Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΕΒ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΟΛΠ (COSCO)
Κλιμακώνεται η ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος των λιμενεργατών

Τη Δευτέρα εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης των βιομηχάνων ενάντια στην υπαγωγή των λιμενεργατών στα ΒΑΕ

Από συνέλευση των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ
Από συνέλευση των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ
Την ερχόμενη Δευτέρα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχει κάνει ο ΣΕΒ ενάντια στην υπαγωγή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) των εργαζομένων στους λιμενικούς χώρους και κυρίως στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.

Η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ένωση των βιομηχάνων είναι μέρος της ενορχηστρωμένης επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους συνολικά το κεφάλαιο, η εργοδοσία της COSCO, η DPORT (εργολαβική εταιρεία συνεργαζόμενη με την COSCO) και οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα που η COSCO - ΟΛΠ διαφημίζει συνεχώς τα τεράστια κέρδη της από τα νέα ρεκόρ που μετρά συνεχώς στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τις προβλήτες του λιμανιού, κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους λιμενεργάτες, στα δικαιώματά τους, στην ασφάλειά τους και στην ίδια την υγεία τους.

Στην επίθεση αυτή έχουν ως εργαλεία και τα δύο εργοδοτικά «σωματεία» που προφανή στόχο έχουν να «νομιμοποιούν» τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να σπέρνουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, να καλλιεργούν κλίμα «εργασιακής ειρήνης», σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων.

Απάντηση δίνουν οι αγώνες των εργαζομένων και του σωματείου τους

Απέναντί τους η εργοδοσία και οι άνθρωποί της έχουν το σωματείο των εργαζομένων, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), που από τη μέρα της ίδρυσής της, το 2014, με αταλάντευτο ταξικό προσανατολισμό, οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Βασικοί άξονες πάλης της ΕΝΕΔΕΠ είναι η διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, η υπογραφή ΣΣΕ, η υπαγωγή των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν στα χρόνια από την ίδρυση του σωματείου είχαν ως αποτέλεσμα να φτιαχτούν προγράμματα εργασίας, να έρθει ασθενοφόρο, να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα, να κατοχυρωθούν τα διαλείμματα, να έρθουν νέα λεωφορεία και να γίνεται διακοπή εργασιών στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το 2018 η ΕΝΕΔΕΠ οργάνωσε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα αιχμής την ένταξη στα ΒΑΕ και την υπογραφή ΣΣΕ, αναδεικνύοντας τις συνέπειες από τη βαριά και επικίνδυνη εργασία των λιμενεργατών, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία.

Οι αγώνες των εργαζομένων και του σωματείου τους ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας, η οποία ορίζει την ένταξη όλων των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.

Τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν εκείνοι οι αγώνες αναδεικνύει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε δύο ολόκληρα χρόνια κλεισμένη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας εισήγηση αρμόδιας Επιτροπής για την ένταξη στα ΒΑΕ, την οποία αναγκάστηκε να κάνει πράξη κάτω από το βάρος των αγώνων.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των ανθρώπων της

Ωστόσο, παρά την εγκύκλιο, η εργοδοσία, COSCO, DPORT και εργολάβοι, κάνουν ό,τι μπορούν μέχρι και σήμερα προκειμένου να μην την εφαρμόσουν, με διάφορα προσχήματα και νομικίστικες διαδικασίες. Σήμερα η προσπάθεια αυτή εκφράζεται με την αίτηση ακύρωσης από τον ΣΕΒ, ενώ η DPORT σε από κοινού μεθοδεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσπαθεί η ένταξη στα ΒΑΕ να καθυστερήσει όσο γίνεται (π.χ. με σύσταση «γνωμοδοτικής επιτροπής» και «νόμιμη» επαναξέταση του ζητήματος), και όταν αυτή γίνει να μην έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί η τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι από το 2010 δεν ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι με τον κανονισμό των ΒΑΕ και δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ. Οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν την ξεκάθαρη στήριξη των εργοδοτικών «σωματείων».

Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ, προκειμένου να στηρίξει την αίτηση ακύρωσης, μεταξύ άλλων φτάνει να ισχυριστεί ότι ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά όπου βρίσκονται οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ... δεν είναι «λιμενικός χώρος» (!) και άρα οι εργαζόμενοι σε αυτόν δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στα ΒΑΕ. Την ίδια στιγμή, όμως, στην προβλήτα I του λιμανιού του Πειραιά, που επίσης βρίσκεται στα χέρια της COSCO, οι λιμενεργάτες είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Αποκαλύπτοντας τις παραπάνω μεθοδεύσεις, όπως και το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού για την προώθησή τους, η ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της: «Καταγγέλλουμε τα εργοδοτικά σωματεία των COSCO, DPORT, που με τη στάση τους βάζουν πλάτη ώστε να περάσουν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας. Είναι επικίνδυνοι και προκλητικοί, πιστά τσιράκια των αφεντικών τους. Σε συνεχή συνεργασία με τις COSCO, DPORT, ΣΕΒ και κυβέρνηση, σιγοντάρουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να πετάξουν στα σκουπίδια την απόφαση για άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ.

