Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη που ανοίγει αύριο τις πύλες του και τα προγραμματισμένα Φεστιβάλ σε άλλες μεγάλες πόλεις τις επόμενες μέρες.
  • Ρεπορτάζ από μεγάλα Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και αποσπάσματα από τις κεντρικές πολιτικές ομιλίες σε αυτά.
Αύριο ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Αύριο, Πέμπτη, ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που και φέτος θα φιλοξενηθεί στο γνώριμο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη. Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη στις 21.45 θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο πλαίσιο του τριημέρου προγραμματίζονται εκθέσεις, εκδηλώσεις, δραστηριότητες και συζητήσεις στις τρεις σκηνές αλλά και στα στέκια που θα λειτουργήσουν.

Αύριο, Πέμπτη 13/9, στις 21.00, στη Νεανική Σκηνή, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η πείρα από την πάλη με την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς του». Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 15/9, στις 20.30, στη Νεανική Σκηνή, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση και δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προηγηθεί αφιέρωμα στα παράνομα τραγούδια της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Σε ειδικά διαμορφωμένο μεγάλο χώρο θα λειτουργεί έκθεση για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, με οργανωμένες ξεναγήσεις.


Στο Εργατικό Στέκι θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος». Επίσης, θα υπάρχει γωνιά για νέους εργαζόμενους και σπουδαστές στους χώρους μαθητείας και κατάρτισης.

Στο Στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ θα λειτουργεί έκθεση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και τη δράση της στη σπουδάζουσα νεολαία. Οργανώνονται συζητήσεις με πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές, ενώ θα παρουσιαστούν και βιβλιοπροτάσεις ανά επιστημονικό αντικείμενο, από εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργεί ψηφιακή διαδραστική έκθεση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος στη χώρα μας». Θα υπάρχουν επίσης γωνιές με ταμπλό, εκθέσεις φωτογραφίας, παιχνίδια γρίφων, παιχνίδι «πες βρες». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το αντιπολεμικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί από μαθητές σχολείων της πόλης.

Με θέμα το Διάστημα θα λειτουργήσει φέτος ο Παιδότοπος. Περιλαμβάνει αστροπαιχνίδια και τις τρεις μέρες. Επιπλέον, την πρώτη μέρα θα γίνουν αθλοπαιδιές. Τη δεύτερη μέρα αστροκουίζ και θεατρικό με τίτλο «Οι καινούργιες περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα». Την τρίτη μέρα παράσταση Καραγκιόζη και ζούμπα πάρτι. Στο χώρο θα λειτουργούν γωνιές με lego, face printing, φωτογραφίες και πειράματα.


Στο «Κόκκινο Αερόστατο», για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, θα λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια από τις 7.30 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ., με θέματα: Ιστορία, Αθλητισμός, Εικαστικά, Επιστήμες.

Στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών θα λειτουργεί Escape room.

Στο κουβανέζικο μπαράκι, αργά το βράδυ του Σαββάτου, θα ακολουθήσει πάρτι με τη συμμετοχή της Σχολής Χορού «Dolce Vita».

Στο χώρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα υπάρχει έκθεση για τη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη

Στην Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τον Κώστα Καρμπά και την Ανθή Τατσιούλη. Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή με τον Γιώργο Νταλάρα.

Στη Λαϊκή Σκηνή: Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη. Λαϊκό γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο.

Στη Νεανική Σκηνή: Συναυλίες με τους Urban Pulse, τους Imam Baildi και νεανικά συγκροτήματα.

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη

Στην Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τους Βαγγελιώ Γρέγου, Λάμπρο Καφκούλα, Νίκο Ταλέα, Μαρία Φραγκούλη και την 50μελή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμου Κασσάνδρας, με τον μαέστρο Γιάννη Σγούρα. Καλλιτεχνική επιμέλεια Κώστας Ματσίγκος. Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στη Λαϊκή Σκηνή: Συναυλίες με την Κωνσταντίνα Πάλλα και τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Στη Νεανική Σκηνή: Οι Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - «Τσολιάς εντ δε τσολιά μπαντ». Τα «Κίτρινα Ποδήλατα». Πάρτι με τους Papas Family Band.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη

Στην Κεντρική Σκηνή: Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Δημήτρη Κανέλλο και τον Γιώργο Μεράντζα.

