Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στις 16 Μάη ψηφίζουμε «Πανσπουδαστική ΚΣ»!

Στέλνουμε μήνυμα οργάνωσης, αντίστασης, διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών - σπουδαστών

Στις 16 Μάη, μέρα φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλα τα τμήματα της χώρας έχουν την ευκαιρία με την ψήφο τους να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Ενάντια στα μνημόνια που δεν έχουν τέλος για τη νεολαία και για τα δικαιώματά της, ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σε όλη την Ελλάδα συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στη μάχη για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στην ενίσχυση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Στις 16 Μάη ψηφίζουμε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»:

Γιατί οι σύλλογοί μας και τα διοικητικά τους συμβούλια θέλουμε να είναι στηρίγματα των φοιτητών και των σπουδαστών και όχι διακοσμητικά όργανα για παράγοντες. Για να συζητάμε όλοι μαζί τα προβλήματα, να τα παλεύουμε. Θέλουμε οι σύλλογοι να είναι αποκούμπι για κάθε φοιτητή με πλούσια αγωνιστική αλλά και πολιτιστική, αθλητική, μορφωτική δραστηριότητα. Οι σύλλογοί μας μπορούν να γίνουν όπλα στα χέρια των φοιτητών στον «πόλεμο» που έχουν κηρύξει στα δικαιώματά μας η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο.

Γιατί οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουμε μία τεράστια δύναμη που δεν την έχουμε ακόμα δοκιμάσει. Κι αυτή είναι ο οργανωμένος αγώνας για να μορφωνόμαστε όλοι, ολόπλευρα και δωρεάν. Για να δουλεύουμε όλοι στο αντικείμενο που σπουδάσαμε, με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτός ο αγώνας μπορεί να γίνει αποτελεσματικός αν ενωθούμε μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν κι αυτοί για τον ίδιο σκοπό. Εχουμε κοινό αντίπαλο, που μπορούμε να του κάνουμε τη ζωή δύσκολη, να τον νικήσουμε!

Γιατί θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, φοιτητική μέριμνα δωρεάν για όλους. Λέμε «ως εδώ!» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τις σπουδές μας, να ζούμε στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, να είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη, για να κερδίζουν οι λίγοι.

Λέμε ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εκτυλίσσεται στη Συρία και συμμετέχει η Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όλων των δυνάμεων του συστήματος. Ο πόλεμος δεν είναι σίριαλ για να τον παρακολουθούμε σαν θεατές, ούτε είμαστε γλάστρες (ή όπως το λένε πιο κομψά οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ: «Δεν μπορεί ο σύλλογος να τοποθετείται για τον πόλεμο»). Δεν δεχόμαστε να δίνεται γη και νερό στους φονιάδες του ΝΑΤΟ, να κόβεται η κρατική χρηματοδότηση στην Παιδεία για να δίνονται χρήματα στους πυραύλους και τα αεροπλάνα των δολοφόνων. Το ΝΑΤΟ μας δημιουργεί ανησυχία και όχι ασφάλεια. Θέλουμε οι λαοί της περιοχής να ζουν αδελφωμένοι, ειρηνικά, με συνεργασία απαλλαγμένοι από πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά.

Για να απαντήσουμε στην τρομοκρατία και την καταστολή που η κυβέρνηση ενισχύει απέναντι σε όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί. Εστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν συμφοιτητές μας που διαδήλωναν ενάντια στον πόλεμο, κατασκευάζει ανυπόστατες κατηγορίες στους δύο συμφοιτητές μας και τους σέρνει στα δικαστήρια γιατί πάλευαν ενάντια στον πόλεμο, έστειλε τα ΜΑΤ στους συμφοιτητές μας που διεκδικούσαν σίτιση και μετεγγραφές.

Γιατί το θυμό μας απέναντι στην κυβέρνηση δεν τον χαρίζουμε στη ΝΔ και την παράταξή της, τη ΔΑΠ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ. Παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν αποδείξει ότι κινούνται με την ίδια πυξίδα. Δεν θα γελάει στις πλάτες μας η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, ότι μας έχει του χεριού του.

Γιατί οι φασίστες στις σχολές μας πρέπει να έχουν τη θέση που έχουν και στην κοινωνία: Στο περιθώριο! Αντίθετα, οι παρατάξεις της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ τους βάζουν μέχρι και στα ψηφοδέλτιά τους, όπως συμβαίνει σε πολλές σχολές.

