Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συνέδριο Ομοσπονδίας Φαρμάκου: Σημαντική πείρα από τις μάχες στους χώρους δουλειάς, απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση και τους ανθρώπους τους μέσα στο κίνημα

-- Εργαζόμενοι στους δήμους: Δισέλιδη παρουσίαση της ημερίδας που οργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

-- Επισιτισμός - Τουρισμός: Κάλεσμα της ΔΑΣ για Ομοσπονδία στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Σημαντική πείρα από τις μάχες στους χώρους δουλειάς

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Η πείρα που έχει συσσωρευτεί από τις εξελίξεις και τις μάχες στους χώρους δουλειάς, απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, η πείρα από τη διαπάλη με τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και των ανθρώπων του μέσα στο εργατικό κίνημα, όπως και ο μονόδρομος της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για τις δικές τους ανάγκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 26 σωματεία, ενώ στις εργασίες του παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ.

Στις αρχαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή, η «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) έλαβε τις 14 από τις 15 έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, ενώ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ (από 2 το 2016).

Απέναντι στην ενιαία αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας...

Τα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στην εισήγηση του Συνεδρίου, αλλά και η πείρα από τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών συνοδεύεται από ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους: Ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, η φαρμακοβιομηχανία «κάλπαζε», εμφανίζοντας επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ, και εξαγωγές εγχωρίως παραγόμενων σκευασμάτων που προσέγγισαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, στη φάση της ανάκαμψης, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στα φάρμακα παρουσιάζει αύξηση 21,7%, ενώ το 2017 η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία είχε πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ και συνολικά κέρδη πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Ακριβώς την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι του κλάδου «εισπράττουν» απολύσεις, πάγωμα ή μειώσεις μισθών, εργοδοτικές επιθέσεις, διάλυση του ωραρίου, απληρωσιά, εργατικά «ατυχήματα», άρνηση υπογραφής ΣΣΕ από τους φαρμακοβιομήχανους.

Οπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μπορεί η εργοδοσία του κλάδου να έχει αντικρουόμενα συμφέροντα και να μην εκφράζεται ενιαία σε ό,τι έχει να κάνει με το μοίρασμα της κερδοφόρας αγοράς του Φαρμάκου, έχει όμως ενιαία στάση απέναντι στους εργαζόμενους, στοχεύοντας στην αύξηση της εκμετάλλευσής τους.

Στη «L' Οreal», στον πολυεθνικό κολοσσό με τους 90.000 εργαζόμενους και 30 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο παγκοσμίως, εδώ και 6 χρόνια το 90% των νέων προσλήψεων είναι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, με συμβάσεις 15 ημερών ή ενός μήνα. Στους παλιότερους πάγωσαν τριετίες, επιδόματα, «και από πέρυσι μας διανέμουν μετοχές, λέγοντας ότι έτσι γινόμαστε... συνιδιοκτήτες. Η διασπορά μετοχών δεν σημαίνει διασπορά της ιδιοκτησίας. Είναι το "τυράκι" για να σπάσουν την κλαδική Σύμβαση, για να ζυμωθούν οι εργαζόμενοι με το αφήγημα της ταξικής συνεργασίας», σημειώνει ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου.

Στην «DEMO», από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, με 900 εργαζόμενους, τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις επεκτάθηκαν, αυξήθηκαν κερδοφορία, τζίρος, εξαγωγές και οι αποστολές σκευασμάτων προς ΟΗΕ και ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω για τους εργαζόμενους μετατράπηκαν σε κυλιόμενα ωράρια, καταστρατήγηση του 8ώρου, έκπτωση στα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, το 80% των νέων εργαζομένων είναι με ατομικές συμβάσεις, αποχαρακτηρίζονται ειδικευμένες εργασίες (π.χ. χειριστής μηχανής) σε ανειδίκευτες. Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής δίνει τη μάχη της οργάνωσης των εργαζομένων απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, με συνεχείς παρεμβάσεις, ανέφερε εκλεγμένος αντιπρόσωπος - εργαζόμενος στην «DEMO..

Στη βιομηχανική περιοχή Αυλώνα - Οινοφύτων - Σχηματαρίου, σε 9 εργοστασιακούς χώρους με 1.300 εργαζόμενους, οι εργολάβοι οργιάζουν (σε «ΦΑΜΑΡ», «ΚΟΡΡΕ», «ΑΝΦΑΡΜ» κ.α.), κυρίως απέναντι στις μετανάστριες, που πληρώνονται ανάλογα με την καταγωγή τους... «Σήμερα δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, παρατρεχάμενοι κανονίζουν προσλήψεις όπου υπάρχει ζήτηση, μέσα από βρώμικες συναλλαγές και διαγραφές χρεών των βιομηχάνων στο δήμο Τανάγρας», λέει η αντιπρόσωπος του Συνδικάτου Φαρμάκου Εύβοιας - Βοιωτίας - Αυλώνα στο Συνέδριο. Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου και καταγγελίες στο ΣΕΠΕ Θήβας, άρχισαν να πληρώνονται οι υπερωρίες στο χημείο της «ONE PHARMA», σταμάτησε η δουλειά τα Σαββατοκύριακα στου «Σαράντη», πληρώθηκαν εργαζόμενοι σε εργοστάσιο μετά από 15 μέρες, ενώ έχουν δρομολογηθεί καταγγελίες για τη σαββατιάτικη εργασία στην «ΑΝΦΑΡΜ».

