Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αρκετά πληρώσαμε - αρκετά ματώσαμε

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Με το σημερινό μας συλλαλητήριο καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε τη νέα συμφωνία της βαρβαρότητας και της ντροπής, το 3ο μνημόνιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ. Το 3ο μνημόνιο συμπληρώνει, ολοκληρώνει και βαθαίνει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Οι άθλιοι παριστάνουν τα θύματα, κλαψουρίζουν ότι τους υποχρέωσαν σε αυτό το έγκλημα, για να δικαιολογήσουν τη συνειδητή επιλογή και στάση τους με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι μάσκες έπεσαν!

Στέλνουμε μήνυμα απόφασης για ανυποχώρητη ταξική πάλη, οργάνωσης και δράσης για μπλόκο στα νέα μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας. Πρέπει να μετατρέψουμε τους τόπους δουλειάς σε κάστρα αντίστασης και αγώνα. Αυτή είναι η δική μας απάντηση.

Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας, δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς των εκμεταλλευτών του μόχθου και του ιδρώτα μας.

Η πορεία ξεκινά από την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα
Η πορεία ξεκινά από την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα
Με μεγαλύτερο αγωνιστικό, ταξικό πείσμα και ενότητα τους απαντάμε ότι αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε. Τέλος στην κοροϊδία. Σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά δυναμώνουμε τη δική μας συμμαχία απέναντι στο μαύρο μέτωπο ΕΕ - μονοπωλίων και των κομμάτων τους, στην εθνική τους ομοψυχία. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτήν την ομοψυχία!

Αγώνας για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, να μην εφαρμοστεί στη ζωή το νέο μνημόνιο, για την ανατροπή όλων των προηγούμενων.

Ωρα αγώνα και όχι απογοήτευσης

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, λαϊκοί άνθρωποι, συνδικαλιστές, που διατηρούν επιφυλάξεις για το ΠΑΜΕ. Στήριξαν τις ελπίδες τους στη λύση από τα πάνω, σε μια κυβέρνηση που, χωρίς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μονοπώλια, με μια πιο δυναμική διαπραγμάτευση, εντός των τειχών των μονοδρόμων, θα μπορούσαν να ακυρωθούν μνημόνια και αντεργατικοί νόμοι, να υπάρξει ανακούφιση.

Τώρα δεν είναι ώρα για απογοητεύσεις, για μοιρολατρία. Αρκετά πια με τις υποκρισίες τους, τις απάτες τους, τα παιχνίδια και τα ψέματά τους. Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρεις και την κακή του μέρα, λέει ο λαός μας.

Ανοίγουμε πόλεμο με όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που έβαλαν και βάζουν πλάτη να περάσουν όλα αυτά τα σχέδια. Σε όσους μας καλούν να κάτσουμε παθητικοί θεατές, να αποδεχθούμε τα μέτρα ως μονόδρομο με το δίλημμα χρεοκοπία ή βάρβαρα μέτρα. Πόσα χρόνια ο ίδιος εκβιασμός;

Γυρνάμε την πλάτη σε όσους μας καλούσαν σε συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, στήριξης των κόκκινων γραμμών στη διαπραγμάτευση, που καλλιεργούσαν αυταπάτες για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το λαό μέσα στη λυκοσυμμαχία. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ο λαός μας οφείλει να τους το τρίψει στα μούτρα. Είναι συνυπεύθυνοι μαζί με τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο κίνημα, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έδιναν το αριστερό, ριζοσπαστικό προφίλ στα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΟΟΣΑ. Εριχναν στάχτη στα μάτια, υπονόμευαν την αντίσταση και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Το μνημόνιο ναι έχει και τη δική τους σφραγίδα. Δεν θα ξεπλυθούν όσες απεργίες στα χαρτιά και να εξαγγείλουν. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχάσει το ρόλο και αυτών των ηγεσιών, την υπηρεσία που πρόσφεραν στο σύστημα.


Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Δεν κλείνουμε τα μάτια. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται, κάνουμε προσπάθεια να σηκώσουμε όρθιους και τους υπόλοιπους. Δεν χαριζόμαστε όμως σε κανέναν που έπαιξε βρώμικο ρόλο στην εξαπάτηση των εργαζομένων.