Γιατί μας εξοργίζουν όσοι φορτώνουν στις πλάτες όλων των φοιτητών τη ρεμούλα και τη σαπίλα των γιάπηδων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Εμείς που προσπαθούμε να σπουδάσουμε ξεπερνώντας ένα σωρό εμπόδια, πολλοί δουλεύοντας παράλληλα, που έχουμε όνειρα για το αύριο και διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή, δεν δεχόμαστε να μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που στήνουν καριέρες στις πλάτες των φοιτητών.

Γιατί η «αποχή» βολεύει και δεν ενοχλεί όσους «ενοχλούν» τις ζωές μας. Η αηδία και η αποστροφή απέναντι στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που κλέβουν το παρόν και το μέλλον μας, μπορεί να γίνει δύναμη μόνο αν συναντηθεί με τον οργανωμένο αγώνα για να διεκδικήσουμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Γιατί πρέπει να κάνουμε τη διαφορά σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές κι αυτό σημαίνει ακόμα περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους και με την ψήφο τους τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»!


Μυρτώ ΚΑΛΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του Γραφείου του ΠΣ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ της χώρας και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σήμερα Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αρθρο για τις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές στις 16 Μάη.
  • Τρία χρόνια λειτουργίας για το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.
  • Ρεπορτάζ από τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
  • Παραδείγματα για έρευνες και δράσεις του ΝΑΤΟ σε σχολές ελληνικών πανεπιστημίων.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συμπληρώνεται ο τρίτος χρόνος λειτουργίας του!

Νέα παιδιά μαζεμένα, κάνουν θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς... πέφτει η ατάκα και ακούγονται γέλια... «Ησυχία», λέει η σκηνοθέτης, που γελάει κι αυτή γιατί θαυμάζει την επιμονή και πειθαρχία που επιδεικνύουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι. Από τώρα έχουν ξεκινήσει τη μελέτη του έργου, τις πρόβες, για να βγει όσο πιο καλή μπορούν η παράσταση που οργανώνουν, να περάσουν τα μηνύματα του έργου τους σε όσους περισσότερους μπορούν.

Μικρότερα παιδιά τρέχουν να βρουν τους γονείς τους. Τελείωσαν από τη δική τους παιδική θεατρική ομάδα, που συμμετέχουν και ξεσηκώνουν της μαμάδες τους, που συζητάνε κάτω από τα δέντρα της αυλής. «Γεια σας κυρία!», φωνάζουν στη δασκάλα τους, που κάθε βδομάδα φτιάχνει γι' αυτά ένα δίωρο ταξίδι σε ένα φανταστικό κόσμο.

Στο στούντιο μαθητές μετανάστες από την Κυψέλη κάνουν πρόβα και στον πάνω όροφο εργαζόμενοι και άνεργοι μετανάστες ετοιμάζουν την παράσταση που θέλουν να ανεβάσουν...

Μερικές μόνο στιγμές από τη ζωή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που αυτές τις μέρες συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας.

Αυτά τα χρόνια είναι δεκάδες...

...οι θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ! Οι ομάδες της ΚΝΕ έχουν βρει το χώρο τους και ετοιμάζουν τις παραγωγές και τα αφιερώματά τους τόσο για το Φεστιβάλ, όσο και για εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


...οι ομάδες ηθοποιών, μουσικών και χορευτών που έχουν βρει ένα φιλόξενο χώρο στο Στέκι. Πρόκειται για νέες ομάδες που ασφυκτιούν στα στενά όρια του σημερινού συστήματος, που τους στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα δημιουργίας, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, με την έλλειψη χώρων... Παράλληλα, το Στέκι έχει γίνει σπίτι και για ερασιτεχνικές φοιτητικές και μαθητικές ομάδες. Ιδιαίτερα μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ, δεν είναι λίγα τα συγκροτήματα και οι ομάδες που αξιοποιούν το Στέκι για να συμβάλουν στις μαθητικές γιορτές.

...οι νέοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές που με μεράκι στήνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, οργανώνουν προβολές ταινιών, κάνουν πρόβες, διαβάζουν.

