Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Σε κρίση και ανάκαμψη κοινός παρονομαστής τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα της χώρας μας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, αναπτύχθηκαν μέσα από σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης. Η αστική τάξη αναγκάστηκε να «συνδράμει» την ανάπτυξή τους και κάτω από την πίεση που άσκησαν οι κατακτήσεις των εργαζομένων στις σοσιαλιστικές χώρες. Φυσικά σε κάθε χώρα πήραν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ως προς τη χρηματοδότησή τους και ως προς τις παροχές τους.

Από το 1992, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, άρχισε η σταδιακή αντεπίθεση της αστικής τάξης για να πάρει πίσω ό,τι είχε παραχωρήσει, με σημεία αιχμής τη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τη μετατροπή τους σε ατομική υπόθεση και παράλληλα οι εισφορές των εργαζομένων να κατευθυνθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Φυσικά βάφτιζαν όλες αυτές τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και νομοθετήσεις προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Το 1992 στην Ελλάδα εκφράστηκε με την ψήφιση του νόμου 2084/92 με κυβέρνηση της ΝΔ και υπουργό Εργασίας τον κ. Σιούφα. Με τον νόμο αυτό αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, οι εισφορές κ.λπ. Η πιο χαρακτηριστική διάταξη όμως ήταν ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε νέους και παλαιούς, με προφανή στόχο να διαιρεθούν οι εργαζόμενοι.

Από το 1992 έως το 2010 ψηφίστηκαν διαδοχικά δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι είτε είχαμε κυβέρνηση ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονταν. Ως αντιπολίτευση κατάγγελλαν δήθεν τους νόμους αυτούς και την ψήφισή τους, ενώ ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους καταργούσαν αλλά πατώντας σε αυτούς νομοθετούσαν ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές. Συνοπτικά περιελάμβαναν αυξήσεις στα όρια ηλικίας, ενοποιήσεις Ταμείων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Μία από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις ήταν ο νόμος Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) 3029/2002, όπου θεσμοθετείται στην Ελλάδα η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων.

Κάθε κυβέρνηση πατάει στα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της προηγούμενης

Από το 2010 και μετά, με το επιχείρημα της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα, έχουμε μία πρωτοφανή επίθεση και βάρβαρες αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα της πατρίδας μας, με την ψήφιση αλλεπάλληλων ασφαλιστικών νόμων. Φυσικά το επιχείρημα που για ακόμα μία φορά επικαλούνται είναι η «διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος» και μάλιστα κάθε φορά με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα, τα επόμενα 50 χρόνια!

Οι πιο χαρακτηριστικοί νόμοι είναι οι εξής:

1. Nόμος 3863/10 (για τον ιδιωτικό τομέα) και νόμος 3865/10 (για το Δημόσιο), κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Τους νόμους συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Γ. Ραγκούσης, σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χρυσοχοΐδης, σημερινός υπουργός Δημ. Τάξης ΝΔ και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σημερινή βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Θεσμοθετούνται νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Μία χαρακτηριστική διάταξη αυτού του νόμου είναι το άρθρο 11 παρ. 3, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας.

2. Νόμος 4052/2012, με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Το κεφάλαιο ΙΑ αυτού του νόμου ασχολείται με την επικουρική ασφάλιση. Γίνονται σημαντικές αλλαγές, με κυριότερες την εισαγωγή της νοητικής κεφαλαιοποίησης ως τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, διάταξη την οποία εφάρμοσε αργότερα ο Κατρούγκαλος με τον νόμο 4387/16, και τη δυνατότητα ίδρυσης Ταμείων υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης. Κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι την υλοποίηση της ίδρυσης αυτών των Ταμείων ανέλαβαν 4 Ομοσπονδίες εργαζομένων στις οποίες πλειοψηφούσαν δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΑΚΕ: Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (σούπερ μάρκετ), Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρέλαια και Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, παρακάμπτοντας την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου, όπου κυριαρχούν οι ταξικές δυνάμεις και η οποία αντιδρούσε στη δημιουργία των 4 επαγγελματικών ταμείων που ιδρύθηκαν εκείνη την περίοδο.

3. Νόμος 4093/2012, με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Θεσπίζονται νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις με χαρακτηριστικότερη την αύξηση όλων των ορίων ηλικίας στα έως τότε ισχύοντα κατά 2 χρόνια, με αποτέλεσμα και το γενικό όριο ηλικίας στην Ελλάδα να πάει στο 67ο έτος από το 65ο που ίσχυε έως τότε. Επίσης περιλαμβάνει και μείωση συντάξεων.

4. Νόμος 4336/15 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται φυσικά για το τρίτο μνημόνιο, το οποίο περιέχει και συνταξιοδοτικές διατάξεις. Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού έχουμε τεράστιες αυξήσεις των ορίων ηλικίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και αύξηση 17 χρόνια (μητέρες με ανήλικο). Αλλάζει η έννοια της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες εργαζόμενοι και να μην έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Τον νόμο υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) πλην του ΚΚΕ.

