Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμώνουμε το δικό μας «οχυρό» απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία

Ξεκινούν τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη οι αρχαιρεσίες

Σε αρχαιρεσίες προχωρά από τις 20 έως τις 30 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με αφορμή τις εκλογές, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης συνοψίζει την πείρα από τη δράση που ξεδιπλώθηκε τους προηγούμενους μήνες και φωτίζει την ανάγκη για ενίσχυση του Συνδικάτου σε κάθε χώρο δουλειάς, σε μια περίοδο που η επίθεση στους εργαζόμενους εντείνεται.

***

-- Από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα, το Συνδικάτο έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υγεία, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ποια είναι η πείρα που έχει συγκεντρώσει και τα συμπεράσματα από αυτή;

-- Οι συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασε το Συνδικάτο το προηγούμενο διάστημα ήταν πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα δύσκολες. Με την εκδήλωση της πανδημίας αλλά και της κρίσης στον κλάδο, χιλιάδες εργαζόμενοι βρεθήκαμε εκτεθειμένοι στον ιό αλλά και στη φτώχεια, στην ανεργία, με δραματικά συρρικνωμένο ή ακόμα και χωρίς κανένα εισόδημα. Βρεθήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία με όπλο τα μέτρα του υποτιθέμενου «μηχανισμού στήριξης», τις αναστολές Συμβάσεων μέχρι τον Αύγουστο και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους, που αξιοποιούνται για τη γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, την κατάργηση του 8ωρου, την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Χαμένοι οι εργαζόμενοι και στην ανάπτυξη και στην κρίση


Οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, η δράση που αναπτύξαμε, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις που προτάξαμε, μας οπλίζουν με σημαντική εμπειρία και χρήσιμα συμπεράσματα. Πλέον έχουμε πείρα και από την περίοδο που οι αφίξεις τουριστών και τα κέρδη των επιχειρήσεων βρίσκονταν στα ύψη, και από τη συγκυρία στην οποία περιορίστηκαν σημαντικά. Οι εργαζόμενοι δεν κερδίσαμε τίποτα ούτε στη μία περίπτωση ούτε στην άλλη, αντιθέτως χάναμε διαρκώς δικαιώματα. Η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξης συνδέθηκε με την κατάργηση, στην ουσία, της κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό, με την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ στα ξενοδοχεία με μειώσεις μισθών, «ξήλωμα» του 8ωρου και κατάργηση των ρεπό, με την επέκταση της ελαστικής απασχόλησης. Την περίοδο που η τουριστική κίνηση μειώθηκε και τα κέρδη περιορίστηκαν, πάλι πληρώνουμε τα «σπασμένα»: Μπαινοβγαίναμε για μήνες στο καθεστώς της αναστολής, εξακολουθούμε να δουλεύουμε με μειωμένο ωράριο και μισθό μέσα από το «Συν-Εργασία». Οι συνάδελφοι που δουλεύουν ως εποχικοί ή δουλεύουν με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις έμειναν για μήνες χωρίς εισόδημα, πετάχτηκαν πρώτοι στην ανεργία.

Μέσα από τις μάχες που δώσαμε αποκαλύψαμε τον χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης, συμβάλαμε ώστε να μην περάσει το κλίμα φόβου, μοιρολατρίας και αναμονής. Δεν ρίξαμε τον πήχη των διεκδικήσεων και δεν υποχωρήσαμε από την πάλη για ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Παράλληλα, καταφέραμε να συνδυάσουμε τα ειδικά αιτήματα του κλάδου με το κομβικό μέτωπο πάλης για την απόσυρση του πρόσφατου αντεργατικού νομοσχεδίου, παίρνοντας κι εμείς τη θέση μας δίπλα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργάνωσαν τον αγώνα και τις πετυχημένες απεργίες, ενώ παλέψαμε ταυτόχρονα για τα ζητήματα της προστασίας της υγείας, τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.


-- Οι τελευταίοι μήνες έφεραν μια σημαντική αύξηση στις τουριστικές αφίξεις σε μια σειρά περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική. Πώς διαμορφώνονται η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνθήκες μέσα στους χώρους δουλειάς;

