Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πλούσια δραστηριότητα αύριο σε πολλές πόλεις

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα ανακοινώνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις στο πλαίσιο της πανελλαδικής Μέρας Δράσης που καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών αύριο Πέμπτη.

Στην Αττική

Ο Σύλλογος ΣΕΤΠ και η Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ καλούν σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο.

Στην Αρχιτεκτονική ο Φοιτητικός Σύλλογος θα ξεναγήσει τους πρωτοετείς φοιτητές στους χώρους της Σχολής.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών καλεί σε πικετοφορία - εικαστική διαμαρτυρία στο κτίριο της Πειραιώς.

Ο Σύλλογος Νέων Εστιών του ΕΜΠ καλεί σε συμβολικό αποκλεισμό του ΕΠΙΣΕΥ και του ΕΛΚΕ τις πρωινές ώρες, κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος στις 12 το μεσημέρι για τα προβλήματα των σχολών και στο εστιατόριο στις 3 μ.μ. για την ταλαιπωρία και τις ουρές που δημιουργούνται.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Τουρκικών Σπουδών διοργανώνει την πρώτη συνάντηση των Πολιτιστικών Ομάδων.

Ο Σύλλογος Νοσηλευτικής και οι Επιτροπές Αγώνα Ιατρικής και Οδοντιατρικής καλούν σε συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία, στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Υγείας.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στην αυριανή μέρα δράσης, σήμερα Τετάρτη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο ΔΕΠ διοργανώνουν εκδήλωση για τα υγειονομικά μέτρα στις σχολές στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Α' της Ιατρικής.

Αύριο Πέμπτη διοργανώνουν μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην Αγίας Σοφίας, και ρεμπέτικο γλέντι στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Στην Ξάνθη ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών και ο Σύλλογος Οικοτρόφων πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στα προκάτ.

Στα Γιάννενα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Πάτρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διοργανώνουν πορεία μέσα στο Πανεπιστήμιο, που θα καταλήξει σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία.

Αγωνιστικές προτάσεις για παρεμβάσεις στις σχολές

Σε μια σειρά σχολές της Αθήνας, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» καταθέτουν προτάσεις στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων:

Στα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών προτείνουν κατάληψη της Κοσμητείας αύριο.

Στο Φυσικό, κινητοποίηση στον πρόεδρο του Τμήματος.

Στη Φιλοσοφική καλούν σε συνέλευση των φοιτητών των ξενόγλωσσων τμημάτων, για να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στη συγχώνευσή τους.

Στη ΦΕΠΑ καλούν σε κινητοποίηση στην Εφορία της Εστίας, με θέμα τις παρατάσεις των αιτήσεων, και Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κινητοποίηση για τη σίτιση, ώστε να τρώνε δωρεάν με επίδειξη βεβαίωσης φοίτησης οι φοιτητές του 1ου και του 2ου έτους, καθώς και δράσεις για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης.

Στη Νομική καλούν σε κινητοποίηση στη Γραμματεία του Τμήματος για το ζήτημα των ΑμεΑ, δημιουργία πανό και spot - βίντεο για την κατάσταση που επικρατεί στα αμφιθέατρα, καθώς και συνάντηση θεατρικής ομάδας και γνωριμία μετεγγραφέντων φοιτητών.

Στο Οικονομικό της ΝΟΠΕ, περιοδεία της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και συζήτηση με θέμα «Μετά το πτυχίο τι;».

Στο Πολιτικό της ΝΟΠΕ, κινητοποίηση στην Κοσμητεία για το πρόβλημα της στέγασης.

Στο Τμήμα ΕΜΜΕ, κινητοποίηση για να επαναλειτουργήσει το σεμινάριο του ραδιοφώνου.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος.

Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Ανακοίνωση της ΚΝΕ και πλήθος δράσεων με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
 • Κάλεσμα του ΜΑΣ για πανελλαδική Μέρα Δράσης αύριο για πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή, δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία!
 • Συνεχίζεται το κύμα αντιδράσεων ενάντια στις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και τους υποβιβασμούς στα σχολεία, μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις ελλείψεις εκπαιδευτικών
 • Μεταφορά πείρας από την οργάνωση των μαθητικών κινητοποιήσεων στη Ζάκυνθο
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή! Δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Κάλεσμα προς τους Φοιτητικούς Συλλόγους να οργανώσουν σχέδιο ενημέρωσης και διεκδίκησης στο πλαίσιο πανελλαδικής Μέρας Δράσης αύριο, Πέμπτη 21 Οκτώβρη, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Παράλληλα, η ΕΓ του ΜΑΣ καλεί σε συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν εργατικά Σωματεία στις 4 Νοέμβρη.

Στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Παλεύουμε για πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή! Είναι στο χέρι μας!

1,5 χρόνο μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολών η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε ένα από τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, ούτε ένα από τα αιτήματα των υγειονομικών.

 • Δεν αύξησε ούτε 1 ευρώ τη χρηματοδότηση, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, ούτε προσωπικό καθαριότητας.
 • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των μεγάλων διδακτικών κενών της τηλεκπαίδευσης, ιδίως για τα εργαστήρια.
 • Δεν διαμόρφωσε κατάλληλα τις υποδομές ώστε να μην στοιβάζονται οι φοιτητές. Επιμένει να κρατά αμφιθέατρα και εργαστήρια κλειστά για τους φοιτητές και ανοιχτά μόνο για επιχειρηματικά συνέδρια, χορηγούς και προς ενοικίαση από ιδιώτες.
 • Αντί να φέρει κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid test για όλους, ενημέρωση και επιτάχυνση του εμβολιασμού, επέβαλε αποκλεισμούς, χαράτσια και ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας στα ΜΜΜ, στις πύλες, στα εστιατόρια.
 • Τα εξ αποστάσεως μαθήματα συνεχίζονται από ορισμένους καθηγητές χωρίς επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία.
 • Εκατοντάδες φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν λόγω έλλειψης εστιών, πανάκριβων ενοικίων ή κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο περιμένοντας τη μετεγγραφή τους.
 • Οι πρωτοετείς ακόμα περιμένουν το πάσο και πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο για να παστώνονται σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ - υγειονομικές βόμβες».