5. Νόμος 4387/16 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ενώ ο νόμος έμεινε γνωστός και με το όνομά του. Βασικές του διατάξεις είναι η δημιουργία του ΕΦΚΑ με την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων και η δημιουργία της λεγόμενης εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, η κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, η θέσπιση ηλικιακών ορίων για τις συντάξεις χηρείας, η δημιουργία του ΕΤΕΑ (ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων), η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και η εισαγωγή της νοητής κεφαλαιοποίησης στον τρόπο υπολογισμού τους. Εισάγεται επανυπολογισμός όλων των συντάξεων που καταβάλλονταν μέχρι τότε. Εχουμε αυξήσεις εισφορών και πολλά άλλα. Δίκαια αυτός ο νόμος έχει χαρακτηριστεί λαιμητόμος.

6. Νόμος 4670/2020 με κυβέρνηση ΝΔ. Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Δημιουργείται ο e-ΕΦΚΑ με την ενοποίηση των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα εργαλείο στην κατεύθυνση της κατάργησης της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ και την προώθησή τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Με την ίδια απατηλή και κάλπικη επιχειρηματολογία

Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι σαρωτικές αλλαγές σε βάρος των συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων γίνεται ανεξάρτητα αν βρισκόμασταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης ή ανάπτυξης. Με όλες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις είχαμε μεγάλη μείωση συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και των εφάπαξ.

Βλέπουμε ότι τα επιχειρήματα κάθε φορά για την επιχειρούμενη «μεταρρύθμιση», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τους αντιασφαλιστικούς νόμους, είναι ακριβώς τα ίδια από όλες τις κυβερνήσεις. Φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας και της παραπλάνησης των εργαζομένων, αφού η μία κυβέρνηση πατάει επάνω στο νομοθέτημα της άλλης.

Η βασική τους επιχειρηματολογία για τις αλλαγές του συνταξιοδοτικού συστήματος εστιάζει στην επίκληση διαφόρων κατά καιρούς εφευρημάτων. Ας δούμε ορισμένα:

α.«Δεν αντέχει το κράτος τη χρηματοδότηση». Καταρχάς οι εργαζόμενοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες διαχρονικά έχουν καταληστέψει με διάφορους τρόπους. Το κράτος για δεκάδες χρόνια δεν κατέβαλλε εισφορές ως εργοδότης. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

β.«Οι επιχειρήσεις πρέπει να απαλλαγούν από το μη μισθολογικό κόστος», όπως ονομάζουν τις εργοδοτικές εισφορές. Η λεγόμενη εργοδοτική εισφορά δεν είναι τίποτα άλλο από την υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρησιακό, εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Δηλαδή πρόκειται περί εισφοράς των εργαζομένων και ας βαφτίζεται εργοδοτική.

γ.«Τα όρια ηλικίας πρέπει να αλλάζουν εφόσον αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής». Ο στόχος τους είναι η λεγόμενη «ενεργός γήρανση», δηλαδή να δουλεύουμε έως το βιολογικό μας τέλος και η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι μία τέτοια μέθοδος.

δ.«Οι εισφορές δεν πρέπει να βαλτώνουν αλλά να αποτελούν εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης». Αυτό το επιχείρημα σπάει κόκαλα. Δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων είναι για να πηγαίνουν στον τζόγο, να επενδύονται και να μπουν στη διαδικασία του ρίσκου; Οι εισφορές καταβάλλονται για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, δηλαδή για να δημιουργήσουν μία ασφάλεια ώστε να στηριχθεί ο εργαζόμενος όταν φύγει από τον ενεργό βίο, είτε λόγω γήρατος είτε λόγω αναπηρίας είτε λόγω θανάτου (για να στηριχθούν τα προστατευόμενα μέλη του).

ε.«Υπήρχαν στρεβλώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα». Αν υπήρχαν τέτοιες είναι απειροελάχιστες, τις οποίες τις δημιούργησε το κράτος για να προσεταιριστεί κάποια κομμάτια των εργαζομένων. Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές όμως δεν έγιναν γι' αυτές, αλλά για το σύνολο των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση

Οι θέσεις μας βρίσκονται στον αντίποδα της κυβερνητικής και εργοδοτικής προπαγάνδας.

Οι συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Τα όρια ηλικίας πρέπει άμεσα να μειωθούν. Ο τεράστιος παραγόμενος πλούτος και η απίστευτη τεχνολογική εξέλιξη επιβάλλουν τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε ο εργαζόμενος να βρεθεί μεγαλύτερο διάστημα εκτός εργασίας και να το αξιοποιήσει όπως θέλει.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιο και καθολικό για όλους.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται μια εκ νέου αντιασφαλιστική επίθεση. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως την επικουρική ασφάλιση. Θέλουν οι εισφορές να δοθούν στους επιχειρηματίες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ξεδιπλώνουν αδιάντροπα την αντίληψή τους ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι δημόσιο αγαθό αλλά διαδικασία κερδοφορίας. Γι' αυτούς το κέρδος είναι το μόνο αγαθό και είναι πάνω από τα γηρατειά, την αναπηρία, ακόμα και το θάνατο...


