Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
 • Πίσω από το παραμύθι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για «μείωση της ανεργίας» και «νέες ποιοτικές δουλειές»... βρίσκονται η γενίκευση της «ευελιξίας», το τσάκισμα των μισθών, η εργασιακή ζούγκλα
 • Με την τζίφρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η 7ήμερη εργασία... ή αλλιώς οι «γραμμούλες» που κάνει πως δεν διάβασε η υπουργός Εργασίας
 • Συνταξιούχοι: Με αποφασιστική στήριξη στο ΚΚΕ να δώσουν απάντηση στη νέα κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
 • Μάχη για ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα: Συνδικάτα σε μια σειρά κλάδους παλεύουν για τις ΣΣΕ, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Πίσω από το παραμύθι για «μείωση της ανεργίας» και «νέες ποιοτικές δουλειές»...

...βρίσκονται η γενίκευση της «ευελιξίας», το τσάκισμα των μισθών, η εργασιακή ζούγκλα

Οι απατηλές διακηρύξεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για «νέες και ποιοτικές δουλειές» και τα αντίστοιχα κάλπικα συνθήματα από την πλευρά της ΝΔ για «πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας» έχουν πάρει για τα καλά τη θέση τους στην προεκλογική επιχείρηση εγκλωβισμού εργαζομένων και ανέργων.

Στην πραγματικότητα, πίσω από τις «δεσμεύσεις» τους βρίσκεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αναπόσπαστες πλευρές της οποίας είναι η ανακύκλωση της ανεργίας, η αξιοποίηση των ανέργων ως δεξαμενής φθηνού εργατικού δυναμικού, η επέκταση της «ευελιξίας» και συνολικά της εργασιακής ζούγκλας.

Εδραιώνεται και επεκτείνεται η εργασιακή ζούγκλα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προεκλογική σημαία τη «δέσμευση» για τη «δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας», ενώ κυβερνητικά στελέχη μοιράζουν υποσχέσεις πως στην επόμενη τετραετία θα φτάσουν το ποσοστό ανεργίας «κοντά στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

«Είχαμε 110.000 προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς, και ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας συνεχίζεται. Εχουμε καλύψει 380 χιλιάδες από το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2010 - 2014. Εχουμε φτάσει να καλύψουμε περίπου το μισό από ό,τι χάσαμε». Τα παραπάνω ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Πρόκειται βέβαια για ισχυρισμούς που επιχειρούν να συσκοτίσουν την άθλια πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και άνεργοι.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους που δίνει η κυβέρνηση, τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται ουσιαστικά απροστάτευτοι. Στις δε πολυδιαφημισμένες νέες θέσεις εργασίας κυριαρχούν η «ευελιξία», η προσωρινότητα, η επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβής.

Με ακριβώς τέτοιους όρους εμφανίζεται να μειώνεται το ποσοστό της επίσημης ανεργίας, μια μείωση μάλιστα που δεν αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ελλάδας στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γενικευμένη τάση στην ΕΕ και αλλού, όπως και αν αποκαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου που κυβερνούν. Πίσω από τη μείωση της επίσημης ανεργίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκονται το χτύπημα της πλήρους απασχόλησης, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η συνακόλουθη μεγάλη μείωση των μισθών, συνολικά το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται για την Ελλάδα και από τα επίσημα στοιχεία: Του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), του ΙΚΑ, που ήταν ο βασικός προκάτοχός του, καθώς και του συστήματος «Εργάνη». Η αύξηση της απασχόλησης συνοδεύεται από μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης και μεγάλη μείωση των μισθών. Στη δε μερική απασχόληση τα επίσημα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν την εκ περιτροπής απασχόληση, η οποία λόγω του τρόπου καταγραφής συμπεριλαμβάνεται στην πλήρη απασχόληση. Ετσι, το μέγεθος της μερικής απασχόλησης φαίνεται μικρότερο απ' όσο πραγματικά είναι.

Χαρακτηριστικά είναι όσα προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΦΚΑ για την περίοδο 2011 - 2018, για τους μισθωτούς στις λεγόμενες «κοινές επιχειρήσεις», που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (εκκρεμεί η ανακοίνωση των στοιχείων για το Δεκέμβρη 2018, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει τη γενική εικόνα):

 • Την περίοδο 2011 - 2018 οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 113,46%, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 652.543! Την ίδια περίοδο η συνολική απασχόληση αυξάνεται κατά 36,43%, φτάνοντας τις 2.237.824, και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μόλις κατά 19,49%, φτάνοντας τις 1.587.090. Ετσι, η αναλογία των θέσεων πλήρους - μερικής απασχόλησης στο σύνολο της απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 71% - 29% το 2018, από 81% - 19% που ήταν το 2011!