Στη Λαϊκή Σκηνή: Συναυλία - αφιέρωμα στο παλιό λαϊκό τραγούδι με τον Βασίλη Κασούρα. Λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Στη Νεανική Σκηνή: Συναυλία με τους Πρόδρομο Μυστακίδη, Νίκο Τάρα, Ιορδάνη Χατζηστύλλη. Μουσικό πρόγραμμα με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο.

Ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει αύριο τη δημοσίευση ρεπορτάζ και αποσπασμάτων από τις κεντρικές πολιτικές ομιλίες για τα Φεστιβάλ που έγιναν στην Κοζάνη, στο Αγρίνιο και τη Ρόδο.

ΒΟΛΟΣ
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χαράσσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων είχαν οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στον Βόλο, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8/9, όπου μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την πρώτη μέρα, το θερμό χειροκρότημα απέσπασε η παράσταση «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, με τον Τάσο Σωτηράκη, ενώ το ενδιαφέρον φοιτητών κι εργαζομένων προσέλκυσε και η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις θέσεις του ΚΚΕ, με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχώρισαν το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη, το μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στις εξόριστες γυναίκες και η συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, ενώ και τις δύο μέρες βρήκαν τη θέση τους στο Φεστιβάλ νεανικά μουσικά σχήματα και λαϊκά γλέντια.

Στην ομιλία του, το Σάββατο, ο Κ. Αβραμόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανεβάζει την προπαγάνδα της. Παραμυθιάζει το λαό για τη λεγόμενη "μεταμνημονιακή εποχή", την "επιστροφή στην κανονικότητα", καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες περί "δίκαιης ανάπτυξης".

Η νέα εποχή που επικαλείται η κυβέρνηση έχει ως θεμέλιό της τα σμπαραλιασμένα δικαιώματα των εργαζομένων.


Προσπαθεί να κρύψει ότι υπηρέτησε και υπηρετεί με συνέπεια την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτήν τη στρατηγική προσπαθεί να εγκλωβίσει εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, αξιοποιώντας και τον κάλπικο καβγά με τη ΝΔ.

Προσπαθεί να κρύψει ότι όλες οι επιλογές των αστικών κομμάτων, είτε αφορούν την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση είτε αφορούν την ανυπαρξία χρηματοδότησης για έργα ανάσας για το λαό, όπως είναι η αντιπυρική, η αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, είτε αφορούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γίνονται γιατί υπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος και της αστικής τάξης που έχει την εξουσία.

Και όλα αυτά υλοποιούνται μέσω των αστικών κομμάτων και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αρκεί μια ματιά στην πολιτική και πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να διαπιστώσει κανείς την απλή αλλά μεγάλη αυτή αλήθεια.

Διατήρησε και εφαρμόζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ψήφισε με τη ΝΔ και τις άλλες αστικές δυνάμεις το 3ο μνημόνιο, στα πλαίσια του οποίου πέρασε νόμους μέσα από τους οποίους εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά εκατομμύρια εργαζόμενοι που ζουν τη βαρβαρότητα και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό κ.λπ., και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν με τη δουλειά τους (...)

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χαράσσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, υπερτονίζουν δευτερεύουσες διαφορές, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού σε χρεοκοπημένα δίπολα, σε δήθεν "προοδευτικά και αντιδεξιά" ή "αντιΣΥΡΙΖΑ" μέτωπα.

Τη βαθιά συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν και θα εφαρμόσουν στη συνέχεια, προσπαθούν να κρύψουν μέσα από την κούφια αντιπαράθεση με νεροπίστολα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος έντονων διεργασιών και εξελίξεων για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Ανάμεσα στο σημερινό διπολισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ η άρχουσα τάξη προωθεί την αναβίωση κομμάτων - μπαλαντέρ, όπως το ΠΑΣΟΚ, που τώρα έγινε ΚΙΝΑΛ, κ.ά., για να στηρίξουν μετεκλογικά κάποιο κυβερνητικό σχήμα.

Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τη συγκρότηση "προοδευτικού" μετώπου, για συμμαχία με δυνάμεις της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να μην ξανάρθει η συντηρητική, νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά ΝΔ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται δήθεν "προοδευτικά και αντιδεξιά μέτωπα", από δυνάμεις που παίρνουν άριστα στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Και στην ουσία ταυτίζονται πλήρως, στρατηγικά με τον αντίπαλο τάχα "δεξιό και συντηρητικό" πόλο.

Βασικός στόχος είναι ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας, να βάλουν νέα εμπόδια στη συσπείρωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ, την ανατρεπτική πολιτική του.

Γι' αυτό πέρα από το διπολισμό η αστική τάξη στήνει απέναντι από το ΚΚΕ και άλλα αναχώματα, μιας γιαλαντζί αριστεράς, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες με ουτοπικά συνθήματα και κυρίως γιατί έπαιξε ρόλο στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία, βλέπε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για αναμόρφωση του ακροδεξιού, φασιστικού χώρου, τόσο με τη δημιουργία καινούργιων σχημάτων όσο και με τη στήριξη της ΧΑ, η οποία εντείνει τις σκοταδιστικές επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ. Αυτός ήταν και είναι ο ρόλος της εγκληματικής συμμορίας των ναζιστών δολοφόνων.

Τελικά, το εργατικό κίνημα θα στείλει στα τσακίδια τα θρασύδειλα ναζιστικά κατακάθια, που είναι γέννημα της σαπίλας του καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα της "ανανεωμένης" τάχα σοσιαλδημοκρατίας. Με τον αγώνα και τη δική τους συμμαχία, με συστράτευση με το ΚΚΕ, αξιοποιώντας την πείρα τους, να αχρηστεύσουν τις παγίδες που στήνονται και πάλι με σκοπό τον εγκλωβισμό τους».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με ορμή στον αγώνα για την κοινωνία που μπορούμε να δημιουργήσουμε

Μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκθέσεις, περίπτερα, συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών, αλλά και νεανικών σχημάτων και πλήθος κόσμου ήταν τα χαρακτηριστικά των πετυχημένων διήμερων εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ στην Καλαμάτα.

Την Παρασκευή ξεχώρισαν το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ηρωική δράση Μεσσήνιων αγωνιστών τη δεκαετία 1940-1949 και η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που περιλάμβανε και τραγούδια του για τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ενώ η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Ηχος του Νότου».

Το Σάββατο παρουσιάστηκε παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Φωτόπουλου, μουσική από τον Παναγιώτη Καράμπελα, ακολούθησε ομιλία από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η βραδιά έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Στην ομιλία της η Ελ. Μπέλλου αναφέρθηκε στην Ιστορία του ΚΚΕ και τη σημασία της μελέτης της και μεταξύ άλλων στη συνέχεια επισήμανε:

«Πλησιάζει σε λιγότερο από δυόμισι μήνες μια μέρα μοναδική για την Ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, η 100ή επέτειος από την ίδρυση του ΚΚΕ, και είμαστε περήφανοι και περήφανες γι' αυτό το ιστορικό γεγονός. Είμαστε σίγουροι ότι και εσείς, όλοι και όλες που βρίσκεστε σήμερα εδώ, συμμερίζεστε την επαναστατική μας υπερηφάνεια, γνωρίζοντας άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο την Ιστορία του Κόμματός μας». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη μελέτης της Ιστορίας του Κόμματος μέσα από τους πέντε Τόμους, που είναι το προϊόν πολύχρονης ιστορικής έρευνας, αλλά και μιας πλούσιας εσωκομματικής διαδικασίας. Και εξήγησε πως «μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε την επίδραση του ΚΚΕ σε εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, στη γενικότερη κοινωνική πρόοδο, ειδικότερα στα δικαιώματα των γυναικών και των νέων, αλλά έτσι τολμάμε και να κατανοήσουμε τις αιτίες των αδυναμιών του Κόμματος, των ελλείψεων, ακόμα και καθοριστικών λαθών στρατηγικής σημασίας».