Οσα θα ψηφιστούν σήμερα δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από όσα κρατήσαμε με αγώνες, με νύχια και δόντια μέσα και στην κρίση, ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της νέας κυβέρνησης στο εκμεταλλευτικό σύστημα και δεν είναι από λάθος υπολογισμένη, υπηρετεί τη διέξοδο από την κρίση προς όφελος των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων. Να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και τις ψεύτικες αυτοκριτικές!

Με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρνουν σωρευτικά, και με τα προηγούμενα που παραμένουν ανέγγιχτα, ένα τεράστιο πακέτο πτώχευσης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και νέα προνόμια και χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε θέση μάχης η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της

Μόνο με τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, με την κλιμάκωση της πάλης για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της συμμαχίας με τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού που υποφέρουν, τους φτωχούς αυτοαπασχούμενους και ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, μπορούν να δοθούν λύσεις σε όφελος των εργαζομένων. Χωρίς ριζική ανατροπή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, παιδεία για τα παιδιά μας, υγεία για μας και τις οικογένειές μας, βιοτικό επίπεδο που να αξίζει στην εποχή μας. Για να ζήσουμε καλύτερα από τους γονείς μας και όχι χειρότερα, σε συνθήκες σύγχρονης βαρβαρότητας, δεν γίνεται χωρίς ρήξη, χωρίς αγώνα αποφασιστικό ως το τέλος. Αγώνα με δυσκολίες, ανηφόρες. Ομως αγώνα που οδηγεί στο ξέφωτο.

Με πραγματική ρήξη με τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ, με τα κόμματά τους για την πραγματική λύση να γίνουμε εμείς κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε.

Οι καπιταλιστές, οι λυκοσυμμαχίες τους και οι "περήφανοι διαπραγματευτάδες" σπέρνουν το φόβο της σύγκρουσης, γνωρίζοντας καλά ότι η κοινωνική εξέλιξη καθορίζεται από την πρόοδο της ταξικής πάλης και τρομάζουν μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, φοβούνται τη συνειδητοποίηση από κάθε εργάτη ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί μας σε αυτό το δρόμο, είμαστε περήφανοι που έχουμε την ευθύνη για την απελευθέρωση της κοινωνίας από την εκμετάλλευση.

Με αυτό το περιεχόμενο και την κατεύθυνση κάθε εργαζόμενος πρέπει να πάρει θέση μάχης. Μπορούμε να καταργήσουμε μνημόνια και αφεντικά. Εδώ και τώρα να πάρουμε τη ζωή μας και το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας στα δικά μας χέρια».

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που έγιναν χτες σ' όλη τη χώρα είναι αφιερωμένο σήμερα το τετρασέλιδο της Κοινωνικής Συμμαχίας. Με εικόνες από τη μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, την οποία επιμελώς εξαφάνισαν τα κανάλια της αστικής τάξης. Ρεπορτάζ από τη μεγάλη, επίσης, διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Ιστορικό αφιέρωμα στην απεργία των 250 ημερών στα Μεταλλεία Μαδέμ - Λάκο το 1977.

Οι υποστηριχτές

Ενα ανεμομάζωμα από τα «κινήματα» και τις πολιτικές ομάδες που, πριν από εφτά μήνες έδιναν με σθένος τη μάχη για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, πριν από έξι μήνες πανηγύριζαν για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, πριν από 10 μέρες ζητωκραύγαζαν για το «όχι» στα μνημόνια του Γιούνκερ που έγινε «ναι» στα μνημόνια των Τσίπρα - Γιούνκερ, συγκεντρώθηκε χτες στο Σύνταγμα. Η αναιμική συγκέντρωση είναι δηλωτική της χρεοκοπίας τους. Στην πλειοψηφία τους, ήταν ΣΥΡΙΖΑίοι και διάφοροι συνοδοιπόροι τους («δεν πληρώνω», ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Μέσα σε όλα μετρήσαμε και 4 σημαίες του ΜΕΤΑ, της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ζητούσαν; Οπως αλιεύσαμε από τα πηγαδάκια τους, να φύγουν τα λαμόγια από τον ΣΥΡΑΖΑ και να ανακτήσει τη φυσιογνωμία του. Το νέο άλλοθι παγίδευσης του λαού κτίζεται από την επομένη κιόλας της ψήφισης του 3ου μνημονίου. Μόνο που τώρα ο λαός έχει πείρα και γνώση και μπορεί πιο αποφασιστικά να αποκρούσει τους λύκους που του χιμάνε με την προβιά του προβάτου.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν τον τόνο

Σε πλατύ κάλεσμα στο λαό να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στο νέο μνημόνιο, ξεκινώντας με τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ το απόγευμα της Τετάρτης, μετέτρεψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τη χτεσινή πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, με τις πρωτοβουλίες τους σε μια σειρά πόλεις.

