Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Σχετικά με τον Ναζίμ Χικμέτ
  • Κυκλοφόρησε το ειδικό τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»
  • Το Σάββατο παρουσίαση νέου πρωτότυπου μελοποιημένου έργου σε ποίηση Χικμέτ, στο Στέκι Πολιτισμού στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μόλις κυκλοφόρησε το ειδικό τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και θα διακινείται στο περίπτερο του περιοδικού στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο πολύ πλούσιο, από άποψη ύλης, περιοδικό μπορεί ο αναγνώστης, ανάμεσα στα άλλα, να βρει για πρώτη φορά μεταφρασμένα στα ελληνικά: Τα άρθρα του ποιητή για την Τέχνη και την Κουλτούρα, αποσπάσματα από το μνημειώδες και πιο σημαντικό έργο του «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», επιλογή από τα τελευταία ποιήματά του.

Ακόμα μπορεί να διαβάσει μαρτυρίες και μελέτες για τη ζωή και το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, όπως αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του ποιητή, άρθρα για τη σχέση του με τη λαϊκή παράδοση, για τη θεατρική δημιουργία και το κινηματογραφικό του έργο.

Τέλος, μπορεί κανείς μέσα από το περιοδικό να μελετήσει την πρόσληψη του Χικμέτ στην Ελλάδα, μέσα από τα άρθρα: Ο Ναζίμ Χικμέτ στην ελληνική δισκογραφία και ποιήματά του στα σχολικά εγχειρίδια.

Μελοποιημένα έργα

Ακόμα, με αφορμή το Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ απηύθυναν κάλεσμα σε νέους μουσικούς να εμπνευστούν από την ποίηση του Χικμέτ και να μελοποιήσουν έργα του.

Τα έργα που κατατέθηκαν θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Οκτώβρη στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού (στο θεατράκι του πάρκου).

Θα ακουστούν τα παρακάτω κομμάτια:

«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», σε μουσική Λουκά Αναστασόπουλου.

«Απαισιόδοξο», «Κυριακή», «Η μεγάλη ανθρωπιά», σε μουσική Χρήστου Γκόντζου.

«Τα τραγούδια των ανθρώπων», σε μουσική Χρήστου Παπαγεωργόπουλου.

«Δε μας αφήνουν να τραγουδήσουμε», σε μουσική Αδαμάντιου Αναστασιάδη.

«Αυτό είναι όλο», σε μουσική Στέφανου Χατζηαναγνώστου.

«Ετούτη τη χρονιά στο Νότο», σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org