Και συνέχισε: «Σας βεβαιώνουμε ότι η Ιστορία του ΚΚΕ δεν είναι στενά εσωκομματικού ενδιαφέροντος. Οπως κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορική μελέτη, δίνει συμπεράσματα για την κατανόηση των σημερινών οικονομικών - κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, δίνει εργαλεία και κριτήρια για την πρόβλεψη των μελλοντικών συνθηκών, αλλά κυρίως δίνει οδηγό δράσης συνειδητής, με στόχους που εξυπηρετούν το γενικό εργατικό και λαϊκό συμφέρον, στόχους που δεν είναι ουτοπία, αλλά πατούν γερά πάνω στις ράγες των κοινωνικών νομοτελειών, δηλαδή είναι στόχοι που καθορίζονται από τις δυνατότητες. Σας καλούμε να διαβάσετε, να συζητήσετε με τις Οργανώσεις αυτήν την Ιστορία μας, για να γίνετε εσείς οι καθοριστικοί παράγοντες της κοινωνικής προόδου, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Ξέρουμε ότι οι νεότερες γενιές, οι δικές σας, είναι θα λέγαμε ιστορικά αδικημένες.

Με ποια έννοια; Η νεότητα έχει ορμή, τόλμη, θέληση για δημιουργία, έχει ταχύτητα στη σκέψη και στη δράση, αλλά όλα αυτά δημιουργούν κοινωνική πρόοδο μόνο όταν έχουν επαναστατικό όραμα και στόχο και τέτοιοι επαναστατικοί στόχοι προσελκύουν πιο μαζικά σε συγκεκριμένες συνθήκες, που τις ονομάζουμε συνθήκες επαναστατικής ανόδου.

Ομως, στην Ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης υπάρχουν και συνθήκες πολύ αργής εξέλιξης, υπάρχουν συνθήκες ακόμα και οπισθοχώρησης, όπου πιο μαζικά επικρατεί στις λαϊκές δυνάμεις η τάση συμβιβασμού και υποταγής, η δε νεολαία τους μπορεί να διοχετεύσει την ορμή της ακόμη και σε αντιδραστικές και καταστρεπτικές κατευθύνσεις.


Υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο, που μετά από μια βαθιά παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση, τη δεκαετία του 1930, νεολαίοι μαζικά εγκλωβίστηκαν στη ναζιστική νεολαία στη Γερμανία, στη φασιστική νεολαία στην Ιταλία, υπάρχει και το σύγχρονο φαινόμενο επέκτασης της τοξικοεξάρτησης και άλλα αντιδραστικά και παρασιτικά φαινόμενα.

Βέβαια, υπήρχαν και ιστορικές περίοδοι που η νεολαία πιο μαζικά ερχόταν σε επαφή με ό,τι προοδευτικό, επαναστατικό στη σκέψη και στη δράση διαμόρφωνε ο ανθρώπινος πολιτισμός, η ταξική πάλη.

Υπήρξαν ιστορικές περίοδοι που οι νέοι ήδη από τα μαθητικά τους χρόνια διάβαζαν το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", πιο μαζικά διοχέτευαν τη θέληση και ορμή για δημιουργία σε κοινωνικούς στόχους και όχι σε ατομικούς, αποκομμένους από τους κοινωνικούς.

Εμείς οι κομμουνιστές, εσείς οι ΚΝίτες που είστε πολύ πιο μπροστά από το επίπεδο κοινωνικής σκέψης της πλειονότητας των νέων, δεν σνομπάρουμε τον σημερινό ατομισμό στη σκέψη και στη δράση, αλλά και δεν σιωπούμε, δεν συμβιβαζόμαστε με αυτόν.

