Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στο Πάρκο Φιξ: Συνέντευξη με τον Π. Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για την προετοιμασία και το περιεχόμενο του Διημέρου

-- ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Συνεχίζεται η πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές του Λεκανοπεδίου

-- Εκδηλώσεις για το Αρχηγείο Τζουμέρκων του ΔΣΕ: Ρεπορτάζ από τις διήμερες εκδηλώσεις της ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ και αποσπάσματα από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του Κόμματος

-- Δυτική Μακεδονία: Ζωντανό μάθημα Ιστορίας στα χνάρια του ΔΣΕ στο Γράμμο

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Το Σάββατο 25/6 θα μιλήσει η Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ.

Στο Διήμερο θα δώσουν το «παρών» μεταναστευτικές κοινότητες και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζήτηση, ταμπλό με εκθέσεις και λαϊκά γλέντια. Στο χώρο θα λειτουργούν, επίσης, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Διημέρου, οι εκδηλώσεις του οποίου θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 24/6
  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Στις 8.30 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές τους: Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

-- Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Παράσταση Καραγκιόζη

Το Σάββατο 25/6
  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Βαλκανικοί χοροί από το σύλλογο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina».

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση.

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

Οι κοινότητες μεταναστών

Συμμετοχή στο Διήμερο έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής οι εξής κοινότητες μεταναστών: Γεωργίας, Γκάνας, Ζιμπάμπουε, Καμερούν, Κένυας, Κονγκό, Μαδαγασκάρης, Μοζαμβίκης, Μπαγκλαντές (Ενωση Εργαζομένων), Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρίας, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Τανζανίας.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΦΙΞ
Μαζί παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό, τους πολέμους και την προσφυγιά

Συνέντευξη με τον Π. Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, για το Διήμερο που ξεκινά την Παρασκευή 24/6

Την Παρασκευή 24/6 ξεκινά το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργαζομένων που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια, με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά».

Για το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και την προετοιμασία των εκδηλώσεων, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

***

-- «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά». Τι σηματοδοτεί το σύνθημα του φετινού Διημέρου;

-- Το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργαζομένων αποτελεί άλλον ένα σημαντικό σταθμό στην πλούσια δράση της ΚΟ Αττικής γύρω από το ζήτημα του Προσφυγικού. Με το σύνθημά μας θέλουμε και μέσα από τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Φιξ να αναδείξουμε σε Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους ότι τα προβλήματά τους έχουν κοινή αιτία, επομένως μαζί πρέπει να παλέψουν για να ζήσουν καλύτερες μέρες. Η κοινή αυτή αιτία της φτώχειας και της ανέχειας, της προσφυγιάς και των πολέμων δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που, είτε με όπλα είτε χωρίς, στερεί από τους εργαζόμενους τον πλούτο που παράγουν και τους καταδικάζει στην εξαθλίωση για να αυγατίζουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Τους καταδικάζει να βιώνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, να ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Χτες στα Βαλκάνια, σήμερα στη Συρία, αύριο στη Λιβύη, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο, εξαιτίας των ανταγωνισμών των μονοπωλίων. Αναδεικνύουμε ποιοι ευθύνονται για το μακελειό που είναι σε εξέλιξη, δηλαδή η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που για να βάλουν χέρι τα μονοπώλιά τους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτών των χωρών, χιλιάδες ξεριζώνονται και θαλασσοπνίγονται.

-- Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων πώς «δένεται» με αυτήν την πραγματικότητα;

-- Τα τελευταία χρόνια, λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το προσφυγικό πρόβλημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Μόνο το 2014 ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο έφτανε τα 60 εκατομμύρια, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το σύνολο των προσφύγων που έφτασαν στην ΕΕ το 2015, και οι οποίοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, πάνω από 850 χιλιάδες πέρασαν μέσω Ελλάδας, με την πλειοψηφία να είναι Σύροι. Σήμερα, στην Ελλάδα, παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 50 χιλιάδες πρόσφυγες στα διάφορα «κέντρα φιλοξενίας». Ειδικά στην Αττική, ο αριθμός τους υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 15 χιλιάδες.

Προφανώς, αυτές οι εξελίξεις βάζουν το στίγμα τους στις φετινές εκδηλώσεις, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην προετοιμασία τους. Θέλουμε το Διήμερο αυτό να αποτελέσει μια αφορμή για να προωθηθεί η κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό. Να αναδειχθούν οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης που, από τη μία είναι σύμμαχος εκείνων που ευθύνονται για τον ξεριζωμό των χιλιάδων προσφύγων και από την άλλη συνδιαμόρφωσε και συνυπέγραψε τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων. Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, έφερε και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που η παρουσία του περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση και μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις.

