Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Μια μέρα πριν ανοίξουν οι πύλες του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της μεγάλης νεανικής πολιτικής γιορτής.

-- Οι αντιπροσωπείες ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας που θα συμμετάσχουν στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ.

-- Ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και ιδιαίτεροι χώροι της νεανικής πολιτείας.

Πούλμαν για το πάρκο «Α. Τρίτσης»

Πούλμαν δρομολογούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από συνοικίες της Αττικής για το πάρκο «Α. Τρίτσης» κατά το τριήμερο εκδηλώσεων του 41ου Φεστιβάλ. Τα δρομολόγια είναι μετ' επιστροφής και θα αναχωρήσουν ως εξής:

  • Αύριο Πέμπτη από:

-- Ζωγράφου, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Γαρδένιας.

-- Ηλιούπολη, στις 6.30 μ.μ., από το Μουσείο Εθν. Αντίστασης.

-- Καισαριανή, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Καισαριανής.

-- Κυψέλη, στις 7.30 μ.μ, από πλ. Κυψέλης.

  • Την Παρασκευή, 9 Οκτώβρη, από:

-- Ζωγράφου, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Γαρδένιας.

-- Ηλιούπολη, στις 6.30 μ.μ., από το Μουσείο Εθν. Αντίστασης.

-- Καισαριανή, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Καισαριανής.

-- Κυψέλη, στις 7.30 μ.μ., από πλ. Κυψέλης.

-- Καλλιθέα, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Δαβάκη.

  • Το Σάββατο, 10 Οκτώβρη, από:

-- Ζωγράφου, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Γαρδένιας.

-- Ηλιούπολη, στις 6.00 μ.μ., από το Μουσείο Εθν. Αντίστασης.

-- Καισαριανή, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Καισαριανής.

-- Βύρωνα, στις 5.30 μ.μ., από πλ. Εθνικής Αντίστασης («Ταπητουργείο»).

-- Υμηττό, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Υμηττού.

-- Κυψέλη, στις 6.30 μ.μ., από πλ. Κυψέλης.

-- Δάφνη, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Καλογήρων.

-- Καλλιθέα, στις 6.00 μ.μ., από πλ. Δαβάκη.

-- Ν. Σμύρνη, στις 5.30 μ.μ., από την οδό Αγ. Φωτεινής (έναντι «Polis Park»).

-- Μπραχάμι, στις 6.00 μ.μ., από το νέο τέρμα Αγ. Δημητρίου.

-- Μοσχάτο, στις 5.45 μ.μ., από πλ. Μεταμόρφωσης.

-- Ταύρο, στις 6.00 μ.μ., από το Δημαρχείο.

-- Γλυφάδα, στις 5.30 μ.μ., από τον Αγ.Τρύφωνα.

-- Ελληνικό, στις 5.45 μ.μ., από πλ. Σουρμένων.

-- Αργυρούπολη, στις 6.00 μ.μ., από το Δημαρχείο.

Το portal «902.gr»

Το portal «902.gr» θα έχει το δικό του περίπτερο στο Φεστιβάλ, που θα λειτουργεί όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων δίπλα στην Κεντρική Σκηνή. Το portal και η Επιτροπή Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ καλούν τους επισκέπτες του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τη δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, τις γραφικές τέχνες, το διαδίκτυο και ευρύτερα με τον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων για μια πρώτη γνωριμία και συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και εμπειριών.

Βέβαια, από την έναρξη των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρι και την κορύφωσή τους το Σάββατο, το portal «902.gr» θα αναρτά διαρκώς ανταποκρίσεις από όλες τις εκδηλώσεις στις σκηνές και τους χώρους του Φεστιβάλ με φωτογραφίες και βίντεο.

Ακόμα, την Παρασκευή 9 Οκτώβρη στις 19.00, το στούντιο του webradio 902.gr «μετακομίζει» στο περίπτερο του «902.gr» στο Φεστιβάλ, για να εκπέμψει από εκεί μια ωριαία εκπομπή αφιερωμένη στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι ξένες Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ

Αντιπροσωπείες από δεκαεννιά Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από δεκαέξι χώρες του κόσμου, καθώς και αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών θα συμμετέχουν στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ, με τα περίπτερά τους και τα υλικά τους.