Θέλει πολύ μεγαλύτερη δύναμη σκέψης, ψυχής και γνώσης για να είσαι σήμερα κομμουνιστής, επαναστάτης οραματιστής, να ανοίγεις δρόμο μέσα από τα ερείπια, γιατί ερείπια σωρεύτηκαν σε όλο τον κόσμο με τις βελούδινες αντεπαναστάσεις, τις αντιδραστικές κοινωνικοπολιτικές ανατροπές, οι οποίες συχνά οργανώθηκαν, καθοδηγήθηκαν από κόμματα στο όνομα κομμουνιστικά.

Ιδιαίτερα αυτό δημιούργησε κλίμα συκοφάντησης του κομμουνισμού, στρέβλωσής του, έδωσε μια πρόσκαιρη ιδεολογική ανάσα στον καπιταλισμό να ισχυρίζεται ότι είναι παντοδύναμος, μοναδικό και εσαεί σύστημα οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, συνολικά της κοινωνίας.

Οι πιο εκλεπτυσμένοι εκπρόσωποι του καπιταλισμού - και τέτοιοι κυριαρχούν στα πανεπιστήμια - μιλάνε για τις αδυναμίες του καπιταλισμού και για πολιτικές που μπορούν να γιατρέψουν τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί.

Κι έτσι στρέφουν τη νεότητα, ιδιαίτερα αυτή που διψά για μόρφωση, επιστημονική ειδίκευση, δημιουργική εργασία, τη στρέφουν στο στόχο εξυπηρέτησης του συστήματος, την κάνουν κήρυκα ενσωμάτωσης στο σύστημα του νεαρού προλεταριάτου, των νέων που βρίσκονται ακόμα στη μαθητεία.

Με αυτήν την έννοια είναι πιο ατυχείς οι γενιές που γεννήθηκαν, ανδρώθηκαν στα τελευταία 30 χρόνια, με το ξεκίνημα των αντεπαναστατικών ανατροπών.

Ομως οι αντεπαναστατικές ανατροπές δεν είναι το τέλος της Ιστορίας.

Η ανθρωπότητα έχει γνωρίσει και άλλα τέτοια ζικ-ζακ στην πορεία της προς την πρόοδο, ζικ-ζακ γνώρισε και η καπιταλιστική ανάπτυξη και εδραίωση σε σχέση με την τότε παρωχημένη φεουδαρχία. Τέτοια στοιχεία γνώσης θα βρείτε στον Τόμο Α1 του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ».

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Επείγον ζήτημα ο άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

Μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μαζική συμμετοχή του κόσμου και πλούσιο πρόγραμμα χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που έγιναν το περασμένο Σάββατο στη Μυτιλήνη, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθέσεις για το Προσφυγικό, αλλά και για το αντάρτικο της Λέσβου την περίοδο '41 - '44 και την περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού, κοσμούσαν το χώρο του Κάστρου, που ετοίμασαν με μεράκι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό από την Αναστασία Βελλή, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, και ακολούθησαν χορευτικό του δήμου Λέσβου και παρουσίαση των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθετική επιμέλεια Μαρίας Αϊβαλιώτου και με τη συμμετοχή των Κατερίνα Κομνηνάκα και Πέγκυ Χατζημιχαήλ.

Στη συνέχεια, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, ο Γραμματέας της, Βασίλης Αμπελογιάννης, καλωσόρισε τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και τους ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη, πρόσφερε στον συνθέτη ένα χειροποίητο πήλινο χωνί ως αναμνηστικό για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ και ακολούθησε μια συγκλονιστική συναυλία, με πολιτικά και άλλα τραγούδια από όλη τη μουσική πορεία του Θ. Μικρούτσικου.

Η Λ. Ράζου, στην κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο καπιταλισμός γεννάει την κρίση, τους πολέμους, την προσφυγιά. Αυτό το σύστημα είναι που έχει μετατρέψει τη Λέσβο και άλλα νησιά του Αιγαίου, άλλες περιοχές της Μεσογείου, σε αποθήκες ανθρώπων, στοιβάζοντας κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.