...οι νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, που έχουν βρει ένα χώρο για τις συναντήσεις τους και την προετοιμασία του έργου τους.

...οι μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικής και φωνητικής.

...οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις και οι συσκέψεις για όλα τα ζητήματα.

Το Στέκι, μέσα απ' όλη τη λειτουργία του, επιδιώκει να αποτελεί «φάρο» στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στο δικαίωμα στην αναψυχή, στην ανάγκη για νέα δημιουργία, στην πολιτιστική καλλιέργεια, στη γνώση. Να στεγάζει δραστηριότητες που εμπνέουν, που δίνουν το στίγμα κόντρα στην υποκουλτούρα που πλασάρει ο καπιταλισμός, που συμβάλλουν στην ανάταση της αγωνιστικής στάσης στη νεολαία. Γι' αυτό και είναι συχνή η προβολή του έργου των μεγάλων κομμουνιστών και αγωνιστών καλλιτεχνών, που το έργο τους είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι νέοι σήμερα, αφού αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για την ανάδειξη των πιο ριζοσπαστικών ιδεών, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού: Ρίτσος, Βάρναλης, Μπρεχτ, Κορνάρος, Χικμέτ, είναι λίγοι μόνο από αυτούς.

Πολλά είναι τα παραδείγματα και φέτος:

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, που συζητάει τους συμβολισμούς του Κώστα Βάρναλη στο έργο του «Φως που καίει», έργο - ορόσημο που καταγγέλλει τον καπιταλισμό και την εξουσία του, ώστε να προετοιμαστεί η φετινή θεατρική παράσταση της ομάδας...

Οι νέοι στα μαθήματα φωνητικής που μελετούν το έργο «Ματωμένος Γάμος και Παραμύθι Χωρίς Ονομα» του Μάνου Χατζιδάκι και θα το παρουσιάσουν σε παράσταση, προσεγγίζοντας έτσι πιο βαθιά έναν πρωτοπόρο συνθέτη που έχει σφραγίσει την ελληνική μουσική...

Μέσα στο Μάη και τον Ιούνη προγραμματίζονται μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων στην αυλή του Στεκιού. Η όμορφη αυλή του Στεκιού ανοίγει σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν να προσφέρουν με το έργο τους στη δραστηριότητα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Σύντομα θα ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις τα στοιχεία επικοινωνίας του Στεκιού είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Μέσω... διαστημικών πτήσεων η απενοχοποίηση των εγκλημάτων των ΗΠΑ

Προσπάθεια αθώωσης της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ στα μάτια της νέας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας. Λίγες μέρες μετά τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν, με δεκάδες αγωνιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ενάντια στο νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών, το υπουργείο Παιδείας συνδιοργανώνει εκδηλώσεις μαζί με τις προξενικές αρχές των ΗΠΑ, για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Με «τυράκι» το πραγματικά ενδιαφέρον θέμα «Ιστορία των Διαστημικών Πτήσεων», που παρουσιάστηκε από την αστροναύτη της NASA, Marsha Ivins, τη Δευτέρα 23 Απρίλη, πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, την εξασφάλιση μαζικής συμμετοχής του κοινού ανέλαβαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, που παρότρυναν τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν την παρουσία των μαθητών στην εκδήλωση, η οποία αρχικά διαφημίστηκε ως πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Μόλις την Παρασκευή 20 Απρίλη, όταν πια έφτασε η επίσημη πρόσκληση στα σχολεία, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για εκδήλωση που συνδιοργάνωναν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχε την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από 18 σχολεία.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση, στο Ιδρυμα Ευγενίδου, και η ομιλία της Αμερικανίδας αστροναύτη μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπάγεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολυμορφία, μεράκι, κέφι και δημιουργικότητα

Στις Σέρρες
Στις Σέρρες
Πλήθος μαθητικές γιορτές σε γειτονιές της Αθήνας και σε όλη τη χώρα είχαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεμάτες έμπνευση, δημιουργία και κέφι. Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνεχίζουν το ταξίδι τους, μεταφέροντας στους μαθητές, μέσα από το κεντρικό τους σύνθημα, το μήνυμα: «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία... Είναι δικαιοσύνη!» (Μ. Θερβάντες).

Χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων στα Φεστιβάλ είναι ότι περιλαμβάνουν πολλές δραστηριότητες με πάρα πολλά θέματα, που έχουν προετοιμαστεί και παρουσιάζονται από τους ίδιους τους μαθητές. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στην περιοχή μας, αφού φαίνεται ότι το θέμα του πολέμου απασχολεί ιδιαίτερα τους μαθητές, ωστόσο γίνονται και άλλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπως για τον αθλητισμό, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά., ενώ σε όλα τα Φεστιβάλ το πρόγραμμα έκλεισε με μαθητικές συναυλίες. Κι αυτές οι γιορτές έχουν πλαισιωθεί επίσης με ποικίλες πρωτοβουλίες προετοιμασίας, έχουν προηγηθεί αθλητικά τουρνουά, περίπατοι, συζητήσεις, παιχνίδια κ.ά.

Στην Αττική

Αθλητικές επιδείξεις, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα ενάντια στον πόλεμο από το Μουσικό Σχολείο του Πειραιά, βιντεοπροβολή ενάντια στα ναρκωτικά από τους μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου Κερατσινίου, βιβλιοπωλείο, περίπτερα φορέων, χώρος για σκάκι και φυσικά μαθητικές συναυλίες περιλαμβάνονταν στις εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ του Πειραιά, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πασαλιμάνι.

Στα Γιαννιτσά
Στα Γιαννιτσά
Ιδιαίτερη αξία είχε η συζήτηση της βραδιάς με θέμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και τίτλο «Αλλάζει ο κόσμος με "like";». Αναφέρθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μονοπώλια που είναι ιδιοκτήτες των ΜΚΔ για να πλουτίζουν, ελέγχοντας - σε συνεργασία ακόμα και με μυστικές υπηρεσίες - τις ζωές των χρηστών τους. Τη συζήτηση απασχόλησε το κατά πόσο είναι «αντικειμενική» και «αδέσμευτη» η ενημέρωση από το διαδίκτυο, αλλά και η στάση που πρέπει να κρατήσουν οι νέοι αγωνιστές απέναντι στα ΜΚΔ, προστατεύοντας τον εαυτό τους για το σήμερα και το αύριο και δίνοντας προτεραιότητα στην πραγματική ζωή.

Με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών από τα σχολεία της περιοχής έγινε Μαθητικό Φεστιβάλ και στο Περιστέρι, με μουσικό - ποιητικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, περίπτερα και χώρους για μικρότερες ηλικίες, ομιλία σχετικά με τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όπου ανήκει η χώρα μας, αλλά και τους φετινούς μαθητικούς αγώνες και την ανάγκη να δυναμώνει η ΚΝΕ.

Στην Κυψέλη, το Φεστιβάλ έγινε στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με σκηνές από το «Παιχνίδι της σφαγής» του Ε. Ιονέσκο, ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό που προετοιμάστηκε από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών. Μάλιστα το ίδιο θεατρικό θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα από τους μαθητές στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» στις 25 Μάη.

Κέρδισε τις εντυπώσεις το θεατρικό στην Κυψέλη
Κέρδισε τις εντυπώσεις το θεατρικό στην Κυψέλη
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η συζήτηση που έγινε με θέμα «Τι μας έφερε εδώ - Τι μας ενώνει; Ελληνες και μετανάστες μαθητές στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία». Οι μαθητές πήραν το λόγο και είπαν τη γνώμη τους για ζητήματα που απασχολούν πάρα πολλούς νέους, όπως για παράδειγμα στο ερώτημα «Τι κάνει χιλιάδες οικογένειες να αφήνουν τα πάντα και να έρχονται εδώ στην Ελλάδα, που δεν ξέρουν κανέναν;». Σε αυτό πήρε το λόγο ένας μαθητής από τη Νιγηρία, που ανέδειξε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τι βιώνει σήμερα ο λαός της Νιγηρίας, μιας χώρας από τις πιο πλούσιες στον κόσμο, που όμως πάνω από το 60% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από ένα δολάριο τη μέρα. Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε και σε αντιλήψεις που θέλουν τη νεολαία να μην ασχολείται με την πολιτική, οι μαθητές είπαν χαρακτηριστικά: «Μαζί Ελληνες και μετανάστες να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει, γιατί αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Η μόνη λύση είναι στον αγώνα!».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Η Τούμπα ήταν η περιοχή που εγκαινίασε τα Μαθητικά Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, με τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας. Τουρνουά σκάκι, γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και παιχνίδι ρουκ ζουκ, επίδειξη τζούντο και μαθητικό θεατρικό ενάντια στον πόλεμο «άνοιξαν» το πρόγραμμα, ακολούθησε ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και τέλος έγιναν συναυλίες πολλών μαθητικών συγκροτημάτων.