Στην Αθήνα, με αφετηρία την Ομόνοια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έφτασαν με πορεία και συνθήματα στο υπουργείο Οικονομικών: «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέραν συμφωνία, τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία», «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, μας κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε στη Λάρισα. «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο αγωνιζόμαστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα», ανέφερε ο Χρήστος Μπίκας, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στο Βόλο, νωρίς το πρωί, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανάρτησαν πανό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη «νέα συμφωνία της βαρβαρότητας και της ντροπής» και καλώντας στο απογευματινό συλλαλητήριο.

Κινητοποίηση έξω από την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα. Μοίρασαν ανακοίνωση στους επισκέπτες του νοσοκομείου και πραγματοποίησαν εξόρμηση - ενημέρωση, μιλώντας με προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς, καλώντας τους να μη δεχτούν να ξαναματώσουν για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στη Χίο, η συγκέντρωση στην Απλωταριά και η πορεία που ακολούθησε, με απόφαση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, έδωσε την ευκαιρία σε εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους, να διαδηλώσουν, δίπλα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την αντίθεσή τους στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και τη διάθεσή τους να την αντιπαλέψουν.

Δυναμική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

MotionTeam

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
«Στον καπιταλισμό ποτέ συγχωροχάρτι, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», διαδήλωσαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νεολαία και γυναίκες που συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει από τις 6.30 το πρωί. Η πορεία που ακολούθησε, κατέληξε έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Στο γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου εμφανίζονταν οι πρωθυπουργοί των τριών μνημονίων (Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας) κι έγραφε: «Αρκετά ματώσαμε - αρκετά πληρώσαμε. Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ. Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας». Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, είχε γίνει η απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Το απόγευμα από νωρίς, ο εργαζόμενος λαός άρχισε να δίνει το «παρών», στο προσκλητήριο αγώνα που σάλπισε το ΠΑΜΕ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλωσόρισε τους χιλιάδες αγωνιστές, από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συμμετείχαν μαζικά, συγκροτημένα, με τα πανό των σωματείων τους, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα. Τους συντρόφεψαν με τα τραγούδια τους, ερασιτεχνικά σχήματα, και οι καλλιτέχνες Γ. Αετόπουλος, Κ. Καρμπάς, Β. Πρατσινάκης, Ν. Ταλέας, Α. Κουμανδράκης.

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Κουρμούλης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και χαιρέτισε η Φανή Τζούμα, από μέρους των συμβασιούχων καθαριστριών των δημόσιων σχολείων. Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, μέχρι τα γραφεία του ΣΒΒΕ, ο εργαζόμενος λαός, αποφασισμένος, διαδήλωσε την άρνησή του να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, την πίστη του στον αγώνα που, για να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, απαλλαγμένος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Παρέμβαση στο ΕΚΘ

Αποχώρησαν από τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της «Εργατικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ) καταγγέλλοντας τον προδοτικό τους ρόλο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης καθώς αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία και εξακολουθούν να αρνούνται να οργανώσουν την αντίσταση του λαού.

  • Σε συμβολική κατάληψη της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, στη Βέροια, προχώρησαν από νωρίς χθες το πρωί μέχρι και τις 11 π.μ., οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Ημαθίας, στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων του ταξικού κινήματος ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης άπλωσαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου που έγραφε: «Αρκετά πληρώσαμε και ματώσαμε. Να αποκρούσουμε τη φτώχεια και την εξαθλίωση».
Στις άλλες πόλεις

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Σε δεκάδες πόλεις απλώθηκε το σύνθημα του ΠΑΜΕ, με τα χτεσινά συλλαλητήρια στα οποία πήραν μέρος χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στη Θεσσαλία

Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στην οποία επίσης καλούσαν οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου (μέλος της ΟΓΕ). Η συγκέντρωση έγινε μπροστά από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με φόντο το πανό που είχε αναρτήσει από το πρωί το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου και στην παραλία.

