Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Νέο Στέκι της ΚΝΕ στην καρδιά της Καισαριανής

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του χώρου που ξεκινά δυναμικά με πολλές δραστηριότητες

Στην καρδιά της Καισαριανής, πλάι στο Σκοπευτήριο, έτοιμο να δώσει νέα πνοή στις αναζητήσεις της νεολαίας της περιοχής, λειτουργεί πλέον το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος». Το Στέκι της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, στην οδό Ερυθρού Σταυρού 29, έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο Στεκιών της Οργάνωσης στην Αττική, πλάι σε αυτά του ΚΣ της ΚΝΕ στη Βικτώρια στο κέντρο της Αθήνας, της ΤΟ Πειραιά στο κέντρο του Πειραιά, και της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου.

Ηδη λειτουργούν οι ομάδες φωτογραφίας, πεζοπορίας, κινηματογράφου, εκμάθησης μουσικών οργάνων, χορού φλαμένγκο, θεατρική ομάδα και χορωδία. Το προηγούμενο διάστημα, η ΚΝΕ με ένα πλατύ άνοιγμα στη νεολαία της περιοχής, με εξορμήσεις σε χώρους όπου συχνάζει και φοιτά η νεολαία, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στις ομάδες και στις δραστηριότητες του Στεκιού. Η ανταπόκριση που υπήρξε στο άκουσμα για λειτουργία ενός τέτοιου χώρου δείχνει για μία ακόμα φορά τις ανάγκες να βρουν διέξοδο η δημιουργικότητα και το μεράκι των νέων.

Η εγγραφή στις δραστηριότητες και τις ομάδες είναι δωρεάν (για περισσότερες πληροφορίες στον χώρο του Στεκιού, στο τηλέφωνο 6985.814.588 και στο email steki.kaisariani@gmail.com).

Η Τέχνη «ξυπνητήρι» νεανικών συνειδήσεων

Ο χώρος του Στεκιού που βρίσκεται δίπλα στο Σκοπευτήριο
Ο χώρος του Στεκιού που βρίσκεται δίπλα στο Σκοπευτήριο
Σε μία όμορφη εκδήλωση στον ανοιχτό χώρο δίπλα στο Σκοπευτήριο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας του. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής. Μεταξύ άλλων στάθηκε στη διαρκή ενασχόληση της ΚΝΕ με τον Πολιτισμό, ως μέσο καλλιέργειας και αφύπνισης, στο πώς όλη αυτή η προσπάθεια συνδέεται με τις σημερινές ανάγκες της νεολαίας, τις τωρινές συνθήκες αλλά και με την 100χρονη πορεία του Κόμματος. Αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση απέναντι στις εξελίξεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά και στις προσπάθειες τίμιων, ευαίσθητων και ταλαντούχων δημιουργών να προσφέρουν με το έργο τους αντιμετωπίζοντας απαξιωτικές επιθέσεις και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Τέχνη ως όπλο στα χέρια του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Οπως τόνισε, «για την ΚΝΕ η ενασχόληση με τον Πολιτισμό είναι αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας και δράσης της. Θέλουμε η νεολαία να αγαπήσει την Τέχνη ως θεμελιακό στοιχείο της γενικής μόρφωσης για να μπορεί να κατανοεί βαθύτερα τον κόσμο γύρω μας. Η Τέχνη, με τον τρόπο της, συμβάλλει στην ανάπτυξη του συναισθήματος και της φαντασίας, αλλά και της νόησης και της βούλησης, αρετές απαραίτητες στον καθένα που θέλει να λέγεται άνθρωπος, προπάντων σ' εκείνους που θέλουν να παλέψουν για το δίκιο και την ευτυχία των πολλών», τόνισε. Στα παραπάνω αντιπαρέβαλε το βάρος που δίνει η κοινωνική τάξη που έχει την εξουσία στην αποχαύνωση, στην ενσωμάτωση με μαζικούς όρους των λαϊκών και νεανικών συνειδήσεων χρησιμοποιώντας από ευτελή κακόγουστα θεάματα μέχρι καλοφτιαγμένες και αισθητικά προσεγμένες παραγωγές που κρύβουν ξεπερασμένο και βλαβερό για τις συνειδήσεις περιεχόμενο, αλλά και τα εμπόδια που μπαίνουν στην πρόσβαση στη μεγάλη Τέχνη, η οποία αφυπνίζει και γεννά στον άνθρωπο την ανάγκη να ανοίξει τους ορίζοντες της σκέψης του.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση εγκαινίων