Κυψέλη
Κυψέλη
Στα Γιαννιτσά οι εκδηλώσεις έγιναν στο Πολύκεντρο και ξεκίνησαν με παιχνίδι ερωτήσεων «Πες - Βρες» ανάμεσα στις ομάδες ΕΠΑΛ και ΓΕΛ - Μουσικό, ενώ παράλληλα έγιναν γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό. Ακολούθησε συζήτηση για την πάλη ενάντια στον πόλεμο και στο τέλος έγιναν συναυλίες.

Στη Βέροια το Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε στην πλατεία Δημαρχείου, με συναυλίες, επίδειξη χώρου από μαθητές, θεματικά ταμπλό ενάντια στον πόλεμο και αντίστοιχο ερωτηματολόγιο.

Αντίστοιχα, στις Σέρρες, ο χώρος του Φεστιβάλ είχε έκθεση ενάντια στον πόλεμο, workshop με επιτραπέζια παιχνίδια και γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε με μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ξέρει να σκέφτεται», σε επιμέλεια μαθητών τελευταίων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου. Ακολούθησε συζήτηση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Δεκάδες μαθητές από τα σχολεία της πόλης συμμετείχαν στο Φεστιβάλ που έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τουρνουά βόλεϊ, παρουσίαση εργασίας και συζήτηση για τον αθλητισμό στον καπιταλισμό σε αντιπαράθεση με τον αθλητισμό στις σοσιαλιστικές χώρες, με συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζεται η Φυσική Αγωγή στο σχολείο σήμερα, για την ύπαρξη αθλητικών υποδομών σε σχολεία και γειτονιές, για το πώς φαινόμενα όπως το ντόπινγκ, τα «στημένα», η βία στα γήπεδα, είναι αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του αθλητισμού ως εμπορεύματος. Η πλούσια συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη οι νέοι να διεκδικήσουν την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις και του Μαθητικού Φεστιβάλ στην Αρτα. Εκατοντάδες μαθητές συναντήθηκαν στην πλατεία Σκουφά, έπαιξαν ένα πρωτότυπο διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τον πόλεμο, παρακολούθησαν συναυλίες και απαγγελία του ποιήματος του Μπρεχτ «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου». Στο Φεστιβάλ μίλησε ο Θοδωρής Βέλιος, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Αρτας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές εξελίξεις στην περιοχή, και η βραδιά έκλεισε με μουσική.

Στην Κομοτηνή

Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε και στην πόλη της Κομοτηνής, πίσω από το Σπαθί. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν παρουσιάστηκε ανέκδοτο αντιρατσιστικό τραγούδι που γράφτηκε από μέλη της ΚΝΕ και περιελάμβανε ελληνικό και τουρκικό στίχο, το οποίο γέμισε με συγκίνηση τους παρευρισκόμενους. Μέσα από αυτό δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι μεταξύ των παιδιών του λαού δεν πρέπει να υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές ή άλλων ειδών κόντρες, αλλά να υπάρχει αλληλεγγύη, γιατί όπως λέει και το τραγούδι: «Γιατί στον κόσμο γεννιέται αυτός ο ρατσισμός; Ισως φταίει, εντέλει, ο καπιταλισμός!». Επίσης από τη σκηνή του Φεστιβάλ ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια και λύρα, αφιερωμένα στην προσφυγιά, ενώ έγινε και συζήτηση για το θέμα του πολέμου.

Στην Κρήτη και το Αιγαίο

Από τα Φεστιβάλ της Κρήτης
Από τα Φεστιβάλ της Κρήτης
Στα Χανιά, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με μαζική συμμετοχή. «Εχθρός μας δεν είναι οι γείτονες λαοί... Εξω οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί» ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε το διαγωνισμό γκράφιτι και χιπ χοπ που έγινε στο Φεστιβάλ, ενώ οι μικρότερες ηλικίες των μαθητών συμμετείχαν σε επιδαπέδιο παιχνίδι με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κρητικές μουσικές και οι χοροί.

Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο, οι μαθητές συναντήθηκαν στην πλατεία Μικρασιατών και άρχισαν τις δραστηριότητες με παιχνίδια ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στα ναρκωτικά, ενώ ακολούθησε παρουσίαση πρότζεκτ για το δικαίωμα στον αθλητισμό. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Νάνσυ Λιακοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μαθητικά συγκροτήματα και κρητικούς χορούς.

Στην Κάλυμνο, δεκάδες μαθητές και μαθήτριες έδωσαν το «παρών» στη γιορτή που στήθηκε στο δημοτικό γήπεδο μπάσκετ, όπου έγινε τουρνουά μπάσκετ 3on3 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Χώρος γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο και παιχνίδι - κουίζ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Να σημειωθεί ότι το «παρών» στο Φεστιβάλ έδωσε και το πολυδύναμο κέντρο Καλύμνου ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη». Η συζήτηση φούντωσε γύρω από ζητήματα για το ρόλο και το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και για την οξυμένη κατάσταση γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στις εξελίξεις στην περιοχή αναφέρθηκε και η Δέσποινα Γουρλά, Γραμματέας της ΟΒ Καλύμνου της ΚΝΕ, που χαιρέτισε το Φεστιβάλ.

Στην Αρτα
Στην Αρτα
Στη Σάμο, οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ ήταν διήμερες και έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Βαθύ. Αρχισαν την πρώτη μέρα με τουρνουά μπάσκετ 3on3 ενάντια στα ναρκωτικά και με μαθητική συναυλία, ενώ τη δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν με θεματικές εκθέσεις και κατασκευές με θέμα για το Προσφυγικό, αλλά και τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ. Επίσης έγινε συζήτηση με θέμα «Φτώχεια, πόλεμος, προσφυγιά. Τι πάει στραβά;», με βάση ερωτηματολόγιο που είχαν κυκλοφορήσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα σχολεία της περιοχής με αφορμή την 21η Μάρτη (Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού).

Η βαθιά εμπλοκή των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Πριν από λίγες μέρες, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους ενάντια στη Συρία. Οι φοιτητές, το επιστημονικό δυναμικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, από την πρώτη στιγμή, έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που σέρνει το λαό σε επικίνδυνα μονοπάτια, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Γι' αυτόν το λόγο, εξάλλου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το όργιο κρατικής καταστολής, όταν προσπάθησαν να κατεβάσουν το επαίσχυντο άγαλμα του Τρούμαν από την καρδιά της Αθήνας.

Η πείρα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει ότι η ανασύνταξη του κινήματος στα ιδρύματα περνά μέσα και από την επεξεργασία των κατάλληλων μορφών και τρόπων παρέμβασης ώστε η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας να γίνει ζήτημα του κινήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη βάση των αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ, έχουν ανοίξει πλατιά τη συζήτηση για τον χαρακτήρα του πολέμου, δηλαδή για το ποιος τον κάνει, για ποιο σκοπό, ποιος κερδίζει και γιατί πάντα χαμένοι είναι οι λαοί. Αναδεικνύουν ότι μια ενιαία γραμμή συνδέει τις στοχεύσεις του κεφαλαίου που καταδυναστεύει τους λαούς σε «ειρηνικούς» καιρούς και οδηγεί στο ματοκύλισμά τους σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αποκαλύπτουν τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που συμπράττουν και στηρίζουν τους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης, τις ιδιαίτερες ευθύνες που βαραίνουν τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ιδιαίτερη πλευρά αυτής της δραστηριότητας είναι και η ανάδειξη, συγκεκριμένα και στοιχειοθετημένα, της έκφρασης της πολυδιάστατης εμπλοκής της ελληνικής αστικής τάξης στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου μέσα στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Πλευρά, που πρέπει να συνδυαστεί με την αγωνιστική δραστηριότητα σωματείων και συλλόγων ενάντια στην εμπλοκή των ιδρυμάτων στην προετοιμασία ιμπεριαλιστικών πολέμων, στην υποστήριξη των επιτελείων που τους διευθύνουν και τους διεξάγουν.