Αναλυτικά, οι Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν είναι:

Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

Νεολαία ΚΟΜΑΚ (Βέλγιο)

Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας

Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Γεωργίας

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία)

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλία)

Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (Κύπρος)

Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν

Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών

Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών

Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσίας - Μπολσεβίκοι

Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία (Σουηδία)

Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Σρι Λάνκα

Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Χαλίντ Μπαγκντάς

Κομμουνιστική Νεολαία (Τουρκία)

Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 41ο Φεστιβάλ

Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Από αύριο το μεγάλο ραντεβού της νεολαίας είναι στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Από αύριο και για τρεις μέρες, θα ηχήσει δυνατά το κεντρικό του σύνθημα (δανεισμένο από στίχους του Ναζίμ Χικμέτ): «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές»!

Το Σάββατο 10 Οκτώβρη, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και την ίδια μέρα νωρίτερα, θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Τα συνεργεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που δούλεψαν το προηγούμενο διάστημα για τον καθαρισμό, τη διαμόρφωση του πάρκου και το στήσιμο του Φεστιβάλ, βάζουν τώρα τις τελευταίες πινελιές στις κατασκευές της μεγάλης, πολύχρωμης νεανικής πολιτείας, που θα ζωντανέψει από αύριο με τους χιλιάδες επισκέπτες, νέους και ανθρώπους κάθε ηλικίας, που αγκαλιάζουν κάθε χρόνο το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, που φέτος μεταφέρθηκε τον Οκτώβρη λόγω των εκλογών του προηγούμενου μήνα, θα περιλαμβάνει και φέτος όλα όσα γνωρίζουμε και αγαπάμε. Στις εκδηλώσεις του περιλαμβάνονται έξι οργανωμένες συζητήσεις, πολλές συναυλίες και αφιερώματα από γνωστούς κι αγαπημένους καλλιτέχνες, χοροθεατρικές εκδηλώσεις, αθλητικές επιδείξεις, χώροι αφιερωμένοι στους μαθητές, στους φοιτητές, στους νέους εργαζόμενους και άνεργους, στην πάλη κατά των ναρκωτικών, στο ποιοτικό βιβλίο κ.ά.


Η πρόσβαση στο πάρκο «Τρίτση» διευκολύνεται από πολλές λεωφορειακές γραμμές, αλλά και οδικώς από την Αττική και Εθνική Οδό, με μεγάλους χώρους πάρκινγκ έξω από το πάρκο, ενώ πούλμαν δρομολογούν και πολλές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Από αύριο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ιλιον...


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ - ΓΙΩΡΓΗΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ
Δύο πρωτοπόροι κομμουνιστές εικαστικοί

Εκθεση με πρωτότυπα έργα τους στο Φεστιβάλ

Στο 41ο Φεστιβάλ, στο χώρο του Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα των Γιάννη Στεφανίδη και Γιώργη Φαρσακίδη. Τα έργα που θα εκτεθούν έχουν κυρίως ως θέμα τα «πέτρινα χρόνια» των εξοριών και των φυλακών, αναπτύχθηκαν μέσα στη φωτιά του αγώνα, είναι «κομμάτια» από τις ηρωικές αγωνιστικές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, ντοκουμέντα της ζωής των εξόριστων αγωνιστών.

Την Παρασκευή στις 19.00 στο Στέκι του Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί μια μικρή εκδήλωση για τη ζωή και το έργο των δύο εικαστικών. Θα μιλήσει η Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Γ. Φαρσακίδης.

Λεύκωμα και CD από το ΚΣ της ΚΝΕ

Ειδική έκδοση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που θα κυκλοφορήσει στο φετινό Φεστιβάλ, είναι το λεύκωμα με χειρόγραφες εφημερίδες από φυλακές και εξορίες, με τίτλο«Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή».

Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα για τόπους εξορίας και φυλακές που λειτούργησαν από τη δεκαετία του 1920 μέχρι την περίοδο της χούντας 1967 - '74 και παρουσιάζει έντυπα που έβγαζαν οι κρατούμενοι μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες σε αυτούς τους τόπους, με ολοσέλιδες φωτογραφίες από τα εξώφυλλά τους και άλλα στοιχεία από την ύλη τους. Παράλληλα, η έκδοση κοσμείται από φωτογραφίες, αλλά και από εικαστικά έργα κρατουμένων. Πολλά από τα υλικά της κυκλοφορούν για πρώτη φορά.

Ακόμα, το ΚΣ της ΚΝΕ προχώρησε στην παραγωγή ενός CD με επανεκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών, που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Το CD, που έχει τίτλο «Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή», θα διατίθεται επίσης και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων στο χώρο του πάρκου «Τρίτσης», ενώ η παρουσίασή του θα γίνει με μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει και χοροθεατρικά δρώμενα από 12 νέες χορεύτριες και ηθοποιούς, αύριο, Πέμπτη 8 Οκτώβρη, στις 20.00, στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ.


Σχετικά με τον Ναζίμ Χικμέτ
  • Κυκλοφόρησε το ειδικό τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»
  • Το Σάββατο παρουσίαση νέου πρωτότυπου μελοποιημένου έργου σε ποίηση Χικμέτ, στο Στέκι Πολιτισμού στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μόλις κυκλοφόρησε το ειδικό τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και θα διακινείται στο περίπτερο του περιοδικού στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο πολύ πλούσιο, από άποψη ύλης, περιοδικό μπορεί ο αναγνώστης, ανάμεσα στα άλλα, να βρει για πρώτη φορά μεταφρασμένα στα ελληνικά: Τα άρθρα του ποιητή για την Τέχνη και την Κουλτούρα, αποσπάσματα από το μνημειώδες και πιο σημαντικό έργο του «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», επιλογή από τα τελευταία ποιήματά του.

Ακόμα μπορεί να διαβάσει μαρτυρίες και μελέτες για τη ζωή και το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, όπως αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του ποιητή, άρθρα για τη σχέση του με τη λαϊκή παράδοση, για τη θεατρική δημιουργία και το κινηματογραφικό του έργο.

Τέλος, μπορεί κανείς μέσα από το περιοδικό να μελετήσει την πρόσληψη του Χικμέτ στην Ελλάδα, μέσα από τα άρθρα: Ο Ναζίμ Χικμέτ στην ελληνική δισκογραφία και ποιήματά του στα σχολικά εγχειρίδια.

Μελοποιημένα έργα

Ακόμα, με αφορμή το Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ απηύθυναν κάλεσμα σε νέους μουσικούς να εμπνευστούν από την ποίηση του Χικμέτ και να μελοποιήσουν έργα του.

Τα έργα που κατατέθηκαν θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Οκτώβρη στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού (στο θεατράκι του πάρκου).

Θα ακουστούν τα παρακάτω κομμάτια:

«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», σε μουσική Λουκά Αναστασόπουλου.

«Απαισιόδοξο», «Κυριακή», «Η μεγάλη ανθρωπιά», σε μουσική Χρήστου Γκόντζου.

«Τα τραγούδια των ανθρώπων», σε μουσική Χρήστου Παπαγεωργόπουλου.

«Δε μας αφήνουν να τραγουδήσουμε», σε μουσική Αδαμάντιου Αναστασιάδη.

«Αυτό είναι όλο», σε μουσική Στέφανου Χατζηαναγνώστου.

«Ετούτη τη χρονιά στο Νότο», σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους.

Η γνώση είναι δύναμη

Πλήρης κατάλογος εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» είναι κάθε χρόνο ένας από τους πιο αγαπημένους και πολυσύχναστους χώρους του Φεστιβάλ. Φέτος, με τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη», η «Σύγχρονη Εποχή» θα κυκλοφορήσει και θα διανέμει δωρεάν τις μέρες του Φεστιβάλ έναν καλαίσθητο, πολυσέλιδο κατάλογο όλων των εκδόσεών της.

Ο κατάλογος, διανθισμένος με σπάνιες φωτογραφίες και εικαστικά έργα, περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό κείμενο με την ιστορία και τους στόχους του Εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής» και σε ενότητες παρουσιάζει το σύνολο των έργων που διαθέτει και κυκλοφορεί.

