Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σήμερα η κινητοποίηση στην Ελευσίνα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Από τη χτεσινή συζήτηση με εργαζόμενους μεταλλουργικής εταιρείας στο Θριάσιο, μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή συζήτηση με εργαζόμενους μεταλλουργικής εταιρείας στο Θριάσιο, μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Κάλεσμα στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο κέντρο της Ελευσίνας, απευθύνουν σωματεία που δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, δίνοντας συνέχεια στις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν αναπτύξει σε αρμόδιες υπηρεσίες, στο υπουργείο Εργασίας, με εξορμήσεις και συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας ολόπλευρα ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, ακριβώς γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται γιατί αποτελούν «κόστος» για την εργοδοσία, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής που καλλιεργεί την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους αντίληψη «θα λογαριαστούμε μετά», εξυπηρετώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία.

Τα συνδικάτα καλούν σε συνέχιση της δράσης για μέτρα προστασίας και εργασιακά δικαιώματα, με αξιοποίηση όλων των τρόπων οργάνωσης και παρέμβασης, με συζητήσεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, στήσιμο Επιτροπών στους χώρους δουλειάς.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Εργαζομένων «LIDL ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» Αττικής, Εργαζομένων «Praktiker Hellas», HQF - KANAKHΣ, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής και η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Επίσης, απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις πήραν με Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Δημητρίου Κατασκευαστική» και «Αφοί Μαραγκάκη».

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, ενώ θα συμμετάσχει και η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας.

Περιοδεία συνδικαλιστών σε μεταλλουργική εταιρεία

Μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα, αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο Μετάλλου (Παράρτημα Θριασίου) και από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» πραγματοποίησαν περιοδεία σε μεταλλουργική εταιρεία στο Θριάσιο.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, τονίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους και να ρίχνει το βάρος στην «ατομική ευθύνη». Μίλησε για την κυβέρνηση, που ενώ δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας, φροντίζει για τη στήριξη των ομίλων με χρήματα των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγουν μπροστά, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο τους για να βάλουν φρένο στους σχεδιασμούς του αστικού κράτους.

Ο Μανώλης Βαρδαβάλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», στάθηκε στην κατάσταση στα νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα και έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου. Αναφέρθηκε επίσης στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις συνέπειες από τη «μετατροπή» των Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση. Ανέδειξε την ανάγκη της πάλης από κοινού των εργαζομένων και των υγειονομικών, για να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Εγκληματικές οι ελλείψεις και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

«Για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας στη Δυτική Αττική απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες και να ενισχυθεί το Νοσοκομείο "Θριάσιο" και τα Κέντρα Υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Το Σωματείο συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ ανακοινώνει τη συνέχεια του αγώνα «με νέες κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 28 Γενάρη στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο και την Τετάρτη 3 Φλεβάρη στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας».

Αυτό που επιβεβαιώνουν, σημειώνει, η εξάπλωση της επιδημίας, οι πλημμύρες στη Μάνδρα, η υγειονομική βόμβα της χωματερής και τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», είναι πως «ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή μας είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