Η πολυδιάστατη εμπλοκή των ιδρυμάτων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Ως οργανικό μέρος του μηχανισμού του αστικού κράτους, τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα υπηρετούν τις βασικές λειτουργίες και σκοπούς του, τόσο μέσω της οικονομικής όσο και μέσω της ιδεολογικής λειτουργίας τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η λειτουργία τους είναι διαχρονικά στενά δεμένη με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης.

Η σημασία που έχει για το αστικό κράτος και τις στρατιωτικοπολιτικές διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου η σύμπραξη με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των δραστηριοτήτων του σύγχρονου αστικού στρατού, τις πολυπλόκαμες σχέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων που εκδηλώνονται και στο πλαίσιο των διακρατικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, την ένταση και στρατιωτικοποίηση της κατασταλτικής λειτουργίας του αστικού κράτους, την ανάθεση σε ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό καθηκόντων στη λεγόμενη «πολιτική ασφάλεια» κ.λπ.

Η εμπλοκή των ιδρυμάτων στην προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι πολυδιάστατη. Πέραν της ερευνητικής συμβολής στην εξέλιξη των πολεμικών μέσων, τα ιδρύματα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, και ως εργαστήρια διαμόρφωσης στρατηγικής της αστικής τάξης, αναλύοντας για λογαριασμό του κεφαλαίου ζητήματα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα αυτή είναι εν πολλοίς ανοιχτή και δημόσια, στοχεύει και στη ζύμωση θέσεων, αποκτώντας έτσι και χαρακτήρα προπαγάνδας.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ με τον προκλητικό τίτλο «Science for Peace and Security» (SPS). Ενα μερίδιο από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται κάθε χρόνο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, φτάνει και στη χώρα μας. Οι βασικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ SPS έχουν προσδιοριστεί στη βάση της κοινής «Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ», στην οποία κατέληξε η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το Νοέμβρη του 2010, καθώς στους «Στρατηγικούς Στόχους των Εταιρικών Σχέσεων του ΝΑΤΟ», οι οποίοι συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο τον Απρίλη του 2011. Οπως, μάλιστα, διευκρινίζεται και στις σχετικές προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση, όλες οι δραστηριότητες πρέπει να έχουν σαφή σχέση με την ασφάλεια και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, κατά την υποβολή της εκάστοτε αίτησης, ο αιτών αναφέρει ρητά σε ποιον τομέα προτεραιότητας εντάσσεται το προτεινόμενο πρόγραμμα.

Αντίστοιχες συνεργασίες υπάρχουν και μεταξύ ιδρυμάτων και άλλων επιτελείων που συμμετέχουν στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ή και στον ίδιο τον πόλεμο. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εκτεταμένο ερευνητικό έργο, με δικά του ερευνητικά κέντρα, αλλά και ευρύ φάσμα συνεργασιών με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.

Τα παραδείγματα πολλά, τα λεφτά περισσότερα...

Η διαχρονική, βαθιά, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εμπλοκή των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ερευνητικές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των ιδρυμάτων για τις ερευνητικές ανάγκες των μακελάρηδων των λαών.