Το ΜΑΣ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν την κύρια ευθύνη, χρήματα είχαν για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και πανεπιστημιακή αστυνομία, χρόνο είχαν για αντιδραστικά νομοσχέδια και τώρα ετοιμάζουν νέο νόμο - πλαίσιο που θα οδηγήσει σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, στο βάθεμα της κατηγοριοποίησης και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Αναφέρεται ακόμα στην ισοτίμηση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, καθώς και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, σημειώνοντας ότι από αυτά «κερδισμένη είναι η μεγαλοεργοδοσία που θα συμπιέζει τα δικαιώματα όλων μας προς τα κάτω» και καλεί σε πάλη μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, προσθέτοντας πως «ο αγώνας των εργαζομένων της e-food έδειξε τη δύναμη των εργαζομένων όταν οργανώνονται στα σωματεία, απεργούν και παλεύουν!».

Η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι το όπλο μας!

«Οι φοιτητές να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!», καλεί το ΜΑΣ μιλώντας για ζωντάνεμα των Φοιτητικών Συλλόγων, οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων με ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών στη συζήτηση και υλοποίηση των αποφάσεων, συγκρότηση επιτροπών ετών από πρωτοετείς και δευτεροετείς.

«Εχουμε δύναμη! Είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπήκε "στον πάγο" και είναι στο δικό μας χέρι η είσοδός της στα πανεπιστήμια να ανασταλεί μόνιμα, να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του!», σημειώνει το ΜΑΣ που διεκδικεί:

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα. Μειωμένο εισιτήριο για τους πρωτοετείς μέχρι να πάρουν πάσο.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας στις σχολές και στα ΜΜΜ. Δωρεάν test για όλους. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Να καλυφθούν τα γνωστικά κενά της τηλεκπαίδευσης.
 • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του.
 • Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Καμία εξίσωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων. Το πτυχίο μας να εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
 • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και οι αντεργατικοί νόμοι. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.
 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία μετεγγραφής για όλους για να μην χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνο».
Ο Δ. Κουτσούμπας στα εγκαίνια της έκθεσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στα εγκαίνια της Εκθεσης Κειμένων και Φωτογραφίας, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, την Πέμπτη 21 Οκτώβρη και ώρα 18.00.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Γνωριμία με την πραγματική Ιστορία

Εκθεση για τα 80χρονα από την ίδρυση του ΕΑΜ διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Από την έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης

RIZOSPASTIS

Από την έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης
Μία καθοριστική εμπειρία γνωριμίας με την Ιστορία των αγώνων του λαού έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές, μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις που γίνονται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και στον χώρο του Σκοπευτηρίου από μέλη και ιστορικούς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η ξενάγηση, σε όλη τη διάρκεια της οποίας τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ξεκινά με επίσκεψη στον χώρο του Σκοπευτηρίου. Τα σχολεία που θα επισκεφτούν τον χώρο θα έχουν την ευκαιρία, με εκκίνηση το Μνημείο του Θυσιαστηρίου, να βαδίσουν στον διάδρομο που οδηγούσε στον χώρο εκτέλεσης, έναν διάδρομο που «όποιος τον πέρναγε δεν επέστρεφε ποτέ», να ψηλαφήσουν τους τοίχους όπου εκτελέστηκαν οι εκατοντάδες αγωνιστές, ανάμεσά τους και παιδιά στις ηλικίες των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα μάθουν για την Ιστορία της προσφυγούπολης της Καισαριανής, τους αγώνες των κατοίκων της κατά την Αντίσταση, που άλλωστε ήταν και από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε να γίνει εκεί τόπος μαρτυρίου και εκτελέσεων αγωνιστών, για τις διεκδικήσεις που οδήγησαν να χαρακτηριστεί το Σκοπευτήριο ιστορικός χώρος.

Επόμενος σταθμός είναι ο χώρος του Μουσείου, όπου σε μικρά γκρουπ οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες, μία αυθεντική στολή αξιωματικού του ΕΛΑΣ, εργαλεία, προκηρύξεις και όπλα, στρατιωτικό υλικό Ιταλών, Γερμανών και Αγγλων, δύο από τα οπλοπολυβόλα που χρησιμοποιήθηκαν στις εκτελέσεις, χαρακτηριστικά έντυπα του ΕΑΜικού Τύπου και ιδιαίτερα από τον Δεκέμβρη του '44, υλικά από τις εξορίες και τις φυλακές κ.ά., σε έναν πλούτο εκθεμάτων. Η ξενάγηση κλείνει στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην αγωνίστρια Ηρώ Κωνσταντοπούλου και κατά προέκταση στη γυναίκα, στην αγωνίστρια, στη νεολαία, όπου εκτίθενται και βιογραφικά νέων αγωνιστών.

Η περιήγηση στην έκθεση συμβάλλει στον προβληματισμό, στο να γνωρίσουν οι μαθητές αλλά και οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, την πραγματική Ιστορία, και με αφορμή εκείνη την περίοδο να βγάλουν συμπεράσματα για το τι είναι φασισμός, τι τον γεννά και τον θρέφει, πώς εξυπηρετεί το σύστημα.

Διπλή ευκαιρία η έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, παρουσιάζει έκθεση με κείμενα και φωτογραφίες για την Ιστορία του ΕΑΜ, τη μεγάλη στιγμή της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του '44 και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, το έπος του ΔΣΕ.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα.

