Η τοποθέτηση που κατέθεσε η ΔΑΣ στην προχτεσινή συνεδρίαση της προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση που κατέθεσε στα πρακτικά η ΔΑΣ.
Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που συμπορεύονται με το ταξικό κίνημα, αλλά και δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές που συμφωνούν σε πολλά με το ΠΑΜΕ, σηκώσαμε το βάρος της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης. Της αντεπίθεσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ. Των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, στους κλάδους και τις επιχειρήσεις.
Κάναμε προσπάθεια να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να μπουν στη μάχη, γνωρίζοντας τις δυσκολίες από την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και την τρομοκρατία των εργοδοτών. Απευθυνθήκαμε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους με τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις, τους εργολαβικούς, τους ωρομίσθιους, τους συμβασιούχους, στα προγράμματα, στους πρακτικάριους, σε όσους δηλαδή είναι τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Ακόμη απευθυνθήκαμε στους χιλιάδες νέους και νέες, αλλά και στους χιλιάδες που βρίσκονται έξω από τα συνδικάτα. Παρά την απαξίωση όπου έχετε οδηγήσει τα συνδικάτα, ο εργατόκοσμος αυτός καταλαβαίνει και σιγά σιγά μπορεί να έρθει κοντά στη συλλογική δράση και πάλη με τις πρωτοβουλίες μας, την πρωτοπόρα στάση μας που θα δείχνει αδιαλλαξία και ανιδιοτέλεια.
Δώσαμε μάχες με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις των εργαζομένων, που κατέληξαν σε συλλαλητήρια και απεργίες στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη. Και τώρα συνεχίζουμε με νέο συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη.
Ιδιαίτερα στις 24 Σεπτέμβρη κάναμε μεγάλη προσπάθεια και είχαμε απέναντι τους εκβιασμούς και τα ψέματα στελεχών της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που απειλούσαν τις οργανώσεις που πήραν τις απεργιακές αποφάσεις. Ενώ είχαν παρθεί αποφάσεις για τις 24 Σεπτέμβρη, επιχειρούσατε να αλλάξετε την ημερομηνία. Οχι ότι σας είχε πάρει ο πόνος για να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, αλλά για να παρεμποδίσετε να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο - σκούπα και να ψηφιστεί, εξοφλώντας έτσι τα γραμμάτια προς την κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε αυτό το σχέδιο πρωταγωνιστικό ρόλο με εντολή έπαιξε ο επονομαζόμενος οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, που απειλούσε ακόμα και στελέχη της παράταξής του να μην πάρουν αποφάσεις για τις 24 Σεπτέμβρη (...)
Αν δεν έμπαιναν μπροστά τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα θα κυριαρχούσε η λογική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ ότι «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της». Θα κυριαρχούσε η λογική οι εργαζόμενοι να καθορίζουν τις διεκδικήσεις τους, τους αγώνες τους με βάση την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η λογική να βάλουν πλάτη για τους «υγιείς» επιχειρηματίες. Η λογική ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν υπόψη τους την κατάσταση της οικονομίας συνολικότερα. Η λογική ότι η πολιτική της ΕΕ μπορεί να αλλάξει και να γίνει υπέρ των εργαζομένων. Η λογική ότι το ΝΑΤΟ είναι ο φίλος της χώρας μας και υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα.
Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, μακριά από τους εργαζόμενους και τις αγωνίες τους, βρισκόταν και βρίσκεται στα σαλόνια της κυβέρνησης, του Βρούτση, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Ο καλύτερος συνομιλητής και συνδιαμορφωτής της πολιτικής της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ.
Πού σας έχανε πού σας έβρισκε κανείς, στο υπουργείο της εργοδοσίας... Η έγνοια σας, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ήταν και είναι αν η απόφαση του δικαστηρίου σάς επιτρέπει να διορίσετε στελέχη της ομάδας Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Αναψαν τα τηλέφωνα με τον πρόεδρό της, μην τυχόν και λείπετε από εκεί που με την κοινή στρατηγική των συνεταίρων σας θέλετε να οδηγείτε την εργατική τάξη στο κρεβάτι του Προκρούστη των εργατικών δικαιωμάτων, στη λογική του «ρεαλισμού» της υποταγής, στη λογική του συμβιβασμού, του «κοινωνικού εταιρισμού».
