Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»:

  • Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2016: Οι πρωτοπόρες Τομεακές Οργανώσεις
  • «Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε από τους αγώνες των κομμουνιστών στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας»: Επιτυχημένη η εκδήλωση των ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας στο πλαίσιο των 100χρονων του ΚΚΕ
  • Ανταπόκριση από την εκδήλωση της ΚΟΒ ΟΤΕ Αττικής με θέμα: «Ριζοσπάστης»: Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης
  • Παρουσίαση των ημερολογίων για το 2017 που διακινεί η ΟΠ Δυτικής Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε την προσπάθεια και με πλατύ άνοιγμα πιάνουμε τους στόχους μας

Η κατάταξη των 20 πρώτων Τομεακών Οργανώσεων δείχνει τα περιθώρια που υπάρχουν για όλο το Κόμμα

Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η μάχη που δίνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να έχει επιτυχία η φετινή δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση (Νοέμβρη - Δεκέμβρη) που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος.

Χιλιάδες μέλη και φίλοι μας πραγματοποιούν αυτές τις μέρες ένα πλατύ και πολύμορφο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και νεολαίας, καθώς και στις συνοικίες, με αποτέλεσμα να είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες που έχουν ενισχύσει έστω και με 2 ευρώ το Κόμμα.

Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο 5ο «κλείσιμο» της Δευτέρας 28/11 το πανελλαδικό πλάνο είχε καλυφθεί κατά 56,48% από το ΚΚΕ και κατά 54,27% από την ΚΝΕ. Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Τα ποσοστά κάλυψης των 20 πρώτων Τομεακών Οργανώσεων δείχνουν τις υπαρκτές δυνατότητες και τα περιθώρια για όλο το Κόμμα, για κάθε Οργάνωση και μέλος να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει.

Τώρα, όλες οι Οργανώσεις σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους για το Δεκέμβρη, ώστε η ολοκλήρωση της μάχης να συνδυαστεί με την κάλυψη όχι μόνο του πανελλαδικού, αλλά και των επιμέρους πλάνων τους. Στόχος είναι να μην υπάρχει καμιά Οργάνωση που δεν τα κατάφερε. Αλλωστε, η κάλυψη των πλάνων μας δεν είναι ένα «ακόμα καθήκον». Είναι κρίσιμος δείκτης για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος και αποτελεί ζήτημα τιμής για κάθε Οργάνωση η υλοποίηση των στόχων της. Ειδικά μπροστά στο 20ό Συνέδριό του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες, αλλά και στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, αυτό το ζήτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Τώρα, με την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα, οι Οργανώσεις «κάνουν ταμείο», συζητούν τη θετική τους πείρα, εκτιμούν καθυστερήσεις και δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που έγινε όλο το Νοέμβρη μπορεί να άφησε «εκκρεμότητες», ανθρώπους που έκοψαν κουπόνι και μας είπαν να ξανασυναντηθούμε ή άλλους που δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν και ζήτησαν λίγο καιρό περιθώριο. Επομένως, η κλιμάκωση για τις επόμενες μέρες απαιτεί καλό σχεδιασμό στο χαρτί, συλλογική συζήτηση, ατομικό απολογισμό και εκ νέου χρέωση με έλεγχο στις αποφάσεις. Ολος αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να καταστρωθεί με άξονα το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα, να φτάσει αυτή η απαίτηση για ισχυροποίηση του ΚΚΕ και σε ανθρώπους που για πρώτη φορά μας ακούνε, να γίνει αφορμή για γενικότερη πολιτική συζήτηση για τη στρατηγική του Κόμματος.

Υπαρκτές δυνατότητες αναδεικνύονται από την κατάταξη των Τομεακών Οργανώσεων
Υπαρκτές δυνατότητες αναδεικνύονται από την κατάταξη των Τομεακών Οργανώσεων
Θα βοηθήσει στην πλατιά αυτή εξόρμηση να φαίνεται παντού το ανοιχτό κάλεσμα που κάνει το Κόμμα στην εργατική τάξη. Πρέπει να αξιοποιηθεί ξανά η αφίσα μας για την Οικονομική Εξόρμηση, να κολληθεί σε χώρους δουλειάς και γειτονιές καθώς και να διακινηθεί το φυλλάδιο της ΚΕ με τη σχετική Ανακοίνωση.