-- Ο φόρτος εργασίας, που αυξήθηκε όντως κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες, έπεσε στις πλάτες του λιγοστού προσωπικού, επιβάλλοντας εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς. Σε ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και επισιτιστικές επιχειρήσεις, η ακραία εντατικοποίηση αποτελεί σήμερα την κοινή συνισταμένη. Σε κάθε εργαζόμενο αναλογεί πλέον δουλειά που θα έκαναν τρεις, καθώς οι συνάδελφοι που δουλεύουν ως «εξτρά», εργολαβικοί ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν πεταχτεί στην ανεργία. Στα ξενοδοχεία, ειδικότερα, μια καμαριέρα αναγκάζεται να καθαρίζει πάνω από 20 δωμάτια στη βάρδιά της, ο μάγειρας τρέχει να βγάλει πέρα και τη λάντζα, ο τεχνικός καλείται να βοηθήσει στην υποδοχή και πάει λέγοντας. Η εργοδοσία από τη μια διατηρεί το μειωμένο ωράριο που προβλέπει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και από την άλλη πετσοκόβει τα ρεπό των εργαζομένων. Πρωτοπόροι σε όλα τα παραπάνω αναδεικνύονται οι μεγάλοι όμιλοι, οι ίδιοι δηλαδή που μέχρι το 2019 μπούκωσαν από τα κέρδη που τους έφερε το «θαύμα» του Τουρισμού.

Σε αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς

-- Πώς συνδέεται το κάλεσμα για ενίσχυση του Συνδικάτου με τα μέτωπα πάλης που είναι ανοιχτά και το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα;

-- Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το Συνδικάτο μας ακόμα πιο δυνατό, να συμβάλουμε ώστε να αποτελέσει το «οχυρό» των κατακτήσεών μας, να σταθεί τείχος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να εξακολουθήσει με νέες δυνάμεις να πρωτοστατεί στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Από αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Γι' αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο στον κλάδο να γίνει μέλος του, να πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες και να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, τις δυνάμεις που βρίσκονται στο τιμόνι του Συνδικάτου, να πάρει τη θέση του στην καθημερινή δράση, να βοηθήσει να γίνει η φωνή και η διεκδίκησή μας πιο δυνατή, με περισσότερες εγγραφές σε κάθε χώρο δουλειάς, με σωματειακές επιτροπές και παραρτήματα του Συνδικάτου σε κάθε περιοχή, με νέα επιχειρησιακά σωματεία. Αυτή η προοπτική θα ενισχύσει και την προσπάθεια που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε για κοινή δράση, μέσα από τον συντονισμό των σωματείων του κλάδου στην Αττική.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργαζόμενοι στις προσεχείς αρχαιρεσίες έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν την πλάτη σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που ζητούν την ψήφο τους αλλά δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, ούτε οργανώνουν τον αγώνα τους. Ανάμεσα στα πέντε ψηφοδέλτια που θα πάρουν μέρος στις εκλογές του Συνδικάτου είναι και εκείνο των συνδικαλιστών που είναι γνωστοί για τη στάση τους, καθώς βρίσκονται στην πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «συστεγάζονται» αρμονικά εδώ και χρόνια, καθώς και σε ορισμένα επιχειρησιακά σωματεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψηφοδέλτιο που έχουν καταθέσει φιγουράρουν ονόματα ανθρώπων που μέσα στους χώρους δουλειάς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εργοδοτικού μηχανισμού, μιας και κατέχουν στις περισσότερες περιπτώσεις διευθυντικά πόστα. Πρόκειται για ανθρώπους της εργοδοσίας, που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μεταφέρουν στο κίνημα τις απαιτήσεις της.

Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και η εργοδοσία θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου. Το δυνάμωμα του Συνδικάτου και της πάλης του είναι η δική μας απάντηση στην προσπάθεια κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου και «ξηλώματος» των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στην επιδίωξη κράτους και εργοδοσίας να εμποδίσουν τη λειτουργία, τη δράση των σωματείων, να καταργήσουν στην ουσία το ίδιο το όπλο της απεργίας. Με ενισχυμένες δυνάμεις ετοιμαζόμαστε να δώσουμε συνέχεια στη δράση σε μια σειρά ανοιχτά μέτωπα, όπως είναι το μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων στα Ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό και στα Ζαχαρώδη, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, του αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων που θα εξασφαλίζουν το 5ήμερο - 8ωρο και τα σταθερά ρεπό, βάζοντας «φρένο» στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, στην πάλη για το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε διαμορφώσει για τους διανομείς.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Στη μάχη των αρχαιρεσιών ρίχνεται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη της ΟΒΣΑ με συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στη μέγγενη των ανατιμήσεων και οι μικροί ΕΒΕ

-- Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας: Το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά!

-- Στις 8 Οκτώβρη η πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων

Σε παραρτήματα και χώρους δουλειάς οι αρχαιρεσίες

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν:

Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος), 20 - 30 Σεπτέμβρη, 11 π.μ. - 7 μ.μ. (εκτός από την Τρίτη 28/9).

