Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Στις 18 Μάη οι φοιτητικές εκλογές! 9+1 λόγοι να στηρίξουν οι φοιτητές την «Πανσπουδαστική ΚΣ»
 • Πείρα από τη συγκρότηση Συλλόγου και τις εκλογές στη ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ
 • Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων
 • Εγκαινιάστηκε το νέο Στέκι της ΚΝΕ στην καρδιά της Καισαριανής
18 ΜΑΗ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
9 + 1 λόγοι για να ψηφίσεις «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Την Τετάρτη 18 Μάη θα διεξαχθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές. Μετά από τρία χρόνια οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά τους, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων.

Εδώ και ένα μήνα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» πρωτοστάτησαν με κάθε τρόπο για να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις της ΔΑΠ να υπονομεύσουν τη διεξαγωγή τους.

«Τώρα είναι η ώρα να γράψουμε τη δική μας ιστορία! Διαλέγουμε τη σωστή πλευρά! 18 Μάη, στις φοιτητικές εκλογές, ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ!», σημειώνει σε φυλλάδιό της προς τους φοιτητές η «Πανσπουδαστική» και τονίζει 9+1 λόγους για να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της:

«1. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή των φοιτητών! Από την πανδημία μέχρι σήμερα έχουμε περάσει από χίλια κύματα! Τώρα μιλάμε εμείς! Μόνο η ψήφος στην Πανσπουδαστική σημαίνει ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυση του αγώνα για τα δικαιώματά μας, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

2. Γιατί μαζί μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να κερδίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας! Ετσι καταφέραμε να γίνουμε #foitites_ksana. Να παγώσουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Να βελτιώσουμε τους όρους σπουδών μας. Η διεκδίκηση, η αλληλεγγύη, η ενότητα των φοιτητών με τους εργαζόμενους είναι τα όπλα μας! Αυτά φοβούνται, γι' αυτό βάζουν στο στόχαστρο τους συλλόγους μας, το δικαίωμά μας να συζητάμε και να αγωνιζόμαστε συλλογικά. Με δυνατή Πανσπουδαστική να δυναμώσει η φωνή των φοιτητών για τα σύγχρονα δικαιώματά μας!

3. Γιατί θέλουμε πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Απορρίπτουμε τον νέο νόμο - πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία μας! Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο δεκάδων Τμημάτων, τη μετατροπή άλλων σε 3ετή "ΤΕΙ". Λέμε όχι στην υποβάθμιση, στην εξίσωση με τα ιδιωτικά κολέγια, στην εκτίναξη των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Μπλοκάρουμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών. Οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν τα πανεπιστήμια προς το χειρότερο αν εμείς δεν διεκδικούμε το καλύτερο για εμάς και τις σπουδές μας.

4. Για να καθαρίσουν τα πανεπιστήμια από την πραγματική "ανομία" της διαπλοκής, των οικονομικών σκανδάλων, της επιχειρηματικής δράσης, της κερδοσκοπίας των εργολάβων στη φοιτητική μέριμνα, των κυκλωμάτων που στήνουν ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, των εκβιασμών, των παρενοχλήσεων. Αυτή την ανομία έρχεται να προστατέψει η πανεπιστημιακή αστυνομία κυνηγώντας όσους την αποκαλύπτουν και την αντιπαλεύουν! Με δυνατή Πανσπουδαστική να δυναμώσει η πάλη για να ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, να μην πατήσει πόδι η πανεπιστημιακή αστυνομία.

5. Γιατί δεν πάει άλλο να "μένουμε ταπί" πριν βγει ο μήνας! Από το σουβλάκι και τον καφέ μέχρι το ρεύμα, το ενοίκιο, τα καύσιμα, το super market οι τιμές έχουν πάρει φωτιά! Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα:

- Δωρεάν μετακίνηση, σίτιση και internet για όλους τους φοιτητές.

- Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν.

- Μείωση της τιμής του ρεύματος και κατάργηση των φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων δεν καλύπτουν ούτε τους λογαριασμούς του ρεύματος, πόσο μάλλον την πρόσβαση σε ποιοτικές σπουδές! Λεφτά υπάρχουν για το ΝΑΤΟ, τους εφοπλιστές και τους καναλάρχες, αλλά όταν ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και οικονομική στήριξη των φοιτητών, τότε επικαλούνται τα άδεια ταμεία!

6. Γιατί δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον πόλεμο για τα συμφέροντα των λίγων! Καμία εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα! Δείχνουμε με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη μας στους λαούς που ματώνουν, ενώ δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Η επιστήμη και η έρευνα είναι εργαλεία προόδου, όχι πολέμου.

