Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΦΙΞ
Μαζί παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό, τους πολέμους και την προσφυγιά

Συνέντευξη με τον Π. Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, για το Διήμερο που ξεκινά την Παρασκευή 24/6

Την Παρασκευή 24/6 ξεκινά το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργαζομένων που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια, με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά».

Για το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και την προετοιμασία των εκδηλώσεων, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

***

-- «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά». Τι σηματοδοτεί το σύνθημα του φετινού Διημέρου;

-- Το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργαζομένων αποτελεί άλλον ένα σημαντικό σταθμό στην πλούσια δράση της ΚΟ Αττικής γύρω από το ζήτημα του Προσφυγικού. Με το σύνθημά μας θέλουμε και μέσα από τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Φιξ να αναδείξουμε σε Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους ότι τα προβλήματά τους έχουν κοινή αιτία, επομένως μαζί πρέπει να παλέψουν για να ζήσουν καλύτερες μέρες. Η κοινή αυτή αιτία της φτώχειας και της ανέχειας, της προσφυγιάς και των πολέμων δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που, είτε με όπλα είτε χωρίς, στερεί από τους εργαζόμενους τον πλούτο που παράγουν και τους καταδικάζει στην εξαθλίωση για να αυγατίζουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Τους καταδικάζει να βιώνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, να ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Χτες στα Βαλκάνια, σήμερα στη Συρία, αύριο στη Λιβύη, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο, εξαιτίας των ανταγωνισμών των μονοπωλίων. Αναδεικνύουμε ποιοι ευθύνονται για το μακελειό που είναι σε εξέλιξη, δηλαδή η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που για να βάλουν χέρι τα μονοπώλιά τους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτών των χωρών, χιλιάδες ξεριζώνονται και θαλασσοπνίγονται.

-- Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων πώς «δένεται» με αυτήν την πραγματικότητα;

-- Τα τελευταία χρόνια, λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το προσφυγικό πρόβλημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Μόνο το 2014 ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο έφτανε τα 60 εκατομμύρια, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το σύνολο των προσφύγων που έφτασαν στην ΕΕ το 2015, και οι οποίοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, πάνω από 850 χιλιάδες πέρασαν μέσω Ελλάδας, με την πλειοψηφία να είναι Σύροι. Σήμερα, στην Ελλάδα, παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 50 χιλιάδες πρόσφυγες στα διάφορα «κέντρα φιλοξενίας». Ειδικά στην Αττική, ο αριθμός τους υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 15 χιλιάδες.

Προφανώς, αυτές οι εξελίξεις βάζουν το στίγμα τους στις φετινές εκδηλώσεις, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην προετοιμασία τους. Θέλουμε το Διήμερο αυτό να αποτελέσει μια αφορμή για να προωθηθεί η κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό. Να αναδειχθούν οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης που, από τη μία είναι σύμμαχος εκείνων που ευθύνονται για τον ξεριζωμό των χιλιάδων προσφύγων και από την άλλη συνδιαμόρφωσε και συνυπέγραψε τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων. Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, έφερε και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που η παρουσία του περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση και μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις.

Για όλα αυτά συζητάμε πολλούς μήνες τώρα και πρόκειται για εκτιμήσεις του ΚΚΕ που επιβεβαιώνονται πλήρως. Εξ αρχής το Κόμμα μας είχε δηλώσει ότι η λύση δεν βρίσκεται στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, στην εφαρμογή της συνθήκης «Δουβλίνο 2», αλλά στην ανυπακοή, στον εφοδιασμό των προσφύγων με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στους προορισμούς που επιθυμούν. Αυτές οι πλευρές θα μας απασχολήσουν στις εκδηλώσεις του Διημέρου, όπως άλλωστε απασχολούν και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Πλούσια δράση για την ταξική αλληλεγγύη και την κοινή πάλη

-- Το Διήμερο θα αποτελέσει κορύφωση μιας πλούσιας δραστηριότητας...

