οδηγίες ωστόσο αποδεικνύονται κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της. Καταστήματα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και πολλών ορόφων «απολυμαίνονται» με διαδικασίες που αρχίζουν και τελειώνουν πριν ανοίξουν τα ρολά το πρωί για να υποδεχτούν τους πελάτες. Οι επιχειρήσεις διατείνονται πως «δε χρειάζεται» να σταματήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων αλλά «αν χρειαστεί» θα κλείσει για απολύμανση μόνο το τμήμα όπου εμφανίστηκε κρούσμα. Ετσι, σε κατάστημα όπου παρουσιάστηκε κρούσμα στο εποχικό τμήμα, σε μια περίοδο που η δουλειά σε αυτό είναι ιδιαίτερα αυξημένη, το μόνο μέτρο που πάρθηκε είναι να μείνει ο εργαζόμενος που ασθενεί στο σπίτι του, ενώ όσοι δούλευαν σε καθημερινή επαφή μαζί του δεν θεωρήθηκαν «στενές επαφές» του, δεν σταμάτησαν ούτε μέρα να πηγαίνουν στη δουλειά, ούτε τους έγιναν τεστ. Με ανάλογο τρόπο, σε καταστήματα όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα, αντί να ακολουθηθεί διαδικασία ιχνηλάτησης και διενέργειας τεστ, η εργοδοσία έριξε το μπαλάκι στους εργαζόμενους, συνιστώντας τους να κάνουν το τεστ σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, προφασιζόμενοι ακόμα και ψεύτικα συμπτώματα, και να ενημερώσουν μόλις πάρουν τα αποτελέσματα...

Εκτός από την ανησυχία για την υγεία τους, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργεί η εργοδοσία. Η «εμπιστευτική» ενημέρωση για συναδέλφους τους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό συνδυάζεται με προειδοποιήσεις να μη συζητάνε μεταξύ τους και «προς τα έξω» την κατάσταση, ακόμα και με απειλές πως αν δεν κρατήσουν το στόμα τους κλειστό θα χάσουν τη δουλειά τους.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων αφορούν και τα προληπτικά μέτρα στις επιχειρήσεις. Ετσι, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, μεγάλη εμπορική αλυσίδα δεν παρέχει το απαραίτητο αυτό μέσο ατομικής προστασίας και οι εργαζόμενοι επωμίζονται την ευθύνη και το κόστος της προμήθειας μάσκας. Σε άλλες επιχειρήσεις εφαρμόζεται το μέτρο της θερμομέτρησης κατά την προσέλευση των εργαζομένων, όταν όμως υπάλληλος ανέβασε πυρετό ενημερώθηκε πως... «δεν υπάρχει άλλος» να τον αντικαταστήσει στη βάρδια και επομένως δεν μπορεί να φύγει από τη δουλειά!

Τα όποια μέτρα, όπως εξηγούν εργαζόμενοι, περιορίζονται στη «βιτρίνα» των καταστημάτων, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι του πελάτη. Την ίδια στιγμή π.χ. που οι επιχειρήσεις μοστράρουν έναν ατμοκαθαριστή για να χρησιμοποιείται υποτίθεται μετά τη δοκιμή από τους πελάτες, στους χώρους των αποθηκών δεν γίνεται όχι απολύμανση αλλά ούτε στοιχειώδης καθαριότητα...

Νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έκαναν χτες νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα. Οι καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια σειρά καταστήματα συνεχίζονται, ενώ η εργοδοσία ισχυρίζεται πως «δεν ξέρει» τίποτα, σε άλλες περιπτώσεις διαψεύδει την ύπαρξη κρουσμάτων ή την αποδίδει σε ...«λάθος».

Την τακτική του κουκουλώματος ακολουθεί και η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου, που δεν έχει δεχτεί να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως έχει ζητηθεί από την περασμένη βδομάδα, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες, ότι δήθεν... «δεν έχει σαφή εικόνα αν υπάρχουν κρούσματα».

Στην παρέμβαση συμμετείχαν επίσης Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ στην περιοχή.

Σοβαρές καταγγελίες από σωματεία όλων των κλάδων

Σοβαρές καταγγελίες για τη μη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τη διαχείριση κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς από την εργοδοσία έρχονται καθημερινά από σωματεία όλων των κλάδων.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση που κράτησε η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην αντιμετώπιση κρούσματος που διαγνώστηκε την προηγούμενη βδομάδα σε εργαζόμενο στο Κέντρο Διανομής στην οδό Λένορμαν.

