Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ
Η Πετρούπολη μπορεί να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Συζήτηση με τον δήμαρχο Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συζητώντας με τον Βαγγέλη Σίμο, τον κομμουνιστή δήμαρχο Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει η κουβέντα από το νεαρό της ηλικίας του και για την επιλογή του ΚΚΕ να τον στηρίξει. Οπως λέει, πρόκειται για έναν σταθμό στη - σύντομη είναι αλήθεια - αγωνιστική διαδρομή που έχει επιλέξει να ακολουθήσει από μικρός, αφού οργανώθηκε στην ΚΝΕ στα 17 του χρόνια. Οπότε η «τιμή που μου κάνει το Κόμμα να κατέβω ως υποψήφιος, όπως και το 2014, εντάσσεται σε μια πορεία αγώνων από όποιο μετερίζι βρίσκονται να δίνουν τη μάχη έτσι κι αλλιώς οι κομμουνιστές», αναφέρει.

Μόνο με σύγκρουση μπορούμε να αποσπάσουμε ανάσες ανακούφισης για τον λαό

Τον ρωτάμε για το σύνθημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι κι εκεί που έχει την πλειοψηφία στην πραγματικότητα ασκεί «αντιπολίτευση». Ενάντια σε ποιον; Και, απαντώντας με παραδείγματα αναδεικνύει το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι δημοτικές αρχές, που μόνο σε σύγκρουση μαζί του είναι δυνατό να αποσπαστούν ανάσες ανακούφισης για τον λαό. «Ενα παράδειγμα είναι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σημειώνει. «Αυτό επιβάλλει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση στους δήμους και πιο συγκεκριμένα μέχρι το 2023 να είναι καθηλωμένη στο 30%. Επιβάλλει το υπόλοιπο ποσό να προέρχεται από "ίδια" έσοδα, δηλαδή σπρώχνει τους δήμους, αν θέλουν να λειτουργήσουν, σε αύξηση των δημοτικών τελών, σε ανταποδοτικότητα για υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες κ.λπ., συμπληρώνοντας έτσι τη φοροεπιδρομή του κεντρικού κράτους σε βάρος του λαού. Σε αυτό το καθεστώς "αντιπολιτευόμαστε", μαζί με τον λαό της πόλης, μαζί με άλλες δημοτικές αρχές που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, μαζί με σωματεία και φορείς, απαιτώντας από την κυβέρνηση πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση και αμφισβητώντας αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση».


Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο Β. Σίμος εξηγεί ότι από πέρυσι τον Μάη, οι δήμοι σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Αν θέλεις λοιπόν να προστατεύσεις λαϊκά νοικοκυριά πρέπει να απειθαρχήσεις σε αυτούς τους νόμους. Εμείς πήραμε την απόφαση προφανώς να μην υλοποιήσουμε αυτήν την κατεύθυνση και καλούμε και τον κόσμο να συγκρουστεί. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τις άλλες πέντε δημοτικές αρχές της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και άλλους δημάρχους που συμφώνησαν με αυτή μας τη θέση. Αν δεν εκφράζαμε αυτή μας την αντίσταση και στην πράξη, τώρα θα ήταν γενικευμένοι οι πλειστηριασμοί λαϊκών νοικοκυριών για χρέη στους δήμους. Διεκδικήσαμε, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να διαγράφουν χρέη π.χ. των ανέργων, των πιο φτωχών δημοτών. Μια διεκδίκηση που μόνο το ΚΚΕ στήριξε στη Βουλή».

Σε ερώτηση για το πώς στέκονται οι άλλοι συνδυασμοί απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ο Β. Σίμος θυμίζει ότι όταν συζητιόταν η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, ο «Κλεισθένης», όλα τα κόμματα περιορίζονταν να συζητούν για την απλή αναλογική, ενώ ο νόμος περιλαμβάνει ένα σωρό αντιδραστικές ρυθμίσεις. «Κανείς δεν μίλησε - πλην του ΚΚΕ - για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων, τη γενίκευση της ανταποδοτικότητας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που προωθείται, δηλαδή για όλα αυτά που φορτώνουν περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού».