Η σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής και η επανεξέταση του ζητήματος αν δουλεύουμε σε βουνό ή χωράφι τορπιλίζουν την ήδη υπάρχουσα απόφαση για ένταξή μας στα ΒΑΕ. Εχουν μάλιστα το θράσος να πανηγυρίζουν, όταν δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της απόφασης, ενώ η εργοδοσία COSCO, DPORT δεν κρύβει την επιδίωξη να μην ισχύσει καμία αναδρομικότητα. Η νέα επιτροπή που θέλουν να γνωμοδοτήσει, όταν το κάνει και εφόσον το κάνει, δεν θα αναγνωρίζει τα ένσημα που έχουμε χάσει τα δέκα προηγούμενα χρόνια.

Να γιατί έπιασε ξαφνικά η κάψα τους απεργοσπάστες για τα ένσημά μας. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία για να προστατέψουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ας μας πούνε λοιπόν αυτοί που έμπαιναν από την πίσω πόρτα στις απεργίες, γιατί θέλουν να βγει νέος νόμος και να μην εφαρμοστεί η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 1559/1950 και το διάταγμα 444/1970, που μας εντάσσει στα ΒΑΕ».

Πάλη με οδηγό τις ανάγκες των εργαζομένων

Η εργοδοσία συνδυάζει την επίθεση στα ΒΑΕ με τη συστηματική άρνηση να υπογράψει ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Προκειμένου να εκτονώσει τη μεγάλη πίεση που άσκησαν οι απεργιακοί αγώνες του 2018, προχώρησε στη σύσταση εργοδοτικού «σωματείου», που ανέλαβε την υπογραφή μιας σύμβασης - έκτρωμα, όπως τη χαρακτήρισε η ΕΝΕΔΕΠ. Οπως σημείωνε σε σχετική ανακοίνωσή της, πρόκειται «για την πρόταση της εταιρείας, την οποία όλοι μαζί μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις απορρίψαμε, και αφού η εργοδοσία είδε ότι δεν ικανοποιούμαστε με τα ψέματα έφτιαξε το δικό της "σωματείο" για να υπογράψει αυτά που τη βολεύουν». Η σύμβαση - έκτρωμα διατηρεί το ημερομίσθιο στα επίπεδα του κατώτατου ημερομισθίου της ΕΓΣΣΕ, την εκ περιτροπής απασχόληση για πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, τη μειωμένη εργατική πόστα (ομάδα εργασίας), την ισχύ ατομικών συμβάσεων, τους εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων κ.ά.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες που εντείνουν την εκμετάλλευση.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αίτηση ακύρωσης από τον ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι η εργοδοσία στρέφεται «ενάντια στην κατάκτηση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων (...), με τις οποίες ανέδειξαν ότι η βαριά και επικίνδυνη εργασία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία (COSCO - ΟΛΠ), σακατεύουν εργαζόμενους και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή».

Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις δύο προβλήτες να συσπειρωθούν στις γραμμές της και να παλέψουν για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες τους.

Να ενισχύσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας: Αμεση ένταξη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ. Υπογραφή άμεσα ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μόνιμες 6άρες πόστες, διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Να εφαρμοστεί το 7,5ωρο όπως προβλέπεται για τις ειδικότητες που είναι στα ΒΑΕ. Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα 5% για τα ΒΑΕ επί του μισθού. Να καταβληθεί άμεσα η αύξηση που δόθηκε με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
 • ΟΓΕ - συνδικαλιστικές οργανώσεις - μαζικοί φορείς: Καθημερινές εξορμήσεις, συσκέψεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την 8η Μάρτη
 • ΣΕΒ - ΟΛΠ (COSCO): Κλιμακώνεται η ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος των λιμενεργατών
 • Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ: Αναγκαία η συνέχιση της πάλης ενάντια στην κυβερνητική αδιαλλαξία και την επιτάχυνση του αντεργατικού διαλυτικού σχεδίου
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις με θέμα την πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας

Εκδηλώσεις με θέμα «Η πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία στον 21ο αιώνα» πραγματοποιούν Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 2 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο καλούν σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής (κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ - Πατησίων). Θα μιλήσει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος). Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 8/3, η Λυκειακή ΟΒ Συκεών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την ισοτιμία της γυναίκας, στις 5 μ.μ. στις Συκιές (Αγίου Δημητρίου 61). Θα μιλήσει η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9/3, στις 7 μ.μ., η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Η ανισοτιμία της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή. Ποια είναι η διέξοδος;», στο αμφιθέατρο Β του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών.