RIZOSPASTIS

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση εγκαινίων
«Η δική μας επιλογή, στη σημερινή εποχή, είναι η μετατροπή της Τέχνης σε όπλο ενάντια στην αστική επιρροή, σε ξυπνητήρι νεανικών συνειδήσεων, σε φως που δείχνει τον δρόμο που η νεολαία πρέπει να βαδίσει, κι εδώ τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», τόνισε ο ομιλητής. «Στη δική μας αντίληψη, η σπουδαιότερη λειτουργία της Τέχνης είναι να συμβάλλει στη διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για να κατακτάμε τον ρόλο μας ως επαναστατικής πρωτοπορίας.

Στη δική μας αντίληψη, ο Πολιτισμός - ιδιαίτερα η στρατευμένη στα κομμουνιστικά ιδανικά Τέχνη - είναι ένα σημαντικό πεδίο της ταξικής πάλης, ένας κρίσιμος τομέας δράσης του Κόμματος, ικανός με τα δικά του μέσα - αισθητικά, καλλιτεχνικά - να εκφράζει και να προωθεί την κομμουνιστική ιδεολογία και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο αν είναι «πολυτέλεια» η ενασχόληση με τον Πολιτισμό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

«Η αποστολή αυτού του Στεκιού που σήμερα εγκαινιάζουμε, αποτυπώνεται, θα λέγαμε, στο λογότυπό του, και στον 14χρονο αγωνιστή ήρωα, του οποίου το όνομα η Οργάνωσή μας τιμητικά αποδίδει στο Στέκι της», σημείωσε ο Ι. Φανός και συνέχισε: «Θέλουμε ο χώρος αυτός να δώσει νέα πνοή στη δράση της ΤΟ Ανατολικών, ώστε τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, πατώντας πάνω στη γνώση, στη μελέτη της ένδοξης Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος, στη μελέτη της επιστημονικής μας κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, να σηκωθούν στις μύτες των ποδιών τους, δηλαδή να ψηλώσουν μεταφορικά, να ωριμάσουν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ιδεολογική και πολιτική, ώστε να κοιτάξουν κατάματα την κάννη του όπλου που μας σημαδεύει, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε μαχητικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό και όλες τις επιπτώσεις του στη ζωή μας, από την τσέπη μας ως το μυαλό μας, τη μόρφωση και τον ίδιο μας τον ελεύθερο χρόνο, το πώς, σε τελική ανάλυση, θα ζήσουμε την ίδια τη ζωή μας.

Αλλωστε, όλοι εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας του ΚΚΕ, τι άλλο παλεύουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ξημερώνει, αν όχι να προσπαθούμε να στεκόμαστε στις μύτες των ποδιών μας, όπως μας έδειξε ο μικρός Ανδρέας και χιλιάδες άλλοι ήρωες να κάνουμε, απέναντι στις δυσκολίες, στα εμπόδια της ταξικής πάλης, στα προσωπικά διλήμματα και προβλήματα, στα άγχη και τις αγωνίες μας, ώστε να γινόμαστε πιο ικανοί στην πάλη για το δίκαιο, για το σωστό, για το απλό που είναι δυστυχώς και δύσκολο να γίνει;».