7. Γιατί, με περισσότερους αγωνιστές εκλεγμένους στα Διοικητικά Συμβούλια, οι σύλλογοι μπορούν να είναι στηρίγματα των φοιτητών και όχι χειροκροτητές των κυβερνήσεων - διοικήσεων στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Για να συζητάμε όλοι μαζί τα προβλήματα, να τα παλεύουμε, να αντιμετωπίζουμε όσους ευθύνονται. Για συλλόγους που ενώνουν τους φοιτητές, με πλούσια πολιτιστική, αθλητική, επιστημονική δραστηριότητα, που μας φέρνουν σε επαφή με τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου μας, για να μάθουμε από πρώτο χέρι τι «παίζει» και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας μετά το πτυχίο.

8. Γιατί οι φασίστες στις σχολές μας έχουν τη θέση που έχουν και στην κοινωνία: Στο περιθώριο! Αντίθετα οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους βάζουν μέχρι και στα ψηφοδέλτιά τους.

9. Γιατί η "αποχή" βολεύει και δεν ενοχλεί όσους "ενοχλούν" τις ζωές μας. Η αηδία και η αποστροφή απέναντι στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που κλέβουν το παρόν και το μέλλον μας γίνεται δύναμη όταν συναντιέται με τον οργανωμένο αγώνα για να διεκδικήσουμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

10. Γιατί τελικά είναι "μόνοι τους και όλοι μας"! Ολοι οι φοιτητές που θέλουμε να σπουδάσουμε δωρεάν, να γνωρίσουμε ολοκληρωμένα την επιστήμη μας, να εργαστούμε με δικαιώματα, να χαρούμε τη φοιτητική μας ζωή είμαστε από την ίδια πλευρά! Μόνοι τους είναι οι παρατάξεις και τα κόμματα του συστήματος που μας κλέβουν τα όνειρα και τα καλύτερά μας χρόνια!».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με επιτυχία το School Art Festival

Με σύνθημα «Υπάρχει ακόμα ανάσα στους δρόμους... αυτός ο κόσμος δεν είναι για εμάς, θα τον αλλάξουμε!» πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου, το School Art Festival που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Στο χώρο της Αριστοτέλους κάτω από την οδό Εγνατία, συναντήθηκαν μαθητές από κάθε περιοχή της πόλης και έδωσαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, ότι οι μαθητές μπορούν μέσα από τους αγώνες τους με όλους τους τρόπους να καταφέρουν πολλά.

Οι μαθητές πήραν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν στο χώρο της πλατείας.

Ανάρτησαν καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφιές, γκράφιτι, ποιήματα και κείμενα που είχαν προετοιμάσει σε μια κοινή έκθεση. Ξεχώριζε σε όλα η εναντίωση στην αδικία και στον πόλεμο, η καταδίκη της συμμετοχής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και το σύνθημα ότι η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι τα όπλα μας, ότι οι μαθητές διαλέγουν τη σωστή πλευρά, την πλευρά των λαών.

Το μεγάλο μαθητικό event ολοκληρώθηκε με συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους, με γνωστά αλλά και νέα τραγούδια που είχαν οι ίδιοι γράψει και ενορχηστρώσει, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εξαθλίωση του πολέμου.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΠΑΕ
Οι φοιτητές με οργάνωση και αγώνα ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο!

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο φοιτήτριες και φοιτητές από τις Σχολές Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), συνειδητοποιήσαμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και του εγκλεισμού την ανάγκη δημιουργίας φοιτητικού συλλόγου, μέσα από τον οποίο θα μπορούμε να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας.

Οι αλλαγές και οι συγχωνεύσεις τμημάτων είχαν διαμορφώσει μια νέα κατάσταση στη σχολή μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις σπουδές, τις πρακτικές, τις κλινικές μας, παράλληλα με το γεγονός πως δεν υπήρχε φοιτητικός σύλλογος - αφού ο προηγούμενος ήταν για χρόνια ανενεργός και εκφυλισμένος με ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ - μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε φοιτητικό σύλλογο που θα είναι πραγματικά στα χέρια μας, που θα μπορεί πραγματικά να μας εκπροσωπεί. Πραγματοποιήθηκε ιδρυτική συνέλευση, συζητήθηκε το καταστατικό, μαζεύτηκαν υπογραφές, ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Εναν χρόνο αργότερα, και ενώ ήδη ο Σύλλογος είχε αναπτύξει δράση, με συνελεύσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις κ.ά., έχοντας και κατακτήσεις, πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές με σκοπό την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου στις 4 - 5 και 7 - 8 Απρίλη. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της ΣΕΥ κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Σπάσαμε μια χρόνια κατάσταση εκφυλισμού και διάλυσης. Συγκρουστήκαμε με την επιδίωξη της διοίκησης και της κυβέρνησης (μέσω της ΔΑΠ) και βγήκαμε νικητές! Δώσαμε μάχη για να αναγνωριστεί, να κατοχυρωθεί ο Σύλλογος στους φοιτητές και μάλιστα ειδικά στα πρώτα 3 έτη που δεν γνωρίζουν από καμία συλλογική διαδικασία. 350 φοιτητές συμμετείχαν μαζικά στις εκλογικές διαδικασίες, πάνω από 300 ψήφισαν το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» αναδεικνύοντάς τη πρώτη δύναμη!