Από την αρχή της μάχης βρίσκονται στο πλάι των Οργανώσεων οπαδοί που έχουν χρεωθεί με κουπόνια και έχουν αναλάβει το δικό τους μερίδιο στη μεγάλη προσπάθεια, πολλοί από τους οποίους κάνουν ιδιαίτερα καλή προσπάθεια. Αφενός πρέπει να εξεταστούν δυνατότητες για να ενταχθούν κι άλλοι οπαδοί στη μάχη, αφετέρου οι Οργανώσεις πρέπει να επανέλθουν στους χρεωμένους, να συζητήσουν μαζί τους για τις δυσκολίες που συναντούν, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις ώστε να παραμένουν εξοπλισμένοι με φρέσκα επιχειρήματα στο άνοιγμα που κάνουν.

Στην κατάταξη των Τομεακών Οργανώσεων, στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΤΟ των Νότιων Κυκλάδων με ποσοστό κάλυψης 96,5%, στη δεύτερη η Υπαίθρου Χανίων με 89,86% και στην τρίτη η ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας με 89,34%. Ακολουθούν οι Οργανώσεις: Βόρειων Κυκλάδων με 81,55%, Κεφαλονιάς - Ιθάκης με 78,65%, Σάμου με 76,62%, Υπ. Αχαΐας με 75,17%, Πόλης Βόλου με 73,82%, Εμπορίου - Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας με 73,22%, Πόλης Πάτρας με 72,80%, Μεσσηνίας με 69,92%, Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας με 69,64%, Ηλείας με 69,17%, Αρκαδίας με 68,69%, Υπ. Τρικάλων με 68,28%, Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας με 68,10%, Μεταφορών Αττικής με 67,18%, Πόλης Τρικάλων με 67,02%, Ζακύνθου με 66,03% και Μεσογείων - Λαυρεωτικής με 64,39%.

Διδάσκει η δράση των κομμουνιστών στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Επιτυχημένη εκδήλωση των ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ

Εργαζόμενοι από το εργοστάσιο των Λιπασμάτων βρέθηκαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους
Εργαζόμενοι από το εργοστάσιο των Λιπασμάτων βρέθηκαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους
Η παρουσία πολλών από τους εργαζόμενους του εργοστασίου των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, πριν αυτό κλείσει οριστικά το 1999, μετά από 90 χρόνια λειτουργίας, ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε στην εκδήλωση των ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28/11.

Οι εργαζόμενοι αυτοί σημείωναν συγκινημένοι ότι στο περιεχόμενο της εκδήλωσης έβλεπαν όλη τη ζωή τους, ενώ ενημερώθηκαν για πολλά που αγνοούσαν, κυρίως για τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του εργοστασίου.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε από τους αγώνες των κομμουνιστών στο εργοστάσιο Λιπασμάτων» και εκτός από την ομιλία του Βαγγέλη Μαρούπα, μέλους του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, περιλάμβανε έκθεση αρχειακού υλικού, βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μάλιστα, οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας κυκλοφόρησαν ολιγοσέλιδη μπροσούρα, στην οποία ξεδιπλώνεται η ιστορία του εργοστασίου, που είναι ταυτισμένη με τους σκληρούς εργατικούς αγώνες, στους οποίους πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστές.

Ο Β. Μαρούπας, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η ίδρυση της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων το 1909 επισφράγισε το μετασχηματισμό του Πειραιά σε επίκεντρο της βιομηχανικής ανάπτυξης, λόγω του μεγέθους της, του όγκου της παραγωγής και του εργατικού δυναμικού που απασχόλησε. Στις αρχές του περασμένου αιώνα έχουμε συνολικά συγκέντρωση βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή του Πειραιά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και τη συγκέντρωση της κύριας παραγωγικής δύναμης, της εργατικής τάξης.

Ο Β. Μαρούπας
Ο Β. Μαρούπας
Το εργοστάσιο Λιπασμάτων ανέπτυξε πλούσια παραγωγική δραστηριότητα. Παρήγε μέχρι και πυρίτιδα, που αξιοποιήθηκε ως στρατιωτικό υλικό. Κάτω από σκληρές συνθήκες δουλειάς, οι καπιταλιστές ξεζούμιζαν τους εργάτες και αυγάταιναν τα κέρδη τους.