Στην Κέρκυρα

Αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ το Σάββατο 7/3 και την Κυριακή 8/3, στις 8.30 μ.μ., στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου. Η εκδήλωση με τίτλο «Αλύγιστες Γυναίκες» είναι αφιερωμένη στους αγώνες και περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικού υλικού, έκθεση βιβλίου και παρουσίαση του θεατρικού μονολόγου «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, που αναφέρεται στην 17χρονη ΕΠΟΝίτισσα η οποία εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944. Στο ρόλο της Αθηνάς Χατζηεσμέρ η Βάλια Κουμπή, σε σκηνοθεσία - διδασκαλία Ρούλας Καρδάμη.

Μήνυμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Με αφορμή την 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) απευθύνει χαιρετισμό στις γυναίκες σε όλη την υφήλιο, εργαζόμενες ή άνεργες, αυτοαπασχολούμενες στην πόλη ή στην ύπαιθρο, μητέρες, μαθήτριες και φοιτήτριες, συνταξιούχους, πρόσφυγες ή μετανάστριες, σε κάθε γυναίκα αγωνίστρια της καθημερινής ζωής. Η ΠΣΟ επισημαίνει την αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα των γυναικών για πραγματική ισότητα και υπενθυμίζει ότι στα 75 χρόνια της δράσης της παλεύει για την απαλλαγή των γυναικών από τη διπλή καταπίεση, για ένα σύστημα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

«Σε αυτόν τον αγώνα, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι σύμμαχοι και περπατούν δίπλα δίπλα στην κοινωνική και πολιτική δράση, διεκδικώντας μια ζωή όπως μας αξίζει, για τις οικογένειές τους: Χωρίς πολέμους και πρόσφυγες, με σταθερή και πλήρους ωραρίου εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με κρατικές υποδομές για δωρεάν δημόσια Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια για όλους», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΠΣΟ στην ανακοίνωσή της.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγώνας για ζωή με ισοτιμία - δικαιώματα - χωρίς εκμετάλλευση

Να τιμήσουν την 8η Μάρτη οργανώνοντας την πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες «για ζωή με ισοτιμία - δικαιώματα - χωρίς εκμετάλλευση» καλεί τις εργαζόμενες η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και απευθύνει σε εργαζόμενους και σωματεία κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση την Κυριακή, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, η Γραμματεία τονίζει ότι οι εργαζόμενες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που στο όνομα της «ισότητας» τις καλούν «να αποδεχτούν το τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, η προστασία της μητρότητας», αντιμετωπίζουν τη μητρότητα ως «εμπόδιο» και λόγο απόλυσης, ισχυρίζονται ότι «η ελαστική και μερική απασχόληση "συμφιλιώνει" την επαγγελματική με την προσωπική και οικογενειακή ζωή», ονομάζουν «ισότητα» τη συνταξιοδότηση «σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία», «προσκυνούν» ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών «τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που μακελεύουν και ξεριζώνουν τους λαούς, που ευθύνονται για τη δυστυχία των προσφύγων και των μεταναστών, ανδρών, γυναικών και των παιδιών τους».

Σχολιάζοντας τα καλέσματα για «φεμινιστική ενότητα» και «απεργίες φύλου», επισημαίνει ότι αυτά «στηρίζονται και από την πιο επίσημη έκφραση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ευρώπη και διεθνώς (ETUC, ITUC)», καθώς «εξυπηρετούν την υλοποίηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, διασπώντας και κατακερματίζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες».

«Για τους εργαζόμενους, γυναίκες και άνδρες, ένας είναι ο δρόμος: Η οργάνωση και ενίσχυση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ με αυξήσεις. Για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση», τονίζει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και καλεί σε ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης μέσα στα συνδικάτα, «απέναντι στην αλλοτρίωση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

ΟΓΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Καθημερινές πολύμορφες πρωτοβουλίες μπροστά στην 8η Μάρτη

Συγκέντρωση στην Αθήνα την Κυριακή, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα

Σε συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, καλούν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες οργανώνονται τις επόμενες μέρες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συνεχίστηκε το πλατύ άνοιγμα μέσα σε χώρους δουλειάς