-- Από την πρώτη στιγμή που οι πρόσφυγες έφτασαν στο Λεκανοπέδιο, η ΚΟ Αττικής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να διαμορφωθεί δίκτυο αλληλεγγύης, να δυναμώσει η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης αυτών των ανθρώπων, αλλά και για να οργανωθεί η πάλη. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πρωτοστάτησαν σε αυτήν την κατεύθυνση με όλους τους τρόπους και κυρίως μέσα από την πρωτοπόρα δράση τους στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς. Είμαστε καθημερινά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου οι πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά.

Στην προσπάθειά μας να οργανωθεί η αλληλεγγύη, απευθυνθήκαμε θαρρετά στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που επίσης πλήττονται σήμερα από την αντιλαϊκή πολιτική και η ανταπόκριση που συναντάμε είναι πολύ ενθαρρυντική. Οι χιλιάδες τόνοι τροφίμων και άλλων αναγκαίων αγαθών, ακόμα και η χαρτική ύλη που συλλέχθηκε για το αυτοσχέδιο σχολείο Αγγλικών των προσφύγων στο Ελληνικό, είναι από το υστέρημα των εργαζομένων.

Αυτή η γνήσια ταξική αλληλεγγύη θέλουμε να ενταθεί με κάθε τρόπο. Είναι για εμάς άλλη μια μάχη, κόντρα στη «φιλανθρωπία» και την ελεημοσύνη των ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων, με ύποπτο πολλές φορές ρόλο, που κάνουν μπίζνες με τον πόνο των προσφύγων από τη στιγμή που φτάνει η βάρκα στα νησιά μέχρι και σήμερα μέσα στους καταυλισμούς.

-- Υπάρχουν μετανάστες που ζουν δεκαετίες στην Αττική. Η παρέμβαση της Οργάνωσης σε αυτούς πού στοχεύει;

-- Τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα τους αντιμετωπίζουμε ακριβώς ως αυτό που είναι: Σαν κομμάτι της εργατικής τάξης. Τους προηγούμενους μήνες βρεθήκαμε στις δεκάδες κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος μαζί με χιλιάδες μετανάστες στο δρόμο του αγώνα.

Δεν παραβλέπουμε ότι αυτό το κομμάτι των εργαζομένων αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες για να μπει στην πάλη, είναι πιο ευάλωτο στις πιέσεις και τους εκβιασμούς του κράτους και της εργοδοσίας. Αναμετρηθήκαμε και έτσι συνεχίζουμε με αυτές τις δυσκολίες, γιατί η αποφασιστική συμμετοχή στην ταξική πάλη των μεταναστών εργατών είναι σημαντικό στοιχείο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Καλούμε, επίσης, όλη την εργατική τάξη να απορρίψει το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που καλλιεργείται χρόνια τώρα από το σύστημα και ειδικά από την εγκληματική φασιστική Χρυσή Αυγή. Στόχος τους είναι να εμποδίζεται η ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, η κοινή πάλη, να διασπάται η εργατική τάξη για να βγαίνει αλώβητο το κεφάλαιο. Οι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι χιλιάδες Ελληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας είναι αποτελέσματα αυτού του δρόμου ανάπτυξης, και όχι επειδή «οι ξένοι μάς παίρνουν τις δουλειές», όπως αναπαράγουν οι φασίστες.

-- Τι άλλες πρωτοβουλίες παίρνονται για την προετοιμασία του Διημέρου;

-- Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διημέρου είναι σε εξέλιξη ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν πλήθος μεταναστών, όπως στη βιομηχανία, στις κατασκευές και αλλού, όπως επίσης και σε γειτονιές της Αττικής που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες.

Ταυτόχρονα, επισκεπτόμαστε διαρκώς τους προσφυγικούς καταυλισμούς και μάλιστα η ΚΟ Αττικής έχει εκδώσει και διακινεί ξεχωριστή ανακοίνωση, μεταφρασμένη στις γλώσσες των προσφύγων, καλώντας τους μπροστά στο Διήμερο.

Τέλος, είναι πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο η συμμετοχή 17 μεταναστευτικών κοινοτήτων στις εκδηλώσεις του Διημέρου, με περίπτερα, με τα υλικά τους, τα μουσικά και χορευτικά τους συγκροτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