Σ' αυτό το σύστημα θα μοιράζονται και θα ξαναμοιράζονται εδάφη στεριάς και θάλασσας, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμοι μεταφοράς Ενέργειας. Θα οικοδομούνται και θα χαλάνε συμμαχίες ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, των αστικών τάξεων. Ετσι δημιουργούνται τα καραβάνια των προσφύγων, που γίνονται κι αυτοί από άλλη σκοπιά αντικείμενο παζαριού και διαπραγμάτευσης. Η περιβόητη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που σας είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ την κατάγγειλε, τέτοιο χαρακτήρα είχε και βέβαια ζείτε τα αποτελέσματά της. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών και όχι το αντίθετο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οδηγούν στην αναπαραγωγή και χειροτέρευση του προβλήματος, δημιουργώντας συνθήκες για περισσότερα και χειρότερα φαινόμενα τύπου Μόριας, όπου θα αποθηκεύονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ θεωρεί επείγον ζήτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου σε κατάλληλες συνθήκες να γίνεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και κάθε άλλης διαδικασίας, ώστε να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα προορισμού τους.

Απέναντι σε κάθε ρατσιστική, αντιδραστική, φασιστική φωνή που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την άσχημη κατάσταση από προβλήματα που εκφράζονται από τον συνωστισμό ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκευμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι χωρίς τη δική τους θέληση. Πρέπει να υψωθεί τοίχος απομόνωσης και καταδίκης της εγκληματικής τους δράσης. Καμία ανοχή στο ναζιστικό δηλητήριο της ΧΑ και κάθε ακροδεξιάς ομάδας. Καταγγέλλουμε τον βανδαλισμό και την καταστροφή, πριν από μερικές μέρες, του μνημείου των πνιγμένων και πεθαμένων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Θερμής.

Σήμερα που περίπου 1 στους 10 κατοίκους της Λέσβου είναι πρόσφυγας, θύμα και δεσμώτης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, είναι αναγκαίο να βγουν ορισμένα πιο βαθιά συμπεράσματα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.

Αυτά πρέπει να αναζητηθούν στα σχέδια για γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή και στα κυβερνητικά στελέχη, που περηφανεύονται που δίνουν 4 δισ. για ΝΑΤΟικές δαπάνες, στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα που τον έχουν χρεωμένο και δεσμευμένο σε σκληρή επιτροπεία μέχρι το 2060, για να εξυπηρετείται το κρατικό χρέος».

Εκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως «η ΚΝΕ είναι η Νεολαία του ΚΚΕ, που αποτελεί το πιο νέο, το πιο καινοτόμο Κόμμα, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του αποτέλεσε φορέα πρωτοπόρων και ριζοσπαστικών ιδεών, που αφορούσαν την επιστήμη, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές σχέσεις, τα δικαιώματα των παιδιών, για το ρόλο και την ισότιμη θέση της γυναίκας. Γι' αυτό, με όπλο τις σύγχρονες επεξεργασίες μας και την πολύτιμη πείρα του Κόμματός μας, βαδίζουμε σταθερά στην κατάκτηση της γνώσης, ώστε να ανταποκριθούμε στα σύγχρονα καθήκοντα της ταξικής πάλης.

Φίλοι και φίλες, μπροστά μας θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά. Παλιά και νέα διλήμματα θα τεθούν, για να αποσπάσουν τα αστικά κόμματα τη στήριξη του λαού, να πάρουν την ανοχή και την ψήφο του.

Πολλοί θα βάλουν τις αριστερές τους φορεσιές και θα σας θυμηθούν.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου, κυρίως όσοι έχουν σχέση με την αγωνιστική παράδοση αυτού του νησιού και εκτιμούν τη στάση του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους επιφυλάξεις και διαφωνίες, θα συμβάλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να πιάσουμε το κόκκινο μολύβι της Ιστορίας και να γράψουμε "...κάποιους στίχους που έμειναν στη μέση για να τους τελειώσουμε...", όπως λέει ο ποιητής!».