Κρίσιμο καθήκον η οικοδόμηση του ΚΚΕ στα εργοστάσια

Το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, αποτελεί την επαναστατική πρωτοπορία για να επιτελέσει η εργατική τάξη τον ιστορικό της ρόλο. Οι εργάτες, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους, θα βάλουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, πολέμους. Σε αυτήν την υπόθεση είναι κρίσιμο καθήκον για ένα επαναστατικό κόμμα οι δεσμοί με την εργατική τάξη και η οικοδόμηση στους μεγάλους και κρίσιμους για την οικονομία χώρους δουλειάς.

Τέτοιος, κρίσιμος στρατηγικής σημασίας χώρος ήταν το εργοστάσιο Λιπασμάτων. Τόσο από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας, όσο και από πλευράς συγκέντρωσης εργατικού δυναμικού. Επομένως, ήταν φυσικό και επόμενο οι κομμουνιστές να ρίξουν το βάρος στη δουλειά μέσα στο εργοστάσιο, να βάλουν στόχο για οικοδόμηση κομμουνιστικής οργάνωσης, πυρήνα, όπως λεγόταν τότε.

Η δουλειά αυτή απαιτεί επιμονή και υπομονή, καλό σχέδιο, διάταξη δυνάμεων. Για παράδειγμα, το 1924, επιστρέφει από τη Σοβιετική Ενωση και πιάνει δουλειά στα Λιπάσματα το στέλεχος του ΚΚΕ Δημήτρης Σακαρέλλος, μετέπειτα Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά.

Οπλο αναντικατάστατο αποδείχθηκε ο "Ριζοσπάστης". Επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση αυτή ότι είναι ο οργανωτής της πάλης. Οι ανταποκρίσεις μέσα από το εργοστάσιο βγάζουν προς τον κόσμο, προς το λαό την πραγματικότητα του εργοστασίου. Γράφει ένας σύντροφος σε ανταπόκριση από τη δεκαετία του '80: "Το να μπει ο «Ρ» μέσα στους χώρους δουλειάς, μερικές φορές γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Οπως τώρα που με δικαστική απόφαση, μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, μας απαγόρευσαν τη διακίνηση πολιτικών εντύπων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο «Ρ» δεν διαβάζεται από τους εργάτες. Κάθε Τρίτη έξω από τα Λιπάσματα γίνεται εξόρμηση και 50 τουλάχιστον εργάτες μπαίνουν στο εργοστάσιο με τον «Ρ» στο χέρι. Είναι ξεκάθαρο για τους εργάτες των Λιπασμάτων ότι είναι η εφημερίδα που μιλάει την ίδια γλώσσα με μας, την γλώσσα του αγώνα. Και αυτό το απέδειξε όταν βρέθηκε ακούραστος συμπαραστάτης στις τελευταίες κινητοποιήσεις μας για την εφαρμογή του 40ωρου χωρίς να θιχτούν οι αποδοχές μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1,5 μήνα μετά τις κινητοποιήσεις οι εργάτες κουβαλούν ακόμα τους «Ριζοσπάστες» εκείνων των ημερών".

Αναπτύχθηκαν πολλοί αγώνες, σε συνθήκες έντονης διαπάλης με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, επίσημους και ανεπίσημους. Πολλές απεργιακές μάχες ξεχωρίζουν. Βασικό στοιχείο τους είναι η συμμετοχή συνολικά της εργατογειτονιάς της Δραπετσώνας, που βίωνε την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά κυρίως ήξερε τα βάσανα της εργατικής τάξης. Σταθμός είναι η απεργία του 1929. Είναι η απεργία που οι μπράβοι της εταιρείας και η Αστυνομία επιτίθενται στους απεργούς με χειροβομβίδες και όπλα, πολλοί συλλαμβάνονται, 16 τραυματίζονται σοβαρά και 3 δολοφονούνται. Οι καταγγελίες σε ανακοίνωση της "Ενωτικής ΓΣΕΕ" αναφέρουν ότι τα πτώματα κρατούνται κρυμμένα μέσα στο εργοστάσιο, ενώ λίγες μέρες αργότερα ανακαλύπτονται πεταμένα κοντά στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του κάθε καλού, όπως παρουσιάζεται, εργοδότη.