Για όλα αυτά συζητάμε πολλούς μήνες τώρα και πρόκειται για εκτιμήσεις του ΚΚΕ που επιβεβαιώνονται πλήρως. Εξ αρχής το Κόμμα μας είχε δηλώσει ότι η λύση δεν βρίσκεται στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, στην εφαρμογή της συνθήκης «Δουβλίνο 2», αλλά στην ανυπακοή, στον εφοδιασμό των προσφύγων με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στους προορισμούς που επιθυμούν. Αυτές οι πλευρές θα μας απασχολήσουν στις εκδηλώσεις του Διημέρου, όπως άλλωστε απασχολούν και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Πλούσια δράση για την ταξική αλληλεγγύη και την κοινή πάλη

-- Το Διήμερο θα αποτελέσει κορύφωση μιας πλούσιας δραστηριότητας...

-- Από την πρώτη στιγμή που οι πρόσφυγες έφτασαν στο Λεκανοπέδιο, η ΚΟ Αττικής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να διαμορφωθεί δίκτυο αλληλεγγύης, να δυναμώσει η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης αυτών των ανθρώπων, αλλά και για να οργανωθεί η πάλη. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πρωτοστάτησαν σε αυτήν την κατεύθυνση με όλους τους τρόπους και κυρίως μέσα από την πρωτοπόρα δράση τους στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς. Είμαστε καθημερινά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου οι πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά.

Στην προσπάθειά μας να οργανωθεί η αλληλεγγύη, απευθυνθήκαμε θαρρετά στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που επίσης πλήττονται σήμερα από την αντιλαϊκή πολιτική και η ανταπόκριση που συναντάμε είναι πολύ ενθαρρυντική. Οι χιλιάδες τόνοι τροφίμων και άλλων αναγκαίων αγαθών, ακόμα και η χαρτική ύλη που συλλέχθηκε για το αυτοσχέδιο σχολείο Αγγλικών των προσφύγων στο Ελληνικό, είναι από το υστέρημα των εργαζομένων.

Αυτή η γνήσια ταξική αλληλεγγύη θέλουμε να ενταθεί με κάθε τρόπο. Είναι για εμάς άλλη μια μάχη, κόντρα στη «φιλανθρωπία» και την ελεημοσύνη των ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων, με ύποπτο πολλές φορές ρόλο, που κάνουν μπίζνες με τον πόνο των προσφύγων από τη στιγμή που φτάνει η βάρκα στα νησιά μέχρι και σήμερα μέσα στους καταυλισμούς.

-- Υπάρχουν μετανάστες που ζουν δεκαετίες στην Αττική. Η παρέμβαση της Οργάνωσης σε αυτούς πού στοχεύει;

-- Τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα τους αντιμετωπίζουμε ακριβώς ως αυτό που είναι: Σαν κομμάτι της εργατικής τάξης. Τους προηγούμενους μήνες βρεθήκαμε στις δεκάδες κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος μαζί με χιλιάδες μετανάστες στο δρόμο του αγώνα.

Δεν παραβλέπουμε ότι αυτό το κομμάτι των εργαζομένων αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες για να μπει στην πάλη, είναι πιο ευάλωτο στις πιέσεις και τους εκβιασμούς του κράτους και της εργοδοσίας. Αναμετρηθήκαμε και έτσι συνεχίζουμε με αυτές τις δυσκολίες, γιατί η αποφασιστική συμμετοχή στην ταξική πάλη των μεταναστών εργατών είναι σημαντικό στοιχείο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Καλούμε, επίσης, όλη την εργατική τάξη να απορρίψει το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που καλλιεργείται χρόνια τώρα από το σύστημα και ειδικά από την εγκληματική φασιστική Χρυσή Αυγή. Στόχος τους είναι να εμποδίζεται η ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, η κοινή πάλη, να διασπάται η εργατική τάξη για να βγαίνει αλώβητο το κεφάλαιο. Οι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι χιλιάδες Ελληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας είναι αποτελέσματα αυτού του δρόμου ανάπτυξης, και όχι επειδή «οι ξένοι μάς παίρνουν τις δουλειές», όπως αναπαράγουν οι φασίστες.

-- Τι άλλες πρωτοβουλίες παίρνονται για την προετοιμασία του Διημέρου;

-- Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διημέρου είναι σε εξέλιξη ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν πλήθος μεταναστών, όπως στη βιομηχανία, στις κατασκευές και αλλού, όπως επίσης και σε γειτονιές της Αττικής που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες.

Ταυτόχρονα, επισκεπτόμαστε διαρκώς τους προσφυγικούς καταυλισμούς και μάλιστα η ΚΟ Αττικής έχει εκδώσει και διακινεί ξεχωριστή ανακοίνωση, μεταφρασμένη στις γλώσσες των προσφύγων, καλώντας τους μπροστά στο Διήμερο.