Στην Καλαμάτα, σημαντικός αρωγός της εργοδοσίας του κλάδου στέκεται και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. «Ο πρόεδρός του κλίνει σε όλες τις πτώσεις την "ανάπτυξη", αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Σε φαρμακαποθήκη έκοψαν από τους μισθούς 100 ευρώ και τα αντικατέστησαν με κουπόνια. Εξηγούμε στους εργαζόμενους ότι και με αυτόν τον τρόπο "πειράζουν" τις συμβάσεις», λέει η πρόεδρος του κλαδικού σωματείου.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Φαρμάκου πραγματοποίησε εκλογές πριν από εφτά μήνες, βγήκε με ενισχυμένες δυνάμεις που συμμετείχαν στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, συμβάλλοντας στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, κόντρα στη νοθεία και την απάτη. Το σωματείο είχε περίπου 50% αύξηση ψηφισάντων, εκ των οποίων το 30% ήταν νέοι εργαζόμενοι που ψήφισαν πρώτη φορά, σημειώνει ο πρόεδρός του.

Στο εργοστάσιο της «HELP» στα Γιάννενα απολύθηκε το 40% των εργαζομένων, ήταν απλήρωτοι για 4 μήνες, πήραν κόσμο με νέες συμβάσεις των 600 ευρώ. Το κλαδικό Συνδικάτο Ιωαννίνων έχει σταθερή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, με τις ταξικές δυνάμεις να βγαίνουν ιδιαίτερα ενισχυμένες στις τελευταίες εκλογές. «Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας, αλλά και της σημαντικής στήριξης και δυναμικής που μας δίνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Στο μεταξύ, αλλεπάλληλες είναι και οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία και την Ομοσπονδία από εργαζόμενες μητέρες που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε καθεστώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών, με δουλειά τα Σάββατα και τις αργίες, μειωμένο μεροκάματο και ένσημο. «Αυτή είναι η περίφημη "ανάπτυξη". Διαλύθηκαν ΣΣΕ που προέβλεπαν ωράριο, προστασία της μητρότητας, άδειες, όσα βελτιώνουν το βιοτικό μας επίπεδο», σημείωσε αντιπρόσωπος - εργαζόμενη σε φαρμακείο.

...και τον υπονομευτικό ρόλο των ανθρώπων της μέσα στο εργατικό κίνημα

Η αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας εκδηλώνεται πολύμορφα, με την υποστήριξη και των ανθρώπων της μέσα στο εργατικό κίνημα.

Οπως επισήμανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώτα Ταβουλάρη,«οι φαρμακοβιομήχανοι προτείνουν κλαδική ΣΣΕ με "κάτι παραπάνω" από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και με πετσόκομμα θεσμικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι επιδιώκουν τη μείωση του μέσου μισθού και τη διάλυση των συγκροτημένων συλλογικών δικαιωμάτων και της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων. Προωθούν την ατομική και σε ορισμένες περιπτώσεις την επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ την κλαδική σύμβαση τη θέλουν "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα της επιχειρηματικότητας, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Είναι αυτός ο τύπος των Συλλογικών Συμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και όλοι οι υποστηρικτές της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης. Γι' αυτόν το σκοπό, άλλωστε, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ τους».

«Στεκόμαστε απέναντι στους σχεδιασμούς για νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Στόχος του κεφαλαίου και των δυνάμεών του είναι να απαλλαγεί από την υποχρέωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καταθέτουν και νέες αντεργατικές προτάσεις με έντεχνο τρόπο, βάζοντας παγίδες για "να πιαστούν στη φάκα" οι εργαζόμενοι. Μια τέτοια "φάκα" είναι τα επαγγελματικά ταμεία, όπως το ΤΕΑΥΦΕ, με την καταστροφική εξέλιξη που έχει για εργαζόμενους και συνταξιούχους του κλάδου», σημείωσε.

Αναδεικνύοντας τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επισήμανε: «Στον κλάδο μας, αυτές οι δυνάμεις κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους μέσα από την πιο βαθιά διάσπαση του κλάδου με άλλες δύο ομοσπονδίες, αλλά και στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, με αλληλεπικαλυπτόμενα κλαδικά σωματεία. Εχουν λειτουργήσει ως "λαγοί" στο ζήτημα της επαγγελματικής ασφάλισης, μετατρέποντας ΤΕΑΥΦΕ / ΤΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ και διοικώντας τα επαγγελματικά αυτά ταμεία. Στα μέτωπα πάλης του κλάδου, καταλήγουν, με την αδιέξοδη λογική του "μικρότερου κακού" και της ταύτισης των εργατικών και εργοδοτικών συμφερόντων, να συντάσσονται με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η μάχη απέναντι στους μηχανισμούς του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, από το πρωτοβάθμιο σωματείο μέχρι τη ΓΣΕΕ, είναι μάχη ζωτικής σημασίας για το εργατικό κίνημα. Αφορά τη γραμμή και τον προσανατολισμό του».

Οι βασικοί άξονες δράσης του επόμενου διαστήματος

Με βάση και τις αποφάσεις του Συνεδρίου, στη δράση της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα ξεχωρίζουν οι εξής βασικές αιχμές:

 • Το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ, των όρων εργασίας, της ΕΓΣΣΕ ως βάσης για όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις του κλάδου.
 • Η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν, καθολικής Ασφάλισης. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ.
 • Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και τις απολύσεις που σχεδιάζει στη βάση επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων.
 • Η μαζικοποίηση - ισχυροποίηση των συνδικάτων, η ενίσχυση της Ομοσπονδίας με νέα συνδικάτα.
Ανοιχτό μέτωπο με την πολιτική που ευθύνεται για τα «ατυχήματα»

Ο Γ. Τσελέντης
Ο Γ. Τσελέντης
«Από την πρώτη στιγμή, το Συνδικάτο έβαλε στην προμετωπίδα του αγώνα, εκτός των άλλων, και το δικαίωμα να εργαζόμαστε σε συνθήκες που θα εξασφαλίζουν ότι θα επιστρέφουμε σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς», τόνισε ο Γεράσιμος Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, υπενθυμίζοντας πως η ημερίδα ήταν η δεύτερη με αυτό το θέμα που οργανώθηκε από το Συνδικάτο στα 7 συνολικά χρόνια δράσης του.