Τάσος ΖΕΡΒΟΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας: Φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου
  • Δυτική Αττική: Αρθρο για τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση στην περιοχή / Νέα κινητοποίηση σωματείων στην Ελευσίνα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων
  • Εμβολιαστικά κέντρα: Πολλαπλά εκτεθειμένος ο λαός από την απουσία οποιουδήποτε μέτρου ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας
Ο πραγματικός ένοχος για την κατάσταση στη Δυτική Αττική

Από κινητοποίηση σωματείων της Δυτ. Αττικής στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Από κινητοποίηση σωματείων της Δυτ. Αττικής στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Η εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική είναι αποκαλυπτική όσον αφορά τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει το γνωστό μοτίβο των μέτρων - αστυνόμευση, «σκληρό» lockdown, καταστολή - θέλοντας να κρύψει το κύριο πρόβλημα, την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η περιοχή του Θριασίου αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Ελλάδας, συγκεντρώνει εκατοντάδες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 120 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ απουσιάζουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά στην εξάπλωση της πανδημίας. Ταυτόχρονα η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) παραμένει τραγική, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να «παστώνονται» καθημερινά ο ένας πάνω στον άλλο για να φτάσουν στη δουλειά τους.

Οσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μία: Οι χώροι δουλειάς και τα ΜΜΜ αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» μετάδοσης του ιού και καθημερινά γίνεται ένα «πινγκ πονγκ» του ιού από το χώρο δουλειάς στο χώρο κατοικίας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και η συνέχιση του «σκληρού» lockdown στον Ασπρόπυργο, το νέο «σκληρό» lockdown στο Μενίδι, το επιβαρυμένο ιικό φορτίο σε όλους τους γύρω από τη βιομηχανική ζώνη δήμους.

Παράλληλα το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το μοναδικό για όλη την περιοχή, παραμένει υποστελεχωμένο, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Φυσικά, η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία και τα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία διαφέρει από χώρο σε χώρο δουλειάς και ανά κλάδο. Υπάρχουν χώροι όπου δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη (απουσία αποδυτηρίων, μη χορήγηση απολυμαντικών - μασκών, μη τήρηση αποστάσεων κ.λπ.). Σε άλλους χώρους παίρνονται ορισμένα στοιχειώδη μέτρα. Και σε αυτούς τους χώρους, όμως, συχνά η ιχνηλάτηση επαφών μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα γίνεται από το λογιστήριο, τον εργοδηγό, τον υπεύθυνο βάρδιας. Είναι δηλαδή αυτός που θα καθορίσει ποια θεωρείται «στενή επαφή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με κριτήριο να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής. Την ίδια στιγμή υπάρχει εντατικοποίηση, με εξαντλητικά ωράρια.

Η εργοδοτική τρομοκρατία στην πλειοψηφία των εργοστασίων «χτυπάει κόκκινο», υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις εργαζομένων που φοβούνται να πουν ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ή ακόμα και να διεκδικήσουν την άδεια ειδικού σκοπού, υπό το φόβο της απόλυσης.

Με μια γενική οδηγία (μάσκες - αντισηπτικά - αποστάσεις) η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάποιους χώρους μπορεί να αποδειχθεί και πιο επικίνδυνη... Με μια «παρότρυνση» στους εργοδότες να κάνουν τεστ και να τηρούν τα μέτρα... Με τη διατήρηση της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΕΠΕΚ Δυτικής Αττικής, που έχει μόλις 12 ελεγκτές για μια περιοχή όπου απασχολούνται πάνω από 120 χιλιάδες εργαζόμενοι... Με πλήρη αδιαφορία από την κυβέρνηση στα αιτήματα των εργαζομένων, όπως χαρακτηριστικά εκφράστηκε και στις δύο συναντήσεις που είχαν ζητήσει τα ταξικά συνδικάτα... Ούτε ο παλιός ούτε ο νέος υπουργός βρήκαν χρόνο να συναντηθούν με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, αλλά παρέπεμψαν στον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, που αρκέστηκε να πει ότι θα μεταφέρει στους αρμόδιους τα αιτήματα.

Ανεξάρτητα από τη διαφοροποίηση των μέτρων σε κάθε χώρο, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Κριτήριο για τα μέτρα που παίρνονται σε κάθε χώρο δουλειάς δεν είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά η συνέχιση της παραγωγής με κάθε κόστος, η διασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας του εργοδότη. Με αυτό ακριβώς το κριτήριο προχωρά και η κυβέρνηση, και αυτό αποδεικνύεται και με τη διαχείριση της πανδημίας.

Η στάση της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου και η πείρα από τη σύσκεψη των σωματείων

Στήριγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της περιοχής (ΕΚ Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής), αφού η επικίνδυνη λογική «θα λογαριαστούμε μετά» αλλά και η ανακοίνωσή της, που βγάζει λάδι τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι «στις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας γίνονται και συνεχόμενα τεστ και παίρνονται μέτρα κατά της πανδημίας», εξυπηρετούν την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία.