Στην τελική ευθεία μπροστά στις 8 Μάρτη και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ προχωρούν καθημερινά σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Χτες το πρωί, εξόρμηση στις εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα στον πεζόδρομο της Ερμού έκαναν η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Συνεχίζοντας τις κοινές τους πρωτοβουλίες, μοίρασαν ανακοινώσεις, κάλεσαν δεκάδες εργαζόμενες να γνωρίσουν τους συλλόγους της ΟΓΕ στις γειτονιές τους αλλά και να γραφτούν στο κλαδικό τους σωματείο. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τις εμποροϋπαλλήλους βρέθηκαν τα προβλήματα που τις απασχολούν, τα «ευέλικτα» ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί, η αντιασφαλιστική επίθεση, η έλλειψη στήριξης και προστασίας της μητρότητας. Πολλές εργαζόμενες μίλησαν με αγανάκτηση για την επίθεση στην κυριακάτικη αργία, υπενθυμίζοντας πως από το Μάη μέχρι το φθινόπωρο θα βρεθούν για μια ακόμα φορά αντιμέτωπες με το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. «Κάτι πρέπει να γίνει» ήταν η φράση που βρέθηκε στα χείλη πολλών εργαζομένων, με το σωματείο και την ΟΓΕ να καλούν τις εργαζόμενες να συνδέσουν τη διαπίστωση αυτή με την ανάγκη να πάρουν μέρος στη δράση, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μέσα από τις εξορμήσεις στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα η ΟΓΕ έχει γνωρίσει δεκάδες εμποροϋπαλλήλους, τις οποίες καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 22/3 στα γραφεία της, προκειμένου να δοθεί συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει μαζί τους.

Μαζική εξόρμηση από την ΟΓΕ και τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων στην Ερμού
Μαζική εξόρμηση από την ΟΓΕ και τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων στην Ερμού
Εξορμήσεις σε καταστήματα και εγκαταστάσεις του ομίλου ΟΤΕ έγιναν επίσης χτες από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) μαζί με την ΟΓΕ. Οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου και της ΟΓΕ για τη συγκέντρωση μοιράστηκαν σε εκατοντάδες εργαζόμενους στα κτίρια του ομίλου στο Γαλάτσι και στην Αχαρνών, και σε μια σειρά από καταστήματα. Σήμερα Πέμπτη οι εξορμήσεις συνεχίζονται στη «Vodafone» στου Ρέντη και στα καταστήματα του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Συνδικάτο οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 15/3, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ, με θέμα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις πολλαπλές μορφές απασχόλησης, τον τρόπο που τις αξιοποιεί η εργοδοσία στις επιχειρήσεις του κλάδου και την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Κεντρική Μακεδονία, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Τροφίμων, Ξύλου, Τηλεπικοινωνιών και ΟΤΑ Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αύριο Παρασκευή προγραμματίζονται: Περιοδεία στις 11 π.μ., από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και τον Σύλλογο Γυναικών Αγίας Τριάδας, στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Στις 3.30 μ.μ., σύσκεψη της ΟΓΕ με εργαζόμενες του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Τη Δεύτερα 9/3, στις 3.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί περιοδεία του ΣΕΤΗΠ και εκλεγμένων της ΟΓΕ στην «INTRASOFT INTERNATIONAL».

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας οργανώνονται επίσης από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Συλλόγους Γυναικών σε μια σειρά πόλεων:

-- Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία της δύναμής του και η Ενωση Γυναικών καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Στην Καρδίτσα, το Σάββατο 7/3, στις 11.30 π.μ., θα γίνει κοινή παρέμβαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών, στην κεντρική πλατεία. Την Κυριακή 8/3, στις 7 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Κιέριον».

-- Στον Βόλο, το Σάββατο 7/3, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - πικετοφορία στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

-- Στα Τρίκαλα, θα γίνει κινητοποίηση το Σάββατο 7/3, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία καλούν σε συγκέντρωση - εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη.

-- Στα Χανιά, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ οργανώνει συγκέντρωση στον Κάτωλα το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., και εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Κυριακή 8/3, στις 8 μ.μ.

-- Στη Φλώρινα, θα γίνει συγκέντρωση την Κυριακή 8/3, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή 8/3, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Κοζάνη, θα γίνει συγκέντρωση την Κυριακή 8/3, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Συσκέψεις στη Θεσσαλία

Στην Καρδίτσα, σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συλλόγους Γραμματικού και Λεονταρίου πραγματοποιήθηκε στις 25/2 μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Ταμασίου της ΟΓΕ, με θέμα την κοινή δράση με βάση τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικογένεια και ειδικότερα η γυναίκα αγρότισσα. Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών, η Στέλλα Μανταλόβα στάθηκε στην ανάγκη να ενημερωθούν οι γυναίκες των χωριών για το διεκδικητικό πλαίσιο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, να ενταχθούν στους αγροτικούς συλλόγους αγρότισσες, να εμπλουτιστούν τα αιτήματα και η κοινή δράση με ζητήματα που απασχολούν την αγροτική οικογένεια και την αγρότισσα. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Τσιούτρας, εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων, ενημέρωσε για τις εξελίξεις και το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τονίζοντας την αναγκαιότητα κοινής δράσης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων για την έλλειψη παιδιάτρων, άλλων ειδικοτήτων και υλικοτεχνικής υποδομής. Επίσης να οργανωθεί παρέμβαση για το διαφαινόμενο κλείσιμο παιδικού σταθμού σε χωριό της περιοχής και να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την 8η Μάρτη.