Στα παραρτήματα: Πειραιά, 20/9 στον Κορυδαλλό (12 μ. - 8 μ.μ., Κρέσνας 10-12) και 30/9 στο Εργατικό Κέντρο (12 μ. - 8 μ.μ.). Νοτιοανατολικής Αττικής, 24/9 Λαύριο (10 π.μ. - 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο, Δανουκαρά 7), 25/9 Παλλήνη (10 π.μ. - 6 μ.μ, πλατεία Ελευθερίας), 27/9 Λούτσα (10 π.μ. - 6 μ.μ, πλατεία Κοπελάκη), 29/9 Κορωπί (10 π.μ. - 6 μ.μ, Εργατικό Κέντρο, Παπανικολάου 10). Νοτίων, 21/9 Γλυφάδα (11 π.μ. - 7 μ.μ., Δημαρχείο), 30/9 Ν. Σμύρνη (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημοτικός πολυχώρος, πλατεία). Δυτικών, 21/9 Ιλιον (11 π.μ. - 7 μ.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων, Μενελάου και Χρυσηίδος), 29/9 Περιστέρι (11 π.μ. - 7 μ.μ., Ενωση Γονέων, στάση Μετρό «Περιστέρι»). Βορείων, 22/9 Νέα Φιλαδέλφεια (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημαρχείο). Την 26/9 σε Ζωγράφου (10 π.μ. - 6 μ.μ., γραφεία Συνδικάτου Οικοδόμων, Περιάνδρου 18) και Ελευσίνα (10 π.μ. - 6 μ.μ., γραφεία Σωματείου Συνταξιούχων, Αισχύλου 10).

Στους χώρους δουλειάς: 20/9 ξενοδοχεία «Hilton» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και «Athens Marriott» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). 21/9 catering «Newrest» (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.). 22/9 ξενοδοχεία «Wyndham Grand» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και «Royal Olympic» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). 23/9 ξενοδοχεία «Athens Marriott» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και «Saint George Lycabettus» (1 μ.μ. - 5 μ.μ.). 24/9 ξενοδοχείο «Caravel» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και καζίνο «Mont Parnes» (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). 26/9 ξενοδοχείο «Four Seasons» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). 27/9 ξενοδοχεία «Crowne Plaza» (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και «Novotel» (10 π.μ. - 6 μ.μ.). 29/9 ξενοδοχείο «Sofitel» (10 π.μ., - 6 μ.μ.). 30/9 ξενοδοχείο «Intercontinental» (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 29 Σεπτέμβρη

Για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος

Ψήφισμα με διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και Ενέργεια υιοθέτησε η χτεσινή σύσκεψη της ΟΒΣΑ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής.

Αποφασίστηκε μάλιστα να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη στις 10 π.μ., στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αιτήματα:

-- Φτηνότερα τιμολόγια για ηλεκτρική ενέργεια και καμία διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση έμμεσων φόρων και χαρατσιών.

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

«Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρει το ψήφισμα και συνεχίζει: «Το κράτος για τη προστασία των λαϊκών στρωμάτων σηκώνει τα χέρια ψηλά. Για την προστασία όμως της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων επιβάλλουν στο άψε - σβήσε νέους φόρους, κόβουν συντάξεις, συρρικνώνουν τα δημόσια συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.λπ. Από εκεί αντλούν τα χρήματα για τις χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων που εξασφαλίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο οι "αναπτυξιακοί" νόμοι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη "επιστροφή στην ανάπτυξη". Περισσότερη ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά, που στο όνομά της στενάζουμε οι αυτοαπασχολούμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και Ενέργεια σφίγγουν κι άλλο τη μέγγενη

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλοί αυτοαπασχολούμενοι από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στη μεταποίηση, στις κατασκευές αλλά και στην εστίαση, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος Ενέργειας. Κι αυτό σε μια περίοδο που το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων έχει μειωθεί από τις απανωτές κρίσεις, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας. Από τη μια, οι ανατιμήσεις προσθέτουν εμπόδια στην ίδια τους τη δουλειά, κάνουν ακόμα πιο άγριο τον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους και, από την άλλη, οι αυτοαπασχολούμενοι με τις οικογένειές τους πλήττονται άμεσα από την ακρίβεια αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες, όπως συμβαίνει με το σύνολο της εργατικής τάξης. Τη στιγμή μάλιστα που τα λαϊκά νοικοκυριά στραγγαλίζονται για να τα βγάλουν πέρα, τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν κέρδη, νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές, κίνητρα για να μεγεθύνουν το «εκτόπισμά» τους στην αγορά μέσα από συγχωνεύσεις, απολαμβάνουν εκατομμύρια από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα, αλλά και τζάμπα εργατικό δυναμικό, επιδοτήσεις σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Ολα τα τελευταία είναι αυτά που δημιουργούν άλλωστε τους θετικούς ρυθμούς στην καπιταλιστική ανάπτυξη, τους ανεβασμένους δείκτες κερδοφορίας που διαφημίζουν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και τα αστικά επιτελεία.