Τα σχετικά παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν είναι πολλά, και τα εκατομμύρια που δίνονται για έρευνα προς όφελος των πολεμικών μηχανισμών των ιμπεριαλιστών ακόμα περισσότερα. Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά σουλατσάρει μέσα στα ιδρύματα, έχοντας αναπτύξει σχέσεις με πολλά εξ αυτών. Πολλοί επιστήμονες από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμμετέχουν σε δραστηριότητες του NATO SPS, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το εύρος των συνεργασιών που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ με τα ελληνικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, το ΚΕΝΑΠ του ΝΑΤΟ στη Σούδα απηύθυνε το Φλεβάρη ανοιχτή πρόσκληση στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για συνεργασία. Το Δεκέμβρη του 2016 υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη (ΝΑΤΟ RAPID DEPLOYABLE CORPS GREECE - NRDC - GR)» και της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΠΑΜΑΚ. Οπως είχε ανακοινωθεί, «η συνεργασία των δύο Οργανισμών έχει ως σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και να ενθαρρύνει παραγωγικές σχέσεις και εκπαιδευτική συνεργασία προς όφελός τους, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προάγουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς». Επίσης, το Φλεβάρη του 2015 προωθήθηκε προς υπογραφή «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Νομικών Επιστημών του ΑΠΘ και του NRDC - GR. Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί ότι το ΝΑΤΟ προσφέρει κάθε χρόνο θέσεις εξάμηνης πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και των ελληνικών ιδρυμάτων, οι οποίες μάλιστα διαφημίζονται στους πίνακες ανακοινώσεων και τις ιστοσελίδες των σχολών. Οι θέσεις αφορούν στα επιστημονικά πεδία των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών Σχέσεων και της ασφάλειας, της Πληροφορικής, της Μετάφρασης και των Επιστημών Μηχανικού, με στόχο οι σπουδαστές να «συμβάλουν στην ασφάλεια των χωρών - μελών του».
  • Αντίστοιχη δραστηριότητα αναπτύσσουν και τα ευρωενωσιακά στρατιωτικά επιτελεία. Για παράδειγμα, το Γενάρη ανακοινώθηκε η συμμετοχή σύμπραξης στην οποία συμμετέχει το Τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα OCEAN 2020 του European Defense Fund, μαζί με μεγάλες «αμυντικές» βιομηχανίες. Ακόμα, τον Οκτώβρη του 2016 εγκρίθηκαν ερευνητικές συμπράξεις της EDA (European Defense Agency) συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, με το Πανεπιστήμιο Πατρών να συμμετέχει σε ένα από τα τρία πιλοτικά προγράμματα.
  • Το ΙΔΙΣ του Παντείου και άλλα ομοειδή ινστιτούτα είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και άλλα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, προσφέροντάς τους, πέραν του ερευνητικού έργου, και «δημόσιο βήμα», μέσω των συχνών σχετικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δραστηριοτήτων του ΙΔΙΣ είναι το σεμινάριο διά βίου μάθησης που διοργάνωσε το Μάρτη με θέμα «Τεχνολογία και Πόλεμος», με εισηγητές πρώην ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το καλοκαίρι, δε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, διοργανώνει διεθνές σεμινάριο στην Τήνο, με θεματικές ενότητες όπως «υβριδικός πόλεμος», «ολοκληρωμένα πολεμικά συστήματα» κ.ά.
  • Η αμερικανική RAND Corporation (ιδρύθηκε το 1948 από τον αμερικανικό στρατό, ως ιδιωτικός οργανισμός που προωθεί την έρευνα και ανάπτυξη προς όφελος της ασφάλειας των ΗΠΑ), το ERGOMAS (European Research Group on Military and Society) και πλήθος άλλων αντίστοιχων επιτελείων έχουν σειρά συνεργασιών με επιστημονικό δυναμικό πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας.
  • Πολλές είναι και οι ερευνητικές συνεργασίες των ιδρυμάτων με «αμυντικές» βιομηχανίες. Για παράδειγμα, το Φλεβάρη υπογράφτηκε συμφωνία, μέσω της οποίας η «Intrakom Defense Electronics» θα αναπτύξει περαιτέρω ένα μεγάλου μεγέθους drone που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, την EDA και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και με τις μεγαλύτερες εταιρείες οπλικών συστημάτων στον κόσμο, κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας (π.χ. στο προαναφερθέν OCEAN 2020).
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και των φοιτητών, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας, ενάντια στην πολιτική που γεννά φτώχεια, πολέμους, ανεργία και προσφυγιά.

Με πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, μπορεί να ορθωθεί και μέσα στα ιδρύματα μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που δολοφονούν λαούς, αλλάζουν τα σύνορα, οδηγούν ολόκληρες χώρες και περιοχές στο χάος και την καταστροφή για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ για την ανασύνταξη του κινήματος η οργάνωση και ενίσχυση της πάλης των σωματείων και των συλλόγων για την άμεση απεμπλοκή των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων από τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την καταδυνάστευση των λαών, την ένταση της καταστολής, την προετοιμασία και διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων. Για επιστήμη και έρευνα προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων και το ματοκύλισμα των λαών.


Του
Δημήτρη ΚΟΙΛΑΚΟΥ*
*Ο Δημήτρης Κοιλάκος είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕΕκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