Στη Λάρισα, τις κοινές πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και νεολαίας και σε λαϊκές γειτονιές, με αφορμή την 8η Μάρτη, συζήτησαν την Τρίτη εκπρόσωποι σωματείων και του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και του Εργατικού Κέντρου. Η συζήτηση κατέληξε σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους με πολλές εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και σε σχολές όπου σπουδάζουν εκατοντάδες φοιτήτριες, για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνουν αύριο Παρασκευή.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις
 • Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας εκπαιδευτικού και κυρίως της αναπληρώτριας οργανώνουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών μαζί με την ΟΓΕ, αύριο Παρασκευή στη 1.30 μ.μ. Κάλεσμα έχουν απευθύνει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ο Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης» και «Μ. Παπαμαύρος».
 • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής συμμετέχει στη συγκέντρωση στις 8/3 στο Σύνταγμα, ενώ οργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, 7ος όροφος), με ομιλία, τραγούδια από το συγκρότημα του Συλλόγου και προβολή ταινίας.
 • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει αύριο Παρασκευή συγκέντρωση - εκδήλωση στο συσκευαστήριο των ιχθυοκαλλιεργειών του «Νηρέα» στην περιοχή Αστακού.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διοργανώνει αύριο Παρασκευή, στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου με έκθεση φωτογραφίας.
 • Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 7/3, στις 6 μ.μ., στην Καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής», με θέμα «Λάστιχο ωράριο - Λάστιχο ζωή. Γυναίκα οργανώσου για την Ανατροπή». Θα μιλήσει η Ειρήνη Χατζή, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από εκπροσώπους εργατικών σωματείων και θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα.
 • Στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα θα βρεθεί η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ την Κυριακή 8/3, στη 1 μ.μ.
 • Εκδήλωση για την 8η Μάρτη διοργανώνει η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος της ΟΓΕ), την Κυριακή 8/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Χριστού Ραχών.
 • Ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 6.30 μ.μ., στο στέκι του ΠΑΚΠΠΑ (Παγκάλου και Κίμωνος).
 • Ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Καβάλας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εσπερία».
 • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 7/3, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον».
 • Στην Κόρινθο, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν σε εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 12 μ., στον συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» (Αδειμάντου 12).
Δράση με επίκεντρο τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλίστριες από διάφορους κλάδους

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στο Γαλάτσι και στην Αχαρνών από το ΣΕΤΗΠ
Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στο Γαλάτσι και στην Αχαρνών από το ΣΕΤΗΠ
Για τη δράση που ξεδιπλώνουν σωματεία με αφορμή την 8η Μάρτη και τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» γυναίκες εργαζόμενες, συνδικαλίστριες από διάφορους κλάδους.

Αιτήματα και διεκδικήσεις κόντρα στην «ευελιξία»

Οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», η παρέμβαση της εργοδοσίας και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων βρίσκονται στο επίκεντρο των εξορμήσεων και περιοδειών που οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

«Στα τηλεφωνικά κέντρα τα 4ωρα και τα 6ωρα δίνουν και παίρνουν. Σε τμήματα της πληροφορικής οι εργαζόμενες αντιμετωπίζουν την "ευελιξία" στο ωράριο και τη δουλειά από το σπίτι. Στα καταστήματα οι συναδέλφισσες δουλεύουν με σπαστά ωράρια», σημειώνει η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Κατερίνα Τζίμα. Οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις παρουσιάζονται από την εργοδοσία ως «προνομιακές» για τις γυναίκες, στην πραγματικότητα όμως μετατρέπουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους σε «λάστιχο», εξηγεί.

Από την παρέμβαση της εργοδοσίας δεν γλιτώνει ούτε η 8η Μάρτη, αφού επιχειρηματικοί όμιλοι διοργανώνουν κάθε χρόνο «event» για να «τιμήσουν» τη γυναίκα, προβάλλοντας τα «πρότυπα» της γυναίκας - manager, της γυναίκας - στελέχους της επιχείρησης, «την ίδια ώρα που αξιολογούν, τρομοκρατούν, απολύουν τις εργαζόμενες».

«Δεν έχουμε τίποτα κοινό με τις γυναίκες μεγαλοστελέχη των επιχειρηματικών ομίλων, που εφαρμόζουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν δημιουργήσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις», ξεκαθαρίζει και προσθέτει πως «εχθρός» για τις εργαζόμενες είναι «η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τις ιδιαιτερότητες της γυναικείας φύσης για την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, το Συνδικάτο διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο ΣΣΕ αιτήματα που αφορούν την υγεία, τη λοχεία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, «παροχές που σήμερα, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να απολαμβάνουμε», καταλήγει.