Η λογική αυτή είναι επιζήμια για το εργατικό κίνημα. Τα οξυμένα και άμεσα προβλήματα απαιτούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες. Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να ανασταλεί η δράση των σωματείων. Αλλωστε το ταξικό εργατικό κίνημα έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία από την πανδημία, δεν αναστέλλει την πάλη του, ότι οι μάσκες δεν μπορούν να φιμώσουν τη φωνή διεκδίκησης.

Η εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική ανέδειξε ακριβώς την ανάγκη η προστασία της υγείας να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές στα συνδικάτα και πήραν πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης, συντονισμού των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οργάνωσης κινητοποιήσεων που αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Η σύσκεψη των σωματείων φώτισε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ανέδειξε πλευρές από την παρέμβαση των σωματείων. Αναδείχθηκαν πλευρές όπως ότι ενώ μεγάλο τμήμα εργαζομένων σε όλους τους κλάδους δουλεύουν σε ρυθμούς εντατικοποίησης, 10ωρα και 12ωρα, την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που ζουν στην αβεβαιότητα, αφού τους έχουν θέσει σε αναστολή ή σε εκ περιτροπής εργασία. Εμπλούτισε το πλαίσιο αιτημάτων, αναδεικνύοντας για παράδειγμα την ανάγκη επικαιροποίησης της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους κινδύνους που υπάρχουν σε έναν εργασιακό χώρο και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, και κατέληξε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως οι κινητοποιήσεις στο ΚΕΠΕΚ, στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στο κέντρο της Ελευσίνας.

Ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη αυτή η δραστηριότητα να γίνει υπόθεση του κάθε σωματείου, να εμπλουτιστεί με πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας. Να συζητηθεί πλατιά με τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας όλες τις μορφές (συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες), να φτάσει και να συζητηθεί και με άλλα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της περιοχής.

Οι αποφάσεις στήριξης του πλαισίου και των κινητοποιήσεων από εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους, όπως στο εργοστάσιο «Κανάκης» με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου, και οι Γενικές Συνελεύσεις σε εργοστάσια του Μετάλλου, με καθολική συμμετοχή και στήριξη από τους εργαζόμενους, συμπυκνώνουν νέα πείρα. Στις Γενικές Συνελεύσεις, με ζωντανή συζήτηση αναδείχθηκαν και τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε χώρου, εμπλουτίστηκε το πλαίσιο πάλης με συγκεκριμένα αιτήματα για τον εκάστοτε χώρο, προγραμματίστηκαν νέες πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από τη «Δημητρίου Κατασκευαστική», όπου η συνέλευση κατέληξε σε πρωτοβουλίες μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου για διεκδίκηση πρόσθετων μέτρων στο χώρο τους, όπως επιπλέον μέτρα ατομικής προστασίας από εργασίες βαφής, ηλεκτροσυγκόλλησης κ.λπ.

Τέτοια παραδείγματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η πάλη το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τους χώρους και τους κλάδους δουλειάς.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωταγωνιστούν στην οργάνωση της πάλης

Ολο αυτό το διάστημα, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ έβαλαν ιδιαίτερο σχέδιο για τους χώρους ευθύνης τους, οργάνωσαν την παρέμβασή τους, μίλησαν με εκατοντάδες εργαζόμενους. Πρωτοστάτησαν στο να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πρόβαλαν αγωνιστικά αιτήματα, όπως πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, στελέχωση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας της περιοχής, άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Οι δυνάμεις της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας απευθύνθηκαν σε χιλιάδες εργαζόμενους των εργοστασίων της περιοχής. Συζήτησαν τους προβληματισμούς τους και την έντονη ανησυχία τους, που δεν αφορούσαν μόνο την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά συνολικότερα τα ζητήματα που τους απασχολούν, για παράδειγμα το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, το φόβο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή τους, το αν μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Οι Κομματικές Οργανώσεις λοιπόν αποκτούν πλούσια πείρα από αυτήν τη δραστηριότητα. Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους φωτίστηκαν πλευρές που αφορούν π.χ. την εξέλιξη και τη βαθύτερη αιτία της οικονομικής κρίσης, το ότι η πανδημία δεν είναι αυτή που τη δημιούργησε, αλλά δρα ως καταλύτης και την επιταχύνει.

Συναντήσαμε αντιλήψεις ότι για αυτήν την εξέλιξη με την πανδημία φταίνε ανίκανα στελέχη της κυβέρνησης, που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουμε ότι δεν είναι θέμα ανικανότητας ή κακών διαχειριστών, αλλά ότι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αυτή που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, κριτήριο έχει την υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου και γι' αυτό τα μέτρα που παίρνει είναι τόσα όσα δεν αγγίζουν την κερδοφορία του. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να αναδείξουμε τις ευθύνες και της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θυμίζοντας παραδείγματα από τα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης.