«Καθημερινά στα αμαξοστάσια, στα εργοτάξια, στις υπηρεσίες πρασίνου και αλλού καταγράφονται εργατικά ατυχήματα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών.

«Τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) θεωρούνται κόστος από την πλειοψηφία των διοικήσεων των δήμων δαπάνη, που μπορεί με διάφορους τρόπους να μπλοκαριστεί», επισήμανε. Παρά το γεγονός ότι τα ΜΑΠ είναι «το ελάχιστο μέσο εξασφάλισης της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας», η χορήγησή τους στηρίζεται σε μια ΚΥΑ του 2006 που δεν έχει επικαιροποιηθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα των οχημάτων και των μηχανημάτων, λόγω παλαιότητας αλλά και ελλιπούς συντήρησης, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν «υποχρεωτικό ενιαίο κανονισμό καλής λειτουργίας των απορριμματοφόρων και των μηχανημάτων με υποχρεωτική αντικατάσταση ή ακινησία μετά το πέρας του κύκλου ζωής τους».

Αναφερόμενος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπογράμμισε πως έχουν αποτέλεσμα «εργάτες με μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία να αναλαμβάνουν καθήκοντα χωρίς κανείς να τους έχει διδάξει πώς ασφαλώς θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους». Δεν λείπουν και περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν ανεμβολίαστοι και εκτεθειμένοι σε κινδύνους «για ένα μεροκάματο ακόμα και των 19 ευρώ», αφού στους δήμους ανθούν τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

Στο παραπάνω κάδρο πρόσθεσε και τον παράγοντα της 24ωρης λειτουργίας των γκαράζ, καθώς «σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1/3 των θανατηφόρων εργοδοτικών εγκλημάτων έχει γίνει νύχτα και το άλλο 1/3 σε Κυριακές και εξαιρέσιμες».

«Απαιτείται διαρκής, επίμονη, σχολαστική και δυναμική παρέμβαση στο πραγματικό περιβάλλον εργασίας», είπε ο Γ. Τσελέντης. Πρόσθεσε πως αυτό είναι το έργο της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας που δεν θα έχει ρόλο παρατηρητή, αλλά θα μπορεί «να επιβάλλει να μην βγαίνει για δουλειά φορτηγό ή άλλο μέσο αν δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας. Να μην βγαίνει εργάτης ανεμβολίαστος ή χωρίς ΜΑΠ».

«Ολα τα εργοδοτικά εγκλήματα ανεξαιρέτως έχουν και όνομα και αιτία», κατέληξε ο Γ. Τσελέντης: «Είναι η εντατικοποίηση. Είναι η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των διοικήσεων της πλειοψηφίας των δήμων, που βάζουν τις "ανάγκες της υπηρεσίας" πάνω από τις ανάγκες των εργατών. Είναι οι λογικές της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΚΕΔΕ για "κερδοφόρες" και "πλήρως ανταποδοτικές υπηρεσίες", που στο βωμό των οικονομικών αποτελεσμάτων θυσιάζουν τις ανάγκες των εργατών».

«Φόρος αίματος» στην ανταγωνιστικότητα

Η Εύη Γεωργιάδου
Η Εύη Γεωργιάδου
Στο ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων εστίασε η Εύη Γεωργιάδου, δρ. Μηχανικός Ασφάλειας και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς. Αντίστοιχα, βαρύ φόρο αίματος έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όπου την τελευταία πενταετία οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» ξεπέρασαν τους 45.

Στάθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα στις ειδικότητες της αποκομιδής απορριμμάτων. Ενδεικτικά ανέφερε μια σειρά από κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι: Τροχαία ατυχήματα, χτύπημα από διερχόμενα οχήματα, τραυματισμός από το απορριμματοφόρο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις περιπτώσεις σύνθλιψης κατά την όπισθεν, σύνθλιψης μεταξύ απορριμματοφόρου και κάδου, τραυματισμός κατά την ανατροπή απορριμματοφόρου. Πτώσεις από το απορριμματοφόρο, τραυματισμοί από τον μηχανισμό ανύψωσης των κάδων, αλλά και τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα που βρίσκονται στα απορρίμματα, τραυματισμοί από μηχανήματα και εξοπλισμό.

Οσον αφορά τις αιτίες που οδηγούν στα παραπάνω, στηλίτευσε την απουσία τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, που η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει να ληφθούν αλλά συναντούν εμπόδιο το κριτήριο του κέρδους, με το οποίο τα αντιμετωπίζει ο εργοδότης, είτε πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση είτε για το Δημόσιο.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε την εξασφάλιση καλής λειτουργίας, προληπτικής συντήρησης και την ύπαρξη συστημάτων ασφάλειας στα απορριμματοφόρα και τους υπόλοιπους εξοπλισμούς, τη χρήση συλλογικών μέσων προστασίας από πτώση από ύψος, τη χρήση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

Αντίστοιχα, ανέλυσε τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, όπως είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων, η ύπαρξη και τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας και η οργάνωση της εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της υγείας και ασφάλειας (ωράρια, επάρκεια προσωπικού, ρυθμός εργασίας).

«Δυνατότητες προστασίας υπάρχουν με βάση το σημερινό επίπεδο της τεχνολογίας», τόνισε, επισημαίνοντας πως για την απουσία των κατάλληλων μέτρων ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για φθηνή εργατική δύναμη, εμπορευματοποίηση της υγείας και ασφάλειας και των υπηρεσιών Υγείας, καθώς και άλλων τομέων, όπως και η λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. «Ιδιαίτερα η στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), οι στόχοι της οποίας έχουν υιοθετηθεί και από την αντίστοιχη εθνική στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης, θέτει την ΥΑΕ υπό το πρίσμα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων», υπενθύμισε η Εύη Γεωργιάδου.