Ωράρια - «λάστιχο» και καμία προστασία για τις εργαζόμενες μητέρες

Πρωτοβουλίες συζήτησης με τις εργαζόμενες στο αεροδρόμιο της Αθήνας εντάσσουν στο σχεδιασμό τους σωματεία εργαζομένων μαζί με την ΟΓΕ.

Οπως εξηγεί η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» (SSP), εταιρεία που λειτουργεί σχεδόν όλα τα επισιτιστικά καταστήματα στο αεροδρόμιο, ανάμεσα στους 13,5 χιλιάδες εργαζόμενους στο συγκεκριμένο χώρο περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες. Στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στην καθαριότητα, στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, οι εργαζόμενες δουλεύουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία χωρίς ΣΣΕ, με χαμηλούς μισθούς, με δύσκολα ωράρια και χωρίς μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Σοβαρό πρόβλημα για όλους αποτελούν τα ωράρια εργασίας, τα οποία διαμορφώνονται με βάση το πρόγραμμα των πτήσεων και απλώνονται σε όλο το 24ωρο. Ετσι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι καλούνται να πιάσουν δουλειά «στις 2, στις 3 ή στις 4 τα ξημερώματα», πράγμα που δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες στις μητέρες. «Το γεγονός ότι σήμερα η ανατροφή του παιδιού αποτελεί ατομική υπόθεση των γονιών», σχολιάζει η Αγ. Καρούση, μεταφράζεται για τα ζευγάρια εργαζομένων στο αεροδρόμιο σε μια διαρκή «σκυταλοδρομία», «με τον έναν γονιό να δουλεύει το πρωί και τον άλλο το βράδυ».

Οσον αφορά τη μητρότητα, οι εργαζόμενες δεν έχουν την παραμικρή προστασία. Οπως επισημαίνει η Αγ. Καρούση, κυριαρχούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μάλιστα οι αντεργατικοί νόμοι δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του αεροδρομίου να απασχολούν τους εργαζόμενους με τέτοιες συμβάσεις χωρίς κανέναν περιορισμό. Το αποτέλεσμα είναι η εγκυμοσύνη να οδηγεί στη μη ανανέωση της σύμβασης της εργαζόμενης, δηλαδή στην απόλυση και την ανεργία.

Στο έδαφος αυτό, το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο επιδιώκουν με αφορμή την 8η Μάρτη να απευθυνθούν σε περισσότερες εργαζόμενες, προβάλλοντας μια σειρά αιτημάτων που έχουν επεξεργαστεί με βάση την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Απληρωσιά και εντατικοποίηση τσακίζουν τις εργαζόμενες στην καθαριότητα

Με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα που αντιμετωπίζουν την απληρωσιά, την τρομοκρατία και την εντατικοποίηση συζητά το Συνδικάτο Καθαριστριών Πειραιά, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

«Στην COSCO ο προηγούμενος εργολάβος "φέσωσε" τις εργαζόμενες με δεδουλευμένα επτά μηνών. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι ατομικές συμβάσεις "κόβουν" τις τριετίες, τα ρεπό και τις άδειες. Στα σχολεία οι εργαζόμενες τσακίζονται από την εντατικοποίηση και το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων έργου», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου, Χριστίνα Καραμαλίκη.

Σε έναν κλάδο όπου δουλεύουν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πολλές από τις οποίες μετανάστριες, τονίζει τη σημασία της προσπάθειας να φτάσει η συζήτηση για την 8η Μάρτη, για το μήνυμα της συγκεκριμένης μέρας και το κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση, όσο πιο πλατιά γίνεται.

Στη σημερινή συγκυρία, προσθέτει, οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας λόγω των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό έχουν φέρει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο τα προβλήματα: Οι ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας σε σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες έχουν πολλαπλασιάσει το φόρτο της δουλειάς, η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», ενώ οι εργαζόμενες συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά τους.

ΛΑΡΚΟ
Κυβερνητική αδιαλλαξία για την εφαρμογή του διαλυτικού σχεδίου

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της πάλης των εργαζομένων

Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την προσήλωσή της στην υλοποίηση του διαλυτικού σχεδίου για τη ΛΑΡΚΟ, με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των Σωματείων Εργαζομένων της εταιρείας και Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής τροπολογίας που ψήφισε για τη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για νόμο του κράτους που «ούτε αλλάζει ούτε βελτιώνεται». Επανέλαβε μάλιστα το εκβιαστικό δίλημμα που κυριάρχησε και το προηγούμενο διάστημα στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ότι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην εφαρμογή της τροπολογίας είναι η άτακτη πτώχευση και το κλείσιμο της εταιρείας.