Την κυριαρχία της «ευελιξίας» επιβεβαιώνει και η εξέταση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη». Σύμφωνα με αυτά:

 • Οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης το 2013 αντιστοιχούσαν στο 53,85% επί του συνόλου των νέων προσλήψεων, έναντι 46,15% των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Τα επόμενα χρόνια καταγράφεται ουσιαστικά συνεχής μείωση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης: Ετσι, το 2018 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έφτασαν το 45,65%, έναντι 54,35% των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
 • Τα ισοζύγια απολύσεων - προσλήψεων δείχνουν τον μεγάλο βαθμό προσωρινότητας της απασχόλησης. Σύμφωνα με την «Εργάνη», το 2018 για κάθε 100 προσλήψεις γίνονται 95 απολύσεις...

Περαιτέρω, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν τη συνεχώς φθίνουσα πορεία των μισθών. Αναλυτικότερα:

 • Ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης από 1.264 ευρώ που ήταν το 2011 κατακρημνίστηκε στα 917 ευρώ το 2018 (μείωση 347 ευρώ ή 27,5%). Ο μέσος μισθός στις θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 20,26% και ο μέσος μισθός στις θέσεις μερικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 36,15%.

Το χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού εκτός από τη μείωση των μισθών περιλαμβάνει και την ολομέτωπη ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου.

Σε ακόμα πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση η «νέα εποχή» του ΟΑΕΔ

Και ενώ τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα (19,1% με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α' τρίμηνο του 2019), το ύψος του επιδόματος ανεργίας και η διάρκεια καταβολής του δεν καλύπτουν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης του ανέργου και της οικογένειάς του. Ακόμα χειρότερα, οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μηχανισμό παροχής πάμφθηνης εργατικής δύναμης και άλλων «κινήτρων» στις επιχειρήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να περιγράφουν την παραπέρα προσαρμογή στις αξιώσεις των εργοδοτών ως... «νέα εποχή» και να τσακώνονται για το ποιος θα την εγκαινιάσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι ο «επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ», που ολοκληρώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012, ως έργο που υλοποιούνταν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς απασχόλησης μιας σειράς χωρών της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στις «υποχρεώσεις» του 3ου μνημονίου. Στο πλαίσιο των «διαρθρωτικών πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης», η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ενίσχυσης της ικανότητας της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας «να πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής πρόνοιας και ενεργητικές πολιτικές αγοράς εργασίας».

Ανάμεσα στους άξονες και τα κομβικά σημεία του «επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού μοντέλου» του Οργανισμού περιλαμβάνεται η «βελτίωση των σχέσεων» με τους εργοδότες. Στην ίδια κατεύθυνση, επιδιώκεται ο επανασχεδιασμός των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», σύμφωνα με «τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» και των «δυναμικών κλάδων» της οικονομίας. Προωθείται δηλαδή η ακόμα πιο άμεση προσαρμογή τους στα μέτρα των αναγκών των επιχειρήσεων για επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και τα προγράμματά του προσωπικό, με έμφαση μάλιστα στους κλάδους όπου το κεφάλαιο προσδοκά αυξημένη κερδοφορία.

Κοροϊδία για τους ανέργους παλιά και «νέα» προγράμματα

Κυβερνητικά στελέχη στις προεκλογικές τους εμφανίσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 220.000 ανέργους που «έχουν ωφεληθεί» από το 2015 μέχρι σήμερα από τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και διαφημίζουν τα προγράμματα επιχορήγησης θέσεων εργασίας και επιχειρηματικότητας. Διαφημίζουν δηλαδή τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, κακοπληρωμένης δουλειάς με ημερομηνία λήξης, με την παρέλευση της οποίας οι «ωφελούμενοι» επιστρέφουν στις ουρές της ανεργίας...