Τέλος, είναι πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο η συμμετοχή 17 μεταναστευτικών κοινοτήτων στις εκδηλώσεις του Διημέρου, με περίπτερα, με τα υλικά τους, τα μουσικά και χορευτικά τους συγκροτήματα.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τιμή γι' αυτούς που πάλεψαν για μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση τιμής στους ήρωες του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ

Από την εκδήλωση στην Αρτα
Από την εκδήλωση στην Αρτα
Στην κεντρική εκδήλωση στην Αρτα, ανάμεσα σε άλλα, η Αλ. Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία της σημείωσε: «Σήμερα, βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων δράσης του Κόμματος, τιμάμε τα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ, και πιο ειδικά όλους αυτούς που με ανιδιοτέλεια πρόσφεραν τη ζωή τους για τα συμφέροντα του λαού, πολεμώντας στις γραμμές του Αρχηγείου των Τζουμέρκων.

Οι ποικιλώνυμοι αντίπαλοί μας, που ταυτόχρονα είναι αποδειγμένοι εχθροί του λαού, σχολιάζουν ότι το ΚΚΕ "ξύνει παλαιές πληγές", υμνεί έναν "αδελφοκτόνο" όπως ισχυρίζονται, πόλεμο. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς, υποκριτικά, εύχονται να μη ζήσει ξανά ο τόπος τέτοια τραγωδία, ο "αδελφός να σκοτώνει αδελφό", όπως λένε. Αλλοι, δήθεν αντικειμενικοί και ουδέτεροι, τα βάζουν με το κακό ριζικό του Ελληνα, που τάχα έχει στο DNA του την εμφύλια σύρραξη, παραφράζουν και συκοφαντούν συνειδητά το σύνθημα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ ήταν ηρωικός και δίκαιος, ταξικός και διεθνιστικός. Δεν ήταν πόλεμος ανάμεσα σε αδέλφια, ούτε ήταν ένας, ακόμη, πόλεμος που ξέσπασε με ευθύνη και των δύο πλευρών, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αστοί ιστορικοί επιστήμονες, που τάχα ανακάλυψαν ένα μέσο δρόμο ιστορικής ερμηνείας των γεγονότων.

Στο βήμα η Αλ. Παπαρήγα
Στο βήμα η Αλ. Παπαρήγα
Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια, ας δώσουν σημασία στην απάντηση που προκύπτει από το παρακάτω ερώτημα:

Από πού προέρχονταν οι πρώτες ένοπλες ομάδες που σχηματίσθηκαν και στη συνέχεια αποτέλεσαν τον ΔΣΕ; Από πού προήλθαν οι 83 νεκροί που υπηρέτησαν στο Αρχηγείο του ΔΣΕ στα Τζουμέρκα που πήρε το όνομα του τιμημένου νεκρού υποστράτηγου και διοικητή του Θόδωρου Ζαλοκώστα; Από πού προέρχονταν οι 70 Αρτινοί νεκροί που υπηρέτησαν σε μονάδες του ΔΣΕ, άλλων περιοχών, εκτός δηλαδή του Αρχηγείου των Τζουμέρκων; Από πού προέρχονταν οι 101 νεκροί, που είχαν έλθει από άλλες περιοχές και σκοτώθηκαν στις μάχες της Αρτας;

Μία ήταν η βασική πηγή προέλευσης των πρώτων πυρήνων μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ:

Η γενιά της 10ετίας του '20 και του '30, αυτή που πρωτοστάτησε στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν οι ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες, που με το όπλο στο χέρι πάλεψαν «με θεούς και δαίμονες», που λέει ο λαός, για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τριπλή κατοχή, την ιταλική, γερμανική και βουλγαρική. Οι πολύ νεότεροι που πήραν το δρόμο του ΔΣΕ το αποφάσισαν όταν είδαν ότι οι μοναδικά διωκόμενοι Ελληνες, μετά την κατοχή, ήταν οι κομουνιστές και οι κομμουνίστριες, αυτοί που καθοδήγησαν τον αγώνα απελευθέρωσης του ελληνικού λαού.

Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Contrasto» και τον Γ. Ανδρεάτο
Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Contrasto» και τον Γ. Ανδρεάτο
Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες ήταν η βασική μάζα των διωκομένων, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο αδικαιολόγητος συμβιβασμός με τη συμφωνία της Βάρκιζας και λίγο πιο πριν με τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας. Ο αντίπαλος την υποχώρηση την αξιοποιεί για να σε εξοντώσει ολοκληρωτικά. Αυτό το δίδαγμα είναι πολύτιμο.