Είναι μεγάλη η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της τοπικής του παράταξης

Η συζήτηση πάει στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στην παράταξή της στον δήμο Πετρούπολης, την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Β. Σίμος στέκεται στην κοροϊδία τους, αφού παραμονές των εκλογών κυκλοφορούν στον δήμο διάφορα στελέχη από υπουργεία και άλλους φορείς «δήθεν για να μάθουν για τα προβλήματα του κόσμου... Ποιον κοροϊδεύουν; Δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν; Θα "θεραπεύσουν" πληγές που οι ίδιοι ανοίγουν; Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πόλη;» «Για παράδειγμα», αναφέρει ο δήμαρχος, «ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο είναι και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του γραφείου του πρωθυπουργού. Και υπόσχεται ότι αν εκλεγεί θα στελεχώσει τις υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να είναι πιο υψηλού επιπέδου οι παροχές... Ελεος! Με τι θα τις στελεχώσει; Αφού η ίδια η κυβέρνησή του απαγορεύει τις προσλήψεις προσωπικού στο πλαίσιο του μνημονίου διαρκείας που έχει υπογράψει. Εκτός αν υπονοεί ότι θα το κάνει μέσω ΜΚΟ και άλλων δομών, που λειτουργούν σαν σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία... Ας απαντήσουν καλύτερα, για ποιον λόγο το υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει τα αιτήματα του δήμου για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες υπηρεσίες...

Ο λαός έχει πλούσια πείρα. Δεν θα την πατήσει με τα ψευτοδιλήμματα περί "προόδου" και "συντήρησης", την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το καλύτερο πλυντήριο για τους ακροδεξιούς, που συνεργάστηκε 4 χρόνια μαζί τους. Ειδικά στην Πετρούπολη των αγωνιστικών παραδόσεων, της παρακαταθήκης που έχει αφήσει ο μπάρμπα Νίκος ο Παξιμαδάς, ο επί 30 χρόνια κομμουνιστής δήμαρχος, τέτοια υποκρισία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη...».

Χωματερή: Το εγκληματικό αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας, άρα και της Πετρούπολης, είναι αυτό της συνέχισης της λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή, που, όπως εξηγεί ο Β. Σίμος, είναι αποτέλεσμα της «συνολικής διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία σήμερα ασκείται με κριτήριο την κερδοφορία των μεγαλοεργολάβων που εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα της διαχείρισης. Γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, τεράστια ποσά που βγαίνουν μέσα από τους πνεύμονες του λαού της Δυτικής Αθήνας. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. 54 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της, στην περιοχή μας έχουμε αύξηση των καρκινογενέσεων κατά 32% όταν για όλη την υπόλοιπη Αττική είναι στο 10%!».

Προσθέτει ότι «η οργή του λαού είναι τεράστια. Θυμόμαστε ότι σύνθημα της κυβέρνησης και της σημερινής περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμβολικά είχε ορκιστεί και στα Ανω Λιόσια, ήταν το κλείσιμο της χωματερής. Μετά από 5 χρόνια όχι μόνο δεν έκλεισε η χωματερή αλλά επεκτείνεται. Και σαν να μη φτάνει αυτό, έδωσαν και παράταση στη λειτουργία του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών και μάλιστα στα μουλωχτά. Επιπλέον, ετοιμάζονται να φτιάξουν καινούριο σκουπιδότοπο στις αυλές μας, στο λατομείο Μουσαμά, απέναντι από το Θέατρο Πέτρας. Καλά κάνει ο λαός της περιοχής και προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι "αιτία πολέμου". Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Ο δήμαρχος εξηγεί τις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Εχουμε επεξεργασμένη θέση για τη φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, που βέβαια απαιτεί συνολικά άλλον προσανατολισμό, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση και κυρίως χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Η διαχείριση των απορριμμάτων, ένας τομέας που αφορά την ίδια μας τη ζωή δεν μπορεί να είναι πεδίο για μπίζνες, γιατί τότε θα έχουμε αποτελέσματα όπως αυτά που βιώνουμε σήμερα. Αρα δεν φτάνει η "ευχή" να κλείσει η χωματερή. Χρειάζεται διεκδίκηση για μια φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, με ευθύνη του κράτους, μέσα από έναν ενιαίο φορέα, που βεβαίως για να εφαρμοστεί χρειάζεται ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που δεν θα θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν είναι εμπορεύματα

Ο δήμος Πετρούπολης είναι από τους πρωτοπόρους της Δυτικής Αθήνας και συνολικά της Αττικής σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, αλλά και πολιτιστικών δράσεων για τον λαό της πόλης. Οπως εξηγεί ο Β. Σίμος, «αυτό έχει να κάνει με τον προσανατολισμό που έχουμε σε ό,τι αφορά αυτά τα μέτωπα. Εχουμε καθαρό ότι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, είναι δικαιώματα, είναι ανάγκη του λαού για διέξοδο, για ψυχική και σωματική υγεία, για την καλλιέργεια αξιών. Από αυτήν την άποψη αντιστεκόμαστε στην εμπορευματοποίηση, στο "πλήρωσε για να έχεις". Εχουμε απέναντί μας την πολιτική της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της ΕΕ, που ο προσανατολισμός τους είναι όλα αυτά να είναι επί πληρωμή. Είναι π.χ. χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνήσεις λένε πως τα αθλητικά κέντρα πρέπει να παράγουν κέρδος, γι' αυτό διώχνουν ερασιτεχνικά σωματεία, ομάδες από τα γήπεδα και τα παραδίδουν σε ΑΕ, όπως έγινε στα Ανω Λιόσια.

