Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «ήπιο» μαχαίρι

Για τη «σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή» που φέρνει η κυβέρνησή του με το νέο μνημόνιο, «καυχήθηκε» ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης.

Αναλύοντας, μάλιστα, αυτόν τον ισχυρισμό, ανέφερε: «Μέχρι τώρα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είχαμε προσαρμογή 4% κάθε χρόνο. Συνολικά, τα τέσσερα τελευταία χρόνια 16%. Η προσαρμογή που έχουμε τώρα θα είναι 1% τον χρόνο...».

Τι μας λέει δηλαδή; «Μαχαίρι» φέρνουμε κι εμείς, αλλά το δικό μας θα είναι... πιο «ήπιο»!

Ποια είναι η απάτη; Οτι το αντιλαϊκό κοντέρ δεν μηδενίζει! Ισα - ίσα: Το νέο «μαχαίρι» του μνημονίου 3 που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, το «πιο ήπιο» μαχαίρι - όπως το αποκαλεί ο Αλ. Τσίπρας - μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στη σάρκα του λαού, ακριβώς πάνω στις πληγές που του έχουν ανοίξει τα προηγούμενα μνημόνια...

Οι καιροσκόποι πάντα παρόντες

Υπάρχει κόμμα που διαχειρίζεται την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή από χέρι την αντιλαϊκή πολιτική, που να μην έχει και τους διαφωνούντες του; Οσο και να ψάξει ο λαός, δε θα βρει παράδειγμα που όταν μαγειρευόταν η επίθεση σε βάρος του, δεν εμφανίζονταν και οι «όψιμοι» φίλοι του. Εκείνοι που ξαφνικά «ανακάλυπταν την Αμερική», κάνοντας αντιπολίτευση στο ίδιο το κόμμα τους, όπως η σημερινή «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη. Αφού πρώτα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να «νανουρίσουν» τους εργαζόμενους, να μειώσουν τις αντιδράσεις τους, παριστάνουν τους έκπληκτους και κάνουν σαν να έμαθαν χτες ότι ήταν σε μια κυβέρνηση που προσκυνούσε τον καπιταλιστικό μονόδρομο και τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Σήμερα λένε το εξής καταπληκτικό: «Δεν ψηφίζουμε το νέο μνημόνιο, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που το φέρνει»! Λες και το μνημόνιο είναι απλώς ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο! Συντηρώντας τις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις ότι η συγκυβέρνηση μπορεί ν' αλλάξει δρόμο, προς όφελος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν και νέες παγίδες για το λαό, ότι διέξοδος είναι η καπιταλιστική Ελλάδα με «εθνικό νόμισμα»!

Τα όρια και οι «επιλογές»

«Μην υποκύπτετε στον εκβιασμό του γερμανικού κατεστημένου που επέβαλε αυτό το καταστροφικό μνημόνιο», λένε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι «αντιπολιτευόμενοι» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην υπηρετείτε τα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης και τις εναλλακτικές που υπερασπίζεται ο Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ, με το οποίο οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι», τους απαντά ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.

Αυτό θα πει από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη! Από το «καταστροφικό μνημόνιο» του «γερμανικού κατεστημένου», στο σχέδιο του Σόιμπλε και την παραπέρα φτωχοποίηση του λαού από άλλο δρόμο. Δηλαδή ή μνημόνιο ή χρεοκοπία!

Αυτά είναι τα όρια και οι «επιλογές» του καπιταλιστικού δρόμου, της εξουσίας του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Συμπέρασμα; Μην ψάχνεις να βρεις λύση εντός αυτών των τειχών. Σπάσε το πλαίσιο που θέτει αυτά τα εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα, την ίδια ώρα που χρεοκοπεί όλο και περισσότερο το λαό. Πάλεψε για την ανατροπή!

Πού καταλήγουμε;

Τι ...μάθαμε από τη χτεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι στη διαπραγμάτευση με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, πέρα από αυτή που κατέληξαν κυβέρνηση και «εταίροι», δηλαδή τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία στην παρούσα συγκυρία εκφράζονται μέσα από τα μνημόνια. Αυτό ομολόγησε ο πρωθυπουργός, όταν είπε ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια και ζήτησε από τους διαφωνούντες βουλευτές να προτείνουν με «ειλικρίνεια μια αξιόπιστη και εναλλακτική λύση», υπονοώντας ότι τέτοια δεν υπάρχει. Τι άλλο μάθαμε; Οτι η «εναλλακτική» που προτείνει ο βασικός κορμός των κυβερνητικών βουλευτών που διαφωνούν με τη συμφωνία - και όχι μόνο αυτοί -, δηλαδή η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, πάντα στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν είναι απαλλαγμένη κι αυτή από αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από όλες τις άλλες επώδυνες συνέπειες που συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «ακόμα και στην επιστροφή στη δραχμή, πάλι θα υπήρχε μνημόνιο». Που καταλήγουμε; Πρώτον ότι η κυβέρνηση, κι αυτοί που συμφωνούν κι αυτοί που διαφωνούν με τη συμφωνία (αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση!), κορόιδεψε προεκλογικά το λαό, τάζοντάς του μια καλύτερη ζωή, μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς», στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Και δεύτερο ότι πράγματι, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στην ΕΕ των μονοπωλίων, φιλολαϊκή διέξοδος δεν υπάρχει, ανεξάρτητα αν η καπιταλιστική οικονομία θα έχει για νόμισμά της το ευρώ ή ένα άλλο εθνικό νόμισμα.

Διαλέγεις και παίρνεις...

Ψηφίζουμε το νέο μνημόνιο, παρότι δεν μας εκφράζει, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική και γιατί δε θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση, λέει ο Αλ. Τσίπρας και η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.

Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά δε στηρίζουμε τα μνημονιακά μέτρα (!) λέει ο Π. Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίζουμε την κυβέρνηση, ψηφίζουμε και τη συμφωνία, παρότι δε συμφωνούμε με τα μέτρα που περιλαμβάνει, λέει ο Π. Καμμένος και οι συμπολιτευόμενοι ΑΝΕΛ.

Ψηφίζουμε τη συμφωνία, παρότι δεν είμαστε στην κυβέρνηση και παρότι δε συμφωνούμε με κάποια από τα μέτρα, λένε η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Διαλέγεις και παίρνεις! Ενα σωρό συνδυασμοί από «συμφωνίες» και «διαφωνίες», που τελικά - με τον... καταμερισμό του καθενός - καταλήγουν στον ίδιο κουβά: Στην εξασφάλιση της ψήφισης του νέου αντιλαϊκού μνημονίου που διασφαλίζει τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου και, ταυτόχρονα, στη στήριξη της κυβέρνησης που το ίδιο το κεφάλαιο, εντός και εκτός Ελλάδας, εκτιμά ότι μπορεί να το υλοποιήσει με τις μικρότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις.

Από «επιλογές» άλλο τίποτα...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org