Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ του ΠΑΜΕ την Τρίτη 24 Νοέμβρη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συγχωνεύουν σε 3-4 τα Ταμεία

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΧΑΙΡΙ στις φορο-απαλλαγές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φορο-επιδρομή στα ακίνητα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κατευθείαν φυλακή οι φοροφυγάδες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Η ΑΥΓΗ: «Θεραπεία - σοκ» από την κυβέρνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ατολμία και παλινωδίες υπό τη σκιά αγορών και ΕΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΓΟΡΑΣΤΕ το χρέος μας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ τι να κάνουμε

ΤΑ ΝΕΑ: Σε πανδημία με κλειστές Εντατικές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3 ΘΑΝΑΤΟΙ από τη νέα γρίπη το Σαββατοκύριακο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Και οι τρεις ορκίζονται για την ενότητα της ΝΔ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ντιμπέιτ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΚΟΜΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ κυβέρνησης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δίκαιη αμφισβήτηση

«Με επικοινωνιακά τρικ, εν μέσω καχυποψιών για τους πραγματικούς στόχους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και χωρίς σαφή κυβερνητική θέση, ξεκινά σήμερα ο διάλογος για τις συντάξεις, τα ελλείμματα και τις υγειονομικές δαπάνες» (το θέμα στην έντυπη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Του χάλασαν τη φιέστα

«"Ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων, ενώ έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται, ένα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το Ασφαλιστικό", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας» (το θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση, επίσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Με πτυχίο «για όλες τις δουλειές»

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), από τους 442.600 ανέργους το δεύτερο τρίμηνο του 2009, οι 52.700 έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.(...) "Η ύπαρξη ενός πτυχίου δεν συνεπάγεται εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση" (...) επισημαίνει η κ. Χριστίνα Δακτυλίδου, διευθύντρια τμήματος στελέχωσης μόνιμου προσωπικού της Αdecco Ελλάδος (...) "Η ευελιξία των νέων κατά την αναζήτηση εργασίας είναι πολύ σημαντική, καθώς η εμμονή σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει τον υποψήφιο σε αδιέξοδο και να του κοστίσει σε χρόνο και πολύτιμες εμπειρίες", τονίζει η κ. Δακτυλίδου» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Η απόλυτη αποκατάσταση

«Με το πτυχίο από το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να εργαστεί στο διοικητικό τμήμα νοσοκομειακών και παρεμφερών μονάδων (...) "ωστόσο τα έξοδα τρέχουν και δεν μπορώ να κάθομαι μέχρι να έρθει η ιδανική δουλειά. Ετσι, η λύση της νύχτας με έσωσε, κι εργάζομαι σήμερα ως μπάρμαν", λέει» (και η συνέχειά του, επίσης στα ΝΕΑ).

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ: «Η σχεδιαζόμενη αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα εντός του 2010, όπως και η φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών το ίδιο έτος μέσω ΦMAΠ, ETAK και έκτακτης εισφοράς, θα οδηγήσουν την οικοδομική δραστηριότητα και την κτηματαγορά σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Kαι όμως, τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη ήταν αυτά που πριν τις εκλογές της 4ης Oκτωβρίου κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πεπατημένη και υπερφορολογεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τώρα οι φορολογούμενοι βιώνουν μια συνεχή καταιγίδα αυξήσεων στους υφιστάμενους φόρους και επιβολής νέων, καθώς και συνεχείς επιβαρύνσεις πάσης φύσεως (...) η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από το 2010 και μετά από κοινωνικό διάλογο θα εφαρμοσθεί ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια. Aυτό όμως είναι απλά μια δήλωση καλών προθέσεων...» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΘΥΜΑΤΑ: «Oσο βέβαιον είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι οι φοροφυγάδες θα διαφύγουν και πάλι. Το πιθανότερο αποτέλεσμα των φορολογικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση θα είναι η περαιτέρω επιβάρυνση των ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων που λειτουργούν ως υποζύγια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να βάλουν για μίαν ακόμη φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη» (ο Στ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ: «Ορθά εξετάζει η κυβέρνηση την κατάργηση κάποιων από τις 980 φοροαπαλλαγές που υπάρχουν και στοιχίζουν στο Δημόσιο περί τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι πληροφορίες λένε ότι "κινδυνεύουν" περισσότερες από 100 και η σχετική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι απαλλαγές οι οποίες δεν εξυπηρετούν πια κάποιον κοινωνικό σκοπό. Και η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί, γιατί σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, οι δυσμενείς φορολογικές ανατροπές που αγγίζουν μικρά και μεσαία εισοδήματα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, δυσβάστακτες» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Εχουν λόγο να ανησυχούν