«Εχουν τεράστια ευθύνη τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η διοίκηση των ΕΛΤΑ, που με τη στάση της δεν προστατεύει επί της ουσίας τους εργαζόμενους», τονίζει το Σωματείο. Καταγγέλλει ότι «μετά τη διάγνωση του συναδέλφου μας, ο οποίος νοσηλεύεται, μονάχα 5 εργαζόμενοι κάνανε το τεστ για τον κορονοϊό, με τη δικαιολογία ότι αυτοί ήταν κοντά του. Προφανώς ο αριθμός είναι ελάχιστος αν αναλογιστεί κανείς τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτόν το χώρο, ο οποίος έστω με ένα κρούσμα επί της ουσίας είναι μία υγειονομική βόμβα (...) Σε καμία περίπτωση η απολύμανση, όσο απαραίτητη κι αν είναι, δεν φτάνει από μόνη της για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Εδώ και τώρα χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, με ευθύνη και πλήρη κάλυψη του κόστους από τη εργοδοσία (...) Εδώ και τώρα χρειάζεται να δοθούν οι απαραίτητες άδειες για να προστατευτούν όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι είναι σε ευπαθή ομάδα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας καταγγέλλει την εργοδοσία της «General Mills» για τη διαχείριση κρούσματος κορονοϊού που εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με το Σωματείο, λίγο πριν από τη λήξη της πρωινής βάρδιας προχτές, Τρίτη, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι βρέθηκε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της απογευματινής βάρδιας. Ενημερώθηκαν επίσης εργαζόμενοι ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και θα κλείσει μόνο το πρωί της Τετάρτης για απολύμανση. Εκπρόσωπος της εταιρείας, αν και ανέφερε ότι θα γίνουν τεστ στους εργαζόμενους με ευθύνη της εταιρείας, δήλωσε άγνοια για το πότε και πρόσθεσε ότι... αν κάποιος βιάζεται μπορεί να πάει να το κάνει και μόνος του, αναλαμβάνοντας το κόστος! Αντίστοιχα, δήλωσε άγνοια για το αν οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το μεροκάματο για το πρωινό που θα κλείσει το εργοστάσιο για απολύμανση.

Την ίδια στιγμή, το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει ότι βρέθηκε σε αδιέξοδο στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, καθώς τους παρέπεμπαν είτε στην εταιρεία είτε στην Πολιτική Προστασία, το τηλεφωνικό κέντρο της οποίας «έπεφτε» συνεχώς.

Το Συνδικάτο αναδεικνύει τις ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης και απαιτεί να διακοπεί η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ για τους εργαζόμενους, μέχρι να γίνει απολύμανση και να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ για το σύνολο του προσωπικού.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Κλάδος Εμπορίου: Εκτεθειμένοι εργαζόμενοι και καταναλωτές από τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας
  • Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Το τάχα «ενισχυμένο» και «πανέτοιμο» ΕΣΥ... «δεν δύναται» για τα στοιχειώδη
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων: Η ασφάλεια ηλικιωμένων και εργαζομένων εξαρτάται άμεσα από τις εργασιακές συνθήκες
  • Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων και Αρτας: Συνεχίζουν με επιτυχία πρωτοβουλίες για την Αλληλεγγύη και τον Πολιτισμό
Κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Με το σύνθημα «Αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού» και απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τα σωματεία της πόλης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μεγάλα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού παραμένουν, «καθώς έχουν γίνει μόνο λίγες προσλήψεις ελαστικά εργαζόμενων που δεν θα κοστίσουν πολύ, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια "τρύπα" και να ανοίγουν πολλές άλλες. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων συνεχίζονται, αφού καλύπτεται περίπου το 70% των οργανικών θέσεων στο ήδη πετσοκομμένο οργανόγραμμα του Πανεπιστημιακού, αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 100, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 500 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830».

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει πως η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, θεωρώντας τη λαϊκή υγεία «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για το πρόσφατο τραγικό συμβάν στο «Αττικόν»

Με αφορμή το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο, όταν ασθενής τραυμάτισε νοσηλεύτρια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» επισημαίνει «την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, τις σοβαρές συνέπειες, ακόμα και για τη σωματική μας ακεραιότητα, που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια άσκησης του υγειονομικού έργου».

«Το περιστατικό αυτό δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό», σημειώνει, ωστόσο «οι κυβερνώντες και οι διοικητές θέλουν να μας πείσουν όλα αυτά τα χρόνια ότι τα περιστατικά αυτά είναι "τυχαία" ή αποτελούν "αναγκαστική συνέπεια" της δουλειάς που διαλέξαμε. Δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι εργατικό ατύχημα και τέτοια σαν και αυτό υπάρχουν εκατοντάδες, μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας (...) Θα μπορούσαν να προληφθούν εάν υπήρχε επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, αυξημένο προσωπικό φύλαξης, ειδικά κατά τις νυχτερινές βάρδιες (αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 38 υπάλληλοι στη φύλαξη ολόκληρου του νοσοκομείου, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 60), ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας και έγκαιρη αναγνώριση ψυχοκινητικών επιπλοκών ή παραληρηματικών διαταραχών στους ασθενείς».

