Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Επείγον ζήτημα ο άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

Μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μαζική συμμετοχή του κόσμου και πλούσιο πρόγραμμα χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που έγιναν το περασμένο Σάββατο στη Μυτιλήνη, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθέσεις για το Προσφυγικό, αλλά και για το αντάρτικο της Λέσβου την περίοδο '41 - '44 και την περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού, κοσμούσαν το χώρο του Κάστρου, που ετοίμασαν με μεράκι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό από την Αναστασία Βελλή, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, και ακολούθησαν χορευτικό του δήμου Λέσβου και παρουσίαση των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθετική επιμέλεια Μαρίας Αϊβαλιώτου και με τη συμμετοχή των Κατερίνα Κομνηνάκα και Πέγκυ Χατζημιχαήλ.

Στη συνέχεια, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, ο Γραμματέας της, Βασίλης Αμπελογιάννης, καλωσόρισε τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και τους ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη, πρόσφερε στον συνθέτη ένα χειροποίητο πήλινο χωνί ως αναμνηστικό για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ και ακολούθησε μια συγκλονιστική συναυλία, με πολιτικά και άλλα τραγούδια από όλη τη μουσική πορεία του Θ. Μικρούτσικου.

Η Λ. Ράζου, στην κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο καπιταλισμός γεννάει την κρίση, τους πολέμους, την προσφυγιά. Αυτό το σύστημα είναι που έχει μετατρέψει τη Λέσβο και άλλα νησιά του Αιγαίου, άλλες περιοχές της Μεσογείου, σε αποθήκες ανθρώπων, στοιβάζοντας κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.


Σ' αυτό το σύστημα θα μοιράζονται και θα ξαναμοιράζονται εδάφη στεριάς και θάλασσας, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμοι μεταφοράς Ενέργειας. Θα οικοδομούνται και θα χαλάνε συμμαχίες ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, των αστικών τάξεων. Ετσι δημιουργούνται τα καραβάνια των προσφύγων, που γίνονται κι αυτοί από άλλη σκοπιά αντικείμενο παζαριού και διαπραγμάτευσης. Η περιβόητη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που σας είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ την κατάγγειλε, τέτοιο χαρακτήρα είχε και βέβαια ζείτε τα αποτελέσματά της. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών και όχι το αντίθετο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οδηγούν στην αναπαραγωγή και χειροτέρευση του προβλήματος, δημιουργώντας συνθήκες για περισσότερα και χειρότερα φαινόμενα τύπου Μόριας, όπου θα αποθηκεύονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ θεωρεί επείγον ζήτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου σε κατάλληλες συνθήκες να γίνεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και κάθε άλλης διαδικασίας, ώστε να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα προορισμού τους.

Απέναντι σε κάθε ρατσιστική, αντιδραστική, φασιστική φωνή που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την άσχημη κατάσταση από προβλήματα που εκφράζονται από τον συνωστισμό ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκευμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι χωρίς τη δική τους θέληση. Πρέπει να υψωθεί τοίχος απομόνωσης και καταδίκης της εγκληματικής τους δράσης. Καμία ανοχή στο ναζιστικό δηλητήριο της ΧΑ και κάθε ακροδεξιάς ομάδας. Καταγγέλλουμε τον βανδαλισμό και την καταστροφή, πριν από μερικές μέρες, του μνημείου των πνιγμένων και πεθαμένων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Θερμής.

Σήμερα που περίπου 1 στους 10 κατοίκους της Λέσβου είναι πρόσφυγας, θύμα και δεσμώτης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, είναι αναγκαίο να βγουν ορισμένα πιο βαθιά συμπεράσματα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.

Αυτά πρέπει να αναζητηθούν στα σχέδια για γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή και στα κυβερνητικά στελέχη, που περηφανεύονται που δίνουν 4 δισ. για ΝΑΤΟικές δαπάνες, στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα που τον έχουν χρεωμένο και δεσμευμένο σε σκληρή επιτροπεία μέχρι το 2060, για να εξυπηρετείται το κρατικό χρέος».

Εκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως «η ΚΝΕ είναι η Νεολαία του ΚΚΕ, που αποτελεί το πιο νέο, το πιο καινοτόμο Κόμμα, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του αποτέλεσε φορέα πρωτοπόρων και ριζοσπαστικών ιδεών, που αφορούσαν την επιστήμη, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές σχέσεις, τα δικαιώματα των παιδιών, για το ρόλο και την ισότιμη θέση της γυναίκας. Γι' αυτό, με όπλο τις σύγχρονες επεξεργασίες μας και την πολύτιμη πείρα του Κόμματός μας, βαδίζουμε σταθερά στην κατάκτηση της γνώσης, ώστε να ανταποκριθούμε στα σύγχρονα καθήκοντα της ταξικής πάλης.

Φίλοι και φίλες, μπροστά μας θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά. Παλιά και νέα διλήμματα θα τεθούν, για να αποσπάσουν τα αστικά κόμματα τη στήριξη του λαού, να πάρουν την ανοχή και την ψήφο του.

Πολλοί θα βάλουν τις αριστερές τους φορεσιές και θα σας θυμηθούν.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου, κυρίως όσοι έχουν σχέση με την αγωνιστική παράδοση αυτού του νησιού και εκτιμούν τη στάση του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους επιφυλάξεις και διαφωνίες, θα συμβάλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να πιάσουμε το κόκκινο μολύβι της Ιστορίας και να γράψουμε "...κάποιους στίχους που έμειναν στη μέση για να τους τελειώσουμε...", όπως λέει ο ποιητής!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org