***

Μέσα από αυτή μας την προσπάθεια προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για όλους τους φοιτητές, ειδικά μπροστά στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη:

1. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες και οι νέοι σήμερα και μέσα αλλά και έξω από το πανεπιστήμιο. Οι εξελίξεις αυτών των τριών χρόνων έχουν επιδράσει σε ευρύτερο νέο κόσμο που ψάχνει έναν δρόμο διεξόδου.

2. Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με σταθερό στυλοβάτη τη ΔΑΠ στις σχολές, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών. Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική προσπάθεια φίμωσής μας. Η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ και η κοσμητεία της ΣΕΥ, σε συνεργασία με την κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ, προσπάθησαν να βάλουν κάθε πιθανό και απίθανο εμπόδιο για να μην πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, αρνήθηκαν να μας παραδώσουν τους εκλογικούς καταλόγους για τη διεξαγωγή των εκλογών και να μας παραχωρήσουν αίθουσα. Εθεσαν ζήτημα νομιμότητας του Συλλόγου ενώ ο Σύλλογός μας είναι καθ' όλα νόμιμος, εγκεκριμένος από το Πρωτοδικείο, ενεργός, με καθημερινή λειτουργία και δράση. Φτάσανε στο σημείο να απειλούν με ασφαλιστικά μέτρα την προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου, να προσπαθούν να απειλήσουν και να τρομοκρατήσουν φοιτήτριες! Μάλιστα, η απελπισία τους χτύπησε τέτοια επίπεδα που τις μέρες των εκλογών η ΔΑΠ προσπάθησε να τρομοκρατήσει φοιτητές για να μην ψηφίσουν.

3. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές στη ΣΕΥ δεν το βάλαμε κάτω! Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Κουρελιάσαμε όλα τα σχέδιά τους. Ξέρουμε ότι στο στόχαστρό τους δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά κάθε προσπάθεια οργάνωσης, κάθε φωνή αντίστασης, ειδικά μπροστά στην όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματά μας! Φοβούνται γιατί ξέρουν ότι αν οι φοιτητές πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω!

4. Αποδείχτηκε, τέλος, ότι η αλληλεγγύη είναι όπλο στον αγώνα μας! Φάνηκε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μεγάλο «μπλοκ» συλλόγων σε όλη την Ελλάδα που στις κρίσιμες στιγμές θα βγει μπροστά! Γιατί σε όλα αυτά τα εμπόδια δεν ήμασταν μόνες και μόνοι μας. Ελαμψε για ακόμα μια φορά η αλληλεγγύη, καθώς δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, σύλλογοι διδασκόντων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, από όλη την Ελλάδα, πήραν αποφάσεις στήριξης του Συλλόγου μας και της εκλογικής διαδικασίας, δεχθήκαμε ένα τεράστιο κύμα υποστήριξης!

***

Κάναμε ένα πρώτο βήμα που είναι μόνο η αρχή!

Γιατί ο Φοιτητικός Σύλλογος νομιμοποιείται στην πράξη από τους ίδιους τους φοιτητές, αναγνωρίζεται από αυτούς, μέσα από τη δράση του. Είναι κατάκτηση όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συμφοιτητές μας στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, που τα Τμήματά τους μεταφέρονται στις Σέρρες ή καταργούνται εντελώς. Γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται στο Πανεπιστήμιό μας και πρέπει το επόμενο διάστημα περισσότεροι να πάρουν αυτόν τον δρόμο. Τον δρόμο της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα, κόντρα στον εκφυλισμό και τη σιγή ιχθύος που θέλει να επιβάλουν η κυβέρνηση και η παράταξή της, παρέα με τις διοικήσεις.

Οι φοιτητές μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Να ιδρύσουν σύλλογο, όπου δεν υπάρχει, όπως κάναμε εμείς πέρσι και όπως έκαναν οι μηχανικοί του ΔΙΠΑΕ την προηγούμενη βδομάδα. Να ενισχύσουν τον συλλογικό τους αγώνα, για να σπουδάσουμε και να ζήσουμε με δικαιώματα!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της ΣΕΥ ψηφίζοντας μαζικά το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα! Τώρα στις 18 Μάη να «κοκκινίσουν» όλες οι κάλπες για να υπάρχουν πιο πολλοί σύλλογοι - στήριγμα διεκδίκησης και αγώνα! Για τα δύσκολα και όμορφα που έχουμε μπροστά μας!