Ενα από τα κύρια, κρίσιμο, για την αστική τάξη αυτή την περίοδο είναι όλα να γίνονται με διάλογο. Γιατί άραγε; Αν πρόκειται να παρθεί ένα φιλολαϊκό μέτρο χρειάζεται διάλογος; Ο διάλογος χρειάζεται όταν πρόκειται να πληρώσεις, έτσι που να έχεις την αυταπάτη ότι συμμετέχεις στη διαμόρφωση του μέλλοντος που βεβαίως έχει και το κόστος του. Σε μια σύγχρονη εκδοχή πρόκειται για επαναφορά του περίφημου «κοινού εθνικού καλού». Ο διάλογος βγάζει από τη μέση την ταξική αντιπαράθεση και στη θέση της βάζει την εθνική συνεννόηση. Από αυτή τη συνεννόηση οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα φεύγουν πάντα έχοντας χάσει, ενώ οι αστοί φεύγουν έχοντας διευρύνει την αρπαγή.

Για όποιον ακόμη ρωτάει γιατί είναι κακός ο διάλογος για το ασφαλιστικό, μια ματιά στο φορολογικό είναι διδακτική. Κι εκεί με διάλογο θα φορτωθούν τα νέα βάρη. Με διάλογο έχουν υπογραφεί επίσης όλες οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέσα από τις οποίες οι εργάτες υποχρεώνονται να πουλάνε όλο και πιο φτηνά την εργατική τους δύναμη, προς ικανοποίηση τόσο των βιομηχάνων, όσο και εκείνων από την ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχουν κάτσει στο σβέρκο των εργατών. Από τη σκοπιά της τάξης που υπηρετεί, της αστικής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δικαίως διαμαρτύρεται γιατί τα ταξικά συνδικάτα του χαλάνε τη δουλειά. Δικαίως διαμαρτύρεται για τον ίδιο λόγο και ο υπουργός Εργασίας. Αν κι αυτός θα αρκούσε να ρίξει μια ματιά στις εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνησή του για να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Τα δικά τους μέσα ενημέρωσης είναι αυτά που δεν κρύβουν πως επίκειται σφαγή, όσο κι αν την παρουσιάζουν σαν αναγκαίο κακό.

Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν τα αποτελέσματα όλων των μέχρι τώρα διαλόγων έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια τρομαχτικά; Με διάλογο έχουν γίνει όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που καταλήγουν να παίρνεις πτυχίο για να γίνεις μπάρμαν. Η κυρία της πολυεθνικής που εμπορεύεται εργάτες καλά κάνει που ζητάει να γίνουν όλοι πιο ευέλικτοι. Από αυτό ακριβώς κερδίζει. Δουλειά της είναι να βρίσκει όλο και πιο φτηνούς εργάτες. Αλλά να δέχεται τη σφαγή ο εργάτης δε λέει...

Ενοχλήθηκε σφόδρα ο Πρετεντέρης γιατί το ΚΚΕ είπε ότι η επίθεση της κυβέρνησης είναι καθολική, καθολικός πρέπει να είναι και ο εργατικός, λαϊκός πόλεμος. Είδε, λέει, στην πολιτική του ΚΚΕ μια «στρατηγική κοινωνικής έντασης». Εχει λόγο να ανησυχεί. Γιατί αυτή ακριβώς η στρατηγική που λέει στην εργατική τάξη ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από μια κυβέρνηση της αστικής τάξης κι ότι πρέπει να συγκεντρωθούν δυνάμεις για σκληρή μάχη, είναι μια στρατηγική που αργά αλλά σταθερά βρίσκει τη δικαίωσή της και στην πράξη. Το βεβαιώνουν οι ίδιοι οι αγώνες που αναπτύσσονται.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