Οσο για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, χαρακτηριστικά είναι όσα αποτυπώνονται στην εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, αφού 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα ενώ 1 στις 5 (21,4%) έχει μηδενική ρευστότητα. Ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο που δείχνει αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρισμού, αφού το 15,2% έχει ήδη «φέσι», ενώ ένα ποσοστό 16,5% δηλώνει αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών το επόμενο εξάμηνο.

Είναι δεδομένο ότι το κύριο πρόβλημα επιβίωσης το έχουν οι πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική αντίστοιχα με το σύνολο των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις.

Στον αντίποδα δε των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, που πλήττουν ειδικά τους μικρούς βιοτέχνες, η κυβέρνηση επιδοτεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (μέσω του μέτρου της διακοψιμότητας) για επιπλέον έξι μήνες αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 31 Σεπτέμβρη. Ενώ, την ίδια στιγμή που οι βιοπαλαιστές ζουν με τον εφιάλτη των χρεών που θα προσθέσει ο επόμενος λογαριασμός ρεύματος, οι μεγάλοι όμιλοι διευκολύνονται και για την αυτοπαραγωγή «πράσινης» Ενέργειας που προωθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης βιομηχανίας».

Το «ψωμί ψωμάκι» για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα

Ανάμεσα στις ανατιμήσεις που πλήττουν τους αυτοαπασχολούμενους είναι και το ψωμί. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα υπογράμμισε στον «Ριζοσπάστη» ο Χάρης Μάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αθήνας και Περιχώρων, σχετικά με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Οπως είπε, «οι ανατιμήσεις στα άλευρα έρχονται σε μια περίοδο που οι φούρνοι στις φτωχές λαϊκές συνοικίες της Αθήνας είχαν ήδη αρχίσει να ανοίγουν "τεφτέρια" και να δίνουν ψωμί βερεσέ. Αυτήν τη στιγμή προμηθευόμαστε πρώτη ύλη αυξημένη κατά 30% από την αρχή του χρόνου, ποσοστό αύξησης που είναι πραγματικά αδύνατον για τον αυτοαπασχολούμενο αρτοποιό να απορροφήσει ο ίδιος. Ολα τα προηγούμενα χρόνια για να αντεπεξέλθουν οι μικροί φούρνοι στα αυξημένα κόστη λειτουργίας των μικρών ατομικών επιχειρήσεων, σε πολύ μεγάλο βαθμό το κατάφερναν μέσω της δικής τους υπερεργασίας ή της υπερεργασίας των μελών της οικογένειάς τους».

Ο Χ. Μάνος υπογραμμίζει ότι είναι αυτονόητο πως οι αυξήσεις στην πρώτη ύλη και την Ενέργεια «συμπαρασύρουν τις τιμές του συνόλου των προϊόντων μας και καταλαβαίνετε τι αλυσιδωτές συνέπειες θα προκληθούν στον τζίρο μας, συνυπολογίζοντας το χαμηλό εισόδημα των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων που κυρίως είναι η πελατεία μας. Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ που πωλούν έτοιμο ψωμί, χαμηλής διατροφικής αξίας αλλά αρκετά φθηνότερο, έχοντας επίσης τη δυνατότητα από άποψη άμεσης ρευστότητας να απορροφούν αυξήσεις για αρκετό χρονικό διάστημα, κερδίζοντας έτσι ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από τη συνολική καταναλωτική δαπάνη για ψωμί και είδη αρτοποιείου. Αυτό που σε πρώτη φάση θα κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο για την κατάσταση τονίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που διατηρεί τον ΦΠΑ στο ψωμί στο 13%, αλλά και τις ευθύνες μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Αυτοί είναι που ακριβαίνουν το ψωμί και όχι εμείς που πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας».

Ανάλογη είναι η εικόνα που μεταφέρει ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξύλου, ενός κλάδου όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξήσεις της τάξης έως και 100% στη μασίφ ξυλεία (π.χ. αμερικάνικη καρυδιά, πόπλαρ), έως και 40% σε κόντρα πλακέ, 30% σε βερνίκια και μελαμίνες, 25% σε αφρολέξ, 15% σε υφάσματα κ.λπ., με αποτέλεσμα οι αυτοαπασχολούμενοι του χώρου να ζημιώνονται από ήδη συμφωνημένες δουλειές, αφού πολλές από αυτές είχαν προϋπολογιστεί με τις παλιές τιμές των πρώτων υλών. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Δεν ήταν λίγοι οι συνάδελφοι που έκλειναν δουλειές έχοντας στο μυαλό τους τις τιμές που προμηθεύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα και πηγαίνοντας στους προμηθευτές έβλεπαν αυξήσεις με διψήφια ποσοστά, σε σημείο που οι ίδιοι οι έμποροι μας έλεγαν να μην κλείσουμε δουλειές πριν πάρουμε τηλέφωνο και ενημερωθούμε γιατί είχαμε αυξήσεις μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το κλίμα βλέπουμε ότι η θέση απέναντι στους μεγάλους ομίλους έχει γίνει ακόμη χειρότερη, διότι εκείνοι είναι σε θέση να απορροφούν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, σε αντίθεση με εμάς. Με λίγα λόγια, οι ανατιμήσεις και η στάση της κυβέρνησης οδηγούν σε όξυνση του ανταγωνισμού σε βάρος του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία. Και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε και την αύξηση του κόστους της Ενέργειας, αφού ακόμη δεν έχουμε δει τους λογαριασμούς ρεύματος. Δίχως υπερβολή, αυτήν τη στιγμή χιλιάδες μικρομάγαζα, και στον κλάδο μας αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, είναι σε οριακό σημείο από άποψη οικονομικών αντοχών και σε όλα αυτά δεν υπολογίζουμε την αύξηση του γενικότερου κόστους διαβίωσης που επίσης επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες νοικοκυριά που επιβιώνουν από την αυτοαπασχόληση του ενός ή περισσότερων μελών τους».

Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά, η επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων εξαρτάται και από τον βαθμό αγωνιστικής τους συσπείρωσης στα συνεπή σωματεία του χώρου τους και τη συστράτευσή τους με τα ταξικά εργατικά σωματεία, είπε ο Σάκης Στρουμπούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών και Υδραυλικών Αθήνας. Η εικόνα που έρχεται και από τον δικό του κλάδο είναι ανάλογη: «Το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων του κατασκευαστικού κλάδου έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα από τις υπέρογκες αυξήσεις στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί», μας είπε και συνέχισε:

«Υλικά που χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας, όπως οι σωληνώσεις, εξαρτήματα, αλλά και τα θερμαντικά σώματα και μια σειρά άλλα απαραίτητα αναλώσιμα εργαλεία της δουλειάς έχουν ακριβύνει, ανεβάζοντας πολύ υψηλά τα κόστη μας και κατά συνέπεια και τα κόστη των τελικών προσφορών που δίνουμε για να κλείσουμε κάποια δουλειά. Το προηγούμενο διάστημα, μετά τη λήξη του λοκντάουν, υπήρξαν σημάδια ότι θα κινούνταν ανοδικά η δουλειά μας, να βγάζαμε ως ένα βαθμό τη χασούρα ή στασιμότητα του προηγούμενου διαστήματος, όμως οι ανατιμήσεις "ροκανίζουν" τις όποιες δυνατότητες υπήρχαν και πάλι βρισκόμαστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών, με την ψυχή στο στόμα για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις. Γίνεται ξεκάθαρη για μια ακόμη αφορά η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στα συνεπή τους σωματεία γιατί μόνο με ενωτικούς μαχητικούς αγώνες μπορούμε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο».

Οπως αναδεικνύουν οι συνδικαλιστές αυτοαπασχολούμενοι, αυτές είναι οι συνθήκες ανταγωνισμού στην καπιταλιστική οικονομία, με τις κρίσης και τα παράγωγά της, τον οξυμένο ανταγωνισμό, που πάντα οδηγεί το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό. Είναι φανερό ότι «ανακούφιση» δεν πρόκειται να δουν οι αυτοαπασχολούμενοι από τις «παροχές» - κοροϊδία μιας χρήσης. Γι'αυτό απαιτούνται μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως αυτά που διεκδικούν με τις κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις που οργανώνονται αυτές τις μέρες και κλιμακώνονται το επόμενο διάστημα.

Το πλαίσιο διεκδίκησης

Το πλαίσιο διεκδίκησης των αυτοαπασχολούμενων που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη περιλαμβάνει:

Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, καθώς και του συνόλου των τόκων και των προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης (30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους έβαλαν λουκέτο). Ρύθμιση χρεών για κατανάλωση ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια. Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου του επιχειρηματικού λογαριασμού. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων. Ενταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όρους, στα κλαδικά προγράμματα στήριξης, π.χ. στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης για την Εστίαση. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Στη μάχη για μέτρα στήριξης του εισοδήματος, κόντρα στην αβεβαιότητα

Συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και πρόγραμμα δράσης αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Να μετατρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη σε δεκαήμερο δράσης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, αποφάσισαν χτες Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που συμμετείχαν στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων που οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Δίνοντας τον τόνο των σχετικών πρωτοβουλιών, οργανώνουν συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη, με πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο δράσης που αποφασίστηκε στη σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της πάλης των φτωχών αυτοαπασχολούμενων για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός τους, μεταφέρουν από σήμερα στους βιοπαλαιστές των κλάδων τους εκπρόσωποι 3 Ομοσπονδιών και 20 κλαδικών σωματείων, τοπικών ενώσεων και επιτροπών αγώνα.