Μεγάλα Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις

Την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, μεγάλα Φεστιβάλ θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στην Πάτρα, το ραντεβού δίνεται στο Νότιο Πάρκο. Το Σάββατο, στις 21.00, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκθέσεις, συζητήσεις και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις, όπου την πρώτη μέρα ξεχωρίζουν οι συναυλίες της Γλυκερίας και του Μύρωνα Στρατή και τη δεύτερη μέρα του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη - «Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ» και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Στη Λάρισα, το Φεστιβάλ γίνεται στον γνώριμο χώρο της Κοίτης του Πηνειού. Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεχωρίζουν ακόμη ανάμεσα στα άλλα η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και η συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ τη δεύτερη μέρα ξεχωρίζουν η συζήτηση με θέμα «ΚΚΕ το πιο νέο κόμμα, σταθερά 100 χρόνια, δίπλα στη νέα γενιά», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και το λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Τις ίδιες μέρες, στο Ηράκλειο, το Φεστιβάλ θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας. Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Δυο ξεχωριστά μουσικά αφιερώματα στο ΚΚΕ και την Ιστορία του από καλλιτεχνικά σχήματα της ΚΝΕ και καταξιωμένους καλλιτέχνες του νησιού θα πλαισιώσουν τις δυο μέρες τις εκδηλώσεις, μαζί με συναυλία των «Imam Baildi» την πρώτη μέρα και της Γιώτας Νέγκα τη δεύτερη.

Στα Γιάννενα, οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ την Παρασκευή και το Σάββατο θα γίνουν στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι συναυλίες της Γιώτας Νέγκα την πρώτη μέρα και του Χρήστου Θηβαίου τη δεύτερη.

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Σεπτέμβρη γίνεται το Φεστιβάλ στα Χανιά, σε έναν τόπο φορτισμένο ιστορικά, το Φρούριο του Ιτζεδίν. Την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει εκεί ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κρητικά μουσικά και χορευτικά σχήματα θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις και μαζί τους ξεχωρίζουν οι συναυλίες των «Imam Baildi» το Σάββατο και της Γλυκερίας την Κυριακή.

Φεστιβάλ είναι επίσης προγραμματισμένο την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, στην Καβάλα, στο Πάρκο Φαλήρου, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα, Φεστιβάλ γίνεται επίσης στη Λιβαδειά, στο Διοικητήριο, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη τη σκυτάλη παίρνει η Χαλκίδα, όπου το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο Πάρκο Δέλτα και θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, Φεστιβάλ γίνεται και στις Σέρρες, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΡΤΑ
Μπαίνουμε μπροστά για να φουντώσουν σε όλους τους χώρους η διεκδίκηση και η οργάνωση

Μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε μια πραγματική γιορτή της νεολαίας, η πλατεία Σκουφά της Αρτας αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τους χιλιάδες ανθρώπους που για δύο μέρες πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην πόλη.

Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό από τον Θοδωρή Βέλλιο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Αρτας της ΚΝΕ, έγινε συζήτηση για μαθητές σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο και ακολούθησαν συναυλία της Μελίνας Κανά και μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Τη δεύτερη μέρα μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ακολούθησε μεγάλη συναυλία από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και η βραδιά έκλεισε με λαϊκό πρόγραμμα από τον Στάθη Αρτινό.

Στην ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το Φεστιβάλ μας, ο μεγαλύτερος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός της νεολαίας στη χώρα μας, είναι συνεπές στο ραντεβού του και με την Αρτα για μία ακόμα χρονιά, με πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις, όπως και σε όλη τη χώρα.

Και είναι για όλους μας μία φεστιβαλική περίοδος ξεχωριστή, ιδιαίτερα δυναμική, γιατί ακριβώς είναι αφιερωμένη στη συγκλονιστική, ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ αλλά και της Νεολαίας του, της ΚΝΕ, που δρα πρωτοπόρα στο πλάι του εδώ και 50 χρόνια!


Πορεία που είναι δεμένη με χίλια δυο νήματα με τις πόλεις και τα χωριά ολόκληρης της χώρας, ποτισμένη με αίμα και αυτοθυσία, ακούραστη δράση σε όλες τις συνθήκες.