Στην κεντρική πλατεία έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα, όπου φορείς και σωματεία έφτασαν με πορεία από το Εργατικό Κέντρο. Μετά την ομιλία, έγινε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, δυναμική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία στην πόλη. Μεταξύ των δυνάμεων που ανταποκρίθηκαν για πρώτη φορά στο κάλεσμα των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας και πήραν μέρος στο συλλαλητήριο ήταν και η Ομοσπονδία Εμπορευματοβιοτεχνών Αχαΐας και η Ενωση Ιδιοκτητών Ταξί. Στον Πύργο, το συλλαλητήριο έγινε στην πλατεία ΟΤΕ.

Στην Κρήτη

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Πλήθος κόσμου, σωματεία, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές πήραν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, αγρότες, νέα ζευγάρια έκαναν ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αστικής διαχείρισης ότι δε θα δεχτούν νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.


ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Είμαστε σε πόλεμο μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς»

Συγκλονιστική η διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας

Γεμάτη πυκνά όλη η Σταδίου
Γεμάτη πυκνά όλη η Σταδίου
Μαχητικό, αισιόδοξο, αποφασιστικό, ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα χτεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, ενάντια σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση που «σερβίρουν» ένα ακόμα μνημόνιο στο λαό για να συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη του κεφαλαίου. Με τις συγκεντρώσεις που οργάνωσε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ κάλεσε το λαό με την οργάνωση και τον αγώνα του να πει «όχι» στο τρίτο μνημόνιο και τα σκληρά του μέτρα, να γυρίσει την πλάτη σε αντιλαϊκά μέτρα και αφεντικά, να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και ανάκτηση των απωλειών του, να παλέψει με αιχμή αιτήματα διαμορφωμένα με βάση τις ανάγκες του.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο γέμισε ασφυκτικά όλη την περιοχή από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα (γεμάτες πυκνά Σταδίου, Φιλελλήνων, Αμαλίας), με τα πανό και τα μπλοκ των σωματείων, των συνταξιουχικών ενώσεων, των φοιτητών και σπουδαστών, να διαδέχονται το ένα το άλλο. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην Ομόνοια, με ομιλητή το Βασίλη Σταμούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Το σύνθημα στην εξέδρα διαμήνυε: «Οχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή τις ανάγκες του λαού. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αγώνας τώρα». «Εμπρός λαέ να τ' αποφασίσεις, τη δύναμη την έχεις για να τους νικήσεις», το σύνθημα δυνάμωνε καθώς οι προσυγκεντρώσεις έφταναν στην πλατεία.

Η πορεία απλώνεται σε όλη την Αμαλίας
Η πορεία απλώνεται σε όλη την Αμαλίας
«Αρκετά ματώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και μνημόνια διαρκείας»: Το τρικάκι με το παραπάνω κάλεσμα έπεφτε «βροχή» και γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό.

Το μήνυμα σαφές για κάθε εργαζόμενο που εκβιάζεται και τρομοκρατείται, για να δεχθεί την απληρωσιά, τη διαθεσιμότητα, τη μείωση του μισθού του, για κάθε άνεργο που δε βλέπει να περισσεύει για αυτόν ούτε ψίχουλο από τα «πακέτα» χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων, για κάθε συνταξιούχο που η σύνταξή του μετατρέπεται σε φιλοδώρημα. Δυνάμωνε μαζί με τα συνθήματα όσο η πορεία προχωρούσε: «Είμαστε σε πόλεμο μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Ηρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε, μνημόνια διαρκείας εμείς δε θα δεχθούμε», «Τώρα να φανεί η λαϊκή οργή, οργάνωση να γίνει για την ανατροπή».


Ολη η περιοχή από την Ομόνοια έως το Ζάππειο κι από κει στο Σύνταγμα ήταν καλυμμένη από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Ολη η περιοχή από την Ομόνοια έως το Ζάππειο κι από κει στο Σύνταγμα ήταν καλυμμένη από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Με το ίδιο παλιό σχέδιο...