Η έκθεση μέσα από κείμενα και φωτογραφίες αναδεικνύει την πείρα και τα συμπεράσματα της περιόδου, τον ρόλο της γυναίκας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Διαρθρώνεται σε ενότητες που ξεκινούν από το σάλπισμα της Αντίστασης από το ΚΚΕ, τη δράση του ΕΑΜ, την πορεία στην Απελευθέρωση, τον Δεκέμβρη του '44, το έπος του ΔΣΕ. Φτάνοντας στο πώς μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, εφόσον πάρει την τύχη στα χέρια του και ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή.

«Προσδοκούμε να φωτίσουμε ακόμα καλύτερα την Ιστορία της πάλης του λαού μας την περίοδο της Αντίστασης για την Απελευθέρωση και τα διδάγματα της περιόδου, μπροστά στους σύγχρονους αγώνες του λαού μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την εργατική εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας», αναφέρει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο α' αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» τονίζει την ιδιαίτερη αξία που έχει για τη νέα γενιά η γνωριμία με την πραγματική Ιστορία. «Με αφετηρία την ΕΕ, που έχει επίσημη πολιτική τον αντικομμουνισμό, γίνεται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας, ειδικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και όλου του προηγούμενου αιώνα. Στα σχολεία δεν διδάσκονται την πραγματική Ιστορία. Εκείνο που προσπαθούμε είναι να μπει στα σχολικά βιβλία η πραγματική Ιστορία του παραπάνω διαστήματος, και να ενημερώνουμε τη νεολαία και τα σχολεία για το ποιοι ήταν εκείνοι που πάλεψαν εναντίον του φασισμού. Αυτό επιδιώκουμε και με αφορμή επετείους, στην έναρξη των σχολείων, μέσα από τα μουσεία που δημιουργούμε σε διάφορες πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα που δεν έχει μουσείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», μας αναφέρει, τονίζοντας πως τα παραπάνω εξειδικεύονται στον συγκεκριμένο χώρο μέσα από την έκθεση, τους ξεναγούς ιστορικούς που μιλούν και απαντούν σε ερωτήσεις για τα ντοκουμέντα και τα εκθέματα στα παιδιά, με μεγάλη ανταπόκριση από σχολεία.

Η έκθεση λειτουργεί στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (Πάρκο Ελευθερίας), έως 30/10, από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Νίκαια, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

 • Το Σάββατο 23 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, σε χαρακτηριστικά σημεία από την αντιστασιακή δράση στην Κατοχή. Εκκίνηση στις 11 π.μ. από τον πεζόδρομο Τοσίτσα.
ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, οι Οργανώσεις της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από δραστηριότητες, εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συσκέψεις, ξεναγήσεις, περιπάτους.

Μεταξύ άλλων:

 • Οι εδαφικές Οργανώσεις της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Βελισσαρίου 5). Την Παρασκευή 22/10, στις 20.00 θα γίνει η προβολή «Οταν η ιστορία γίνεται δύναμη...!».
 • Οι μαθητικές Οργανώσεις της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Κυριακή 24/10 επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 • Η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Παρασκευή 22/10 στις 20.30 προβολή του Ντοκιμαντέρ «Καινούριος ουρανός. Οι γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού» στο Αμφιθέατρο Α Ιατρικής. Το Σάββατο 23/10 διοργανώνει ιστορικό περίπατο στο Γεντί Κουλέ.
Ιστορικός περίπατος

Οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν ιστορικό περίπατο την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί, με αφετηρία το Στρατόπεδο 301.

Οι δυτικές συνοικίες, όπως και κάθε γωνιά της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και όλης της Ελλάδας, είχαν τη δική τους συμβολή στην πάλη για την απελευθέρωση από τις κατοχικές δυνάμεις. Με κείμενό τους μπροστά στον ιστορικό περίπατο, οι Οργανώσεις παραθέτουν τα πιο γνωστά γεγονότα της περιόδου που έλαβαν χώρα στις γειτονιές των Αγίων Αναργύρων και του Ιλίου (Νέα Λιόσια).

Αναφέρονται στη Στρατιωτική Αποθήκη Αγίων Αναργύρων (σήμερα 301 Εργοστάσιο Βάσης), όπου τον Οκτώβρη του 1944 οι δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ απέτρεψαν την ανατίναξή της από τους Γερμανούς. Ακόμα στον οδό Μπίμπιζα, που πήρε το όνομά της από τον 17χρονο ηρωικό ΕΠΟΝίτη που κάλυψε τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη μάχη με τις δυνάμεις κατοχής στα Νέα Λιόσια τον Σεπτέμβρη του 1944. Μιλούν ακόμα για τη Ραδιοφωνία, όπου επίσης ο ΕΛΑΣ απέτρεψε την ανατίναξη των κεραιών της και για την περιοχή Ρίμινι στο Ιλιον, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη ταξιαρχία του αστικού στρατού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - 2021 | 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας. Μαθαίνουμε την αλήθεια και πρωτοστατούμε στη διάδοσή της

Η 28η Οκτωβρίου του 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας, καθώς και η μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική - τριπλή - κατοχή, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που η Ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Αντάρτης - κλέφτης - παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός...

Η Ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα κατοπινά χρόνια, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του, και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι και οι πολιτικές τους δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τις δυνάμεις κατοχής, οι γνωστοί δοσίλογοι, άλλες εγκατέλειψαν τη χώρα αρπάζοντας τα κρατικά αποθέματα σε χρυσό και εγκαταστάθηκαν μαζί με το Παλάτι στη Μ. Ανατολή κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στην «επόμενη μέρα», πώς θα διατηρήσουν την εξουσία τους και θα υπομονεύσουν τον δίκαιο αγώνα του λαού.