Φιλαρέτη ΑΡΚΟΥΔΟΧΩΡΙΤΟΥ
Πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με επιτυχία συνεχίζεται η πλούσια πολιτική δραστηριότητα των Οργανώσεων της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με εκδηλώσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΠΑΜΑΚ, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία», με ομιλητή τον Νίκο Ζαχαρόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε 8 μύθους με τους οποίους ιδιαίτερα η νεολαία «βομβαρδίζεται το τελευταίο διάστημα», όπως ότι «στηρίζοντας την ηγεσία Ζελένσκι, στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό», ότι «το ΚΚΕ είναι με τη Ρωσία», πως «το ΝΑΤΟ δεν είναι υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν συμμετέχει στην ουσία ενεργά», πως δήθεν «δεν υπάρχουν ναζί στην Ουκρανία ή δεν παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο», ότι στον πόλεμο αυτό «συγκρούονται ο αυταρχισμός με τη δημοκρατία». Ακόμα ένας μύθος στον οποίο αναφέρθηκε είναι ότι «στηρίζουμε την Ουκρανία, γιατί έτσι εξασφαλίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θα μας στηρίξει εάν έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, γιατί είμαστε ενάντια στον αναθεωρητισμό», όπως και ότι «η Ρωσία κάνει αποναζιστικοποίηση στην Ουκρανία», ενώ τέλος αναφέρθηκε στο μύθο που προσπαθεί να πείσει πως «η Ρωσία αντικειμενικά έχει προοδευτική φιλολαϊκή πολιτική αφού εχθρεύεται το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν είναι "ληστής"».

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε και η Μάρθα Δήμου, μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ, η οποία παρουσίασε τις θέσεις και τα ιδεολογήματα που αναπαράγονται καθ' έδρας στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στις σχολές των Κοινωνικών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το προηγούμενο διάστημα, αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποίησαν Τομεακές Οργανώσεις της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Η ΤΟ Πολυτεχνείου του ΑΠΘ πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Ο πράσινος ενεργειακός πόλεμος πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχει διέξοδος;» με ομιλητή τον Αρη Πλωμαρίτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ η ΤΟ ΝΟΠΕ εκδήλωση με τίτλο «Ο πόλεμος της προπαγάνδας και η προπαγάνδα του πολέμου», στην οποία μίλησαν ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς, δημοσιογράφος.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 13 Απρίλη, στις 7 μ.μ., με την εκδήλωση της ΤΟ Φιλοσοφικής στην αίθουσα 202 (πύργος Παιδαγωγικού), με τίτλο «Πώς να μιλήσουμε για τον πόλεμο σε παιδιά και μαθητές». Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΠΑΕ
Καθημερινές μαχητικές κινητοποιήσεις

Σήμερα το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ ενάντια στις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις Τμημάτων με βάση την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος προς το υπουργείο Παιδείας, για τη λεγόμενη αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Χτες οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της ΔΕ του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των σχεδιασμών του υπουργείου και της διοίκησης του Ιδρύματος.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν τόσο ο ΕΣΔΕΠ όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ.

Για άλλη μια φορά, στην έδρα της διοίκησης του Ιδρύματος δεν βρίσκονταν ούτε ο πρόεδρος της ΔΕ ούτε κάποιο άλλο μέλος της προκειμένου να ακούσει από κοντά τα αιτήματα των φοιτητών, που παράλληλα με την απόσυρση του σχεδίου διεκδικούν και αναβάθμιση των σπουδών τους.

Ο Κώστας Τσεχελίδης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, κατήγγειλε σε παρέμβασή του τη στάση της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι φοιτητές, που μας πετάνε από τα Τμήματά μας, που μας αναγκάζουν να παρατήσουμε τις σπουδές μας, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές. Ενώ είχαμε ανακοινώσει ότι θα έρθουμε να πάρουμε μία απάντηση, έλειπαν όλοι, δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος, γιατί αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις (...) Αποφεύγουν τους φοιτητές γιατί ξέρουν ότι είναι και οι ίδιοι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα, έχουν βάλει την υπογραφή τους μαζί με τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία».

Παρέμβαση στη συγκέντρωση των φοιτητών έκανε και ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων του ΑΠΘ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος μετέφερε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των διοικητικών υπαλλήλων τόσο του ΔΙΠΑΕ όσο και των άλλων πανεπιστημίων στον αγώνα των φοιτητών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία να μη βρεθούν σε δεύτερη μοίρα τα αιτήματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση τόσο των συγκεκριμένων Τμημάτων όσο και του Πανεπιστημίου συνολικά. «Αυτό που σχεδιάζεται και υλοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», πρόσθεσε, «η περιβόητη κατεύθυνση της Μπολόνια, έχει ως συνέπεια αυτό που ζείτε εσείς σήμερα, μαζί με πολλά περισσότερα. Και αυτό υλοποιείται είτε με διορισμένες διοικήσεις, είτε με εκλεγμένες πρυτανείες, είτε με την τρέχουσα κυβέρνηση, είτε με προηγούμενες».

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Γιοβανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν συμφωνούμε και καταγγέλλουμε τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις που πρότεινε η Διοικούσα Επιτροπή κατ' εντολή - όπως φαίνεται - του υπουργείου», πρόσθεσε δε πως οι διοικητικοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους αγώνες των φοιτητών.