Γύρω στις εννιά το βράδυ κι ενώ η διαδήλωση είχε κεφαλή στην Αμαλίας, άρχισε η αναμενόμενη στημένη αντιπαράθεση των ΜΑΤ με μια ομάδα φορτωμένη με μολότοφ, που ήταν από νωρίς στρατοπεδευμένη στη γωνία Γεωργίου και Αμαλίας. Παρά τα δακρυγόνα, η διαδήλωση δεν έκανε βήμα πίσω. Τα συνθήματα «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», «εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» κυριάρχησαν σε πείσμα όσων ξανά και ξανά επιχειρούν με προβοκάτσιες να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα.

Μ' ένα σχεδιασμό που μύριζε από χιλιόμετρα μακριά ότι ήταν στημένος, ακολούθησε «κλωτσοπατινάδα» των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών με την Αστυνομία, με καθαρό στόχο να χτυπηθεί με κάθε τρόπο η διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Κι ήταν χαρακτηριστική η στιγμή που η μάζωξη των λιγοστών απογοητευμένων ΣΥΡΙΖΑίων και των συνοδοιπόρων τους που ήταν στην πλατεία, σκόρπισε στα πεζοδρόμια, ενώ την ίδια ώρα τα ΜΑΤ και οι «αντιεξουσιαστές» κατευθύνονταν προς τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κι όχι τυχαία, όταν με την πλατεία και την Αμαλίας πνιγμένη από τα δακρυγόνα, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν συγκροτημένα προς το Ζάππειο, εμφανίστηκε στην Αμαλίας ατσαλάκωτη μια ομάδα με ελληνικές σημαίες, που παρίστανε τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις, σε άμεση συνεργασία με τους «αναρχικούς», επιχειρούσαν να χτυπήσουν τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, φτάνοντας στο σημείο να ρίξουν κροτίδες «κρότου-λάμψης» μέσα στη διαδήλωση, που παρόλα αυτά έφτασε στη Συγγρού συγκροτημένα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο ύψος του μετρό στο ΦΙΞ, όταν ομάδες ΔΕΛΤΑ επιτέθηκαν με γκλομπς και «κρότου - λάμψης» σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ και όλο το λαό

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μπροστά στα χτεσινά συλλαλητήρια, εξέφρασε τη συμπαράσταση και την ταξική του αλληλεγγύη προς το ΠΑΜΕ και γενικότερα το λαό και την εργατική τάξη της Ελλάδας.

Στο μήνυμά του αναφέρει: «Το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες, αλλά αντίθετα σπρώχνουν τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ανεργίας, της φτώχειας. Στις σημερινές σκληρές συνθήκες, το ζήτημα της στήριξης και της ταξικής αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών είναι περισσότερο από αναγκαία.

Το ΕΠΓ της ΠΣΟ διαβεβαιώνει το ΠΑΜΕ και τους Ελληνες εργαζόμενους ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, αλληλέγγυο στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες που δίνουν καθημερινά, ενάντια στις πολιτικές της εκμετάλλευσης και της υποταγής. Το ΕΠΓ της ΠΣΟ συμπαραστέκεται και στηρίζει τον ελληνικό λαό στη μεγάλη δοκιμασία που περνά αυτή την περίοδο και καλεί όλες τις οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».

1977: Η απεργία των 250 ημερών στα Μεταλλεία Μαδέμ - Λάκο (β' μέρος)

Στο προηγούμενο τετρασέλιδο (9/7/2015), ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε το πρώτο μέρος ενός σύντομου ιστορικού, για τη μεγάλη απεργία που έγινε το 1977 στα Μεταλλεία Μαδέμ - Λάκο στη Χαλκιδική, με βασικά αιτήματα αυξήσεις στους μισθούς και επαναπρόσληψη των απολυμένων. Στη διάρκεια της απεργίας, που κράτησε σχεδόν 250 μέρες, οι εργαζόμενοι και όσοι στάθηκαν στο πλευρό τους, βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με τη λύσσα της εργοδοσίας και του κράτους της, που προσπάθησαν με κάθε μέσο να καταστείλουν τον αγώνα τους. Η παρουσίαση αυτής της απεργίας συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο σημερινό τετρασέλιδο του «Ριζοσπάστη». Η εξιστόρηση των γεγονότων στο σημερινό β' μέρος ξεκινάει με τις μαρτυρίες απεργών και ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό τους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με τη βία από τις δυνάμεις καταστολής.