Και καταλήγει: «Οι υπουργοί και πάλι μας "χειροκροτούν", μας "συμπονούν", εκφράζουν τις ευχές τους για "γρήγορη ανάρρωση". Τους ευχαριστούμε πολύ. Ομως για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, νομοθετική κατάργηση της αθλιότητας των ράντζων, βελτίωση των συνθηκών και της λειτουργίας των ΤΕΠ και των γενικών εφημεριών, ούτε κουβέντα! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για να ικανοποιηθούν επιτέλους τα αιτήματά μας! Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για ταχεία ανάρρωση στη συνάδελφό μας!».

Το τάχα «ενισχυμένο» και «πανέτοιμο» ΕΣΥ... «δεν δύναται» για τα στοιχειώδη
  • Χωρίς αντιδραστήρια για τεστ κορονοϊού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας!
  • Εκατοντάδες δείγματα από τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς απάντηση...

Το έγγραφο της ντροπής που ανακοινώνει τη διακοπή των τεστ κορονοϊού από το ΕΚΕΑ... «λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»!
Το έγγραφο της ντροπής που ανακοινώνει τη διακοπή των τεστ κορονοϊού από το ΕΚΕΑ... «λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»!
Την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναμασούν το παραμύθι περί δήθεν «ενισχυμένου» και «πανέτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας απέναντι στην πανδημία, καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια και νέες πλευρές των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποστελέχωσης που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ίδια στιγμή που στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε χτες «ικανοποίηση για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια», το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενημέρωσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι δεν διαθέτει επαρκή αντιδραστήρια για την εκτέλεση των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό που ζητούν τα νοσοκομεία.

Ντροπή! Χαρακτηρίζεται «αλόγιστη χρήση» η ανάγκη για μαζικά τεστ!

Συγκεκριμένα, προχτές Τρίτη, με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, το ΕΚΕΑ ενημερώνει ότι από 1η Σεπτέμβρη «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές σας», καθώς «ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του προέδρου του Εθνικού Κέντρου, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να αιτιολογήσει την αθλιότητα ως... αποτέλεσμα «αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»!

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν με δήλωσή τους ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, η Μαίρη Αγρογιάννη και ο Γιώργος Σιδέρης, μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας τα εξής:

«Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά τεστ. Είναι ντροπή!

Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ! Τα δείγματα παραμένουν στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση: Στον "Ευαγγελισμό" 160 δειγμάτων, στο δε "Σωτηρία" 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!

Πού θα γίνονται τα τεστ;

Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;

Δεν θα γίνονται καθόλου;

Τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων!

Τα λόγια και οι υποσχέσεις να τελειώνουν. Η ωμή ομολογία για το λαό είναι έγκλημα.

  • Τώρα ανάπτυξη της ΠΦΥ.
  • Τώρα ενίσχυση του ΕΚΕΑ.
  • Τώρα ενίσχυση των νοσοκομείων.
  • Δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό. Πότε περιμένουν να το κάνουν; Οταν φουντώσει κι άλλο η πανδημία; Εχουν κάνει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες;».
Κυβέρνηση: Φταίει... η μαζική επιστροφή των υγειονομικών!

Προσπερνώντας όλα τα παραπάνω φλέγοντα ερωτήματα κι αιτήματα που συνδέονται άμεσα με την πορεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από... τη «μαζική επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες» (!), η οποία δημιούργησε «αυξημένο όγκο εργαστηριακών ελέγχων»...

Δεν φταίνε δηλαδή οι τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού, αλλά οι υγειονομικοί που γύρισαν από την άδεια στη δουλειά τους και η αυτονόητη ανάγκη να πραγματοποιηθεί σε όλους διαγνωστικός έλεγχος!

Οπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υγείας, μάλιστα, η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων από το ΕΚΕΑ θα αποκατασταθεί μετά από μία ολόκληρη βδομάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την παραπέρα επιβάρυνση της κατάστασης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αποφασίστηκε «η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου», τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς ελάχιστα, υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, ενώ το προσωπικό τους, που ήδη εργάζεται σε συνθήκες εντατικοποίησης θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Κι όλα αυτά έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και σε συνθήκες νέας έξαρσης.

«Αδυναμία έγκαιρης διεκπεραίωσης» και για τις ιστολογικές στο ΠΑΓΝΗ

Οι ίδιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα εργαστήριά τους καθρεφτίζονται εξάλλου σε όλη τη χώρα.

Ετσι, στο Ηράκλειο, το ΔΣ της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ εξαιτίας της «αδυναμίας έγκαιρης διεκπεραίωσης ιστολογικών εκθέσεων»λόγω υποστελέχωσης του εργαστηρίου, ενέκρινε πίστωση για την αποστολή του 30% των δειγμάτων του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου... στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πληρώνοντας για τη μεταφορά τους σε ιδιωτική εταιρεία.