Παρέμβαση έκανε και ο Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ, δηλώνοντας ότι οι καθηγητές είναι στο πλευρό των φοιτητών και καλώντας σε στήριξη των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητών έχει δοθεί για σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου θα συμμετάσχουν φοιτητές του Ιδρύματος από τη Θεσσαλονίκη, τη Καβάλα και τις Σέρρες.

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σήμερα σε νέο αποκλεισμό του campus στη Σίνδο, από το πρωί μέχρι και την ώρα της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΚΟΣΜΗΤΕΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Αντιδράσεις σε σενάρια συγχωνεύσεων

Την αντίθεσή τους εκφράζουν επίσης σύλλογοι φοιτητών και εκπαιδευτικών

Αρνητική απάντηση στη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από σενάρια συγχώνευσης των αυτοτελών ξενόγλωσσων Φιλολογικών Τμημάτων των ΑΕΙ (Αγγλικής Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας, Γερμανικής κ.λπ.) σε ενιαίο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών» ανά ΑΕΙ, ή απόσχισής τους από τις Φιλοσοφικές Σχολές, δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Κοσμητείες των Φιλοσοφικών Σχολών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, δηλώνοντας ότι τα ξενόγλωσσα Τμήματα πρέπει «να συνεχίσουν να λειτουργούν ως αυτόνομα Τμήματα, ενταγμένα στις Φιλοσοφικές Σχολές».

Οι κοσμήτορες των δύο Ιδρυμάτων σημειώνουν ότι «πιθανές σκέψεις για συγχώνευση ή κατάργηση αυτών των Τμημάτων θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα οδηγήσουν σε αλλοίωση του χαρακτήρα δύο σημαντικών Σχολών ανθρωπιστικών σπουδών.

Αλλωστε, με βάση και τη διεθνή ακαδημαϊκή πρακτική, οι σπουδές και η έρευνα στις ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες δεν δικαιολογούν τη διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής ή την ίδρυση ξεχωριστής "Σχολής Ξένων Γλωσσών". Παρόμοια κίνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε την ενίσχυσή τους. Αντίθετα, η ενίσχυση θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως:

 • Η προκήρυξη θέσεων, που θα αντιστάθμιζαν τις απώλειες προσωπικού όλων των κατηγοριών.
 • Ο σεβασμός των προτάσεων των Τμημάτων σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν.
 • Η καλύτερη προσαρμογή ή η κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως τα ζητήματα της ΕΒΕ και των ξενόγλωσσων συγγραμμάτων, που δυσχεραίνουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 • Η γενικότερη απεμπλοκή από τη διαρκή υποχρηματοδότηση και η επένδυση σε υποδομές».

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και για την αντίστοιχη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με συγχωνεύσεις Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε ενιαία Παιδαγωγικά Τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό, στο ΕΚΠΑ έγινε πρόταση για διατήρηση μεν της αυτοτέλειας των Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αλλά συγχώνευση της Σχολής Επιστημών Αγωγής, στην οποία ανήκουν, με τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, σε μια νέα σχολή Διακλαδικών Επιστημών. Στην πρόταση αυτή, η οποία φαίνεται ωστόσο να έχει αποσυρθεί, αντέδρασε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Αγωγής, που έκλεισε τη Σχολή προχτές Δευτέρα, ενώ για τους ίδιους λόγους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων προχώρησαν χτες σε κατάληψη της Σχολής.

Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενες συγχωνεύσεις Παιδαγωγικών Τμημάτων εκφράζουν επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος», «Νίκος Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Γ. Σεφέρης» και «Δημήτρης Γληνός».

Εξελίξεις μακριά από τις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές τμημάτων του ΔΙΠΑΕ

Να μην προχωρήσει η απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, τονίζοντας πως «η απόφαση αγνοεί τις ζωές και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και δεκάδων εργαζομένων, έχει παρθεί χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, χωρίς καμία εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των σπουδών των φοιτητών».

Στην Ερώτηση υπενθυμίζονται οι προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, όπως αναφέρονται στο πρακτικό της 16ης/30/03/2022 Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται). Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι γίνονται για ακόμα μια φορά "πειραματόζωα" στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων για τον χάρτη των ΑΕΙ. Οι παραπάνω αλλαγές πραγματοποιούνται σε ένα πολύπαθο Ιδρυμα, από το οποίο έχουν περάσει κυριολεκτικά σαν "οδοστρωτήρας" αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις αναδιατάξεις του χάρτη του Ιδρύματος που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή», ενώ σημειώνεται πως «οι περαιτέρω μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων προστίθενται στις χρόνιες ελλείψεις του διδακτικού προσωπικού, των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού λόγω της υποχρηματοδότησης, στην αβεβαιότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μετά και την πανεπιστημιοποίηση.