Ο αντίπαλος ήξερε καλά ότι το ΚΚΕ, παρά τα λάθη στρατηγικού χαρακτήρα, δεν ήταν διατεθειμένο να εκθέσει και να ντροπιάσει το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, δεν ήταν διατεθειμένο να το βάλουν στο χέρι».

Η ίδρυση του Αρχηγείου των Τζουμέρκων

Σχετικά με την ίδρυση του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ, σημείωσε: «...Το 1945, λίγο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, η εθνοφυλακή και οι παρακρατικές συμμορίες των ΜΑΥδων καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΕΛΑΣ στην Αρτα, με επικεφαλής την εθνοφυλακή. Το μίσος τους ήταν απύθμενο, ήθελαν εκδίκηση, επειδή χιλιάδες αγωνιστές στην περιοχή στήριξαν τον αγώνα του ΕΛΑΣ. Δεν ήθελαν να αφήσουν ούτε έναν κομμουνιστή, ΕΛΑΣίτη, ΕΑΜίτη ζωντανό. Μπροστά στους κομμουνιστές της Αρτας όπως και όλης της Ελλάδας έμπαινε ένα ερώτημα "αντίσταση ή υποταγή", "ζωή ή θάνατος".

Το τρομοκρατικό όργιο οδήγησε, και σωστά, να σχηματιστούν οι πρώτες ομάδες των ένοπλων αγωνιστών στα Τζουμέρκα, όπως και σε όλα τα βουνά της Ελλάδας. Ανάμεσά τους ήταν μια μικρή ομάδα 9 μαχητών που χτύπησε τις παρακρατικές συμμορίες στα χωριά της περιοχής. Αλλη ομάδα κατέφυγε και έδωσε μάχη στους Μελισσουργούς, στο Πεντάλοφο, στην Πυρσόγιαννη, στο Σκαλοχώρι και ξεκίνησε η συγκέντρωση στα Τζουμέρκα. Τον Απρίλη του 1947, οι λιγότεροι από 100 μαχητές γίνονται 200.

Από την εκδήλωση στο μνημείο στις Μελάτες
Από την εκδήλωση στο μνημείο στις Μελάτες
Η περιοχή των Τζουμέρκων έπαιζε υπερτοπικό ρόλο, συνιστούσε, για τις δυνάμεις του ΔΣΕ, πέρασμα από τη νότια Ελλάδα προς το Γράμμο, οδηγούσε στη συνένωση των χωριστών δυνάμεων στα νώτα των κυβερνητικών.

Με την ίδρυση του Αρχηγείου του ΔΣΕ των Τζουμέρκων στις 27 Δεκέμβρη του '46 οι σκόρπιες ομάδες αποκτούν ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο. Απελευθερώνονται 16 χωριά. Οι μαχητές Παλιούρας, Μίτζας, Παπαγιάννης και άλλοι δίνουν αλλεπάλληλες μάχες με τον εθνικό αστικό στρατό, σημειώνουν νίκες, αλλά ο συσχετισμός είναι υπέρτερος, δεν αρκεί η αυταπάρνηση. Στο Μοναστήρι Μελατών, που τότε έγινε η έδρα του αστικού στρατού και των συμμοριών του, οδήγησαν τους αιχμαλώτους μαχητές του ΔΣΕ για να τους βασανίσουν, και τελικά με όλη τη βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει τους δήμιους της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, έφθασαν στον αποκεφαλισμό τους.

Το δίχρονο '48 - '49 η Αρτα αναδείχθηκε, και αυτή, σε τόπο συγκρούσεων με αντίπαλο τον εθνικό αστικό στρατό και το παρακράτος που τον στήριζε και έκανε και τις πιο βρώμικες δουλειές.

Η δράση του ΔΣΕ στην περιοχή των Τζουμέρκων αναφέρεται στην έκθεση, που παρέδωσε ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1950 στο ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τους 200 αντάρτες σώθηκαν ελάχιστοι, παρ' όλα αυτά άλλοι μαχητές, εξοπλισμένοι με νέο θάρρος, με το δίκιο του λαού, συνέχισαν τις μάχες σε ομάδες, τράβηξαν στο Γράμμο και εκεί αρκετοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους. Ανάμεσα στους βάναυσα δολοφονημένους με αποκεφαλισμό ήταν και 15χρονα ανταρτόπουλα, 18χρονοι».