Αποκαλύπτοντας τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα των ελέγχων των εργοδοτών, σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2016 πανελλαδικά αντιστοιχεί μόλις στο 1,74% του αριθμού των εγγεγραμμένων νομικών μονάδων που καταγράφονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ίδιο έτος.

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να βαδίσουν στο δρόμο της αντεπίθεσης, του συλλογικού οργανωμένου αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και το σύνολο των δικαιωμάτων τους, να παλέψουν με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες τους και για την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, χωρίς εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπου θα ικανοποιείται το σύνολο των κοινωνικών αναγκών τους.

Αχαρτογράφητο τοπίο οι επαγγελματικές ασθένειες

Ο Χρ. Παπάζογλου
Ο Χρ. Παπάζογλου
Στη συχνότητα των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και στο γεγονός ότι αυτές μένουν σκόπιμα αθέατες, αναφέρθηκε ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, σε καθέναν θάνατο από εργατικό «ατύχημα» υπολογίζεται ότι αναλογούν άλλες τέσσερις - πέντε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες.

Μιλώντας για τους παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, σημείωσε πως ο βαθμός έκθεσης σε μια σειρά παράγοντες χημικού κινδύνου, όπως ο αμίαντος, η σκόνη ξύλου και οι διαλύτες, μπορεί να είναι συγκριτικά μικρότερος σε σχέση με άλλους κλάδους, ωστόσο υπάρχει συνεργική έκθεση σε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου, κάτι που είναι δυνατό να αυξήσει τις συνέπειες στην υγεία τους. Μάλιστα, οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι κατά κανόνα άγνωστοι, αφού δεν έχουν μετρηθεί αποτελεσματικά και συστηματικά.

Αντίστοιχα, υπάρχει η έκθεση των εργαζομένων σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο τέτανος και οι ιοί της ηπατίτιδας, για τους οποίους μάλιστα δεν εμβολιάζονται όπως θα έπρεπε. Σημείωσε ακόμα τις μυοσκελετικές παθήσεις, που εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα σε πολλές ειδικότητες στον κλάδο και συνδέονται με τη βαριά σωματική ή επαναλαμβανόμενη εργασία. «Ενας χαλασμένος κάδος εκθέτει σε πολλαπλάσιους κινδύνους το μυοσκελετικό σύστημα των εργαζομένων που θα κληθούν να τον μετακινήσουν», επισήμανε.

Υπενθυμίζοντας την επίθεση στο θεσμό των ΒΑΕ, εξήγησε πως αυτή επιβαρύνει την υγεία των εργαζομένων, αφού τους στερεί τη συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία προκειμένου να προστατευτούν από την έκθεση σε ένα ιδιαίτερα βαρύ και ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.

Μιλώντας για τα συνολικότερα προβλήματα που συνδέονται με την άσκηση της Ιατρικής της Εργασίας, την απουσία αναγκαίων κρατικών υποδομών μελέτης και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της επαγγελματικής νοσηρότητας, ξεχώρισε τις συνέπειες από την κυριαρχία των ΕΞΥΠΠ στον κλάδο, ιδιωτικών εταιρειών που εξειδικεύονται στην παροχή ψευδεπίγραφων υπηρεσιών με γνώμονα τη συγκάλυψη της εργοδοτικής ευθύνης. Στους ΟΤΑ, επισήμανε, αυτό που κυριαρχεί είναι η «τυπική κάλυψη του γράμματος του νόμου», με γιατρούς Εργασίας μέσω ΕΞΥΠΠ ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά και με τις υποδείξεις για την προστασία των εργαζομένων να μη λαμβάνονται υπόψη.

Ο Χρ. Παπάζογλου στηλίτευσε απόψεις που μετατοπίζουν το επίκεντρο της συζήτησης από τις δυνατότητες πρόληψης που υπάρχουν, στην αποδοχή του κίνδυνου στον οποίο εκτίθενται οι εργαζόμενοι «αντικειμενικά» λόγω της φύσης του επαγγέλματος. «Μπορεί ο κλάδος να έχει αντικειμενικά βαριές εργασίες, επικίνδυνες εργασίες», τόνισε, «αλλά υπάρχουν και αντικειμενικές δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης».

Οι σύγχρονες επιστημονικές δυνατότητες για την προστασία της υγείας, ξεκαθάρισε, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική προστασία και της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων.

Πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής η αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών

Ο Β. Οψιμος
Ο Β. Οψιμος
«Χρειάζεται να ακουστεί το καμπανάκι, γιατί σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, όταν η επίθεση ενάντια σε όλα τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκεται στην κορύφωσή της, αρκετοί εργαζόμενοι βάζουν τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, μπροστά στο φόβο να χάσουν το μεροκάματο», σημείωσε ο Βασίλης Οψιμος, επιθεωρητής Υγείας και Ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, σημείωσε μεταξύ άλλων: Σήμερα υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα μόνο 220 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στις μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Αυτό σημαίνει πως για να ελεγχθούν έστω για μια φορά οι εκατοντάδες χιλιάδες χώροι εργασίας θα απαιτούνταν αρκετές δεκαετίες. Στην Αττική, λιγότεροι από 50 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας καλούνται να ελέγξουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, με μόλις 3 - 4 υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Η σκόπιμη υπονόμευση της Επιθεώρησης, ανέφερε, μπορεί να ερμηνευθεί από την «απόλυτη προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαιτεί να μειωθεί αυτό που αποκαλούν "εργασιακό κόστος"».