Αξιοποιείτε τη λέξη «επείγοντα» της δικαστικής απόφασης. Ομως και εδώ πιαστήκατε στη φάκα.
Επείγον ζήτημα δεν είναι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση; Επείγον ζήτημα δεν είναι το χτύπημα στα συνδικάτα με την παράδοση του μητρώου στον ΣΕΒ και την κυβέρνησή του; Επείγον δεν είναι το συντριπτικό χτύπημα στην ΕΓΣΣΕ, τις κλαδικές Συμβάσεις; Επείγον δεν είναι το ζήτημα της ενίσχυσης των Ενώσεων Προσώπων; Επείγον δεν είναι το χτύπημα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά; Επείγον δεν είναι η ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των δήμων; Επείγον δεν είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα logistics και στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ; Επείγον ζήτημα δεν είναι η νέα αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία για τις βάσεις και η εμπλοκή της χώρας όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς; Επείγον δεν είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση της αστικής τάξης της Τουρκίας στη Συρία, η σφαγή και ο ξεριζωμός χιλιάδων ανθρώπων;
Για όλα αυτά όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα αλλά έχετε πλήρως συμφωνήσει με την κυβέρνηση.
Αντί αυτών, όλο το προηγούμενο διάστημα αναλωθήκατε σε επιθέσεις ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας μέχρι τελευταίας λέξης τις απολογίες στο δικαστήριο των χρυσαυγιτών. Ονομάσατε το ΠΑΜΕ «επιχειρησιακό βραχίονα του ΚΚΕ» και μάλιστα «εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον Γενικό Γραμματέα του».
Υπερασπιστήκατε τις αθλιότητες του αντικομμουνιστή και με χρυσαυγίτικη λογική Μπογδάνου, που χρησιμοποιώντας ασφαλίτικες μεθόδους έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ενός αγωνιστή νεολαίου που βρισκόταν σε πορεία, την οποία οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν με εντολή της κυβέρνησης και του υπουργού Χρυσοχοΐδη.
Υπερασπιστήκατε τις αθλιότητες του εργοδότη Καραγεωργόπουλου, που τον έχετε υπεύθυνο Γραφείου Τύπου και με ξένα κόλλυβα και χρήματα γυρνάει και καλοπερνάει και δεν κάνει τίποτε άλλο, ονομάζοντας τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ «χαφιέ».
Εχετε το θράσος, εσείς οι καλοταϊσμένοι εργατοπατέρες, να μιλάτε για τα στελέχη του ταξικού κινήματος, που από το πρωί ως το βράδυ αγωνιούν και προσπαθούν σε κάθε τόπο δουλειάς να οργανώσουν την εργατική τάξη στα συνδικάτα και την απάντηση της εργατικής τάξης στην επίθεση που δέχεται.
Για να μας πείτε, λοιπόν, πού είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας που κάποιοι έφαγαν; Πού είναι τα χιλιάδες ευρώ που αφορούν το Εργατικό Κέντρο Χανίων; Θα υπάρχει και συνέχεια σε αυτό το ζήτημα και με άλλα στοιχεία που γνωρίζουμε.
Από πού ως πού καθαιρείτε τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο των ταξικών δυνάμεων από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας; Επειδή ασκούσε κριτική στην πλειοψηφία; Επειδή αναδείκνυε ότι αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου είναι ενάντια στους εργαζόμενους; Επειδή αποκάλυπτε τη νοθεία σε αρχαιρεσίες ορισμένων σωματείων;
Ο εχθρός σας λοιπόν είναι τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές, που οργανώνουν την πάλη των εργατών ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Γι' αυτό και επιτίθεστε με όλες αυτές τις αθλιότητες.
Μόνο που αυτά δεν πιάνουν στους εργαζόμενους. Ακόμη και δικά σας στελέχη αρνούνται - παρά τις διαφωνίες που έχουν μαζί μας και το καταλαβαίνουμε αυτό - να σας ακολουθήσουν στον αντεργατικό, αντικομμουνιστικό κατήφορο που έχετε πάρει.