Απάντηση στα ψέματα για την εργατική τάξη

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, όπως και άλλα εργοστάσια. Με αφορμή αυτό το φαινόμενο εδώ και πολλές δεκαετίες, λογής λογής οπορτουνιστές και καθηγητές πανεπιστημίων μιλάνε για το τέλος του ιστορικού ρόλου της εργατικής τάξης, ότι η εργατική τάξη συρρικνώνεται. Αυτή η σκέψη προεκτείνεται στο ότι δεν πρέπει να υπάρχει Κόμμα της εργατικής τάξης, ότι δεν μπορεί να μπαίνει ζήτημα για εργατική εξουσία. Για να δούμε τα επιχειρήματά τους:

Λένε ότι "η εργατική τάξη έχει μικρύνει". Σίγουρα την περίοδο της κρίσης μεγαλώνει ο εφεδρικός στρατός των ανέργων, καθώς η κρίση για να ξεπεραστεί από το κεφάλαιο προϋποθέτει την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και άρα της κύριας παραγωγικής δύναμης που είναι ο άνθρωπος. Αλλά οι άνεργοι, που αποτελούν μέρος της εργατικής τάξης, αυξάνονταν πάντα στις κρίσεις, ακόμα και όταν ο Πειραιάς ήταν γεμάτος εργοστάσια.

Είναι γεγονός ότι το βιομηχανικό προλεταριάτο έχει αλλάξει μορφή σε μεγάλο βαθμό. Η τάση άλλωστε στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες είναι η διόγκωση του τομέα που η αστική στατιστική αποκαλεί "τριτογενή". Είναι γεγονός ότι έχει υποχωρήσει η μεταποίηση, όπως οικοδομή, μέταλλο, όχι γιατί δεν καλύπτει ανάγκες ή δεν υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες, αλλά ως τομείς που απαιτούν αυξημένες επενδύσεις κινούνται κύρια σε χώρες με πιο φτηνές πρώτες ύλες και πιο φτηνό εργατικό δυναμικό. Ομως, η βιομηχανία, η παραγωγική διαδικασία που προσθέτει αξία, η πηγή της υπεραξίας που τσεπώνουν οι κεφαλαιοκράτες, αυξάνεται και αγκαλιάζει νέους τομείς, όπως μεταφορές, τηλεπικοινωνίες κ.ά. Αρα ούτε το βιομηχανικό προλεταριάτο μειώνεται.

Φυσικά, το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων επιβεβαιώνει την απλή αλήθεια: Οτι το καπιταλιστικό σύστημα είναι εχθρικό προς τις λαϊκές ανάγκες και αυτό δεν παίρνει γιατρειά. Γιατί, ας πούμε, κλείνουν τα εργοστάσια; Μα γιατί ο καπιταλιστής δεν έχει το προσδοκώμενο κέρδος. Γιατί έχουμε δει κερδοφόρα εργοστάσια να κλείνουν. Τα εργοστάσια τα κλείνει ο ανταγωνισμός, είτε ανάμεσα στον ίδιο κλάδο όταν επικρατεί ο ισχυρότερος, είτε και ολόκληρου του κλάδου όταν άλλοι κλάδοι εμφανίζουν μεγαλύτερη δυναμική. Αρα δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργατών για καλύτερη ζωή, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Ας δούμε και την πείρα του εργοστασίου Λιπασμάτων. Σύμφωνα με αυτούς που λένε ότι οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια θα έπρεπε οι εργάτες στα Λιπάσματα να μην αγωνίζονται κόντρα στα εργοδοτικά εγκλήματα. Να κάθονται ήσυχοι, να παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, να μην ξέρουν αν θα ξαναδούν την οικογένειά τους και να αρκούνται στο εξής προστατευτικό μέτρο που είχε πάρει η εργοδοσία: Στις φωτογραφίες εργατών που γκρεμίζονται από σκαλωσιές, κομμένα πόδια και ηλεκτροπληξίες σε παραστάσεις στους τοίχους που σου κόβουν το αίμα. Και από κάτω η επιγραφή: "Αυτά παθαίνει όποιος δεν προσέχει. Η εταιρεία δεν έχει καμιά ευθύνη για τα ατυχήματα!".