Κάθε ενότητα ξεκινάει με ένα εισαγωγικό κείμενο και με περιλήψεις κάποιων από τα βιβλία της ενότητας, ενώ προστίθενται σε κάποιες περιπτώσεις και βιογραφικά στοιχεία συγγραφέων.

Οι ενότητες ξεκινούν από την παγκόσμια λογοτεχνία, όπου ξεχωρίζουν έργα των Ντοστογιέφσκι, Βίκτορ Ουγκό, Τζακ Λόντον, Τζον Ριντ και πολλών άλλων. Συνεχίζει με έργα ελληνικής λογοτεχνίας, όπου ξεχωρίζουν σε υποενότητα τα διηγήματα και σε δεύτερη υποενότητα έργα της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης, του Παπαδιαμάντη, του Παρορίτη, του Χατζόπουλου, του Θεοτόκη κ.ά.

Τα ντοκουμέντα των Επιστημονικών Συνεδρίων του ΚΚΕ για τους Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη, Μπέρτολτ Μπρεχτ ξεχωρίζουν στην ενότητα «δοκίμια/μελέτες» του καταλόγου, όπου περιλαμβάνονται και άλλες ατομικές και συλλογικές μελέτες. Επόμενη ενότητα είναι η ποίηση, με συλλογές του Γ. Ρίτσου, του Μπ. Μπρεχτ, του Φ. Αγγουλέ και άλλων, ενώ ο κατάλογος μάς πληροφορεί ότι υπό έκδοση είναι ποιητική συλλογή του Β. Μαγιακόφσκι για τον Λένιν.


Μια μεγάλη ενότητα των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και αντίστοιχα του καταλόγου είναι η παιδική και νεανική λογοτεχνία. Σε αυτήν, ο κατάλογος χωρίζεται σε υποενότητες: Για μικρά παιδιά, παραμύθια του λαού μας, με πτυσσόμενη εικονογράφηση, ρώσικα λαϊκά παραμύθια, παραμύθια του κόσμου, με εικονογράφηση του Ι. Μπιλίμπιν, για μεγάλα παιδιά, νεανική βιβλιοθήκη και βιβλία γνώσεων.

Ξεχωριστή ενότητα στον κατάλογο είναι τα έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή» σε καλαίσθητες μπροσούρες, καθώς και μελέτες για τα έργα τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», με ένα κείμενο αναφορικά με τη συγγραφή του και τη σημασία του έργου, όπως επίσης και στα Απαντα του Λένιν που κυκλοφορούν σε 55 τόμους.

Εξαιρετικές είναι οι μελέτες (συλλογικές και μονογραφίες) πάνω σε θέματα Ιστορίας, που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή» και στον κατάλογο χωρίζονται σε υποενότητες: Ιστορία/αναμνήσεις - χρονικά και αρχειακές εκδόσεις.

Τέλος, στην ενότητα «Πολιτική και κοινωνία» περιλαμβάνεται η υποενότητα «Ιδεολογία/πολιτική», όπου εντάσσονται και οι 8 τόμοι που κυκλοφορούν από τα Απαντα του Στάλιν και η υποενότητα με κομματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ. Επίσης, περιλαμβάνονται υποενότητες με μελέτες και έργα Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφίας, Οικονομίας, Παιδείας, Ψυχολογίας, λευκώματα και βιβλία για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Πέμπτη, 8 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 String Demons

22.15 Παντελής Θαλασσινός

23.30 Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Χρήστος Θηβαίος

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Πολεμάμε και τραγουδάμε», από την ομάδα παραδοσιακών χορών και το παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ

21.30 «Από τα μπουντρούμια και την εξορία, του νέου κόσμου ξεκινά η Ιστορία». Μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»

22.45 Νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Συναυλία με μαθητικά - νεανικά συγκροτήματα: Red Dreams από το Κερατσίνι, μαθητές από το 15o ΓΕΛ Κυψέλης, Crazy Dimples από το Περιστέρι, Χρίσμα Θανάτου από Σεπόλια, 292-bps από Πετρούπολη