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και εκπρόσωπός τους στο ΔΣ του Νοσοκομείου, Δημήτρης Βρύσαλης, υπογράμμισε: «Αντί το κράτος να χρηματοδοτήσει την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μόνιμων γιατρών για τη στελέχωση του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου, ώστε να πραγματοποιείται το σύνολο των ιστολογικών εξετάσεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, χρηματοδοτείται η μεταφορά δειγμάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθυστερώντας τη διάγνωση των ασθενών και επιβαρύνοντας τους γιατρούς που εργάζονται εκεί».

Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι το ΠΑΓΝΗ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, που όμως δεν έχει καν τη δυνατότητα να κάνει μοριακό έλεγχο...

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Ιολογικού και του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να διαθέτουν επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους για έγκαιρη διενέργεια σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων.

Μαζικά κρούσματα σε γηροκομείο και στο Μαρούσι

Μέσα σε λίγες μέρες καταγράφονται μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε ένα ακόμα γηροκομείο, χτυπώντας ξανά καμπανάκι κινδύνου.

Συγκεκριμένα, γηροκομείο στο Μαρούσι τέθηκε σε καραντίνα για 10 μέρες, καθώς εντοπίστηκαν 19 κρούσματα (18 φιλοξενούμενοι και 1 εργαζόμενος). Σύμφωνα με πληροφορίες, από προχτές Τρίτη μια σειρά άτομα έχουν μεταφερθεί στην «Παμμακάριστο», ενώ χτες αναμενόταν να γίνουν διακομιδές στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Στο πλαίσιο της καραντίνας αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο, εξαιρουμένου του προσωπικού, για το οποίο αναφέρεται ότι «με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Στο μεταξύ, για μία ακόμα μέρα, δεν δόθηκε καμία ενημέρωση και χτες για τους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε γηροκομείο στο Μοσχάτο το οποίο τέθηκε σε καραντίνα τη Δευτέρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Η ασφάλεια ηλικιωμένων και εργαζομένων εξαρτάται άμεσα από τις εργασιακές συνθήκες

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Δ. Αλεξόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας

MotionTeam

Η μεγάλη αύξηση των νεκρών ηλικιωμένων λόγω κορονοϊού από τα δύο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης (22 από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και 1 από τον Εύοσμο), αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τις καταγγελίες που έκαναν εδώ και μήνες σωματεία εργαζομένων και φορείς, για την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις άσχημες εργασιακές συνθήκες, τις μεγάλες ελλείψεις και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, για την απουσία ουσιαστικών ελέγχων στις μονάδες.

Κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε με καθυστέρηση έξι μηνών μια σειρά από ημίμετρα για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), με σωματεία του κλάδου να καταγγέλλουν ότι είναι ανεπαρκή ή και ανεφάρμοστα, καθώς διατηρούνται ανέπαφες οι άσχημες εργασιακές συνθήκες στις μονάδες.

Για όλα τα παραπάνω και για το τι πραγματικά απαιτεί η προστασία των εργαζομένων και των φιλοξενουμένων στις ΜΦΗ, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές - Γηροκομεία - Εργαστήρια - Διαγνωστικά Κέντρα Αθήνας.

Συνθήκες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

-- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΦΗ, τόσο πριν όσο και μετά την εμφάνιση της πανδημίας;

-- Δεν απέχει πολύ από την κατάσταση και τα προβλήματα που επικρατούν συνολικά στην ιδιωτική Υγεία.

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει ανά βάρδια να υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής/τρια κλάδου ΤΕ ή ένας βοηθός νοσηλευτή/τριας σε ρόλο προϊσταμένου για το σύνολο της μονάδας. Ενας μόνο κοινωνικός φροντιστής/τρια ανά 25 αυτοεξυπηρετούμενους περιθαλπόμενους ή ανά 15 μη αυτοεξυπηρετούμενους. Στη βραδινή βάρδια, απαιτείται ακόμα μικρότερος αριθμός εργαζομένων.

Αν ένα ίδρυμα φιλοξενεί 75 αυτοεξυπηρετούμενους, θα πρέπει να έχει σε κάθε βάρδια 4 εργαζόμενους αυτών των ειδικοτήτων, πέρα από εργαζόμενους σε άλλες ειδικότητες (τραπεζοκόμους, διοικητικό προσωπικό κ.λπ.). Για όποιον έχει έρθει σε επαφή με αυτούς τους χώρους είναι προφανές ότι η αναλογία αυτή εργαζομένων / εξυπηρετουμένων είναι πολύ μικρή.

Οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες όταν οι ηλικιωμένοι δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενοι και αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμα ο νόμος δεν λαμβάνει υπόψη περιπτώσεις ηλικιωμένων με ψυχικά νοσήματα, με αυξημένες ανάγκες φροντίδας που απαιτούν περισσότερο προσωπικό.