Η συζήτηση για την κυβέρνηση, που δεν κάνει η ίδια ούτε μια μέρα «lockdown» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά μέσα στην περίοδο της καραντίνας έχει περάσει μια σειρά αντεργατικές διατάξεις και ετοιμάζεται να φέρει το νομοσχέδιο «μεταρρυθμίσεων» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη νομοθέτηση του 10ωρου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, νέο συνδικαλιστικό νόμο, φώτισε ακόμα περισσότερο τον αντεργατικό προσανατολισμό της.

Ολη αυτή η δραστηριότητα και η συζήτηση μέσα και από την πείρα της διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης βοήθησαν να βγουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Φωτίστηκε με κατανοητό τρόπο και παραδείγματα ότι ο ιός μπορεί να είναι αόρατος, όμως ο πραγματικός εχθρός των εργαζομένων είναι ορατός και είναι ο καπιταλισμός. Γίνεται καθαρό σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν τη διέξοδο, πείθονται ότι μόνος δρόμος για να πάψει η υγεία να είναι εμπόρευμα, μόνος τρόπος για να σταματήσει να είναι κριτήριο των μέτρων που λαμβάνονται η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ο σοσιαλισμός.

Με παρακαταθήκη τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα, συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα, με μεγαλύτερη πείρα, με μεγαλύτερη μαχητικότητα αλλά και μεγαλύτερη απαιτητικότητα. Οξύνουμε την αντιπαράθεση με την πολιτική του κεφαλαίου. Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε νέες δυνάμεις και να βαθύνουμε τους δεσμούς μας με πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες που ήδη βαδίζουν αγωνιστικά δίπλα μας.


Γεωργία ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για τη θωράκιση των δημόσιων μονάδων Υγείας της Δυτικής Αττικής

Μέτρα θωράκισης των δημόσιων μονάδων Υγείας της Δυτικής Αττικής ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η Δυτική Αττική, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, επιβαρυμένη με πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο "κόκκινο", χτυπημένη από την πανδημία του κορονοϊού, από την έλλειψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων από την κυβέρνηση και για τη θωράκιση των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπως άλλωστε έχουμε καταγγείλει αρκετές φορές ως Κόμμα και όπως καταγγέλλουν και Συνδικάτα της περιοχής. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μια περιοχή όπου λόγω των ταξικών ανισοτήτων και της μεγάλης συγκέντρωσης της εργατικής τάξης και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η υγεία της πλειοψηφίας του πληθυσμού είναι ήδη επιβαρυμένη.

Σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια προκειμένου να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και το Νοσοκομείο, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα και στις μεγάλες ελλείψεις, κυρίως σε υγειονομικό προσωπικό, που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, όπως επίσης στον ανεπαρκή αριθμό γενικών και ειδικών κλινών ΜΕΘ (π.χ. εγκαυμάτων).

Απεναντίας, σε έγγραφο (19-1-2021 Αρ. Πρωτ.: 3316) της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων προς τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της περιοχής ευθύνης της, ζητείται από τους επιστημονικά υπευθύνους "να προσδιορίσετε επακριβώς ποιες δραστηριότητες του ΚΥ σας ενδεχομένως θα απαιτηθεί να ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, όπως περιστολή των ιατρείων ειδικοτήτων (ΩΡΛ, Χειρουργικής, Δερματολογίας, Ορθοπεδικής κ.ο.κ.) με αναστολή κλεισίματος ραντεβού συγκεκριμένες ημερομηνίες, συμμετοχή των ιατρών σε ΑΥΕ και ΒΥΕ καθώς και σε ΚΕΠΑ".

Φυσικά, ίδια είναι η κατεύθυνση σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Οι ανικανοποίητες ανάγκες του λαού και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων για ιατρική περίθαλψη και φροντίδα έχουν "απογειωθεί", αφού η κυβέρνηση τις έθεσε σε "καραντίνα" με τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μένουν πολλαπλά εκτεθειμένοι, να μην μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας, με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και στην έγκαιρη διάγνωση ενός προβλήματος της υγείας τους. Αυτήν την άθλια κατάσταση αξιοποιούν οι επιχειρηματίες στην Υγεία, στους οποίους εξαναγκάζονται να καταφεύγουν οι ασθενείς, ξαναπληρώνοντας για ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες ήδη έχουν πληρώσει με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Να ενισχυθούν με επαρκές και μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων τα Κέντρα Υγεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες περίθαλψης του λαού, να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και να αναλάβουν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων. Η στελέχωση να ξεκινήσει με άμεσο διορισμό των επί θητεία γενικών γιατρών και πρόσληψη με επείγουσες διαδικασίες όλων των γιατρών που συμμετείχαν στις προκηρύξεις για τα Κέντρα Υγείας, καθώς και όλων των άνεργων επισκεπτών Υγείας.
  • Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να εξασφαλιστούν η ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων που συμμετέχουν στον εμβολιασμό και η πληρωμή τυχόν υπερωριακής εργασίας.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Να αξιοποιηθούν όλα τα πιστοποιημένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Μεγάλη εξόρμηση από τις ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ

Συνεχίστηκε και χτες η εξόρμηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο Μενίδι, με την ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή και τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στον δήμο Αχαρνών. Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Βασίλη Τοπαλλιανίδη, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αχαρνών, περιόδευσε στους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους του Μενιδίου.