Αντίστοιχα, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπόσχεται «νέες ενεργητικές πολιτικές από έναν Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού τελείως διαφορετικό από αυτόν τον οποίο έχουμε συνηθίσει», όπως προγράμματα «απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων» για να αντιμετωπιστεί «το χάσμα δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Τόσο τα προγράμματα που ήδη εδώ και χρόνια εφαρμόζονται, όσο και αυτά που έχουν στα συρτάρια τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποτυπώνουν το εργασιακό τοπίο που διαμορφώνουν για τους ανέργους όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα, χαρακτηριστικό συνολικότερα για τις περιβόητες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», αποτελούν οι όροι δουλειάς και αμοιβής των χιλιάδων ανέργων που συμμετέχουν στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας»: Δουλεύουν προσωρινά, αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ανεξάρτητα από την ειδικότητα, τη θέση και το αντικείμενο εργασίας τους, εκτίθενται σε επαγγελματικούς κινδύνους χωρίς μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας τους. Μάλιστα, στις σχετικές προκηρύξεις διευκρινίζεται σαφώς ότι ο ΟΑΕΔ και οι επιβλέποντες φορείς «δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή αμοιβή στους ωφελούμενους», όπως για παράδειγμα επιδόματα, και πως «δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, πέραν των ρητώς προβλεπομένων».

Ας σημειωθεί, τέλος, πως στον απόηχο των «καβγάδων» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιος είναι εχθρός και ποιος υπερασπιστής των επιδομάτων, δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος και άνεργος να ξεχνά ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα στην προσπάθεια να κατευθυνθούν τα πενιχρά επιδόματα των ανέργων προς τα ταμεία των επιχειρήσεων. Ετσι, πριν από δύο περίπου χρόνια προκήρυξε το πρόγραμμα της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», στο πλαίσιο του οποίου οι επιδοτούμενοι άνεργοι καλούνταν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας σε χρηματική ενίσχυση για την επιχείρηση που θα τους προσλάβει! Παρουσιάζοντας, μάλιστα, τα «καινοτόμα» σχέδιά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε κάνει λόγο για «βελτίωση στο ταμείο ανεργίας» που δίνει την «επιλογή» στον άνεργο «είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει».

Οι «γραμμούλες» που... δεν διάβασε η υπουργός

Την τζίφρα της σε συμβάσεις 7ήμερης και 9ήμερης συνεχόμενης εργασίας επιχειρεί να «κουκουλώσει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων την περίοδο που εργοδότες και εργατοπατέρες υπέγραφαν την άθλια ΣΣΕ για τα ξενοδοχεία
Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων την περίοδο που εργοδότες και εργατοπατέρες υπέγραφαν την άθλια ΣΣΕ για τα ξενοδοχεία
«Μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αν περιέχει δυσμενέστερο όρο από αυτά που ισχύουν στο νόμο, δεν μπορεί να παρακάμψει τον νόμο», αν επιβληθεί ο δυσμενέστερος όρος «θα είναι παράνομο. Γι' αυτό πηγαίνει το ΣΕΠΕ και επιβάλλει ποινές όποτε αυτό παραβιάζεται».

Με αυτήν την απάντηση θαρρεί πως... ξεμπερδεύει η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, σε όσους «έχουν το θράσος» να της υπενθυμίζουν ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογραφεί από εργοδότες και εργατοπατέρες απαράδεκτες ΣΣΕ που εφαρμόζουν 7 και 9 μέρες συνεχόμενης εργασίας, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δική της υπογραφή.

Μάλιστα, με ύφος χιλίων καρδιναλίων μας διδάσκει γεμάτη ειρωνεία: «Πρέπει να διαβάζετε όλες τις γραμμούλες, συμβουλευτείτε και κανέναν εργατολόγο»!

Πάνω στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο σε Ελλάδα και ΕΕ...
 • Παρατήρηση πρώτη:

Η υπουργός ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση ως προς το περιεχόμενο τέτοιων ΣΣΕ και ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τάχα την παραβίαση (χρησιμοποιούν τον πιο εύηχο όρο «παρέκκλιση») της 5ήμερης ή 6ήμερης εργασίας.

Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί η τοποθέτηση του υπουργείου της για το σχέδιο της ΣΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία υπογράφτηκε στις 15/11/2018 και προβλέπει 7, ακόμα και 9 μέρες συνεχόμενης εργασίας.

Σε σύσκεψη συμφιλίωσης που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας στις 8/3/2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδ. Νεφελούδης, γγ του υπουργείου Εργασίας, με υπουργό την Εφη Αχτσιόγλου, είχε τοποθετηθεί ως εξής ως προς την παρατήρηση της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ότι «τίθεται ζήτημα παραβίασης του νόμιμου χρόνου απασχόλησης, των ημερών ανάπαυσης, όπως προβλέπεται με διάταξη αναγκαστικού δικαίου της εργατικής νομοθεσίας»: «Για το συγκεκριμένο θέμα δεν παρατηρείται καμιά παραβίαση της νομοθεσίας καθόσον τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 του ΠΔ 88/99».