***

Σε φύλλο του «Ριζοσπάστη» δημοσιεύονται δύο ζωντανές μαρτυρίες. Η μία προέρχεται από μάνα μεταλλωρύχου που περιγράφει πώς δέχθηκαν επίθεση ενώ πήγαιναν στα μεταλλεία, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς: «Ξεκινήσαμε από τη Μεγάλη Παναγιά 300 άτομα και γίναμε 2.000 μέχρι να φτάσουμε, άλλοι με τρακτέρ, άλλοι με αγροτικά αυτοκίνητα, άλλοι με τα πόδια. Μπροστά βάδιζαν οι μικρομάνες με τα νήπια στην αγκαλιά.

Κοντά στα μεταλλεία, κρυμμένοι οι χωροφύλακες. Σε μια στιγμή έγινε κόλαση ο τόπος μπροστά μας. Αρχισαν να σκάνε δίπλα μας φωτοβολίδες, έπεφταν τα δακρυγόνα βροχή και τα γκλομπς σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια μας. Μερικοί χωροφύλακες άρχισαν να σπάζουν με το γκλομπς τα φανάρια των αγροτικών μας αυτοκινήτων για να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν τη νύχτα».

Η άλλη μαρτυρία ήταν ενός νεαρού μεταλλωρύχου που περιέγραψε πώς κλείστηκαν στις γαλαρίες: «Εξω από τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας στεκόμασταν 100 περίπου άτομα. Οι 50 ήταν μέσα στο δάσος και κόβανε ξύλα για να ανάψουμε φωτιά να ζεσταθούμε και οι υπόλοιποι ήμασταν ξαπλωμένοι κοντά στην είσοδο του μεταλλείου και συζητούσαμε. Ξαφνικά βλέπουμε να έρχονται τα πούλμαν με χωροφύλακες, ενώ οι δικοί μας άρχισαν να φωνάζουν από το δάσος: "Παιδιά φύγετε μας πιάνουν".

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι οι μεταλλωρύχοι» γράφει ο «Ριζοσπάστης» της εποχής
«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι οι μεταλλωρύχοι» γράφει ο «Ριζοσπάστης» της εποχής
Εκείνη την ώρα ορμήσανε πάνω μας από παντού με τα γκλομπς ενώ παράλληλα μας έριχναν δακρυγόνα. Σε ένα αυτοκίνητο με καρότσα που πάνω του κοιμόντουσαν άνθρωποι σκεπασμένοι με κουβέρτες έπεσε ένα δακρυγόνο και άρπαξαν φωτιά οι κουβέρτες. Ευτυχώς που προφθάσαμε και τη σβήσαμε... Είμασταν κυκλωμένοι από όλες τις μεριές.

Κάποια στιγμή καταφέραμε να σπάσουμε τον κλοιό και μπήκαμε μέσα στις γαλαρίες. Ολη τη νύχτα την περάσαμε στο πόδι σε βάθος μεγαλύτερο από 1.500 μέτρα και φυλάγαμε από παντού να μη μπούνε μέσα χωροφύλακες. Δεν ξέραμε τι γινόταν απ' έξω. Τελικά, αποφασίσαμε να βγούμε, όταν μάθαμε ότι βρίσκονταν από έξω δημοσιογράφοι. Βγαίνοντας έξω πάλι φάγαμε ξύλο, ενώ είχαν πει ότι δεν θα μας πείραζαν».

Κράτος και κεφάλαιο απέναντι στους απεργούς

Στα μέσα Απρίλη η εργοδοσία προσπαθεί να στρατολογήσει απεργοσπάστες από τα χωριά της περιοχής, χωρίς όμως επιτυχία.