Κράτησέ το: Το στοιχείο της «εθνικής ενότητας» που, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, τονίζουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος στοχεύει στη χειραγώγηση του λαού, στον εγκλωβισμό του στους κάθε φορά «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, όπως είναι σήμερα η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, η γεωστρατηγική αναβάθμιση, που μπλέκει τη χώρα στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ. «Εθνική ενότητα» δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική, άδικη κοινωνία, σε μια κοινωνία που υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεζόμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από τη δεκαετία του 1940, οπότε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ εγκλωβίστηκαν σε απαράδεκτες υποχωρήσεις και κυβερνήσεις δήθεν «εθνικής σωτηρίας» που οδήγησαν τον λαό σε νέες τραγωδίες, ενώ το ζητούμενο ήταν η σύνδεση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με την εργατική εξουσία.

Το έπος του ΕΑΜ με αίμα είναι γραμμένο, το δίκιο του λαού δε ζει υποταγμένο!

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που σ' ένα σπίτι της Νεάπολης Εξαρχείων, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με απόφαση της 7ηςΟλομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αποτέλεσε κορυφαία προσπάθεια του ΚΚΕ για οργάνωση αντιστασιακού αγώνα ενάντια στην τριπλή κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς ναζί, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες.


Το ΕΑΜ μαζί με τη θρυλική οργάνωση νεολαίας της ΕΠΟΝ, τον λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ και τις άλλες ΕΑΜικές Οργανώσεις (Εθνική Αλληλεγγύη, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΛΑΝ, ΟΠΛΑ, ΑΣΟ κ.λπ.), έχοντας για αιμοδότη τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, έδωσαν τιτάνιες μάχες για την απελευθέρωση της χώρας και ενάντια στις συνέπειες της Κατοχής.

Πόλεμοι - φτώχεια - καπιταλισμός, και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Κίνα, στη Ρωσία και τις συμμαχίες τους είναι σε εξέλιξη, εγκυμονώντας κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων. Η πρόσφατη συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας, οι Συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, η κούρσα εξοπλισμών για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες κ.λπ. είναι εξελίξεις που πυροδοτούν παραπέρα τις αντιθέσεις, τις «θερμές εστίες».

Μέρος αυτών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και η προσπάθεια να προωθηθούν επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όχημα τη συνεκμετάλλευση και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Το σίγουρο είναι πως η χρόνια εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο δεν προστατεύουν τη χώρα και τον λαό, όπως ισχυρίζονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αλλά προσθέτουν νέους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής.

Ηξερες ότι...

Και τότε, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Εγινε για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών, των πρώτων υλών κ.λπ., λίγα χρόνια μετά την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929. Ολα τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονταν για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, οδηγώντας τους λαούς στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή στην Ιστορία. Η ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανία, ήθελε τη ρεβάνς από την Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ οι «αδικημένες» της προηγούμενης μοιρασιάς, Ιταλία και Ιαπωνία, ζητούσαν το «κάτι παραπάνω». Ταυτόχρονα, είχαν στόχο - ανεξάρτητα από το «στρατόπεδο» στο οποίο βρέθηκαν στον πόλεμο - την ανατροπή της εργατικής εξουσίας στη Σοβιετική Ενωση, τη διάλυση της μοναδικής κοινωνίας στον κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό και οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και ΗΠΑ «έσπρωχναν» με κάθε τρόπο τους ναζιστές και τους συμμάχους τους (Ιταλία, Ιαπωνία) εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης, ενισχύοντάς τους μέσω των επενδύσεων των μονοπωλίων τους (βλ. «Ford», «General Motors», «General Electric», «Standard Oil», IBM), αλλά και με Συμφωνίες, όπως αυτή του Μονάχου (1938), με την οποία παρέδωσαν την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ.


Κράτησέ το:Η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει όσα εκατομμύρια κι αν ξοδέψουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του συστήματος στην προβολή της προσβλητικής θεωρίας των «δύο άκρων», που εξισώνει ανιστόρητα τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Μπροστά στον φασισμό καμία αυταπάτη, πάντα ο λαός θα μοιάζει με αντάρτη

Η Ιστορία αλλά και η σύγχρονη εμπειρία διδάσκουν ότι ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Συνδέεται με πολλαπλά νήματα με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με μηχανισμούς του κράτους, αξιοποιείται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όξυνσης των προβλημάτων, έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κ.λπ. για διάφορες στοχεύσεις και κυρίως για να παίξει ρόλο «εμπροσθοφυλακής» ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στους κομμουνιστές. Αυτό αποδεικνύουν η διαμόρφωση και η κυριαρχία του ναζισμού στην περιβόητη «δημοκρατία της Βαϊμάρης» στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, η δικτατορία Μεταξά στην Ελλάδα το 1936 κ.λπ.

Αποδεικνύεται ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο φασισμός χρειάζεται οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού και της νέας γενιάς, που θα στοχεύει όχι μόνο τον ίδιο τον φασισμό, την αναγκαία απόκρουση και απομόνωσή του παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά, αλλά συνολικά τον πραγματικό αντίπαλο, τη ρίζα του κακού, τη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της.


Κράτησέ το:«Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός» (Μπ. Μπρεχτ). Αυτός είναι ο δρόμος, έτσι ώστε ο φασισμός, ο ναζισμός και οι διάφορες παραφυάδες τους να πάνε οριστικά εκεί που ανήκουν, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας!

Με το ΚΚΕ βαδίζουμε εμπρός, τον λαό θα σώσει μόνο ο λαός

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την εξουσία!

Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας για τη λευτεριά και μια καλύτερη ζωή. Μαθαίνουμε την αλήθεια και πρωτοστατούμε στη διάδοσή της, κόντρα στα ψέματα, στη διαστρέβλωση και τον αντικομμουνισμό.

Η ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει πως όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος.

Οργανώσου στην ΚΝΕ! Γίνε κι εσύ κομμάτι του κόκκινου νήματος που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χτες. Γίνε κι εσύ μέρος της Ιστορίας... Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό!

Θράσος

Χρειάζεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απύθμενο θράσος για να εγκαλεί τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ ότι θέλουν πλήρη συμμόρφωση στον νόμο Χατζηδάκη αν κηρυσσόταν ξανά η απεργία - αποχή από την ΟΛΜΕ ενάντια στη «λεγόμενη» αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Η αλήθεια είναι ότι στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 16/10/21 συντελέστηκε ένα προαποφασισμένο έγκλημα, πάρθηκε μια προσχεδιασμένη με πολιτικά κριτήρια απόφαση να σταματήσει η απεργία - αποχή και να προχωρήσει ο κλάδος στην εφαρμογή της αξιολόγησης σχολικής μονάδας. Τώρα το ποιος μίλησε για πραξικόπημα και για ξεπούλημα του αγώνα, ας κοιταχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον καθρέφτη... αφού ήταν η «Αυγή» που σε ηλεκτρονικό δημοσίευμά της την Κυριακή το βράδυ έβαλε τίτλο «Πραξικοπηματικά δεν πέρασε η συνέχιση της απεργίας - αποχής» και το άλλο πρωί το δημοσίευμα εξαφανίστηκε! Ισως το έφαγε το ρακούν, όπως λέει η ιστοσελίδα όταν εμφανίζεται σφάλμα 404...

Πανεπιστήμιο... «καζίνο»!

«Ρηξικέλευθα μέτρα» ελήφθησαν την περασμένη βδομάδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προκειμένου να γίνει διαχείριση της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στα γεμάτα από φοιτητές αμφιθέατρα. Αφού εδώ και 1,5 χρόνο κυβέρνηση και διοίκηση δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας φοιτητών, διδακτικού και άλλου προσωπικού, η «λύση» δόθηκε με έμμεση απαγόρευση εισόδου σε μάθημα για μερίδα φοιτητών!

Συγκεκριμένα, στο μάθημα Τεχνητή Νοημοσύνη του 2ου έτους στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, το δικαίωμα της διά ζώσης παρακολούθησης για 131 φοιτητές που το δήλωσαν παίχτηκε σε ...λοταρία για 100 τυχερούς που είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν το μαγικό χαρτάκι για τις 100 θέσεις της αίθουσας (άρα χωρίς καν αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών). Στο πανεπιστημιακό «καζίνο» των ανύπαρκτων πρωτοκόλλων και μέτρων προστασίας της υγείας ωστόσο κανείς δεν βγαίνει χαμένος, καθώς οι 31 «άτυχοι» φοιτητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν το μάθημα «κονσέρβα» (διαδικτυακά) το Σαββατοκύριακο, και μάλιστα να μπουν στο αμφιθέατρο την επόμενη βδομάδα χωρίς κλήρωση!

Στο «πανεπιστήμιο της αγοράς» και των ταξικών φραγμών, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης ισχύουν όροι και προϋποθέσεις για το δικαίωμα στη μόρφωση, αλλά όχι και εγγυήσεις για την προστασία της υγείας...

ΥΓ: Εκ των υστέρων, σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία δεσμεύεται ότι δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, ωστόσο οι φοιτητές ακόμα περιμένουν να δουν με ποιο ουσιαστικό μέτρο θα πραγματοποιηθεί αυτό.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δίνουν αγωνιστικό παράδειγμα για το σχολείο των αναγκών τους

Συνεχείς συντονισμένες κινητοποιήσεις για το δίκαιο των αιτημάτων τους

Σε συνεχείς κινητοποιήσεις βρίσκονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές των περισσότερων Λυκείων και Γυμνασίων της Ζακύνθου, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, με ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας και κτιριακά ζητήματα.

Τα «μεγάλα λόγια» του υπουργείου, περί λειτουργίας χωρίς προβλήματα, αποδείχθηκαν για άλλη μια χρονιά ψεύτικα από το πρώτο... κουδούνι, αφού ακόμα και σήμερα ορισμένα σχολεία δεν λειτουργούν με πλήρες ωράριο, λόγω ελλείψεων καθηγητών. Την ίδια στιγμή, στα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα αντιστοιχεί μόλις μία καθαρίστρια για κάθε σχολείο, που το καθένα φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων και την αύξηση των εξετάσεων ακόμα και στα γυμνάσια, έχουν ξεσηκώσει τους μαθητές, που συντονίζοντας τη δράση τους έχουν οργανώσει μια σειρά κινητοποιήσεις. Σημαντικός σταθμός ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 11ης Οκτώβρη, όπου εκατοντάδες μαθητές, με συνθήματα όπως «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει, όχι να εξοντώνει», με τα πανό τους, με παλμό και χωρίς να τους πτοεί η βροχή, έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο.

Οι δράσεις των μαθητών συνεχίζονται, παίρνοντας τη σκυτάλη από πολύμορφες δράσεις του προηγούμενου διαστήματος, με καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια και στον δήμο, με αίτημα άμεσα να δοθούν λύσεις στα καυτά προβλήματά τους.

Συνεννόηση και μαζικές διαδικασίες από την πρώτη στιγμή

Σε αυτήν την προσπάθεια, να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους, πρωτοστάτησαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ, που στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια στο νησί (στην πιο σεισμογόνο περιοχή της χώρας) και όπου στον σεισμό του 2018 είχαν σημειωθεί ζημιές.