Παράλληλα, ο παραπάνω προσανατολισμός «επενδύεται ιδεολογικά με το ψεύτικο επιχείρημα ότι τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας μπορούν να λυθούν με "κοινωνική συναίνεση" και ότι ο επιθεωρητής Εργασίας έχει έναν συμφιλιωτικό ρόλο ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Ο προσανατολισμός αυτός καθορίζει τον γενικό προγραμματισμό της Επιθεώρησης, διαχέεται καθημερινά με διάφορους τρόπους, βάζει εμπόδια και φραγμούς σε όποιες καλές προθέσεις των επιθεωρητών, κουρελιάζει τις επιστημονικές τους ικανότητες».

«Τα προβλήματα της Υγείας και Ασφάλειας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τεχνοκρατικές λύσεις, δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τον λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο". Δεν μπορεί να λυθούν, σε τελική ανάλυση, με την παρέμβαση κρατικών μηχανισμών», ξεκαθάρισε ο Β. Οψιμος και πρόσθεσε: «Ουσιαστικές λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο αν και τα ζητήματα αυτά αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης, πάλης και διεκδίκησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, μέλημα των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, κόντρα στο φόβο της απόλυσης και της ανεργίας».

Στην κατεύθυνση αυτή συμπλήρωσε πως «η διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα της Υγιεινής και Ασφάλειας είναι αξεχώριστη από τον αγώνα για την προστασία των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τη μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι, σε τελική ανάλυση, αξεχώριστη από την πάλη για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Με τη βούλα της Δικαιοσύνης η «υπαιτιότητα» του εργαζόμενου

Ο Β. Διονυσόπουλος
Ο Β. Διονυσόπουλος
Μια κριτική παρουσίαση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τα εργατικά «ατυχήματα» έκανε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, νομικός, απόφοιτος Εργατικού Δικαίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων.

Αναφερόμενους στους νομικούς ισχυρισμούς που η εργοδοσία αξιοποιεί σε δίκες για εργατικά «ατυχήματα», εξήγησε ότι είναι συχνός ο ισχυρισμός «περί συνυπαιτιότητας του εργαζόμενου», όπως και η προσπάθεια εργοδοτών να επικαλούνται ότι «ευθύνεται καθ' ολοκληρίαν ή μερικώς κάποιος άλλος εργαζόμενος».

Επισήμανε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις δικαστηρίων που κρίνουν ότι η επικινδυνότητα της εργασίας δεν συνεπάγεται την υπαιτιότητα του εργοδότη. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν και περιπτώσεις αποφάσεων «όπου ο εργαζόμενος θεωρείται ο ίδιος υπεύθυνος για το ατύχημα».

Ως ένα από τα πιο ξεδιάντροπα παραδείγματα τέτοιων αποφάσεων αναφέρθηκε στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για περίπτωση «ατυχήματος» που προκλήθηκε με πτώση του εργαζόμενου από σκάλα. Στην απόφαση αυτή, όπως υπογράμμισε ο Β. Διονυσόπουλος, το δικαστήριο έκρινε ότι το «ατύχημα» οφειλόταν στην «αποκλειστική υπαιτιότητα του εργαζόμενου, ο οποίος τελώντας σε γνώση της αστάθειας της σκάλας, λόγω της ανομοιομορφίας του εδάφους, δεν φρόντισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανέβει στη σκάλα με ασφάλεια»!

Παρόν το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ με τον Τούρκο συνδικαλιστή
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ με τον Τούρκο συνδικαλιστή
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία στην εκδήλωση αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη. Οι εργαζόμενοι επιφύλαξαν στους Τούρκους συνδικαλιστές θερμή υποδοχή, ενώ το Συνδικάτο τούς απένειμε τιμητική πλακέτα.

Παρά τις τεράστιες τεχνικές προόδους και δυνατότητες, η εργατική τάξη εξακολουθεί να πεθαίνει και να σακατεύεται στους χώρους δουλειάς, σχολίασε στο χαιρετισμό του ο Ερκάν Κίλιτς, οργανωτικός γραμματέας του Συνδικάτου. Οπως κατήγγειλε, στην Τουρκία καταγράφονται 1.300 νεκροί στους χώρους δουλειάς, ενώ στον κλάδο των Κατασκευών, με 2 εκατ. εργαζόμενους, έχουν καταγραφεί 2.600 νεκροί εργάτες από το 2012 έως το 2017.

«Για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση, ιδρύσαμε το σωματείο μας», είπε και υπενθύμισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Στο τεράστιο εργοτάξιο, ανέφερε, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες που «προσκαλούν το θάνατο και μοιάζουν με σύγχρονη δουλεία». Μέχρι στιγμής ο απολογισμός του φόρου αίματος που έχουν πληρώσει μετρά 50 νεκρούς σε «ατυχήματα», αλλά και εργαζόμενους που έχουν μείνει ανάπηροι χωρίς να καταγράφονται πουθενά.

Στο φόντο αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι οργανώθηκαν και αντιστάθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, με συμπαραστάτη το Συνδικάτο, αντιμετωπίζοντας την κυβέρνηση και τις δυνάμεις καταστολής.