Και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό έχουμε απέναντί μας μια πολιτική υποχρηματοδότησης και απαξίωσης. Παρ' όλα αυτά, καταφέρνουμε οι νέοι της πόλης να μπορούν να αθλούνται δωρεάν ή με ένα ελάχιστο συμβολικό ποσό, κανένα σωματείο στην πόλη μας να μην πληρώνει μίσθιο για να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, κάτι που δεν είναι δεδομένο σε άλλους δήμους. Αντίστοιχες προσπάθειες κάνουμε και με τον πολιτισμό.

Προσπαθούμε να δείξουμε ότι εν έτει 2019, δικαιώματα που έπρεπε να είναι αυτονόητα αμφισβητούνται, όχι γιατί δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αλλά γιατί μπαίνει ως γνώμονας το κέρδος, η ανταπόδοση, δηλαδή η στρατηγική κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ΕΕ. Καλούμε, λοιπόν, τον λαό να παλέψουμε μαζί, να διεκδικήσουμε ο πολιτισμός, ο αθλητισμός να είναι κοινωνικά αγαθά, να διατίθενται δωρεάν, να μην εξαρτώνται από την τσέπη της κάθε οικογένειας».

Αγωνιστική απάντηση η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο ολοκληρώνεται με μια ερώτηση για το τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές, τι στόχο βάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», πέρα από την επανεκλογή της στη δημοτική αρχή.

«Καταρχάς, προσπαθούμε να δείξουμε ότι τα τοπικά προβλήματα απορρέουν από μια πολιτική, από την ίδια πολιτική που γεννά την ανεργία, τους τσακισμένους μισθούς, τις απολύσεις, την ανασφάλεια. Αυτή η πολιτική, για παράδειγμα, φταίει που συντηρείται το έγκλημα της χωματερής στην περιοχή μας. Γι' αυτό και δεν είμαστε η μοναδική περιοχή που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, υπάρχει π.χ. και η Λευκίμμη στην Κέρκυρα, το Γραμματικό κ.ά. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τις καταπατήσεις, όπως του Ποικίλου Ορους αλλά και κομματιού της πόλης από επιχειρηματικά συμφέροντα, που αξιοποιούν το υπάρχον αντιδραστικό πλαίσιο της γης - εμπόρευμα, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Πετρούπολη, αλλά σε όλη την Ελλάδα, σε αιγιαλούς, σε δάση και άλση κ.ο.κ.

Καλούμε, λοιπόν, τον λαό και με την ψήφο του να αμφισβητήσει με ενιαίο τρόπο και σε όλες τις κάλπες μια πολιτική που ξεκινάει από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ και εξειδικεύεται στην Τοπική Διοίκηση από τις "πρόθυμες" δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Τον καλούμε να επανεκλέξει μια δημοτική αρχή που δεν είναι από τις "πρόθυμες"... Θέλουμε να δώσει ο λαός ξανά στην Πετρούπολη το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα κι αυτή βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση, όχι στην υποταγή.

Ταυτόχρονα, να δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ παντού: Και στην Περιφέρεια, και στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη Βουλή όποτε και αν γίνουν εκλογές. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην πολιτική που περιγράψαμε πριν, απέναντι στην ΕΕ, στην κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή. Ανεξαρτήτως κάλπης, ισχυρό ΚΚΕ παντού, η ελπίδα είναι μόνο εδώ!».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εργαζόμενοι και αγρότες να κάνουν τη διαφορά με ΚΚΕ ισχυρό

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Τάσο Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

--Στις εκλογές του Μάη, και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού. Ποιο θεωρείτε ότι πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο ψήφου;

-- Σίγουρα δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και τη διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης - από ποιον και για ποιον - που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος».

Ο συνδυασμός της ΝΔ με τον κ. Αγοραστό, που έχει τη διοίκηση της Περιφέρειας, υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, όπως και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Η «αντιπαράθεσή» τους με τις άλλες δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ είναι ψευδεπίγραφη, αφού στα βασικά συμφωνούν όλες αυτές οι δυνάμεις και αυτό φάνηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρα από σκιαμαχίες. Το ίδιο ισχύει και για την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας επιπλέον το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.