Τιμώντας τον Ανδρέα Λυκουρίνο

«Σήμερα υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις από ποτέ ώστε να βγάλουν οι νέοι και οι νέες συμπεράσματα. Γι' αυτό το Στέκι Πολιτισμού μας ξεκινάει το ταξίδι του την κατάλληλη στιγμή, για να αποτελέσει φωτεινό φάρο στις δυσκολίες της νεολαίας, πηγή μελέτης, συζήτησης, έμπνευσης και πολιτιστικής δημιουργίας, ανάσα και πρόσβαση σε δραστηριότητες και τέχνες όπου το σύστημα βάζει τεράστιους οικονομικούς φραγμούς σε πολλούς νέους της περιοχής, ιδιαίτερα τώρα με την ακρίβεια να τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Κοσκινάς, μέλος του ΣΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

Οπως σημείωσε, «επιλέξαμε ως τοποθεσία του Στεκιού μας την Καισαριανή. Μια γειτονιά στο κέντρο των Ανατολικών Συνοικιών, χτισμένη με τον πόνο της προσφυγιάς, κέντρο της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μία Ιστορία γεμάτη αγώνα, με την αλύγιστη νεολαία πρωταγωνιστή για μια κοινωνία δίκαιη. Μία γειτονιά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή και δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που υπενθυμίζει ότι βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Στην ίδια πλευρά που επέλεξε και ο Ανδρέας Λυκουρίνος.

Με το όνομα του Στεκιού μας, θέλουμε να τιμήσουμε τον Ανδρέα Λυκουρίνο, τον νεότερο εκτελεσμένο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τον 14χρονο ΕΠΟΝίτη που με τη δράση του έγινε θρύλος ανάμεσα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο φόβος και ο τρόμος των ντόπιων πρακτόρων και εχθρών του λαού. Οι δυνάμεις του κατακτητή τον έψαχναν λυσσασμένα. Πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με έναν μαχητή - θηρίο αφού τους είχε προκαλέσει τεράστια ζημιά. Οταν τελικά τον συνέλαβαν δεν πίστευαν ότι αυτό το παιδάκι, με τα νούμερο 32 παπούτσια, ήταν ο μαχητής που έψαχναν. Ρίχτηκε στη φυλακή, βασανίστηκε και στήθηκε μαζί με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου και άλλους 48 αγωνιστές στον τοίχο της Καισαριανής.

Ομως, τα πολυβόλα των Γερμανών ήταν ρυθμισμένα στο ανάστημα ενός μέσου άντρα και έτσι ο μικρός Ανδρέας έβλεπε τους συντρόφους του δίπλα να σωριάζονται από τα βόλια ενώ αυτά σφύριζαν πάνω από το κεφάλι του. Τότε αυτός ο άγουρος αλλά τεράστιος εντός του Ανδρέας Λυκουρίνος, σαν έτοιμος από καιρό, σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του ώστε να τον βρουν τα βόλια και να μην αποστεί από το φλογερό μέτρο της συλλογικής θυσίας.

Αυτήν την τελευταία ηρωική του πράξη τιμάμε με το λογότυπο του Στεκιού μας. Δύο παιδικά πόδια πατώντας στις μύτες στηριζόμενα πάνω σε βιβλία, στη μόρφωση, στην Ιστορία, στον Πολιτισμό. Για να μας θυμίζει πάντα ότι η ΚΝΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Για να μας θυμίζει πάντα ότι η μόρφωση, η μελέτη της Ιστορίας, η επαφή με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο στοιχείο των κομμουνιστών, των αγωνιστών του λαού, των ηρώων της τάξης μας. Για να μας θυμίζει πάντα ότι το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή "Ανδρέας Λυκουρίνος", που ξεκινάει το ταξίδι του σήμερα, θα συντροφεύει με το περιεχόμενο, τις δραστηριότητες και το στίγμα του τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Οι ομιλητές από το βήμα της εκδήλωσης ευχαρίστησαν όλους εκείνους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο ώστε να γίνει πραγματικότητα το Στέκι της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία - αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με hip-hop live στο οποίο συμμετείχαν οι Retro, Φρανκ, Drugitiz, Rhyme Riot, Ravius και Μπόμπιρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά η εθελοντική αιμοδοσία, συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών(2023-02-11 00:00:00.0)
Εγκαινιάζεται το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος»(2022-04-06 00:00:00.0)
Διαδικτυακή εκδήλωση(2021-01-28 00:00:00.0)
Διαδικτυακή εκδήλωση(2021-01-27 00:00:00.0)
Αρχίζει ένα δημιουργικό νέο έτος... «αλλιώς»(2021-01-06 00:00:00.0)
Στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για το άνοιγμά του!(2020-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