Το ΚΚΕ λέει ότι σήμερα η χώρα έχει τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες για να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι με κίνητρο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ορος είναι να γίνουν τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, να κοινωνικοποιηθούν. Στον κοινωνικοποιημένο τομέα η εργατική εξουσία με κεντρικό σχεδιασμό θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και φυσικά τον άνθρωπο, που σήμερα αχρηστεύεται με βάση τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας».

ΟΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τραγούδια του λαϊκού κινήματος της περιόδου 1940 - 1949

Αλλη μια όμορφη έκδοση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
«Τραγούδια του λαϊκού κινήματος περιόδου 1940 - 1949 από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας» είναι ο τίτλος έκδοσης που επιμελήθηκε το ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πλούσια, πολύμορφη δραστηριότητα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ που αναπτύσσουν η ΚΕ, οι Κομματικές και οι ΚΝίτικες Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η έκδοση κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο 3 Δεκέμβρη, και θα διακινείται από τις Οργανώνεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία.

Την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., οι ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης, στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής (πλατεία Ταχυδρομείου) και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η παραχάραξη της Ιστορίας είναι εργαλείο στην υπηρεσία του αστικού πολιτικού συστήματος

MotionTeam

Με μαζική συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας, αλλά και πανεπιστημιακών δασκάλων και εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση με θέμα «70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια. Μάθε την Αλήθεια, πάλεψε γι' αυτήν», που διοργάνωσε η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η παραχάραξη της Ιστορίας του ΚΚΕ αποτελεί εργαλείο στην υπηρεσία των σημερινών αναγκών του αστικού πολιτικού συστήματος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκδοση των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη με τίτλο «Εμφύλια πάθη: 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμφύλιο», που, όπως είπε, αποτελεί ένα πρόχειρο εγχειρίδιο προπαγάνδας με επαναλήψεις και αντιφάσεις κατά του ΚΚΕ, όμοιο με τα «λυσάρια» που κυκλοφορούν στα σχολεία για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Για το κάθε ΚΚ, παραμένει επίκαιρο και εφικτό, παρά την προσωρινή υποχώρηση του επαναστατικού κινήματος, το καθήκον της ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας, με βάση τις θεμελιακές αρχές της και τη βαθιά μελέτη των εξελίξεων σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Η επαναστατική μας θεωρία από τη φύση και τον χαρακτήρα της δεν μπορεί να μένει στατική και ακίνητη, αφού το φιλοσοφικό της υπόβαθρο είναι ο διαλεκτικός υλισμός στη φύση και στην κοινωνία. Και αν υποτιμήσεις την ανάγκη ανάπτυξης της θεωρίας, τότε η ζωή θα εκδικηθεί με διάφορους τρόπους.


Τέτοια παθήματα ζήσαμε, και όφειλαν να γίνουν μαθήματα, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, καθώς εκ των πραγμάτων άνοιξε όλο το ζήτημα επανεξέτασης της στρατηγικής του ΔΚΚ και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν, που το μελετάμε χωρίς μηδενισμό αλλά και ωραιοποίηση. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι τάχα δεν ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της επαναστατικής μας θεωρίας, ακόμα και όταν προσφεύγουν σε κάποια υπαρκτά προβλήματα από την Ιστορία μας, ένα στόχο έχουν: να εγκαταλείψουμε τη θεωρία μας, να καταργήσουμε τις θεμελιακές αρχές».

  • Εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Αναγκαία η βελτίωση της διακίνησής του σε χώρους δουλειάς στρατηγικής σημασίας

Εκδήλωση της ΚΟΒ ΟΤΕ, αφιερωμένη στην εφημερίδα μας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη

Στο πατάρι της «Σύγχρονης Εποχής» φιλοξενήθηκε η εκδήλωση
Στο πατάρι της «Σύγχρονης Εποχής» φιλοξενήθηκε η εκδήλωση
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες Οργανώσεων του ΚΚΕ, σχετικών με την εφημερίδα μας, που στόχο έχουν να αναδειχθεί η ηρωική ιστορική της διαδρομή, αλλά και να μετρηθούν βήματα στην αξιοποίηση και τη διακίνησή της. Αυτή η προσπάθεια θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο των 100 χρόνων του Κόμματος και πρέπει να συνδυαστεί με αρθρογραφία και ανταποκρίσεις από όλη την Ελλάδα, με αφορμή τη σχετική δράση που θα αναπτυχθεί.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, την προηγούμενη Πέμπτη 24/11, η ΚΟΒ ΟΤΕ της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής πραγματοποίησε εκδήλωση, με θέμα «"Ριζοσπάστης": μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης», με ομιλητή τον Τάσο Γαλανόπουλο, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Στην εκδήλωση, αναπτύχθηκε συζήτηση με ερωτήματα, αλλά και μεταφορά πείρας γύρω από την αξιοποίηση της εφημερίδας, καθώς και προβληματισμός με προτάσεις για τη βελτίωσή της.

Ο Τ. Γαλανόπουλος με την εισηγητική ομιλία του ανέδειξε το χαρακτήρα του «Ριζοσπάστη» ως οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, διαφωτιστή και οργανωτή της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της, ως όπλο στα χέρια μελών και φίλων του Κόμματος. Στάθηκε επίσης στο ότι η διακίνηση της εφημερίδας είναι άρρηκτα δεμένη με το στόχο για την οικοδόμηση γερών Κομματικών Οργανώσεων στους τόπους δουλειάς και το χτίσιμο ισχυρών δεσμών με τους εργαζόμενους. «Επομένως», τόνισε, «η καλή μελέτη και η διακίνηση του "Ριζοσπάστη" αποτελεί χωρίς υπερβολές στοιχείο ταξικής αναμέτρησης στην πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της».

Ο ομιλητής ξεχώρισε, επίσης, ως επιτακτική την ανάγκη για αποφασιστική βελτίωση της κομματικής παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα για μια οργάνωση που παρεμβαίνει σε έναν πολύ μεγάλο, στρατηγικής σημασίας εργασιακό χώρο, στον όμιλο εταιρειών ΟΤΕ. Επίσης, μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή αναδείχθηκε η ηρωική διαδρομή της εφημερίδας του Κόμματός μας που επιβεβαιώνει την ιστορική σχέση και το δέσιμό της με τους εργάτες, όπως και η άβυσσος που τη χωρίζει από τις αστικές εφημερίδες.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους συγκεντρωμένους είχε το δικό της ενδιαφέρον, καθώς τέθηκαν ερωτήματα, προτάσεις αλλά και παρατηρήσεις, όπως για τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ο «Ριζοσπάστης» με κάποιο ιστορικό ένθετο. Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν επίσης να προκηρυχθεί άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις για τη διακίνηση και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» στο πλαίσιο των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σε όσα επισημάνθηκαν ήταν η ανάγκη μελέτης της εφημερίδας σε έντυπη μορφή, αγοράζοντάς την, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή το διάβασμα από το έντυπο βοηθάει περισσότερο στην αφομοίωση σε σχέση με την οθόνη του υπολογιστή.

Στην εκδήλωση προβλημάτισε η μη καλή σχέση με το διάβασμα, ειδικά των πιο νέων ηλικιών. Από την άλλη, μεταφέρθηκε το γεγονός ότι ειδικά στους χώρους των τηλεπικοινωνιών, εργάζονται πολλοί απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πρέπει να απασχολήσει την Οργάνωση το πώς ο «Ριζοσπάστης» θα κερδίσει νέους αναγνώστες, καλλιεργώντας το ταξικό κριτήριο.

Τέλος, πολύ σημαντική ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε για τη δουλειά της Οργάνωσης με τον «Ριζοσπάστη» στον ΟΤΕ, όπως με το πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε (27/10/2016) για την αντιπαράθεση με τη διοίκηση του Ομίλου και την εργοδοτική ομοσπονδία, αλλά και για τη διαχρονική προσπάθεια, τη μάχη για να μπει στους χώρους δουλειάς, να σπάσει ο φόβος. Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων ήταν το παράδειγμα της ακούραστης διακίνησης του «Ριζοσπάστη» σε χώρους του ΟΤΕ, όπως της οδού Τροίας, που στην περίοδο 2001 - 2009 ήταν πολλές χιλιάδες φύλλα, καθώς και η φροντίδα να υπάρχει πάντα το πρωτοσέλιδο σε ταμπλό ή ένα φύλλο στο κυλικείο, για να προσελκύει το ενδιαφέρον του εργαζόμενου.

Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τον ΔΣΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο: «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»:

Σήμερα Παρασκευή, στις 6.00 μ.μ., στο Δημαρχείο Καισαριανής.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Γλυφάδα, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας και Γ. Γεννηματά). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) από την ΤΟ Εμπορίου Υπηρεσιών Αττικής

Την Κυριακή 4/12

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λυκόβρυσης (όπισθεν Δημαρχείου)

-- Στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πτολεμαΐδας

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σπάνιο αρχειακό υλικό περιλαμβάνεται στα ημερολόγια με θέμα τον ΔΣΕ

Το εξώφυλλο του ημερολογίου για τη 2η Μεραρχία
Το εξώφυλλο του ημερολογίου για τη 2η Μεραρχία
Στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ εντάσσεται η προσπάθεια της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ να συγκεντρώσει αρχειακό υλικό από τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού στην περιοχή. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στη μελέτη εκδόσεων, εφημερίδων και κρατικών αρχείων της εποχής, αλλά και στην επαφή με επιζώντες και απογόνους μαχητών, ενώ σ' αυτό συμβάλλουν και φίλοι του Κόμματος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όσο κλιμακωνόταν αυτή η δραστηριότητα με τις σχετικές εκδηλώσεις των ΚΟ, τόσο πλήθαιναν οι περιπτώσεις ανθρώπων που προσέρχονταν και παρέδιδαν πολύτιμο υλικό που είχαν φυλαγμένο από την τρίχρονη εποποιία, ή που συγκέντρωσαν με μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, τους οποίους η Οργάνωση ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους.

Ενα μέρος από το αποτέλεσμα της παραπάνω δουλειάς συμπεριλαμβάνεται στα ημερολόγια που εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας για το 2017. Ο όγκος του υλικού, ο διαφορετικός χώρος δράσης της κάθε Μεραρχίας στην περιοχή, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδοθούν φέτος δυο ξεχωριστά ημερολόγια, με το ένα να είναι αφιερωμένο στη 2η Μεραρχία του ΔΣΕ (Ρούμελη) και στο Αρχηγείο Δυτικής Στερεάς και το άλλο στην 3η Μεραρχία (Πελοποννήσου) και στο Αρχηγείο Αχαϊοήλιδας. Εκτός από τα παραπάνω διακινείται και το ημερολόγιο της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που είναι αφιερωμένο στο Τμήμα του ΔΣΕ που έδρασε στην Κεφαλονιά, στηριγμένο επίσης σε πολύτιμο αρχειακό υλικό.

Ετσι, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ θα έχουν συντροφιά στην καθημερινότητά τους για την επόμενη χρονιά τις ηρωικές σελίδες που έγραψε το Κόμμα με τη συγκρότηση του ΔΣΕ. Η χρήση του ημερολογίου θα είναι μια καθημερινή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα της τρίχρονης δράσης του μεγαλύτερου δημιουργήματος του ΚΚΕ τον περασμένο αιώνα. Η ηρωική δράση του ΔΣΕ αποτυπώνεται στις σελίδες αυτών των εκδόσεων μέσα από ντοκουμέντα σπάνια, με κάποια από αυτά να δημοσιεύονται πρώτη φορά.

Ο νομάρχης Ευρυτανίας ενημερώνει την κυβέρνηση για τη διανομή τροφίμων από τον ΔΣΕ στον τοπικό πληθυσμό
Ο νομάρχης Ευρυτανίας ενημερώνει την κυβέρνηση για τη διανομή τροφίμων από τον ΔΣΕ στον τοπικό πληθυσμό
Ξεχωρίζουν π.χ. στο ημερολόγιο για τη 2η Μεραρχία και το Αρχηγείο Δυτικής Στερεάς οι εφημερίδες της εποχής, ανάμεσα στα άλλα και για την κατάσταση που επικρατούσε στην Αιτωλοακαρνανία την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας. Περιλαμβάνονται, επίσης, φωτογραφίες και χάρτες, ιδιαίτερα από τη μάχη της Καρδίτσας και από την κατάληψη του Καρπενησίου. Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο του νομάρχη Ευρυτανίας προς την κυβέρνηση, που ενημερώνει για διανομή από τον ΔΣΕ δωρεάν τροφίμων και ειδών υπόδησης στους κατοίκους του Καρπενησίου και ζητούσε οδηγίες «δια την μελλοντικήν είσπραξιν των κατά τα ανωτέρω διανεμηθέντων εφοδίων».