Ομως, ακόμα και όσα προβλέπει ο νόμος τηρούνται σπάνια. Συναντάμε και ακραίες περιπτώσεις: Μία νοσηλεύτρια ή βοηθός να επιφορτίζεται με τη φροντίδα 60 και 70 περιθαλπόμενων!

Ετσι, η εργασία γίνεται εξουθενωτική, ενώ δεν τηρούνται ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα για την ανάπαυση των συναδέλφων, όπως η 11ωρη υποχρεωτική ανάπαυση, το 5ήμερο κ.ά. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στη μη τήρηση καθηκοντολογίων, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται από την εργοδοσία σε εκτέλεση καθηκόντων άσχετων με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους, όπως για παράδειγμα νοσηλεύτριες να επιφορτίζονται με εργασίες καθαριότητας.

Σε αυτές τις συνθήκες η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας γίνεται από δύσκολη έως αδύνατη.

Το δεύτερο ζήτημα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές. Για παράδειγμα, οι νέες προσλήψεις γίνονται με τον κατώτατο βασικό μισθό.

Ο συνδυασμός έλλειψης προσωπικού και χαμηλών αμοιβών δημιουργεί προϋποθέσεις για έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η οποία ενισχύθηκε μέσα στην πανδημία, λόγω και της υπολειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Σε μία περίπτωση εργαζόμενη διεκδίκησε το Δώρο Πάσχα, τις προσαυξήσεις της νυχτερινής εργασίας και απολύθηκε. Σε άλλη μονάδα οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 2 έως 6 μήνες. Ανεστάλησαν συμβάσεις ή εφαρμόστηκε εκ περιτροπής εργασία, παρόλο που τα γηροκομεία δεν παρουσίασαν πτώση τζίρου. Εργοδότες ανέστειλαν συμβάσεις εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για να αποφύγουν το μισθολογικό «κόστος».

Η αυθαιρεσία σε πολλές περιπτώσεις αφορά και τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων των μονάδων. Εχουν γίνει αναφορές στο Σωματείο μας από εργαζόμενους για ελλιπέστατες συνθήκες υγιεινής, για κτίρια παλαιά με προβλήματα ασφάλειας κ.λπ.

Με την ανοχή της κυβέρνησης η εργοδοσία συνέχισε να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα

-- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «οι μονάδες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά από την πρώτη φάση της πανδημίας». Ποια είναι η πραγματικότητα;

-- Ο ισχυρισμός αυτός είναι ανυπόστατος. Δεν υπήρχαν από την αρχή ξεκάθαρες οδηγίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έδαφος για πολλαπλές ερμηνείες. Οι διοικήσεις των ΜΦΗ προσπάθησαν ξεκάθαρα να αποφύγουν το «κόστος» που έπρεπε να επωμιστούν για τη λήψη μέτρων, με την ανοχή της κυβέρνησης.

Ενώ τηρήθηκε σχετικά γρήγορα ο περιορισμός των επισκεπτηρίων, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι προμηθεύονταν από μόνοι τους, με προσωπικό κόστος, τα ατομικά μέσα προστασίας. Είχαμε περιπτώσεις όπου διεύθυνση ιδρύματος έδωσε ρητή τέτοια οδηγία στους εργαζόμενους!

-- Υπήρχε πρόβλεψη για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων για κορονοϊό;

-- Τα προληπτικά τεστ, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους φιλοξενούμενους στις μονάδες, αντιμετωπίστηκαν ως «πολυτέλεια» και όχι ως αναγκαία πρόληψη και μέσο προστασίας. Η κυβέρνηση από τη μία έβαλε μια σειρά από περιοριστικές προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος δωρεάν το τεστ σε δημόσιες δομές, ενώ από την άλλη έδωσε «πράσινο φως» στις ιδιωτικές εταιρείες να διεξάγουν το τεστ, με μεγάλο κόστος για τους εξεταζόμενους. Στην ίδια λογική, οι διευθύνσεις των γηροκομείων δεν πραγματοποίησαν πουθενά κανέναν προληπτικό έλεγχο.

Επίσης, οι όποιοι έλεγχοι τήρησης των όρων λειτουργίας των μονάδων δεν ήταν ουσιαστικοί ούτε την περίοδο της πανδημίας. Ακολούθησαν την πεπατημένη: Ελεγχοι τυπικοί, που εξαντλούνταν σε ορισμένες συστάσεις...

Ελλιπή και ανεφάρμοστα μέτρα, με προσπάθεια στοχοποίησης των εργαζομένων

-- Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε τώρα η κυβέρνηση;

-- Καταρχάς, τα μέτρα παρουσιάστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα, κρίνοντας το περιεχόμενό τους διαπιστώνουμε τα εξής:

Πρώτον, είναι ελλιπή και αποσπασματικά. Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα χωρίς να εξασφαλίζει την εφαρμογή τους.