Οι εξελίξεις στο ΔΙΠΑΕ επιβεβαιώνουν ότι οι σχεδιασμοί όλων των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων καμία σχέση δεν είχαν με τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων. Μοναδικό κριτήριο ήταν και είναι οι ανάγκες της "αγοράς", η δημιουργία στενότερων δεσμών των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, για δημιουργία "ανταγωνιστικών" ιδρυμάτων».

«Για το συνεχές έγκλημα στα πρώην ΤΕΙ ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που προωθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αντιλαμβάνονται ως αναβάθμιση την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, "υμνούν" την αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», επισημαίνεται ακόμα ανάμεσα σε άλλα στην Ερώτηση και υπογραμμίζεται πως «όσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τα κεντρικά σημεία των νόμων Διαμαντοπούλου το 2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και Γαβρόγλου το 2018 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά εφαρμόζονται πλήρως. Αυτά ακριβώς τα σημεία έρχεται σήμερα να συμπληρώσει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΚΚΕ έχει πρόταση για ουσιαστική διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των "ανωτατοποιήσεων". Είναι μαζί με τον αγώνα που δίνεται για να μην προχωρήσουν τα σχέδια διοίκησης - κυβέρνησης, συμβάλλει στον αγώνα για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα στηρίζει τους νέους στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν, που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και θα δίνει εφόδια στους νέους επιστήμονες να ασκήσουν το επάγγελμά τους, συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλα σχεδιαστούν από τη σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το αν κάθε τμήμα, ίδρυμα είναι ανταγωνιστικό με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Η σχέση μεταξύ των Ιδρυμάτων θα έπρεπε να χτίζεται στη βάση της συνεργασίας, της αμοιβαίας βοήθειας, προκειμένου να προχωράει η Επιστήμη προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, να βελτιώνεται το επίπεδο σπουδών και όχι να κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για το ποιος θα πρωτοπάρει μερίδιο από την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση σε βάρος του άλλου». Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης και ρωτούν την αρμόδια υπουργό ποια μέτρα θα παρθούν ώστε:

 • Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος του ΔΙΠΑΕ.
 • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους απαραίτητους όρους.
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα η αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών.
 • Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και την πρακτική άσκηση ενταγμένη σε αυτό.
Στήριξη στα αιτήματα των φοιτητών

Τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών εξέφρασε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του για το ζήτημα πως η απαράδεκτη εισήγηση της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ λειτουργεί σαν «λαγός» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, για να ανοίξει ο κύκλος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και σχολών, μιας πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Τόνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής, που διεκδικούν να μην κλείσει το τμήμα τους, και παράλληλα διεκδικεί την επαρκή χρηματοδότηση και την ενίσχυση του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα, την εξασφάλιση της δωρεάν σίτισης, στέγασης και μεταφοράς για όλους τους φοιτητές όπως και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων αποκλειστικά με τη λήψη του πτυχίου.

Νέο Στέκι της ΚΝΕ στην καρδιά της Καισαριανής

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του χώρου που ξεκινά δυναμικά με πολλές δραστηριότητες

Στην καρδιά της Καισαριανής, πλάι στο Σκοπευτήριο, έτοιμο να δώσει νέα πνοή στις αναζητήσεις της νεολαίας της περιοχής, λειτουργεί πλέον το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος». Το Στέκι της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, στην οδό Ερυθρού Σταυρού 29, έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο Στεκιών της Οργάνωσης στην Αττική, πλάι σε αυτά του ΚΣ της ΚΝΕ στη Βικτώρια στο κέντρο της Αθήνας, της ΤΟ Πειραιά στο κέντρο του Πειραιά, και της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου.

Ηδη λειτουργούν οι ομάδες φωτογραφίας, πεζοπορίας, κινηματογράφου, εκμάθησης μουσικών οργάνων, χορού φλαμένγκο, θεατρική ομάδα και χορωδία. Το προηγούμενο διάστημα, η ΚΝΕ με ένα πλατύ άνοιγμα στη νεολαία της περιοχής, με εξορμήσεις σε χώρους όπου συχνάζει και φοιτά η νεολαία, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στις ομάδες και στις δραστηριότητες του Στεκιού. Η ανταπόκριση που υπήρξε στο άκουσμα για λειτουργία ενός τέτοιου χώρου δείχνει για μία ακόμα φορά τις ανάγκες να βρουν διέξοδο η δημιουργικότητα και το μεράκι των νέων.

Η εγγραφή στις δραστηριότητες και τις ομάδες είναι δωρεάν (για περισσότερες πληροφορίες στον χώρο του Στεκιού, στο τηλέφωνο 6985.814.588 και στο email steki.kaisariani@gmail.com).