Μόνο οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποκάλυπταν και αντιπάλευαν την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που προωθούσε η περιφερειακή αρχή της ΝΔ και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατική εξουσία, για να απογειωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλίας στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα.

Ηταν πάντα μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργατών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, των σπουδαστών και μαθητών, θέτοντας τα δίκαια αιτήματά τους και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.

--Δηλαδή η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, οι άλλες παρατάξεις δεν ενδιαφέρονται για το καλό της Θεσσαλίας και του λαού;

-- Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ και οι άλλοι συνδυασμοί ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά προβλήματα, γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες, τη στήριξη των συμφερόντων των βιομηχάνων, των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των καπιταλιστών αγροτών. Σε αυτούς δίνεται το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, που τις πληρώνει ακριβά ο λαός, ιδιωτικοποιούν την Ενέργεια, αρπάζουν δημόσια γη, καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ αρνείται να στηρίξει τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν που αδυνατεί να πληρώσει και να μειωθούν τα οικιακά τιμολόγια -30%.

Στηρίζει με ζεστό χρήμα και έργα υποδομής μεγάλες επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ δεν παίρνει και δεν διεκδικεί μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών.

Φτιάχνει μαρίνες και λιμενικά έργα για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια στη Μαγνησία, καταδυτικά πάρκα για ακριβό τουρισμό, ενώ πάνω από το 50% των Ελλήνων δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές και στους κατοίκους των νησιών στερούν τη δυνατότητα συχνής και φτηνής συγκοινωνίας. Χρηματοδοτεί και στηρίζει την κατασκευή μονάδων παραγωγής RDF/SRF, την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Στηρίζει την παράδοση των εθνικών δρόμων στους επιχειρηματίες που θησαυρίζουν από τα διόδια, τις υπερτιμολογήσεις για την κατασκευή τους. Σχεδιάζει εμπορευματικά κέντρα που εξυπηρετούν το μεταφορικό έργο μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές.

Αυτή την «ανάπτυξη» θέλουν και για τη Θεσσαλία! Πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για τους λίγους, ενώ για τους πολλούς φτώχεια, ανεργία, φοροληστεία, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Από την άλλη, στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν σχεδιασμός, χρηματοδότηση και τα απαραίτητα έργα από την Περιφέρεια, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, ενώ οι ολοκληρωμένες προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία δεν έγιναν δεκτές στην πράξη.

-- Οι μικρομεσαίοι αγρότες πλήττονται από την πολιτική της ΕΕ, κάτι που το ΚΚΕ μπροστά στις ευρωεκλογές το αναδεικνύει με έμφαση. Τι σημαίνει γι' αυτό το τμήμα του λαού ότι το κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες πρέπει να είναι ενιαίο και ποιο είναι αυτό;

-- Το ξεκλήρισμα πολλών δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων τα προηγούμενα χρόνια και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι παραμένουν ακόμα στη γη τους και παράγουν, έχουν τη ρίζα τους στον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, αλλά και στην ΚΑΠ της ΕΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν, εδώ και δεκαετίες, οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, από κοινού με τις Περιφέρειες και τους δήμους, που την προπαγανδίζουν σαν τη σωτηρία των αγροτών.

Στη Θεσσαλία έχουμε το ξεκλήρισμα χιλιάδων καπνοπαραγωγών, τευτλοπαραγωγών και το κλείσιμο της ΕΒ Ζάχαρης, τη μείωση των τιμών αγροτοπαραγωγού στα περισσότερα προϊόντα (βαμβάκι, σιτηρά, φρούτα, αλλά και ζωικά), λόγω και της μείωσης των επιδοτήσεων και ενισχύσεων, τις οποίες στο 80% περίπου τσεπώνουν οι μεγαλοαγρότες και οι οποίες θα μειωθούν περισσότερο με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Επίσης, τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, λόγω των χαμηλών τιμών και των αθρόων εισαγωγών σε γάλα και κρέας, που όμως στον λαϊκό καταναλωτή φτάνουν πιο ακριβά αυτά τα προϊόντα. Πολύ μεγάλη είναι η μείωση των εξαγωγών ροδάκινων, αχλαδιών και μήλων από τη Θεσσαλία προς τη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ, που έπληξε χιλιάδες αγρότες της περιοχής, που μειώθηκε δραστικά το εισόδημά τους αφού οι τιμές έπεσαν πολύ.