Επειδή όλα αυτά που γράφετε στα δελτία Τύπου, στα facebook και αξιοποιείτε ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, δεν μας τρομάζουν, δεν μας φοβίζουν, αλλά μας γεμίζουν με δύναμη, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, σας τονίζουμε για μια ακόμη φορά: Βγάλτε από το μυαλό σας ότι θα αλλάξουμε τις αποφάσεις μας, ότι θα κάνουμε πίσω. Το κίνημά μας έχει μια ηρωική ιστορία και αυτήν θα ακολουθήσουμε, προσπαθώντας να κάνουμε πράξη αυτά για τα οποία χιλιάδες αγωνιστές και εργατικά στελέχη πάλεψαν, εξορίστηκαν, βρέθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Δεν έγιναν καταδότες με κουκούλα των αγωνιστών.
Γι' αυτό λοιπόν σας το λέμε καθαρά: Βγάλτε από το μυαλό σας ότι νέο συνέδριο θα γίνει με εργοδότες, με νόθους, με μπράβους και ασφαλίτες. Φέρτε όσες αποφάσεις θέλετε με τις δυνάμεις καταστολής, τον ίδιο τον Χρυσοχοΐδη, περικυκλώστε το κτίριο με ΜΑΤ, δεν φοβόμαστε. Συνέδριο θα γίνει, αλλά θα είναι συνέδριο των εργαζομένων.
Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για τη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:
Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής.
Προπύλαια: Φοιτητικοί σύλλογοι.
Για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, πούλμαν θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια (5 μ.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό (5 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής), Ελευσίνα (5.15 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Μενίδι (5.15 μ.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινος Μύλος (5.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία).
Η εικόνα από τη 48ωρη απεργία δείχνει μεγάλα έως υψηλά ποσοστά συμμετοχής, που σε αρκετούς δήμους έφταναν το 100%.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία και σε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 10.30 π.μ. Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο που οργανώνουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.
Χτες πραγματοποιήθηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις στην Αττική.
Στην Αθήνα έγινε μηχανοκίνητη πορεία από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ - ΟΤΑ) μέχρι την Περιφέρεια Αττικής. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί στο αίτημα των απεργών ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.
Ακολούθησε νέα πορεία στο δήμο Γλυφάδας, καθώς η δημοτική αρχή είχε στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό σε συνεργασία με ιδιώτη εργολάβο που έφερε κοντέινερ στο χώρο του αμαξοστασίου. Σκοπός ήταν να αποθέτονται στα κοντέινερ τα απορρίμματα, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων δεχόταν περιορισμένο αριθμό απορριμματοφόρων, λόγω της απεργίας.
MotionTeam |
Τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίους Αναργύρων και Πετρούπολης κατέβηκαν σε κοινή πορεία στους δρόμους της πόλης, ενημερώνοντας τους κατοίκους για το περιεχόμενο και τους στόχους του αγώνα τους.
Στο δήμο Ηλιούπολης, το Σωματείο προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου.
Στο Μαρούσι, το Σωματείο κατήγγειλε τη δημοτική αρχή, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει ακόμα και το πλύσιμο των πεζόδρομων, αναθέτοντάς το σε εργολάβο, με το πρόσχημα ότι ο δήμος δεν έχει το απαιτούμενο μηχάνημα. Για το ζήτημα αυτό καλούσε σε απογευματινή συγκέντρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνέχισαν τον αγώνα τους με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σήμερα θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα αμαξοστάσια και στις άλλες υπηρεσίες των δήμων.
Στον Βόλο, έπεσε στο κενό η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Στο χώρο του αμαξοστασίου, όπου εργαζόμενοι περιφρουρούν την απεργία, το ΠΑΜΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, με τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», να εκφράζει τη στήριξη του ΠΑΜΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους δήμους. «Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, η απεργία έχει καθολική συμμετοχή. Είμαστε για δεύτερη μέρα στο αμαξοστάσιο», τόνισε η Εύη Καρυδάκη, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.
Την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους εκφράζουν με ανακοινώσεις, περιοδείες και άλλες μορφές οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την προωθούμενη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων.