Η Τέχνη «ξυπνητήρι» νεανικών συνειδήσεων

Ο χώρος του Στεκιού που βρίσκεται δίπλα στο Σκοπευτήριο
Ο χώρος του Στεκιού που βρίσκεται δίπλα στο Σκοπευτήριο
Σε μία όμορφη εκδήλωση στον ανοιχτό χώρο δίπλα στο Σκοπευτήριο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας του. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής. Μεταξύ άλλων στάθηκε στη διαρκή ενασχόληση της ΚΝΕ με τον Πολιτισμό, ως μέσο καλλιέργειας και αφύπνισης, στο πώς όλη αυτή η προσπάθεια συνδέεται με τις σημερινές ανάγκες της νεολαίας, τις τωρινές συνθήκες αλλά και με την 100χρονη πορεία του Κόμματος. Αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση απέναντι στις εξελίξεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά και στις προσπάθειες τίμιων, ευαίσθητων και ταλαντούχων δημιουργών να προσφέρουν με το έργο τους αντιμετωπίζοντας απαξιωτικές επιθέσεις και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Τέχνη ως όπλο στα χέρια του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Οπως τόνισε, «για την ΚΝΕ η ενασχόληση με τον Πολιτισμό είναι αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας και δράσης της. Θέλουμε η νεολαία να αγαπήσει την Τέχνη ως θεμελιακό στοιχείο της γενικής μόρφωσης για να μπορεί να κατανοεί βαθύτερα τον κόσμο γύρω μας. Η Τέχνη, με τον τρόπο της, συμβάλλει στην ανάπτυξη του συναισθήματος και της φαντασίας, αλλά και της νόησης και της βούλησης, αρετές απαραίτητες στον καθένα που θέλει να λέγεται άνθρωπος, προπάντων σ' εκείνους που θέλουν να παλέψουν για το δίκιο και την ευτυχία των πολλών», τόνισε. Στα παραπάνω αντιπαρέβαλε το βάρος που δίνει η κοινωνική τάξη που έχει την εξουσία στην αποχαύνωση, στην ενσωμάτωση με μαζικούς όρους των λαϊκών και νεανικών συνειδήσεων χρησιμοποιώντας από ευτελή κακόγουστα θεάματα μέχρι καλοφτιαγμένες και αισθητικά προσεγμένες παραγωγές που κρύβουν ξεπερασμένο και βλαβερό για τις συνειδήσεις περιεχόμενο, αλλά και τα εμπόδια που μπαίνουν στην πρόσβαση στη μεγάλη Τέχνη, η οποία αφυπνίζει και γεννά στον άνθρωπο την ανάγκη να ανοίξει τους ορίζοντες της σκέψης του.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση εγκαινίων

RIZOSPASTIS

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση εγκαινίων
«Η δική μας επιλογή, στη σημερινή εποχή, είναι η μετατροπή της Τέχνης σε όπλο ενάντια στην αστική επιρροή, σε ξυπνητήρι νεανικών συνειδήσεων, σε φως που δείχνει τον δρόμο που η νεολαία πρέπει να βαδίσει, κι εδώ τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», τόνισε ο ομιλητής. «Στη δική μας αντίληψη, η σπουδαιότερη λειτουργία της Τέχνης είναι να συμβάλλει στη διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για να κατακτάμε τον ρόλο μας ως επαναστατικής πρωτοπορίας.

Στη δική μας αντίληψη, ο Πολιτισμός - ιδιαίτερα η στρατευμένη στα κομμουνιστικά ιδανικά Τέχνη - είναι ένα σημαντικό πεδίο της ταξικής πάλης, ένας κρίσιμος τομέας δράσης του Κόμματος, ικανός με τα δικά του μέσα - αισθητικά, καλλιτεχνικά - να εκφράζει και να προωθεί την κομμουνιστική ιδεολογία και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο αν είναι «πολυτέλεια» η ενασχόληση με τον Πολιτισμό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

«Η αποστολή αυτού του Στεκιού που σήμερα εγκαινιάζουμε, αποτυπώνεται, θα λέγαμε, στο λογότυπό του, και στον 14χρονο αγωνιστή ήρωα, του οποίου το όνομα η Οργάνωσή μας τιμητικά αποδίδει στο Στέκι της», σημείωσε ο Ι. Φανός και συνέχισε: «Θέλουμε ο χώρος αυτός να δώσει νέα πνοή στη δράση της ΤΟ Ανατολικών, ώστε τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, πατώντας πάνω στη γνώση, στη μελέτη της ένδοξης Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος, στη μελέτη της επιστημονικής μας κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, να σηκωθούν στις μύτες των ποδιών τους, δηλαδή να ψηλώσουν μεταφορικά, να ωριμάσουν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ιδεολογική και πολιτική, ώστε να κοιτάξουν κατάματα την κάννη του όπλου που μας σημαδεύει, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε μαχητικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό και όλες τις επιπτώσεις του στη ζωή μας, από την τσέπη μας ως το μυαλό μας, τη μόρφωση και τον ίδιο μας τον ελεύθερο χρόνο, το πώς, σε τελική ανάλυση, θα ζήσουμε την ίδια τη ζωή μας.