Με πρωτοβουλία τους οι μαθητές κινητοποιήθηκαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες (ΓΣ σχολείου και τμημάτων) και ταυτόχρονα κάλεσαν σε συντονισμό τους συμμαθητές τους στο 2ο ΓΕΛ (Παναγούλας) και στο ΓΕΛ Κατασταρίου. Να σημειωθεί ότι στο 1ο ΓΕΛ πέντε τμήματα στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ, ορισμένα ξεπερνούν τους 25 μαθητές ανά τάξη, ενώ οδηγία της Δευτεροβάθμιας ήταν ...να συγχωνευτούν τμήματα στις τάξεις για να μειωθούν τα κενά των καθηγητών. Με άλλα λόγια δηλαδή, εδώ δεν ισχύουν τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας COVID-19, ούτε φυσικά «ενοχλεί» το υπουργείο και την κυβέρνηση το γεγονός ότι για περίπου 300 παιδιά είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα όλου του Λυκείου μία καθαρίστρια!

Την ίδια στιγμή, στο 2ο ΓΕΛ, όπου επίσης υπάρχουν υπερμεγέθη τμήματα, οι μαθητές μέχρι πρόσφατα μετρούσαν 8 κρούσματα...

4 στα 6 τμήματα σε προκάτ στο ΓΕΛ Κατασταρίου

Το κτιριακό είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο ΓΕΛ Κατασταρίου, όπου από τα 6 τμήματα των τριών τάξεων του Λυκείου τα 4 στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες, που καταλαμβάνουν το προαύλιο.

Εκεί στοιβάζονται περισσότερα από 20 παιδιά σε κάθε τάξη, ενώ το αίτημα μαθητών, καθηγητών και γονέων για νέο κτιριακό συγκρότημα είναι μια ιστορία άνω των 15 ετών! Πρόκειται για ζήτημα που κολλά συνεχώς στα γρανάζια της «γραφειοκρατίας», δηλαδή της προκλητικής αδιαφορίας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Βασικός εργαστηριακός εξοπλισμός και υλικοτεχνική υποδομή λείπουν από όλα τα Γυμνάσια - Λύκεια, είτε πρόκειται για σύγχρονα εργαστήρια είτε για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμα και για τα γυμναστήρια των σχολείων, που δύσκολα συντηρούνται ή εξοπλίζονται με τα απαραίτητα όργανα.

«Κουρελόχαρτο» η οδηγία για απουσίες στην τηλεκπαίδευση

Τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους συζητούνται μεταξύ των μαθητών, που πλέον συντονίζουν τη δράση τους, προχωρούν σε ενημερώσεις, κάνουν προσπάθεια να ενώσουν όλα τα Λύκεια - Γυμνάσια και ταυτόχρονα καλούν σε κοινή δράση εκπαιδευτικούς και γονείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε καταλήψεις σχεδόν όλα τα σχολεία, με συμμετοχή και άλλων εκτός πόλης, όπως τα Γυμνάσια Μαχαιράδου, Κατασταρίου, το Γυμνάσιο - Λύκειο Βολιμών και το ΕΠΑΛ.

Είναι τέτοια η θέληση των μαθητών να έχουν ένα σχολείο σύμφωνα με τις ανάγκες τους, που έκαναν «κουρελόχαρτο» την απειλή της Δευτεροβάθμιας για μάθημα μέσω Webex με απουσίες για όσους δεν παρακολουθούν, με τη συνδρομή και της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών τους σ' αυτήν τους την προσπάθεια.

Προκλητική αδιαφορία των τοπικών αρχών

Από την άλλη, προκλητική είναι και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), που θεωρεί ότι ...όλα βαίνουν καλώς, στις συναντήσεις εκπροσώπων της με τους μαθητές, ενώ έχει επίσης ευθύνες και για την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού στην καθαριότητα.

Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν η στάση της Επιτροπής Αγώνα των καθαριστριών, που απάντησε στη ρητορική της δημοτικής αρχής στηρίζοντας τους αγώνες των μαθητών και διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, με εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Πρόκειται για στοιχεία που έδωσαν δύναμη στους μαθητές και όπως τονίζουν, ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις τους, πρώτο μέλημα είναι να περάσουν ο αγωνιστικός παλμός και η θέληση σε όλες τις τάξεις, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων και όλων των σχολείων, μπροστά και στις εκλογές για 5μελή και 15μελή.

Γι' αυτό είναι συνεχής η προσπάθεια ενημέρωσης όλων, διεκδικώντας κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, προσλήψεις καθηγητών - προσωπικού καθαριότητας και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας με ευθύνη του κράτους.

«Δίνουν το παράδειγμα»

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η ΚΝΕ, με τα μέλη και τους φίλους της και στη Ζάκυνθο να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να δυναμώσουν ο προβληματισμός, η συζήτηση και ο αγώνας.

Οπως σημειώνει η Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου, Αγγελική Κεφαλληνού, «οι ΚΝίτες μαθητές σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι πάντα μπροστά». Παράλληλα καλεί σε συνέχεια και συντονισμό των δράσεών τους, επισημαίνοντας: «Το ποτάμι κυλά μπροστά και οι μαθητές με τον αγώνα τους δίνουν ένα τρανό παράδειγμα για όλους μας».

Αντιδράσεις ενάντια στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις

Κινητοποιήσεις σήμερα στην πυρόπληκτη Εύβοια και στα Γιάννενα

Από την κινητοποίηση μαθητών και γονιών του Δυτικού Τομέα Αθήνας
Από την κινητοποίηση μαθητών και γονιών του Δυτικού Τομέα Αθήνας
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αντί να καλύψει τα κενά, προχωρά σε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων για να εξοικονομήσει προσωπικό και στοιβάζει τους μαθητές σε τμήματα των 27 και 28 ατόμων, αδιαφορώντας για την ασφάλειά τους και για την αναπλήρωση των μορφωτικών απωλειών τους. Χτες, μάλιστα, για άλλη μια φορά ο γγ του υπουργείου με θράσος απέδωσε τα κενά στις άδειες των εκπαιδευτικών, όταν ήταν γνωστό από πέρυσι ότι η χρονιά θα ξεκινήσει με 60.000 κενά και οι προσλήψεις που έγιναν σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν αυτόν τον αριθμό.