Το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα, για κλείσιμο δηλαδή της ΛΑΡΚΟ «μια ώρα νωρίτερα», ήταν η απάντηση του υπουργού στις επισημάνσεις της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών σχετικά με τις αντεργατικές συνέπειες του διαλυτικού σχεδίου, με τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση επιδομάτων και τις απολύσεις χωρίς αποζημίωση που εμπεριέχονται στην τροπολογία.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα παραπάνω ως «μονόδρομο», ενώ ο υπουργός προσδιόρισε ως μόνη δυνατότητα «διαλόγου» το πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή του αντεργατικού περιεχομένου της τροπολογίας και του συνολικότερου σχεδιασμού κυβέρνησης - ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ, το πώς δηλαδή οι εργαζόμενοι θα γίνουν συμμέτοχοι στη διάλυση της εταιρείας και στην απευθείας παράδοση των περιουσιακών της στοιχείων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν και η συνάντηση που είχε χτες η αντιπροσωπεία των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων με τον ειδικό διαχειριστή, που ανέλαβε και επίσημα τη διοίκηση της εταιρείας μετά την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός διαχειριστής ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το περιεχόμενο της τροπολογίας και να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπει.

Το αποτέλεσμα των χτεσινών επαφών, που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες εξεύρεσης λύσης μέσω διαλόγου, καθώς και το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης για τον ορισμό του ειδικού διαχειριστή, όπου προσδιορίζεται με σαφήνεια το δικαίωμα που του δίνεται να προχωρήσει στη λύση συμβάσεων με προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, σε μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων και δικαιωμάτων που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν μέσα από διεκδικήσεις και αποφάσεις διαιτητικών οργάνων, θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να προσδιοριστεί και η στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι στη συνέχεια.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Παρέμβαση στην «Aluminco» ενάντια στην εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου της «Aluminco»
Από τη χτεσινή παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου της «Aluminco»
Παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου της «Aluminco» στα Οινόφυτα πραγματοποίησε χτες τα ξημερώματα το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, μαζί με συνδικαλιστές και εργαζόμενους της περιοχής, απαιτώντας την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του αντιπροέδρου του Συνδικάτου.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης διακινήθηκε στους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας η ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου, με την οποία απευθύνει κάλεσμα να σταθούν στο πλευρό του απολυμένου εργάτη και να οργανωθούν στο Συνδικάτο για να παλέψουν συλλογικά για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή μεταλλεργάτη.

«Η εργοδοσία της "Aluminco" θέλησε να "ξεμπερδέψει" με έναν πρωτοπόρο εργαζόμενο για να μπορεί απρόσκοπτα, χωρίς διαμαρτυρίες, να συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική που διαλύει τις ζωές μας για να βγάζει τα τεράστια κέρδη της», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας στην ανακοίνωσή του.

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, επισημαίνει: «Γνωρίζετε πολύ καλά τις συνθήκες τις οποίες εργάζεστε, τα εξαντλητικά ωράρια, τα 10ωρα και τα 12ωρα που "πάνε σύννεφο" ακόμη και τα σαββατοκύριακα, τις υπερωρίες που δεν πληρώνονται όπως πρέπει, τους εντατικούς ρυθμούς στη δουλειά που πολλές φορές οδηγούν σε ατυχήματα, τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν από τις αναθυμιάσεις, την πούδρα των βαφείων, τη δουλειά χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, τους μισθούς που δεν φτάνουν για να ζήσετε τις οικογένειές σας, το κόστος μετακίνησης που επιβαρύνει πολλούς από εσάς, τις μειώσεις μισθών που είδατε τα προηγούμενα χρόνια».

«Ολα αυτά και άλλα πολλά επικρατούν στο χώρο σας, όπως και στους χώρους που δουλεύουμε οι υπόλοιποι μεταλλεργάτες», προσθέτει. «Αυτά τα προβλήματα προσπαθεί να αναδείξει, να παλέψει και να βελτιώσει το Συνδικάτο μας με όσες δυνάμεις διαθέτει, σε αυτόν τον αγώνα συμμετείχε και ο συνάδελφός σας που απολύθηκε (...) Ο κάθε εργάτης και εργάτρια της "Aluminco" μπορεί να αντιληφθεί τα ψέματα της εταιρείας ότι δήθεν δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα».

Την απόλυση του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, που έγινε λίγες μέρες μετά την απεργία κατά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στις 18 Φλεβάρη και μία μέρα μετά την αίτηση του απολυμένου να εγγραφεί στο επιχειρησιακό σωματείο, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα Φαρμάκου Βοιωτίας - Ευβοίας, Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας και Εύβοιας, Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών «Schneider Electric ΑΕ» και Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας» Νομού Εύβοιας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών.

Αίτημα αιχμής της κινητοποίησης ήταν να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους του προγράμματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς ήδη οι περίπου 2.500 από τους 3.500 εργαζόμενους έχουν απολυθεί. Για το αίτημα αυτό η γγ του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, είχε δεσμευτεί σε προηγούμενη συνάντηση ότι θα δώσει απάντηση μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Ομως στη χτεσινή κινητοποίηση δεν δέχτηκε καν να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, λέγοντας ότι έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας...