Αλλωστε, όλοι εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας του ΚΚΕ, τι άλλο παλεύουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ξημερώνει, αν όχι να προσπαθούμε να στεκόμαστε στις μύτες των ποδιών μας, όπως μας έδειξε ο μικρός Ανδρέας και χιλιάδες άλλοι ήρωες να κάνουμε, απέναντι στις δυσκολίες, στα εμπόδια της ταξικής πάλης, στα προσωπικά διλήμματα και προβλήματα, στα άγχη και τις αγωνίες μας, ώστε να γινόμαστε πιο ικανοί στην πάλη για το δίκαιο, για το σωστό, για το απλό που είναι δυστυχώς και δύσκολο να γίνει;».

Τιμώντας τον Ανδρέα Λυκουρίνο

«Σήμερα υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις από ποτέ ώστε να βγάλουν οι νέοι και οι νέες συμπεράσματα. Γι' αυτό το Στέκι Πολιτισμού μας ξεκινάει το ταξίδι του την κατάλληλη στιγμή, για να αποτελέσει φωτεινό φάρο στις δυσκολίες της νεολαίας, πηγή μελέτης, συζήτησης, έμπνευσης και πολιτιστικής δημιουργίας, ανάσα και πρόσβαση σε δραστηριότητες και τέχνες όπου το σύστημα βάζει τεράστιους οικονομικούς φραγμούς σε πολλούς νέους της περιοχής, ιδιαίτερα τώρα με την ακρίβεια να τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Κοσκινάς, μέλος του ΣΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

Οπως σημείωσε, «επιλέξαμε ως τοποθεσία του Στεκιού μας την Καισαριανή. Μια γειτονιά στο κέντρο των Ανατολικών Συνοικιών, χτισμένη με τον πόνο της προσφυγιάς, κέντρο της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μία Ιστορία γεμάτη αγώνα, με την αλύγιστη νεολαία πρωταγωνιστή για μια κοινωνία δίκαιη. Μία γειτονιά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή και δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που υπενθυμίζει ότι βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Στην ίδια πλευρά που επέλεξε και ο Ανδρέας Λυκουρίνος.

Με το όνομα του Στεκιού μας, θέλουμε να τιμήσουμε τον Ανδρέα Λυκουρίνο, τον νεότερο εκτελεσμένο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τον 14χρονο ΕΠΟΝίτη που με τη δράση του έγινε θρύλος ανάμεσα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο φόβος και ο τρόμος των ντόπιων πρακτόρων και εχθρών του λαού. Οι δυνάμεις του κατακτητή τον έψαχναν λυσσασμένα. Πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με έναν μαχητή - θηρίο αφού τους είχε προκαλέσει τεράστια ζημιά. Οταν τελικά τον συνέλαβαν δεν πίστευαν ότι αυτό το παιδάκι, με τα νούμερο 32 παπούτσια, ήταν ο μαχητής που έψαχναν. Ρίχτηκε στη φυλακή, βασανίστηκε και στήθηκε μαζί με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου και άλλους 48 αγωνιστές στον τοίχο της Καισαριανής.

Ομως, τα πολυβόλα των Γερμανών ήταν ρυθμισμένα στο ανάστημα ενός μέσου άντρα και έτσι ο μικρός Ανδρέας έβλεπε τους συντρόφους του δίπλα να σωριάζονται από τα βόλια ενώ αυτά σφύριζαν πάνω από το κεφάλι του. Τότε αυτός ο άγουρος αλλά τεράστιος εντός του Ανδρέας Λυκουρίνος, σαν έτοιμος από καιρό, σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του ώστε να τον βρουν τα βόλια και να μην αποστεί από το φλογερό μέτρο της συλλογικής θυσίας.

Αυτήν την τελευταία ηρωική του πράξη τιμάμε με το λογότυπο του Στεκιού μας. Δύο παιδικά πόδια πατώντας στις μύτες στηριζόμενα πάνω σε βιβλία, στη μόρφωση, στην Ιστορία, στον Πολιτισμό. Για να μας θυμίζει πάντα ότι η ΚΝΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Για να μας θυμίζει πάντα ότι η μόρφωση, η μελέτη της Ιστορίας, η επαφή με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο στοιχείο των κομμουνιστών, των αγωνιστών του λαού, των ηρώων της τάξης μας. Για να μας θυμίζει πάντα ότι το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή "Ανδρέας Λυκουρίνος", που ξεκινάει το ταξίδι του σήμερα, θα συντροφεύει με το περιεχόμενο, τις δραστηριότητες και το στίγμα του τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Οι ομιλητές από το βήμα της εκδήλωσης ευχαρίστησαν όλους εκείνους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο ώστε να γίνει πραγματικότητα το Στέκι της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία - αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με hip-hop live στο οποίο συμμετείχαν οι Retro, Φρανκ, Drugitiz, Rhyme Riot, Ravius και Μπόμπιρας.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