Και η ομιλήτρια, κατέληξε:

«...Οι μαχητές του ΔΣΕ μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη θεωρία μας, πριν και κατά τα χρόνια της κατοχής, την περίοδο της "λευκής τρομοκρατίας" και του Εμφύλιου, όμως η ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία τους δεν προέκυψε από ένα απλό συναίσθημα, ούτε μόνο από το γεγονός ότι ήταν κυνηγημένοι. Αλλωστε, το σύστημα πάντα προσφέρει οδούς διαφυγής σε αυτούς που δειλιάζουν, υποχωρούν. Αυτό που τους έκανε ήρωες και ηρωίδες ήταν ο πόθος τους για μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πόλεμο, μια κοινωνία που γέννησε ο 20ός αιώνας, και που θα επανέλθει στο προσκήνιο, με τη νέα πείρα που μας έδωσε η πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Αυτή η επιλογή είναι και σήμερα μοναδική για μας τους κομμουνιστές, για τον εργάτη και την εργάτρια, για αυτούς που προλεταριοποιούνται, για τους φτωχούς των μικροαστικών στρωμάτων και που γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΔΣΕ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΣΕ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

ΣΤΟΥΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΣΕ

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΤΟΗΤΟΙ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ζωντανό μάθημα Ιστορίας στα χνάρια του ΔΣΕ

Στη κορυφή του 2520
Στη κορυφή του 2520
Ανάβαση στον Γράμμο, όπου γράφτηκαν μερικές από τις πιο σπουδαίες σελίδες από την εποποιία του ΔΣΕ, με ορμητήριο τη Γράμμουστα, επιχείρησαν και πραγματοποίησαν με επιτυχία μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, συμμετέχοντας στη διήμερη επίσκεψη που οργάνωσαν οι Οργανώσεις Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ που συμπληρώνονται το 2018.

Το Σάββατο, πρώτη μέρα της ανάβασης, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο νοσοκομείο του ΔΣΕ. Το ραντεβού δόθηκε στο Λιανοτόπι, από όπου ξεκίνησε η διαδρομή. Στο χώρο του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα το Υγειονομικό του ΔΣΕ.

Την Κυριακή, δεύτερη μέρα, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πήγαν στη θέση Λιβάδεια, αφετηρία για την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του Γράμμου, το 2520. Από εκεί ατένισαν όλο το πεδίο δράσης του ΔΣΕ, με τις υποδείξεις μεγαλυτέρων συντρόφων για τα πιο συγκεκριμένα σημεία όπου δόθηκαν μάχες, για το πώς και προς τα πού έγινε ο μεγάλος ελιγμός.

Μετά το 2520, ακολουθήθηκε η κορυφογραμμή προς τη θέση Μαύρη Πέτρα, όπου τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είδαν από κοντά δεκάδες κατασκευές, οχυρωματικές θέσεις των μαχητών του ΔΣΕ.

Στα αμπριά της Μαύρης Πέτρας
Στα αμπριά της Μαύρης Πέτρας
«...Σήμερα, εδώ στο χώρο που λειτούργησε ένα από τα νοσοκομεία του ΔΣΕ, θέλουμε να αναδείξουμε το κομμάτι εκείνο του τιτάνιου αγώνα που αναφέρεται στην Υγειονομική Υπηρεσία του ΔΣΕ, σε αυτούς που τη στελέχωσαν...», ανέφερε ο Μ. Καραμπατζιάς στην ομιλία του στο χώρο και συμπλήρωσε: «...Στην οργάνωση και λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ είχαν αποφασιστική συμβολή οι γιατροί και ορισμένοι φοιτητές Ιατρικής. Ανάμεσά τους, ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, οι γιατροί Γιώργος Τζαμαλούκας, Νώντας Σακελλαρίου, Νίκος Κοκουλιός ή Παλιούρας (χρονικά ο πρώτος γιατρός στον ΔΣΕ), Γιώργος Νεδέλκος, Τάκης Σκύφτης, Βασίλης Δαδαλιάρης, Αυγή Κτενά, Καίτη Νικολέττου - Γκιζέλη, Καίτη Ποτήρη, Βασιλική Κριτσίκη, η φοιτήτρια Πάτρα Μονά ή Σπέγγου. Ηρθαν και ξένοι γιατροί απ' τις Λαϊκές Δημοκρατίες, γνωστοί στους αντάρτες με ψευδώνυμα. Ο Τιμπόρ, από την Ουγγαρία. Ο Μήτσος και ο Θόδωρος, από τη Βουλγαρία (ψευδώνυμα), ο Ιπποκράτης και ο Αρης ή Ομηρος, από την Πολωνία (ψευδώνυμα). Το ιατρικό προσωπικό το συμπλήρωναν και γιατροί του κυβερνητικού στρατού, που προσχώρησαν στον ΔΣΕ, όπως ο Τ. Πετρόπουλος...

...Αντιμετωπίστηκε, όσο αυτό ήταν δυνατό, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με την οργάνωση Σχολών. Από τη Σχολή Μεσαίων Υγειονομικών Στελεχών του ΔΣΕ αποφοίτησαν συνολικά 152 ...ακολούθησε νέα σειρά με άλλους 75. Από τη Σχολή Νοσοκόμων αποφοίτησαν πάνω από 300 άντρες και γυναίκες. Οπου ήταν δυνατό μέσα στα δάση ή σε σπηλιές, δημιουργήθηκαν αναρρωτήρια και νοσοκομεία, εκπαιδεύτηκε νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργήθηκαν κινητές ιατρικές μονάδες με τα πρόχειρα απαρχαιωμένα μέσα που διέθεταν...