Στο ημερολόγιο της 3ης Μεραρχίας και του Αρχηγείου Αχαΐοήλιδας δημοσιεύονται για πρώτη φορά φωτογραφίες του Νίκου Γκότση, αντισυνταγματάρχη, διευθυντή Δικαστικού της 3ης Μεραρχίας, έγγραφα από την οργάνωση της Λαϊκής Δικαιοσύνης, όπως και σπάνιες φωτογραφίες και δημοσιεύματα από την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας ή από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, στην Πάτρα. Τέλος, περιλαμβάνονται φωτογραφίες, χάρτες και μαρτυρίες από τις μεγάλες μάχες του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, από τη συγκρότηση και δράση της 3ης Μεραρχίας (για το θεσμό των Πολιτικών Επιτρόπων, τη Σχολή Αξιωματικών, το Λαϊκό Διδασκαλείο κ.ά.).

Αντίστοιχα, στο ημερολόγιο για το Τμήμα του ΔΣΕ στην Κεφαλονιά ξεχωρίζει το «Δελτίον Ειδήσεων», η εφημερίδα του Τμήματος, που παρά τις αντιξοότητες επικοινωνούσε με το Γενικό Αρχηγείο.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε στελέχη της 2ης Μεραρχίας και του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς, στελέχη του ΓΠ Πελοποννήσου και της 3ης Μεραρχίας, που έδρασαν σε Αχαΐα και Ηλεία ή «έπεσαν» εκεί. Δεν είναι, βέβαια, δυνατό στα περιορισμένα όρια του ημερολογίου να γίνει αναφορά στους χιλιάδες ήρωες και ηρωίδες που πάλεψαν δίνοντας τη ζωή τους, αντιμετωπίζοντας την αστική τάξη, το κράτος της και τους μηχανισμούς του.

Απόφαση του ΓΑ του ΔΣΕ για την οργάνωση της Λαϊκής Δικαιοσύνης και διαταγές της Δ/νσης Δικαστικού της 3ης Μεραρχίας
Απόφαση του ΓΑ του ΔΣΕ για την οργάνωση της Λαϊκής Δικαιοσύνης και διαταγές της Δ/νσης Δικαστικού της 3ης Μεραρχίας
Οπως αναφέρεται και στον πρόλογο των ημερολογίων: «Σ' αυτά εδώ τα χώματα το ΚΚΕ, ο ΔΣΕ, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ανέπτυξαν τότε πλούσια δράση, που απ' τη μία έγιναν "θρύλος" που θερμαίνει τα όνειρα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κι απ' την άλλη "φάντασμα" που τρομοκρατεί τα τζάκια της αστικής τάξης, παλιά και νέα, οικονομικά και πολιτικά. Μπορεί ο ΔΣΕ να ηττήθηκε στρατιωτικά, όμως ούτε οι θηριωδίες που ακολούθησαν από το αστικό κράτος ούτε ο αντικομμουνισμός κατόρθωσαν να σβήσουν το μεγαλείο της πάλης του, την ηθική και πολιτική του ανωτερότητα και υπεροχή!».


Απόσπασμα επιστολής του Γ. Παπανδρέου, με την οποία ζητάει την «απόλυση» κρατούμενων ταγματασφαλιτών
Απόσπασμα επιστολής του Γ. Παπανδρέου, με την οποία ζητάει την «απόλυση» κρατούμενων ταγματασφαλιτών

Το εξώφυλλο του ημερολογίου για την 3η Μεραρχία
Το εξώφυλλο του ημερολογίου για την 3η Μεραρχία

Στον ΔΣΕ Κεφαλονιάς είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης
Στον ΔΣΕ Κεφαλονιάς είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