Ο Β. Τοπαλλιανίδης ενημέρωσε τους επαγγελματίες για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ για την άμεση στήριξη του εισοδήματός τους, ενώ τους ενημέρωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δύο φορές κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη δημοτική αρχή να αρνείται να τα θέσει σε συζήτηση και ψηφοφορία.

Μεγάλη αγωνία εκφράστηκε από τους επαγγελματίες της περιοχής και όσον αφορά τις εξελίξεις στο μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής, καθώς 18 μέλη του ιατρικού προσωπικού θα αξιοποιηθούν για τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα βασικές ειδικότητες (όπως καρδιολόγος, παθολόγος κ.λπ.) να μένουν ουσιαστικά ακάλυπτες.

Ο Β. Τοπαλλιανίδης κάλεσε τους μικρούς επαγγελματίες να οργανωθούν στον Σύλλογό τους και να διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής όλα αυτά που σήμερα είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σήμερα η κινητοποίηση στην Ελευσίνα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Από τη χτεσινή συζήτηση με εργαζόμενους μεταλλουργικής εταιρείας στο Θριάσιο, μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή συζήτηση με εργαζόμενους μεταλλουργικής εταιρείας στο Θριάσιο, μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Κάλεσμα στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο κέντρο της Ελευσίνας, απευθύνουν σωματεία που δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, δίνοντας συνέχεια στις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν αναπτύξει σε αρμόδιες υπηρεσίες, στο υπουργείο Εργασίας, με εξορμήσεις και συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας ολόπλευρα ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, ακριβώς γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται γιατί αποτελούν «κόστος» για την εργοδοσία, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής που καλλιεργεί την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους αντίληψη «θα λογαριαστούμε μετά», εξυπηρετώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία.

Τα συνδικάτα καλούν σε συνέχιση της δράσης για μέτρα προστασίας και εργασιακά δικαιώματα, με αξιοποίηση όλων των τρόπων οργάνωσης και παρέμβασης, με συζητήσεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, στήσιμο Επιτροπών στους χώρους δουλειάς.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Εργαζομένων «LIDL ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» Αττικής, Εργαζομένων «Praktiker Hellas», HQF - KANAKHΣ, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής και η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Επίσης, απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις πήραν με Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Δημητρίου Κατασκευαστική» και «Αφοί Μαραγκάκη».

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, ενώ θα συμμετάσχει και η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας.

Περιοδεία συνδικαλιστών σε μεταλλουργική εταιρεία

Μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα, αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο Μετάλλου (Παράρτημα Θριασίου) και από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» πραγματοποίησαν περιοδεία σε μεταλλουργική εταιρεία στο Θριάσιο.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, τονίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους και να ρίχνει το βάρος στην «ατομική ευθύνη». Μίλησε για την κυβέρνηση, που ενώ δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας, φροντίζει για τη στήριξη των ομίλων με χρήματα των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγουν μπροστά, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο τους για να βάλουν φρένο στους σχεδιασμούς του αστικού κράτους.

Ο Μανώλης Βαρδαβάλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», στάθηκε στην κατάσταση στα νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα και έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου. Αναφέρθηκε επίσης στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις συνέπειες από τη «μετατροπή» των Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση. Ανέδειξε την ανάγκη της πάλης από κοινού των εργαζομένων και των υγειονομικών, για να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Εγκληματικές οι ελλείψεις και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

«Για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας στη Δυτική Αττική απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες και να ενισχυθεί το Νοσοκομείο "Θριάσιο" και τα Κέντρα Υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Το Σωματείο συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ ανακοινώνει τη συνέχεια του αγώνα «με νέες κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 28 Γενάρη στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο και την Τετάρτη 3 Φλεβάρη στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας».

Αυτό που επιβεβαιώνουν, σημειώνει, η εξάπλωση της επιδημίας, οι πλημμύρες στη Μάνδρα, η υγειονομική βόμβα της χωματερής και τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», είναι πως «ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή μας είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».

Κινητοποίηση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Την εγκληματική πολιτική υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας, που συνεχίζεται, την ίδια ώρα που επιφορτίζονται με την ευθύνη του εμβολιασμού του πληθυσμού, κατήγγειλαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης με συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ. Κάλεσαν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για μαζικές προσλήψεις, εξοπλισμό και χρηματοδότηση, να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Κατήγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και την επιλογή της κυβέρνησης αντί να κάνει προσλήψεις να προχωρά σε μετακινήσεις από άλλες υγειονομικές περιφέρειες. Ανέδειξαν ότι η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων παραμένει σε «αναστολή», ενώ εξακολουθούν να μη λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία και τακτικά χειρουργεία.

Δήλωσαν την απόφασή τους για κλιμάκωση του αγώνα και απηύθυναν κάλεσμα κινητοποίησης στο λαό της πόλης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι Σωματείων Συνταξιούχων.