Τι λέει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα; Το ΠΔ 88/99 με τον τίτλο «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την Οδηγία 93/104/ΕΚ» αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε Οδηγία της ΕΕ και ορίζει καταρχάς πως ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι μέχρι και 6 μέρες. Ωστόσο, στο άρθρο 14 ορίζονται «παρεκκλίσεις», μεταξύ άλλων και για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, δηλαδή για περισσότερες από έξι μέρες εργασίας.

Συγκεκριμένα, το ΠΔ προβλέπει τα εξής: «Επιτρέπονται επίσης παρεκκλίσεις, με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας, με συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των πλέον αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων ή μεταξύ εργοδοτών και των πλέον αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων ή συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εκπροσώπων εργαζομένων στα εργασιακά συμβούλια, υπό τον όρο ότι στους οικείους εργαζόμενους χορηγούνται ισοδύναμες περίοδοι αντισταθμιστικής ανάπαυσης ή ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου είναι αντικειμενικώς αδύνατη η χορήγηση ισοδύναμων περιόδων αντισταθμιστικής ανάπαυσης, παρέχεται στους οικείους εργαζομένους κατάλληλη προστασία σύμφωνα και με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 (παράγραφος 1) του Π.Δ. 17/96».

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα «παρέκκλισης» αξιοποίησαν επίσης οι ξενοδόχοι και οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, για να υπογράψουν το 2018 την άθλια κλαδική ΣΣΕ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, την οποία επίσης διαφήμισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας και σε αυτή την τζίφρα της.

Η εν λόγω σύμβαση, λοιπόν, εφόσον η πληρότητα είναι πάνω από 70%, δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοξενοδόχους να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε μέρα συνεχόμενα «τους θερινούς μήνες για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και τους χειμερινούς μήνες από 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου»!

Η «παρέκκλιση» γίνεται, λέει στη σύμβαση, «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας του ξενοδοχείου»! Στο άρθρο 14 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος σημειώνεται: «(...) Επιτρέπονται παρεκκλίσεις (...) δ. Σε περίπτωση προβλέψιμης αύξησης του φόρτου εργασίας, ιδίως: (...) ii. Στον τουρισμό (...)».

Το νομικό «παράθυρο» εμπλουτίστηκε το 2005 με το ΠΔ 76/2005 και συμπεριέλαβε σε αυτές τις ρυθμίσεις και τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο.

Και τα δύο ΠΔ είναι μέρος μιας ευρύτερης νομοθεσίας που έχει μετατρέψει τον χρόνο εργασίας σε λάστιχο, που τεντώνει και μαζεύει καταπώς βολεύει την εργοδοσία, με κριτήριο πάντα την κερδοφορία της.

Τη νομοθεσία αυτή διατήρησε και εμπλούτισε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων θεσμοθετώντας ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία στο Εμπόριο.

Αυτές είναι οι... «γραμμούλες» που καμώνεται πως «ξέχασε» η κυρία υπουργός και προσπαθεί από πάνω να κάνει και ειρωνείες!

...η 7ήμερη και 9ήμερη συνεχόμενη εργασία εφαρμόζεται ήδη στην πράξη
 • Παρατήρηση δεύτερη:

Ακόμα όμως και αν προς στιγμή «ξεχνούσαμε» και εμείς όλα τα παραπάνω, ακόμα και αν δεχόταν κανείς τον αβάσιμο ισχυρισμό της υπουργού ότι οι συμβάσεις που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραψε είναι «παράνομες» (!), η ουσία για τους εργαζόμενους δεν θα άλλαζε.

Για τον εργαζόμενο δεν έχει σημασία αν ο επίμαχος όρος για τη συνεχόμενη εργασία είναι παράνομος - και μέσα από ποιον δικαστικό κυκεώνα θα πρέπει να τον αντικρούσει - αλλά το τι εφαρμόζεται στην πράξη, έχοντας μάλιστα τις υπογραφές της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Οι εν λόγω συμβάσεις εφαρμόζονται ήδη στην πράξη, μηχανοδηγοί στα τρένα δουλεύουν μέχρι και 9 μέρες συνεχόμενες λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για την ασφάλεια των επιβατών. Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ξεζουμίζονται χωρίς ρεπό, πλέον με την εργοδοσία να έχει στο τσεπάκι της και την απαράδεκτη σύμβαση με υπογραφή Αχτσιόγλου.