Λέει, για παράδειγμα, η υφυπουργός ότι θα γίνουν τεστ σε όσους επιστρέφουν από την άδεια. Οι εργοδότες από την πλευρά τους ειδοποιούν τους εργαζόμενους ότι για να επιστρέψουν στη δουλειά πρέπει να έχουν κάνει το τεστ. Μόλις χτες εργαζόμενος μας κατήγγειλε ότι στήθηκε δύο μέρες στην ουρά σε νοσοκομείο για να κάνει το τεστ, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά για να μη χάνει άλλα μεροκάματα πλήρωσε από την τσέπη του 120 ευρώ για να το κάνει σε ιδιώτη! Ούτε η κυβέρνηση ούτε η εργοδοσία έχουν αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου. Ρίχνουν το βάρος στους εργαζόμενους. Το Σωματείο απαιτεί να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλους τους εργαζόμενους. Ετσι, θα διευρυνόταν σε μόνιμη βάση το πεδίο προστασίας και το τεστ θα ήταν πραγματικά προληπτικό.

Δεύτερον, υπάρχουν μέτρα ανεφάρμοστα, όσο διατηρούνται ανέπαφες οι άσχημες εργασιακές συνθήκες. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι θα υπάρχουν ομάδες εργαζομένων που θα φροντίζουν αποκλειστικά συγκεκριμένες ομάδες περιθαλπόμενων, προφανώς για να μην έρχονται σε επαφή όλοι με όλους και να περιορίζεται η διασπορά. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι για την αποφυγή συγχρωτισμού οι φιλοξενούμενοι θα τρέφονται στα δωμάτιά τους και όχι σε κοινόχρηστο χώρο.

Ομως, με βάση και το παράδειγμα που προαναφέραμε, με το ελάχιστο προσωπικό, πόσες διαφορετικές ομάδες μπορούν να δημιουργηθούν από 4 εργαζόμενους; Τέτοια μέτρα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Το υπουργείο γνωρίζει την κατάσταση γι' αυτό λέμε με βεβαιότητα ότι η ανακοίνωση τέτοιων μέτρων υπηρετεί καθαρά τις προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης. Τις ίδιες ανάγκες υπηρετεί και η ανακοίνωση αυτονόητων μέτρων για υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τεστ στις νέες εισαγωγές.

Τρίτον, μέσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπάρχει μια κατηγορία που κατά τη γνώμη μας οδηγεί σε περίπτωση διασποράς η ευθύνη να βαρύνει τον εργαζόμενο. Η υφυπουργός ανακοίνωσε αυστηρό πρωτόκολλο συμπεριφοράς των εργαζομένων μέσα και έξω από τις δομές. Τι σημαίνει αυτό; Αν υπάρξει διασπορά εύκολα θα κατηγορηθεί εργαζόμενος. Η υφυπουργός, επίσης, έκανε αυστηρή σύσταση να μην εργάζονται σε δεύτερη δουλειά οι εργαζόμενοι.

Μπορούμε ήδη να φτιάξουμε το σενάριο «απλήρωτος ή χαμηλόμισθος συνάδελφος γηροκομείου συμπληρώνει το εισόδημά του, με μια δεύτερη δουλειά, π.χ. σερβιτόρος σε καφενείο». Αυτός ο εργαζόμενος θα βρεθεί κατηγορούμενος σε περίπτωση διασποράς. Η κυβέρνηση επενδύει στο δόγμα «ατομική ευθύνη», δηλαδή «αποφυγή κόστους», για να αποφύγει τις δικές της ευθύνες και της εργοδοσίας στις περιπτώσεις διασποράς.

Οταν παρουσιάστηκε το περιστατικό διασποράς στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, είδαμε την ευκολία με την οποία σε λίγες μόνο ώρες οι επικεφαλής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ έβγαλαν το πόρισμα ότι για τη διασπορά υπεύθυνος είναι εργαζόμενος.

Απάντηση δίνουν η οργάνωση και ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς

-- Ποια είναι η θέση του Σωματείου; Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;

-- Είναι αδύνατο να υπάρξει προστασία της υγείας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων χωρίς κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Στον κλάδο μας η συζήτηση για τα μέτρα προστασίας δεν προέκυψε τώρα, με την πανδημία. Γι' αυτό και στις ανακοινώσεις μας επανειλημμένα αναφέρουμε: Μέτρα προστασίας = Συνθήκες εργασίας. Αυτήν την άρρηκτη σχέση επιχειρεί έντεχνα να αποσιωπήσει η κυβέρνηση.

Ενα απλό παράδειγμα είναι ο αγώνας που δίνουμε εδώ και χρόνια να τοποθετηθούν προστατευτικά τζάμια στους χώρους υποδοχής των μονάδων.

Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, που αποτελεί μόνιμο παράγοντα αύξησης της επικινδυνότητας, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί, ως Σωματείο προβάλλουμε τα εξής αιτήματα: Προληπτικά τεστ, με περιοδικότητα, για όλους τους εργαζόμενους. Προσλήψεις όπου υπάρχουν ανάγκες. Η δουλειά να πάψει να είναι εξαντλητική και σε τελική ανάλυση επικίνδυνη. Να γίνονται τακτικοί αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση όλων των συνθηκών εργασίας.

Για όλα τα παραπάνω εντείνουμε την προσπάθεια για την οργάνωση και την αγωνιστική δράση των εργαζομένων του κλάδου. Μόνο με δυνατά σωματεία μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική πίεση για τα δίκαια και αναγκαία αιτήματά μας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Αναπτύσσει πολύμορφη πολιτιστική δραστηριότητα

Με μεράκι και εθελοντική δουλειά ανακαινίστηκε ο θερινός κινηματογράφος και οργανώθηκε το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι»
Με μεράκι και εθελοντική δουλειά ανακαινίστηκε ο θερινός κινηματογράφος και οργανώθηκε το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι»
Με σημαντική ανταπόκριση των εργαζομένων, του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020» που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στον θερινό κινηματογράφο «Ορφέας».

Με το σύνθημα «Ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα», τον Ιούλη και τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 20 πολιτιστικές εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε κινηματογραφικές προβολές, παιδικές παραστάσεις και λαϊκές μουσικές βραδιές, με ζωντανή μουσική και αφιερώματα.

Με μεράκι και εθελοντική δουλειά, τα μέλη των συνδικάτων ανακαίνισαν το χώρο, με τη στήριξη του δήμου, ενώ με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αρτας έγινε εφικτό να επαναλειτουργήσει ως θερινός κινηματογράφος.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο εκτιμά ότι «το εγχείρημα αυτό δεν θα ερχόταν σε πέρας αν δεν στηριζόταν στην ανιδιοτελή και με αυταπάρνηση προσφορά των συναδέλφων μας, που έβαλαν πλάτη για την ολοκλήρωση της δουλειάς σε όλους τους τομείς», ιδιαίτερα στην καθημερινή φροντίδα μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Από το πρόγραμμα ξεχώρισε η επιτυχημένη εκδήλωση με την πρέσβειρα της Κούβας, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας της στην Αρτα που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου επισημαίνει την ανάγκη διοργάνωσης περισσότερων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, με περισσότερα θεατρικά και μουσικές βραδιές, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση δικής της θεατρικής ομάδας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συνεχίζουν με επιτυχία τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά η εκδήλωση αλληλεγγύης των συνδικάτων

Μουσικοί που έχουν μείνει χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη παρουσίασαν αφιέρωμα στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική
Μουσικοί που έχουν μείνει χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη παρουσίασαν αφιέρωμα στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται και μέσα στην πανδημία οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία - μέλη του.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Αυγούστου η εκδήλωση αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία στη πόλης.

Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά, είναι κρίκος μιας σειράς δραστηριοτήτων των σωματείων που ξεδιπλώνονται μέσα στη διάρκεια όλου του έτους, με τη λειτουργία «Μαθημάτων Αλληλεγγύης» για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, με εκδηλώσεις για μικρά παιδιά τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες, δωρεάν εκδρομές το καλοκαίρι σε κοντινές παραλίες της Ηπείρου για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, κ.ά.

Η δραστηριότητα αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγωνιστικής δράσης ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων, για την επανασύνδεση ρεύματος και νερού σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, για την παρεμπόδιση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών κ.ά., δράση που συναντά γενικευμένη αποδοχή από ευρύτερα τμήματα εργατοϋπαλλήλων του νομού.

Μπροστά και στη φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν δεκάδες περιοδείες σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, με τετρασέλιδη ανακοίνωση όπου αναπτύσσονται οι θέσεις και οι διεκδικήσεις των σωματείων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική οικογένεια. Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα συμμετέχουν με διάφορες μορφές εκατοντάδες μέλη σωματείων, ενώ κυριολεκτικά χιλιάδες είναι αυτοί που ενισχύουν οικονομικά ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα που στηρίζουν συνολικά τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ν. Εξαρχος
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ν. Εξαρχος
Φέτος, στις συνθήκες της πανδημίας, τα σωματεία προσάρμοσαν τη λειτουργία του χώρου της εκδήλωσης αλληλεγγύης. Η κεντρική πλατεία ήταν κατάλληλα χωρισμένη σε τμήματα, με τραπέζια πάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί μπουκαλάκια αντισηπτικού. Οσοι εισέρχονταν στο χώρο είχαν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν μάσκα μιας χρήσης. Αντί για τη λειτουργία μπαρ, μέλη σωματείων σέρβιραν όλους τους συμμετέχοντες, αποτρέποντας οποιονδήποτε συγχρωτισμό.

