Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Οι ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας

Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Ιούλη, οι ναυτεργάτες απαντούν στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εφοπλιστές, των οποίων οι Ενώσεις είτε αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019 (όπως οι ποντοπόροι, που έχουν να υπογράψουν τη Σύμβαση από το 2010) είτε προβάλουν απαράδεκτους όρους για την υπογραφή, όπως η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων.

Η απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πάρθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με τη συμβολή των αγωνιστικών διαθέσεων των ναυτεργατών. Η απεργία θα ξεκινήσει ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «οι εφοπλιστές αξιοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου» για να προβάλουν τις αντιδραστικές τους αξιώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος «έθεσε ως όρο για την υπογραφή της ΣΣΕ με αύξηση 2% για το 2019 την παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών, με συνθήκες γαλέρας, οργανικές συνθέσεις με βάση τον ν. 4150/2013, με απάνθρωπα ωράρια, 14 - 16 ώρες δουλειά τη μέρα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν την οργάνωση και τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα στα χέρια τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εφοπλιστές αλλά και στην όποια κυβέρνηση στις 8 Ιούλη ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί για τα δικαιώματά μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Καλούν τους ναυτεργάτες με τον απεργιακό τους αγώνα να διεκδικήσουν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