Με τις παρεμβάσεις τους μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα χρέη και τις οφειλές που συσσωρεύονται, την ακρίβεια που πολλαπλασιάζει τα ήδη δυσβάσταχτα έξοδα και εξανεμίζει το εισόδημά τους, την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν για το πώς θα βγει ο μήνας, την αγανάκτηση για το διευρυμένο ωράριο και τη δουλειά τις Κυριακές που επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Μετά από πρόταση της Συντεχνίας Επιπλοξυλουργών Αθηνας, που έθιξε το ζήτημα της ακρίβειας σε πρώτες ύλες, τιμολόγια και λογαριασμούς, αποφασίστηκε η διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Ανάπτυξης (βλ. θέμα στη σελ. 14).

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Πλευρές της δράσης του, π.χ. σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες αλλά και με τις επαγγελματικές ασθένειες, ανέδειξε το Σωματείο Κουρέων - Κομμωτών.

Την εικόνα των λουκέτων που έβαλαν μικρές επιχειρήσεις μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης μετέφερε ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ Α' Αθήνας.

Την πείρα από τη δράση της και από τον κοινό βηματισμό με σωματεία εργαζομένων και φορείς, από τις παρεμβάσεις της που οδήγησαν και στην ικανοποίηση του αιτήματος για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, μετέφερε η Ενωση ΕΒΕ Μεταμόρφωσης.

Την ανταπόκρισή της στο κάλεσμα για οργάνωση δεκαημέρου δράσης εξέφρασε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή όλων των σωματείων της πανελλαδικά.

Το Σωματείο Υδραυλικών ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στις αρχές Οκτώβρη, ενάντια στις διακοπές υδροδότησης, που δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στην πανδημία ούτε μέσα στο καλοκαίρι.

Το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας που πνίγει τους αυτοαπασχολούμενους επιβεβαίωσαν η Ενωση Μετάλλου και η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο η παρέμβαση και η δράση.

Τη στήριξή τους στο πρόγραμμα δράσης εξέφρασαν και οι συνταξιούχοι επαγγελματίες.

Τέλος, από το βήμα της χτεσινής σύσκεψης η ΟΒΣΑ απηύθυνε στις ενώσεις και στα σωματεία κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που οργανώνεται μαζί με την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ και την Επιτροπή Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, αύριο Παρασκευή, για να μπει φρένο στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια (βλ. σελ 3).

Τις απαιτήσεις των μονοπωλίων παρουσίασε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος ξεκίνησε αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός «παρουσίασε τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και τα μέτρα στήριξής τους, επανέφερε μια σειρά μέτρα που είτε αφορούν απευθείας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους είτε αφορούν μεγαλύτερες και πιο δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ μπορούν να έχουν μέχρι και 250 άτομα προσωπικό. Για αυτές τις επιχειρήσεις αποδεικνύεται πραγματικά γαλαντόμος, αφού το νέο πακέτο μέτρων ανέρχεται στα 3,4 δισ.».

Στον αντίποδα, ανέδειξε ότι οι πιο μικρές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν ελάχιστα, «όχι μόνο γιατί τα μεγάλα πακέτα πάνε στους μεγάλους, αλλά και γιατί οι προϋποθέσεις που τίθενται για αρκετά από αυτά δεν μπορούν να εκπληρωθούν από τους αυτοαπασχολούμενους». Ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους μικρούς ΕΒΕ, τόνισε ότι «θα εξανεμιστούν στη χοάνη των χρεών, που έχουν γιγαντωθεί αυτόν τον χρόνο, αλλά και λόγω της μεγάλης ακρίβειας».

Απαντώντας στο παραμύθι «ας έρθει η ανάπτυξη και όλοι θα κερδίσουμε από αυτή», επεσήμανε ότι «η ανάπτυξή τους είναι ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων το κράτος σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Στάθηκε στο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που τσακίζει και τους αυτοαπασχολούμενους και επεσήμανε ότι «μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εξακολουθεί να μην μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα έξοδα, και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και προβάλουν σαν θηλιά για χιλιάδες συναδέλφους. Αφού η χώρα "πάει καλά", γιατί η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων;

Γι' αυτό και θεωρούμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να δυναμώσει και να συνεχιστεί, θέτοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων».

Κάλεσμα μάχης σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές

«Το ΔΣ της ΟΒΣΑ», συνέχισε ο Θ. Καλαμπαλίκης, καλεί «ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη κάθε σωματείο με το οποίο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, κάθε συνδικαλιστή που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί αλλά καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο, να πάρει τη θέση του στον αγώνα. Ο Οκτώβριος πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον μήνα που η κυβέρνηση θα πιεστεί από τις διαμαρτυρίες μας. Από τώρα τα σωματεία να είναι στο πόδι. Το πρώτο δεκαήμερο να μετρήσουμε δεκάδες δράσεις, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις των ίδιων των σωματείων».