Τα αιτήματα του Συνδικάτου
 • Αμεσα μέτρα ώστε να μην υπάρξει άλλος νεκρός στους ΟΤΑ.
 • Πλήρης αποκατάσταση των συγγενών των νεκρών συναδέλφων. Πλήρης αποκατάσταση των τραυματισμένων συναδέλφων.
 • Κανείς εργαζόμενος να μη βγαίνει στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Επικαιροποίηση της σχετικής ΚΥΑ για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
 • Κανένα όχημα να μη βγαίνει αν δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας. Με κρατική ευθύνη κατάρτιση ορίων ζωής των οχημάτων και αντικατάστασή τους μόλις συμπληρώνουν το όριο χρήσης.
 • Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται με μισθό κάτω από τον βασικό. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
 • Επίδομα Βαριάς και Ανθυγιεινής Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με συναφή ειδικότητα και ένταξη και νέων ειδικοτήτων.
 • Καμία ιδιωτικοποίηση ανταποδοτικών υπηρεσιών. Κατάργηση του χαρατσιού της ανταποδοτικότητας και πλήρης κρατική χρηματοδότηση των υπηρεσιών.
 • Προσλήψεις μονίμων Τεχνικών Εργασίας και Γιατρών. Πλήρης ιατρικός φάκελος για κάθε εργαζόμενο. Εμβολιασμοί και εξετάσεις υγείας για όλους.
 • Επανεξέταση της 24ωρης λειτουργίας υπηρεσιών και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων.
 • Δημιουργία κεντρικών κρατικών δομών ελέγχου της κατάστασης των μέσων εργασίας.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα επανδρώσει τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.
 • Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
 • Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οργάνωση του αγώνα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Β. Πετρόπουλος, η Εύη Γεωργιάδου, ο Β. Διονυσόπουλος, ο Β. Οψιμος και ο Χρ. Παπάζογλου
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Β. Πετρόπουλος, η Εύη Γεωργιάδου, ο Β. Διονυσόπουλος, ο Β. Οψιμος και ο Χρ. Παπάζογλου
Με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων στους δήμους της Αττικής, ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η ημερίδα που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, με θέμα την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που ετοίμασε το Συνδικάτο, υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα εργατικά «ατυχήματα» του τελευταίου διαστήματος και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις του. Οι εργαζόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους δεκάδες συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο τα τελευταία χρόνια.

Το «παρών» στην πρωτοβουλία του Συνδικάτου έδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, οι δήμαρχοι και εκ νέου υποψήφιοι στους δήμους Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, καθώς και ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Πλήθος συνδικαλιστών και εργαζομένων στους δήμους παρακολούθησαν την ημερίδα
Πλήθος συνδικαλιστών και εργαζομένων στους δήμους παρακολούθησαν την ημερίδα
Πείρα από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Εκπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενοι πήραν το λόγο στην ημερίδα, μεταφέροντας πείρα από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να πουν «φτάνει πια»!

Τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου ΟΤΑ υπενθύμισε ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος της διοίκησής του και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τον Σεπτέμβρη του 2017. Ξεκαθάρισε πως η δράση θα συνεχιστεί, μπροστά και στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα ΒΑΕ.

Το γεγονός ότι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας κατήγγειλε ο Βασίλης Λιόλιος, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Φθιώτιδας - Φωκίδας. Σχολιάζοντας την υποκρισία των δημοτικών αρχών στους έξι δήμους της περιοχής, επισήμανε ότι υπάρχουν δήμαρχοι που στέλνουν προεκλογικά φυλλάδια στους δημότες για την προληπτική ιατρική και την ίδια στιγμή έχουν ανεμβολίαστους τους εργαζόμενους...

Την πρόβλεψη για γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων υπενθύμισε ο Θοδωρής Χαμαλίδης, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής, προσθέτοντας πως η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου μένει στα χαρτιά.

Στις διπλοβάρδιες και τον ακατάλληλο στόλο των οχημάτων αναφέρθηκε η Θοδώρα Καραγιαννίδου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης. Κατήγγειλε ότι ο εν λόγω δήμος εγκατέστησε υπόγειους κάδους χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα για να τους αδειάζει, «λύνοντας» το θέμα με τη μετατροπή ενός απορριμματοφόρου. Το αποτέλεσμα ήταν το γερανάκι που εγκαταστάθηκε στο απορριμματοφόρο να ξεκολλήσει από την οροφή του και από τύχη να μην υπάρξουν τραυματισμοί.

Τον θάνατο συναδέλφου σε «ατύχημα» με απορριμματοφόρο στις 17/11/2018 υπενθύμισε η Ρίτσα Αμπατζίδου, εργαζόμενη στον δήμο Αλίμου. Οπως κατήγγειλε, τα απορριμματοφόρα του δήμου δουλεύουν σε δυο βάρδιες καθημερινά, χωρίς να ανανεωθεί ο στόλος εδώ και χρόνια.

Το «ατύχημα» που έγινε στις 9/11/2018 στον δήμο Ασπροπύργου, όταν δύο εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα ο ένας να βρει τραγικό θάνατο και ο δεύτερος να τραυματιστεί, υπενθύμισε η Ελένη Χόνδρου, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας. Ο νεκρός ήταν κωφός και παρ' όλα αυτά καθάριζε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ενώ ο δεύτερος δούλευε σε ηλικία 66 ετών στο οχτάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας».

Την ανάγκη τακτικής παρέμβασης για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς υπογράμμισε ο Φάνης Κυπραίος, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, τονίζοντας το ρόλο των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τον θάνατο ενός εργαζόμενου στον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, στα τέλη του 2017, μετά από πολύ σοβαρό τραυματισμό σε «ατύχημα» με απορριμματοφόρο, υπενθύμισε ο Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο. Οσον αφορά την κατάσταση στο αμαξοστάσιο, όπως σημείωσε, κυριαρχούν τα γνωστά προβλήματα: Παλιά μηχανήματα, πίεση να βγει η δουλειά, άστατα ωράρια.