Από την επίσκεψη στο χώρο του νοσοκομείου
Από την επίσκεψη στο χώρο του νοσοκομείου
Μάλιστα, μετά από τις μάχες οι γιατροί προέβαιναν στην εξαγωγή δικών τους συμπερασμάτων για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσέφεραν... Οι λιγοστοί γιατροί, με τη βοήθεια του υγειονομικού και άλλου προσωπικού, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις, την πλήρη απουσία των κατάλληλων συνθηκών που απαιτούσε το έργο τους, επιτέλεσαν άθλους, διεξάγοντας μια συνεχή πάλη ενάντια στο θάνατο. Κατάφεραν να περιθάλψουν και να σώσουν τη ζωή χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Μόνο στο χώρο Γράμμου - Βίτσι, περιέθαλψαν συνολικά περί τους 12.000 μαχητές και μαχήτριες.

Οσα κατόρθωσαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί του ΔΣΕ πήγαζαν απ' την πίστη στο δίκιο του αγώνα του. Πολλοί θυσιάστηκαν, ιδιαίτερα από τραυματιοφορείς, που μεγάλος αριθμός τους ήταν γυναίκες, αλλά και γιατροί.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε. Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ, πολεμώντας και περπατώντας μερόνυχτα, συχνά δίχως τροφή, πολλοί και ξυπόλητοι, στους πάγους και τις θύελλες».

Το «τιτάνιο» έργο της ανέγερσης του νοσοκομείου άρχισε τον Απρίλη του 1948, μέσα σε ένα μήνα είχε ολοκληρωθεί με την τεχνική καθοδήγηση του αντάρτη εργολάβου Μιχάλη Σουμελίδη, από την Ποντοκώμη Πτολεμαΐδας, μια πραγματικά εντυπωσιακή εγκατάσταση. Το Νοσοκομείο, φτιαγμένο κυρίως με πέτρες και ξύλα που έκοψαν οι αντάρτες από τα πυκνά δάση του Γράμμου, διέθετε δυνατότητα νοσηλείας 1.500 ατόμων - όπως ανέφερε το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ - δύο χειρουργεία, στα οποία γίνονταν ταυτόχρονα επεμβάσεις αλλά και κλιβάνους αποστείρωσης... Είχε ηλεκτρικό ρεύμα, πολλούς βοηθητικούς χώρους, υπαίθριο θέατρο με ξύλινες κερκίδες, μονάδα παραγωγής φυσιολογικού ορού και εργαστήριο αποστείρωσης γάζας. Υπήρχαν ακόμη και ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας για βαριά τραυματισμένους, τυφικούς και κωφάλαλους.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τους ήρωες μαχητές του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ, που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Αρτας της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με την ειδική έκδοση της ΤΕ Αρτας για το Αρχηγείο, που περιλαμβάνει στοιχεία για την ανάπτυξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην Αρτα, τη συμμετοχή στην Αντίσταση και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, την 3χρονη εποποιία του ΔΣΕ, τη μοναδική περίοδο που όχι μόνο τέθηκε ένοπλα σε αμφισβήτηση η αστική εξουσία αλλά και εγκαταστάθηκε η λαϊκή εξουσία στις λεύτερες περιοχές.

Το Σάββατο 11/6 έγινε εκδήλωση στην πλατεία Σκουφά στην Αρτα με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση «άνοιξε» η Ερη Κόντου, Γραμματέας της ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ, που αφού τόνισε ότι η προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού και μελέτης της Ιστορίας θα συνεχιστεί, ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ θα κορυφωθούν στις 26 Ιούνη με εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ στη Μουργκάνα και την Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση με πορτρέτα των ηρώων, όπου κοντοστέκονταν συγγενείς τους, συγχωριανοί τους και άνοιγαν συζητήσεις για τον τιτάνιο αγώνα που εμπνέει και τις σημερινές γενιές. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολιτικό τραγούδι και λαϊκό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με συντροφιά τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και το συγκρότημα «Contrasto».

Την Κυριακή 12/6 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση έξω από τις Μελάτες, στο μνημείο του Αρχηγείου που έχει κατασκευαστεί εκεί προς τιμήν των ηρώων του ΔΣΕ. Το καλωσόρισμα και την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Αλέξης Κατσαρός, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αρτας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ.