Από την άλλη, έχουμε αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, σπόρων, εμβολίων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, ηλεκτρικό ρεύμα, χαράτσια στα χωράφια, στο νερό και έλλειψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, κάτι που προδιαγράφει αρνητικά το μέλλον για πολλές χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Εμπόδιο επίσης αποτελεί η ΕΕ για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, που σε συνδυασμό με άλλα μικρότερα έργα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις ανάγκες για άρδευση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ακόμα και για την ύδρευση περιοχών.

Επομένως, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να τιμωρήσουν τόσο στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ και εφαρμόζουν ή στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, όσο και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους δήμους, που βάζουν πλάτη για το πέρασμά της. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε επί χρόνια τον καταστροφικό χαρακτήρα της ΕΕ και της ΚΑΠ και των πολιτικών των κυβερνήσεων για τη μικρομεσαία αγροτιά και ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων της.

-- Η Λάρισα προετοιμάζεται να γίνει η δεύτερη Σούδα, όπως λένε, κάτι που θα αποτελέσει σοβαρό βήμα στην εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πόσο απασχολεί τη συζήτηση και τι λένε οι άλλοι συνδυασμοί γι' αυτά τα σχέδια;

-- Πράγματι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως πιστός σύμμαχος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, μετατρέπει και τη Θεσσαλία σε ορμητήριο πολέμου, με την εγκατάσταση στην 110 ΠΜ της Λάρισας αμερικανικών κατασκοπευτικών drones, στο Στεφανοβίκειο ελικοπτέρων Απάτσι και ειδικών δυνάμεών τους στον Βόλο, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τον λαό της περιοχής και γενικότερα, αφού αποτελούν στόχους προτεραιότητας σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. Ρωσία).

Αυτούς τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της κυβέρνησης στηρίζει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας της ΝΔ, κ. Αγοραστός, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας αιρετών, η οποία επισκέφθηκε και την έδρα του ΝΑΤΟ για να πάρει οδηγίες πώς θα στηρίξουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του. Στήριξε το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα τα εθνικιστικά συλλαλητήρια αποπροσανατολίζοντας με το όνομα, ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού.

Αυτούς τους σχεδιασμούς στηρίζουν και οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, οι οποίες απέρριψαν το ψήφισμα που καταθέσαμε, που στρεφόταν κατά της εγκατάστασης των αμερικανικών κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα και ζητούσε το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων.

-- Οι τοπικές - περιφερειακές εκλογές και στη Θεσσαλία γίνονται αφορμή για διάφορα σούρτα φέρτα ανάμεσα στα άλλα κόμματα, με συνεργασίες, μετεγγραφές κ.λπ. Πώς περιγράφεται αυτό το σκηνικό;

-- Πανηγύρι σωστό! Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που τάχα «σκοτώνονται», θα συνεργαστούν με επικεφαλής το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Ν. Τσιλιμίγκα, ενώ στον δήμο Λάρισας το μεγαλύτερο τμήμα του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τη συνεργασία με τον απερχόμενο δήμαρχο Α. Καλογιάννη, του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο στηρίζουν επίσης με τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΕ, οι Οικολόγοι, το Ποτάμι και ένας εκ των υποψηφίων δημάρχων της ΝΔ (Διαμάντος) στις προηγούμενες εκλογές. Στον δήμο Βόλου, επισήμως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν υποψηφίους, αλλά μεγάλο τμήμα τους συμμετέχει και στηρίζει τον απερχόμενο δήμαρχο Αχ. Μπέο. Στον δήμο Καρδίτσας, τον απερχόμενο δήμαρχο του ΚΙΝΑΛ, Φ. Αλεξάκο, στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σε υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ και σε άλλους δήμους (Αγιάς, Τεμπών, Κιλελέρ κ.ά.). Αυτό το παζάρι μετακινήσεων και συνεργασιών αποδεικνύει ότι τα άλλα κόμματα και οι συνδυασμοί τους δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές.

-- Τι σημαίνει για τον λαό της Θεσσαλίας να κάνει τη διαφορά; Και γιατί λέτε ότι πρέπει να δυναμώσει η «λαϊκή αντιπολίτευση», τι κρίνεται στις εκλογές;

-- Εχοντας πλούσια αρνητική πείρα από τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμων, που συνθλίβουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων, πρέπει να αποφασίσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός, γυρίζοντας την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ, στη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, να μη σκορπίσει τη δυσαρέσκειά του σε ανώδυνα για το εκμεταλλευτικό σύστημα κόμματα και τους συνδυασμούς τους σε Περιφέρεια και δήμους.

Να κάνει τώρα την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές, αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους, για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org