Σχετικές ανακοινώσεις έχει εκδώσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Γαλάτσι, Ζωγράφου, Ηράκλειο, Ικαρία κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν με επιστολή τους να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας «εκφράζει την αντίθεσή της στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου (...) Εκφράζει έμπρακτα τη στήριξή της στον αγώνα των σωματείων του δήμου (ΕΕΔΑ - ΠΡΟΟΔΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ)».
Τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο στηρίζουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Μακεδονία.
Με κοινή δήλωσή τους καταγγέλλουν την προσπάθεια να ανοίξει ακόμα πιο διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων των δήμων, και ειδικότερα αναφέρονται στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με ΣΔΙΤ.
Οπως αναφέρουν, «η υπογραφή τον Ιούνη του 2015 της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ανάμεσα στη ΔΙΑΔΥΜΑ και τον ΑΚΤΩΡ - ΗΛΕΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) υποχρέωσε τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας να πληρώνουν πανάκριβα τέλη. Ετσι, από 35 ευρώ τον τόνο που πλήρωναν τα σκουπίδια οι Δυτικομακεδόνες, θα πληρώνουν 132 ευρώ τον τόνο. Η σύμβαση επιπλέον προβλέπει εγγυημένη ελάχιστη ποσότητα σκουπιδιών τους 120.000 τόνους σκουπίδια (90.000 από τη Δυτική Μακεδονία και 30.000 από την Ημαθία), ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου που τα διαχειρίζεται».
Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Σε ανακοίνωσή του για τα σημερινά συλλαλητήρια, το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο - σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει "γην και ύδωρ" στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης.
Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση, στον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων».
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, να διαδηλώσουν σήμερα «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα» και να διεκδικήσουν «σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα».
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). «Η κυβέρνηση ΝΔ φέρνει για ψήφιση το πολυδιαφημισμένο "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο, που δίνει νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους μονοπωλιακούς ομίλους. Την ίδια στιγμή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται κάθε συζήτηση για να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων, αιτήματα που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Ομοσπονδία μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.
Στα συλλαλητήρια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Αντίστοιχο κάλεσμα έχουν επίσης απευθύνει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.
Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί για σήμερα Πέμπτη και σε Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Αμφισσα (7 μ.μ., πλατεία Λαού), Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιαννιτσά (7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Δράμα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ζάκυνθο (6.30 μ.μ., παλιά Νομαρχία), Ηγουμενίτσα (6.30 μ.μ., ΟΤΕ), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών), Θήβα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καβάλα (6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Καλαμάτα (7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κέρκυρα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κεφαλονιά (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κω (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λαμία (6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου), Λιβαδειά (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μυτιλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Ξάνθη (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ρόδο (6.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρ. Φεραίου), Τρίπολη (6.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού), Χαλκίδα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Χανιά (7 μ.μ., Αγορά).
Χτες πραγματοποιήθηκαν μαζικά συλλαλητήρια σε Λάρισα και Καρδίτσα.
Παράλληλα με την προετοιμασία των συλλαλητηρίων, συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις και κλάδους και χώρους δουλειάς.
Χτες το πρωί έκαναν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα αιτήματά τους γύρω από τη Συλλογική Σύμβαση.
Με την αγωνιστική πρωτοβουλία τους, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών απαίτησαν την τήρηση της ΣΣΕ που έχουν υπογράψει, κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή νέας Σύμβασης καθώς και για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία.
Στην κατεύθυνση αυτή, απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Συνεχίζεται σήμερα, με στάση εργασίας και συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση, το πρόγραμμα παρεμβάσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Με ανάλογες πρωτοβουλίες τις προηγούμενες μέρες το Συνδικάτο ενημέρωσε δεκάδες εργαζόμενους για το πολυνομοσχέδιο, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο, ενώ προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση, την Κυριακή 3/11 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).
Στο μεταξύ, οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις, με τις οποίες σωματεία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της δράσης τους, συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα:
-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που οργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, την Κυριακή 10/11 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).
-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (σε όλη την πρωινή βάρδια, 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ 24ωρη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν οι διεκδικήσεις για:
Από το πρωί οι εργαζόμενοι ήταν εκεί με τα πανό των σωματείων τους, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απαιτούσε με το πανό της να μπει τέλος σε όλες τις απολύσεις.
Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αυξήσεις στους μισθούς απαιτούσαν με το πανό του σωματείου τους οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ενώ και με το πανό της η ΟΕΝΓΕ απαίτησε να σταματήσει ο εμπαιγμός και να διοριστούν οι 208 γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της Αττικής. Ανάμεσα στα μπλοκ των σωματείων διαδήλωσε και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν δεκάδες επικουρικοί και συμβασιούχοι από την περιφέρεια.
Το σύνθημα «Επικουρικοί, stage, συνεργεία, κάνανε γαλέρες τα νοσοκομεία» κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τον «Ευαγγελισμό» μέχρι το υπουργείο Υγείας, αποτυπώνοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που γενικεύονται και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ενώ με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία» και «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνα κατακτιέται», οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ πραγματοποιήθηκε χτες από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, την Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας και συνταξιουχικές οργανώσεις.
Αντιπροσωπεία τους έθεσε στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Καθώς δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις, προειδοποίησαν ότι θα επανέλθουν εντός δεκαπενθήμερου με νέα κινητοποίηση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν, οι φορείς απαιτούν: Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. Να γίνει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων και παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί σύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο κτίριο του πρώην Νοσοκομείου 409, με συντήρηση και ανακατασκευή του κτιρίου, επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου απασχολούνται πάνω από 2.000 εργάτες. Δημιουργία νέου σταθμού ΕΚΑΒ στην ανατολική πλευρά της Πάτρας που να καλύπτει και τις ανάγκες της ΒΙΠΕ Πατρών. Να λειτουργήσουν άμεσα οι δημόσιες Μονάδες Αποκατάστασης της 6ης ΥΠΕ, που μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη: Στη Λευκάδα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στην είσοδο του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο, όπου δεκάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ. Στη Λάρισα, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο, με το Εργατικό Κέντρο να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Υγεία. Στην Καρδίτσα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, με τη συμπαράσταση Σωματείων άλλων κλάδων και φορέων, με αίτημα αιχμής την άμεση λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής σε ό,τι αφορά τις εφημερίες, αλλά και της Γυναικολογικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Το σχέδιο ΣΣΕ συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση την περασμένη Κυριακή, ενώ τώρα σειρά έχουν καθημερινές πρωτοβουλίες, με τις οποίες το Σωματείο θέτει στόχο να φτάσει το περιεχόμενό του πλατιά στους εργαζόμενους, να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης με μαζικούς όρους από τους ίδιους.
Το επιχειρησιακό Σωματείο στη θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ ιδρύθηκε πριν από έναν σχεδόν χρόνο, δίνοντας φωνή στους χιλιάδες εργαζόμενους στην εταιρεία που δουλεύουν με πολλές και διαφορετικές «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ενώ αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Στην εταιρεία εργάζονται πάνω από 5.000 εργαζόμενοι πανελλαδικά, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Αθήνα, στα τηλεφωνικά κέντρα (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, εισπρακτικό, πληροφορίες κ.ά.), σε καταστήματα, ως τεχνικοί. Από το σύνολο των εργαζομένων, οι 3.500 είναι «ενοικιαζόμενοι».
Με τη δημιουργία του, το Σωματείο έδωσε απάντηση στους διαχωρισμούς που επιβάλλει η εργοδοσία με τη βοήθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε εργαζόμενους του ΟΤΕ, της «e-Value» και «ενοικιαζόμενους» μέσω «τρίτων» εταιρειών. Με το σχέδιο ΣΣΕ κάνει ένα ακόμα βήμα στην ίδια κατεύθυνση, ενώνοντας όλους τους εργαζόμενους κάτω από αιτήματα που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.
Το διαχωρισμό των εργαζομένων από την εργοδοσία διευκολύνουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ελέγχουν τα σωματεία και την Ομοσπονδία (ΟΜΕ) στο χώρο του ΟΤΕ. Αρνούνται να εγγράψουν ως μέλη τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι», επικυρώνοντας στην πράξη τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η διοίκηση. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΑΣΕ ΟΤΕ) απέρριψε πριν από έναν χρόνο αιτήσεις εγγραφής που είχαν καταθέσει «ενοικιαζόμενοι», επικαλούμενος «νομικό κώλυμα». Τώρα... εμφανίζεται να διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για την «e-Value»! Οπως επισημάνθηκε και στη Γενική Συνέλευση, πρόκειται για μια Σύμβαση το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ περιέχει μια σειρά από αποκλεισμούς, όπως των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία κωλυσιεργεί και αποφεύγει να συζητήσει την αίτηση του Σωματείου να ενταχθεί στη δύναμή της.