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ απάντησε και στην ηττοπάθεια του «δεν αλλάζει τίποτα», που διαδίδουν για λογαριασμό του κεφαλαίου οι διοικήσεις των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Οπως είπε, «πρέπει να τους ξεπεράσουμε και να φτιάξουμε το κίνημά μας στηριζόμενοι στη βάση, παίρνοντας πρωτοβουλίες από τα κάτω».

Ο Θ. Καλαμπαλίκης στάθηκε στην πάλη που πρέπει να αναπτυχθεί «σε όλα τα μέτωπα», «πρώτα και κύρια στην Υγεία», καλώντας σε «κοινή δράση με τους υγειονομικούς, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» και δηλώνοντας ότι και οι οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων θα στηρίξουν τις όποιες πρωτοβουλίες ανακοινωθούν.

Ξεχώρισε ακόμα στην ομιλία του τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - εκτρώματος για τα Εργασιακά, του νόμου Χατζηδάκη. Θυμίζοντας τις βασικές πλευρές του, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα την «απελευθέρωση» της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα. «Οσο διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας στο Εμπόριο, τόσο το ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας συνεχίζεται. Γνωρίζουμε καλά ότι για να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι σε συνθήκες παραπέρα "απελευθέρωσης" του ωραρίου και να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούν να εργάζονται ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμα στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος - ατομικός και οικογενειακός - συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. (...) Γι' αυτό, δεν πάμε βήμα πίσω. Να μην υλοποιηθεί ο νομός Χατζηδάκη. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά!»

Ανακοίνωση - κάλεσμα πάλης στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου για να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νομοθετικού εκτρώματος

Eurokinissi

Σε προετοιμασία για μαζικό, δυναμικό αγώνα καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, για να ακυρώσουν στην πράξη τον νόμο Χατζηδάκη και να θέσουν στόχους πάλης με κριτήριο «τις ανάγκες και τα συμφέροντα της δικής μας ζωής και των οικογενειών μας». Οπως ανακοινώνει η Ομοσπονδία, μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα για να πάει στα σκουπίδια το νομοθετικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο συναντώντας σφοδρές αντιδράσεις, δεν σκοπεύει να τροποποιήσει το καταστατικό της, ούτε να ενταχθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο - φακέλωμα που προβλέπουν οι ψηφισμένες διατάξεις Χατζηδάκη.

Η ψήφιση των αντεργατικών μέτρων, τονίζει η Ομοσπονδία, «για τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό, τη λειτουργία των συνδικάτων και το δικαίωμα της απεργίας μάς φέρνουν μπροστά σε μεγαλύτερες δυσκολίες, πιο οξυμένα προβλήματα». Την κατάσταση έχουν επιβαρύνει οι καταστροφικές πυρκαγιές και θα την επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κύμα ανατιμήσεων. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, «για δήθεν παροχές στους εργαζόμενους δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο νόμος υπηρετεί τη μεγαλοεργοδοσία

Εξηγώντας τις συνέπειες του νόμου Χατζηδάκη, επισημαίνει ότι «επιτρέπει στην εργοδοσία να μην πληρώνει την υπερωριακή απασχόληση μέσα από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, με τον κάθε εργαζόμενο ξεμοναχιασμένο, ανυπεράσπιστο». Καταργεί την κυριακάτικη αργία στις εταιρείες μπετόν, που είναι το ξεκίνημα «για την κατάργηση του 5θήμερου σε όλο τον κλάδο των Κατασκευών, που θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες πρωτίστως στην Ασφάλισή μας και το κατακτημένο δικαίωμα της προσαύξησης των ενσήμων μας κατά 20% που προσμετράτε για τη θεμελίωση σύνταξης και όλες τις παροχές που δικαιούμαστε». Ακόμα οι διατάξεις του νόμου για την τροποποίηση των καταστατικών ώστε να περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την υποχρεωτική καταγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους στο Γενικό Ηλεκτρονικό Μητρώο του υπουργείου Εργασίας εξυπηρετούν «μόνο τη μεγαλοεργοδοσία που θα μας έχει φακελωμένους, ώστε να μας τρομοκρατεί για να μην αγωνιζόμαστε, να μην διεκδικούμε, με την απειλή ότι θα μας βάλουν σε "μαύρη λίστα" και δεν θα βρίσκουμε δουλειά».

Απέναντι σε όλα αυτά η Ομοσπονδία δηλώνει: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε τη σφαγή μας για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Η απόφασή μας είναι να αγωνιστούμε με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντα της δικής μας ζωής και των οικογενειών μας. Δεν πειθαρχούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι!