Συγκλονιστική στιγμή που τα μάτια βούρκωσαν ήταν οι αφηγήσεις που αναφέρονται στο φρικιαστικό έγκλημα της 21ης - 22ας Απρίλη 1947, στις Μελάτες, όπου το τμήμα του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Παλιούρα, κυκλώθηκε και χτυπήθηκε από πολύ υπέρτερες δυνάμεις στρατού και παραστρατιωτικών ΜΑΥδων. Οσοι αγωνιστές δεν σκοτώθηκαν στη μάχη, τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στην έδρα του στρατού στο μοναστήρι Μελατών όπου βασανίστηκαν, αρκετοί αποκεφαλίστηκαν και οι δήμιοί τους περιέφεραν ως τρόπαια τα κεφάλια τους, στην πλατεία Κιλκίς της Αρτας. Ξεχωριστό και το ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του μαχητή Παναγιώτη Λαμπράκη, μέλος τμήματος της δύναμης του Παλιούρα, που κατάφερε να διασωθεί. (Από παραδρομή στην έκδοση της ΤΕ Αρτας ο Π. Λαμπράκης αναφέρεται ως πεσών στη μάχη ενώ επέζησε και πέθανε αργότερα επιστρέφοντας από την πολιτική προσφυγιά). Τη μαρτυρία αυτή εξασφάλισε ο Λεωνίδας Αγγέλης, γιός δολοφονημένου αγωνιστή του Αρχηγείου Τζουμέρκων.

ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ

Με τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Με τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ μίλησε ο Γ. Γκιόκας
«Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία»: Με το σύνθημα αυτό συνεχίζεται το πλατύ πολιτικό άνοιγμα από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει μια πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Αυτή τη βδομάδα, στελέχη του Κόμματος βρέθηκαν στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπως Κέντρα Υγείας, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. Ταυτόχρονα, συγκεντρώσεις γίνονταν και σε συνοικίες: Ανω Πατήσια, Ηλιούπολη, Ιλιον, Χαϊδάρι και Πειραιάς ήταν μερικές από τις γειτονιές όπου έφτασε η πολιτική παρέμβαση της ΚΟ Αττικής.

Η συζήτηση είναι ζωντανή και δίνεται η ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήματα με αφορμή την πολιτική επικαιρότητα και τη στρατηγική του Κόμματος. Να φτάσει πλατιά το κάλεσμα για απόρριψη της κάλπικης αντιπαράθεσης, να φτάσει το κάλεσμα για αποφασιστική συστράτευση με το ΚΚΕ.

Οχι στην απογοήτευση, οργάνωση κι αγώνας παντού

«Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να δουν με ποιον πρέπει να πάνε και ποιον να αφήσουν», «καμία απογοήτευση, καμία ηττοπάθεια», «αγώνας τώρα, οργάνωση στους τόπους δουλειάς, παντού, να αμφισβητήσουμε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να συγκρουστούμε με ένα σύστημα, με μία οικονομία που για να ανακάμψει πρέπει να συντρίβει τους εργαζόμενους».

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη
Αυτό ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, προς τους εργαζόμενους των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, στη διάρκεια περιοδείας του την περασμένη Τρίτη στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με τους εργαζόμενους στο τμήμα της συντήρησης και επισκευής μηχανημάτων και οργάνων των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, όπως και σε αυτούς του «control room» της Ελευσίνας.

Οι παραπάνω επισημάνσεις του ήταν ένα μέρος των απαντήσεων που έδωσε, όταν εργαζόμενος είπε ότι «δεν έχουμε πια την ψυχολογία να κάνουμε κάτι. Τα είδαμε όλα και νιώθουμε προδομένοι», ενώ ένας ακόμα πρόσθεσε ότι «το μόνο που μας ενδιαφέρει πια είναι πώς θα τα βγάλουμε πέρα».

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει απογοήτευση, γιατί «αυτό ήταν το μεγαλύτερο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ: είπε στους εργαζόμενους ότι μπορεί μέσα στην ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να υπάρξει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική» και «κούρεψε τις όποιες ριζοσπαστικές διαθέσεις». «Σε διατεταγμένη υπηρεσία, ανέλαβε να περάσει τα μέτρα που δεν μπόρεσαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε, «και να τα πλασάρει από πάνω και ως αριστερά».

Μόνο ένα εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, πρόσθεσε, που σημαίνει οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, «ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, συσπείρωση με το ΚΚΕ, μπορεί να μπλοκάρει μέτρα, να εμπνεύσει, να αποσπάσει κατακτήσεις».

Το στέλεχος του Κόμματος ξεκαθάρισε ότι τα δύσκολα όχι μόνο δεν πέρασαν, όπως διατείνεται τώρα η κυβέρνηση, αλλά τα μέτρα για τα Εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που «τρέχουν» και «δεν εξαιρείται κανένας εργαζόμενος». Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρείας, έθεσαν ευθέως ζήτημα «υψηλού εργασιακού κόστους»...