Το σχέδιο ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί το Σωματείο αφορά τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα από αντικείμενο και σχέση εργασίας. Εχει φτιαχτεί λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ του ΣΕΤΗΠ, αλλά και τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφονταν στον ΟΤΕ και την «Cosmote» μέχρι το 2009 και την ανάγκη για αποκατάσταση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Εκτός από τα μισθολογικά κλιμάκια, περιλαμβάνει μια σειρά από προβλέψεις που αφορούν τα ωράρια, τα διαλείμματα και διάφορα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Αυτές ακριβώς οι προβλέψεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζομένων που πήραν το λόγο στη συνέλευση. Με τις τοποθετήσεις τους μετέφεραν προβλήματα που βιώνουν, στα οποία απαντά το σχέδιο Σύμβασης.
Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στο πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» συναδέλφου τους (βλ. θέμα στην ίδια σελίδα). Με αφορμή το περιστατικό, μίλησαν για τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη να παλέψουν για να αλλάξουν μέσα από τη διεκδίκηση της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης.
Οι κρίσεις πανικού και άλλα προβλήματα που οφείλονται στις συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης, που προκαλούν οι «στόχοι» της εταιρείας και η «αξιολόγηση» των εργαζομένων, έχουν γίνει συχνό φαινόμενο στους χώρους δουλειάς.
Το Σωματείο θέτει μέσω της Σύμβασης την ανάγκη να θεσπιστεί συγκεκριμένη στάθμη θορύβου τόσο για το ακουστικό όσο και για την αίθουσα στα τηλεφωνικά κέντρα, και να γίνονται τακτικές μετρήσεις. Προβλέπει επίσης τη μεταφορά του εργαζόμενου σε θέση γραφείου μετά από πέντε χρόνια δουλειάς στο ακουστικό, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προκειμένου να προστατευτεί ο οργανισμός του. Σε περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος αδυνατεί να εργαστεί για ιατρικούς λόγους σε ακουστικό διεκδικεί να γίνεται μόνιμη αλλαγή σε θέση γραφείου.
Η σημασία των παραπάνω όρων αποτυπώθηκε στην πείρα που μεταφέρθηκε στη συνέλευση: Εργαζόμενοι που δουλεύουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια συνεχώς σε τέτοιες θέσεις ζητούν και ξαναζητούν από την εργοδοσία να αλλάξουν πόστο χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν ιατρικές γνωματεύσεις που αποδεικνύουν πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν τους επιτρέπουν πλέον να δουλεύουν στο ακουστικό παραμένουν στα τηλεφωνικά κέντρα ή, ακόμα χειρότερα, στέλνονται στην ανεργία.
Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν στο σχέδιο Σύμβασης και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Με δεδομένο, για παράδειγμα, ότι το κυλιόμενο ωράριο είναι παράγοντας που επιβαρύνει τον οργανισμό, το Σωματείο προβλέπει στη Σύμβαση την τοποθέτηση του εργαζόμενου σε πρωινή βάρδια μετά από τη συμπλήρωση πέντε ετών εργασίας σε κυλιόμενη βάρδια.
Το Σωματείο βάζει επίσης φρένο στο καθεστώς επιφυλακής - ετοιμότητας (stand by ή on call) που χρησιμοποιεί η εργοδοσία. Μέχρι την κατάργησή του και τη λειτουργία κανονικών βαρδιών διεκδικεί την καταβολή επιδόματος 150 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους που δηλώνονται ως προσωπικό επιφυλακής - ετοιμότητας, ενώ θέτει ανώτατο όριο στον χρόνο επιφυλακής τη μία βδομάδα το μήνα για κάθε εργαζόμενο.