Στα τέλη Απρίλη είναι πια φανερό ότι απέναντι στους απεργούς της Μαδέμ-Λάκο αλλά και σε αυτούς της ΛΑΡΚΟ που είχαν ξεκινήσει απεργία από τα τέλη Γενάρη δεν βρίσκεται μόνο ο Μποδοσάκης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των δύο επιχειρήσεων. Είναι, όπως ήδη έχει φανεί, το αστικό κράτος και σύσσωμο το κεφάλαιο.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων απαίτησε από την κυβέρνηση την «εκδήλωση ενεργότερης συμπαραστάσεώς της», ενώ η αστική εφημερίδα «Βραδυνή» απαιτεί «να βρεθεί ένας οποιοσδήποτε τρόπος, ώστε να αντιληφθούν οι πάντες ότι η χώρα δεν είναι "ξέφραγο αμπέλι" μέσα στο οποίο μπορούν να παίζουν το πολιτικό και ιδεολογικό παιχνίδι τους, αυτοί οι κύριοι (οι απεργοί)».

Τις μέρες εκείνες, ενώ τα τμήματα χωροφυλακής ενισχύονται (επιπλέον 300 περίπου άντρες και οκτώ αύρες από Θεσσαλονίκη) ο διοικητής Χωροφυλακής Χαλκιδικής Δημήτριος Καρυδάκης έβγαλε διαταγή απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων, πορείας ή διαδήλωσης έξω ή μέσα στα εργοτάξια του Μποδοσάκη από τις 26 έως τις 30 Απρίλη, όπως επίσης και στη διαδρομή Θεσσαλονίκης - Ουρανούπολης και γενικά σε όλη τη Β. Χαλκιδική για λόγους «δημοσίας ασφαλείας και τάξης».

Η δίκη των μεταλλωρύχων που συνελήφθησαν στο Νεοχώρι
Η δίκη των μεταλλωρύχων που συνελήφθησαν στο Νεοχώρι
Ο ίδιος έβγαλε νέα διαταγή στις αρχές Μάη για απαγόρευση των συγκεντρώσεων μέχρι τις 15 Μάη. Εκτιμάται ότι πλέον οι δυνάμεις της χωροφυλακής έφθαναν τους 1.000 άντρες και τις 18 αύρες.

Ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει ότι έχουν ξαμοληθεί ασφαλίτες στα μαντεμοχώρια που παρακολουθούν τη ζωή των κατοίκων. Ο ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» σημειώνει: «Στη διάρκεια της επίσκεψής μας στα χωριά του Μαδέμ-Λάκο χωροφύλακες με πολιτικά και στολή, είχαν γίνει η μόνιμη σκιά μας, ακόμα και την ώρα του φαγητού».

Η παρουσία αυτών και των διάφορων στρατιωτικών μονάδων, στόχο είχαν να καλλιεργήσουν τον τρόμο. «Το πρωί της Κυριακής -έγραφε ο "Ριζοσπάστης"- μονάδες ΤΕΑτζήδων γυμνάζονταν με όπλα και πολυβόλα μέσα στο χωριό Μεγάλη Παναγιά, που βρίσκεται η έδρα των απεργών (...) την κατάσταση πολιορκίας, που γνωρίζει η περιοχή, έρχονται να επιτείνουν οι ασκήσεις, που κάνει μια βδομάδα τώρα, στην περιοχή των μεταλλείων μεταξύ Ολυμπιάδος και ΜΑΔΕΜ-ΛΑΚΟ, μια μονάδα άνδρες του ΛΟΚ».

Με προβοκάτσιες εξαπέλυσαν νέα επίθεση

Η τρομοκρατία εντείνεται, με το διοικητή χωροφυλακής να βγάζει συνεχώς αποφάσεις απαγόρευσης των συγκεντρώσεων. Παράλληλα, γίνονται διάφορες προβοκατόρικες ενέργειες που στόχο είχαν να δημιουργήσουν ένταση και να προκληθεί η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Απολυμένοι μεταλλωρύχοι στους δρόμους της Χαλκιδικής
Απολυμένοι μεταλλωρύχοι στους δρόμους της Χαλκιδικής
Ετσι στις αρχές Ιούνη, απεργοσπάστης εμφανίστηκε στην αστυνομία για να δηλώσει ότι κινδυνεύει η ζωή του, ενώ λίγες μέρες μετά μπήκε φωτιά σε ξύλινη αποθήκη απεργοσπάστη, η οποία κάηκε μαζί με τα ζώα που είχε μέσα.