Ο ισχυρισμός «θα παρέμβει το ΣΕΠΕ» είναι ανέκδοτο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, για να ελέγξει από μία μόνο φορά το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας θα απαιτούνταν 8 χρόνια! Δεν γνωρίζουν άραγε το υπουργείο και η ηγεσία του ΣΕΠΕ τι συμβαίνει ήδη στους εν λόγω κλάδους;

Ακόμα όμως και αν το ΣΕΠΕ κάποια στιγμή επιβάλλει πρόστιμο, το ύψος του (εφόσον καταβληθεί) δεν αποτρέπει τον εργοδότη από το να συνεχίσει την αυθαιρεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόστιμο για τις παράνομες υπερωρίες. Η προσαύξηση για αυτές ήταν 250% και ύστερα από συνεχείς μειώσεις έχει φτάσει σήμερα στο 80%...

Τι άλλο μένει να κάνουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την υπουργό; Να πάνε στα δικαστήρια; Εκεί που έστειλαν χιλιάδες και χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, οι οποίοι αφού υποχρεώθηκαν να «ταΐζουν» μεγαλοδικηγόρους για χρόνια και χρόνια, βλέπουν τα δίκαια αιτήματά τους για επιστροφή περικοπών να μένουν αδικαίωτα;

Μετά από πόσα χρόνια ξεζουμίσματος με συνεχόμενη εργασία μπορεί ο εργαζόμενες να ελπίζει σε μια δικαστική δικαίωση;

Επιπλέον, ακόμα και αν υπάρχει δικαστική απόφαση υπέρ τους, δεν σημαίνει ότι η εργοδοσία συμμορφώνεται με αυτή. Ας θυμηθούμε την περίπτωση των εργαζομένων στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», που υπάρχουν τόσες δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι ο νέος εργοδότης πρέπει να τους προσλάβει, οι οποίες μένους ανεφάρμοστες εδώ και χρόνια, με την σημερινή υπουργό Εργασίας να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν έχουμε τα νομικά εργαλεία να υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις!

Ολα κομμένα και ραμμένα, νομοθεσία, δικαστήρια, ελεγκτικοί μηχανισμοί, στα μέτρα του κεφαλαίου. Με τις ευλογίες των κυβερνήσεών τους και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος - όπως επιβεβαιώνουν και οι σχετικές απαράδεκτες τοποθετήσεις Μητσοτάκη - έχει προετοιμάσει το έδαφος για τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα και σε αυτό το ζήτημα...

Απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της επομένως δεν δίνουν... οι «γραμμούλες» που λέει η υπουργός, αλλά η ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων για κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ο αγώνας για ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, εγγύηση για το δυνάμωμα του οποίου είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Με κριτήριο την πείρα τους οι συνταξιούχοι να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ

Δήλωση του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, υποψήφιου βουλευτή Δυτικής Αττικής με το ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής με το ΚΚΕ, τονίζει τα εξής:

«Το πρώτο και βασικό ζήτημα είναι οι συνταξιούχοι να μην υποχωρήσουν στις δυσκολίες του καλοκαιριού και να κατέβουν μαζικά να ψηφίσουν, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, έχοντας ως κριτήριο ψήφου την ίδια την πείρα τους από τα δεινά που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι θανατηφόρες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, της 13ης και 14ης σύνταξης, η περικοπή - αφαίρεση του ΕΚΑΣ, οι αυξήσεις του ποσοστού κράτησης για την Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, το νέο σάρωμα των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, οι αυξήσεις στα φάρμακα και στο ποσοστό συμμετοχής, η αφόρητη φορολογία και πολλές άλλες περικοπές ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που κυβέρνησαν είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασίες, καθώς και από εκείνα τα κόμματα που δεν κυβέρνησαν αλλά ψήφισαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Ολα αυτά που περιέκοψαν δεν είναι χάρισμα καμίας κυβέρνησης, είναι κατακτήσεις που ήρθαν με αγώνες και θυσίες. Είναι χρήματα των συνταξιούχων δουλεμένα και πληρωμένα με το μόχθο και τον αγώνα μιας ζωής. Δεν τα δανείστηκαν και δεν τα χρωστάνε σε κανένα δανειστή και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη διεκδίκησή τους. Λευκό πανί δεν θα σηκώσουμε.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που πήραν το χαρακτήρα εθνικών εκλογών, έχουν προδιαγράψει ότι μπροστά μας θα αντιμετωπίσουμε μια εξίσου αντιλαϊκή, αντεργατική, αντισυνταξιουχική κυβέρνηση, στα χνάρια της σημερινής, που της έστρωσε το χαλί.

Ξέρουμε ότι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα είναι στην αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση θα είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα μέτρα επιτήρησης, τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι, τα ματωμένα πλεονάσματα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση που θα τις υπηρετεί.