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε στη μετατροπή των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται χωρίς την πρόβλεψη για επιπλέον προσωπικό. Αντίστοιχα, τα Κέντρα Υγείας είναι ήδη τόσο υποστελεχωμένα, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε στο τακτικό πρωινό ωράριο ούτε στην εφημέρευση, άρα οδεύουν σε μετατροπή τους αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, αφήνοντας τον πληθυσμό στη μοίρα του.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, γενικός γραμματέας της ΕΝΙΘ, σημείωσε: «Το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο, πολλοί έχουν αρρωστήσει, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για δύο και για τρεις για να μπορούμε να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν». Τόνισε δε ότι η έλευση του τρίτου κύματος θα έχει ολέθριες συνέπειες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών: «Πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, να αυξηθούν οι ΜΕΘ στις 3.500, με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, και να εξοπλιστούν οι κλινικές κορονοϊού με συστήματα οξυγονοθεραπείας και τα άλλα μηχανήματα που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των διασωληνώσεων. Πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η ΠΦΥ, ώστε να παίξει ρόλο όχι μόνο στον εμβολιασμό και στην παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών στους εμβολιασθέντες, αλλά και στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων και στην παρακολούθηση των ασθενών με κορονοϊό με ήπια συμπτώματα, ή για τους ασθενείς που έχουν ήδη νοσήσει, έχει αποδειχθεί ότι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για μήνες μετά και πρέπει να παρακολουθούνται».

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος των ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση και τόνισε πως «όσο κι αν θέλουν να φέρουν την Υγεία στα μέτρα τους, εμείς θα είμαστε εδώ για να τους ξεμπροστιάζουμε κάθε μέρα, και με τη στάση μας στα νοσοκομεία αλλά και με τις κινητοποιήσεις έξω από αυτά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από τα νέα «μπαλώματα» για τα εμβολιαστικά κέντρα

Χωρίς ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας υπονομεύονται ο κρίσιμος εμβολιασμός και συνολικά η προστασία του λαού

Ακριβώς όπως η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τραγικές συνέπειες για το λαό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, σήμερα δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσής του για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, με ορατές ήδη συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους εμβολιασμούς όσο και για τη συνολικότερη κάλυψη των αυξημένων ιατρικών αναγκών του λαού.

Μετά την πολύμηνη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, με ανεπαρκή «μπαλώματα» και σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών, η κυβέρνηση προχωρά τώρα σε αναστολή λειτουργιών στα έτσι κι αλλιώς ρημαγμένα Κέντρα Υγείας και κλείνει Περιφερειακά Ιατρεία, προκειμένου να «στελεχωθούν» τα εμβολιαστικά κέντρα, επιβαρύνει τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και το εξουθενωμένο προσωπικό τους, χωρίς καμία ενίσχυση για τα εμβολιαστικά κέντρα που στήνονται σε αυτά, συχνά με όρους που αυξάνουν τους κινδύνους συγχρωτισμού και διασποράς.

Στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν η χώρα μετρούσε πάνω από 100 νεκρούς κάθε μέρα, αντί η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, παρουσίαζε για αντιπερισπασμό σχέδια επί χάρτου για τον «Εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», χωρίς βέβαια να απαντά στα κρίσιμα ζητήματα, όπως το με ποιο προσωπικό και σε ποιες υποδομές θα προχωρήσει αυτή η κρίσιμη διαδικασία. «Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί όσο ποτέ άλλοτε», απαντούσε προκλητικά και μονότονα...

Πλέον, η ώρα του εμβολιασμού έφτασε και ομολογείται ότι θα είναι πολύμηνη, το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι μπροστά, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, πάντα στο πλαίσιο της αντίληψης «κόστους - οφέλους» που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ετσι, αρνείται και τώρα να στελεχώσει τις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - ξεκινώντας με τον άμεσο διορισμό των επί θητεία γενικών γιατρών, την πρόσληψη με επείγουσες διαδικασίες όλων των γιατρών που συμμετείχαν στις προκηρύξεις για τα Κέντρα Υγείας, καθώς και όλων των άνεργων επισκεπτών Υγείας - για τη διενέργεια των εμβολιασμών και την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας και μαζικών εμβολιασμών, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για την ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ για το 2021!

Επικίνδυνη αναστολή λειτουργιών στα ήδη ρημαγμένα Κέντρα Υγείας

Ενδεικτικό είναι το έγγραφο της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», το οποίο ζητά από τα Κέντρα Υγείας να προσδιορίσουν ποιες από τις δραστηριότητές τους θα ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Επιβεβαιώνεται το «καμπανάκι κινδύνου» που χτύπησαν σωματεία, φορείς και υγειονομικοί, καταγγέλλοντας ότι ήδη χιλιάδες ιατρικά ραντεβού ακυρώνονται και χάνονται στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας στην Ηλιούπολη, στο Κερατσίνι, στο Χαϊδάρι, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Ελευσίνα, στα Ανω Λιόσια κ.α., είτε γιατί τα ίδια «μετατρέπονται» σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση, είτε γιατί το προσωπικό τους καλείται να μετακινηθεί για να στελεχώσει τέτοια κέντρα σε άλλες δομές...