Η συνεργασία του εργατόκοσμου στην τήρηση των μέτρων ήταν υποδειγματική, αποδεικνύοντας ότι όταν λαμβάνονται οργανωμένα όλα τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να παραπέμπονται όλα στην «ατομική ευθύνη», όπως επανειλημμένα κάνει η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, μπορούν να πραγματοποιηθούν οργανωμένες, πειθαρχημένες εκδηλώσεις, να μην μπει κανένα φρένο στην κοινωνική και συνδικαλιστική ζωή του τόπου.

Σημαντική η πείρα από τα μαθήματα έμπρακτης αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πείρα από τα «Μαθήματα αλληλεγγύης», από την εκπαιδευτικό Αντιγόνη Μυλωνά.

Πρόκειται για ενισχυτικά μαθήματα που λειτουργούν εδώ και μια δεκαετία με ευθύνη των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου. Μόνο το 2020, εκπαιδευτικοί καθώς και προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές στήριξαν με δωρεάν μαθήματα πάνω από 100 μαθητές, από το Δημοτικό έως το Λύκειο, σε όλα τα βασικά μαθήματα του σχολείου. Η ενισχυτική διδασκαλία συνεχίζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας
Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας
Παράλληλα, λειτουργούν ξενόγλωσσα τμήματα ενηλίκων για την εκμάθηση της αγγλικής και ισπανικής γλώσσας, με πάνω από 50 συμμετοχές. Στα τμήματα συμμετέχουν εργαζόμενοι και άνεργοι κάθε ηλικίας, αλλά και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Κατά περιόδους λειτουργούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας για εργαζόμενους μετανάστες, κατά βάση από το Πακιστάν.

Τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες του Εργατικού Κέντρου οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ώστε να εξασφαλίζουν το κατάλληλο περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι ανάγκες σε θέρμανση, γραφική ύλη, πίνακες, φωτοτυπίες και βοηθήματα καλύπτονται από το Εργατικό Κέντρο, ενώ από φέτος γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία και δανειστικής βιβλιοθήκης για τους μαθητές. Παράλληλα με τη διδασκαλία, οι μαθητές παρακολουθούν ταινίες και θεατρικές παραστάσεις με στόχο την ολόπλευρη πνευματική ανάπτυξη.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι ότι οι μαθητές μας μαθαίνουν στην πράξη τι είναι αλληλεγγύη», υπογράμμισε η ομιλήτρια, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας φαίνονται στη βελτίωση της επίδοσης των μαθητών στο σχολείο, στις επιτυχίες τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και κυρίως στη σιγουριά που βλέπουμε στα μάτια τους ότι στον αγώνα τους για μόρφωση δεν είναι μόνοι».

Για τις διοικήσεις των εργατικών σωματείων, η ουσιαστική επαφή με τους γονείς των παιδιών, για την καλύτερη στήριξή τους, αλλά και την ένταξη των ίδιων στο οργανωμένο εργατικό κίνημα είναι μια πλευρά που απασχολεί ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια. Οπως επισήμανε η ομιλήτρια, «μόνο όταν οι εργαζόμενοι κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της συσπείρωσης στα σωματεία, του δυναμώματος της συλλογικής διεκδίκησης και της αλληλεγγύης μπορούμε να κατακτήσουμε τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά μας».

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί τις ευθύνες της για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σχολιάζοντας τις διάφορες δωρεές επιχειρηματικών ομίλων και τις κατά καιρούς δράσεις εταιρειών για ευπαθείς ομάδες, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλή ιδιωτική πρωτοβουλία που με τη δράση της στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, την ώρα που καταδικάζουν στη φτώχεια τους πολλούς και δίνουν ένα κομμάτι ψωμί στους εξαθλιωμένους».

Απάντηση, τόνισε, δίνει η ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης και της πάλης ώστε ο λαός να μείνει δυνατός, απέναντι στην επίθεση που δέχεται από αυτό το βάρβαρο σύστημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη σε κανέναν εργαζόμενο, όποιο πρόβλημα και αν έχει, από όποια χώρα και αν είναι, σε όποιο θεό και αν πιστεύει. Ομως, για εμάς πραγματική αλληλεγγύη είναι να προσφέρεις τη ζωή σου στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Στο μεταξύ, καθώς έχουν απαγορευτεί πανηγύρια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω κορονοϊού, με την κυβέρνηση όμως να μη διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου, η εκδήλωση αλληλεγγύης αποτέλεσε επίσης βήμα διεκδίκησης στον αγώνα για μέτρα επιβίωσης μουσικών και άλλων καλλιτεχνών της πόλης.

Με τη δύναμη του Πολιτισμού, μέσα από την παρουσίαση αφιερώματος στην παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική, δεκάδες μέλη μουσικών σχημάτων ένωσαν τη φωνή τους με τους συμμετέχοντες, στέλνοντας μήνυμα πως δεν σιωπούν, διεκδικούν το δίκιο που τους ανήκει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