Το πρωί της Δευτέρας οι Ενώσεις Γονέων Δυτικού Τομέα Αθήνας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας, διαμαρτυρόμενες για τις συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και για τα δραματικά εκπαιδευτικά κενά. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τις τοπικές ΕΛΜΕ, γονείς και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, που έδωσαν δυναμικό «παρών». Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας δέχτηκε αντιπροσωπεία των Ενώσεων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, των ΕΛΜΕ και των 15μελών, στους οποίους είπε ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν υλοποίηση του νόμου και δεν υπάρχει πιθανότητα αναστολής του. Με βάση αυτό οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν αγωνιστικά, μαζικοποιώντας ακόμα περισσότερο την προσπάθεια με κάθε μορφής κινητοποίηση μέχρι να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις και να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα προχωρήσουν σήμερα Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και Σύλλογοι Γονέων, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για υποβάθμιση σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση σχολικών μονάδων και συγχωνεύσεις τμημάτων συμπεριλαμβάνονται και σχολεία της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας. Το Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου υποβαθμίζεται από εξαθέσιο σε τετραθέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Ροβιών από τετραθέσιο σε τριθέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Πηλίου από διθέσιο σε μονοθέσιο.

Ηδη στα παραπάνω σχολεία, με αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα, απαιτώντας την ανάκληση των αποφάσεων υποβάθμισης. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως εμπαιγμό σε βάρος του λαού της Βόρειας Εύβοιας, που αγωνίζεται να σταθεί ξανά στα πόδια του και να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Επίσης σήμερα Τετάρτη, η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων διοργανώνει στη 1 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Οπως καταγγέλλει η Ενωση, στον νομό λείπουν 8 εκπαιδευτικοί Τμημάτων Ενταξης και δεκάδες εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 150 μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ. να μην έχουν καμία εκπαιδευτική υποστήριξη. Και την ίδια στιγμή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συγχωνεύονται τμήματα σε τουλάχιστον 5 σχολεία.

Αντίστοιχα στη Λήμνο, η τοπική ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι υπάρχουν 7 κενά εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του νησιού, ενώ επιπλέον χάνονται εβδομαδιαίως πάνω από 200 ώρες μαθημάτων από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, την έντονη διαμαρτυρία τους για συγχώνευση των τμημάτων της Α' τάξης εκφράζουν η διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων, το 15μελές των μαθητών και ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Βαθέος Αυλίδας. Οπως εξηγεί ο Σύλλογος Γονέων, «τα παιδιά μας ήδη κάνουν μάθημα σε δύο κοντέινερ και σε αποθήκες λίγων τετραγωνικών μέτρων που "αναβαθμίστηκαν" σε "αίθουσες". Τα τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση είναι αδύνατον να χωρέσουν σε αυτούς τους χώρους, κι έτσι το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών αλλάζει χρήση και γίνεται ως διά μαγείας, χωρίς να πληροί τους όρους, αίθουσα διδασκαλίας, στερώντας από τους μαθητές τις ώρες της εργαστηριακής άσκησης η οποία είναι απαραίτητη για τις επιδόσεις τους στη Φυσική και στη Χημεία».

Τέλος, κατάληψη πραγματοποιούν από χτες το πρωί οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λαμίας, αντιδρώντας στη συγχώνευση τμημάτων στην Γ' τάξη, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τμημάτων με 27 και 28 μαθητές.

Πολύπλευρες και οδυνηρές οι επιπτώσεις για τα παιδιά

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, με αφορμή τις συγχωνεύσεις σε αυτό

Από την προχτεσινή διαμαρτυρία των γονέων έξω από το σχολείο
Από την προχτεσινή διαμαρτυρία των γονέων έξω από το σχολείο
Την ανάγκη να οργανωθεί σταθερά η αγωνιστική υπεράσπιση των αναγκών των παιδιών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, σε κάθε σχολειό, αλλά και κάθε γειτονιά, ανέδειξαν οι γονείς του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, στην Αττική, που τη Δευτέρα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο σχολείο τους.

Στο συγκεκριμένο σχολείο μειώνονται (από τρία σε δύο) τα τμήματα στη ΣΤ' τάξη, που συνολικά έχει 45 μαθητές. Μάλιστα, αρχικά οι οδηγίες προέβλεπαν συμπτύξεις και σ' άλλες τάξεις. Δηλαδή, αντί να χωριστούν τμήματα που ήταν ήδη μεγάλα (όπως π.χ. στην Α' και Ε' τάξη που είναι 23άρια), αυτά τώρα μεγαλώνουν. Αντί τα παιδιά να αραιώσουν - όπως επιβάλλουν και οι συστάσεις των επιστημόνων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού αλλά και οι απαιτήσεις της ίδιας της μορφωτικής διαδικασίας - αυτά θα στοιβάζονται ακόμα περισσότερο.