Τον τραυματισμό εργαζόμενου στον δήμο Διονύσου, που έγινε την ίδια μέρα, κατήγγειλε από το βήμα της ημερίδας ο Βασίλης Πετρόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου. Συγκεκριμένα, οδηγός απορριμματοφόρου τραυματίστηκε στο χέρι στην προσπάθειά του να επανεκκινήσει τον μηχανισμό ανύψωσης του κάδου που είχε μπλοκάρει. «Η ζωή μας δεν κοστολογείται, ούτε μπορεί να μπαίνει σε ζυγαριές», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να υπερασπιστούν την υγεία και την ασφάλειά τους.

ΔΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κάλεσμα για Ομοσπονδία στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας

...και τη συγκέντρωση - φάντασμα της Ομοσπονδίας
...και τη συγκέντρωση - φάντασμα της Ομοσπονδίας
Στη μάχη της οργάνωσης και της διεκδίκησης με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, κόντρα στον εκφυλισμό και την παρουσία ανθρώπων της εργοδοσίας στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), μπροστά στο 52ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που θα διεξαχθεί από τις 30 Γενάρη έως την 1η Φλεβάρη.

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ καλεί τους αντιπροσώπους αλλά και κάθε εργαζόμενο του κλάδου «να πούμε όλοι μαζί όχι στον εκφυλισμό που θέλουν να επιβάλουν οι δυνάμεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης», να συμβάλουν ώστε τα σωματεία και η ίδια η Ομοσπονδία «να απαλλαγούν από ανθρώπους της εργοδοσίας», να μην αποδεχθούν «σωματεία - σφραγίδες, ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς, με διευθυντές και στελέχη των εργοδοτών», να παλέψουν ώστε «να δυναμώσουν τα Συνδικάτα, να γίνουν οι κλάδοι και οι χώροι δουλειάς κέντρο αγώνα, με Γενικές Συνελεύσεις, μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση».

Πυξίδα η αγωνιστική διεκδίκηση, κόντρα στα καλέσματα συμβιβασμού με τα ψίχουλα

Η ΔΑΣ θέτει στο επίκεντρο της προσοχής των αντιπροσώπων και των εργαζομένων το ερώτημα στο οποίο πρέπει να δώσουν απάντηση με τη στάση και τη δράση τους:

Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων της Αττικής τον Ιούλη του 2017...
Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων της Αττικής τον Ιούλη του 2017...
«Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα συνηθίσουμε στη ζωή χωρίς δικαιώματα, στη φτώχεια, στην ανεργία, στη δουλειά χωρίς ΣΣΕ (...) ή θα δώσουμε τη δική μας απάντηση απέναντι στην αντεργατική επίθεση, με μέτωπο ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, με στόχο την κάλυψη των αναγκών μας, με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Αν θα είμαστε έρμαιο των κυβερνήσεων, των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων της εργοδοσίας που μας καλούν να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, ή θα βάλουμε πλώρη να πάρουμε πίσω ό,τι μας έκλεψαν, να ζήσουμε όπως μας αξίζει, ως παραγωγοί του τεράστιου πλούτου που συγκεντρώνεται από τον Τουρισμό.

Αν θα μένουμε απαθείς στους κινδύνους που μας βάζει η κυβέρνηση από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου να βγει ενισχυμένο από το μοίρασμα της λείας των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ή θα διεκδικήσουμε οι λαοί της περιοχής να ζήσουμε ειρηνικά, πραγματικά αφεντικά του τόπου μας».

Το 2018, όπως και οι προηγούμενες χρονιές, έκλεισε για τους επιχειρηματίες του κλάδου με αύξηση στις τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο ΣΕΤΕ, την Ελλάδα επισκέφτηκαν περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες (σχεδόν 33 εκατ. μαζί με τις αφίξεις από κρουαζιέρα), ενώ οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν κοντά στα 16 δισ. ευρώ.

Δίπλα όμως στα ρεκόρ που καταγράφουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, οι εργαζόμενοι βλέπουν τις ράγες του τρένου της ανάπτυξης του Τουρισμού να περνούν πάνω από τα δικαιώματά τους: Αντιμετωπίζουν μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση, προσωρινή δουλειά με κάθε είδους «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Στο φόντο αυτό, η κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υποχρεωτικής, τον περασμένο Οκτώβρη, και οι σχετικοί «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης κρύβουν πίσω τους μια ολόκληρη «βεντάλια» από «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που καθηλώνουν τους μισθούς και μετατρέπουν τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», αλλά και ένα φουσκωμένο «πακέτο» εργοδοτικών αξιώσεων για «αντισταθμίσματα».

Συμβολή στους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου

«Η δράση των σωματείων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είχε ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων στον κλάδο», τονίζει η ΔΑΣ, υπενθυμίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε ξενοδοχεία και μεγάλα επισιτιστικά καταστήματα ξεσκέπασαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων και έθεσαν εμπόδια στην υλοποίησή τους.

Στον απολογισμό της δράσης περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις Ενώσεις των ξενοδόχων, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς. Περιλαμβάνεται η κλαδική απεργία, το βάρος της οργάνωσης της οποίας σήκωσαν οι ταξικές δυνάμεις, τον Ιούλη του 2017, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.

Από τους δεκάδες χώρους δουλειάς, όπου τα ταξικά συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και της στήριξης των αγώνων, η ΔΑΣ υπενθυμίζει ιδιαίτερα τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», που «έδωσαν για ένα χρόνο τη μάχη να μη μείνει κανείς απλήρωτος». Υπενθυμίζει όμως και το αντίθετο παράδειγμα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου κυριαρχούν δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου μόλις άρχισε η ανακαίνιση να πετιούνται στην ανεργία, «χωρίς καν να τους αναγνωριστεί καμιά αποζημίωση» και χωρίς να αναπτυχθεί καμία δράση για τα δικαιώματά τους.