Το σχέδιο Σύμβασης λαμβάνει επίσης υπόψη τις συνθήκες πίεσης και εντατικοποίησης. Οπως περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στη συνέλευση, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναγκάζονται να έχουν στο νου τους τις παρατηρήσεις που μπορεί να δεχθούν μετά το τέλος της κλήσης γιατί δεν είπαν το ένα ή δεν έκαναν το άλλο. Ετσι, η Σύμβαση προβλέπει την κατάργηση της συνακρόασης και οποιασδήποτε μορφής παρακολούθησης και καταγραφής των εργαζομένων, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.
Πέρα από το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, τις δύο συνεχόμενες μέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης, τα διαλείμματα εντός του ημερήσιου ωραρίου, το σχέδιο Σύμβασης ορίζει ειδικά διαλείμματα για τους εργαζόμενους στα κέντρα κλήσεων και καταχώρησης στοιχείων και για το προσωπικό που δουλεύει σε οθόνες οπτικής απεικόνισης. Προβλέπει ακόμα επιπλέον άδειες για τους εργαζόμενους γονείς, για μονογονεϊκές οικογένειες, μειωμένα ωράρια για εργαζόμενους με αναπηρία.
Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e - Value» Αττικής καταδικάζει με ανακοίνωσή του το εργοδοτικό έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζει, που σημειώθηκε στο κτίριο της εταιρείας στον Αγ. Στέφανο. Συγκεκριμένα, στις 9 Οκτώβρη, εργαζόμενη 33 ετών, μητέρα δύο μικρών παιδιών, είχε έντονη συνομιλία με συνδρομητή λίγο πριν από τη λήξη της βάρδιας, με αποτέλεσμα να αισθανθεί μεγάλη δυσφορία.
«Αντί να κληθεί το ΕΚΑΒ και να διακομιστεί στο νοσοκομείο, το ανειδίκευτο προσωπικό (ιατρικός επισκέπτης) σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό "γνωμάτευσαν" ότι πρόκειται για κρίση πανικού, έδωσαν ηρεμιστικό χάπι στην συνάδελφο και την έστειλαν σπίτι», καταγγέλλει το Σωματείο. Ωστόσο, «η συνάδελφος είχε υποστεί εγκεφαλικό», όπως διαπιστώθηκε όταν μεταφέρθηκε από την οικογένειά της στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δίνει αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας της.
Το Σωματείο θέτει μια σειρά καίρια ερωτήματα: Γιατί δεν κλήθηκε το ΕΚΑΒ αμέσως; Γιατί έγινε «γνωμάτευση» μέσω τηλεφώνου; Με ποια δικαιοδοσία χορηγούνται ηρεμιστικά και μάλιστα ούτε καν από γιατρό;
«Η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την εργοδοσία. Είναι αυτή υπεύθυνη, γιατί μας "τεντώνουν" για να πιάσουν τους στόχους τους και να αυξάνουν τα πολυπόθητα κέρδη τους, αδιαφορώντας για την υγεία μας και την ασφάλειά μας. Είναι αυτή υπεύθυνη που δεν υπάρχει έμπειρο ιατρικό προσωπικό ανά βάρδια στους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Σωματείο. Στηλιτεύει ιδιαίτερα το γεγονός ότι «έχουν κάνει καθεστώς τα ηρεμιστικά χάπια που με τις σακούλες μοιράζουν σε κάθε εργαζόμενο για κάθε περίπτωση, χωρίς καμία ιατρική συμβουλή».
«Οι ζωές μας δεν είναι παιχνίδι για τα κέρδη τους», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί: «Η εργοδοσία να καλύψει όλα τα ιατρικά έξοδα της συναδέλφου για όσο καιρό χρειαστεί. Αλλαγή πόστου της συναδέλφου με την επαναφορά της στην εργασία. Να βγει από το τηλεφωνικό κέντρο. Πρόσληψη έμπειρου ιατρικού προσωπικού. Γιατρό εργασίας για όλες τις βάρδιες, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων. Να αποσυρθούν τώρα όλα τα ηρεμιστικά από τους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουμε σε καταστολή. Να σταματήσουν τώρα η πίεση, η εντατικοποίηση και η αξιολόγηση».
Καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα στην εργοδοσία «ότι δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους», να παλέψουν για μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς «ώστε να πηγαίνουμε και να φεύγουμε υγιείς από τον χώρο δουλειάς», να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.