Καταγγέλλοντας την απαράδεκτη λογική με την οποία αντιμετωπίζονται συνολικά τα παιδιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Γρηγόρης Γιολδάσης, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ότι το σχετικό mail που ήρθε στο σχολείο έφερε τον τίτλο «Λειτουργικότητα σχολικών τμημάτων και εξορθολογισμός»... Αυτή είναι η... «ορθή λογική» της κυβέρνησης ΝΔ και όσων θέλουν τα παιδιά να στριμώχνονται σαν σαρδέλες για να κάνουν μάθημα, επειδή «λεφτά δεν υπάρχουν» ποτέ για την ολόπλευρη μόρφωση που αυτά χρειάζονται. Οπως επισήμανε ο Γρ. Γιολδάσης, πλέον δεν θα τηρείται καν η κατεύθυνση να υπάρχει «ζωτικός χώρος» 1,5 τετραγωνικού μέτρου για κάθε μαθητή που προβλέπεται τυπικά (και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Ολα αυτά, ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη της πανδημίας έχει γιγαντώσει ανάγκες για την αντιμετώπιση και ειδικών μαθησιακών αναγκών σε ακόμα περισσότερα παιδιά, τη στιγμή που η Παράλληλη Στήριξη στο 7ο δεν είναι σωστά στελεχωμένη. Οι επίσημες γνωματεύσεις για μαθησιακές δυσκολίες ξεπερνούν τις 24 (στις οποίες περιλαμβάνονται από περιπτώσεις αυτισμού μέχρι περιπτώσεις διάσπασης προσοχής κ.τ.λ.) Η σύμπτυξη τμημάτων όχι μόνο δεν συμβάλλει στη στήριξη τέτοιων περιπτώσεων αλλά περιπλέκει πολύ περισσότερο την ικανότητα κάθε εκπαιδευτικού, Ειδικής Αγωγής και Γενικής Κατεύθυνσης, να επιδράσει επιστημονικά στην ανάπτυξη του κάθε παιδιού, να αντιμετωπίσει κενά και δυσκολίες που η περίοδος της καραντίνας έχει εκτοξεύσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να καλλιεργήσει την ομαδικότητα στα παιδιά ώστε με γόνιμη διάθεση να συμμετέχουν στο μάθημα αλλά και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες μιας σχολικής μονάδας.

Τα ίδια τα παιδιά εντοπίζουν πολύ εύστοχα τις συνέπειες που έχουν γι' αυτά οι συγχωνεύσεις: «Είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε πολλά παιδιά σε ένα τμήμα. Οι δάσκαλοι δεν θα προλαβαίνουν να ασχοληθούν με όλους μας»... «Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κάνουμε Ιστορία. Αν θέλουμε, απλά και μόνο, πολλοί να ρωτήσουμε κάτι, δεν θα προλάβουμε να το πούμε και να απαντήσει η δασκάλα»... «Με αυτό το πράγμα που γίνεται, θα πάμε πίσω στα μαθήματα»... «Οταν είμαστε πολλά άτομα σε ένα τμήμα, δεν συγκεντρωνόμαστε καλά»...

«Τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί...»

Στη συγκέντρωση έξω από το σχολείο ξεχείλισε η ανησυχία των γονιών. Η Χριστίνα, μητέρα μαθητή στη ΣΤ' τάξη, σημείωσε: «Η Δ' και η Ε' τάξη είναι σαν να μην έγιναν ποτέ. Είναι απίστευτα τα μαθησιακά κενά που τρέχουμε οι γονείς να καλύψουμε. Τα παιδιά μας δυσκολεύονται να μπουν πάλι στη διαδικασία "διαβάζω τα μαθήματά μου". Να έχουν πρόγραμμα, να μπουν στην ψυχολογία "τι έχω να κάνω τώρα;"».

Αλλά και οι επισημάνσεις των εκπαιδευτικών είναι αποκαλυπτικές. Με βάση τις ανάγκες μιας σωστής μορφωτικής διαδικασίας, «εμείς εντοπίζουμε την ανάγκη να λιγοστέψουν τα παιδιά ανά τμήμα, όχι να αυξάνονται κι από πάνω», δήλωσε ο μουσικός και δάσκαλος Κώστας Πολυμενάκος, προσθέτοντας ότι μετά από 20 μήνες κλειστά σχολεία τα παιδιά έχουν «μεγάλο πρόβλημα να προσαρμοστούν πάλι στους κανόνες λειτουργίας ενός σχολείου».

Η Ντόλλυ Νικολάου, δασκάλα στη ΣΤ' τάξη και α' υποδιευθύντρια, σημείωσε ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται ενώ δεν υπάρχουν καν αίθουσες κατάλληλες για τόσο μεγάλα τμήματα, αλλά και τη στιγμή που στο ίδιο συγκρότημα στεγάζεται και νηπιαγωγείο. Δηλαδή, εκατοντάδες παιδιά, από τα πρώτα τους βήματα μαθαίνουν ότι είναι φυσικό να μην υπάρχει ποτέ ο χώρος που είναι απαραίτητος για να κάνουν μάθημα δημιουργικά, να παίξουν άνετα, να γυμναστούν σωστά, να πάνε σχολείο όπως τους αξίζει. Και πρόσθεσε: «Οι συγχωνεύσεις γίνονται ενώ μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών με σοβαρά ειδικά μαθησιακά ζητήματα, που αντί για 24 ώρες Παράλληλης Στήριξης έχουν μόνο 12. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τα συγκεκριμένα παιδιά να μη βοηθιούνται και το εκπαιδευτικό έργο συνολικά για την τάξη να δυσχεραίνεται. Ενώ με βάση τις υπάρχουσες γνωματεύσεις στο σχολείο μας δικαιούμαστε τη λειτουργία δύο Τμημάτων Ενταξης, μας έστειλαν προσωπικό μόνο για ένα τμήμα. Οι συνάδελφοι αναγκάζονται να "μοιράζονται"»...

Στη συγκέντρωση των γονέων παραβρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και την ανάγκη συντονισμού και συνέχειας του αγώνα, εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων δήμου Νέας Ιωνίας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και του Συλλόγου Γυναικών Νέας Ιωνίας.

Οι γονείς είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα με νέες κινητοποιήσεις.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