21.30 Rebellion Connexion + Frank (Manifesto the label)

22.45 Ησαΐας Ματιάμπα και Μύρωνας Στρατής

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • (Και τις 3 μέρες θα φιλοξενείται έκθεση με έργα των εικαστικών Γιώργου Φαρσακίδη και Γιάννη Στεφανίδη, με θέμα τα «πέτρινα χρόνια» των εξοριών)

19.00 Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ από την ΠΕΑΦΕ, βασισμένη σε θεατρικό έργο του συγγραφέα Βασίλη Λιόγκαρη, με μουσική ειδικά γραμμένη για το έργο από τον συνθέτη Δημήτρη Φωτιάδη

20.00 «Γεια σας αδέρφια θα 'ρθει η λευτεριά». Μουσική παράσταση με χοροθεατρικά δρώμενα, αφιερωμένη στις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Αβέρωφ. Θα συμμετάσχει το συγκρότημα της ΚΝΕ και ομάδα νέων ηθοποιών και χορευτριών


ΧΩΡΟΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ

19.30 Εκδήλωση με καλωσόρισμα πρωτοετών και συζήτηση με θέμα «Για ποιο σκοπό σπουδάζουμε;», με τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ

20.00 Συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες»! Ομιλητές θα είναι: Η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης, Λαϊκών Ελευθεριών και Μεταναστών της ΚΕ του Κόμματος και ο Θεόδωρος Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30 Συζήτηση με θέμα: «"Who is the world?" - NATO: To οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά των λαών». Ομιλητής: Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 - 20.30 Επίδειξη Παγκρατίου αθλήματος

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

  • Κάθε μέρα στο χώρο του Παιδότοπου θα πραγματοποιούνται: Εργαστήρι κατασκευής μαριονέτας από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT». Ακόμα, απλές δραστηριότητες και κατασκευές για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές

19.30 «Η μαύρη πεταλούδα» της Ερης Ρίτσου, διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ.

20.15 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών» από τη μουσικοθεατρική ομάδα Τρομπετίνι

21.15 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιώργο Ταρουνά

Παρασκευή, 9 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...». Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ρίτα Αντωνοπούλου

22.00 Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και την Γλυκερία

23.45 «Με τα φώτα στη διαπασών». Συναυλία με τους: Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Συζήτηση με θέμα: «Ο συσχετισμός δύναμης στην Ελλάδα και διεθνώς και οι αστικές κοινοβουλευτικές εκλογές». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

21.30 «Τα τραγούδια των διώξεων» από το λαϊκο-ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ

22.15 Χοροί και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από τους Encardia

23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές: «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

21.00 Συζήτηση: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα... μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του» (απόσπασμα από το βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο; Ομιλητής θα είναι ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Καργόπουλος.

22.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Orbital devise από Μεταμόρφωση

22.30 Sober

23.10 KollektivA

23.45 Πάνος Μουζουράκης

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00 Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο των εικαστικών Γ. Στεφανίδη και Γ. Φαρσακίδη. Θα μιλήσει η Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

19.30 «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς». Εκδήλωση για τον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Αποσπάσματα από έργα του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λίλα Καφαντάρη και Δημήτρης Τζουμάκης.

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 - 20.30 Επίδειξη Πάλης

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές

19.30 «Μάντεψε ποιος!» διαδραστικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ

20.15 «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» από τον Θανάση Λιούνη

21.15 «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ, για μικρούς και μεγάλους.

Σάββατο, 10 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη

20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

21.30 «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο». Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου, Μίλτος Πασχαλίδης

23.30 Συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Μπάμπη Στόκα, Γιώτα Νέγκα

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 Παραδοσιακό γλέντι με την Γιώτα Βέη

22.45 Λαϊκό γλέντι με το κλαρίνο του Γιώργου Μάγκα

24.00 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

18.45 Βράβευση νικητριών ομάδων του μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

21.30 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου

22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

22.30 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ - Στροφή

23.00 George Zervos and the band

23.45 Imam Baildi

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00 Παρουσίαση πρωτότυπου μελοποιημένου έργου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές

19.30 Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan

21.30 «Πέτα, Λούδα!», παράσταση με την τεχνική sand art από την Ιρίνα ΜπόικοΕκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