Η απόφασή μας είναι η προετοιμασία ενός μαζικού, δυναμικού αγώνα ώστε:

  • Να βελτιώσουμε τα μεροκάματα και την Ασφάλισή μας διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων.
  • Να κερδίσουμε την αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων.
  • Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους τρόπους για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη. Οπου και οποιαδήποτε στιγμή η εργοδοσία επιχειρήσει να εφαρμόσει την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, να υπολογίσει καλά ότι θα βρει απέναντί της την Ομοσπονδία και τα σωματεία μας.
Δεν μας πτοούν οι απειλές!

Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή, αλλά εμείς θα βγούμε νικητές!

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία μας δεν πρόκειται να τροποποιήσουμε τα καταστατικά μας εντάσσοντας τις διατάξεις της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Δεν εγγραφόμαστε, ούτε η Ομοσπονδία, ούτε τα σωματεία μας, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του υπουργείου. Εχουμε μάθει ότι οι αγώνες και τα αποτελέσματά τους κρίνονται στους δρόμους και όχι στα πληκτρολόγια των υπολογιστών με τους εργάτες κλεισμένους στα σπίτια τους.

Οι απειλές, ότι "δεν θα είμαστε νόμιμοι", δεν μας πτοούν. Η δική μας νομιμότητα σχετίζεται με το πώς υπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι με τα διατάγματα και τις απειλές των κυβερνήσεων, της μεγαλοεργοδοσίας. Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους "αρνιά επί σφαγή" για να υλοποιούν τα βρώμικα σχέδιά τους.

Δίπλα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία στέκεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμβουλεύοντας τα σωματεία να εφαρμόσουν το νόμο Χατζηδάκη.

Ο νόμος Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί αντεργατική τομή (...). Συμπληρώνει όλους τους προηγούμενους νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και επιχειρεί να ξεμπερδέψει μια και καλή με τους αγώνες και τους "ενοχλητικούς" εργαζόμενους».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων και ανέργων στις Κατασκευές, ενώ άμεσα θα ανακοινώσει και αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Τώρα, όσο ποτέ, ο αγώνας μάς έχει όλους ανάγκη και όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Πανελλαδική συγκέντρωση στις 8 Οκτώβρη στην Αθήνα

Ολα όσα τους έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια απαιτούν οι συνταξιούχοι

Με πανελλαδική συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Οκτώβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ., και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους όλης της χώρας να τιμήσουν αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα Συνταξιούχων και να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αγώνων που έδωσε το συνταξιουχικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα, με τους οποίους υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να δώσουν λύσεις σε ορισμένα απ' αυτά, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν: «Να μη λείψει κανένας από τη μεγάλη πανελλαδική μας συγκέντρωση στην Αθήνα και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό» γιατί «η πανδημία δεν σημαίνει αμνησία»!

Μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, τονίζουν στο κάλεσμά τους: «Ολοι οι νόμοι που ψηφίσθηκαν αυτό το διάστημα χειροτερεύουν τη θέση των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων σε όλα τους τα δικαιώματα, στην εργασία, στα ωράρια, στην Κοινωνική Ασφάλιση, το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις, όλα παραδίδονται στις ορέξεις της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο πρόσφατος νόμος που ψηφίσθηκε για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης μας αφορά όλους, ο λεγόμενος προσωπικός κουμπαράς των νέων θα πηγαίνει στις ανάγκες του χρηματιστηριακού τζόγου, οι επικουρικές των παλιών συνταξιούχων θα περικοπούν ή θα καταργηθούν.

Απορρίπτουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων αποτελούν πρόσκαιρη στρέβλωση της οικονομίας, αφού η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου εξασφαλίζονται και μέσω της ανατίμησης των προϊόντων ως βασικό στοιχείο μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει και να μας αγνοήσει. Η πανδημία για εμάς δεν σημαίνει αμνησία, δεν ξεχνάμε και διεκδικούμε ό,τι μας έχει αδίκως αφαιρεθεί. Η φωνή μας θα ακούγεται και θα δυναμώνει. Ολοι στον δρόμο του αγώνα...».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί, επιστροφή όλων των αναδρομικών χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ουσιαστικά μέτρα για ενίσχυση της Υγείας, κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», απόδοση του 0,5% του προϋπολογισμού που έχει νομοθετηθεί, όπως και της 13ης και 14ης σύνταξης, να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης, να σταματήσουν η άγρια φοροληστεία και οι πλειστηριασμοί κ.λπ.

Σύσκεψη στη Νάουσα

Σύσκεψη - ενημέρωση για το νέο Ασφαλιστικό, τα αναδρομικά και τον προγραμματισμό δράσης διοργανώνει το Σωματείο Συνταξιούχων Νάουσας, την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Η σύσκεψη θα γίνει με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