Την Κυριακή 7 Ιούλη με την ψήφο μας είναι ανάγκη να καταδικάσουμε τα κόμματα που με τις αντισυνταξιουχικές τους πολιτικές τσάκισαν τη ζωή τη δική μας, των παιδιών και των εγγονιών μας. Αυτή επιβάλλεται να είναι η στάση και η θέση των ανθρώπων που είναι απόμαχοι της δουλειάς, όχι της ζωής και του αγώνα.

Να απορρίψουμε την προπαγάνδα που λέει "ό,τι έγινε έγινε", να απορρίψουμε τα ψέματα ότι τάχα "τώρα με την ανάπτυξη θα ζήσουμε καλύτερα".

Να στηρίξουμε το ΚΚΕ, αυτούς που ήταν δίπλα μας και στους αγώνες και μέσα στη Βουλή, αυτούς που έδωσαν μάχη για να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτούς που γνωρίζουμε ότι από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα είμαστε στο ίδιο μετερίζι, και από τη θέση της αντιπολίτευσης θα δίνουμε τη μάχη παντού. Ξέρουμε πολύ καλά πως μέχρι σήμερα ό,τι αποκρούσαμε, ό,τι κερδίσαμε, είναι αποτέλεσμα σκληρών αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση του αγώνα μέχρις ότου ο εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν στα δικά τους χέρια την παραγωγική βάση και ο πλούτος που παράγουν να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δίνουμε απάντηση στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μπροστά στις εκλογές στις 7 Ιούλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οξύνουν την κοκορομαχία τους και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, επιχειρώντας και εδώ να πείσουν ότι εκπροσωπούν τάχα δυο διαφορετικά «σχέδια».

Πίσω από τις σκιαμαχίες τους, επιχειρούν να κρύψουν ότι υπηρετούν το ίδιο αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο, που στοχεύει στην παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και των παροχών, στην πρόσθετη ελάφρυνση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές, στη συνέχιση της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, στη δημιουργία προϋποθέσεων για παραπέρα ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλίσεων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, μετατρέπουν την ασφάλιση των γηρατειών σε ατομική υπόθεση, με τον λεγόμενο «δημόσιο πυλώνα» να περιορίζεται σε ρόλο «φτωχού συγγενή», που θα δίνει αντί για σύνταξη, ένα επίδομα στο ύψος της σημερινής «εθνικής σύνταξης».

Το αντιλαϊκό αυτό δόγμα υπηρέτησαν σταθερά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, ψηφίζοντας περικοπές στις συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, διατηρώντας και ενισχύοντας τις αντιασφαλιστικές ανατροπές των προκατόχων τους στην αστική διακυβέρνηση.

Ολες αυτές τις δυνάμεις δεν τις «δένει» μόνο το παρελθόν, τις «δένει» εξίσου και το μέλλον, η κοινή στρατηγική τους για την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, με την οποία συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι από την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η «επόμενη μέρα» της αντιλαϊκής επίθεσης στο Ασφαλιστικό

Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα την οποία θα αντιμετωπίσουν στο Ασφαλιστικό οι απόμαχοι και ο κόσμος της δουλειάς την επομένη των εκλογών;

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία με τους δανειστές, συγκλίνουν και συμφωνούν σε:

 • Παραπέρα μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα μειωθεί από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος (ν. 4387), στο 13,4% του ΑΕΠ το 2020 (-3,9% του ΑΕΠ) και στο 12% το 2030. Τη δέσμευση αυτή έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τη ΝΔ, που δεν την αμφισβητεί στο παραμικρό.
 • Μείωση και της κρατικής χρηματοδότησης των συντάξεων: Οπως προκύπτει από το «Αναπτυξιακό Σχέδιο» που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέβαλε στους δανειστές, «από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση», ενώ «οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (σ.σ. που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων) θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».
 • Εφαρμογή του νόμου 4387/2016, του νόμου Κατρούγκαλου: Ο νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο ενσωμάτωσε και νομιμοποίησε τις περικοπές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις συντάξεις, αλλά προβλέπει και τη συντριπτική μείωση όλων των νέων συντάξεων από τον Μάη του 2016 και μετά, μέχρι και το 2060! Οι δε διαφημιζόμενες μειώσεις εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους κ.τ.λ. οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων που πρόκειται να λάβουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους.
 • Ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το «βάρος» των ασφαλιστικών εισφορών: Πρόκειται για ένα μέτρο που προβάλλουν και τα δύο κόμματα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται ποιος θα δώσει τις μεγαλύτερες απαλλαγές στο κεφάλαιο. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη από το 13,33%, που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2018, στο 6,66% επί των μεικτών αποδοχών για τους νέους μέχρι 25 ετών, μεταφέροντας το βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, άρα στη φορολογία του κόσμου. Επιπλέον, ανακοίνωσε ακόμα μεγαλύτερη κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το 2020, για τους νέους μέχρι 29 ετών. Μεγάλες μειώσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την κύρια σύνταξη φτάνουν στο 25%, προβλέπει και το σχέδιο της ΝΔ, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να δοθεί ώθηση στην «ανάπτυξη»!
 • Ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης: Η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης έρχεται ως «ώριμο φρούτο», μετά από μια ολόκληρη δεκαετία ανατροπών τις οποίες επέβαλλαν και τα δύο κόμματα. Το γεγονός ότι η ΝΔ πλειοδοτεί σήμερα σε αυτό το πεδίο, προβάλλοντας πιο ανοιχτά το σύστημα των «3 πυλώνων», στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος «χορηγός» της ιδιωτικοποίησης είναι η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγεί σε διαρκή περικοπή των δημόσιων συντάξεων, όπως και της κρατικής χρηματοδότησης που την περιορίζει μόνο στη λεγόμενη «εθνική σύνταξη». Οπως δήλωνε πρόσφατα και ο υφυπουργός Εργασίας, Α. Πετρόπουλος, εξαίροντας το ρόλο της ιδιωτικής Ασφάλισης, «είτε μιλάμε για την κοινωνική είτε για την ιδιωτική Ασφάλιση, μιλάμε για ένα αναπτυξιακό εργαλείο και, προφανώς, τα μεγέθη τα κεφαλαιακά που συγκεντρώνονται έχουν πολύ μεγάλη σημασία...».
Με τη σφραγίδα της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ

Η στρατηγική σύγκλιση και σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στο Ασφαλιστικό έχει εκτός των άλλων και τη σφραγίδα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως δήλωνε και η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μ. Τίσεν, σχολιάζοντας την έκθεση του 2018 «Για την επάρκεια των συντάξεων»: «Για να διασφαλιστεί η επάρκεια και η βιωσιμότητα των τρεχουσών και των μελλοντικών συντάξεων, τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα πρέπει να προωθήσουν την παράταση του εργασιακού βίου, σύμφωνα με τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής», μεταξύ άλλων με την «αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,τηνεπιβράβευση της συνταξιοδότησης σε μεγαλύτερη ηλικίακαι τηναποθάρρυνση της πρόωρης εξόδου».

Κατά συνέπεια, όσο και αν μπροστά στις κάλπες τα δύο κόμματα στήνουν ψευτοκαβγάδες, η προσήλωσή τους στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ προδιαγράφει νέα δεινά για τους ασφαλισμένους και ειδικά τους πιο νέους.

Γι' αυτό όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να κάνουν το Ασφαλιστικό βασικό κριτήριο στην ψήφο τους. Με αποφασιστικότητα να καταδικάσουν την αντιασφαλιστική στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και την πάλη για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την πάλη για δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με αυξήσεις στις συντάξεις και συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων δίνουν σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους. Απέναντι στην εντεινόμενη επιθετικότητα των εργοδοτών, οι οποίοι, πατώντας στο τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο και έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, απειλούν, επιχειρούν να διαιρέσουν, λένε στους εργαζόμενους να ξεχάσουν τις τεράστιες απώλειες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, τα σωματεία που δίνουν τη μάχη για τις ΣΣΕ αντιπαραθέτουν τη συλλογική πάλη με οδηγό τις ανάγκες των εργαζομένων, παίρνουν δύναμη από την ταξική αλληλεγγύη, αξιοποιούν κάθε μορφή για τη συνέχεια του αγώνα τους, με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Συνεχίζουν ενωμένοι απέναντι στις εντεινόμενες απειλές και πιέσεις από την εργοδοσία

Από τις καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου
Από τις καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου
Με καθημερινές κινητοποιήσεις στην πύλη του εργοστασίου, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, που από από την Τρίτη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για δυο βδομάδες.

Η εργοδοσία, με νέο εξώδικο που έστειλε προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, απειλεί με διεύρυνση του διαστήματος διαθεσιμότητας αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι ενοχλείται από την αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα των εργαζομένων από συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και από εργαζόμενους άλλων κλάδων, γι' αυτό και ακολουθεί την τακτική της συκοφαντίας, ισχυριζόμενη ότι ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη βδομάδα... «καθοδηγείται» από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση.