Η ηττοπάθεια και η απογοήτευση, προειδοποίησε, «βολεύουν» για να περνάνε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου χωρίς δυσκολίες την αντιλαϊκή πολιτική. Εξίσου βολικά είναι και διάφορα... «κινήματα», τη μια οι «αγανακτισμένοι», την άλλη οι «παραιτηθείτε». «Δηλαδή, τι "παραιτηθείτε"; Για να έρθει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης; Την ίδια πολιτική δεν θα ακολουθήσει;».

«Πρόταση θέλουμε» ανέφερε ένας ακόμα εργαζόμενος, για να απαντήσει ο Γ. Γκιόκας ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι «εδώ μπροστά σας και είναι ρεαλιστική».

Και εξήγησε: «Δουλεύετε σε ένα διυλιστήριο με μονάδες από τις πιο σύγχρονες του κόσμου, με τεράστιες δυνατότητες, παράγετε τεράστιο πλούτο και όμως και για σας, συνολικά για το λαό, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο είναι είδος πολυτελείας». «Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες», αν ο λαός με την πάλη του αποφασίσει να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια, που σημαίνει να κάνει ιδιοκτησία του τα μέσα παραγωγής. «Βγάζοντας από τη μέση τη ρίζα του κακού, που είναι το κεφάλαιο και το κέρδος», τότε μόνο θα σταματήσουν οι θυσίες δίχως τέλος και θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο μπορεί να ανακουφιστεί ο λαός

Ανθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν την πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη την Τετάρτη το βράδυ, με τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, να αναπτύσσει από το βήμα της συγκέντρωσης κάθε πτυχή του συνθήματος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δράσης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στους πραγματικούς υπαίτιους της άσχημης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα για τη λαϊκή οικογένεια, μίλησε για την προπαγανδιστική εκστρατεία εξαπάτησης του λαού που κρύβεται πίσω από τους πανηγυρισμούς περί κλεισίματος της «αξιολόγησης», για την εκταμίευση της δόσης, για το δρόμο ανάπτυξης.

«Το ΚΚΕ, από πριν, αλλά και τώρα, λέει πως κι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των δανειστών» τόνισε και κάλεσε το λαό να κάνει το δικό του λογαριασμό:«Ποιος ωφελείται από το Ασφαλιστικό, από τη φορολογία, όταν το 90% το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και μόλις το 5% το μεγάλο κεφάλαιο; Από την εργασιακή ζούγκλα; Την παράδοση της δημόσιας περιουσίας;».

Πρόσθεσε: «Τι σημαίνει ότι "τελείωσαν τα δύσκολα", όταν ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα; Οταν έρχονται νέα μέτρα για την αξιολόγηση που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, πίσω από την οποία κρύβονται - εκτός από οικονομικά ζητήματα - η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, το λοκ άουτ. Και οι ονομαζόμενες "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ σημαίνουν νέα επίθεση στο λαό και σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο (...) Η κυβέρνηση τώρα λέει: "Μπαίνουμε σε νέα εποχή", δηλαδή σε νέα μέτρα. "Επιστρέφουμε στην ανάπτυξη" τι σημαίνει; Οτι θα βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι; Το 60% των νέων θα βρουν σταθερή εργασία και στο αντικείμενο που σπούδασαν; Θα βγάλουν τη θηλιά των χρεών οι αυτοαπασχολούμενοι; Θα αυξηθούν τα κονδύλια για Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές παροχές;».

«Η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση - αν και όταν θα έρθει - είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που βασίζεται στη συντριβή της εργατικής τάξης, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό το έδαφος έστρωσαν και προετοίμασαν όλες οι κυβερνήσεις, δημιουργώντας παράδεισο για το κεφάλαιο και κόλαση για το λαό», τόνισε ο Θ. Παφίλης και συμπλήρωσε:

«Οποιος κι αν αναλάβει να διαχειριστεί ένα σύστημα που είναι βάρβαρο, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν μπορεί να φέρει φιλολαϊκή πολιτική. Οποιος θεωρεί ότι χωρίς να αλλάξει η εξουσία, χωρίς να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και να το καταργήσει, μπορεί να ανακουφίσει το λαό, ή είναι αφελής ή λέει ψέματα».

Συγκέντρωση στη Ραφήνα

Αύριο, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στη Ραφήνα, στην πλατεία Ραφήνας, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Πολιτιστική εκδήλωση για το Μάη του '36

Την Πέμπτη 23/6, στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο του ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση για το Μάη του '36.

Το μουσικό συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών θα παρουσιάσει μουσικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τη δημιουργία του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου.

Στο χώρο θα υπάρχει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πρώτα βήματα - πρώτες μάχες (1870 - 1935)».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