Ανάλογες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα σωματεία των μεγάλων τουριστικών περιοχών, υπογραμμίζει η ΔΑΣ: «Στην Κέρκυρα το κλαδικό σωματείο δίνει καθημερινές μάχες σε κάθε ξενοδοχείο για επαναπροσλήψεις, απληρωσιά, για σταθερή δουλειά. Στη Ρόδο και τη Χαλκιδική τα σωματεία που έχουν ανύπαρκτη δράση, αποτελούν παραρτήματα των ξενοδόχων και παίζουν το ρόλο της παραγωγής αντιπροσώπων για το συνέδριο».

Μάλιστα, στη Χαλκιδική ο κοινός βηματισμός με την εργοδοσία εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην περίπτωση του σωματείου που έστησε τους προηγούμενους μήνες ο μεγαλοξενοδόχος και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης. Μπροστά στην κάλπη του εν λόγω «σωματείου» η εργοδοσία έφερε 1.800 εργαζόμενους, για να ψηφίσουν ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από στελέχη της επιχείρησης.

«Τα έργα και οι ημέρες» των εργοδοτικών συνδικαλιστών

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που μέχρι τώρα «συστεγάζονταν» στο ίδιο ψηφοδέλτιο στην Ομοσπονδία, ευθυγραμμισμένες στη γραμμή της ΓΣΕΕ, στήριξαν «όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που είχαν στόχο να αυξηθούν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η κερδοφορία τους», τονίζει η ΔΑΣ.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει τα πιο σημαντικά από τα... έργα και τις ημέρες τους: Διατήρησαν τη μείωση μισθών της τάξης του 15% από το 2012 μέχρι και σήμερα. Κατάργησαν το 5ήμερο και το 8ωρο, μετατρέποντας τις εργοδοτικές αξιώσεις σε όρους της Συλλογικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στην τελευταία Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έφτασαν στο σημείο να υπογράψουν τη δυνατότητα των εργοδοτών να επιβάλλουν 10ωρη και 7ήμερη δουλειά. Επιδίωξαν να μείνουν οι εργαζόμενοι στο περιθώριο, «δεν οργάνωσαν μια πρωτοβουλία, δεν βρέθηκαν σε κανένα χώρο δουλειάς, δεν στήριξαν στην πράξη καμιά από τις μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα».

Ειδικά όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η ΔΑΣ υπογραμμίζει πως «τα σωματεία που έχουν στο σβέρκο τους τους συνδικαλιστές της εργοδοσίας δεν οργάνωσαν ούτε μια αξιοπρεπή απεργιακή συγκέντρωση», αλλά «στην καλύτερη περίπτωση στήνουν άδειες εξέδρες, σπέρνοντας ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και απαξιώνοντας τη σημασία μιας απεργίας». Τρανταχτή απόδειξη για τα παραπάνω είναι και η άδεια πλατεία μπροστά από την εξέδρα της Ομοσπονδίας τη μέρα της κλαδικής απεργίας τον Ιούλη του 2017.

Η ΔΑΣ προειδοποιεί παράλληλα τους εργαζόμενους για νέες «παγίδες» στις οποίες οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να τους εγκλωβίσουν. Με αφορμή τις εργασίες του συνεδρίου, θα προσπαθήσουν «να μας πείσουν ότι διατήρησαν στα χρόνια της κρίσης μία Συλλογική Σύμβαση κι ότι τώρα που έρχονται μέρες ανάπτυξης και ευημερίας θα αποκαταστήσουν σταδιακά τους μισθούς». Μόνο που, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, με τα ψίχουλα της αύξησης 1,5% για κάθε χρόνο που υπογράφει η Ομοσπονδία, «θα χρειαστεί μια δεκαετία για να φτάσουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2012», ενώ το ίδιο διάστημα οι όποιες «αυξήσεις» θα εξανεμίζονται «από την ακρίβεια και τη φοροληστεία που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις τους».

Η ΔΑΣ επισημαίνει παράλληλα πως ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ομοσπονδία έχουν και άλλες παρατάξεις που, όπως όλα δείχνουν, θα εμφανιστούν στο συνέδριο και θα ζητήσουν την ψήφο των αντιπροσώπων. «Πρόκειται για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ που πίσω από τα παχιά λόγια για εργατικούς αγώνες βρίσκεται η υπεράσπιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ο συμβιβασμός με την εργοδοσία και η ανοιχτή τους συνεργασία στη δημιουργία σωματείων - σφραγίδων», όπως και για τους συνδικαλιστές της «ΛΑΝΤΖΑ» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ),«που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να αποδυναμώσουν το ΠΑΜΕ», προσφέροντας «σανίδα σωτηρίας» στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Κάλεσμα στήριξης της ΔΑΣ

«Είναι όλοι τους, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, τα βασικά εμπόδια που πρέπει να αποτινάξουν από πάνω τους οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή μας», καταλήγει η ΔΑΣ και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στην Ομοσπονδία:

«Θέλουμε Ομοσπονδία που να είναι στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας. Να οργανώνει τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, τους μισθούς, το ωράριό μας. Να παλεύει για να έχουμε όλοι σταθερή και πλήρη δουλειά με δικαιώματα. Να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Να μπαίνει μπροστά για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να βελτιώνει πραγματικά τους όρους εργασίας και όχι να υπογράφει στα κρυφά μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Ομοσπονδία που να μην πανηγυρίζει με ξεροκόμματα και να μην "κάνει τον Κινέζο" στην εντατικοποίηση και στα εργοδοτικά εγκλήματα. Ομοσπονδία που να μη στηρίζει τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που καταστρέφουν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΑΣ υπογραμμίζει πως θα αξιοποιήσει κάθε έδρα που θα έχει στη διοίκηση της Ομοσπονδίας «για να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε ξενοδοχείο και επισιτιστικό κατάστημα, σε όλη τη χώρα».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