Κι όλα αυτά όταν έχουν ήδη προηγηθεί τα δύο κύματα της πανδημίας, με τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις υγειονομικών και την παραπέρα αποψίλωση της δημόσιας ΠΦΥ, αποκλείοντας το λαό ακόμα και από τις πιο στοιχειώδεις υπηρεσίες, με ιδιαίτερες συνέπειες και για τους χρόνιους πάσχοντες, με απορρύθμιση της ιατρικής φροντίδας για πολλές ευπαθείς ομάδες που μένουν εκτεθειμένες για σοβαρή ασθένεια και από τον κορονοϊό.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα επίθεση, ήδη σωματεία και φορείς σε δήμους και περιοχές οργανώνουν κινητοποιήσεις.

«"Κλείνουν" το ΚΥ Αιγάλεω για να το κάνουν εμβολιαστικό κέντρο, ενώ χρειάζονται και για τα δύο (...) Τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία έκλεισε η ΝΔ το 2013, τα ξανάνοιξε με το 1/3 του δυναμικού, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολλές ελλείψεις σε γιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις (πριν από 3 μήνες στο Αιγάλεω σταμάτησε να δέχεται πάνω από 30 σοβαρές εξετάσεις, στέλνοντας τον κόσμο στα ιδιωτικά) αντί να προσλάβει προσωπικό (...) Με τη "μετατροπή" σε εμβολιαστικό κέντρο, χιλιάδες ασθενείς μένουν ξεκρέμαστοι οπότε θα οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα με το χέρι βαθιά στην τσέπη», καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίας Βαρβάρας - Αιγάλεω - Χαϊδαρίου, καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 26/1 στις 5.30 μ.μ., έξω από το ΚΥ Αιγάλεω (πρώην ΙΚΑ, οδός Μαγνησίας). Διεκδικεί να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας και να στελεχωθεί με όλες τις ειδικότητες, να λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Αντίστοιχα, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. κινητοποίηση οργανώνεται έξω από το Κέντρο Υγείας Ζωγράφου, από σωματεία και φορείς της πόλης που καταγγέλλουν ότι με τη «μετατροπή» του ΚΥ σε εμβολιαστικό κέντρο, αναστέλλεται κάθε άλλη υγειονομική λειτουργία.

Ανάλογη κινητοποίηση για το ίδιο θέμα έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες «λουκέτο» για τους ίδιους λόγους μπαίνει και στο Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας.

Ενδεικτικά της ένδειας της δημόσιας ΠΦΥ είναι και όσα καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθόκαμπου Σάμου, καθώς στο Περιφερειακό Ιατρείο Μαραθόκαμπου μετά τη λήξη της θητείας αγροτικού γιατρού και τη μετακίνηση γιατρού προς το Νοσοκομείο Σάμου για να κάνει εφημερίες, έμεινε από τον περασμένο Νοέμβρη να υπηρετεί μόνο ένας γιατρός...

Νέα επιβάρυνση στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και το εξουθενωμένο προσωπικό

Την ίδια ώρα, στα δημόσια νοσοκομεία, εκεί που ήταν τα Επείγοντα σε μια νύχτα ξεφυτρώνει «εμβολιαστικό κέντρο», χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη για την αποφυγή της διασποράς, του συγχρωτισμού και του συνωστισμού υγιούς πληθυσμού και ασθενών. Μεταξύ άλλων, στο Νοσοκομείο Νίκαιας γιατροί από διάφορα τμήματα (Νευρολογικό, ΩΡΛ κ.α.) συνθέτουν τη λίστα της διοίκησης για τη «διεκπεραίωση» του εμβολιασμού, αποδυναμώνοντας το τμήμα όπου ανήκουν. Καλούνται συγχρόνως με το ένα χέρι να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες, π.χ. στα επείγοντα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με κρούσμα και με το άλλο να αναμειχθούν με τον υγιή πληθυσμό για να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό...

Οσο για τα περιβόητα «μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα» για τα οποία κάνει λόγο τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, δεν δίνεται και πάλι καμία συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα στελεχωθούν, πού θα λειτουργήσουν, με ποιους όρους κ.ο.κ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δεκέμβρη ξεκίνησαν οι «ετοιμασίες» για τη «μετατροπή» του Νοσοκομείου Λοιμωδών (που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19) σ' ένα από τα 4 «μεγα-εμβολιαστικά κέντρα». Μια πρώτη γεύση «ενίσχυσης» δόθηκε με τη μετακίνηση επισκεπτριών Υγείας από τα γειτονικά νοσοκομεία, Νίκαιας, «Αττικόν», Τζάνειο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των εργαζομένων. Ζητώντας εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΥΠΕ ενημερώθηκαν ότι θα γίνουν 10 αίθουσες όπου θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί, με δανεικό προσωπικό. Οσο για τα υπόλοιπα (παρακολούθηση των εμβολιασμένων, φαρμακοεπαγρύπνηση για τυχόν παρενέργειες κ.λπ.) αφήνονται και πάλι στον αέρα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