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν παράλληλα άμεση ανανέωση και παράταση των συμβάσεών τους, καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«ΑΠΟΣΥΡΣΗ» ΤΗΣ «PRIME INSURANCE»
Αποκαλύπτεται ξανά η απάτη περί «σταθερότητας» της ασφαλιστικής αγοράς

Την απάτη περί «σταθερότητας» της ασφαλιστικής αγοράς, στην οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει βορά τις εισφορές και το μόχθο των εργαζομένων, επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις με την «Prime Insurance», η οποία αποφάσισε την «απόσυρσή» της από την ελληνική αγορά.

Αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκύπτουν σε ασφαλισμένους και σε εργαζόμενους, η ΕΑΣΚ Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση με τον αντιασφαλιστικό νόμο τσακίζει την Κοινωνική Ασφάλιση και ορκίζεται για τη... σταθερότητα των ασφαλιστικών εταιρειών στις οποίες σκοπεύει να τη χαρίσει, έχουμε εδώ κι ένα τρίμηνο την "Prime Insurance" να έχει αποφασίσει την "απόσυρσή" της από την ελληνική αγορά.

Ετσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, οι μέτοχοι αποφάσισαν πως τους συμφέρει καλύτερα να "το κλείσουν το μαγαζί" και να επενδύσουν σε ...άλλες πολιτείες. Μετά από διαπραγματεύσεις εβδομάδων και μια σειρά από απολύσεις που γίνανε στο ενδιάμεσο, φαίνεται πως καταλήγουν σε μια "συμφωνία" με την "Interamerican" για τη μεταφορά των συμβολαίων.

Το τι θα γίνουν εκεί έπειτα αυτοί οι ασφαλισμένοι, αν και πότε θα κληθούν από το πουθενά σε αναπροσαρμογή των όρων των συμβολαίων τους, για τα οποία έχουν πληρώσει τόσα και τόσα, κανείς δεν το ξέρει και ούτε το ρωτάει.

Αυτή είναι η "σταθερότητα" της ιδιωτικής ασφάλισης! Μπαλάκι οι ασφαλισμένοι και με αβέβαιη κατάληξη, όποτε το επιλέγουν οι "επενδυτές" των ασφαλιστικών ομίλων!».

«Και μαζί με τους ασφαλισμένους, μπαλάκι στα κέρδη των επιχειρηματιών και οι εργαζόμενοι!», επισημαίνει η ΕΑΣΚ. «Ηδη είδαμε συναδέλφους να απολύονται τις τελευταίες βδομάδες. Τώρα "ακούγεται" πως "ένα μέρος" του προσωπικού θα μεταφερθεί στην "Interamerican". Αυτό είναι ό,τι επιφυλάσσει στους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές η "ραγδαία ανάπτυξη" του κλάδου: Συγχωνεύσεις, κλεισίματα, ανασφάλεια, ανεργία και εντατικοποίηση!».

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα

«Οι εργαζόμενοι στην "Prime" δεν πρέπει να περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια αν, πόσοι και με ποια κριτήρια θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, με αβέβαιο και το καθεστώς στη νέα εταιρεία», τονίζει η ΕΑΣΚ και καλεί «να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, όπου θα συγκροτήσουν δική τους Επιτροπή Αγώνα. Αυτή να είναι παρούσα σε κάθε συνάντηση του ΣΥΑΕ με τις εταιρείες, να πάρει και δικές της αγωνιστικές πρωτοβουλίες».

«Απαιτούμε τη μεταφορά όλου του προσωπικού, εκτός αυτού που θα απομείνει για τη διαχείριση ζημιών. Ούτε κριτήρια, ούτε περιορισμένοι αριθμοί. Ολοι πρέπει να μεταφερθούν, μαζί με το σύνολο της παραγωγής. Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά! Καμία ατομική διαπραγμάτευση για το ύψος μισθών στην "εταιρεία υποδοχής". Απαιτούμε την απευθείας πρόσληψη όλων στην "Interamerican" βάσει της επιχειρησιακής ΣΣΕ του ομίλου, με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους, με διατήρηση κάθε επιπλέον μισθολογικής παροχής σε όσους υπήρχε. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Καμία μείωση και καμία απόλυση και σε όσους παραμένουν στη διαχείριση των ζημιών. Δέσμευση για πρόσληψη και αυτών με τους ίδιους όρους, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στην παλιά εταιρεία. Δεν επιτρέπουμε καμία νέα απόλυση. Δεν υπογράφουμε καμία "οικειοθελή αποχώρηση". Στεκόμαστε συλλογικά, διεκδικώντας το δικαίωμά μας σε δουλειά με δικαιώματα!», καταλήγει η ανακοίνωση.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