Τελικά, στις 5 Ιούνη ύστερα από νέα προβοκάτσια η αστυνομία εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Νεοχώρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί απεργοί και να συλληφθούν 17. Ο «Ριζοσπάστης» κατέγραψε τις καταγγελίες που αποκάλυπταν την προβοκάτσια: «Εκατοντάδες απεργοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν όλη τη νύχτα στα βουνά για να αποφύγουν τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις. Οι προκλήσεις που από μέρες μεθοδεύει η εργοδοσία έφτασαν στο αποκορύφωμά τους την Κυριακή το απόγευμα όταν μια ομάδα απεργοσπάστες με επικεφαλής τον Καραντώνα, περίμεναν στο Νεοχώρι, με σφραγισμένα τα κυνηγετικά τους όπλα, την απεργιακή επιτροπή.

Με απειλές και προτεταμένα τα όπλα επιτέθηκαν στα μέλη της απεργιακής επιτροπής και τους άλλους απεργούς που είχαν συγκεντρωθεί. Ενας μάλιστα απεργοσπάστη πυροβόλησε τους απεργούς και τραυμάτισε στο κεφάλι με τα σκάγια του όπλου του, τον απεργό Μιλτιάδη Κατράνη».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας Νεοχωριτών και «ακριβώς εκείνη τη στιγμή έκαναν την εμφάνισή τους οι αύρες, οι κρανοφόροι, που επιτέθηκαν με απερίγραπτη μανία στους κατοίκους».

Της επίθεσης ακολουθεί τις αμέσως επόμενες μέρες ανθρωποκυνηγητό. Οπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης», «...σε όλα τα σταυροδρόμια που οδηγούν στα χωριά των μεταλλωρύχων έχουν εγκατασταθεί μπλόκα με "αύρες" και εκατοντάδες χωροφύλακες ελέγχουν τους περαστικούς και τις ταυτότητές τους, αναζητώντας απεργούς για να τους συλλάβουν».

Η δίκη των 16 από τους συλληφθέντες έγινε λίγες μέρες μετά. Τόσες μέρες κρατούνταν σε ένα κελί 2 επί 2,5 μέτρα. Στην αίθουσα της δίκης υπήρχαν 50 χωροφύλακες και μόνο 15 άτομα ακροατήριο. Η πολιτική αγωγή ήταν δικηγόροι της εταιρείας. Τελικά αθωώθηκαν οκτώ και σε έξι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4-8 μηνών.

Τις μέρες εκείνες άνθρωποι του Μποδοσάκη γυρνούσαν στα χωριά και πίεζαν τους απεργούς να επιστρέψουν στη δουλειά. Εγιναν καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις τους συνόδευαν χωροφύλακες που δήλωναν ότι αν δε γυρνούσαν θα τους συλλάβουν γιατί η απεργία είναι παράνομη.

Η λήξη της απεργίας

Στις αρχές Ιούλη, 130 απεργοί είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να πάνε στο υπουργείο Β. Ελλάδας. Με τη συνδρομή της τροχαίας, εγκλωβίστηκαν σε περιοχή που ενέδρευε ισχυρή δύναμη ροπαλοφόρων. Τους απείλησαν ότι θα τους χτυπήσουν αν συνεχίσουν με κατεύθυνση το υπουργείο.

Στις αρχές Αυγούστου ο δικηγόρος της εταιρείας έστειλε εξώδικες προσκλήσεις στο σύνολο σχεδόν των απεργών που έμεναν σε σπίτια ιδιοκτησίας της εταιρείας και τους κάλεσε να φύγουν σε τρεις μέρες. Η απεργία έχει φθάσει μέχρι τον Οκτώβρη με τον Μποδοσάκη να έχει επιδοθεί σε πλήθος απολύσεων.

Κάτω από το βάρος των εξελίξεων, η απεργία έληξε. Αποτιμώντας τον πολύμηνο αγώνα, η Τοπική Επιτροπή Χαλκιδικής της ΕΣΑΚ-Σ στεκόταν, ανάμεσα σε άλλα, στη στάση της διοίκησης του σωματείου, που συνέδραμε τον εκφυλισμό του αγώνα. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 1.320.000 δραχμών που δόθηκαν σαν ενίσχυση στους απεργούς τις μέρες της απεργίας, τα 1.100.000 ήταν αποτέλεσμα της δράσης της ΕΣΑΚ-Σ...Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