Πορεία αναντικατάστατη, γιατί όπως γνωρίζουν καλά οι αγωνιστές της πατρίδας μας, παλιότεροι και νεότεροι, κάτι που πρέπει να μάθει όλη η νεολαία:

Ο,τι κατέκτησε ο λαός μας, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ εδώ και έναν αιώνα! (...)

Το Κόμμα μας, λοιπόν, έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά...

Πάντα καινοτόμο και πρωτοπόρο, τολμηρό, ακλόνητο απέναντι στον ταξικό αντίπαλο.

Πάντα μπροστά στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τους πολέμους, το φασισμό.

Η ΚΝΕ, η Οργάνωσή μας, αναπτύσσεται, μαθαίνει, εκπαιδεύεται μέσα στις καθημερινές μάχες γι' αυτόν το σκοπό. Με το πολιτικό βιβλίο, την προοδευτική λογοτεχνία, την ποίηση και τη μουσική προσπαθούμε να φωτίσουμε "το απλό που είναι δύσκολο να γίνει". Με το προσωπικό μας παράδειγμα προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους νέους να αποφασίσουν να κάνουν το βήμα να παλέψουν για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Και σε αυτήν την προσπάθεια και η Οργάνωση της Αρτας δίνει όλες τις δυνάμεις της, ανταποκρίνεται ως μία από τις πρωτοπόρες Οργανώσεις στην άμιλλα του ΚΣ για την ανάπτυξη και την οικοδόμηση Οργανώσεων της ΚΝΕ, ιδιαίτερα στους μαθητές.

Μπαίνουμε μαχητικά μπροστά για να σπάσουν ο συμβιβασμός, η λογική "τίποτα δεν γίνεται", να τραβήξουμε νέες δυνάμεις στον αγώνα, στη συλλογική δράση και διεκδίκησή τους μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες, τα συμβούλια των σπουδαστών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση που είναι όπλο στα χέρια των νέων.

Το δικό μας σχέδιο βρίσκεται σε καθημερινή σύγκρουση με το σχέδιο των καπιταλιστών, του κράτους, του πολιτικού προσωπικού, των συμμαχιών και των μηχανισμών που έχουν για να θωρακίσουν και να ενισχύσουν την καπιταλιστική οικονομία και εξουσία. Αυτή είναι και η πραγματική σύγκρουση που δίνεται κάθε μέρα σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά.

Αυτή η σύγκρουση χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει, με ισχυρό, μαζικό, λαϊκό - εργατικό, φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, που θα μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, θα δυσκολεύει τον αντίπαλο, τη θέσπιση και υλοποίηση αντιλαϊκών νόμων του και θα ανοίγει δρόμο για την τελική σύγκρουση και αναμέτρηση με το καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία του.

Κάθε εφησυχασμός και αναμονή από το λαό και τη νεολαία ότι "τα πράγματα θα βελτιωθούν από μόνα τους" ή και ο συμβιβασμός με τη σημερινή κατάσταση, στο όνομα του ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι", είναι πράσινο φως στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τα επιτελεία τους να συνεχίσουν την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

Μπαίνουμε μπροστά για να φουντώσουν σε όλους τους χώρους η διεκδίκηση, η οργάνωση.

Για τη μόρφωση, τη δουλειά, τον ελεύθερο χρόνο. Για να μη θρηνήσουμε νέες Μάνδρες, νέο Μάτι και συνανθρώπους μας, για την προστασία της ζωής του εργαζόμενου λαού, των απόμαχων της δουλειάς, των παιδιών.

Γι' αυτό, με κάθε ευκαιρία, οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν επιλογή: Να ενισχύσουν με κάθε τρόπο το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να κάνουμε τη διαφορά υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Γιατί αυτό που τελικά υπολογίζει ο αντίπαλος είναι το πόσο δυνατός είναι αυτός που μπορεί να του χαλάσει τα σχέδια. Κι αυτό μετριέται με το πόσο δυνατό είναι το ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