Η νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας της εργοδοσίας να υπονομεύσει τον αγώνα τους, με εξώδικα που έστειλε μέσω των θυγατρικών της, «ΕΡΛΙΚΟΝ» και «ΑΕΙΦΟΡΟΣ», και με τα οποία απειλεί τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου ότι θα κινήσει διαδικασίες εναντίον τους διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη από την «παρεμπόδιση λειτουργίας της πύλης του εργοστάσιου».

Απέναντι σ' αυτές τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι στέκονται ενωμένοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από την απαίτησή τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και παροχές στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται σταθερά οι ταξικές δυνάμεις, μέρα και νύχτα, σε κάθε βήμα της μάχης που δίνουν απέναντι στην εργοδοτική επίθεση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «MELLON»
Συνεχίζουν αποφασισμένοι τον αγώνα τους

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη «First Data»
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη «First Data»
Πετυχημένη ήταν και η χτεσινή στάση εργασίας των εργαζομένων στη «Mellon Contact Services», στη διάρκεια της οποίας το Σωματείο συναντήθηκε με την εργοδοσία.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η εργοδοσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί, ωστόσο αναγκάστηκε να συναντηθεί ύστερα από την πρόσφατη απεργιακή μάχη 7 ημερών που έδωσαν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία. Χτες η εργοδοσία, προσπαθώντας να αποδυναμώσει τον αγώνα τους, κατέθεσε προτάσεις που δεν ικανοποιούσαν το αίτημα των εργαζομένων και στόχο έχουν τη διαίρεσή τους.

Για άλλη μια φορά, η στάση προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, που στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.).

Απεργία στη «First Data»

Μαζική ήταν χτες η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που κήρυξε το Σωματείο στην εταιρεία «First Data», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης δόθηκε από τους εργαζόμενους και το σωματείο η μάχη της περιφρούρησης στα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας και στον Αγιο Στέφανο. Ακόμα ορίστηκε συνάντηση του Σωματείου με την εργοδοσία αύριο, Παρασκευή.

Στάση εργασίας και συνέλευση στην PDS

Σήμερα Πέμπτη, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή στην PDS καλούν τους εργαζόμενους της εταιρείας σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση (2.30 μ.μ. στο κτίριο της Γαμβέτα), με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν ότι «η αδιαλλαξία της PDS απέναντι στο αίτημά μας για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη αναμονή. Η PDS, αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που της παρέχουν η σημερινή αλλά και οι παλιότερες κυβερνήσεις, διατηρεί σε καθεστώς δουλεμπορίου το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της και αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε συζήτηση για τα δίκαια αιτήματά μας. Με την εντατικοποίηση να έχει ξεπεράσει κάθε όριο και τους συναδέλφους μας να οδηγούνται στην παραίτηση, για να γλιτώσουν από τις εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, μετά από τις άκαρπες συναντήσεις που είχε το σωματείο μας με τη διοίκηση της εταιρείας, προχωράμε αγωνιστικά σε προειδοποιητική στάση εργασίας».

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή είναι το εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα δουλεμπορικά από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας. Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι μόνο τις ανάγκες της PDS. Καμία μητέρα να μην εργάζεται Σαββατοκύριακο κ.ά.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Οι ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας

Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Ιούλη, οι ναυτεργάτες απαντούν στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εφοπλιστές, των οποίων οι Ενώσεις είτε αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019 (όπως οι ποντοπόροι, που έχουν να υπογράψουν τη Σύμβαση από το 2010) είτε προβάλουν απαράδεκτους όρους για την υπογραφή, όπως η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων.

Η απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πάρθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με τη συμβολή των αγωνιστικών διαθέσεων των ναυτεργατών. Η απεργία θα ξεκινήσει ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «οι εφοπλιστές αξιοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου» για να προβάλουν τις αντιδραστικές τους αξιώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος «έθεσε ως όρο για την υπογραφή της ΣΣΕ με αύξηση 2% για το 2019 την παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών, με συνθήκες γαλέρας, οργανικές συνθέσεις με βάση τον ν. 4150/2013, με απάνθρωπα ωράρια, 14 - 16 ώρες δουλειά τη μέρα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν την οργάνωση και τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα στα χέρια τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εφοπλιστές αλλά και στην όποια κυβέρνηση στις 8 Ιούλη ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί για τα δικαιώματά μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Καλούν τους ναυτεργάτες με τον απεργιακό τους αγώνα να διεκδικήσουν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες κ.ά.Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org